Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
Szia,
Csinálnék szívesen, de ezt sem én csináltam, RationalReminderen van egy srác aki Pitonnal néz korrelációkat meg regressziókat. -
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #56551 üzenetére
akkor azért volt ilyen ismerős, igen ott olvastam én is
jó az a fórum nagyon, kellene Mo-ra is ilyen elhivatott szakember pár, mint Felix-ékIf you leave me, can I come, too?
-
net91
senior tag
Én ennek a srácnak a videóit szoktam nézni.
Rengeteg energiát beletesz egy részvény kiválasztásába.
Ezernyi szempontot figyelembe vesz.
Bevétel, nyereség, adósság, negyedéves jelentések, a céggel kapcsolatban elérhető összes adatot kielemzi, vezetőség, versenytársak, piaci lehetőségek, meg még ezernyi paramétert.Azért a részvénybefektetés nem abból áll, hogy veszek részvényeket és vagy nyerek vagy vesztek vele.
Ő is jól nyomja az osztalékfizető részvényeket
(4 év alatt 28 millió forint)[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
Lmh
őstag
Hali!
Jelenlegi állás szerint pmáp most talán veri a máp+-t?
Máp+ már van nekem jócskán, nem tudom h maradjak e nála az egyszeruseg kedveert vagy "kiprobaljam" a pmápot.
visszaváltás nem szempont, valszeg mindent tartok a lejártáig.Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
spatrik16
csendes újonc
válasz PredatorZoli #56546 üzenetére
Igazából ez csak a te véleményed és nem tények.
Szerintem nem én vagyok aki magabiztosan kijelent itt dolgokat, és ellentmondásokba ütközik. Olvasd vissza nyugodtan, mindig hozzátettem hogy ez az én véleményem és az én esetem, az én példám.Nem ismersz, szóval szerintem kerüljük a személyeskedést.
Én nyitott vagyok dolgokra, nem úgy mint itt páran.Gyakorlatilag hülyének nézitek azt aki egyedi részvényt vesz.
Engem nem zavar, hálisten vannak más platformok ahol nem csak egy begyepesedett nézet van. -
-
Lex Icon
senior tag
válasz spatrik16 #56556 üzenetére
Gyakorlatilag hülyének nézitek azt aki egyedi részvényt vesz.
Ilyet nem írtunk. Mi is veszünk részvényeket, ahogy már írtuk többen is. Az nem mindegy, hogy milyen arányban, milyen befektetési portfólióba, milyen időtávra, milyen céllal, milyen stratégia mentén, ...
Te viszont ilyesmiről nem beszéltél, amiről azt lehet feltételezni, hogy ilyesmiben nem gondolkodtál, egyébként mondtad volna.
Nemrég jött vissza kérdezni egy topiktárs, aki korábban elküldött minket melegebb éghajlatra mikor le akartuk beszélni, hogy izomból GME-t vegyen. Aztán most kiderült hogy nem vett. Legalábbis ezt írta.
Idejöttél kérdezni, mert (feltételezem) nem vagy biztos magadban. Mi leírtuk a saját meglátásainkat, de mivel nem jótanácsot akarsz csak a saját elképzelésed megerősítését, de azt nem kaptad meg, ezért jól beszólsz nekünk. Semmi baj, keresd meg azt a topikot amelyik helyesel a döntésedre és vágj bele. A saját stratégiádat a saját pénzeddel teszteled. Lesz ami lesz.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz spatrik16 #56556 üzenetére
"Gyakorlatilag hülyének nézitek azt aki egyedi részvényt vesz."
Ugyan már.. Senki nem néz hülyének senkit.
Amire alapozunk, már ha szakmaibb jellegű tényeket akarsz:
1, CAPM modell: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_543_08_A_vallalati_penzugyek_alapjai/ch15.html
- elméleti bizonyítást ad az indexkövető befektetésnek
- becsülhető vele a portfólió hozama, amit a piaci kockázatért cserébe kapunk
2, ami ezen túlmutat:
Fama & French Nobel-díjas munkája
Ezek következménye a passzív befektetések térnyerése a világban, ugyanis ezek átlagban eléggé megverték azokat, akik azt hitték, hogy majd ügyesen részvényt válogatnak.
1975-ben került piacra az első indexkövető alap és full hülyeségnek tartották és a mai napig az abban anyagilag érdekeltek azt súlykolják a világban, hogy de bizony lehet ügyesen részvényt válogatni. (Fektess aktív alapba, fizess elő a morningstar tippjeire)
Ehhez képest Warren Buffet (rá azért lehet mondani, hogy ügyes) azt mondja, hogy a legtöbb embernek az S&P 500 etf az ésszerű választás.
Ray Dalio alapkezelő szintén azt mondja, hogy nincs esélyed a nagyok ligájában játszani ezt a zéró összegű játékot, az ETF-ekkel jobban jársz.
Azt gondolom, ha valaki ezekkel nagyjából tisztában van, akkor tud annyit, hogy eldöntse, akar-e egyedi részvényezni vagy nem.
Ha olvastál a témában, nyilván olvastál róla, hogy az egyedi részvényekkel "uncompensated risk"-et vállalsz fel.
Ha néztél statisztikákat, akkor azt is láthattad, hogy a részvények kis százalékával lehet nagyot kaszálni és elég nehéz eltalálni őket. És nagyon sokkal meg vastagon lehet bukni. -
CsodaPOK
senior tag
válasz Dreadloord #56535 üzenetére
Csak józan paraszti logikával: az egyszeri emberen kívül kinek válna előnyére, ha erős lenne a forint? Kb, senkinek. Ha lenne olyan "nagykutya", aki azt akarná, hogy erős legyen a forint, nem-e lépett volna közbe, amikor 260-ról mondjuk 280-ra ugrott az árfolyam? Vagy 300-ra, vagy 320-ra vagy 350-re?
Persze ettől még simán lehet, hogy lesz egyszer 320. Napokig, hetekig, hónapokig. Ha ez bekövetkezik, akkor csak annyit kell csinálj, mint ha az SP500 árfolyama esne be. Maradsz a seggeden és kiülöd, amíg vissza nem megy a "jó" szintre.
Amiről ne feledkezz meg, hogy az SP500 alapvetően dollár alapú. Ha te euróban veszed, az azt jelenti, hogy ott egy dollár/euró árfolyam kockázatod is van (ha csak nem valami EUR hedged ETF-et veszel) és ha forint a kiinduló devizád, akkor forint/euró is.
A BÉTa-s SP500-at nem tudom miként működik (nem érdekel engem a magyar tőzsde), de deviza kockázatod biztosan lesz. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz CsodaPOK #56563 üzenetére
"A BÉTa-s SP500-at nem tudom miként működik (nem érdekel engem a magyar tőzsde), de deviza kockázatod biztosan lesz."
Az pont ugyanolyan, mintha euróban vennéd vagy dollárban.
Ugyanabból az 500 db dolláros részvényből kapsz egy szeletkét és dollár a valós kitettséged, bármilyen devizában is vetted. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz CsodaPOK #56563 üzenetére
En így nem igaz. Ha forint a kiindulás, euróra váltod, majd S&P 500-at veszel ami dollár alapú, majd egyszer aggastyán korodban eladod, az eurot meg átváltod forintra egyből, akkor te nem futsz se forint eur, sem eur usd kockázatot, ilyenkor te csak forint usd kockázatot futsz. Ezt jobb tisztázni. Ha belegondolsz, ez logikus is, hiszen az eur helyére kutyagumit is írhatnál, azon keresztül csak közlekedsz, csak 0 időpillanatig van olyan irányban nyitott pozid hisz eladsz és veszel is adott mennyiségű eurt a vételkor vagy az eladás pillanatában.
-
HoTDoG
tag
Sziasztok,
Ha MÁP+-t szeretnék visszaváltani (eladni, nem tudom melyik a pontos szakkifejezés) mobilalkalmazáson, annak mennyi idő az átfutása mire a bankszámlámon megjelenik? Illetve a folyamat hogy működik? Bankkártyáról fizettem be. Visszaváltáskor meg kell adnom bankszámlaszámot amire "kiutalják"?
Köszi! -
PredatorZoli
Topikgazda
Szerintem törvényileg nem lehetséges, hogy egy 18 évesnél fiatalabb számlát nyisson, tudtommal a jogszabályok szerint erre csak akkor van lehetőség, ha a gyermek örököl értékpapírokat, ekkor is csak a gyámja férhet hozzá 18 éves koráig.
Ha feltétlen külön akarja valaki látni akkor érdemes másik szolgáltatónál nyítni saját névre szerintem.[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
szerintem nem jó ötlet a gyerek nevére bármit is nyitni, nagyon macerás, ha ne adj isten mégis kellene a pénz róla idő előtt
ráadásul ki tudja mi történik a 18 év alatt, lehet mire nagykorú lesz mégsem így és akkor szánod neki az összeget
szerintem sokkal jobb a többi megtakarításoddal együtt kezelni, olcsóbb isIf you leave me, can I come, too?
-
aujjobba
addikt
Nem használtok valamilyen portfolio követő alkalmazást?
Nálam a Portfolio Performance nevű cucc megy, azon belül “nyitottam” egy számlát a gyerekeknek, majd a saját számlámról a nyilvántartásban átvezetem a nekik szánt cuccokat a sajátjukra.
Persze érted, csak nyilvántartás szintjén van különválasztva, mégis tudom így követni a gyerek-portfolio teljesítményét, látom az összegeket stb. -
Feriboy2
aktív tag
válasz PredatorZoli #56570 üzenetére
Nekem volt így gyerekként értékpapírszámlám (meg kb 12 évesen adókártyám lol), onnan jött az ötlet. De ez már nagyon régen volt
-
aujjobba
addikt
-
Crucio
aktív tag
G7-es cikk az aranyról: Aranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félre
[ Szerkesztve ]
-
mm779
tag
Sziasztok!
MÁK WebKincstárból lehetséges kiutalni eurót (Transfer)Wise-os számlára? Van esetleg tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Mire érdemes figyelni?
-
Crucio
aktív tag
válasz PredatorZoli #56577 üzenetére
És diverzifikálás céljából sincs értelme? Pl kisebb az esélye hogy egy válság közben bezuhanjon az arany értéke és mikor a portfólióban lévő egy-két indexalap bezuhan, akkor az aranyból lehet rebalancolni?
Példa: 2008-ban az SP500 közel 40%-ot zuhant, míg az arany értéke nőtt 4%-kal, így év végén az aranyban tartott pénzt fel lehetett volna használni SP500 vásárlásra, ami a rá következő években szignifikánsan megtérült volna és az arany tartalékot pedig szépen lassan évek alatt vissza lehetett volna tölteni, így egy következő beszakadásnál megint lett volna miből betárazni a választott indexalapból. Vagy ez így hülyeség? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Crucio #56579 üzenetére
Ha visszanézel a történelemben, nem minden válságban volt igaz az, hogy az arany és a részvénypiac ellentétesen mozgott. Mivel ez nem törvényszerű ezért erre nem lehet stratégiát alapozni. Simán előfordulhat hogy a részvények és az arany egyaránt beesik egyszerre.
Ha mindenképpen arra utazik valaki, hogy a válság alatt tudjon jobban venni, akkor kötvény.
Azt azonban tudni kell, hogy a legmagasabb hozamod akkor lesz, ha mindíg egyből vásárolt és 100% részvényt. Ez adja a hosszútávon a legjobb eredményt. Tök felesleges ilyen piaci időzítésre játszani, vagy nem fog működni mert nem adja ki a matek, vagy elcseszed, vagy mindkettő. -
Crucio
aktív tag
válasz mgoogyi #56580 üzenetére
Én is 10%-ra gondoltam, igaz, még nem számoltam ki mindent.
Az elképzelés az lenne, hogy "hosszú távon", 3 év alatt érném el a 10%-os arányt, aztán pedig egy ilyen index alap zuhanásnál meg egyből menne minden index alapba, így ha a részvények teszik ki a portfólióm 40%-át és kötvények az 50-et, akkor egy 40%-os zuhanásnál majdnem másfélszeresére emelném hosszú távon a részvények értékét.
40-40×0,4=26 => erre rájönne a 10%-nyi értékű arany
36/40=0,9 => tehát így ebben a konkrét esetben 10% lenne a bukta, nem pedig ~40.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #56581 üzenetére
A városi legendával ellentétben az arany korrelációja a részvényekhez közel 0. Másik hiba, hogy a részvényekhez hasonlítják, ahogy a G7 "okos" cikkében is, holott az aranynak teljesen más szerepe kellene legyen egy portfólióban, mint a részvényeknek. A G7 is mikor ír lebeszélős cikket? Amikor "olcsó"? az arany, pedig pont akkor kellene venni. Amikor meg felment az ára, akkor meg rábeszélés megy, hogy vegyél drágán.
Érdemes a tavalyi esést megfigyelni. Ott az aranyat is vitte magával a "lendület".[ Szerkesztve ]
-
Crucio
aktív tag
válasz PredatorZoli #56581 üzenetére
Értem, köszi! Akkor még átgondolom
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz Crucio #56586 üzenetére
A gond ezzel csak az, hogy tegyük fel, beesik a rv. Eladod az aranyat és veszel olcsón indexet. Mivel legközelebb megint akarsz ilyet, ezért vissza kell töltened az aranyat. Így kénytelen vagy tőkét elvonni a rv. vásárlásból és helyette aranyat veszel. Tehát amit megspóroltál az eséskor, azt elveszted az emelkedésben.
-
Crucio
aktív tag
válasz Lex Icon #56587 üzenetére
Igen, ez benne van. Még csak elmélet, majd szerintem írok egy programot amibe beletáplálom a részvény, kötvény, arany historikus profitját aztán elkezdem összehasonlítgatni ezeknek a különböző stratégiáknak a hozamát különböző idő intervallumokra, és akkor így nem kell Excelben szerencsétlenkednem
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #56589 üzenetére
Egyrészt ez az ábra hibás, már sokan említették.
Másrészt nézd meg ezt az ábrát '71-től induló origóval!
Az is egy bias, ha olyan időtávot választasz, ami neked kedvező. -
avl
senior tag
válasz Lex Icon #56590 üzenetére
egy idöpont helyett szerintem csak az lenne jo:
nehany relevans idötavra (pl. 10? 15? 20? 25? evre) gördülö kezdessel az eredmeny (ek átlaga, max, min, ...)
és esetleg ezek = a fentiek az utolso 40, 50, 70, 100 evre, mert 100 eve nyilvan nagyon mas vilag volt, mint manapsag, tehat annak relvanciaja szerintem ma kisebb, mint mondjuk az elmult 35 évé (persze ahhoz kepest is mas a vilag, masok a peremfeltetelek, es masok lesznek a jövöben)
ilyenre kiváncsi lennék (nem is ebben az aranyos kerdesben, hanem pl. a small cap value vs. S&P500, es hasonlok kapcsan)
-
Lex Icon
senior tag
válasz PredatorZoli #56592 üzenetére
Passzív befektetés, vedd meg és tartsd elv: Tévedésen alapul?
Találós kérdés: melyik '71 egy nagyon fontos dátum az arany "életében"?
Egyébként leírom még egyszer: Az aranyat nem hozamtermelési céllal vesszük, arra ott a rv., ezért fölösleges hasonlítgatni a hozamokat.
Másrészt ha hasonlítgatni akarod, akkor többféle időtávon (10-20-30 év) és az összes lehetséges indulási évvel vissza kell tesztelni és ezek hozamát vagy diagramban ábrázolni, hogy látható legyen, hogy egy adott időszakban milyen hozamot lehetett elérni. A mi esetünkben semmi értelme egy 1802-ben indult 200 éves befektetésnek. Bár a biotechnológia jól fejlődik, de ennyire nem. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Lex Icon #56593 üzenetére
Amiket írsz az aranyra, nyilvánvalóak (tudom és egyet is értek vele).
A cikk viszont szerintem kicsit meeh. Tudom hogy nem teljesít felül mindíg a részvénypiac, de ha rosszabb időben a kettő kb egyenlő, és néha beficcen egy egy jobb részvénypiaci időszak, akkor már csak ezért is megéri tartani őket. Kockázatért cserébe jelentős upside potenciál, szerintem jó deal. Persze nem indokolja hogy megint legyen 40 kiemelkedő év, de azt se indokolja semmi, hogy többé ne legyen.
Egyébként Ben Felixék csináltak ilyen rolling periodos vizsgálatokat. Arra jutottak, hogy azért nagyon jók a faktorok, mert a sima cap weighted nagyobb esélyel múlja alul a kötvénypiacot 10 éves távon, mint amilyen esélyel a faktorok a sima piacot. Ráadásul amikor a kötvények a felülteljesítőek a marketcaphez képest, akkor bizonyos faktorok rendre felülteljesítőek a kötvényekhez képest(és nyilván az all caphez képest is). -
nort_on
senior tag
Igen, Revolut-ra simán megy, kb 2-3 nap volt. Gondolom TW is ugyanez.
-
Mercutio_
félisten
válasz MasterMark #56595 üzenetére
Revo-hoz milyen adatokat kell megadni pontosan?
MÁK felületen hogy viszem fel a Revo számlámat, esetleg valami kivonatot is fel kell tölteni amivel igazolom, hogy az enyém?
Személyes azonosítás még tavaly nyitásnál megvolt.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
nort_on
senior tag
-
Lex Icon
senior tag
Csatlakoznék azokhoz, akik szerint semmi értelme külön gyűjtögetni a gyereknek a pénzt (legfeljebb papíron vezeted, hogy mennyi az amit neki raktál be, ha már ...), egyrészt a költségek és a teljes vagyonotok kezelésének bonyolultsága nagyobb lesz. Másrészt tegyük fel 18 éves lesz a gyerkőc. Akkor odaadod neki, hogy kezelje ő? És ha még nincs ehhez elég tudása? És ha elherdálja? Egy normális szülő ezt nem úgy kezeli, hogy odaadja, pipa és részéről le van tudva a "gondoskodás".
Értelmesebbnek tartom, hogy olyan kezelje a pénzt, aki jobban ért hozzá, és csak szükséges esetben nyúl hozzá. Pl. 18 éves lesz, egyetemre megy és kell rá X millió. Tegyük fel a pénz nem elég rá? Akkor nem végzi el az egyetemet? Vagy kipótolod? Akkor minek az elkülönítés? De ugyanezt mondhatom lakásra, kocsira vagy bármire amire szerinted gyűjtötted a pénzt.
Mi történik, ha 18 éves kora előtt történik valamilyen baleset, betegség, amire drága a kezelés és kellene a "gyerek" pénze? Babakötvény esetén hozzá se tudsz nyúlni.
Ahogy fentebb már írta valaki (Kiszámolón is fent van), magadat hozd olyan helyzetbe, hogy amikor szüksége van a gyerekednek anyagi segítségre, akkor meg tudd tenni, viszont te lehetőleg ne szorulj az ő (vagy más) segítségére.
Hol van az leírva, hogy a gyereknek akkor kell a pénz, amikor nagykorú lesz? És fogja is tudni felelősen azt kezelni?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest