Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz anorche1 #93969 üzenetére

    Az összes "i" cuccot (dynamic, resolution, ami csak van) kikapcsoltam, zajcsökkentés -5 (azaz a beállítható minimum), élesítés 0, kontraszt 0 (vagyis a középállás alapértéke), színtelítettség 0. Ez a kiindulópont minden profilomhoz.
    Van 3 saját profil:
    C1: monokróm (a sima, nem az L), Y szűrő, tónusgörbe szett ez alá úgy beállítva, hogy van egy olyan, ami a sötéteken egyet emel, a világosakat nem érinti (ez az alap), és van még kettő, az egyik sötét +1 világos -1, illetve egy harmadik, ezt fejből most nem tudom (talán sötét +1 világos +1?). Ezt fekete-fehér portrékhoz (családi) használom, az Y szűrőt néha itt is inkább kikapcsolom.
    C2: photo style: portré, tónusgörbe mint a C1-nél.
    C3: photo style: natural, élesítés +1, színtelítettség +2. Itt a tónusgörbe egyenes, illetve ehhez van egy olyan ami -1 sötét és alap világos, illetve -1 sötét és +1 világos.

    Ez utóbbit használom úgy általában mindenre, ami nem kifejezetten portré jellegű kép. Ha kontrasztos fekete-fehér képet akarok, akkor a C3-at használom és bekapcsolom hozzá a dinamikus fekete-fehéret vagy mi a neve (oldalt jobbról ami bejön az érintőkijelzőn menüben).

    És kb. ennyi. Én azt láttam, hogy onnantól vált a jpg kimenete egyáltalán használhatóvá, hogy az összes idinamikus akármint kikapcsoltam és a zajszűrést levettem teljesen. Ha a zajszűrés be volt kapcsolva, akkor olyan förtelmes dolgokat volt képes művelni, hogy nem hittem a szememnek, például fák árnyékot vetnek a gyepre, a fák és a napsütötte fű éles, kontrasztos, az árnyékban lévő fű pedig mintha teljesen el lenne kenve. Nagyon rossz a zajszűrése szerintem a váznak, a fentieket kikapcsolva sem lesz egy Fuji vagy Olympus jpg a kimenet, de bőven használható (nekem).

    Egy biztos, a következő gépemnél, amit veszek, biztos, hogy kifejezetten szempont lesz a szép jpg eredmény, amihez nem igazán kell hozzányúlni (legvalószínűbb hogy Fuji).
    Tudom, hogy a raw sokkal többet tesz lehetővé, évekig rawoztam, de sose állt közel hozzám semmilyen utómunka, még a raw feldolgozás se, így kompromisszumokra is kész vagyok, hogy megszabaduljak tőle.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák