Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
Hat nem tudom, 300 mrd USD tartozas direktbe a cegnel vs. 19 mrdot benyomnak a bankrendszerbe.... Pitsafustnek tunik
80-90 milla kifizetest kellene csutortokon teljesitenie a cegnek, ha az nem lesz meg, akkor nemteljesitonek nyilvanitjak a kulfoldi minositokNem tudom mennyire gyors ott a bankrendszer de a szerdai nap fele mar elment arrafele, csutortokre a bailoutot hogyan csoportositjak at az jo kerdes.
Nem hiszem hogy a nagy minositoket meghatna az hogy A ceg csodjere felpumpaljak a B ceget[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Csütörtök után még van 30 napjuk mire a fizetésképtelenség hivatalosan bekövetkezik.
Valamint nincs szükségük 300 mrd-ra, hiszen élő működő cég, vagyonnal és bevétellel. Csak annyira van szükségük, amennyivel épp a víz felett maradnak, hogy működni és termelni tudjanak tovább. Időt nyernek a racionalizáláshoz, leépítéshez, leányok eladásához, új tőke bevonáshoz, stb."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kobe
veterán
válasz Ixion77 #57452 üzenetére
A csutortoki esedekes osszeg ugy tudom csak az egyik szerias kotvenyuk esedekes kamata.
Jovo heten esedekes a masik sorozate
Es utana heten az ujabb
Es igy tovabb tobb negyedevre elore "be vannak tablazva"
De ez csak a hitelezok fele esedekes penz, ott vannak a beszallitoi szamlak is, amiknek a teljesiteserol nem sok szo esik a sajtoban.
Ugye barmilyen csod eseten a hitelezok (kotvenyesek) allnak a sor vegen, szoval ha mar azt a szintet elerte a nemfizetes veszelye, eselyes hogy az elorebb levo beszallitoi kotelezettsegeket sem teljesitik.Az Evergrande egyebkent nem termel semmit, egy ingatlan konzorcium ami a beszallitoi lanc tetejen van.
A kinai ingatlanpiac minoseget illetoen nekem nem lenne meglepo ha a "vagyon" eleg jelentosen tul lenne ertekelve a komyveikben. -
Fifi
őstag
Fiam most lett felsőoktatási intézmény nappalis hallgatója.
Nyitott már a MÁK-nál értékpapírszámlát, de még csak pár 100eFt-tal hitelezi a kormányt.Még nem olvastam el a Diákhitel1 és Diákhitel Plusz üzletszabályzatait és szerződésmintáját (utóbbinak még ha jól látom nincs is), de a 1,99%-os és 0%-os kamat mellett van valami ellenérv az ellen, hogy felvegye és a Magyar államnak kölcsön adja?
Ha valaki már jártas benne és élből tudja az "apró betűt", akkor nem állnék neki végigolvasni azt a ~80 oldalt
-
Fifi
őstag
válasz nort_on #57456 üzenetére
2020. májusi, repül az idő
Olvasom azt az oldalt még talán olvastam is a cikket csak nem érintett, így nem hagyott mély nyomot bennem.#57457 David89: Egyetértünk, tanulni világot látni, tapasztalatot szerezni kell ebben a korban. Hisz pont ezt csinálja, ezért jár főiskolára ...
Lehet kisstílű szerintem ezt mindenkinek az anyagi helyzetéhez mérten kell eldöntenie.
Nekem 5 éven át felvehető évente 1.5mFt diákhitel1 és egyszeri 0.5 mFt diákhitel plusz nem tűnik kevés pénznek ilyen kamatláb mellett. Tudom keveset keresek és a szüleim adósságának kifizetésével indult az életem.Itt elsősorban nem a nyerészkedés lenne a cél, hanem az előre tervezés, pénzügyi tudatosságra nevelés a havi zsebpénznél és diákmunkában megkeresett nagyobb pénzzel
- ha kell akkor a tanulmányaira fordítja
- ha nem akkor egyetemről kilépve életkezdési lehetőség lehet
- ha valami váratlan kiadás történik, nem akkor kell kapkodnia nagy adminisztrációjú és magas kamatú piaci hitel után
- vésztartalék képezhető belőle stb.
de szerintem ez egy jó lehetőség.Azt a vonalat ezen a fórumon hanyagolnám, hogy mire mit szán az állam és ki milyen helikopterpénzt, pályázatot stb. használ ki. Nem szeretnék én itt politizálni.
Észrevételed és véleményed elfogadom, részemről nincs ellenérzés.Nem offolnám itt tovább a topicot, elolvasom azt a 80 oldalt és döntünk a lelkiismeretünk és anyagi lehetőségeink szerint.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
A kinai ingatlanok ertekelese eleg erdekes, amiket en olvasgattam az ottani helyzetrol, az nagyon kusza. Kerdes nelkul eladosodnak akar tobb generaciora elore is ugy, hogy a keco alatt a telket csak berlik az allamtol.
Neztem a kotvenyeik arat, nagyjabol a nevertek otoden mennek. Nem tudom, hogy mi lesz, de nagyon kaszino, meg a part is mostanaban egyszeruen hagyja a nagyobb cegeket is szenvedni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
PredatorZoli
Topikgazda
Én nem olyan rég végeztem az egyetemmel, és én felvettem a pluszt meg az 1-eseket is és befektettem.
Teljes mértékben szabályos, mivel szabad felhasználású, így nem felvenni gyakorlatilag kidobott pénz az ablakon.
Nem is csak hogy van egy évi 3% kamatmarzs, de egyetem végére lesz a gyereknek kb 10 millió!!! forintja, ami valszeg elég egy jobb lakás önerejére. Ez egy olyan óriási fegyvertény, ami önmagában is mindent megér véleményem szerint. Emellett a törlesztője is nagyon alacsony így JTM-be se nagyon szól bele. Így aztán ennél kedvezőbb forrás nincs.
Egyedül arra kell figyelni, hogy nehogy eltapsolja valami baromságra egyetem közben, szigorúan csak befektetés az egészből. -
veterán
válasz PredatorZoli #57461 üzenetére
A diákhitel is hitel, szerepel a KHR-ben, és szerintem nem számolható el önerőként. A hitelképességedet biztosan csökkenti.
-
Zoty4
őstag
válasz PredatorZoli #57461 üzenetére
amikor én voltam egyetemista, nem volt ilyen kedvező diákhitel, de emlékszem egyik évfolyamtársam egy suzuki swiftet (2000 körül) vett belőle, amit fél év után totálra tört
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #57462 üzenetére
Szerepel KHR-ben, önerőnek viszont felhasználható, mert nem tudhatják hogy az a pénz honnan van neked (hisz szabad felhasználású, ráadásul nem is közvetlenül vásárlás előtt veszed fel). Hasonló mint a személyi kölcsön csak ez kedvezőbb kamat.
Ha ezt akarod használni lakás önerőre, akkor ezt a hitelt csak úgy veszik figyelembe, hogy a havi törlesztőképességedből levonják ennek a törlesztőjét. -
hablatyka
csendes tag
Gondolkozunk ezen az új zöld hitelen asszonnyal. Van már egy vidéki telek a családban, erre építenénk egy szép családi házat. Viszont még nem döntöttük el 100%ig, hogy itthon képzeljük-e el a jövőnket, mondjuk úgy, hogy 80%ig biztosak vagyunk benne.
Mivel még hitelt sosem vettünk fel ezért nem tudjuk, hogy lehet-e olyat, hogy felvesszük ezt a zöld hitelt, de mondjuk fél év múlva visszamondjuk, hogy mégse kérjük. Gondolom ilyenkor egy ügyintézési díj bukta (pár tízezer lehet ez?).
Azt olvastam a feltételek között, hogy építési engedély kell egy éven belül a hitel felvétele után, mennyi idő szokott ez lenni a ti tapasztalataitok alapján? Ha fél évet még "ülünk" a hitelen, akkor a fennmaradó fél évben összehozható ez vajon? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz hablatyka #57466 üzenetére
Valami kivitelezésre vonatkozó ajánlatodnak már szerintem kell lennie illetve értelemszerűen a terveknek már meg kell lenni, hogy legyem mire engedélyt kérni és hitelt adni. Ha még csak egy üres telek van, akkor szerintem előbb el kell kezdeni intézkedni, a semmire nem lehet felvenni ha jól tudom.
Az "ügyintézés díja" inkább százezres nagyságrendű egy hitelnél, amiből valamennyit visszatérítenek ha sikeresen felvetted a hitelt, de ha visszalépsz akkor az bukó. -
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz D1Rect #57468 üzenetére
Az a baj, hogy ez pont olyan komolyan vett szabály mint, hogy a tömegközlekedési megállókban tilos a dohányzás...
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz PredatorZoli #57464 üzenetére
Igen, ebben teljesen igazad van. Annyi, hogy sok milliónyi diákhitelnek elég magas a törlesztője is, pályakezdőként pedig nem vágnak hozzád rögtön álomfizut. Szóval azért nem egyszerű az az üzleti terv, amit felvázoltál. Ettől függetlenül nálunk is sokan tőzsdéztek diákhitelből.
#57468D1Rect
Magyarországon most vadnyugat van. Amíg nem csinálsz nagy gondot, bármit elnéznek neked a hatóságok. Ez egyrészt ellenőrizhetetlen, másrészt leszarják.[ Szerkesztve ]
-
Fifi
őstag
válasz PredatorZoli #57465 üzenetére
Összedugtuk otthon a fejünket és mi is úgy döntöttünk, hogy élünk a lehetőséggel.
Ő nem fogja totálra keresni magát, de némi apró lesz belőle.
Jelenlegi állás szerint mivel rövidtávon vagy felhasználja vagy iskola után visszafizetné, ezért az 500eFt és az első félévi 750eFt megy MÁP+-ba a többit meg hozzácsapja a 15 éves húga babakötvényéhez. -
ivana
Ármester
válasz Csabroncka #57473 üzenetére
Ebben az esetben az államkötvény kamatlába magasabb, mint a hitelé -> arbitrázs. A növekvő infláció még segít is, mert még nagyobb lesz az államkötvény kamata, miközben a hitel kamat fix.
-
Kobe
veterán
Csakhogy az allampapir kamatfelarat az inflakoveto papirokon folyamatosan csokkenti az AKK, masreszt adott szeriabol csak ideig oraig tudsz jegyezni.
Folyamatos megtakaritas mellett nem hiszem hogy kivagy vele segitve, ha veszel az elejen egy relative jo feltetelu csomagbol, es utana mindig egy kicsivel szarabbat -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #57470 üzenetére
Az benne a pláne, hogy a törlesztője nem függ a fennálló tartozás mértékétől. Miután befejezed a zegyetemet, 2 évig a minimálbér 7%-át kell törleszteni havonta, 2 év után meg az előző évi fizetésed 7%-át. Vagyis első 2 évben a nettó minimálbér 10%-a, utánna a fizud 10%-a, vagyis megfojtani nem tud. Nyilván ez azt jelenti, hogy ha nagyobb a hitelösszeg, akkor az elején nem biztos hogy csökken, vagy csak kis mértékben a tőketartozás, de 2% kamat mindenlépp infláció alatti, így megéri várni vele, nem kell elkapkodni a visszafizetését.
Ja még 1 lifehack: A két év minimálbér utáni törlesztés után még van lehetőség 3 évig törlesztő mérséklést kérni, így akár 5 évig is a minimálbér után lehet törleszteni, maximalizálva ezzel a profitot és hagyva elinflálódni a bent levő összeget.
A minimálbér utánni törlesztés ilyen havi 10 ezer. -
PredatorZoli
Topikgazda
A diákhitel kamata 2% Ennél az államkötvény mindíg többet fog adni. Tökmindegy mekkora az infla, a két kamat közti különbség az haszon, pont. Tök mind1 hogy évi 2 vagy 3 vagy 5% a nyereség így, 10millás nagyságrendnél ez a semmiért cserébe jelentős, többszázezer forint évente.
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #57477 üzenetére
Számomra azért kérdéses, hogy megéri-e, amikor a fogyasztási infla jelenleg több mint 10%.
"in medias res"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Csabroncka #57478 üzenetére
Számomra azért nem kérdés, mert K mindegy mennyi az infla ilyen ügyletnél. Nem a saját pénzed fekteted be kérlek értsd meg. Ha kapsz 100 milliót 2% kamatra, realizálsz rajta 5% kamatot, akkor lett 105 miliót. Visszafizeted a 102-t, maradt 3 milliód. Oké, értem, eltelt 1 év, 3 millió már kicsit kevesebbet ér 1 év múlva mint ma, de az a 3 millió akkor is teljes egészében megvan és a te nyereséged.
Leegyszerűsítve: Ha a pénz hitelből van, akkor nem kell hogy infláció feletti legyen a hozamod ahoz hogy nyereséged legyen. Elegendő csak a FORRÁSKÖLTSÉGNÉL többet hozni.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Ezt már többször megtárgyaltuk a MÁP+ kapcsán, hogy lényegtelen, mennyi az infláció, ha ezen a kockázati szinten nem tudsz jobb befektetést, akkor ez a legjobb befektetés ezen a kockázati szinten.
Ha bakszámlán tartod a pénzt vagy nem veszed fel a hitelt, akkor a futamidő végén több vagy kevesebb pénzed lesz? -
racskobalazs
senior tag
Erre tudnál linkelni valamit? Nagyon kíváncsi lennék az adatokra.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Drizzt
nagyúr
Ez meg mindig developing story. Allitolag a yuan kotvenyek utan fizettek hataridoig, de a dollar kotvenyek utan csutortok ejfelig nem. Viszont meg van 30 napnyi haladekuk mielott a fizetokeptelenseget ki lehet mondani. De jovo heten is fog nagyobb dollar kotvennyel kapcsolatos hatarido lejarni.
I am having fun staying poor.
-
ivana
Ármester
Ami ebben az esetben neked dolgozik, mert elinflálja a tartozást.
(#57482) Drizzt Lesz még itt baj, a dollárt nem tudják a kinyomtatni, mint a jüant.
[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz Lex Icon #57480 üzenetére
L.I. : Saját pénz esetén igen.
racskobalazs: saját inflációs kosaramból adtam az adatot, de itt egyezik elég sok kollégáéval a visszamenőlege hsz-ek alapján.
Zoli, csak azért nem értünk egyet mert most az infláció szerintem rohadtul kiszámíthatatlan. Amikor te ezt meglépted, valóban ajándék pénz volt és a nyereségnek volt/lett valós értéke, úgy, hogy az infla pár százalék volt, de most én nem sok értelmét látom.
"in medias res"
-
concret_hp
addikt
válasz PredatorZoli #57477 üzenetére
ez így azért nem igaz, gondolj az extrém példára: nyersz évi 1% kamatot, de közben van 100% infla (azaz lefeleződik a pénz értéke)
vagy fullba vagy sehogy :D
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Csabroncka #57484 üzenetére
Szerintem még nem értetted meg továbbra sem.
concret: Persze, ha a forintból pengő lesz akkor ja, de a tartozás is lefeleződik, veszteni így sem tudsz rajta, csak valamivel kevesebb lesz a nyereség....
De van értelme extremitásokról beszélni azért mert egy kicsit ugrott az infla? Szerintem nincs. Megérte akkor és megéri most is. Az én időmben még nominálisan kevesebbet lehetett felvenni, évi 700k volt nem 1,5M mint most, nekem is csak a végefele volt az 1,5M/év.
Egyébként meg lehet ezt cifrázni, pl minden évben a kamatkülönbözeti nyereséget inflációálló dologba átteszed, pl részvénypiaci ETF, így garantálod a hosszútávú nyereséget.
Ha meg félsz az 50% inflától teheted prémiumba is, akkor lesz csak igazán extrém a nyereséged mert a tartozás elinflálódik, a te pénzed nem.Én például tervezek beiratkozni szakmérnökire amit a cég kifizet, de felvehetem a diákhitel 1-et még további 2 félévre, 2 félév diákhitel kettőt ami kamatmentes, ezáltal amit a cég kifizet azt így cash-outolom 0% kamaton, és még 1 évre fel is függeszthetem a visszafizetést. Bolondnak is megéri, okosodok is közben.
[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
válasz PredatorZoli #57476 üzenetére
nincs benne korlátozás, hogy nem mehetsz külföldre dolgozni?
Én speciel lehúztam itthon egy évet, majd évekig külföldön dolgoztam, aztán visszajöttem
Nehogy emiatt a minimális nyereségért bukjon el egy életre szóló lehetőséget[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Csabroncka #57484 üzenetére
L.I. : Saját pénz esetén igen.
Bármilyen pénz esetén érvényes a hozam-költség előjeles értékelése. Saját pénz esetén a költség nagyjából 0, míg hitel esetén a hitel kamatát és költségeit veszed figyelembe (~THM). Ha a hozam ennél magasabb, akkor nyertél rajta. Az infla csak annyiban számít, hogy ennek az összegnek a reálértéke kisebb, de semmiképp nem 0, tehát nyereséges az ügylet.
-
PredatorZoli
Topikgazda
A diákhitelnél nincs ilyen korlátozás. Ugyan külföldi tanulmányokra nem használható, ha valaki kimegy utánna, nem jár büntetéssel.
A képzés önköltséges lenne, tehát nincs hazai munkakötelezettség, csak 1 év céges hűségidő mert kifizetik.
Az egyetem amit eddig végeztem 11 félév, állami ösztöndíjas volt, így azt az 5,5 évet le kel dolgozzam itthon ha nem akarom a tandíjat visszafizetni. De ez is naptári évben csak 4,5 év, mert 1 tanév csak 10 hónapnak minősül. Egyelőre nem tervezek külföldre menni, persze sohase mondd, hogy soha. Lahet jön egy belsős amerikai munkavégzési lehetőség, sose lehet tudni. De Ezek a 300k/félév tandíjak már most zsebben vannak, illetve annak többszöröse, így életem lehetőségéről ez miatt biztos nem kellene lemondanom szerencsére. -
MasterMark
titán
válasz PredatorZoli #57489 üzenetére
Ha jól rémlik az is úgy van, hogy azt x időn belül kel ledolgozni, talán 15 vagy 30 éven belül, szóval ha kimész aztán visszajössz ledolgozni az is jó.
Switch Tax
-
ivana
Ármester
válasz PredatorZoli #57489 üzenetére
Ha BSc, MSc akkor az egyszerre ketyeg. Most küldtek róla updatet
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz MasterMark #57491 üzenetére
Igen, 20 év van rá.
-
aujjobba
addikt
-
axioma
veterán
Sziasztok!
Van itt olyan aki tudja, hogy milyen lehetoseg van kulfoldi szamlan vest-elodo reszvenyek (egy reszenek: az adot is ki kell valamibol fizetni...) TBSZ-esitesere? 1. transzferelni lehet-e magyar TBSZ ertekpapir-szamlara kintrol 2. hallottam olyat hogy esetleg kulfoldi szamlat tbsz-kent bejelenteni
Egyeb otlet? Semmi mast nem kereskednek (gyava vagyok en ahhoz), csak a fizu egy resze mostantol igy jon (feleves csomagokban).
Nyilvan attol is fugg, mennyi a felara, lehet hogy nem eri meg, most meg tul sok dolog keplekeny ahhoz hogy 3 evre elore lassak, de ha mar ugyis mozgatni kell az ado miatt, gondoltam talan egyben kezelve jobban johet ki. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz axioma #57498 üzenetére
2, Ezt már nem lehet. Régen meg lehetett oldani a külföldi TBSz-t, ma erre nincs lehetőség.
1, A transzfer működik, de elképzelhető, hogy olcsóbb, ha lejár a vest, eladod és a casht utalod el MO TBSZ-re ahol veszel érte amit akarsz.
Amíg nem jár le, addig nem nagyon lehet mit tenni vele. -
Stanlee
őstag
válasz axioma #57498 üzenetére
Melyik szolgaltatohoz kapjatok majd? Sokszor draga a transzfer, fugg a jegyzes helyetol is, de atlagban szamolhatsz 50-60 euroval.
Lehetseges meg, hogy a magyar szolgaltatonal az a papir nincs is es nem is lesz hajlando felvenni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Derail Valley
- alza vélemények - tapasztalatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Politika
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Horgász topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest