Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- World of Tanks - MMO
- Path of Exile 2
- Bestbuy játékok
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Call of Duty: Black Ops 6
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
válasz lugosi #13271 üzenetére
Nyilván egy 3-5 m/s szalagsebességgel ugyanazzal a szemcsemérettel szemben esélyed sincs kézzel időben. Minőségben nagy gyakorlat megszerzése után viszont jobb is lehetsz akár a pálcással akár a vizes köszörűvel. Már egész olcsón láttam hosszú menetes kínai pálcást, és 360 fokonként 1 mm emelkedéssel azért elég pontosan és gyorsan be lehet állítani a kívánt szöget. Tehát minden ezzel a technikával élezhető késre jó, vezetett, csak a kövekre kell figyelni hogy sík legyen és kész.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
MODERÁTOR
Köszi szépen a lehetőséget, nekem az messze van. Úgy látom hogy nyerni annyit nyernék a szalagossal, hogy időben jobban jönnék a rutin élezéseknél, de nem biztos hogy mindent meg tudnék vele csinálni és az úgy 60-70-ért nekem drága. Nem tudom még, lehet hogy ha következő élezőn gondolkozok akkor az egy jobb pálcás vezetett élező lesz. És maradnak a kövek.
-
gyapo11
Topikgazda
A skanináv élszalag jó széles, azt egy sík kőre föl lehet úgy fektetni hogy ne billegjen, vagy egy sík alapra ragasztott csiszolóvászonra vagy papírra.
Az én gépemnek van szalagtámasztéka, csak azt kellene megoldani, hogy ne működés közben kelljen elvenni a kést, mert van kb. 1 mm rés a szalag és a támaszték között, és miközben elemelem a kést a szalag belecsiszolhat kicsit nem kívánt helyen. A rugó feszíti a szalagot, tehát elemelés közben követi azon az 1 mm-en, a kezemmel sem biztos hogy pontosan tudom tartani a szöget, meg a szalag is ki tudja hogy viselkedik.
Szerintem jobb a síkra fektetés és csuszatolás.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
l@ja2
csendes újonc
válasz lugosi #13263 üzenetére
szalagos vs skandi max akkor menne, ha van szalag alátámasztás.
a ken onionoshoz van egy speci feltét(+40kb) de nem alkalmas rá(én is megvettem pontezért)szalagot amúgy lehet venni ezekhez általában/nekem nem volt ilyen gondom sose.
és a 15 fokot is tudja, sőt...skandira talán a dtgrinderes srácok gépei lehetnek jók, de azok inkább 200 mint 60.
szerk,
amúgy ha pestkörnyéki vagy, kipróbálhatod az enyémet...[ Szerkesztve ]
-
csibe1
addikt
válasz Harcos' #13258 üzenetére
Légyszíves, hátha közben elgondolkodsz azon, hogy mennyire ide nem illő volt az ingatlanos példád. Emiatt már megérné.
Közben gyakorolhatnád az ár/érték arány megértését; és az adott célra a legjobb anyag választását, ami nem irreálisan drága, mint amit te linkeltél.Ha ezt még tovább kell magyarázni, akkor nálad vannak a gondok.
Ahogy gyapo11 is említette, nem kell, hogy mindig, mindenben egyetértsünk.
Amúgy tényleg tök jó, hogy mindenkinél jobban akarod tudni, hogy melyik lenolaj jobb a fa nyélre.Kellemes Ünnepeket, és Boldog Új Évet!
" Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
Lacerta
aktív tag
Bladeshopon is jó akciók vannak. Nade hogy jártam!
Megraktam a kosaram, már nyomom a rendelést, erre kiderül hogy nincs a környéken sem üres automata ahová hozathatnám. Eh, gondoltam, várok kicsit, jönnek haza a népek a munkából, kiveszik a csomagjaikat 1-2 óra múlva.
Lett is szabad automata, csak a termék fogyott el közben. -
addikt
válasz Donki Hóte #13265 üzenetére
A civivi damaszk bulltusk egész jó árban volt tegnap. ~33.000ért vihető volt kuponnal.
Go Gunners!
-
veterán
Nem akarok a "mivelkenjükakésünknyelét" polémiába beszállni, de én élelmiszeripari minőségű paraffinolajjal kenem a háztartási fa eszközöket (vágódeszka, húsklopfoló, kés markolatok, stb.), de még a kinti szerszámok fa nyelét is
Olcsó, nem mérgező, nem ráz, mi kell még...
A Knifestockról meg annyit, hogy most nagy akciók vannak náluk, pl. ebből a késből az utolsó darabot hatalmas, 40 ft kedvezménnyel lehet megvenni
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
-
MODERÁTOR
Tegnap még megnézegettem a knifestockot és újra elmerengtem a szalagos élezőn. Láttam azt a Ken Oniont 60-ért, hát nem olcsó de szabadon állítható az élszög és tud 15 fokot is. Tegnap profiloztam újra az egyik késemet (kb 2-3 éve nem volt kövön élezve csak ilyen rudas élezőkön meg zsebélezőn), és 4 kövön átmenve nagyon jól sikerült, de feltettem magamnak a kérdést, hogy van-e erre nekem késenként bő egy órám.
Gondolkozok egy ilyen szalagoson, követ vagy egyéb ilyen önálló élezőt már nem veszek mert kb minden van ami kell.
Amiben kérdésem merült fel, melyik az a szalagos élező, ami:
- tud 15 fokot is
- tud élezni skandináv leélezésű kést is
- hez kapható szalag aránylag könnyen
Szerintetek? -
MODERÁTOR
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Harcos' #13258 üzenetére
Ez egy fórumon elkerülhetetlen, hogy valakivel nem értünk egyet. Iyenkor nem kell újra és újra leírni a véleményünket, ott van bármikor olvasható, és a megértés nem azon múlik hányszor írod le.
[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Harcos'
újonc
válasz csibe1 #13257 üzenetére
Ha ezt csak egy további poszttal tovább folytatod én feladom ezt a prohardveresdit. Pár hónappal ezelőtt is ilyen faszság miatt léptem ki. Négyen írtuk a kérdezőnek ugynazt a választ erre nem fogadta el. Én nem pazarlom az időmet arra, hogy ötször magyarázzak el valamit olyanoknak akik arra sem emlékeznek, amire válaszolnak. Mit mire írtam? Nehogy már az egyik posztra felhasználj egy random válaszomat. A sorrendiséget tartsd már be.
[ Szerkesztve ]
-
csibe1
addikt
válasz Harcos' #13255 üzenetére
Innen indult a az egész : [link]
"
Sziasztok!
Jó 2 hónapja vettem egy Antonini Maniaghese zsebkést. Na már most az első elmosás után, ami érintette a nyelet is (sapele fa elvileg) ez a fa olyan fakó, kopott hatású lett. Tudnátok esetleg javasolni valamilyen természetes anyagot, amivel újra széppé lehetne tenni a fát?"A zsebkés markolatát alkotó fa anyagot. Te itt mire gondoltál?
Erre nem kell étkezési, bio lenolaj amit linkeltél, mert duplán pazarlás.
(Aztán ha sok pénzed szórjad nyugodtan, csak éppen nem kéne rossz tanácsokat adni másoknak)
Ha nem érted a különbséget nem szégyen, mint említetted is ( [link] ), de utána azért ne akard már megmagyarázni, mert az már azért elég ciki.Ugyanolyan tulajdonságú a kétféle lenmagolaj?
A bio és a másik linkelt lenmagolaj ugyanúgy a nyers fa kezelésére való?
Az összetevőik, és a fára való hatásaik ugyanolyanok?Ha szerinted mindegy akkor miért is van belőle kétfajta?
"Piacon a méhésznél a legolcsóbb. Ad egy kis darabot is ha csak annyi kell."
Méhésze válogatja..." Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
Harcos'
újonc
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Harcos' #13250 üzenetére
Olyan szempontból a lenolaj eltér a többi olajtól, hogy oxigén felvételével megszilárdul. Általában az olajok akár ásványi akár szintetikus nem száradnak, az illóolajok meg elpárolognak. Egyik sem túl jó fát impregnálni. A lenolaj viszont beszívódás után megköt a fa rostjaiban, és így sokkal ellenállóbb lesz a fa a nedvességgel szemben, mondhatni vízálló lesz. A folyadék állapotban levő olajok viszont folyamatosan tudnak mászni a rostok között, kívül letörlődnek, a belülre beszívódott olaj pedig kívül nem véd.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Harcos' #13250 üzenetére
Én azért a lenolaj mellett maradnék. Az tényleg védi a fát. Ha kenderrel szigeteled a vízvezeték csövét (acél) (tudom teflon) és lenmagolajat használsz hozzá, meg is duzzad, jobban szigetel, mégis meg tudod engedni később. A teflon tisztább, igaz, szigetel, igen, de ha megmozgatod a csövet, csepegni fog. A kender - lenolaj páros viszont természetes anyag, utóéletet él. Megkönnyíti a későbbi életem.
Késnél a lenolaj beszívódik a fába, megkeményedik, vízálóvá teszi, ellenállóbbá teszi. Kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
H-Zol
senior tag
-
Harcos'
újonc
7000 forintos bicskára vegyen 3000 Ft-os olajat mert az olcsóbb mint az 1600Ft-os. Az eszem megáll. Miért ne vegyen mindjárt egy hordóval? Biztos olcsóbban jönne ki a literár.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #13241 üzenetére
Azért a gyémánt "deszkás" precíziós Lansky fél óra alatt rendbe rakja. 70, 120, 280, 600 grit gyémánt és 1000 -es kerámia van a készletemben. Borotváló kést készít bármiből. A 70 -es már azért tudja marni az anyagot. Új profilt tudok vele létrehozni. A karbantartás meg jóval rövidebb időt vesz igénybe. Az is igaz, hogy ez a készlet 100€ felett jár. Éveken keresztül kiszolgál. És ebben is cserélhetők az alkatrészek. A kés éléhez idomulót lehet beszerezni. Ha kell.
-
csibe1
addikt
válasz Harcos' #13244 üzenetére
Úgy is lehet nézni, hogy az adott célnak megfelelő olajat vesszük, mert ár érték arányban sem nem mindegy.
Ha multimilliomos vagy netán Lölö rokona akkor ez lényegtelen.
Tíz kamionnal a drágábbikból, mulatunk!Felőlem öntheted a 2450Ft/l-es olajat is az ételre (ami a nyers fa kezelésére van), nekem mindegy.
Nem kell mindent a netről venni, de ha valakinek csak ennyi esze van...
" Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
Harcos'
újonc
válasz csibe1 #13243 üzenetére
Így is lehet nézni meg úgy is, hogy:
1. Bemegy a Sparba 1600-ért vesz olajat és bekeni vele a kés nyelét.
2. Megrendeli a netről, postaköltséggel együtt mondjuk 3500Ft, vár rá több napot, rákeni a kés nyelére, ott lesz a polcon 1l olaj ami nem biztos, hogy kelleni fog.[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
A Lansky sorozatot is veheted. Nekem van kek meg sarga (zold meg hianyzik a sorozatbol) Most mar igy is szepen lehet vele elezni. A kek onmagaban nagyon durva szinte eszi az acelt viszont ha uj elszoget akarsz akkor szepen be lehet vele allitani.
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
gyapo11
Topikgazda
Volt már itt olyan poszt, hogy fél óra után sem lett éles a kés. Ha nem egyezik az élszög, és még a szemcseméret is túl finom, akkor simán előfordulhat. Ami a legkevesebb odafigyelést igényli az drágább, a Worksharp szalagosra gondolok, ott két szög közül kell választani és föltenni az 1000-es szalagot. Ha nem egyezik a késen levő élszög az sem érdekes, mostantól az lesz amit a gépen választottál, kicsit tovább tart először.
-
Laby
őstag
válasz milan26 #13239 üzenetére
Kicsit kedvemet szegte a dolog, van többféle bicskám, késem aminek gondolom mindegyiknek tök más élszöge van, amit nekem ki kéne találnom mindegyiknek hogy hány fokos élszöge van, és jelen állapotomban full amatörként még ilyen 5 fok különbségekkel is tudnom kéne élezni is?!
Nem hittem, hogy ez ennyire komoly téma lesz. Naivan azt gondoltam, hogy veszek egy hülyebiztos élezőt, aztán megeszi az összes késemet majd.
Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
milan26
senior tag
Fenni tökéletes, élezni nem lehet vele. Mint az összes többi hasonló eszközzel sem. Nekem van ilyenem, konyhakéshez tényleg pici lehet, de azért használható ahhoz is, csak kényelmetlen. Inkább bicskához vagy outdoor késekhez lett kitalálva. Viszont van nagytesója is csak drágább. Whetstone, Benchtop és Precision néven.
-
gyapo11
Topikgazda
Mivel nem ismerem ezt az élezőt, csak annyit tudok mondani, hogy bármelyik élezőre igaz, hogy ha nem azzal a szöggel csinálod ami a késen van, akkor
- sokáig eltarthat, főleg ha kisebb szögre élezed, sok anyagot kell leszedni
- ha kisebb lesz a szög, akkor élesebb lesz, de hamarabb tompul és sérülékenyebb, ha nagyobbat, akkor fordítva, nem lesz olyan éles de strapabíróbb.
Szóval javasolt egy filctoll és egy nagyító beszerzése, hogy lásd a megfelelő szöget.
A képen elég kicsinek látom a felületét, nagyobb élszög változtatás vagy csorba eltüntetés sokáig fog tartani, fenni elég.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Laby
őstag
Sziasztok!
Kezdő számára Work Sharp Guided Field Sharpener ajánlott ez az élező/fenő, vagy van kézenfekvőbb?
Alap élszögeket sem tudom megmondani látatlanba a pengéken, szóval valami olyan kellene amivel lehetőleg több hasznot csinálok, mint kárt.
15 ezer forintig mennék el ha ez reális.GERBER Pledge zsebkés, Opinel és egyéb zsebkésekhez illetve konyhai IKEA 365+ késekhez lenne rá szükségem.
Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
Harcos'
újonc
-
Digitalpimp
senior tag
válasz SH4D0W2011 #13229 üzenetére
Festék-háztartási boltokban nézz szét.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Snoop-y
veterán
válasz SH4D0W2011 #13226 üzenetére
En a lenolajra szavazok
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
gyapo11
Topikgazda
válasz SH4D0W2011 #13226 üzenetére
Olaj, viasz, lakk.
-
SH4D0W2011
őstag
Sziasztok!
Jó 2 hónapja vettem egy Antonini Maniaghese zsebkést. Na már most az első elmosás után, ami érintette a nyelet is (sapele fa elvileg) ez a fa olyan fakó, kopott hatású lett. Tudnátok esetleg javasolni valamilyen természetes anyagot, amivel újra széppé lehetne tenni a fát?
-
Giovan!
addikt
válasz eldoble #13222 üzenetére
A civivi Elementum is ilyesmi, csak az liner lockos amiben mondjuk én nem nagyon bízok mert azt olvastam hogy bizonyos modelleknél egy erősebb rámarkolás simán kioldja a zárat. De azt nem tudom a civivi liner lockja milyen.
[ Szerkesztve ]
Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
nagyúr
válasz Donki Hóte #13220 üzenetére
Köszönöm szépen
Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
Snoop-y
veterán
válasz Tsebacsi #13214 üzenetére
Pl svajci bicsak hunter szeria. Ket fo tipus van az egyik az a pocok amit belecsavarsz a pengebe vagy amelyiken van egy lyuk. Utobbi kenyelmesebben nyithato szerintem de ez preferencia kerdese (kis pengenel jo a pocok nagyobb pengenel lehet, hogy jobban kell erolkodni) ebbol van lyuk es pocok verzio is
-
Snoop-y
veterán
válasz Lacerta #13201 üzenetére
A Victorinox eleg kemeny ilyen ugyben. Ha svajci oldalakat megnezel akkor az arak kb 99%-ban megegyeznek a kulonbozo forgalmazok kozott. Akkor lehet elteres ha szezonalis akciok vannak limited edition kesekre. Ilyenkor lehet akar 50% elteres is az eredeti arhoz kepest.
-
nagyúr
válasz Donki Hóte #13215 üzenetére
Persze, de ezek a flipes megoldások is tetszenek, ha nem jobban tetszenek: [link]
[ Szerkesztve ]
Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
veterán
-
nagyúr
Helló,
van egy Ganzo Firebird F753M1-em, viszont egyre több videóban látok olyan behajtós késeket, amiken van egy flip, amivel könnyebben és gyorsabban lehet kipattintani a pengét, mint az enyémnél, esetleg tudtok mondani ajánlott márkát-kést vagy boltot ahol ilyet tudok nézni? Akár Ali, akár más is jó lehet, egyelőre csak mazsoláznék, nézelődnék.
Köszönöm!Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
MODERÁTOR
5%-os kuponnal 75k-ért behúzható az Elmaxos Padre
Nagyon vágyom egy MT Stitchre, de nincs lelkierőm 170ezret kiadni érteEladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Lacerta
aktív tag
Ezt a sztorit nem ismertem.
4campingnél sajnos nem nagy a választék, a fiskarsshopnál meg egyenesen 0.
Most szerencsére nem kell semmi, amit akartam azt nagyjából beszereztem még korábban Victorinoxból évekre előre.
Csak fájt még a fogam az összecsukható Swiss Classicra, és jó áron van a Knifestockon. Persze így megvenni nem tudom.
Végül behúztam a Finnshopból, ők beakciózták még picivel olcsóbbra BF-ra mint a Knifestock, igaz, nem volt színválasztás csak ha feketét akartál.
Jó lett volna ha van másik szín is, mert kettőt vettem ( egy sima, egy hullámos ), és akkor nem kell kinyitni hogy lássam melyik-melyik. De nem nagy gond így sem.
A Finnshop árai egyébként sem rosszak Victorinoxban ( másban azért húzósak, Opinelt pl. nem vennék tőlük ), csak vigyázzanak magukra, mert jól felnyomja őket is az Extrametál. -
prsq
aktív tag
válasz Lacerta #13197 üzenetére
Az extrametál volt olyan kedves és szólt az "érdekünkben" ki Svájcba, hogy nehogy már a Knifestock árulhasson Victorinox-ot. Pontosan nem értem, hogy egy magyar üzlet(lánc csak volt) hogyan pofázhat bele egy szlovák webáruház eladásaiba, de a végeredmény az, hogy a magyar oldalukon nem árulhatnak Victorinoxokat.
De megveheted jó drágán az extrametálnál (postaköltséggel együtt, mert bezárták szinte az összes vidéki boltjukat). Pofátlan extraprofitszerzés magyar módra. Az új vezetőségre inkább nem keresek jelzőket . Pedig régen sok mindent vettem náluk, most már elvből sem.
Ajánlom a 4camping-et, vagy a fiskarsshopot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- AliExpress tapasztalatok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asszociációs játék. :)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest