-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Coc@s
őstag
válasz redingitell #14533 üzenetére
Gyakran 1-2 km is számít még egyforma rendszer esetén is.
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Tényleg a fene a kondenzcsíkokba meg a kis pamacsokba!
30 Wh (!!!) híján nem lett ma rekorddöntésem.
De azért szépen termelt ma is.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
A fene a sok kondenzcsíkba!
összerondítják a szép görbémet!18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz MrZed001 #14485 üzenetére
Köszönöm a megerősítést.
Ennyire nem mélyednék bele, ezt meghagyom azoknak, akiknek ez szakmája, maradok a saját vonalamon, és megelégszem annyi tudás felszívásával, ami a használathoz, a rendszer figyelemmel kíséréséhez, esetleges anomáliák/hibák felfedezéséhez, esetleges bővítés előtti döntéshez,... szükséges.
Aztán ki tudja, lehet a kíváncsiság rávesz majd.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Én nem mélyedtem bele a doksiba. De akkor az én 6580-am simán beleférhet.
Egy baj lehet vele, hogy ennyi egy stringre lehet nem mehet, akkor viszont macerásabb a történet picivel, a DC oldali kábelezést lehet variálni kell.
Nem tudom, a designer szól-e, ha nem lehet annyit rakni egy stringre, csak mert nekem simán engedett 14-et rátenni egyre és minden zöld maradt.
De még érik a dolog.
Nekem egyébként még másik 10db 470-es is simán fölférne.A te paneljeid is Hyundai-ok?
Apropó.
Papír doksit te kaptál az inverterhez? Csak mert én nem. Ha lenne hozzá, akkor azt lenyúlták.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz mauimagic #14480 üzenetére
Én konkrétan az inverterekhez nem értek, máshoz valamennyire, csak gondolkodom.
Ha úgy szabályozna, hogy a fölös teljesítményt eldisszipálja (a hűtőbordán nyomatná ki hő formájában), akkor számíthat.
Ha ettől ügyesebben csinálja (én azt hiszem, hogy igen ), akkor a max. teljesítményének az a 2-3 (?) %-a melegíti a hűtőbordát. Ez megfelelő méretezés esetén talán nem okoz akkora gondot.
De majd a hozzáértők elmondják esetleg szakmai vonalon is, mi az igazság.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz bekesizl #14462 üzenetére
Gyorsan beregisztráltam és csináltam egy tervezést a magam rendszerére.
A mostani SE5000H inverteren most van 10 db Hyundai 470-es panel.
Rátettem még 4-et, ezt simán engedte és az összefoglalóban az inverter leszabályozására csak cca. 0.5% veszteséget írt ki.
Elképzelhető, hogy a szimuláció szerint ez az inverter ennyi panellel nem is lenne nagyon túlhajtva?
Az eddigi megfigyelések alapján nagyon ritkán előfordult 1-1 5K-s tüske, ezt kitárgyaltuk itt, hogy mikor és miért lehet.
Ma többször láttam névleges vagy aközeli (4.65-4.7 kW-os) értéket.
De ma rel hideg volt/van, melegebben ez nyilván romlik.
No és a várható éves hozamra kicsivel kevesebbet ír, mint az eddigi fogyasztásunk + egy hőszivattyú.A szimulációban a program már figyelembe veszi az inverter 5K-s limitációját is és az csak 0.5% lenne a megadott adatok alapján?
Csak mert ha ez így valós, akkor ezt a 4 paneles bővítést azt hiszem nagyon hamar meglépem, a kórházi projekt után meg jön a hőszivattyú is.
Persze minden érik azért még.
Egyébként a mai termelésünk a lent is látható görbével volt 31,81 kWh.
Szerintem nem rossz.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Zolee897 #14335 üzenetére
Én végül megvettem a hosszabbítást 12-->20 évre az SE5000H inverterre.
Nemrég küldte át a WAGNERSOLAR (pontosabban a napelemmarket.hu, de az is a WAGNER ) pdf-ben az SE "dokumentumát".
A Wagnertől érkező dokumentumok a telepítéssel kapcsolatban még úton vannak.
Ezt a hetet még megvárom és utána "reklamálok" náluk most már.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Blamazs #14300 üzenetére
Az SE inverternél - amit én láttam leírást - abban nem simán bedugod az RJ45 dugót, hanem a fedlap alatt kell a kábelt "kifejteni". Az enyémen tuti nincs kívül RJ45 csatlkozó.
Szíval kívülről utólag nemigen csatlakoztatható. Belenyúlni pedig hááát..... necces szerintem.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Zolee897 #14278 üzenetére
Kérdés, mi az oka annak, hogy nem jön össze.
A MySolarEdge applikációval rá lehet menni közvetlenül az inverterre (ott kell lenni mellette) és lehet próbálkozni a WIFI beállítással. Lehet egyszerűbb és gyorsabb, mint a levelezés.
Persze lehet akár gond az inverter WIFI-jével is, illetve lehet akár a jel gyengesége az inverternél is gond.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Nekem is 5000H van.
Nálam nincs gond a WIFI-vel, pedig alapból egy 38-as téglafal van az eszköz és az inverter közt. Igaz én mesh-t használok, és pont az egyik cucc van a fal túloldalán.
Mindettől függetlenül gondolkodom vezetéken én is, ha majd lehet a falat csesztetni, pl. egy tapétázás alkalmával.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz csemberlen #14250 üzenetére
A Műszaki ügyek alatt van az eloszto.elmu.hu oldalon.
Reg nélkül is ott van az.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz stickermajom #14233 üzenetére
A kapun nekem nem matrica, hanem kemény tábla van. Még pár napig.
@Geresics:
Látom az ablakból, hogy minden sétáló, kutyasétáltató, stb... megáll, és olvassa a táblát.
Viszont nálam abszolute látszik az utcáról a tető a napelemekkel, szóval titkolni nem tudom, max. a tábla nemlesz még egy figyelemfelhívó.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Kell tábla a kapuban/bejáratnál.
Kell a villanyóra dobozára, és kell a leválasztókra, stb...
De ezt a kivitelezőnek tudnia kell.Nálam mondjuk nem raktak fel/nem adtak a kezembe a kapura való táblát ill. a villanyóra dobozára nem tettek, de mikor jött az ELMŰ-s és hiányolta, egy telefon után 15 percen belül ott voltak és pótolták.
Igaz, én helyi céggel csináltattam Dunakeszin.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz ancika14 #14204 üzenetére
Nálam az ELMŰ-s alapból csak az inverter adataira volt kíváncsi.
Én fényképeztem le neki, mert az a tetőtéri teraszon van, viszont nem volt lakásba mászkálás több okból sem számára.
Kicserélte az órát, lent fölkapcsoltuk a lenti AC leválasztót, a többit már a fényképezéskor én felkapcsoltam.
Aztán molyolgatott még ott, adminisztrált, aztán egy idő után elkönyvelte, hogy már megy kifele a szufla.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Elemental #14202 üzenetére
Mondjuk azt a részét, hogy vagy okosórát vagy nem, nem teljesen értem.
Az ed-vesz mérők manapság nem alapból okosak?
ELMŰ-nél egyértelműen leírták emai-ben, hogy nincs lehetőség áthelyezni az éves elszámolás idejét a területileg meghatározottól.
Viszont azt nem írták, hogy me kéne ismételnem évente, hogy ne legyenek havi résszámlák csak annyit, hogy ha újra akarom akkor írjak, illetve hogy ha én kérem, hogy ne legyen résszámla, akkor az éves elszámoláskor - ha sok lenne- nem kérhetek részletfizetést és haladékot.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #14181 üzenetére
A kazán jelenleg (és így is marad) csak fűtésre szolgál.
Ha hőszipkával együtt üzemel majd, akkor az előre beállított külső hőmérsékletnél lesz indítva, és onnantól kezdve a kazánban beprogramozott paraméterekkel fixen működik, mint most.
Elképzelhető, hogy átmeneti időbnen "csak" besegít a hőszipkának, még hidegebb időben pedig a hőszipka leáll és csak a kazán működik.
Bár tud HMV-t (igaz nem beépített tartályos), azért nem ő adja a melegvizet, mert "messze van" a fürdőszobáktól, cirkuláltani pedig nincs lehetőség, annak a kiépítéséhez nagyon sokat kellene rombolni.
Így villanybojler működik, ami eleve az egyik fürdőszobában van. Villannyal melegíteni drágább ugyan, de egy csomó víz elfolyna fölöslegesen ha a kazánból kellene mindig felhívni a vizet, emellett várni kellene egy csomót. Így a komfort és a fölös vízfogyasztás megszűnése együtt nekünk megéri a többletet a villanybojler esetében.
Ugyanezért nem fog a hőszipka sem melegvizet gyártani. Persze a lehetőség adott lesz rá ha később mégis úgy döntenénk valamiért, de nem valószínű az a vonal.
Visszatérve a kazánhoz:
Ha hidegen indul, a kémény melegítése nem a hasznos hőből vesz el, hanem abból, ami egyébként is kimenne a kéményen. Legföljebb az elején több kondenzvíz folyik vissza a kéményből. A kazánt valóban fel kell melegíteni, de aztán az miután má nem megy az égő, a keringtetés egy ideig még megy, vagyis annak a nagy része kimegy a rendszerbe.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz stickermajom #14179 üzenetére
Persze, nyilván a gáz miatt.
Az, hogy mennyi lesz egy éves felesleg, majd kiderül, de annyi szerintem biztosan nem, hogy kiegészítő patronnal együtt fedezzen mindent, lehet még patron nélkül sem fedi le a szokásos fogyasztás+ hőszivattyú télen-nyáron verziót.
Meglátjuk.
Ha kell és érdemes, nyilván bővíteni fogok. Lehetőség adott rá inverter oldalon is, illetve hely is van.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz stickermajom #14175 üzenetére
Addig nem akarok fűtőpatronozni semmiképp, amíg van egy működő kondenzációs kazán.
A patron 1:1-ben fűt, ahhoz képest a kazán 1:3-ban cca.
Persze aztán a gyakorlati tapasztalatok majd megmutatják (ha megvalósul) a dolgot.
Egyelőre a fűtőpatron kapcsolójele a kazánt fogja indítani a patron helyett.
Az a 130 kWh - ami egyébként 158 volt a pazarlás kezdetéig - március 22-től termelődött április 12-ig. Nem is azért fogyasztom mert télen nem lenne jó, hanem mert nálam május elején lesz az éves elszámolás, hiába márc 22-től megy a rendszer.
Szóval májusban mindenképp nullázódik a dolog így vagy úgy.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14173 üzenetére
De, lehet. És szándékosan.
Levegő-víz az amiben gondolkodom kazánnal kombinálva.
Eredetileg eleve hybridben gondolkodtam, de amennyiben hőszipka lesz, akkor a jelenlegi kazánnal kombinálva, ahogy írtam.
Eredetileg már most a napelem után közvetlenül akartam csinálni, de a kórházi dolgom keresztülhúzta ezt, úgyhogy augusztusban vagy szeptemberben lesz valami a dologból, ha és amennyiben lesz.
Igen, ezeket a "számokat" ismerem.
Most 1-es eszközökkel pazarlok.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14169 üzenetére
Én most valahol 130-140 kWh plusznál járok.
Nincsenek klímáim és a - már többször leírt - jelenlegi fűtési komfortot nem akarom feladni a radiátor+ padlófűtéssel, így klímám nem is lesz.
Valószínűleg hőszivattyú és kondenz kazán párosításban fogok továbbmenni, de még képlékeny.
Lesz 5-6 hetem kórházban gondolkodni a témán nemsoká, de vagy szimplán marad a kondenzációs kazán (ebben az esetben SOS csere is lesz, mert bár jól működik, de öreg és nincs alkatrészutánpótlás), vagy hőszivattyú és akkor igen kíméletes módban marad amíg megy a most 18 éves kondenzációs is addig, amíg egyszer végképp nem tudom megjavítani és majd csak akkor cserélek.
Nekem eddig 33.5 kWh volt a csúcs, de teljesen tiszta nap még nálunk sem volt.
Igaz, ha meg egész nap felhőtlen lesz, akkor már melegebb is lesz és ami jön a réven, az elmegy majd a vámon a meleg miatt.
Egyébként meg most pazarlóan 15-20 kWh megy el egy nap mindenestül, egyébként cca. 12-14 kWh szokott fogyni.
És ez is úgy, hogy nem a kazán adja a melegvizet, hanem sima villanybojler. Ez visz el 3-5 kWh-t egy nap.
Én most májusig (éves elszámolás) "pazarlok", utána vissza minden a normálra és majd ekkor derül ki egy egész év alatt, hogy pl. érdemes lenne-e föltenni még 2-3 panelt. (esetleg akár többet is)18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz ancika14 #14170 üzenetére
Sajnos szolgáltató függő, mint bármilyen más szolgáltatásnál, és itt az ELMŰ nem nagyon jeleskedik.
A 15 perces ontású grafikon még OK, de sajna a mérőállás már nem, pedig ha már napi egyszeri (pl. 00:00 időponttal) lenne, szerintem mindenki boldog lenne.
A környezeti hatás az ott van az SE oldalán, az nem hiányzik, a visszatáplálós ár, no hát ott jól látszik, miért is jó a szaldós elszámolás.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14166 üzenetére
A technika már csak olyan, hogy el tud romolni. Bármi és minden.
Egyébként én nem a TELEKOM által adott HomeGateway-re gondoltam, hanem az azon defaultban beállított wifi elérésre. De nem érdekes.Nálunk sajna esőfelhők is voltak a "sima felhőkön" túl, a mai termelés nem volt túl acélos, csak 8,68 kWh.
Viszont 7 kWh-t sikerült lefogyasztanom a túltermelésünkből.
Pazarló villanyfűtéssel csökkentem a gázszámlát.
Inkább elhasználok így és akárhogy májusig amennyit tudok a 3 hete összegyűlt és a majdani napos időben összegyűlő pluszból, mint cca. 15 Ft bruttóért odaadjam az ELMŰ-nek.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14162 üzenetére
Nekem is mindhárom szolgáltatás van, már a kezdetektől, mikortól lehetett.
De wifi-t már előtte is használtam azért.
Viszont a vezetékes hálózatot 2003-ban (házfelújítás) építettem ki és nem is szállok le róla csak olyan kütyüvel, amit nem tudok vezetéken használni.
Az csak magán kíváncsiság, hogy a WIFI-nél a Telekom (nem T-Home !!! ) által adott default SSID-t használod, vagy sajátot?[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14160 üzenetére
Ok, értem.
Csak kicsit félreérthető volt az a "külön wifit kell..." .
Manapság egyébként ahogy nézem, már az a különc, akinek nincs wifi-je (ha már van netje), illetve az, aki vezetékes hálózatot épít ki otthon.
Én a gépeimet egyébként vezetéken és nem WIFI-n használom, csak a telefonok vannak wifi-n, és most már az inverter is.
De gondolkodom rajta, hogy azt is vezetékre teszem. Igaz, akkor kell egy új végpontot kiépítenem megfelelő védelemmel az inverterhez, de a következő tapétázáskor szerintem azt is meglépem.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14158 üzenetére
Amit írtál, nekem abból az jött le, hogy valami olyanról írsz, amiről eddig nem volt szó, így nyilván rákérdeztem.
De szerintem erről ennyit, nem ér több szót.
Nekem elég lenne, ha a napi óraállást meg lehetne nézni ott, ahol a termelési görbét is, nem csak havi egyet, akkor nem kellene az órához menni és azt várni mikor írja épp a szükséges adatokat, vagy benyúlkálni és nyomkodni a gombját naponta.
De vannak páran, akik elég komoly analízist csinálnak az adatokból, no nekik viszont már a P1 port vagy külön kütyük....Viszont az érdekelne, hogy milyen megfontolásból írtad, hogy külön wifi-t kell telepíteni.
[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14156 üzenetére
Nekem semmi. Erről már jópárszor volt itt szó.
Csak úgy írtad, mintha egy új dolog (is) lenne.
Ennek az adatai egyébként nem 4, hanem 15 perces "átlagolt" adatok.
Megjegyzem, ennek a lekérdezésnek is vannak hiányosságai bőven.
Innen viszont a fogyasztási és betáplálási adataidat nem tudod lekérdezni, ezért lenne jó, ha az ELMŰ-től le lehetne kérdezni legalább a napi egyszeri fogyasztás és betáp adatokat.
És akkor nem kellene mókolgatni a P1-es interfésszel, vagy az egyéb okoskütyük telepítésével.
Persze akinek a napi egyszeri adatoknál többre van igénye - mert miért is ne lehetne - azoknak kellenek az alternatív megoldások.Nem mellesleg nem kell külön wifi-t telepíteni, nálam is a már meglévőre van ráeresztve.
De bármikor átállítom egy másikra is.
A lényeg, hogy így vagy úgy elérje az internetet.
Lehetne akár normál vezetékes hálózata is, csak azt a telepítők szerintem nem szeretik annyira.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14150 üzenetére
No akkor erről az SE lekérdezésről írhatnál többet vagy valami linket küldhetnél.
Azt tudom, hogy közvetlenül (direktben) rá lehet menni appal az inverterre, ott az épp aktuális adatokat le lehet kérdezni, de ahhoz az inverter hatókörében kell lenni.
Nekem néhány méterrel arrább - igaz fal volt közben - már nem működött.
A LAN irányából az IP-címére nem lehet rámenni.
Az SE oldaláról az api-hoz hozzá lehet férni, de sztem az is 15 perces frissítéssel dolgozik.
Ha ezeken túl tudsz valami okosságot, akkor az jól jönne, de ennél az új inverternél nincs már szerintem, max, direktben rácsatlakozva.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #14148 üzenetére
Magán az órán sokminden lekérdezhető manuális nyomkodással.
A termelési görbe az ELMŰ (eloszto.elmu.hu) Okos mérő oldalán látható.
A lényeg pont az lenne, hogy az oldalon a mérőállások adatai ott sorjáznának naponta, ne kelljen külön számolgatni, stb.
Nekik úgyis rendelkezésre áll minden adat, simán meg lehetne jeleníteni.
Melyik applikációról írsz egyébként?18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Romi69 #14108 üzenetére
Most májusig (az első "éves elszámolás") én is pazarlásba fogtam és ventillátoros hősugárzót, elektromos törülközőszárítót, stb.... bevetek és fűtök velük szintén a gáz helyett.
De csakis azért, mert nem az ELMŰ-nek akarom eladni fillérekért a fölös kWh-kat, hanem akkor bár pazarlóan, de megtartom magamnak amit csak lehet.
A gáz értelemszerűen nem /nem olyan mértékben fogy mint egyébként, de ha szigorúan az áram vételi árát nézzük, akkor roppan gazdaságtalan ez a fajta felhasználás.
Ezért is gondolkodom klímában/hőszivattyúban. A jelen fűtési rendszerbe integrálhatósága miatt inkább a hőszivattyú ami felé orientálódok, bár klímával olcsóbban lehetne kijönni.
Májustól "spórolok", hogy a majd megvalósuló rendszernek legyen meg az egész évre szükséges energiamennyiség, vagy minél több belőle.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Zolee897 #14103 üzenetére
Nekem az ELMŰ egyértelműsítette, hogy az éves elszámolás ideje nem változtatható meg.
Vagyis nekem marad májusban lesz, és ráadásul egy néhány napos intervallum és nem egy konkrét időpont.
Én ha tudtam vvolna,akkor a mérőcsere időpontját adtam volna meg.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
1-2 alkalommal eljátszható ez is, de nyilván ők sem hülyék azért.
Az okos óráknál az evidens, hogy a termelést is fogyasztásnak számolja, vagyis ha bekapcsolják is a rendszert, minél többet el kell fogyasztani belőle azonnal.
A kérdés, hogy az előzőn túl szabnak-e ki büntetést.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Elemental #14048 üzenetére
Biztosan van itt olyan, aki tutira tudja, de mintha lett volna szó nem túl régen valamiféle büntetésről is.
A szolgáltató lehet hogy látja valamiből, hogy volt termelés ha esetleg az óra annyira okos, de ezt nem tudom.
Ami biztos, hogy hivatalosan szabálytalan vételezésnek minősül a dolog, de hogy a te órádnál ez kiderül-e....18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz 7Heads Drago #14042 üzenetére
Nálam az ELMŰ egyik lépésen kotlott 1-2 hétnél többet, de az novembertől januárig volt és nem most, szezonban.
De hogy amiket írtam, csak 3 kiszállással lehet megcsinálni, ez kabaré kategória.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Blackmate #14038 üzenetére
Nekem is így volt.
Bent volt a napelem projekt, szabványosítás után a plombálás mehetett, de a teljesítménybővítést visszalökték, hogy majd a napelem után.
Gondoltam majd a mérőcserekor meglesz az is, de nem.
Először a mérőcsere, majd utána adjam be a bővítési igényt újra.
Úgyhogy elvileg holnap délután jönnek a bővítés miatt.
Ez háromszori kiszállás nekik, nekem háromszori itthonlét.
Kurvára nem jó senkinek szerintem.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz tothbe #14007 üzenetére
A múltkor nekem volt egy több órás kommunikációs hibám (valamiért az inverter nem kapta meg a DNS adatait).
Amikor kapcsolódott, érdekes módon nem folyamatosan lökte föl az addigi adatokat, hanem "szakaszonként", több adagban kerültek föl a bennragadt adatok, gyakorlatilag FIFO-t játszott az inverter.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz mauimagic #13956 üzenetére
Nekem a két utcára néző kapu közül arra rakta a sebtiben kihívott kivitelező (a mérőcserére jött ELMŰ dolgozó hiányolta), ami mellett a kapucsengő van.
Igaz, hogy a másikat használjuk rendszeresen, de mindegy.
Én megvárom vele amíg a teljesítménybővítést is megcsinálja az ELMŰ aztán szépen elteszem azt a táblát.
Én még egy ház kapuján se láttam kitéve.
Okosmérő:
A hétvégén küldött email-re az ELMŰ most válaszolt, hogy 04.12-től lesz elérhető a "terhelési görbe" a megfelelő helyen.
Nem kapkodják el, de azért halad a dolog.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
válasz ginagina #13903 üzenetére
No jó, de az a kommunikációt jelző LED, vagy az a termelést jelzi, .....?
A mérőn termelést vagy fogyasztást látsz?
Egy LED-ből - hacsak az nem egyben hibát is jelez ha pl. piros - nem lehet egyértelműen kiindulni.
Biztosan van leírása a cuccnak, ami alapján ki lehet legózni, hogy működési vagy kommunikációs a hiba.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz DUB Inc. #13884 üzenetére
Nekem 4.7-es rendszerhez 7-8 méterre 6mm2-est szereltek.
Mondjuk nekem 1 fázisú. A kábel érszámából gondolom csak, hogy a tiéd 3 fázisú lehet. Ezt jól gondolom?
Csak mert ott nyilván szétoszlik 3 felé.
Persze nem tudom ettől függetlenül, hogy mi az ajánlott.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
válasz redingitell #13829 üzenetére
4.7 kWp panel (10 db 470 Hyundai) SE5000H inverteren.
18 éve itt
-
-
Coc@s
őstag
Nem ismerem így a szekrényeket, a gyakorlatból mondtam csak el, hogy én utólag is meg tudnám oldani a csatlakozó bedugását.
@Pgabor79:
Én nem foglalkoztam még ezzel (lehet nem is fogok, de ez még alakul), de pörgess visszafele és találsz erről valamennyi infót.
Nem olyan rég volt téma ez is.18 éve itt
-
-
Coc@s
őstag
válasz liszkai 2 #13743 üzenetére
Nálam is full napsütéssel indult, most meg jól váltakozik a nap a felhővel.
De ez van.Én most tartok 10.8 kWh-nál, de majdnem a nap fele hátravan és ilyenkor még meg szokott lódulni a termelés, már ha az idő olyan.
@Baaraanz:
Én most leolvasom magam az órát naponta.
Az ELMŰ felületén még nem férek hozzá.
Már látszik, hogy van okosórám, de adatokat még nem ad egyelőre.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Lehet félreérthetően írtam.
Nem a névleges fölött volt órákon keresztül, hanem cca. 4-ről ment fölfele folyamatosan órákon keresztül. Vagyis szépen növekedett és nem hirtelen, hűvösből lett a nagy teljesítmény.
update:
De most megnéztem a tegnap bemásokt görbét az 5 kW-al, ott valóban volt egy esés előtte, így valószínűleg mégiscsak az lehetett, amit írtál.
A többi ettől függetlenül úgy volt.
Az SE-s linkemet bemásoltam már korábban, de akkor itt is bemásolom.
Az véletlen volt egyébként szerintem, hogy magát az 5kW-ot elkaptam, az nyilván nem tartós volt, de hogy ott szép magasan dolgozott egy ideig, az biztos.
Persze nincsenek illúzióim, jön a meleg, szép lassan porosodnak a napelemek és eső itt nálunk igen ritkán adódik, no meg most még sűrűn nézegetem mert új, ez is kopni fog.#13721 Geresics
SE5000H az inverterem és 4.7 kWp-nyi Hundai napelem van rajta.Ha ránézel, megnéznéd az elrendezésnél a panelek adatait is?
Kíváncsi vagyok, hogy az eddigi adatokból kiindulva szerinted mennyire elfogadható a tábláim szórása? Az látszik, hogy melyik ad le valamivel kevesebbet a többitől ill. hogy melyik a legerősebb, de a mérték elfogadhatóságáról fogalmam sincs, te viszont azt hiszem sokunknál sokkal jobban otthon vagy a témában.
Az egész rendszert - beleértve a monitoringot is - most lakom be, azt se tudom pl., hogy a riasztások közül mit érdemes esetlegesen beállítani, ill. pl. egy beállított riasztás hova és hogyan is ad riasztást, stb...
De majd idővel.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Ma rel. hűvös volt, a szél hűtötte a rendszert, ugyanakkor igen szépe napos időszakok is voltak.
Az 5 kW nem egy hirtelen volt, cca. 4kW-ról szépen ment fölfele másfél 2 órán keresztül.
A görbén viszont pont az nem látszik a ritka felbontás miatt.
Nyilván ritkán lesz ilyen, de nekem ez a 32 kWh termelés a mai időjárásban egy 4.7-es rendszertől rendben lévőnek tűnik.
De az idő majd megmutatja.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
Az előbb az SE monitoringon (a 15 perces átlagolásban) láttam a rendszerem névleges teljesítményének a maximumát (1 század eltéréssel), 4,69 kWp-t.
Nem rossz ez még nullkilométeresen sem.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz redingitell #13697 üzenetére
Nem értem mi lehet a gond, nekem most is jön.
Akkor nézd meg így.
Az 5. az amit küldtem. (A harmadik az enyém.)[ Szerkesztve ]
18 éve itt
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?