Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
aktív tag
A "van jel, és telefonon megy a net" az kb. pont arra való: pár Mbit átmegy rajta, valamilyen válaszidővel - csomagveszteséggel.
De te nagy sávszélességben gondolkodsz, így gyakorlatilag csak az marad, hogy minden AP kábellel csatlakozik a hálózatra... Annak nem sok értelme van, hogy egy már erősen legyengült wifi jelet valami jelismétlővel "továbbadj"! Abból nem hogy Gbit, de még 100Mbit sem lesz.
Egyébként én is kábelmániás vagyok: nem mintha nem lenne elég a wifi a gyerekeknél a Netflix-es videókhoz ;-) , de azért húztam a tévékhez kábelt! Annak ellenére is, hogy a tévék LAN portja csak 100Mbit-es, a Wifi meg még a régebbiben is legalább 150Mbit-es, és hogy egy UHD film a NAS-ról a 100Mbit-nek általában a felét sem tömi tele...
De a kábel azért mégiscsak kábel ;-)(...ja, a netem meg 80/15Mbit-es ;-)
-
Essejó
veterán
Igen panelban van sok wifi jel olykor zavaróan sok, olyankor van, hogy ledobálja az eszközöket. Telefonnal itthon én is wifivel bohóckodok, de ha bottal ütnének sem tervezném hogy több szintes épületben nem vinnék kábelen netet minden szükséges pontra (nas, tv, pc, kamerák, sőt még az udvarra is,hogy a kültéri wifi is akadás mentesen működjön). Bár jó dolog a wifi AP, főleg ha a központi Routerre kábellel csatlakozik. Egyéb esetben hajító fát nem ér.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Húz be Cat5e falikábelt azon elmegy a 2,5 Giga, mire az kevés lesz, jó olcsó lesz az optika. Vagy akár már most is rakhatsz be egy optikai gerincet, kicsit vissza olvasol, egy kolléga linkelte is a szükséges eszközöket és egy yutub videón a szerelést, annyira nem tűnik bonyolultnak. Még annyira se mint fali csatlakozóba betűzni a 8erest. Elméletileg létezik patch kábelhez való fali konnektor, de sok jót nem olvastam róla. Akkor már inkább kilógatnám a kábelt a falból és kapna egy sima Rj45 csatlakozót.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Vasti74
aktív tag
Bocs, keverem a betűket ;-)
(Egyébként most megnéztem, létezik cat.6e is, meg cat.6a is, de neked az "a" kellene ;-)
A kábeleket sajnos meg kell nézni, tapogatni, hajlítgatni, mert meglehetősen gyártófüggő is a dolog. Láttam már olyan gyári, szerelt cat.5 patch kábelt, aminek tisztelgett volna egy cat.5 árnyékolt fali kábel is, olyan merev volt: kb. lehúzta a számítógépet az asztalról ;-)
Szóval látatlanban kábelt venni eléggé necces, mert lehet, hogy láttál valahol valamit, amire azt mondod, OK, ezt még berángatod valahogy, aztán rendelsz a neten valamit, ami meg vastagabb, merevebb, és lekapja a falról a parkettaszegélyt ;-)Egyébként én is gondolkodtam azon, hogy lecserélem a parkettaszegélyt, és veszek olyat, amiben el lehet rejteni a kábelt, de lemondtam róla (igaz, nálam 5 kábel indul egy irányba, azt reménytelen lenne beletenni)
Szerencsére fehér a fal, és vettem fehér csatornákat meg sarokelemeket: feldobtam a parkettaszegély fölé, szerintem ha nem mondom valakinek, hogy ott van, senki észre nem venné. A sarokelemeknek olyan a kialakítása, amiben azért bír kanyarodni a kábel, nem csak derékszögben "törni". -
Vasti74
aktív tag
Na ilyen parketta szegélyre gondoltam. Próbálj belehajtogatni EGY Cat.6e kábelt egy sarokban...
És azt is gondold végig, hogy majd milyen irányba, hogyan és hánynak kell a szinteken indulni? Nekem a nappaliból indul a műhold koax és az ethernet, a műhold Unicable, de még így is elég vaskos csatornával kellett kezdenem, aztán vékonyabb, végül még vékonyabb, de a sarkokban azért volt szentségelés. Meg sajnáltam is a kábelt...
Mi lesz a háztartásokban a gyors nettel: szerintem a megrendelők igen kis részét érdekli valójában ;-) Felcsatlakozik valamilyen wifi-s eszközzel, valamilyen távolságból és valamennyi falon keresztül, aztán annyi. Hogy mennyi az annyi, meg sem nézi.
Nem sok olyan lakás vagy ház van, ahol rendesen ki van építve a számítógépes hálózat, mert nem is gondolnak rá, nem is értenek hozzá, esetleg sok pénz is lenne: bejön a kábel, rajta a szolgáltatói router, és kész.Falra szerelhető (nem süllyesztett) Keystone doboz? Tuti van, pl. itt is.
-
Dzsekó
addikt
Kábeleket sajnos nem ismerem, törekszem a vezeték nélküli megoldásokra, de nincs nagy lakásom. Garázsokba ethernet bridge-el oldottam meg vezeték nélküli jelerősítést asus routerekkel. Egyébként Asus AI mesh nagyon jó, ajánlom, csak baromi drága, legalábbis nekem. Általában freshtomato-val oldok meg mindent olcsó routerekkel.
-
Dzsekó
addikt
Az elvet le tudom írni, hogy én hogy csinálnám, de hogy a falban hogy vezeted fel a kábeleket az más kérdés. Garázs szinten szolgáltatói router. Ezt modem üzemmódba kapcsolod, mögé saját fő router WAN-jába teszed a szolgáltatói modemből jövő kábelt. Utána fő router LAN-ját viszed fel a falban 1 szintel. Itt egy al routert leteszel, falból jövő vezetéket a LAN1-ébe kötöd, wifit belövöd ugyanarra, mint fő router wifije. LAN2-n viszed fel a falban egy szinttel feljebb. Itt is egy ugyanolyan al router, mint egy szinttel lejjebb. És ezt szintenként ismétled. Összes router wifije ugyanaz, így az eszközök automatikusan áthangolnak. Minden router IP címét egyel lépteted 1.1 majd 1.2, majd 1.3 és így tovább. Al routerekben DHCP-t letiltod és minden al routerben átjárónak a fő router IP címét írod be.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest