Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rosta11
tag
-
rumos14
nagyúr
én A550-t használok, de ettől még próbálok objektív maradni. na nem olyan obejektív
szóval az A550-t nagyon jó gépnek tartom és szeretem, de mindig azt mondom, hogy sztem akkor érdemes ilyet venni, ha az élőkép fontos tényező, gyakran használod. ebben ugyanis verhetetlen a Sony, élőkép használata esetén is u.olyan gyors az AF mint keresővel.
ha az élőkép nem top prioritás, akkor egy másik géppel vszleg jobban jársz, anyagilag mindenképp.
a másik két gépet csak boltban fogdostam, ezt neked is javaslom, hogy alaposan rágd magad végig a menükön, és tatsd kézben a gépet hosszabb ideig, mennyire kényelmes neked a fogása. ezek alapján is a Sony a legszimpibb számomra ebből aszempontból, de az is tény, hogy ezt szoktam meg. az E-620 fogása viszotn úgy gondolom, egyértelműen gyengébb a másik kettőnél.
én kitben venném a gépeket, az Oly és a Sony kitobija igen jó, tényleges használatra is alkalmas amennyivel többe kerül a kit, a különbözetet meghaladó összegért el tudod adni a kitobit. Sony esetében tapastzalatból mondom.
és végül, ha Sony mellett döntesz, érdemes esetleg az A500-at is megfontolni, az egyetlen érdemi hátránya a kisebb felbontású, de még mindig nagyon szép kijelző. -
Slowman
aktív tag
válasz rosta11 #5702 üzenetére
Hát igen a magyar menü valóban nagy hátránya a Pentaxnak, kb ez alkotja azt az utcát . És a tagadhatatlanul jobb LV mint bármelyik DSLR-be de ez egyénfüggő, én speciel soha nem használnám.
Azt hiszem rumos14 egy teljesen objektív Sony tulaj. Ha fontos az LV akkor egyértelműen Sony (ebben verhetetlen jelenleg), ha pedig 20-ad rangú feature (mint nekem) akkor másik gyártók felé is lehet (ajánlatos) kacsintgatni .[ Szerkesztve ]
-
Petes
tag
Hello!
Járatlan vagyok még a dslr gépek világában, ezért lenne szükségem néhány támpontra, javaslatra, hogy merre induljak el a témában.
Nyáron egy hosszabb kirándulást tervezünk, szeretném ha addigra egy megfelelő fényképezővel lennénk ellátva.
A felhasználási terület tehát főként a városfényképezést, természetfotózást foglalja magában.
Fontos lenne még a HD video felvétel, valamint a minnél jobb automata módban való fényképezés.
Ha tudnátok néhány típust ajánlani megköszönném, onnantól kezdve már könnyebben járnék utána a dolgoknak!
-
priusz
aktív tag
Vagy meg kell alkudnod vagy nagyon sokba fog kerülni a dolog! Úgy van ahogy mondod, magasan verik képminőségben a kompaktokat a DSLR-ek. Amiben van HD minőségű videó felvételi lehetőség az sem biztos, hogy úgy működik ahogy elvárnád.
Sajna ez van.
Esetleg:Nikon D90Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!
-
Balinov
titán
Szia,
500D fullHD-ban csak 20FPS-t tud,sajnos. Kollegam ilyet vett kitobival nemreg. En emiatt (is) es a LV miatt a Nikon D5000-et valasztottam (meg nehogymar olyan kameram legyen, mint sokaknak az ismeretsegi korbol). Igaz LF-ben az AF nem tul gyors, soot..meg csak 720p-t tud (max 5 perc egyben), de nekem erre megfelel.
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balli
őstag
Gondolkodok, hogy beszerzek egy felső-belépő/alsó-középkategóriás DSLR gépet. Mivel viszonylag már régóta fotozok 16:9-es képméretetben (es meg is szerettem) fontos szempont lenne hogy 16:9-es keparanyban is tudjon fotozni a masina. Ez viszont sajnos élből teljesen leszűkíti a lehetőségeket a Sony gépeire (ha van más gyártónak is ilyen gépe javítsatok ki)... sőt azon belül is az A550-re
Más gyártótól nem várható hogy a jövőben belerakja ezt a 16:9-es keparanyt mint plusz lehetőséget vagy csak én vagyok ilyen fura alak, hogy 16:9-ben akarok fotozni??
Nem tudom miert alltalaban jobban megtudom a temat abban az aranyban komponalni, valamint 16:9-es fullHD TV-n szoktuk vissza nezni a fotokat es a monitorunk is szelesvasznu (sőt ez a tendencia is a megjelenítőknél, valahogy inkabb ebben latom a jövőt)Athens 2004
-
nesa
veterán
Szemelyes velemenyem inkabb nem irom le de tudok ajanlani gepet.
Olympus E-620 ezeket tudja Képméret-arány 4:3 / 3:2 / 16:9 / 6:6
Olympus E-30 Képméret-arány 4:3 / 3:2 / 16:9 / 6:6 / 5:4 / 7:6 / 6:5 / 7:5 / 3:4
E 30 eseteben ugyhiszem mindenki talal megfelelo aranyokat.
Szerinetm rosszul latod a jovot, en inkabb abban latom a jovot hogy kivagom az osszes TV az ablakon
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
témától függ: tájképek, csoportképek valóban jól néznek ki szélesvásznon, míg mondjuk portrénak a szokásos 3:2 is gyakran túl magas, oda praktikusabb a 4:3
mindenesetre azt remélhetőleg tudod, h ezt az arányt biztosító tükrös gépek optikai keresője nincs kimaszkolva ilyenkor, jó esetben csak apró vonalak jelzik hol lesz a képhatár, de az is előfordul (Olympusnál), h még az sem, és mindenképpen a teljes 4:3 képet rögzítik, csak az Exifbe írják be milyen vágás volt kiválasztva...
(LV módban persze meg tudják mutatni a tényleges képet, de azt használja a fene. Majd az EVF-es gépeknél)szóval nem sok értelme van, ennyi erővel utólag is éppúgy megvághatod...
illetve ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, nem tükrös, hanem elektronikus keresőjű gépet érdemes venni, mint pl. a Pana G1 vagy GH1
[ Szerkesztve ]
-
Balli
őstag
válasz Degeczi #5718 üzenetére
Huhh köszi ez hasznos volt, nem tudtam, azt hiszem elkezdek szepen jobban belemerulni a temaba... valamikor tavaszra tervezem a vetelt.
Egyebkent eltalatad, mert a kepeim min 80% tajkep, termeszetben keszitett kepek ahol tenyleg jobb megkomponalni egy temat szelesvaszonban es visszanezve is jobban nez ki....Athens 2004
-
Degeczi
nagyúr
ilyeneknél én is szeretem a széles képeket
mivel a monitorjaim (akár a laptopon, akár az asztali gépen) 16:10 arányúak, egyszerűen a RAW feldolgozó programban szoktam ilyenre megvágni azt, amit érdemes
(gyakorlatilag minden ilyen programban beállítható saját képarányű vágás) -
nesa
veterán
Roviden nemlatom ertelmet, en lovom a kepet max felbontason es utanna ugy vagom ahogy akarom .
PL ezen a kepen se neztem mi a szabvany csak megvagtam.[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! A tavasz közeledtével nekiállok nézelődni, hamarosan szeretnék egy gépet vásárolni. 3 éve vettem az első tükrös gépemet, egy Nikon D50 személyében. Megvan, a feleségem használja, sajnos nem tökéletes, hidegben furcsa zárhibákat produkál (Mutattam Csurgó mesternek, csak a fejét csóválta). Tavaly a kifutóban lévő Pentax K200D-ből vettem egy kitet ilyenkortájt, nem voltam vele megelégedve (azthiszem nem a gép hibája) és nyár végén eladtam. Szóval ott tartok mint egy éve, a D50 helyett kellene egy kis gép. Azért talán már tisztában vagyok vele, hogy mit akarok. Legnagyobb bajom a Pentax-al a kitobi minősége volt. Azt hiszem sok mindenre rájöttem azóta, pl. arra, hogy nekem igazából elég is a kitobi, a sz.gépen van eltárolva a képek nagy része, egy-két jól sikerült képről készíttetett az asszony A4-es nyomatot. Persze én a Pentax képeit teljes méretben nézegettem a monitoron, és a Nikon után lágynak, zajosnak tűnt.
A tavalyi tapasztalatok után úgy gondoltam, elég nekem egy kitobis gép, később kiegészítve egy fix-el, esetleg egy kis telével. Elsősorban Nikonban gondolkodom, de sok felszerelésem nincs még hozzá, bármi jöhet.
Amire kell a gép:
-Családi események, kirándulások (tájkép) fotózása, amihez a 18-55mm tökéletesen megfelel(t).
- Kompaktoknál jobb képminőség, kis zaj, nagyobb dinamika, RAW lehetősége.
-Lehetőleg a kezdő kit ára 150.e alatt, vagy e körül legyen.
Ami tetszene, de nincs rá zsé, az D90 egy 18-105-el.Kinézetteim:
1. D3000+18-55 Legesélyesebb befutó. Jó az ára, kicsit a CCD miatt vacillálok rajta.
2. D3000+18-105 Tetszik ez az obi. Túlmegy a kereten, de talán ez az obi korlátozottan portrézni is jó lehet.
3. D5000+18-55 kit. Marhára tetszik a CMOS zaja, akarom mondani a zajtalanság. Kezdő Iso200 nem zavar, megszoktam. Kicsit túlmegy a kereten, de talán még belefér.
4 Pentax K-X: Tetszik. Eneloopok, töltő K200D-ből megvan. Még egy 18-55 obim (200D kit) is maradt. Negatívum: Tavaly nem tetszettek a Pentax jpg képei.
5. Olympus e-520 14-42 kitobival: 99-ért marha jó vétel az edigitálnál. Megtapogattam. Nem tudom megmondani miért, de nem tetszik.
6. Canon 450D: Inkább többet adok egy picivel, és Nikon D5000. Valamiért szimpatikusabb.Szóval nekem Nikon fele húz a szívem, bár a K-x nagyon kecsegtető. Márciusban K200d utódról is pletyóznak.... Néha sajnálom a masszív K200d vázat, ami még hiányozna, a státusz LCD. Az elkövetkező 1 hónapban szeretnék gépet venni, de ha jön valami kecsegtető (k200d utód? áresések, erősödő forint) tudok kivárni.
Mit mondotok, fotósok? -
t_a_m_a_s
addikt
válasz Zoli bácsi #5723 üzenetére
Szia Zolibácsi,
üdv megint mifelénk, régen "láttalak". Azt nem tudom, hogy a két Nikon váz közül melyiket választanám ha lecserélném a D40-et, bosszantó, hogy egyikben sincs motor... Azt viszont tudom, hogy én a helyedben összekaparnék annyi anyagi eshetőséget, hogy 18-105-el vegyem. Nagyon univerzális obinak tartom, sokkal szélesebb körű felhasználással mint a 18-55. Én hetekig le sem tekerem a vázról, szinte csak ezt használom. A 18-55-nél (bár itt már többen is győzködtek az ellenkezőjéről) egyáltalán nem hiányolom a VR-t, a VR nélküli levetett kiteket pedig 10-15-ért meg tudod venni. Jól jöhet a 18-105 mellé, mert 18-on mintha kisebb lenne a torzítása, és asszem a közelpontja is jobb.
Pentax ügyben meg majd Szten kolléga
Holnap majd jól beletépünk...
-
Dorian
félisten
Mivel a k-x ben teljesen más érzékelő van, mint a k200-ban, nem mérvadó, ha az nem tetszett, nézegess ezzel készült képeket. ha mégsem k-x, és van rá plusz zsé is, akkor a lentiek közül csak a d5000
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
kricsi81
senior tag
Én egyértelműen a Nikon mellett döntenék. Mint mindig, én csak annyit mondok, hogy érdemes már az első gép vásárlásakor körülnézni kiegészítők (vázak, obik, vakuk, markolat, egyebek) között... Ebben pedig egyértelműen a Nikon/Canon a legjobb.
És amiért írtad, hogy a Nikon a szimpatikusabb, és afelé húz a szíved, így a márka már nem kérdés, csak a szett.Én a D80-at ajánlom (D90-et azért nem, mert jóval drágább), mondjuk egy 18-105 obival.
Van státusz kijelző, commander mód, nagyobb, kényelmesebb váz, és motoros is.kovacsrichard.hu
-
t_a_m_a_s
addikt
Juteszembe a D50-edhez milyen obi van? Mert azt nyilván az új Nikonon is tudod használni...
Holnap majd jól beletépünk...
-
Ijk
nagyúr
Attól függ. Ha nem használsz sokat ekv. 100mm feletti gyújtótávot akkor nagyon jó a 18-55. Ráadásul kisebb, könnyebb így egy utazásnál kényelmesebb lehet. Illetve ha szereted sokat használni a nagylátót, akkor talán a legjobb ár-érték aránnyal bír. Ha nagyon nem vagy biztos benne, hogy inkább a kisebb gyújtótávokat részesíted előnyben akkor viszont jobb a 18-105, de sokkal drágább.
D80-nak nagyobb a keresője, van motorja, és beépített commander mód, hirtelen ezek a fontos előnyök jutnak eszembe. D40-et csak használtan kaphatnál, D3000 pedig jelenleg szerintem a legjobb belépő váz.Az én javaslatom:
Vegyél egy D3000 kitet, így nem fogsz totálisan leégni. Ezzel elvagy egy darabig, majd következő lépésként egy sb-600-at javaslok. Végül pedig egy 35 f1.8-at beltéri fotózásokhoz. De a vaku és a fényerős fix vásárlását akár fel is cserélheted. Ez egy alacsony költségű rendszer, viszont ha értesz hozzá rendkívül szép eredményekre leszel képes. Ha nem érdekel majd komolyabban a fotózás, akkor ez a kis rendszer nagyon sokáig ki tud majd szolgálni, ha pedig jobban bele akarsz menni egyszer, akkor bármit is veszel most, azon úgyis túl fogsz adni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Köszi mindenkinek, akkor sorban:
t_a_m_a_s: Igen, eltűntem. Olvasgattam a topikot, de bele nem szóltam, vannak itt nálam sokkal hozzáértőbb emberek.
A 18-105 az tetszene, a kis gondom, hogy ahhoz jobb lenne a D5000. Hogy miért? Ez az obi nagylátón erősen torzít, amit az alsó-középkategóriás Nikon váz alapból korrigál. Viszont egy 18-105 mellett hülyeségnek tartanék egy 18-55 obit.
A D50-hez a régi típusú DX obi van, azt nem akarom használni, a DXII optikailag is jobb.Dorian: Igen, pont az érzékelő és az ár miatt csábít a K-x.
kricsi81: Igen, a D80. Nemrég belefutottam vadiújan, 18-135 obival valamivel 200 alatt. Megragadott a dolog, de letettem róla. Háklis fénymérés, és ugye CCD.... Szten nagyon lebeszélt, azt hiszem jogosan.
Ijk: Legtöbbször nagylátó körül fotózom, ezért is nézegetem 18-55 kitet. És igen, a vaku. Szeretnék venni mindenképpen, azt hiszem előbb, mint a fixet, és éppen ezt a 35-öst nézegetem. El is tökéltem hogy a D3000 jó lesz nekem. Aztán elkövettem egy végzetes hibát: Összehasonlítottam a pixinfo-n az ISO800 tesztképeket a d5000 képeivel. Hu, a d5000 ISO1600-as képein kevesebb a zaj (meg a szűrés) mint a CCD szenzoros 800-as képein.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Zoli bácsi #5730 üzenetére
én úgy tudom, egyik Nikon DSLR-ben sincsen alapban üzemelő torzításkorrekció!
csak menüben, kézzel kiválasztott képszerkesztésként fordul elő
(az említett obik ráadásul nagylátóban elég furcsa, nem tisztán hordó-, hanem kevert, bajusz jellegű torzítást mutatnak, amit nem egyszerű automatizáltan eltüntetni, asszem csak a DxO Optics jeleskedik benne, megfelelő profilt kiválasztva)ne műtermi tesztképeket hasonlíts össze, a valóság eléggé más tud lenni
egyáltalán nem rossz a régebbi változatok CCD-je (alapérzékenységen még vmivel jobb is!), kb. annyit lehet nyerni az új modellekkel, h azok 1600-on is használhatóak, míg a régiek inkább csak 800-ig - de kérdés, mennyire sűrűn kell annál több?
-
Ijk
nagyúr
válasz Zoli bácsi #5730 üzenetére
Nem mondanám döntő szempontnak a zajosságot. A d50-en manapság még iso800-at sem túl gyakran használok, iso1600 pedig igen ritkán. Viszont számomra teljesen elfogadható az iso1600 is. Ha pedig lesz egy fényerős fixed, illetve vakud akkor te sem fogod túl sűrűn. Iso1600+f1.8 már szinte sötétben ad jól kiexponált képet, magyarul szar a világítás és kontraszttalan lesz a kép. Ha pedig rövid záridő kell, akkor lesz annyi fényed, hogy a főtémát ne szemetelje össze a zaj.
Viszont ha jól tudom a D5000-ben van beépített commander, vagyis vezeték nélkül tudnád vele használni később a rendszervakudat. Szerintem ez sokkal nagyobb fegyvertény. Viszont a különbözetből futná egy használt sb800-ra is, ami működik vezérlőként[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
BiriBum
őstag
A státusz LCD hiánya miért gond, ha a hátsó LCD-n részletesen látszanak a beállítások?
-
Degeczi
nagyúr
válasz BiriBum #5733 üzenetére
nem okvetlenül gond, de mindenképpen előny, ha van külön LCD:
- azon kikapcsolt állapotban is azonnal látod (Nikonoknál legalábbis), van-e hely a kártyán, ill. van-e egyáltalán kártya a gépben. Ez sokszor mentett már meg attól, h anélkül vigyem magammal...
- a legerősebb napsütésben is tökéletesen látható minden rajta
- sötétben nincs gond azzal, h vakítana a TFT-s státuszképernyő (ez persze modelltől is függ)
- nyakban lógó gépnél a felvétel előtt rápillantva minden fontos beállítás gyorsan látható, külön gombnyomogatás nélkül (ez is modelltől függ: attól is, a keresőben mennyi mindent jelenít meg, pl. ISO-t, fénymérési módot. Ha nem mindent, akkor nagyon hasznos egy ilyen LCD)[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz BiriBum #5733 üzenetére
mert ha lenyomod félig az exponáló gombot akkor az LCD egyből kikapcsol hogy ne világítson az arcodba miközben a keresőt kémleled... a külön LCD viszont folyamatosan mutatja az összes beállítást szinte így arra bármikor rá tudsz nézni
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
nesa
veterán
Felig lenyomott gomb mellet nezek a keresobe es kozben a statusz kijelzot nezem
Nem semmi teljesitmeny nekem pont eleg szokott lenni az az informacio amit a keresobe latok , eleg tartalmas az is.[ Szerkesztve ]
-
BiriBum
őstag
Ahogy belenézel a keresőbe, ott az összes infó. A státusz LCD tényleg nem rossz, pl az én K10D-men, ahol a hátsó LCD "csak" az info gomb lenyomása után mutatja a beállításokat, de akkor is csak pillanatnyi tájékoztatásul szolgál. A k-x-en és társain már a hátsó LCD-n, mint grafikus felületen tudod változtatni a beállításokat. Azt hiszem, már a K-m-nél is így volt. A szemedhez emelve kikapcsol az LCD, de ekkor már ugye ott van az OVF státuszsora.
-
Degeczi
nagyúr
válasz BiriBum #5737 üzenetére
pl. fénymérési mód és folyamatos ISO kijelzés a keresőben ritka, csak a legnagyobb modellekre jellemző
de mondom, nekem pl. a kártyakapacitás állandó kijelzése miatt aranyat ér a státusz-LCD, nem szívesen mondanék le róla
használatban már aztán attól függ: állványon pl. a hátsó TFT kényelmesebb, mint a kamera tetejét pipiskedve nézni (de szerencsére mai modelleken már nem kell: ha van is státusz-LCD, többnyire a TFT is használható ilyesmire. Régebbieknél, pl. D70, még előfordult, h nem volt erre mód. D50-en meg még asszem LCD világítás sem volt, így esti képekhez zseblámpát is kellett vinni)
-
Degeczi
nagyúr
a régebbi Oly-k folyamatos ISO-t szerintem nem mutatnak, csak gombnyomásra
(különösen auto-ISO esetén hasznos, ha állandóan látható a pillanatnyi érték kijelzése, de egyébként is sokat segíthet, h ne felejtődjön fönn egy korábbi, gyengébb fényben fotózás után)a kapacitás a keresőben tényleg nem elsődleges, annak idején a Nikon D90-est is úgy állítottam be, h az ISO-t mutassa helyette
az E-3 vagy 620 keresője viszont valóban nagyon részletes lett
-
Marky21
aktív tag
Az FF-kép mit jelent??Fekete fehér???
-
Throme
veterán
válasz rosta11 #5747 üzenetére
Új dslr fényképezőt hol érdemes venni, vagy ti hol vennétek ?
Én nézegettem a/az : Edigital, Mediker, Fotomarket és 220volt üzleteket.
Ami szempont:Lehetőleg legális importőrtől beszerzett gép legyen és minimum 1 év (de jobb ha 2) jótállás járjon hozzá. Valamint a szervizelés itthon történjen.
Személyesen vásárolnék, nem pedig megrendeléssel.
Nem tudom ez a kérdés mennyire elfogadható ebben a fórumban, de kíváncsi lennék a hsz-ekre.
köszi! -
Petes
tag
Felteszek egy amatőr kérdést
Egy 18-200 objektív magában foglalja egy 18-55 és egy 55-200-as objektív minden tulajdonságát?
Pontosan mit jelent a kezdő érték? Az 55-ös objektív alapállásban eleve közelebbinek mutatja a dolgokat mint egy 18-as?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- PlayStation 4
- Milyen processzort vegyek?
- Overwatch 2
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Kerékpárosok, bringások ide!