Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nesa
veterán
válasz Segnior_Barthez #5598 üzenetére
Kittobival inkabb 20-30cm tudok elkepzelni.
-
Segnior_Barthez
senior tag
Vizuálisan lefordítva: Kit obival az ilyet el kell felejteni?
https://www.flickr.com/photos/57762354@N03/
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Segnior_Barthez #5603 üzenetére
El.
-
rinpocse
aktív tag
válasz Szten Márs #5604 üzenetére
Ilyet mivel lehet elkövetni?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz rinpocse #5605 üzenetére
Makróobjektívvel. Esetleg közgyűrűsorral, vagy makróelőtétlencsével lehet kísérletezni.
A makróobjektíveket nem onnan lehet megismerni, hogy rájuk van írva a "macro" szó, hanem onnan, hogy 1:1 leképzésük van - egytől egyig, kivétel nélkül fix objektívek, többnyire 50-180mm közötti tartományban. Csak, hogy konkrét példa is legyen: átlagos igényeknek emészthető áron a Sigma 105mm F/2,8 és a Tamron 90mm F/2,8 ajánlható -
Segnior_Barthez
senior tag
válasz Szten Márs #5604 üzenetére
akkor igen csak újra kell gondolnom a dolgokat... jó még ez a G9...
-
TeeJay
félisten
válasz Segnior_Barthez #5607 üzenetére
csak éppen ha egy DSLR-re ráteszel egy ilyen Sigma 105mm 2,8-as macro objektívet ami olyan 130ezer körül megy itthon akkor azzal röhögve 1000x jobb képet csinálsz mint egy kompakt géppel sajnos a minőséget meg kell fizetni.
engem pl pont ezért nem érdekel a macro fotózás mert picit drága hozzá egy jóféle objektív.Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Segnior_Barthez #5607 üzenetére
-
BiriBum
őstag
válasz Szten Márs #5609 üzenetére
Szinte biztos, hogy előtétlencsével készült.
-
Segnior_Barthez
senior tag
Ha 1000szer nem is, de biztos jobbakat készít egy dslr. De pénztárca kérdése. Nekem nem megérős egy 160gép+120obi, hogy valamivel jobb képeket varázsoljak mint a G9. De ha meg makrózni is akar az ember akkor be kéne öltözni, mint karácsonyfa... Jaja de sajnálom... apropó előtétlencse. Én az enyémhez vettem egy tele 0,5X-eset. Mondjuk torzít is mint álat, de ennek sémájára van megoldás olcsóbban kihozni egy makrós rendszert dslr kithez?
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz BiriBum #5610 üzenetére
Közelpont makró módban: 1cm. Ehhez már nem kell semmiféle előtétlencse. Nem is tudom, G9-re egyáltalán rakható-e ilyesmi. Piff, közben meg is lett válaszolva, hogy igen.
Viszont közben felötlött benne egy kérdés: az az 1cm-es makróközelpont vajon csak és kizárólag a 35mm ekvivalens állásra vonatkozik? Mert akkor lehet mégsem annyira nagyon combos, még ha nem is rossz.
[ Szerkesztve ]
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz Szten Márs #5612 üzenetére
Ismereteim szerint nincs makró előtét, de minek is? az obektív széle már árnyékol úgy bele lehet menni a témába...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Segnior_Barthez #5613 üzenetére
Közben kissé kutattam és ezt találtam:
"The Canon PowerShot G9's macro setting performed quite well, capturing a very small minimum area of 1.00 x 0.75 inches (26 x 19 millimeters)."Magyarul egy 26x19mm-es tárgy már képes kitolteni a teljes képmezőt. APS-C-s DSLR-nél egy dedikált makróobjektívvel jó közelítéssel ugyanekkora tárgy fogja kitölteni a teljes képmezőt. Magyarán valóban nem kell makróelőtét-lencse. Nézd meg a képeket, amiket az #5609-ben linkeltem
-
Segnior_Barthez
senior tag
Ezt most készítettem a felbontás végett. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Segnior_Barthez #5615 üzenetére
Szerk: erre elsőre én is elrontom
De látom közben neked is meglett[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
válasz Szten Márs #5612 üzenetére
Igen, fel lehet rá szerelni mindenféle kütyüket, bár én még nem próbáltam. Vszont az az 1cm az csak a nagylátószögű végére vonatkozik. Abból egy picit is kimozdítva már csak 3cm.
...
-
Segnior_Barthez
senior tag
-
FixY67
senior tag
válasz Szten Márs #5619 üzenetére
Nem. Minél hosszabb a gyújtótáv, annál nagyobb a minimális távolság.
Hirtelen nem tudom, mekkora a max. zoom, de ott már 50cm makro módban is a közelpont.
És nekem pl. nem működik 1cm-en az AF... lehet, hogy csak sötét van a szobában? Na mind1....
-
Szten Márs
nagyúr
-
BiriBum
őstag
válasz Szten Márs #5621 üzenetére
[link] Most az egyszer nem hiszek neked. A darazsas kép csakis előtétlencsével készülhetett.
[ Szerkesztve ]
-
Mákosmetélt
tag
válasz Szten Márs #5589 üzenetére
Szia,
köszi a választ.
Meg is találtam a billentyű-kombót, amivel kiolvasható az expo Olympus-nál:Üdv.
Éljenek a nyulak!
-
Rez_Grof
őstag
Üdv topic!
300K környékén melyin váz/obi páros ajánott canon/nikon/pentax felhozatalból.
Nem vagyok vér profi fotos, de a kis kompakt gépet már kinőttem funkcióilag
Effelé hajlok most nagyon.
EOS 500 D váz + EF-S 18-200mm / 3.5-5.6 IS USM objektív szettA bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
máyköl
veterán
válasz Rez_Grof #5626 üzenetére
Obiban nem nagyon tudok segíteni, de vázban talán:
Canon: 50D. Szívem szerint 7D-t ajánlottam volna, de ha azt veszed, nem jutna pénz obira, így viszont marad a váz mellett, nagyjából 100k Ft. obira, meg egyéb kiegészítőkre.
Nikon: Nem ismerem a Nikon-okat. Úgy-hogy csak annyit tudok mondani, hogy mondjuk egy használt D200. Róla tudom, hogy egy jó gép.
Pentax vonalat meg még jobban nem ismerem. Talán ki lehet még fogni új K20D-t, a nagyapám most vett 3 hete, egy újat.
Nikon vonalon kérdezd: kricsi81, t_a_m_a_s-t, johnjohn-t.
Pentaxon: Szten Márs-ot, BEE-t.Sok sikert!
-
Slowman
aktív tag
Ultrazoom felejtős részemről. Nem ajánlanám ezeket a "Svájci bicskákat" ez az a tipikus eset amikor mindet tud de semmit se jól . Ebből a pénzből én inkább több, cél obit vennék, ugyan ezeket cserélgetni kell, de jobban ki lehet hozni velük a váz tulajdonságait. De ha mindenképp az említett objektívkategória a nyerő akkor tényleg jobb választás a BEE fórumtárs által ajánlott Tamron utazó zoom.
-
Slowman
aktív tag
válasz Slowman #5629 üzenetére
Akkor most helyesbítek, nem BEE hanem BiriBum fórumtárs linkelt, elnézést a félreértésért. És nem csak a neveket kevertem, hanem az obikat is. Én a erre gondoltam mert ez legalább stabilizált a 18-250 mellett nincs ott a VC logó. Bocs még egyszer, nem figyeltem eléggé, félszemmel filmet néztem .
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
jobb egy kisebb átfogású objektív meg mellé egy fix fényerős mert ugye ezek az olcsó zoom-ok 3,5-5,6 körül vannak ami nem túl acélos sok helyzetben.
egy fix 35/1,8 vagy 50/1,8 vagy 85/1,8 viszont elég komoly megoldás lehet ilyenkornekem a Nikon 18-105VR van és 105mm-től nekem nem kell több
inkább 2 fényerős kell amit tudok beltéren illetve portézáskor használni (35/1,8 illetve 85/1,8)ha pedig mindenképp kell a teleobjektív akkor egy alap zoom plusz mellé egy 70-300 vagy hasonló objektív már jobb
[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Rez_Grof
őstag
válasz Slowman #5634 üzenetére
Miután a fél netet végig olvastam, illetve eszembe jutott, hogy a családban van egy Nikon F65 amihez egy 70-300as objektív is van /és ha jól olvastam akkor rátehető pl: D90-re/.
Ezért valószínűleg ő lesz a nyerő.
NIKON D90 + 18-105 AF-S VRHolnap délután megyek valahova megtapizni, nézegetni.
A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
Slowman
aktív tag
válasz Rez_Grof #5635 üzenetére
Nah hát az úgy egyből megoldja a gondokat . Esetleg még venni mellé egy 50/1.8-at és akkor már kezdésnek jó is lesz. Elméletileg rátehető, de ha van mellé több akkor azt is rá lehet sztem tenni (csak kipróbálnám ).
A többi Nikon géppel (D3000,D5000) is kompatibilis minden F bajonettes csatlakozású obi, de ha az optikába nincs motor akkor sajna csak MF obiként lehet használni. A D90-be és afelett lévő vázakba már van vázba épített AF motor így gond nélkül fog működni, ha AF obi az a 70-300.Igen ez volt kérdés számomra is amit Degeczi írt, hogy hogyan fog muzsikálni az a régi lencse.
[ Szerkesztve ]
-
Slowman
aktív tag
válasz Rez_Grof #5638 üzenetére
Nem azzal van a baj, a D90 egy igen penge kis váz, hanem a 70-300-al mennyire leszel majd megelégedve. Nem biztos, hogy egyáltalán re fogod tenni a vázra, ha annyira gázos lesz . Bár ha családtagé és ingyen megválik tőle akkor lehet elbajlódnék vele én is, és ha nagyon szükséges a tele a 18-105 mellé vennék egy új 70-300VR témát.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz Slowman #5639 üzenetére
ha olcsón vagy ingyen meg tudja szerezni az még mindig jobb mint venni egy új 70-300VR-t mert akárhogy nézem 150ezer körül van idehaza --> árgép lista ennyiért meg inkább egy vakut meg 1fixet vennék és lemondok a 105 fölötti gyújtótávolságról
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
újonnan sok, de használtan 100 körül mennek a 70-300VR-ek, és néha egészen kedvező ajánlat is előfordul
(ennyiért persze azonnal el is viszik, figyelni kell ha vki ilyet szeretne)de ha a 70-300G-ről vagy Sigma 70-300-ról van szó, az ingyen sem nagy élvezet, nagyon gyenge képük van, pláne egy 12 Mp-es DX vázon
a 70-300ED egy fokkal jobb, 200-ig némi megalkuvással használható
-
TeeJay
félisten
válasz Rez_Grof #5642 üzenetére
inkább portrémarkolat + vaku mint egy 70-300VR szerintem
a 18-105VR kellemes lesz mindenhova, ha meg komolyabban is szeretnél fotózni pár fényerős fix és uccu neki.
én konkrétan ilyen összeállítást szeretnék és már csak az SB-900 hiányzik
na de hamarosan az is összejön és utána már a fényerős objektívek következnek
[link]Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Rez_Grof
őstag
Ilyen felszereléssel kiállsz a M1-M7 bevezetőhöz egy este alatt behozza az árát.
Én is azon gondolkodtam, hogy inkább tartozék lesz először, mint 70-300 obi.
Hova érdemes menni ilyentet megfogdosni westend, pamut, arena, nagykörut ami nekem elérhető közelségben van?A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
TeeJay
félisten
válasz Rez_Grof #5644 üzenetére
Moszkva tértől pár perc sétára van az Artwork én ott voltam tavaly kipróbálni és ha viszel SD kártyát magaddal akkor fotózhatsz rá és hazaviheted megnézni milyen.
220volt Boráros téri üzletében is ki lehet próbálni, legalább is tavaly lehetett mert oda is bementem ezen felül szerintem a Digitcam is tart bemutatódarabot
célszerű ilyenkor az objektívkínálatot is végignézni, netán vakukat markolatokat hogy később tudd mit szeretnél még venni. batárnagy az SB-900 vaku azt pl jó volt látni élőbenMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Songo
senior tag
Sziasztok
Márcsak 1etlen kérdésem van. A mostani gépnél (pana DMFZ20) a legnagyobb gondom azvolt hogy studióban oylan manuál értékeket kellet megdnom amivel a keresőben az égvilágon semmit nemláttam a kép csodaszép lett de elég nehéz volt így célozni.
Ennél (pana GH1) is fennál eza veszély? Ahogy értelmeztem ez nem tükörrefelxes csak egy cserélhető digitális.Köszi
-
Degeczi
nagyúr
hogyhogy nem látsz semmit?
ha vmi nagyon szűk rekeszt választasz is, a képkészítés pillanatáig az nem ugrik be, így nem korlátozami kompaktot használtam, azoknál legalábbis mindig így volt (logikus is: miért nehezítenék az AF rendszer és a felhasználó dolgát felére, negyedére, nyolcadára csökkentett fénnyel? mélységélesség-előnézetnek kompakton amúgysincs sok értelme), nyilván az FZ-20-on is
cserélhető optikás gépeknél szintén, csak más rendszerhez tartozó (vagy manuális) obik használata esetén fordul elő (de ott sem feltétlenül), h csak a munkarekesszel használhatóak
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Házimozi belépő szinten
- BMW topik
- Politika
- NBA és kosárlabda topic
- Horgász topik
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest