Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz Szevam #19441 üzenetére
Simán.
Mely módszer eszközeire gondolsz? Valamennyi kerül, de ezt lehet minimalizálni. Összességében a gázzal hátrébb vagyunk szennyezésileg. Persze az arcba a füst jön, tehát azt könnyebb direktben érzékelni. Élhetőbbnek hat a gáz. A jövő meg egyszerű, annyian lesznek lakosok a bolygón, hogy egymást melegítik, na meg a telek is egyre tűnnek el. Az élet kitermeli a maga megoldásait.
Sajnos a tüzelési kultúrában nincs benne a szakszerűség, a népi okosságok dívnak, ami meglátszik a füstökön is.#19442soldi3r, kinek mi a kényelem. Az, ha valamit nem kell megcsinálni, helyette viszont érdemben-értelmesen nincs mit csinálni - mint a mai ember többségének - akkor abban nem értem mi a kényelem. De legyen, értem alapvetően a mondandód. Azt megköszönöm, ha nem magyarázol félre - 5G után szabadon - ha valakit zavar a proli tüzelés, szennyezés, az én vagyok. Nem esett szó gumicsizmáról. Ettől függetlenül országunk valósága ez, nem 1 helyen.
ami lehetsegesen pl a literi gazolajos eromuvel van potolva.
Nem gondolom, vagy ahol így van, azt sem a lakossági napelem léte hívta életre. Nem fenntartható a gázüzem. A számosság növekedésével persze semmi más sem, de ebből nem következik, hogy a gáz az lenne - sokan védik/istenítik, de ami csak egy kulturális rögzültség, érzelmi sík, ha úgy tetszik.Azon a képzettársításon kellene valahogy dolgozni, hogy a levelek otthagyása ne minősüljön és hasson gondozatlanságnak.. Próbálom fejben átállítani. Hol és hogyan kanyarodtunk el abba az irányba, amikor egyszer csak szebb lett a szemnek a levélgereblyézett terület?
[ Szerkesztve ]
-
H-Zol
senior tag
válasz Szevam #18970 üzenetére
Nem akarok itt konteozni , de itt a parasztok ellehetetlenítése a cél ( én a bőrömön érzem ) , most anyi pénzt kapnák a kukoricáért , hogy egy kis jóindulattal ( saját munkám nem számolva ) zérón lennék ! Alig fél termés lett a szárazság miatt , és ez fél Európát sújtotta , és mégis egyre lejjebb nyomják az árát !!
-
Espla
aktív tag
válasz Szevam #17895 üzenetére
én ezért vettem gyeplyuggatót
de nekem mindig eldugul és nem lehet kitisztítani, csavarhúzóval is alig, befeszül az anyag, nem tudom másnak ez simán működik?
kéne vennem másikat nagyobb átmérővel? vagy van aminek a tüskéje oldal kivágott, az talán jobb
de ebből sokat eladnak, másnak nem tűnik fel, hogy használhatatlan? mondjuk eléggé össze van állva a talaj, lehet nem ennyire kötöttön működikmeg van cipőre rögzíthetőm is, az mindig kilazul, de normális kötéllel talán rögzíthető lenne lábra fixen
-
totron
addikt
válasz Szevam #17895 üzenetére
Áhhá, oké, köszönöm. Elképzelem ahogy a nyitott, magyar falusi kultúrkörök bölcsei ráhívják a haladó áskálódóra a kényszerzubbonyos ótót. Meg aztán egy Natura2000s területen is inkább csak a büntetés röpülne az egyénieskedésért. Azt mondja rain... Inkább a hajnali párát befogó hálókra kell ráállni már.
-
User_2
tag
válasz Szevam #17453 üzenetére
belelkesedtem és vettem egy zsák perlitet a tüzépen
akkor még nem tudtam, hogy a zsákban békaemberek fognak kompromittálni
így derült ki, hogy P3 kellett volna, azt meg kb senki nem árul itt vagy 100km körzetben,
de viszont lehetne rendelni kiszállítással. hát persze
nade mivel már itt van, bekevertem és hát ilyen sáros izé lett, nem az a laza perlites finom föld amiben a gyökerek annyira szeretnek.
ha már megvan próbáld ki egy vödörben, keverd be, de szélcsendben csináld és az eredeti zsákra húzz egy komposztálós zöldzsákot mert ki fog szakadni. vagy kettőt. az egészet azzal kezdd hogy kitalálod mit fogsz csinálni, ha az építési perlit oda kerül ahova nem szeretnéd.az jogos felvetésnek tűnik, hogy az építési perlites föld egyszer ki fog száradni és akkor a finom perlit majd felszabadul és viszi. a szél. de lehet hogy akkor amikor a perlites föld kiszáradna a perlit már földdel "szennyezett" lesz és nem lesz képes szállkálni.
a perlit egyébként én azt olvastam gyártói oldalon hogy natúr ásvány őrölve.
két haszon vektora van:
- porózus, sok vizet képes felvenni
- növények által felvehető hasznos elemi anyagokat tartalmaz, sokszor optimális mennyiségben, mint pl Mg meg sok ilyesmi. -
-
User_2
tag
válasz Szevam #16477 üzenetére
mérete nem ideális
azaz kevesebb vizet tud felvenni, tárolni, mivel fajlagosan kisebb a belső térfogata, mégha ez kicsit kontraintuitív is.
ha tudsz rendeltetni nagyobb méretben a tűzépen akkor használható, ha a gyártó is azt írja, hogy az építési és mezőgazdasági célú perlit egyébként azonos.
keress rá google-ben, lesz találat.
ez arra vonatkozik, hogyha mégcsak most vennéd.ha már megvan a perlit, akkor nemannyira vagy döntési helyzetben a méretet illetően.
ha a perlit tiszta, nem szennyezett, belekevered a földbe kárt nem okoz, haszna van, de nem akkora, mint a 3-4mm-es-nek. -
veterán
válasz Szevam #16437 üzenetére
Nagyon régen vettem egy AL-KO BC4125 kaszát. Jó pár éven át volt használva de már eléggé betegeskedett, ezért úgy döntöttem hogy veszek egy jóval erősebb szintén AL-KO kaszát de több héten keresztül tartó szíváson mentem át + 2 szervizelésen mire el tudtam intézni hogy a pénzem visszakapjam. Nagyon nagyon megbántam.
Aztán úgy döntöttem hogy nem érdekel, belefeccölöm a pénzt és vette megy Stihl FS235 kaszát. Azóta szeretek dolgozni fűkaszával mióta az meg van.
Keveset fogyaszt, erős, nem rezonál, kényelmes a hám. Szóval ha rászánsz annyi pénzt akkor a Stihl-t nyugodt szívvel merem ajánlani!
Minden évben kap új légszűrőt, gyári szöghajtás zsírral kenem, Stihl HP Ultra olajat + 100-as benzint kap első alkalom óta 1:50 arányban, és még a téli pihenő után is max 2 rántásra indul. Soha semmi gond nem volt vele. Meg kell neki adni amire szüksége van és onnantól semmi gondod nem lesz vele.totron
Köszönöm a tanácsot, átállok akkor arra hogy a tövét locsoljam meg nagyon alaposan, illetve valamit kitalálok hogy még reggel meló előtt is kapjon egy kis vizet.iPhone 16 Pro Max
-
ncc1701
veterán
válasz Szevam #16437 üzenetére
Hát. Az gondolom nem vígasz, h van alkatrész stihl-hez, de egy gyári dugó+henger az mondjuk 100eFt. Ok, lehet venni utángyártottat (meteor), de akkor is.
Ettől független ha megfelelő gépet veszel a munkára (nem a hobbi kategóriát nyúzod napi munka szinten), akkor ezek a nem kínai gépek sokáig elmennek. -
H-Zol
senior tag
válasz Szevam #16376 üzenetére
Érdekességként be teszem , nekem 10+ éve megvan ennek [link] az öregebb változata ami Kawasaki TJ45E névre hallgat , három háznál , udvarok kertek, kisseb tanya körül nyitja a füvet ( gazt ) , de gond nélkül megy , légszűrő, és gyújtó gyertya volt rajta cserélve de most is úgy teljesít mint új korában !
Akkor sem volt olcsó, de most is szép ára van ! -
inf3rno
nagyúr
Inkább az ár az érdekes, legutóbb 120k körül kezdődtek a jók, amikor néztem, most talán még többe fájnak. Az olcsókkal az a gond, hogy néhány nyírás után szó szerint széthullik a kezedben. De komolyan, nekem újra kellett húzni rajta minden csavart, annyira kilazultak a rázkódástól. A nyélben is ledarálta a fogaskerekeket, pedig nem nyírtam vele olyan sokat.
Buliban hasznos! =]
-
soldi3r
veterán
En most akarok lecserelni egy Stihl FS55-ot. Az is kb ekkora, 750W. Cirka 4 eve vettem, funyirasra tokeletes, de amikor egy kicsit elhanyagoltabb teruletet kezdenek el vagni, akkor oda mar keves. Az ereje es a damil is. Viszont a Stihl FS120 es a HQ 543 mar 200+, de annyiert mar 4 utemu Honda motoros Stigat vagy AGT-t is vehetnek.
En valoszinu egy STIGA BC 555-ot fogok hozni.E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz Szevam #15690 üzenetére
Pedig a totalis gyomirto kiirtja. Nyilvan a gyokere nem fog csak ugy eltunni, de kihajtani nem fog.
#15691Chris0321, kb 2 evig volt par kobmeter soderrkas kert vegeben, ahogy elhasznaltam nehany heten belul kb az elso eso utan azonnal elkezdett noni mindenfele gyom, eszerint ez nem tortent meg
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
hiperFizikus
aktív tag
válasz Szevam #15532 üzenetére
könnyű, olcsó, ki lehet próbálni
de a szemedre nagyon vigyáz, ne hagyd ki a védő szemüveget
a védő kesztyű is olcsó, azt is használd, és a kesztyű szárát gumival vagy ragasztó szalaggal tedd zárttá
a bőrödet lassan megmarja, maró anyag, amíg meg nem köt
ja és ne enged hozzá a kisebb gyerekeket sem, meg a házi állataidat sem
A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !
-
Rive
veterán
válasz Szevam #15464 üzenetére
..ezek inkább faodvasító lóhangyák lesznek.
Állítólag rendesen meg tudják enni a faanyagot, szóval sok helyen kiirtásra ajánlják.
Még nézem, de mi hagyjuk őket, és úgy fest levadásztak egy rakat levéltetűt a labdarózsákról./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
válasz Szevam #15443 üzenetére
Storno! Benéztem, ezek inkább faodvasító lóhangyák lesznek.
Mennyire hagyjam meg őket a kertben?[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
hiperFizikus
aktív tag
válasz Szevam #15443 üzenetére
" Ha fáraóhangyák irtására kerül a sor, fontos, hogy körültekintően járjunk el. Nem mindegy, hogy milyen hangyairtó szert használunk. Az általános hangyairtó szerekben kiűző hatású hatóanyagok is megtalálhatóak, melyek kiűzik a rovarokat a búvóhelyeikről. Azonban a fáraóhangyák esetében ez nem mindig a legjobb megoldás, mert veszélyt érezve aktívabban szaporodnak és új élőhelyeket birtokba vesznek. Ha házilag szeretné megpróbálni őket kiirtani, mindenképpen olyan irtószert válasszon, amely kifejezetten a fáraóhangyák ellen hatásos1. Vigyázzunk tehát, hogy a hangyairtás ne váljon csak még nagyobb problémává! 🐜🚫 "
Tehát ez ugyan hangyának van nevezve, de valójában egy inváziós faj !
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz Szevam #15149 üzenetére
Mi is bent hagyjuk télire a hagymákat, bírják azok.
Mindeközben:
2024. április 5. - a nap, amikor nem ültetem át az egresbokrot.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
User_2
tag
válasz Szevam #15141 üzenetére
veszel faiskolából egy akármilyen almafát, elültedted helyére, és mikor egy egész kicsit megerősödött, ráoltod a 30-40-éves fádról vett rüggyel.
nem fog elsőre sikerülni, gyakorold.
tiszta alanyt nem fogsz tudni szerezni vagy csak nagyon nagy utánajárással.
vagy családi kapcsolattal. -
Rive
veterán
válasz Szevam #15141 üzenetére
Már 30-40 évvel ezelőtt is gyakoriak voltak az alanyra oltott csemeték (azaz szívós gyökérzetet adó alanyra oltották a kényes, de kívánatos törzset): ha ilyen a fa, akkor magról ugye csak a tetejét kapod a fának, a gyökerét nem => elég jelentősen is eltérhet.
Ráadásul magról nevelsz, a porzó meg fene tudja, mi volt? Lehet persze, hogy kapsz valami sikeres hibridet, de ez (genetikai)lottó...
Továbbá: a klíma változásával több 'régi' fajtát is már csak abszurd vegyszerezéssel lehet termésben, fejlődésben tartani, sajnos.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
H-Zol
senior tag
válasz Szevam #14712 üzenetére
Egy pár napig itt sem jártak a hideg miatt , pedig a szomszédokban többen is méhészkednek !
Mától jó időket mutat , és bízom benne , hogy megindulnak és az a pár nap kiesés nem okoz terméskiesést !
Virágok után , nállam rekord termés ígérkezik minden fajta gyümölcsfámon . -
inf3rno
nagyúr
válasz Szevam #14008 üzenetére
"Kérdésem, hogy a sün bele költözik egy ilyen halomba amit összehordtam vagy tényleg kell kisházat építeni nekik? "
Ez cuki. Igazából csak abba kell belegondolni, hogy a süni a természetben sem áll neki szögelni a kis házat télire, szóval simán beleköltözik a levél kupacba. Gondolom ha komposztálódik benne valami, ami adja a fűtést, azt még jobban szereti, de ennyire nem értek a lelki világához. Én úgy oldanám meg, hogy az északi felére tennék földet, ami fogja a jeges szelet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
H-Zol
senior tag
válasz Szevam #14008 üzenetére
Nállam is vannak sünök , kicsik is szoktak lenni , azok nagyon aranyosak , ha ki megyek sötétbe a kertbe nagyon , nagyon kell vigyázni , hogy rájuk ne tapossak olyan picikék !! Csináltam nekik ládát , kistéglából is raktam össze buvóhelyet , azokat használják nyáron , de télire vagy vannak le metszett gallyrakások , össze rakva és oda bújnak el télire , vagy a kert egyik sarkába , még a nagyanyámek idejéből van egy rakás ócska vas ( csak azért nem tüntettem még el)
az alatt évtizedek óta laknak , és onnan jönnek elő a kis sünök is !
( lehet van benne hiba , de nagyon figyeltem ) -
hiperFizikus
aktív tag
válasz Szevam #13953 üzenetére
Jaj, hát úgy, hogy a vulkáni hamu általában termékenyen hat a termő földekre !
A Campi-Flegre meg itt van a közelben Olaszorzágban, és borzasztóan nagy egy vulkán, annyira nagy, hogy képes Olaszországból a Magyar Alföldet simán megszórni vulkáni hamuval !
Aminek minden vitéz magyar paraszt: nagyon fog "örülni " !
-
totron
addikt
válasz Szevam #13963 üzenetére
Iván bá'-t érdemes követni, de a téma egyéb prédikátorai alapvetően ezó alapon és színvonalon működnek, terítik a ballasztot a találkozókon/bejárásokon álmuldozó belvárosiaknak. Akik meg ugye reményt, életükből egérutat keresnek kifelé, rendre látszik is az arcukon a remélni akarás. S ha ez az érzés elég erős, bizony bármi lemegy a torkokon, racionalitás OFF. A perma alapvető céljai egyébként jók lennének, csak hajlamos elszállni, elkanyarodni. Általában ami ilyen nagyon hájpolt/ nagyon megvastagított keret egy tematika köré, az büdös és szükségtelen, ha a józan észt és a valóságot kedveled - nem mindenkinek ez a kettő van fókuszban. Kis paradoxon a témába: a FB permakultúra csoportban vannak tényleges nagy tudással bíró elemek, persze némi mazsolázó képesség és lelkierő hozzá ott sem árt. Jó azért ha van saját valós gyakorlófelület, a kert/termesztés területe sem mentes a visszatérő plafonszaggatásoktól.
-
-
hiperFizikus
aktív tag
válasz Szevam #13405 üzenetére
Hát az olyan kísérlet volt, hogy ugye a házi-mezei egerek nagyon illyedősek, és én csináltam egy mechanikus primitív automata egér szelídítőt, ami arra akarta nevelni őket, hogy az egércsapdáktól ne illyedjenek meg .
röhelyes volt nézni, hogy a jutalom falatkám felé közeledve hogyan próbálnak úrrá lenni a kicsire méretezett illyesztgetéseimen .
-
hiperFizikus
aktív tag
válasz Szevam #13400 üzenetére
nekem volt egy szép útleírás könyv sorozatom, tönkretették
egy régi nem működő hűtőmbe kirágták a műanyagját és fészket csináltak a polisztirén-habjából
jobb híján etológiai kísérleteket csináltam velük, jutalomfalatka + kondicionálás, de csak elhíztak tőle, már mint az egerek
-
H-Zol
senior tag
válasz Szevam #13398 üzenetére
Nem vonza, ezek most valamiért nagyon fel vannak szaporodva , itt nállunk kritikus a helyzet , sokan már a búzát , árpát is ki szántották , mert mind ki ették
Nyolc éve volt még ilyen a helyzet , de akkor , tavasszal jelentek meg , és őszre már el is tűntek!
Nállunk akik el vetették a repcét , azoknak is 20-30% ami megmaradt , a többi ki lett szántva , nagyon komoly anyagi károkat okoznak ! -
Stylewars_kp
őstag
Mennyit lenne használva? Kiválasztott méretből ítélve nagyüzemre szánod, de azért rákérdek.
Hecht cuccok jók egyébként. Van nekem is pár darab.
Van egy noname ágdarálóm, de az lényegesen kisebb, kiskertbe elég amúgy a szezonális munkákra.Kardántengely meghajtású traki van esetleg?
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
daninet
veterán
hát.. ha a karbidtól nem indultak kifelé kétlem hogy ez működne Szó szerint mérgező gázzal árasztottam el a járatokat.
#7585 justmemory
Van több is, vinnyognak egész nap. Semmit nem érnek nálam Szó szerint mellette túr a vakond.#7590 freaghill
Egy meglévő kertet kezdtünk el gondozni. Sok fa és rengeteg növény van elültetve. 3000 felett lehet lassan a növények száma. Föleg feleségem érdeme a munka, nagy tételben veszi a növényeket. Most pakolt el 300 tulipán hagymát
Most első éves a kert még kicsit kopasz. De 700m2 van teletolva így növénnyel, 100m virágágyás, 3m szélességben[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Rive
veterán
Még megyek egy kört ezen a vonalon, de ebben a korban már nem nagyon lehet (ennyire) visszametszeni úgy, hogy ki is nézzen valahogy... Ha viszont mindenképpen ronda, akkor már inkább gyorsan leraknánk a pótlást: valami gyorsan növővel 5 év, és megint van ott valami zöld és szép.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Motion_Blur
félisten
Jah és ez vidék, 900+ m2 a telek. És mivel új építésű utca, alig vannak fák, árnyékot adó növényzet.
Itt aztán a világon semmi nem ad árnyékot + a ház körül nagyon sok a térkő, igazi katlan egyelőre így nyáron. Mondjuk mi 1 év alatt elültettünk kb. 300 növényt, és még ennyit tervezünk, mindent megteszünk
Ilyesmi most a telek. pár hetes képek:
Illetve előkertbe tettem szélfogónak egy sor spartan kínai borókát, szntem nagyon szépek és jó áron voltam (5k/db és 130 centisek)
Tavaly ősszel még így nézett ki a terep:
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Motion_Blur
félisten
Azért kell, mert amikor kilépek a házból nem szeretném látni az összehordott sittet, a kidobott WC-t, a rendetlenséget. A szomszédi viszony jó, de az emberünk elvált, kamionozik, heti 2 napot van itthon kb és nem foglalkozik a házzal, kerttel. Máshova inkább szolitereket ültettem, korallberkenye, babérmeggy, egyéb somok stb, ott nem cél a takarás, de ezt a leylandi sort biztos ami biztos elengedem egy 3,5 méterre, az a cél. Két házzal feljebb vége az utcának és szántóföld van, az se hátrány ha onnan megfog egy kis port
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Dorian
félisten
Az a jó szomszéd, akiről nem is tudod, h létezik.
Oldalsó szomszédomnál házrész-romok meg egy kiba nagy szemétkupac van az udvarban, nem nagyon akarom nézegetni, úgyh kerítésre zöld háló húzva, előtte málnasor. A telekhatári ringlóval csak baj van, egyedül azért nem vágtam ki, mert az eltakarja az emeletről az átlátást.
Egyik hátsó szomszéd felé az ő részéről lerakott nagyonesztétikus hullámpala a kerítés, ott is ment elé a málna.
A másik szomszéd viszonylag jó arc, meg szívesen nézegetem nyáron a bikiniben napozó feleségét meg lányát, oda csak dróthálót raktam. Szerencsére 2 m-rel feljebb van a mi telkünk, ez is segít A gk beálló-része kevésbé izgalmas, ott futtatok rá illatos loncot, növesztek selyemmirtuszt.
Másik irányban a hegyoldali panoráma van, ott a támfallal megálltam talajszinten és csak 1 m-es drótháló van, az is zöld, h minél kevésbé takarjon.
Utca felől nem igazán kell, h bebámuljanak, így a vízszintes deszka-kerítésre épp most agyalok, hogy futtatok vmit, mondjuk hajnalkát. Pont ma reggel fotóztam ötletnek vhol.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Path of Exile 2
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Torrent meghívó kunyeráló
- DIGI internet
- Autós topik
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.