-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
sugarforce
addikt
Wemos d1 mini es a router kozott tul nagy a távolság, a wemos nem latja a wifit. Tegla epitesu tarsashaz, router a masodikon, wemos lent a garazsban a foldszinten. Neten talaltam esp alapu wifi extendert, van esetleg tapasztalata ezzel itt valakinek? Milyen tavolsagokat tud athidalni? Valoszinuleg kiprobalom, csak mielott nekiallok, gondoltam rakerdezek.
Ha felejtos, inkabb szerzek valami komolyabb wifi range extendert. -
sugarforce
addikt
válasz insight #17831 üzenetére
Mivel nincs tapasztalatom ilyen mosógéppel, így nem tudom fejből, de router nélkül nem igazán lesz smartthings kapcsolat. Nem AP módban van és úgy lehetne kapcsolatot létesíteni a routereddel? Számtalan okos eszköz így kezdi.
Manual ír valamit?Szerk.: jó, látom tárgytalan, megoldódott.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz rbalint88 #17573 üzenetére
Igen. Én 1-1.5 évig használtam a mi home-ot, meg a gateway-t, de végül lecseréltem egy cc2531-re és beraktam mindent HASS alá, sokkal stabilabb az egész, meg nem függök a xiaomi szervereitől. Ráadásul a xiaomi gateway annyira belassította a hass indulását, hogy megakasztotta 4-5 perccel az indítását, mert nem volt hajlandó válaszolni a homeassistant kéréseire.
A robotporszívót simán be lehet rakni, vannak elég jó kész cardok, de érdemes szétnézni, mert van 1-2 modul, ami nem kompatibilis bizonyos modellekkel, de szinte mindenre van külön. Ahogy felettem is írják, az interaktív térkép egyedül, ami nem lesz elérhető rootolás nélkül, de statikus térképpel hass alól is tudsz zónákat kijelölni. -
sugarforce
addikt
válasz rbalint88 #17566 üzenetére
a lényeg, hogy bizonos régióra állítva nem lát bizonyos eszközöket, van, hogy egy összetetteb eszköznél szerényebb a funkcionalitás és hasonlók. Emellett más külső gyártók eszközeit nem tudod alá bevonni. Én a Mi home-ot jelenleg csak kényszerűségből használom, amíg a HomeAssistant alatt nem lövöm be a zónázós takarítást térképpel.
-
-
sugarforce
addikt
Hétvégén tesztelgettem az érzékelőket. Ha részletesen érdekel diagram szintjén, akkor majd privátban küldök párat, hogy mit mutat a HA.
Amit tapasztaltam nagy vonalakban:
-Teljesen random időközönként jelent, ahogy láttam mindig 0.1 fokos léptékben. Van hogy 40-50 perc, van, hogy 2-3-4-5 percenként, de mindig csak változást az előzőhöz képest. Több hétre visszamenőleg soha nem volt 0.1 foknál nagyobb ugrás. Ezzel párhuzamosan néztem a páratartalom értékeket is és nem volt 6%-os eltérés a jelentések időtartama alatt.
Találkoztam nem kevés olyan változással, amikor 2 jelentés között pár perc idő telt csak el. Példa
-érzékelő 1: 7:32: 22.1 fok / 56.7 % páratartalom | 7:37: 22.0 fok / 56.6 % páratartalom
-érzékelő 2: 8:18: 22.9 fok / 53.9 % páratartalom | 8:19: 22.8 fok / 53.8 % páratartalom
Amúgy rengeteg esetben jelent 5-10 perceken belül, persze van, hogy 40-50 percekig semmi, de nincs is hőfok változás (kontroll hőmérő a xiaomi mellett is ezt mutatja).
Az meg a másik, hogy tegyük fel, nem 0.1 foknál jelez, hanem mondjuk 0.2 vagy 0.3-nál(bár a tapasztalatok nem ezt mutatják), de akár legyen az 0.5. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én 0.1 fokot baromira nem érzek meg, fél fokot is csak-csak. Ráadásul a fűtés tehetetlensége ennél jóval nagyobb, így nem a xiaomi esetlegesen ritka jelentése fogja a gondot okozni, de ahogy tapasztaltam, csak változásnál jelent hőfokot. -
sugarforce
addikt
Nekem az a véleményem, hogy simán rábízható. Persze ízlések és pofonok. Tegyük fel, hogy tényleg 0.5 fokra reagál csak egyből, ha az az eldöntendő kérdés, hogy menjen e a fűtés, vagy sem, akkor szerintem ez a határ még elfogadható, pláne ha nem alternatíva a vezetékezés. A hétvégén csinálok egy kicsit kontrolláltabb tesztet, hogy biztos ne legyen 6% páratartalom változás, illetve 0.5 fok eltérés és úgy mit és hogy jelent. Az eddigi tapasztalatok azok, hogy teljesen random jelenti a hőfokot, van hogy 2-3 percenként, ahogy változás van, de van, hogy 40-50 percig semmi(HA alapján), de nem is volt változás a hőfokban.
-
sugarforce
addikt
válasz Degeczi #5708 üzenetére
Ahogy tapasztaltam, akkor küld magáról adatot, ha változik az érzékelt hőfok az előzőhöz képest. Próbaképp nekiálltam (jobb híján) rálehelgetni 10 perc "tétlenség" után, 2-3 mp után változott is a küldött adat, utána ahogy folyamatosan csökkent vissza a mért hőfok, ilyen 30-40 másodpercenként jelentett folyamatosan a gatewaynek. Utána különböző idle time-oknál újrapróbálkoztam és változás után egyből jelentette is. Azért a grafikonodon is látszik, hogy a felmenő ágnál, 8:00 után jóval több mintája van óránként, mint 3-4.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
Adott egy padlófűtéses rendszer gázkazánnal. Ezt egy bi-metál alapú termosztát vezérelte, ezt cseréltem le egy kicsit modernebb megoldásra, amit tudok integrálni a már meglévő HA-s hőmérő szenzoros rendszerembe, ami rpi alapokon fut. Kisebb-nagyobb keresgélés után rátaláltam egy kész panelre (na jó, nem annyira kész megoldás, minimális forrasztgatás azért még kellett hozzá, de ez belefér), ami egy ESP01 és egy 5V-os relé kombinálása. Erre ráraktam egy Tasmota fw-t, így MQTT-n keresztül tudom vezérelni a HASS alól. HA alá beraktam a
generic_thermostat
modult, ami szépen teszi is a dolgát. -
sugarforce
addikt
Na sikerult beloni a futesvezerlest esp01 +relé alapokon, a HA generic_thermostat modulja pont tokeletes az igenyeimnek, uh most "öröm bódottá" van
-
sugarforce
addikt
Valakinek sikerult mar beuzemelni az xbee s1-et rpi3 es HA ala?
-
sugarforce
addikt
válasz MaCS_70 #5519 üzenetére
Annyi volt a trükkje, hogy a GND-GPIO0 (ugye ez a flash mód miatt pár másodpercig) lábak mellett a VCC és a CH_EN lábakat is össze kellett kötni. Lehet nem jól kerestem / nem találtam, de nem igazán találtam erre utaló mondatokat a tasmota leírásában, de mindegy, a lényeg, hogy felment, a HA már vezérli is szépen.
Persze nem is én lettem volna ha elsőre sikerül minden[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz sugarforce #5517 üzenetére
na végül sikerült egy másik leírás alapján
-
sugarforce
addikt
Ma megjött az esp8266 relé, szeretném beröffenteni. Bár használtam a keresőt (bár lehet nem jól), de nem találtam a topikban leírást róla, hogy hogyan lehetne rárakni a tasmota fw-t. Tudnátok segíteni? Köszi
-
sugarforce
addikt
Ebben az esetben ket lehetoseged van.
-vagy olyan megoldast valasztasz, hogy a rendszer kiesese eseten is tudj pl.kaput nyitni
-frissites elott olvasol release notes-ot. Olyan rendszert azert nem frissitenek en se vaktaban, ami ilyen fontos dolgokat vezerel, pont az ilyen szivasok elkerulese miatt. -
sugarforce
addikt
Rpi3hoz mit ajanlotok jobban homeassistant tekinteteben? Hassio image vagy raspbian+hass? Nemigen tervezek masik funkciot neki, csak hass lesz rajta plusz mqtt broker es zigbee shield.
Most egy zeron van kulon wifi stick-el ez majd valsz megy le a garazsba. -
sugarforce
addikt
Esetleg tud valaki zigbee alapú relét(fűtéshez kéne)? Lehetőleg nem aranyáron. Az esp 8266 alapú megoldással csak annyi a bajom, hogy nem nagyon tudok oda (vagy inkább akarok ) áramot vinni és akksiról elég kevés ideig bírná.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz BullZeye #5370 üzenetére
Grafana-t nem ismerem behatóan, nem tudom hol tárolja a db-t, de keress rá a grafana.db-re. Linux alatt /
var/lib/grafana
alatt keresd, de lehet/etc/
alatt is lézengenek file-ok, vagy a/srv
alatt. Esetleg itt találsz némi infót.A szkriptem baromi primitív, nekem debian alapú rendszereim vannak, neked nem tudom min fut a rendszer.
Annyit csinál, hogy ha kell a fájleléréshez, akkor leállítja a szolgáltatást, kimásolja tarba a dolgokat, majd ennek végeztével startolja a leállított szolgáltatásokat.
Csak egy példa a homeassistanthoz debian alapon.
az/etc/fstab
alatt fel van csatolva fixen az nfs megosztás a/media/router
alá, a szkript ide fog majd belépni.#!/bin/sh
#Script to backup Hass
cd /media/router/hassbian;
sudo tar -cvzf backup-hass$(date +%Y%m%d)_$(date +%H%M).tar.gz /home/homeassistant/.homeassistant/A szkriptet pedig cron-ba időzítve berakom, hogy fusson le minden órában/napon/héten, amikor csak akarom.
Jelen esetben nem állítok le semmit, mert a Hass nem fogja exkluzívan egyik fájlt sem.
Ha mégis fogná, akkor az elejére biggyesztek egy szolgáltatatás leállítást, a végére meg az indítást.[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz dieselgti #5366 üzenetére
En ugy oldom meg, hogy egy szkript csinal naponta egy mentest a HA mapparol egy tar archivumba es azt a halozaton levo nfs mgosztasba rakja el az aktualis datumkent elenevezve. Igy ha osszeomlik megpurcan a kartya, akkor csinalok egy masikat es bemasolom a kello dolgokat a helyukre es robog tovabb a dolog.
Mas szerverimnel is igy oldom meg a mentest, van amirol orankent megy mentes.Nekem anno sd kartyarol futott (kenyszeru okokbol) ubuntu server otthon. 3 evet birt ki, pedig eleg sok iras/olvasas tortent rajta, tobb mint egy okos otthonos kornyezetben.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz freemanone #5299 üzenetére
fűtésvezérlésre én esp8266-ot és egy 1 csatis relét hasznélnék, vannak erre kész megoldások is már pár dollárért, ha esetleg pluszban vannak még szelepvezérlések is, azzal már lehet méreteset szopni, mire bekonfigurálja az ember a feltételeket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Interactive Brokers társalgó
- eBay
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Játékra (is) szánt, ultraszéles OLED okosmonitorok az LG műhelyéből
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest