Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabag28
tag
Sziasztok!
Szemezgetek az m.zuiko 17/1.8 objektívvel. Az aprón nem igazán látok hirdetve, az új ára meg kissé borsos. Milyen áron lehet reális használtat találni?
[ Szerkesztve ]
-
gabag28
tag
-
Wa2x_
veterán
14/2.5-öt használ valaki? Vélemények érdekelnének. 14mm vagy alatt keresnék én is fixet, minek érdemes utánanéznem ebben a gyújtótávban?
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
-
Tin_Shield
őstag
Szerintem abszolút rendben van a 14-es, nekem is volt 2 évig, ha nem jön szembe egy jóáras Oly 12, még lehet mindig meglenne. Az egyedüli dolog amire érdemes odafigyelni, hogy a QC nem a legszigorúbb, előfordulnak gyengébb példányok is - vélhetőleg amiatt, mert kitobiként is adják. Amúgy pici, gyors, nyitva is teljesen vállalható, az enyém f4-f5.6 körül volt maxon (mérsékelten vagyok pixelkukkoló)
-
pitagi
tag
Nekem van pana 14-esem, szeretem. Kicsi, könnyű, én beltéri csoportképekre használom kis lakásban főleg, a 14-150-hez képest fényerősebb, ami előny. Tervezem tájképre is használni majd wide konverterrel. Kültéri általános fotózásra sokszor rövid. A képe nekem tetszik, lehet jó darabot fogtam ki, vagy mert nincs jobb Küldök szívesen privátban vele készült képet.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz madgie #70613 üzenetére
Igen, erre emlékszem is, csak tényleg a QC miatt nem mertem belevágni, mert olyan helyeken találtam csak errefelé, ahol krdéses, hoyg visszaveszik-e, ha mondjuk működik, csak nem tökéletes a képe. A Kodak 12-45-öt nem vette vissza a bolt, miután mondtam nekik, hogy nem 5-ből 3-szor nem tud fókuszálni.
Bár egyébként a 25-höz és még talán a 45-höz képest is a 17-nek mintha kevésbé lenne éles a képe, de lehet, hogy csak rossz viszonyok közt használtam eddig, és azért nem láttam jónak.
-
Wa2x_
veterán
Köszi a véleményeket tippeket, eddig a Samyangot nem is csekkoltam, csak Olykat Panákat, de most rázoomoltam és eléggé rendben van, ez a látószög már tökéletes lenne, AF nem annyira nem prio, úgyis tájra kéne meg kreatívra. Ahogy nézem 100e körül már lehet venni, bár használtra hajtok, mennyiért mehetnek így? 60-70e? Többi gyártó 12 mm-es obijai, hát... nem az én büdzsém.
(#70617) Parci:
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
Hát, szerintem a használtról tegyél le. Még e-bayen is csak új van belőle. Nagy szerencse kell hozzá, hogy itthon találj egyet. De ha mégis, akkor az új árából kiindulva én olyan 70-75-re tenném. Alatta alkalmi vétel.
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Na, volt itt 12/14/17/20, most akkor én is bedobok még egy obit: Sigma 19mm.
Azt olvastam, hogy a 19/30/60 hármasból ez a leggyengébb, de van valakinek gyakorlati tapasztalata, hogyan muzsikál az Oly 17/Pana 20 ellenében? Az a bő 1 FÉ veszteség nekem nem számítana, főleg ha már 2.8-tól jól használható a Sigma. És hát óriási előnye az ára. -
Wa2x_
veterán
válasz Grga_Pitic #70621 üzenetére
Én is nézegettem, sztem teljesen vállalható üveg, a gyt. viszont már vegyesebb érzelmeket vált ki belőlem.
-
80hun
addikt
válasz Grga_Pitic #70621 üzenetére
A sigma hármasból a 60mm a legjobb és így tovább lefelé
Ez nem azt jelenti hogy a 19-es rossz , árához képest az is egy kiváló objektív. -
GyureX
tag
Én is kérdeznék.
Ha az árat nem nézzük, melyiket ajánlanátok, oly 45mm f1.8 vagy egy sigma 60mm f2.8?
Nem tudom mennyit befolyásol, ha mondjuk a 45-höz még a későbbiekben beruháznék egy makrókonverterre? -
arn
félisten
fel szememet mindig az mftn tartom - atnezve a listat, jopar olyan uveg van, ami erdekes, amiota eladtam a rendszert (2014 majus). osszefoglalna nekem vki, hogy melyikrol milyen kep alakult ki?
pana 15 1.7 (mar akkor is megjelent, de sose probaltam)
pana 25 1.7 (foleg a korabbi nagy kedvenc 1.4hez kepest)
pana 42.5 1.7[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz GyureX #70626 üzenetére
A Sigmával nincs tapasztalatom, a 45mm-el is kevés még, de annyit mondhatok, hogy ha beltérben fotózol, akkor pl. egész alakos gyerek fotóra a 45mm is szűk picit, kell a tér hozzá. Először érdemes tisztázni, hogy hol akarod használni, elég nagy az eltérés a két gyújtótávolság között.
-
GyureX
tag
Ear001, Grga_Pitic:
Elsőként portréra, a sigma ebben jobban is tetszik, de lehet beltérben meg sokat számítana az az 1 fényerő.
A makró előtétlencséről nincs tapasztalatom, ha a 45-tel kiváltható mondjuk a 60-as oly, vagy legalább közelít hozzá minőségben, lehet először azzal próbálkoznék meg.jjeahh:
Most még inkább nem tudok dönteni
Sigma tetszik, hogy fém, meg olcsóbb. 2.8-on éles mindkettő. A másik fényerősebb, nehéz kérdés.[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Pont tegnap emlegettünk a meeten, hogy jól eltűntél
Mercinek most lett 42.5, talán tud róla pár szót mondani. Úgy hallom, hajszállal élesebb.
A Leica 15-ről az járja, hogy éles, gyors, f2.8-f4 már széltől-szélig éles, de elég drága.
A 25 f1.7 még elég új, épp csak mostanában jelent / jelenik meg a boltokban?
Remélem valamikor egy jó 17-es és egy elérhető árú éles f2.8-f2 8~10.5 mm UWA fix is megjelenik végre valamikor...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
hito
nagyúr
válasz jjeahh #70632 üzenetére
Hasznos gyűjtemény, köszi!
Más: nézegetem a fixeket, de eléggé lekorlátoz a stabi igényem. A Canon FD 50-es üvegemet használva elég nagy problémát jelent a kézből való fotózás, videózás vele (nem viszek mindenhova állványt magammal). Ha videózok, kb. olyan, mintha egy parkinson-kóros tartaná a kamerát, pedig nem remegős a kezem. Eszembe jutott, hogy MrChris jóvoltából kipróbálhattam egy szintén stabi nélküli 20/1.7-est, ami közel sem volt ennyire remegős. Kérdésem az lenne, hogy ez az újabb összeszerelés/technológia miatt volt, vagy minél nagyobb fókusztávolságban fotózok/videózok fixszel, annál remegősebb lesz a dolog (?).
-
hito
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz gabag28 #70630 üzenetére
Az én 20-asomnak alig van hangja, videóban TV-n visszajátszva sem hallani. Viszont lassú, mint régen a kompaktom. De nagyon éles a képe, ez a második fő baja, mellette szinte minden életlennek látszik A gyutáv nagyon bevált és a fényerő télvíz idején szobában igen csak jól jön.
-
hito
nagyúr
válasz MrChris #70640 üzenetére
Videó miatt nekem csak az E-M10 Mark II, vagy az E-M5 Mark II jöhetne szóba, de az inkább a hagyjuk kategória az ára miatt számomra. Vérzik is miatta a szívem. Na majd egyszer. Most nagyon elvagyok a GH2-vel
-
.mf
veterán
"Kérdésem az lenne, hogy ez az újabb összeszerelés/technológia miatt volt, vagy minél nagyobb fókusztávolságban fotózok/videózok fixszel, annál remegősebb lesz a dolog (?)."
Egyrészt az utóbbi. Minél távolabbra fókuszálsz, az elmozdulás abszolút értéke annál nagyobb. Másrészt függ az objektív hosszától. Ld. a sokat emlegetett "hosszú obik", amikkel nehezebb hosszabb záridőt remegés és bemozdulás-mentesen kitartani. Túl hosszú a tubus, nagy a kilengés a végén. Úgyhogy mindenképp a vékony kivitelű, "pancake" obik ajánlottak, mint amilyen a 20-as is. Az új Pana 35-100 is kompaktabb, mint a Voigländer 17.5, aminek elég hosszú a tubusa. Esetleg az Olympusnak van még kisebb szériája, a "Body Cap Lens"-ek. Ha sokallod az árukat, hasonlóan kis méretben ebayen kapni "Holga" és "Pinhole" objektíveket is, azok is ám elég rövid objektívek.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
hito
nagyúr
válasz MrChris #70642 üzenetére
Tegnap kicsit teszteltem beltérben rossz fényviszonyok között az 1080p vs 720p-t. Durva, de azt láttam, hogy a záridő okozta eltérések miatti sötétebb output ellenére brutál még a 720p minősége is. Olyan a sima HD-je, mint egy átlagos Canon DSLR fHD-je. Így kb. van normál minőségű 50p videóm is, ami miatt régen ignore-áltam a GH2-t anélkül (mondván, hogy szar mert nincs progresszív fHD), hogy a saját tapasztalataim alapján döntöttem volna. A multi-aspect szenzor meg csak hab a tortán. Olyan, mintha 12-es üvegem lenne
-
MrChris
nagyúr
Van a dpr-n a video still image test, ott le lehet ellenőrizni, hogy a legtöbb váz felkonvertált 720p-ből csinálja az 1080p-t, szinte pixelre megegyezően azonos. Ezt úgy értem, hogy a tesztábrát le lehet tölteni teljes méretű fotóként, azt lekonvertálod 720p-be majd felinterpolálod 1080p-be és megkapod a Canonok/Nikonok/Olympusok fhd videó élességét. A Pana nem ilyen.
-
Studi
veterán
1 fehér holló, elég nagy a konkurencia hasonló gyújtótávon. Képek, tesztek alapján jó cucc, 14-es helyett biztos ezt venném. Persze nem is egy árkategória.
2 tök új, szintén nemigen volt a kezünkben. Használtan még nincs, nem is várható a közeljövőben. Árban viszont annyira közel van az új a használt 25/1.4-hez, hogy talán érdemesebb a Panalajkát választani. Vagy az Oly 1.8-ast, abból már bukkannak fel használtak.
3 Merci_ nemsokára lő egy mindenre kiterjedő összehasonlító tesztet vele. Ránézésre ez is f@sz@ cucc lesz. -
hito
nagyúr
válasz MrChris #70647 üzenetére
Se a Sony, se a Samsung Fuji-val meg lehet egyáltalán videózni?
Aki Nex-re váltana, annak ez egy elég jó ajánlat lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest