Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vodike
tag
válasz #68270080 #25297 üzenetére
Megvan annak a fura bája, hogy a HA-t dobtad, de a nála jóval bonyolultabb és több szívást igényelő OpenHAB-re szeretnél áttérni :-)
Akkor már inkább Domoticz, de én továbbra is adnék esélyt a HA-nak. Speciel én 3x futottan anno neki a HA-nak, manapság meg már el sem tudok mást képzelni.
exTiga
-
Degeczi
nagyúr
válasz #68270080 #25297 üzenetére
Átgondolt rendszer az OpenHAB, de pilótavizsgás: még több év okosotthonos tapasztalatával is komoly szívásokat tud okozni a beállítása, mert a doksi jóval kevésbé alapos, főként fórumokról lehet összeszedni ami kell, azok pedig gyakran már túlhaladottak, újabb verziókra nem feltétlenül érvényesek. Másrészt a lehetőségek is szűkösebbek, pl. a mostanában joggal népszerű Microsoft TTS sincs hozzá.
-
kano
nagyúr
válasz julius75 #25288 üzenetére
Köszönöm!
Távfelügyeletbe nem mennék bele. Nem ér annyit az egész, kb nincs itthon semmi (nem tartunk itthon kp-t sem és ékszert sem, LCD tv-t pedig elég nehéz lenne kivinni, hogy ne lássa meg senki) csak ezt a kisstílű brazil honfitársaink nem tudják. Ez egy kis falu és kb. 40 évig nem történt ilyen, de most több helyen is próbálkoztak egy csavarhúzóval felfeszíteni a hátsó ablakot, ami nem jött össze, mert azzal nem tudta eltörni az ablak vasalatát. Komolyan mondom a régi fa nyílászáró 5x biztonságosabb ilyen szempontból mint a mai műanyag ablakok. Legközelebb csak tömör fa nyílászáró jöhet.
Szóval 3db kamerára gondoltam és egy kamu riasztóra. Vagy épp lehet gondolkodni egy riasztórendszeren is, de az kb 100k, ahogy néztem.„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
törölt tag
A sorok közt elrejtettem egy kis vitaindító provokációt
Kérlek beszéljetek le az openHAB-ról... ez lenne ugyanis a Domoticzom trónfosztója néhány napon belül. Sok utánaolvasgatás, Jutúb videó, személyes beszámolók kivesézése, 2-3 napos élő tesztek, és egyéni elgondolások miatt esett rá a választás.
Egyéb alternatíva már csak a HomeAssistant maradna, ha minden kötél szakad...[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz julius75 #25294 üzenetére
Nekem is törték már be az autóm ablakát kamera alatt - viszont álltak is már meg a kerítés előtt, megláttak a kamerás matricát, majd belebámultak a kamerába, és mentek tovább. Ha nem hallottam volna meg az autóajtó csapódását, nem is tudtam volna róla, hogy voltak itt. Ha már az utóbbi megtörtént, megérte a rendszer.
Én is telepítettem biztonsági rendszereket, mindig azt mondtam, hogy ez a dolog, amin nem szabad spórolni. Az más kérdés, hogy volt ahonnan visszahívást se kaptam, inkább megvették random weboldalról az olcsó kínait, majd amikor baj volt vele, akkor hívtak..."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
zsamiatt
őstag
válasz julius75 #25294 üzenetére
mit értesz lakossági kamera alatt?
30-40e Ft-s IP kamera már elég korrekt képeket csinál. Nyilván nem 1 km-ről. Tudom mert nálunk is hikvision kültéri volt ebben a kategóriában (és még wifis is ami biztonságilag lenéznek, de az albérletet nem fúrhattam szét) egy 400nm kerttel és tökéletesen látszódott aminek kellett.
Egyébként azt gondolom, Riasztó, Kamera, kutya kombó az igazi. Ennél többet úgy se tehetsz. Ha meg nagyon be akar jönni valaki az úgy is be fog. Azon meg a vas rúd segít
A kijáró szolgálttól se várnék feltétlen sokat. Mire kiér simán lehet 8-10 perc. Annyi idő alatt meg már csak az emlékeket nézheti egy gyors rablásnál. Nem mondom, hogy nem jó, de a profi gyors tolvajok ellen semmit nem ér.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
julius75
aktív tag
válasz LógaGéza #25289 üzenetére
15 éve telepítem (telepítjük) ezeket a rendszereket, és minden ügyfél ezen a véleményen van.
És a tapasztalatok szerint mindannyian tévedtek.- lakossági kamerák döntő többsége gyenge minőségű, alacsony költségű megoldás
- a gazdasági társaságoknál, közületeknél pedig a karbantartás hiánya, ami rögtön tetten érhető egy esetleges esemény utánDe mindettől függetlenül az igazi betörőt szinte semennyire sem érdekli a kamera, viszont egy jelzés után 3-5 percen belül megjelenő járőr annál inkább.
Persze aki a fűnyíródért ugrik be az udvarodba, azt elrettentheti.....Meggyőzni már nem akarok senkit, aki nem hiszi, majd a saját kárán megtanulja.
-
tsilver
aktív tag
válasz Degeczi #25290 üzenetére
alapvetően 2 db kazánt kellene vezérelni, ebuszos elektromos 1kw-ánt modulált időjárás érzékelővel szerelt kazánt tavasszal és ősszel napelemről és a 2 téli hónapban gázkazánt alapvetően on/off mert ő modulálja a gáz mennyiségét, radiátoros ház, mindenhol termosztatikus szeleppel
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
Degeczi
nagyúr
válasz tsilver #25287 üzenetére
Nem, az már régen rossz, ha csak olvasható egy wifis termosztát. HA-ból is átírhatod az aktuálisan elvárt hőfokot rajta, aminek az az előnye, h nem kell a termosztát buta, csak fix időtáblázatot kezelő programjára hagyatkoznod, hanem tudod aszerint is állítani, h otthon van-e vki, munkanap van-e, stb. De közben a termosztát vezérli a fűtést, ami azért jó, mert biztonságos és akkor is működőképes marad, ha épp leállítod a rendszered vmiért, meg ott egy kényelmes kezelőfelület a falon bárki számára.
A fő kérdés inkább az, egyszerű on-off termosztátot használsz-e (ami csak ki-be kapcsolni tudja a kazánt) vagy rendszerbuszra csatlakozó típust, ami konkrét előremenő vízhőfokot tud állítani (viszont persze jóval kisebb a típusválaszték)
-
LógaGéza
veterán
válasz julius75 #25288 üzenetére
Általában már a kamera megléte is elriasztó tényező, látják, hogy van kamera, és mennek tovább olyan helyre, ahol nincs.
Én a Reolink kamerákat ajánlom/használom már jó ideje, de amúgy van saját topikja egy nagyon jó összefoglalóval"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
julius75
aktív tag
Dahua és Hikvision amit telepítünk, jól és szépen működnek. Mint mindenhol, itt is van belépő szint, amiről lebeszélnélek.
Viszont családi háznál első és legfontosabb egy jól kivitelezett, megbízhatóan működő, lehetőleg távfelügyeletre kötött riasztó rendszer.
Nem leszel boldog a kameráiddal ha hazaérkezés után visszanézheted, hol másztak be a maszkos betörők.... -
tsilver
aktív tag
Jól értelmezem én kezdőként, hogy kazánnál két lehetőség van HA-val?
-vagy egy wifis okos szobatermosztát (pl. Simplife) és akor a HA csak monitorozik
- vagy valami automatizáció HA-n keresztül, mondjuk Shelly vagy Tado vagy .... ahol a HA-ban állítom a programozástAudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
gya/352
tag
válasz mr.perfect #25278 üzenetére
Ahogy olvasgattam, létezik valami Tuya-flash, vagy Tuya-convert metódus, ahhoz ha jól tudom nem kell szétszedni, de majd megmondják akik jobban benne vannak a témában.
A szétszedős módszerről: a neten én csak olyan leírást találtam, ahol atomjaira szedték, leválasztották az esp-panelt a nagyáramú paneltől. Amit én vettem az már egy újabb verzió, a panelok már kicsit másképpen néznek ki mint a fentebb linkelt és nem is kellett szétforrasztani a panelokat, mert a flash-eléshez szükséges pontok viszonylag jól elérheőek.
Ja és vigyázni kell a kis nyomógombbal, mert nagyon gagyi, könnyen szétesik ha hozzáér valamihez amikor kihúzza az ember a tokból a belsőt. Az enyémben tönkre is ment, úgyhogy cserélni kellett. Még jó hogy ugyan az mint a régi buta nokiáknak a power meg hangerő gombja. -
FeriPapa2
tag
válasz gya/352 #25276 üzenetére
Hát elég korlátozott a tudása. Ellenben egyszerű, és nem drága. Csak egy színnel világít az egész, de azt gyorsan és színkövetően teszi. Viszont csak a képernyő egy pontját érzékeli, így van, hogy ha a kék ég előtt van egy sötét folt, épp a szenzornál a led is sötét marad. Elvileg a tv usb-jéről lenne a tápja, de az a valóságban kevés neki.
-
mr.perfect
tag
válasz gya/352 #25276 üzenetére
nekem is van ilyen de sajna totál gagyi.. lehet én fogtam csak ki egy rosszat de a kamerával ami igazából csak egy fény/szín érzékelő, nem csinál semmit.. statikus szineket lehet kapcsolgatni de ilyet fele áron kaptam volna..
Ha igazán jót akarsz ilyet vegyél.. [link] persze jóval drágább de ez tuti működik rendesen..az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...
-
kano
nagyúr
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy egy családi ház külső és belső megfigyelésére milyen kamerákat érdemes venni? Más vettem észre, hogy az ablakainkat feszegették. Szerencsére nem sikerült bejutni, de nem vagyok biztos, hogy nem próbálkoznak többször.
Szóval biztonsági kamerának lenne használva.
Köszönöm!„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
gya/352
tag
Hátha érdekel valakit. Jóáron vettem egy ilyen konnektort, elvileg van benne teljesítménymérés is. Lehet flash-elni. Én a szétszedős módszert választottam, tasmota felment rá, domoticz-zal most házasítom össze, úgy tűnik menni fog. Most még kibontva, drótozva van az asztalon. Holnap már többet fogok tudni róla.
-
-
addikt
Igen, teljesen jól működik, a HMV hőfokot nem lehetett vele állítani egyedül (on/off lehetőség volt csak, fix 55 fokkal). De írtam a supportnak, távolról mókoltak valami és utána megjelent a hőfok állítás is (ez amúgy marhára ijesztő, ezért is fogok majd tőle megszabadulni).
Már január óta ezzel párhuzamosan megy rajta egy bridgenet/ebus gateway is, de az egyelőre csak read only (monitorozáshoz használom). Ha jobban fogok állni idővel, akkor ezt szeretném majd a Tado helyett is használni. A hw kész, és alkalmas rá, de még sok a teendő sw oldalon, az Ariston miatt.
[ Szerkesztve ]
-
FeriPapa2
tag
Valaki próbált már Blitzwolf BW-LT "Ambilight" strip RF távirányító jelet RTL vevővel domoticzba felvenni? Szeretném tudni van e rá megoldás!
-
amargo
addikt
válasz zsamiatt #25260 üzenetére
Én magát az Azure devops részét használom évek óta. A subscription alatt tudod megnézni, hogy milyen előfizetésed van. Van neki egy szép dashboard-ja.
Továbbá a Cost and Management-en is utána tudsz nézni, hogy akkor most milyen előfizetésed is van: [link]Ha ez megvan, akkor amivel létrehoztad a TTS resource-ot, ott az overview-n látod, hogy mi a subscription Id-ja, szerintem itt nálad még a trial-on van ezt kellene átrakni a másikra.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
szat8
tag
válasz sambenez #25266 üzenetére
Igaz, hogy a Bosch condens 2000W opentherm-es, de azt hiszem olyat már nem engedélyeznek beépíteni, mert csak a nevében kondenzációs.
Igazából egy cirkó kazán hővisszanyerővel felturbózva, de az égéstere, és persze a hatásfoka nem kondenzációs.
Mindamellett Tadoval vidáman működik. -
sambenez
addikt
Köszi a választ mindenkinek. Természetesen a HA integráció lenne fontos. De ezek alapján elég sok lehetőségem lesz amiből választhatok.
-
amaximus
csendes tag
válasz Degeczi #25252 üzenetére
A Bosch Condens 2000W (ZWB 24-1 AR) szerelési útmutatójának 6.3.1-es pontja szerint (23.oldal) a készülékre köthető OpenThermes szabályozó.
Nekem ugyan nem sikerült a fenti kazánt Honeywell T87-es termosztáttal és R88-as OpenTherm vezérlővel együttműködésre bírni (pedig elötte a Bosch is azt állította, hogy működnie kell).
OpenTherm protokollból is vannak külön verziók.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz zsamiatt #25258 üzenetére
Használat alapú előfizetést kell beállíts.
-
zsamiatt
őstag
Sziasztok,
Aki használ MS TTS-t az, hogyan oldotta meg az előfizetést?
Nálam Free trialon van de jött levél, hogy az adataimat törlik március 30.-val. Ez most törli a TTS-hez való hozzáférésemet is vagy csak az egyébkét nem használt adatokat?
Milyen előfizetést kellene választanom, hogy ne legyen gond a TTS-sel? KöszönömEladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
ocso
tag
válasz istvan170 #25233 üzenetére
Sajnos a Philips Hue integráció pollingot használ, tehát bizonyos időközönként lekérdezi a bridge állapotát és az alapján kalkulálja a változásokat. Az alap 5 másodpercenként, ezen talán segíthet a FastHue komponens. Nálam 2 mp-re van állítva a frissítés és így elfogadható. 1mp-nél már van akadozás mivel a bridget valószínűleg kicsit leterheli a túl sok kérés.
Zigbee stick-kel történő integrációnál valószínűleg azonnali lesz a visszajelzés.
-
julius75
aktív tag
válasz Degeczi #25252 üzenetére
Jogos, pont a 2000w alkalmas rá, a többi nem. Mondhatnám, hogy csak rosszul írtam, de sajnos nem, rosszul emlékeztem.....
sambenez: oké, de nagyon fontos a moduláció, ezt illendő hozzáértővel számoltatni.
Ha viszont kell a 24-es, és főként radiátorral fűtesz, kevésbé jól szigetelt házat, és mint kijavítottak, nem létfeltétel az opentherm, nem rossz választás a Condens sorozat (pl. 3000-es)Szakbarbár: szerintem amit linkeltél, az a legjobb.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz sambenez #25249 üzenetére
Szinte mindig nagyon túlméretezett a 24kW, a legtöbb házhoz a fele is bőven elég lenne - és jobb is volna, mert azoknak kisebb a min. teljesítménye is. Merthogy a méretezett teljesítmény a leghidegebb időre vonatkozik, de a fűtési szezon túlnyomó részében annak csak a töredékére van szükség. Ha túlméretezett a kazán, a minimum teljesítményén (ami sok típusnál 5-6, vagy akár 7 kW!) is gyorsan a kívánt érték fölé melegszik a víz, ezért jobb híján kapcsolgatja a gázégőt, ami nem takarékos, és az élettartamnak se tesz jót.
A probléma ott van, h ha kombikazánra van szükség, kell a 24 kW... szóval olyan típust célszerű nézni, ami elég alacsonyra (3kW vagy még kisebb) le tudja modulálni a min. teljesítményt.
-
Szakbarbár
aktív tag
Köszi mindenkinek a tippeket.
#25247 fo_di, #25251 gya/352
Ezzel a két megoldással csak az a problémám, hogy még meg kell oldani a 230V-ról a tápfeszültésg átalakítást, Shelly-Sonoff-nál ezzel nem kellene foglalkozni.
Illetve nem tudom, hogy a kéményseprők mennyire díjjaznák az ilyen barkácsmegoldásokat.
De mivel nem kell wifi csatlakozás illetve semmi egyéb okosság, egy sima arduino is elég lenne szerintem ami egy relét kapcsolgatna.#25246 julius75, #25250 LógaGéza
A kandalló adatlapja szerint a kilépő füstgáz hőmérséklete 215°C
Kérdés, hogy a kandalló felületi hőmérséklete mennyi lehet, mert esetleg ott még talán használható lenne a DS18B20 szenzor.Legrosszabb esetben felteszek egy [link] ilyen füstgáz termosztátot. Ez bolondbiztos és még műszaki bizonylatot is adnak hozzá.
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
gya/352
tag
válasz Szakbarbár #25245 üzenetére
Valami ilyesmi?
https://www.youtube.com/watch?v=sS5apP9vqakEhhez kell egy kis barkácstehetség is, de Tasmota MAX31855-el, vagy MAX6675-el, elvileg működnie kell.
-
LógaGéza
veterán
3D nyomtatóknál használunk olyan szenzorokat, amik akár 500fokot is bírnak a hotendnél (pl), de ha elég 280-300, akkor vannak jóval olcsóbb opciók is.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
zsamiatt
őstag
-
fo_di
őstag
termocouple, egy MAX31855 vagy MAX6675 csippel tasmotásított esp8266-ra (wemos, nodemcu, stb) kötve működhet, utóbbit meg egy telefontöltő is képes hajtani
[ Szerkesztve ]
-
julius75
aktív tag
válasz sambenez #25244 üzenetére
Ugyan semmit sem árultál el a kazánról, de pl. a Bosch Condens család tud ilyet. (talán a 2000w nem)
De sokkal fontosabb a méretezés, bár ezt biztossn tudod.Szakbarbár: nincs ott 300 fok szerintem....
Egy vegyestüzelésűben mértem a füstcső hőm.-et és nem ment 220 fölé (1 méterre a kazántól)
Ettől még nem elég a 125 fok tudom....esetleg PT100? Hozzá egy távadó, hogy legyen belőle 4-20mA / 0-10V?
Lehet ez sem visz előrébb.....[ Szerkesztve ]
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Egye ideje keresgélek, de nem találok olyan szenzort amivel magasabb hőmérsékletet (max 300-400 fok, kandalló füstcső) szeretnék mérni. Konyhai szagelszívó tiltását kell megoldani, a vezetékezés és mágneskapcsoló már megvan, most már csak azt kellene kitalálni, hogy mi érzékelje azt ha a kandallóban ég a tűz. Esetleg nektek erre van ötletetek? A DS18B20 szenzoros megoldások ha jól tudom csak +125 fokig működik, így K tipusú hőelemre gondoltam, ez van is itthon. Akár a Shelly vagy Sonoff rendszerhez létezik olyan kiegészítő amire rá lehet kötni K hőelemet?
Nekem van egy Shimaden SR84-es eszközöm hozzá, de ez nem túl esztétikus a nappaliba.Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
sambenez
addikt
Csak félig okos otthon.
Kazánt kell cserélnem, arra gondoltam akkor már olyat rakatok fel ami az opentherm vezérlést ismeri.
Esetleg tudtok ajánlani nekem ilyet? -
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #25242 üzenetére
A Z2M-nek van egy database.db-je (ami a neve ellenére egyszerű szöveges file), abban tárol minden párosított eszközt, ill. azon fölül egy devices.yaml-ben lehet testre szabni, h ne semmitmondó 0x121323232323 id-kat, hanem beszédes neveket használjon az MQTT-ba íráshoz. Ezzel együtt azt gondoltam, a koordinátor stick valamilyen azonosítójához is kapcsolódnak az eszközök, de ezek szerint szerencsére nem.
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #25241 üzenetére
Ez jó hír! Fura, mert tasmota alatt a device-ra menti az eszközöket és itt is a dokumentáció szerint újra kell párosítani mindenkit: [link]
Ahh, csak tovább kellett olvasni:
Switching between adapter types (e.g. CC2531 -> CC26X2R1)
Except when switching between adapters with the following chips: CC2652, CC1352, CC253* (only when running Zigbee 3.0 firmware)[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Degeczi
nagyúr
válasz ferensz #25218 üzenetére
Nekem meg nem kellett volna mitől tartanom: Z2M leállít, configjában a /dev/ttyACM0 átírása /dev/ttyUSB0-ra, CC2531-es USB stick kihúz, CC2652-es bedug, Z2M indít - és megvan minden korábban párosított eszköz! Nem gondoltam volna, h ilyen sima ügy, azt hittem azok a stickhez kapcsolódnak és mindent párosíthatok újra...
Így majd csak a másik, ZHA-s Sonoff Bridhe-emről pakolgatom majd át az ott lévő eszközöket, de az már ráérős.
-
Degeczi
nagyúr
válasz zsamiatt #25238 üzenetére
A !secret sem konkrét titkosítás, pusztán annyi, h egy olyan szövegfileban (secrets.yaml) vannak a jelszavak, ami nem olvasható másoknak, és ha gondod van vmivel, kompletten kimásolhatod az érintett configot megmutatni.
A bővítmények viszont eleve máshol, biztonságosan (és csak root által olvashatóan) tárolják a beállításaikat. Mivel független konténerek, általában nem is férnek hozzá a HA file-jaihoz, így nem is lenne triviális megoldani, h onnan használják a secrets.yaml-t (amit ismerek/használok, azok közül csak az Appdaemon kezeli, az is csak indításkor lemásolva, becache-elve magának) De így nem is igazán fontos.
A HA azért szokott reklamálni, ha nyilvánosságra került jelszót használsz valahol, azt érdemes is lecserélni.
[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
sziasztok, HA-ban, hogyan lehet a bővítmények jelszavát titkosítani? Pl sambashare, terminal. Mind a configjába kéri a jelszót. Próbáltam !secret -tel de arra meg azt írja, hogy érvénytelen yaml config. Ugyan akkor a HA meg folyamatosan reklamál miatta.
-
rallyeati
újonc
Sziasztok!
Vezeték nélküli kapcsolókból mik az ajánlottak? Elég rossz helyen van egy meglévő kapcsolóm és ezzel gondoltam megoldani.Találtam például egy ilyen párosítást:
- [https://www.infolex.hu/termekek/adatlap/84074/nedis-rf-intelligens-fali-kapcsolo-kulonallo-rfws10wt]
- [https://www.infolex.hu/termekek/adatlap/84072/nedis-rf-intelligens-beepitett-kapcsolo-kibe-1000-w-rfps110wt] -
DougButabi
tag
Sziasztok!
Shelly EM-el kapcsolatban kérnék segítséget.
Beüzemeltem, úgy látom a pillanatnyi fogyasztást jól mutatja, eddig pipa.
HA-ba shelly integráción és MQTT-n keresztül is hozzáadtam készítettem 2 utility_meter-t
Utility_meter:
daily_energy_napelem:
source: sensor.shelly_shem_b16d5b_2_current_consumption
cycle: daily
daily_energy_napelemuj:
source: sensor.napelem_power
cycle: daily
A problémám az, hogy egyiknek sincs semmi köze a valósághoz, se egymáshoz. 5 kWh és 22 kWh közben az inverter szerint olyan 14-nek kellene lennie.
Van valakinek ötlete, mert ebben a 3 soros kódban nem tudom mit rontok el?
-
-
LouiS22
veterán
válasz istvan170 #25233 üzenetére
Vélhetően.
De meg kellene nézni a HA logban azt is, hogy mennyi idő alatt jut el a parancs a hubnak-ból, azaz "mi történik" abban a pár másodpercben, mi miatt van ez a késés.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
istvan170
aktív tag
Sziasztok! Kérnék egy kis segítséget. A Hue mozgásérzékelőim a Philips hubon keresztül villámgyorsan kapcsolják a Hue égőket. Viszont betettem az egészet HA alá, és ha már azon is átmegy a vezérlés akkor nagyon hektikus lesz az egész. Akár másodpercek is eltelnek mire feloltódnak a lámpák mozgás érzékelésekor. Manuális le/fel kapcsoláskor minden ok, kellően gyors. A HA-t egy Synology nason futtatom. Ha bedugnék közvetlen egy Zigbee sticket a nasba, és azzal vezérelném a lámpákat - a Philips hubot kiiktatva - akkor javulna a helyzet? Van ezzel valakinek tapasztalata?
-
szat8
tag
válasz tboy72 #25230 üzenetére
Az external_dirs-ről jut eszembe:
Ha a media_dirs-nek meg akarok adni olyan mappát, ami nem a configon belül van, akkor azt hogy kell?
Dockerben kell valahogy mountolni a külső mappát a HA container-nek?
Pl. egy volume1/music mappát meg lehet adni?
Gyp-sen kérném a választ valakitől, mert a Linux és mount szavakat csak hallomásból ismerem.
Köszi! -
vampire17
addikt
Hasznal valaki ilyet?
https://templates.blakadder.com/lanbon_L8-HS.html
A kiejlzoje mennyire testre szabhato?
Ui:
ugy latom, elegge...[ Szerkesztve ]
-
tboy72
aktív tag
válasz tboy72 #25204 üzenetére
Sikerült megoldanom!
Először is azt a könyvtárat, amibe lementi a snapshotot, azt be kell rakni a allowlist_external_dirs: alá, másodszor pedig nem generic camera-ként kell rögzíteni a kamerákat, hanem ffmpeg kameraként és akkor az rtps stream-ből tud snapshotot csinálni a home assistant!
Öröm bódottá!
-
nemethsza
tag
Sziasztok,
ezt [link] a kamerát össze lehet hozni vhogy a Home Assistanttal (még nagyon tanulom...)
Ha nem, tudtok ajánlani vmi hasonlót, amit igen?
Thx!"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
oak
tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani olyan páratartalom szenzort, ami egy nagyobb házban is megbízhatóan működik, illetve HA-ba integrálni lehet cloud nélkül?
-
julius75
aktív tag
Ha neked megfelel, amire kell nekem is jó lesz.
(igazán a fázisonkénti áram érdekel)
Ha jól értem 3 mérést végzel: villanyóra - inverter - 3EM.
Ennyi összetevőnél szerintem nagyon jó a 0.7%.Az 1% alatti mérés a céges projekteknél kell, nagyon magas fogysztásnál már a kis pontatlanság is szemmel látható lesz, na meg kifizetnek egy valag lóvét is érte, így valahol teljesen érthető a dolog.
Köszönöm még egyszer.
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék!
Hogyan tudok több infót küldeni node red +telegram párossal?
Elképzelés;
Van egy flow ami a keringető bekapcsolásakor küld telegram üzenetet. Eddig ez pipa!
Ehhez szeretném hozzá csatolni az aktuális hőmérséklet és fűtési igény. Mi a módja ennek? Előre is köszönöm!-- PSN_ID: GerY2123
-
addikt
válasz julius75 #25222 üzenetére
Nekem kettő van, nem hinném hogy kifogásolnivalód lesz vele 120A alatt. Nálam amúgy 3x25A van, és 9.99kWp hmke. Az Elműs villanyórával gyakorlatilag majdnem megegyező értékeket ad (0.5% alatti eltéréssel). Az órát a P1 porton olvasom ki, W felbontással (áram esetén az óra sajnos A-re kerekít, így ott kár is hasonlítgatni). Az inverter által mért adatoktól pedig 0.7%-al tér el, de nem mindig, és sanszos, hogy itt inkább az inverter hazudik, jellemzően felfelé (mondjuk ennél nagyobbat sose hazudjon ).
A Shelly a speciben amúgy 1%-ot vállal, szóval lehet akár ennyi is adott példánynál, ha te mindenképpen 1% alattit keresel, akkor ez nem biztos hogy jó.
[ Szerkesztve ]
-
julius75
aktív tag
Lehet, hogy nem egyről beszélünk, bár az áramváltó az áramváltó, nagy csodák nincsenek.
Ilyenek közt töltöm a napjaim mióta tv. lett belőle...
[áramváltó]
[tv.]És igen, ahogy mondod, az AD a kulcs, majd a távoli elérés, cloud, és adatexport.
(Az elvárt pontosság 1% alatti)
Csak sajnos amilyen teljesítmények mérésére nekem megoldást kell találnom, ott ez nem túl egyszerű.
Pl. egy 25 mérőhelyes rendszer 200 és 2000A között előforduló mérőpontok esetében anyagban 10-13 millió forint.Természetesen a 3EM otthonra kell, csak semmit nem tudok róla, és láttam, hogy te vettél.....
-
addikt
válasz julius75 #25216 üzenetére
Az érdekes, tudsz küldeni linket ilyen ellenállásra? Lehet hogy nem egyre gondolunk. 40kHUF egy Shelly3EM, szerintem még túl is van árazva kicsit. Egy SCT áramváltó is rohadt pontos, és ahhoz csak egy jó AD kell, meg egy ESP, meg persze az említett "R burden", de az filléres tétel. Az egész meg tud állni 15eFt alatt még 3db SCT-vel is. Persze a Shelly dobozolva van, jó az sw, jó a support, ezt kell illetve érdemes megfizetni.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #25214 üzenetére
hasonlo nalam is van, ha elmegy a fesz a szunetmentesol. Addig jelent minden parametert szepen, de aramkmaradas eseten egybul azt irja "elerhetetlen". Neha amugy visszajon amig akkus uzemmod van, de neha csak akkor, ha visszajott az aram.
Fura, mert a regi Kstar-al tokeletesen ment...
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Shelly dimmer 2-vel kapcsolatban lenne kérdésem.
1-1 dobozba 1-1 készülék van. Jelenleg 2-2 db LED-es lámpát hajtanak meg. De remélem lassacskán megjönnek a dimmelhetők (pont most kaptam az emailt, hogy 1 hónapot még várni kell rá [link] , akkor lehet érdemes lenne mást kinézni.. ) és akkor 4-4 db darabonként kb 10w-os LED lámpát fognak vezérelni.
Na most melegszik mint a fene, 60mm mély dobozom van az egyik mögött pont egy kültéri lámpa kapcsolónak van a doboza az 60 fokon van, a másiknál simám 105-nél lekapcsolt.. Na most csináltam ennek is szellőzést, de elképzelni nem tudom, hogy mi lesz itt, ha 4-4 db lámpát fognak vezérelni és nyár lesz. Hozzá teszem lehet azzal van a baja, hogy még nem a dimmelhető lámpák vannak rajta.Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
-
ferensz
senior tag
válasz Degeczi #25217 üzenetére
Nekem is ma jott meg, szinten kaptam gumicukrot. Huszonegynehany ZigBee-s cuccom van, szoval nalam mar duruzsol is. A legtobb idot majdnem csak az vitte el, hogy raeszmeljek, hogy Proxmoxban el kell tavolitani az elozo coordinator USB passthroughjat es at kell neki adni az ujat
"jah, mert a többi nyelvben a for nem for, hanem kapswagenschmetterling"
-
-
julius75
aktív tag
-
addikt
válasz julius75 #25190 üzenetére
Mivel a megoldásból adódóan nem folyik rajta át a fogyasztók árama, így nincs igazán nagy falat neki. Az áramváltó tekercsek általi maximumot (120A) biztonságosan tudja mérni, a felett sem füstölne el, csak vélhetően vágna (fixen 120A-t mutatna), másfajta tekerccsel szerintem ez is megoldható lenne, persze ez esetben kérdéses lenne már a pontosság.
Pontossága a gyártó által írt 1%-ot hozza, szerintem még jobb is ennél.
@vkp: nálam is jó a NUT, két UPS-t monitorozok vele, igaz rendes x86 szerveren, nem RPI-vel, és egyik sem APC. SNMP amúgy elegánsabb/szebb megoldás, az tény.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Vodike #25213 üzenetére
Nálam magával az USB porttal akad gond ilyenkor (rendszernaplóba is bekerül vmi hiba ezzel kapcsolatban, csak most nem tudom megnézni, mert szerencsére rég nem volt), ezért kell fizikai újracsatlakoztatás is a javításhoz. Bár lehet, h szintén megoldható volna szoftveresen, de fene tudja (az sem kizárt, h az Eaton táp nyűgje)
-
Degeczi
nagyúr
Nálam is előfordul néha Debian-os HP T620-on Eaton szünetmentessel. USB kábel kihúz-visszadug, NUT újraindít.
Bár szerencsére nem sűrűn fordul elő, de Murphy alapján nyilván pont akkor nem fog menni majd, amikor áramszünet miatt kellene a leállítás, így ezen még majd dolgozom, h ha nincs elérhető NUT, akkor áramszünet alatt (amit a riasztón keresztül is detektálok) egy biztonsági idő után történjen meg a szabályos leállítás.
Vodike: milyen cron segített rajta? Pusztán a NUT újraindítása nálam nem elég.
[ Szerkesztve ]
-
Vodike
tag
Fú, köszi!
@vkp ezt nekem is csinálta, de írtam rá egy cront
exTiga
-
tboy72
aktív tag
válasz LógaGéza #25206 üzenetére
Az a baj, hogy az is a configuration.yaml-ba lévő snap url-el akarja megcsinálni, de mivel nincs olyanom, ezért nem tudja.
Az RTPS-ből meg nem csinál snapshotot.(#25207) Vodike :
[{"id":"b155523c.d2339","type":"api-call-service","z":"c7fa6c57.aa19e","name":"kapu felvétel küld","server":"ba90d3c0.c3564","version":1,"debugenabled":false,"service_domain":"telegram_bot","service":"send_photo","entityId":"","data":"","dataType":"json","mergecontext":"","output_location":"","output_location_type":"none","mustacheAltTags":false,"x":710,"y":100,"wires":[[]]},{"id":"ba90d3c0.c3564","type":"server","name":"HA","legacy":false,"addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"y|yes|true|on|home|open","connectionDelay":true,"cacheJson":true}]
-
-
szat8
tag
Ez jó ötlet, viszont nem feltétlenül az utolsó üzenetet kell törölni, mert közben más miatt is érkezhet üzenet, és akkor az lesz az utolsó.
Megint visszajutunk oda, hogy tárolni kéne a message_id-ket.@amargo: Jól összefoglaltad, ugyaneddig jutottam én is. Úgy látszik ez az egyetlen járható megoldás. Viszont több üzenet esetén valami array-be kell gyűjteni az ID-ket, és egy for ciklussal kitörölni őket. Ha nagyon sok időm lesz, megpróbálok írni rá valami scriptet, de azért nem létkérdés.
Gondoltam lustán, hátha már más megcsinálta helyettem. -
tboy72
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek, hátha valakinek van benne tapasztalata.
Tehát én is szeretnék snapshotot küldeni, ha valaki csenget a kapunál.
Node-red-el megcsináltam szépen, már csak egy gond van. A Hiseeu hb612 kamerához egy működő snap url-t sehogyan sem tudok szerezni. EZEN a linken, már minden jpg-s url-t kipróbáltam, de sehogyan sem sikerül megnyitható jpg-t kinyerni. Mindig egy 120 bájtos fájl jön létre, de az természetesen nem megnyitható jpg.Hogyan lehetne megoldani?
-
amargo
addikt
Szia,
Tovább olvasva most látom, hogy ezekhez már eljutottatok, de most már itt hagyom
Én ez alapján csináltam a beállításokat: [link]
Ez most annyit csinál, hogy bizonyos feltétel alapján a telefonra küld egy üzentetett, hőmérséklet adatokkal és a végére odarak egy Fűtés indítása gombot. Ha azt megnyomom, akkor, megváltoztatja az utolsó üzenet tartalmát erre (You can use"last"
to refer to the last message sent tochat_id
.):message: Fűtés elindult
A teljesség igénye nélkül:action:
- service: notify.phone
data:
'
data:
inline_keyboard:
- Fűtés indítása!:/heating-start
mode: single
- alias: Telegram bot
initial_state: 'on'
trigger:
platform: event
event_type: telegram_callback
event_data:
data: /heating-start
action:
- service: input_boolean.turn_on
entity_id: input_boolean.heating
- service: telegram_bot.answer_callback_query
data_template:
callback_query_id: '{{ trigger.event.data.id }}'
- service: telegram_bot.edit_message
data_template:
message_id: last
chat_id: '{{ trigger.event.data.user_id }}'
Ha bejön üzenet és nem nyomtad meg a gombot, akkor a gombos üzenetek is ott fognak maradni (nem azaz utolsó), ha ez zavar, akkor a message_id-t lehet menteni valahova és akkor ténylegesen tudod változtatni. A linkelt doksi vége felé tárgyalja ezt a részt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen videókártyát?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Elemlámpa, zseblámpa
- Okos Otthon / Smart Home
- Anime filmek és sorozatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest