Új hozzászólás Aktív témák

 • #85578752

  törölt tag

  Érdekelne, melyek az ajánlott, bevált, tuningolható, megbízható automata kávégépek, mik a főbb problémáik és meddig lehet még házilag megoldani őket?
  A végső megoldás úgyis egy karos gép őrlővel, de addig, otthonra vagy irodába, készülhet kávéital gombnyomásra, a kapszulás sincs kizárva. Vagy mindez csak erőforrás és alapanyagpazarlás?

 • biker

  nagyúr

  Érdekes kezdeményezés, de tetszik.
  Tudom, sokak szerint nem éri meg beszélni róluk, de azért...
  Eddigi tapasztalataim hamarosan összeszedem
  Saeco Odea Giro
  Saeco xSmall V2
  Krups Essential display

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • #85578752

  törölt tag

  válasz biker #2 üzenetére

  Saeco Xsmall nálam is járt. Használtan vettem, másfél évig volt nálam, előtte Brikkáztam.

  Szétszedve az őrlőjét a gyári minimumon túl tudtam állítani, így presszó finomságot is tudott őrölni. Kiiktattam a korlátozó pöcköt, így szétszedés nélkül is lehetett állítgatni utána.

  A vízhozamát egy a KPE-be menő pipacső hátuljába rögzített fúvókával korlátoztam. Ez a módosítás jót tett a kávénak, lassabban indult meg a lefolyás, viszont jobban koszolódott a központi egység, mivel öblítéskor is kevesebb víz jutott a tisztításra.

  Megnöveltem kissé a crema szelep rugóerejét, más modellekben állítható szelep is van, itt csak egy üveggolyó és egy rugó. Több "crema" lett a jutalma, de valódi crema is keletkezett, a lassabb lefolyás, nagyobb nyomás miatt. Cserébe nagyobbat kattant a főzési folyamat végén a mechanika. Ügyelni kellett arra, hogy ne feszítsem túl a rugót, mert ilyenkor csak az OPV ment meg attól, hogy felrobbanjon a főzőtér.

  Az OPV-t egyébként nem nagyon éri meg állítgatni, nem lesz tőle jobb a végeredmény.

  Kiszedtem a kifolyó cső végén lévő elosztót, ami egy lejtős aljú, de viszonylag nagy puffertartályból osztja szét két adagra a lefőtt kávét. Mivel használtan vettem a gépet, tele volt lerakódással, amit semmilyen tisztítás nem tudott volna feloldani, sokkal higiénikusabb volt nélküle, kivezettem közvetlenül az átlátszó szilikoncsövet, de így csak egy adagot tudtam így főzni.
  Később bekerült egy cserealkatrész ami megfelelő karbantartás mellett tiszta maradt. Más modelleknél nincs ekkora átmeneti tartály a kávé útjában.

  Britás vízzel használtam, vízkőmentesítésre nem volt szükség.

  A legjobb kávékat befulladásközeli finomra állított őrlővel, szűkítőzve, megnövelt rugóerővel tudtam főzni vele, cserébe ilyenkor rögtön ki is kellett venni a KPE-t és elöblíteni, mert feltapadt a finom őrlemény a szűrőjére.

  Ennyi macerát megért a dolog, mert az a 16-20ml amit így sikerült lefőzni, kávéházi minőségű ízeket hozott.

  Másfél év után visszaállítottam gyári maceramentes állapotába és elvitték.

  Szerintem jó kis gép, teszt módban lehet vele őrölni is, mondjuk Brikkához. Nem pazarolja a kávét, a második főzet reggel már megfelelő. A vizet annál inkább, hamar megtelik a csepptálca, de ez csak megszokás kérdése.

  Jól tuningolható, Brikkánál sokkal jobb presszókávékat képes főzni, robustás keverékekkel friss pörkölésből tuning nélkül is vastag cremával.

  Tejhabosítási képességei közepesen jók, nekem panarello nélküli modell jutott, kissé buborékos végeredményt kaptam de már éppen jó volt latte arthoz, végülis ez vezetett váltáshoz, szerettem volna jobb minőségű tejhabot gőzölni.

  [ Szerkesztve ]

 • biker

  nagyúr

  válasz #85578752 #3 üzenetére

  Xsmall: a saeco-kavégépek pont com-tól vettem, ők elvileg kihozták a darálóból amit lehet, nem volt ilyen finomságú, mint írsz, de egész jó pogácsákat termelt. főleg a tőlük rendelt Lorenzo kávékkal volt nagyon jó :)

  A KPE ugyanaz szinte minden saecoban, így a préselés ereje adott. kicsit más ütemben dolgozik, mint az Odea giro dolgozott, meg kellett szokni, hogy máshogy kattog :) Cserébe sokkal csendesebb.

  A csepptálca egyben a vízgyűjtő is, ami jó, mert nem két edényt kell üríteni, csak egyet, de rengeteget termel maga alá, kb 3-4 kávé után tele van, pedig az egész gép alját kitölti. Ha gőzölsz is, még többet termel.
  Gőz: mint az odea, ennek is hátránya, hogy sok vizet kinyom mielőtt gőzölni kezd, előbb el kell érni, hogy csak gőz jöjjön, majd gyorsan elzárni, alátenni a tejet, és nyitni, mert ha 5-6mp-nél tovább vársz, akkor megint vizet fog tolni maga előtt. És a vizes tej nem jól habosodik.
  A zacc tartály kicsi, a víz is, mindig azon versenyeztünk, ki iszik úgy kávét, hogy utána két piros lámpát kap (nincs víz, tele a zacctartály)
  A kávés fedél alatt nincs érzékelő, le lehet venni darálás közben és tölteni.

  Nem mindig azonos mennyiséget ad, inkább hosszabbra programoztam, és kézzel állítottam le, mint idegesítsem magam, megint hosszú, megint rövid...

  kicsi a gép, de a KPE ajtó csak teljesen kitárva nyitható és vehető ki az egység, így macera forgatni tologatni a pulton.
  ha kávé készítés közben elfogy a kávé, kidobja a zacctartályba a leőrölt de kevés kávét, és maga mellé is, lehet takarítani a friss őrleményt mindenhonnan. ha elfogy közben a víz, addig termelt, lezárja a ciklust, és kész, lehet új kávét főzni.

  Odea Giro: kerek, és mivel alul nem 4 lába, hanem 3 henger kereke van, könnyen tologatható, forgatható. A KPE ebben is oldalt van, de kisebb az ajtó, könnyebb hozzáférni.
  Külön csepptálca és külön hulladék víz tartály, ami a zacc tartó mellett van. Ez jó, mert egyel több üríteni való :(
  A kávé fedél mágnes érzékelős, ha leveszed menet közben, leáll. Van valahol egy érzékelő a kávítartály alatt is, mert nem tud üresre futni, jelez hogy nincs kávé a tartályban. Ha főzés közben elfogy a víz, leáll, lehet új kávét főzni.
  Gőzölés elején rengeteg vizet tol ki, negatívum.

  Ezen legalább állítható a kávé őrlemény mennyiség és a víz mennyiség is, hőfok nem. A víz mennyiség egy nagy potméterrel állítható, és szintén nem stabil, változó mennyiséget ad. Kézzel leállítva biztos az eredmény.
  Ami zavaró, hogy előáztatás után "tüsszent" egyet, és fröcsköl ilyenkor a félig kávés víz.
  A csésze tartó emelgethető, de idővel szorul, és nehezen indul meg.

  Minden elemén érzékelők vannak, ami jó is, meg rossz is. pl ha nem fordítod pontosan 90fokban vissza a gőzgombot, akkor bár eláll a gőz, minden jónak tűnik, de csak nem készít kávét, mert nem csak 89 fokban van a gomb. minden fedélen érzékelő, mindig valamire panaszkodik. De símogatva, dédelgetve teszi a dolgát.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • #85578752

  törölt tag

  válasz biker #4 üzenetére

  Ez hasznos volt!

  Régebben volt nagy automata teszt a kávékorzón ahová küldik az automata iránt érdeklődőket, abban a tesztben a Talea Ring szerepelt nagyon jól, majd ha valaki arról is leírná a tapasztalatait ezekhez képest...

  Jelenleg egy Jura F90-et használok, csak a szilikoncsöves automata tejhabosító volt hozzá, ami tényleg csak habot tud, amivel a német típusú duplafalú pohárba szervírozott rétegezett cappuccino készíthető csak el.

  Sikerült beszerezni egy Jura 65057 gőzcsövet, amivel már latte arthoz is megfelelő a felgőzölt tej. Trükkös használni, mert ahhoz gyenge és kaotikus a gőz, hogy örvénylő mozgásba lehessen hozni az edényben, ehelyett a két oldalsó lyukat a tej szintjébe kell emelni végig, hogy sziszegő, hasadó papírra emlékeztető hangot adjon.

  Eddig 18000 kávét főzött le a gép, ebből ezret nálunk. Eddig csak átfolyó szelepet kellett benne cserélni és kapott új őrlőkéseket.

  Beépített őrlővel középállás mínusz egy az ideális ennél a gépnél, kb. akkor keletkezik 18-20 gramm őrlemény. Ha túl finomra állítom a beépített őrlőt, igazi presszót megcélozva, nem kerül elég őrlemény a főzőegységbe, időre őröl.

  Könnyebb a helyzet külső őrlővel. De ha túl finom az őrlemény és befullad, eldobja a főzést a gép, itt elektronikusan oldották meg az OPV-t. Ha sikerül eltalálni a presszókávéhoz előírt lefolyáshoz a megfelelő őrlésfinomságot akkor itt is törölgetni kell a feltapadt őrleményt.

  Az Xsmall után én is meglepődtem mennyire takarékosan bánik a vízzel, és mennyire nem koszolódik belül. Néha ecsettel ameddig belátok, szárazon kiseprem és porszívóval a hátsó zugokból kiszippantom a maradék őrleményt, de ezen kívül nem igényel semmilyen plusz karbantartást. Tablettával fél év után most először tisztítottam a kávéolajokat, teljesen jól működik.

  Olyan kávénál amit nem használunk el azonnal, a porkávé tölcsért használom, egy Graef CM702-vel előőrölve 14 grammot, így nem döglik meg a kávé a beépített babtartályban.

  Ebbe a gépbe is Britás víz megy, lehetne Claris szűrőt venni bele, de ez már bevált.

  Mostanában meglepően jókat főz friss pörkölésű Segafredo Intermezzoból amit a világ szemetjének is neveznek más topikokban. Nagyon hamar döglik, érdemes kis adagokkal tölteni a babtartályt. Már rég takarítja a gép magát amikor még mindig folyik a cremája. Ami nem így tesz az döglött. Alacsony hőfokon érdemes főzni, teljesebb az íze.

  A Lidl Bio kávéja jó még, bár extrém finom őrleményt igényelne hogy igazán kiegyensúlyozott legyen, így is jó. Februárban vettem pár csomaggal, még mindig azt a sorozatot árulják a boltban, fél éves minimum. Nem olyan jó már mint anno...

 • biker

  nagyúr

  A végére hagytam a Krups Essential Display-t (EA815A10)
  Mikor az xsmall eldugult vízkőtelenítés közben, akkor úgy gondoltam, legyen más, mint a többi, és állítólag a krups jó márka :)
  Ez az LCD kijelzős kivitel, nem a ledes. Viszonylag érthető, bár sok a gomb így is, de a kijelző egyértelmű ikonos. Korrekt méret, jól levehető víztartály, kicsi és egy darabból álló csepptálca, oldalt könnyen kivehető, lapos zacctároló.
  Bár még csak egy hetes, nagyon megszerettem, érzésre sokkal jobb mint a két említett saeco gép. Furcsa ezen gépek után, hogy nincs kivehető központi egység, amit rendszeresen takarítani kellene.

  A beállítások menüben és a külső menüben is jól szabályozható a gép. őrlési mennyiség 3 fokozatban, őrlés finomság 3 fokozatban, hőmérséklet 3 fokozatban állítható. Legmelegebb állásban (még nem mértem pontosan hány fok) kellően melegnek tűnik a kávé. A crema szép (ha nyomásfokozó, ha nem)

  a kijelzőn mindent mutat. épp fűt, vagy hol tart az ital készítésben. Ebben a gépben a préselést nem külön kis motor végzi, hanem a víztartályból a pumpa nyomása (15 bar) hidraulikusan nyomja a kávét, pumpa lefulladásig, a gyári adat szerint 30kg erővel présel. nem mértem, nem tudom. A főzés végén visszamegy a víz a tartályba.
  Külön pozitív, hogy amikor főzés közben elfogy a víz, megáll, és ha feltöltötm a tartályt, tovább készíti az italt. a saeconál ekkor kuka lett a kávé.
  A kávéhoz a vízmennyiség 10ml léptékben állítható, és egyelőre úgy tűnik, nem ingadozik a mennyiség.

  Gőzölés: mindkét korábban emlegetett saeco esetén hiba volt, hogy előbb sok vizet kitolt, utána nem akart főzni, amíg ki nem hűlt, és még egy adag vizet kinyomott a csepptálcába. Na itt nem. felmelegít, utána egyből gőz jön. egész korrekt tejhabot képez. a gőzölési időt folyamatosan kiírja, így perverzek ráállhatnak, hogy neki épp 10mp vagy 15mp gőzöléssel tetszik a tej :)
  Gőzölés után egész hamar kávét is készít, gyanítom külön gőzkazánja lehet.

  A beállítások menüben gyárilag ki van kapcsolva, hogy bekapcsoláskor öblítsen, ez furcsa, mert ez egy pozitív dolog. Erre nem árt figyelni.

  Eddig jobbnak tűnik tehát, de kérdés, tartósabb lesz-e. Gyári gari 2 év vagy 6.000 kávé, de mivel nem szétszedhető, vettem hozzá +3 évet. majd kiderül...

  [ Szerkesztve ]

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • #85578752

  törölt tag

  Megfelelő gőzcsövet keresgélek, mert ez a fentebb írt tartozék elég gyatra, kitisztítva vízkőtelenítve túl nagy a fúvókája, trombitál a tej, kevés a nyomás. Amikor elvízkövesedik kicsit, kezd jó lenni, kizárólag a trükkös módon. Jó lenne egy X7-X9 gőzkar és fúvóka, bele lehetne hekkelni a gépbe...

  Miközben ilyen gőzcsövet keresgéltem, találtam egy relatíve új géptípust, a Creatista sorozatot, ami errefelé valahogy nem akar elterjedni, pedig ez a logikus követező lépés.

  Kapszulás gép amivel latte artra is alkalmas tejhabot lehet gőzölni. A Breville/Sage gyártja, itthon csak a Creatista Plus elérhető ami feleslegesen LCD kijelzős, fém és 155e forint (Amazonon 120).
  A Creatista Uno szimplább, de ugyanolyan végeredményt produkál, 85e forintnak megfelelő dollárért az Amazonon, itt-ott.

  Alapvetően nincs baj a kapszulás kávéval, összehasonlítható a minősége azzal, amikor napokig áll a kávébab egy automatában. Az pedig hogy rosetta-öntéshez alkalmas tejhabot készít, komoly alternatívájává teszi az automatáknak.

  Arról nem is beszélve, hogy létezik WayCap utántölthető kapszula is, amivel a variációk száma végtelen.

 • #85578752

  törölt tag

  válasz #85578752 #7 üzenetére

  Utóirat: Itthon a Creatista Plus csak akkor 155e ha 30e értékű kapszulát vesz hozzá az ember.

  És hogy ontopic legyek, kerestem az F90 utódját, érdeklődtem egy felújított Jura Impressa J7 után, az eladó nagyon készséges volt, elmondta hogy totál fel van újítva az amúgy kb 9000 ciklust futott gép, még a típushibáját sem hallgatta el, hogy a tárcsás jeladó ezekben néha meghibásodik és kihagy, ugrik. Ebben persze ez is cserélve van. 130e-t meg is érne. Viszont a tejhabosítás ugyanolyan macera.
  Mármint a megfelelő állagú tejhab.

  Az eladó küldött képeket, milyeneket készít a J5-ös, hasonlót a J7-es a profi tejhabosító feltéttel.
  A szokásos automatás ötcentis borotvahab a forró tej tetején üvegpohárban, közte kávé.
  Nekem lattéhoz kéne, finom, mikrohab. Ezt nem értik sem az eladók, sem a pincérek, sem a gyártók, úgy látszik...

  Kivéve a Breville/Sage/Catler/Gastroback/Solis ahol gondolnak azokra, akik szeretnének lattét inni otthon. Ezért is izgalmas a Creatista vonal.

  És innentől megint off.
  Miközben szokásos napi kávégépvadászatomon nézelődtem, láttam hogy van egy áresés az Alzában, ami eddig ~170e volt, az most csak 100e - egy Sage Bambino, amiben ugyanaz a tejgőzölő konstrukció mint ami a Creatistában van, viszont ez nem kapszulás, hanem karos gép.

  Ez a jószág PID-es, fix hőfokos, nincs játékra lehetőség. Annyira thermoblokkos, hogy három másodperc alatt üzemkész hőfokon van, egy palacsinta csőkígyó melegíti a vizet benne. Hőstabilitáshoz vagy nagy tehetetlenségű tömeg kell (bojler, víz térfogat, tartalékok, rézcsövezés) vagy gyors reakcióidejű fűtés.
  54-es karja van, duplafalú kosaras nyomásfokozós, de lehet bele venni szimplafalú kosarat. Meg akár naked kart is.

  A kávéfőzési képessége nem tűnik rosszabbnak mint bármelyik alsó kategóriás Sage, viszont a tejgőzölése nagyon kényelmesnek ígérkezik még ezekhez képest is. A kiöntő fémrészéhez alul hozzáér egy érzékelő, a gép így a kellő hőfokon állítja le a gőzölést. Egyszerűen tisztán tartható, a videókon a tejhab állaga ígéretesen szép.

  [ Szerkesztve ]

 • biker

  nagyúr

  válasz #85578752 #8 üzenetére

  Tejhab ügyben nincs tippem, nem iszunk tejet, illetve max növényi "tejet", az meg más tészta.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • #85578752

  törölt tag

  Vendégeskedett itt pár Bambino, tényleg elképesztően jó az automatikus tejhabosítás funkciója.
  Ha rendben van az összeszerelési minősége, merem ajánlani.

  A másik kávés topikban nem szeretik a thermoblokkos gépeket, ezért inkább itt írnék róla pár szót, mivel kvázi automata gép a tejhabosítása miatt. Bár az a thermoblokk ami ebben van, 3 másodperc alatt felfűt és olyan kicsi, hogy folyamatosan, stabilan tartja a hőfokot, egy öblítés után végig kellő hőfokon tartja a kart és a fejet. Kategóriájához képest forró, szereti a világos pörköléseket.

  Szimplafalú szűrővel valódi presszót főz, ezt azonban nem adnak hozzá, macerás volt beszerezni, az angol support nem postáz Magyarországra, a hazai hivatalos szervizen keresztül végül sikerült, de először 58-as kosarakat küldtek, egyik ráadásul nyomásfokozós volt...

  A tejhabosítása sok levegővel szokványos. Ha zörög a levegőpumpa, teljesen szokványos, nálam mind a két gépnél ugyanúgy zörgött a motor. (Nem a rezgőszivattyúról van szó, van egy külön motoros pumpa ami levegőt tol be a gőzcsőbe.)

  Nagyon jó tejkiöntőt adnak hozzá, könnyű vele rozettákat önteni.

  Kicsit szorul a karja, igazából megtapad a szűrőkosár a tömítésen és a kar csúszik a kosár külső peremén, ennek van egy akadozó szoros hatása. Megnedvesített kosárral könnyen fordul, étkezési szilikonzsír is segíthet.

  Vannak akik naked kart fabrikálnak hozzá a gyáriból, levágva az alját, én ezt nem ajánlom, de itt egy videó az amerikai változatával, látszik milyen szép a lefolyás.

  Breville Bambino with naked portafilter

  Karbantartása a szokásos, ha kialakul a rutin, gőzölés után nedves szivaccsal letörlés után mehet a gőzcső egy üvegpohárba, ahová automatikusan öblíthet, bugyborékolhat...
  Üvegpoharat ajánlok a kávéhoz is, ami nem karcolja a lemez csepptálcát.

  Őrlőként jól passzol hozzá valamelyik Sage, de Graef CM702-vel is jól működik.

  Bár már megszoktam az automaták kényelmességét, nagy volt a kísértés hogy végleg áttérjek erre a gépre.

  Végül döntött az időhiány, mivel nincs minden nap időm többször is végigmenni a kávészertartáson.
  A gép még kapható az Alzánál, akciósan 10 forint híján 100 000-be kerül.

  A következő gép amiről tapasztalatokat osztok meg, egy Philips EP3510/00 lesz, ami most az Auchanban kicsit többe, házhozszállítással 100 001 Ft-ba kerül.

  [ Szerkesztve ]

 • biker

  nagyúr

  válasz #85578752 #10 üzenetére

  tényleg jól néz ki a bambino :)

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • biker

  nagyúr

  Krups-nál belefutottam egy idegesítő dologba

  Gőzöltem volna növényi tejet. gőz kiválaszt, start, jön a gőz. megállítottam de láttam, még gőzölnék, megint start, nem vettem észre, átállt gőz után magától kávéra, elkezdett darálni, ijedtemben rányomtam a stopra, erre ledarálta a kávét, majd kidobta oldalra
  meg gondolom részben beszóródott az aljába
  ehh, erre figyelni kell :)

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • #85578752

  törölt tag

  válasz biker #12 üzenetére

  Most már tudok erről mesélni én is, nem egyszerű a túlbonyolított felületekkel, dokumentáció nélkül kezelni gépet.

  Philips EP3510/00 első tapasztalatok

  Szerény de jó az összkép.

  Első tapintásra fröccsöntött gyermeköröm, rücskös fekete műanyag ami nem gyűjti az ujjlenyomatokat, gyermekjáték kivitel, a kifolyó csöve játékpisztoly komolyságú darab, de azért vannak finomságok, aromazáró fedél a kávétartályon, mágneses szervizajtó, szépen csukódik.
  Halk, nem kattog, nem hangos az őrlő sem, ugyanolyan mint az 5000-es sorozat.

  Jó kávét főz, alapból 40ml eszpresszót amit át lehet programozni 25-re a presszó gomb hosszan nyomva tartásával és az aroma gombbal leállítva.

  Na ugyanezt nem lehet a kávé gombbal megtenni, a minimum 90ml körül van, addig nem engedi leállítani, szóval nem lehet risztretto-eszpresszó programozást végezni a két gombra, kis csalódás... Sehol nem ír minimumokról a használati utasítás, ez ilyen hülyebiztos korlátozás.

  Tök felesleges volt bele a tetris minőségű kijelző. Más negatívum egyelőre nincs, nem pazarolja a vizet és a kávéval is takarékos.

  A gőze nagyon erős, pannarelloval ki se próbáltam, ment a gőzcső egyből a tejbe, gyönyörű krémes önthető gőzölt tejet csinál tizenöt másodperc alatt, még nem találtam meg az ideális dőlésszöget, de eddig ez a legjobb gőzölt tej itthon.

  A gőz gombot megnyomva melegszik, a kijelzőn látszik hogy valami folyamatban van, aztán előzékenyen nem tolja bele a vizet a tejbe, belül elintézi a víz kitolását a rendszerből, így egyből a gőzzel kezdi, aztán az aroma gombbal lehet leállítani. Nem kis kapkodás volt első alkalommal, nem gondoltam hogy csak gőzt fog tolni.

  Szóval a tejgőzölés megoldódni látszik, legkisebbre véve az őrlést és maxra az aromát 25 ml adaggal nagyon jó aromás kávét főz, régi tuningolt xsmall-os élményeimet idéző ízekkel, ami jót jelent, még lehetne tuningolni az őrlőt, de egyelőre lattéhoz ez tökéletes lesz. Na meg ismerem a tuningolás hátrányait, karbantartási pokol a vége.

  A gőzcső karbantartás panarello nélkül tényleg csak egy törlés volt, nevetségesen egyszerű.

  Van még az 5000-es sorozatban egy fém gőzcsöves darab, Alzában most szintén százezer, akciósan, egy fehér EP5311/10, ami kicsit több vaslemezt tartalmaz és kb. ugyanezt tudja. Talán a kifolyó csöve nem ennyire játékpisztoly minőségű, de lehet hogy ezzel sem lesz gond.

  [ Szerkesztve ]

 • #85578752

  törölt tag

  Még pár apróság.

  Az EP3510 és a 3100-as sorozat többi tagjánál három hőfokot tud a gép, magasra állítva egészen jó a presszó, világosabb pörkölésnél. Sötét pörköléseknél fog kiderülni, hogy milyen lesz alacsonyabb hőfokon, van-e értelme egyáltalán thermoblokkos gépnél az induló hőfokkal játszani. Szerintem igen.

  A reset törli a beállított hosszakat. Legegyszerűbben úgy lehet újrakalibrálni, hogy memo módba lépünk a presszó vagy a kávé gomb hosszan nyomva tartásával, utána vadul (illetve sűrűn) nyomkodni kezdjük az aroma (OK) gombot. Presszónál 25ml alatt nem engedi beállítani, kávénál 90ml az alsó küszöb. 25ml-nél hosszabbra amúgy sem engedném, mert ez egy szimplafőző gép, 5-9g közötti kávéadagokkal. (Nem hiszek a caffe crema-ban, ami általában a kapszulásokból, automatákból csorog ki kb. 110ml hosszan.)

  Maximális aroma állásban érdemes indítani legfinomabb őrléssel és ha szerencsénk van, presszóra fog hasonlítani az eredmény. Nekem összejött.

  [ Szerkesztve ]

 • #85578752

  törölt tag

  És még egy plusz tapasztalat pannarello és tejgőz kapcsán.
  Sokan hangoztatják hogy pannarelloval nem lehet minőségi gőzölt tejhabot készíteni, a minimum az, hogy levesszük a fém gőzcsőről és azzal gőzölünk. Ez beszűkíti - sajnos - a kiválasztható gépek körét.

  Persze ez nem igaz, ugyanolyan jó gőzölt tejhab készíthető pannarelloval is, csak végig kell gondolni, mit csinálunk normál gőzcsővel. Az elején egy kis levegőt engedünk be, utána már csak forrósítjuk a tejet, a buborékok eltűnnek, ahogy forrósodik a tej, mikrobuborékokkal telítődik. Ugyanez pannarelloval is lehetséges, sőt még egyszerűbb is. A gőzölés elején a pannarellon lévő kicsi lyukon bejut annyi levegő, amennyi szükséges, utána egy ujjal befogva ezt a kis lyukat már nem emelkedik a tejhab, csak forrósodik. Nem forró a pannarello, mivel egy gumi elszigeteli a forró gőzcsőtől. Nem bonyolult, nem igényel furulya szintű kézügyességet. :)
  (Persze a gőzcső ami kilátszik a gép és a pannarello között, az bizony süt!)

  A végeredmény ugyanolyan latte artra alkalmas gőzölt tejhab, amit sima gőzcsővel érhetünk el.

  Tehát ugyanolyan jó lehet egy olcsóbb, szilikon+fém gőzölőcsöves pannarellos Philips automata, mint a drágábbak.

  Pl. a 2220/10 most 95e körüli áron kapható, nincs benne gagyi kijelző, ledes, start-stop gombos, az elrendezése belül más, a víztartály hátsó szelepes, ami nem szokott gond lenni, de nehézkesebb töltögetni, mögötte van a szervizajtó meg a főzőegység. Viszont műanyag, szilikon és fém a pannarelloja, nem fém a gőzcsöve. Cserébe nem éget meg és megfelelő technikával jó tejhab gőzölhető vele.

  A 3510/00-nál nagyon jó, hogy ki se kell venni a víztartályt az utántöltéshez. A kávéval más a helyzet, egy-két szem mindig a kávétartály pereme és a tető közé kerül, amit végig kell csúsztatni vagy valahogy kipiszkálni. Mindegy, nem nagy gond, jól működik az aromazáró fedél is, bár csak kifelé nem jön az aroma, a kávészemeket nem védi meg napokig, kb. annyit tud mintha negyedliteres üvegben tárolnánk a kávét főzések között.

  Egy időre befejezem a tapasztalatok megosztását mert én most leparkolok ennél a gépnél, és kábé mindent elmondtam amit tudok, így hát nincs más hátra, sok sikert az idetévedő automatásoknak!

  [ Szerkesztve ]

 • fear2

  tag

  Sziasztok!

  Egy kis segítségre lenne szükségem.

  1 éve van nálam egy használtan beszerzett Saeco odea talea ring v2.
  Sajnos nem tudom jól beállítani, mindig kicsit vizes, citromos savanyúságú, minimális cremás kávét főz.
  A szemes kávé megfelelő minőségű(Mediamarkt-os Pellini), munkahelyemen van egy xsmall, ott is ezt használjuk, tökéletes, cremás, finom, sűrű kávét főz.
  Az otthonival ez nem sikerül.
  -Vásárlás után az össze tömítést kicseréltem a KPE egységben.
  -Crema szelep nem müködött, vettem újat(ebben a KPE-ben még nem az üveggolyós változat van mint az xsmallban, hanem a membrános)
  -Vízkőtelenítés a saját programjával megvolt(erős citromsavas vízzel, többször is lefuttatva).
  -Zaccpogácsa kemény, egyben marad, szinte koppan.
  -Őrlési mennyiség közel a maximumon, éppen befulladás előtti szintre állítva.
  -Őrlőt több finomsági pozícióban is próbáltam, most is finomabbra őrli a kávét mint a munkahelyi xsmall.
  -Vízáramlási érték a beállítási menüben legalacsonyabbra véve.
  -Az elején lévő nagy tekerhető "fojtó" szelep(ami a kifolyási csőben fékezi a kifolyást) közép-vagy végállásban.

  Haza vittem a munkahelyi xsmall-ból a KPE egységet, azzal is ugyanezt produkálta.

  Esetleg valami ötlet,hogy mi lehet a hiba?
  Ma délután még megmérem a kifolyó kávé hőmérsékletét, de érzésre jó.

  Előre is köszönöm.

 • #85578752

  törölt tag

  válasz fear2 #16 üzenetére

  Ha nem szökik a nyomás főzés közben, akkor a KPE, crema szelep kilőve mint hibalehetőség, főleg hogy kipróbáltad az Xsmallét is.
  Szerintem az őrlő lesz a ludas, ha a kávé teljesen ugyanaz (ugyanolyan friss, nem döglött).

  Az Xsmall nem őröl befulladáshoz közeli mennyiséget csak trükkökkel, szóval nem is az a cél hogy minél finomabb szemcséjű legyen az őrlemény.Próbáltad úgy is, hogy csak annyira legyen finom mint az Xsmall-é?

  A kevés crema és savanyúság alulextraktálást jelez, legyen durvább az őrlemény és/vagy magasabb a hőfok.

  Ez a menü elérhető ennél a típusnál?
  Saeco Talea Ring - Hidden service menu
  Hőfokot meg előáztatást lehet változtatni rajta.

 • fear2

  tag

  válasz #85578752 #17 üzenetére

  Szia!

  Igen, van ilyen service menü:

  Flowrate (l/H): 10 (ez a legalacsonyabb)
  Setup aroma (imp.): 90 (darálás hossza,e éppen jó még 95-nél volt , hogy befulladt)
  water hardeness: 4 (van benne vízszűrő patron is)
  Aroma (mindegyiknél) 3 (legnagyobb)
  Prebrewing(előáztatás): 2 (hosszabb)
  Temperature (C): 105 fok

 • #85578752

  törölt tag

  válasz fear2 #18 üzenetére

  A bőség zavara. :)
  Vajon az ULKA pumpa képes még ugyanakkora nyomást leadni, mint amit az Xsmall produkál?
  Nem szökik a nyomás főzés közben, nem sziszeg, szörcsög a tömítéseknél?
  Kíváncsi vagyok, sikerül-e javítani a végeredményen.

 • biker

  nagyúr

  válasz fear2 #18 üzenetére

  a pumpa tönkre tud úgy menni, hogy átereszt. Mellesleg a citromsav pont tönkre is teszi! Tilos bele, a gyári oldat bár drága, de jó. Tejsav alapú.
  Én egyszer raktam nem ezt az xsmall-ba, és teljes szerviz lett a vége, eldugult mint a sz@r a wc-ben

  Szóval a pumpa úgy működik, hogy két félgömb rugóval egy mozgó vasmagon, előre hátra mozog, egyik zár, másik zár, és közben vizet tol előre.
  Egyik gumi, másik műanyag, eddig 8 pumpát szedtem szét, mind ilyen volt. A citromsavtól a gumi felkeményedik, és felérdesedik, innentől elengedi a nyomást, és gyengébb lesz.
  Szerintem lehet ez a gond.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • fear2

  tag

  válasz #85578752 #19 üzenetére

  A nyomás szerintem nem szökik, nem sziszeg,nem szörcsög, nem folyat sehova.
  (Talán éppen,hogy túl gyorsan jön le a kávé)

 • fear2

  tag

  válasz biker #20 üzenetére

  Könnyen lehet,hogy a pumpa rossz, de akkor nem kellene ,hogy lassan,vagy egyáltalán ne főzze le?
  Nem folyat mellé,nem erőlködik, a csepptálca sem telik meg 2 zacctartály ürítés közben.
  A cream szelepet is simán feltolja, szóval valamennyi nyomás megvan.

 • biker

  nagyúr

  válasz fear2 #22 üzenetére

  nem a csepptálcába dolgozik vissza ha a pumpa visszaereszt, hanem a víztartályba.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • fear2

  tag

  válasz biker #23 üzenetére

  Értem.
  Lehet hogy ez okozza gondot.
  Atomjaira szedtem a KPE-t, átpucoltam és s csúszó felületeket megkentem Saeco zsírral+a mozgató motor fogaskerekeit is.
  Most a darálási idő hosszát(imp) engedi felvinni 110-re(eddig 95 volt a max, mert befulladt) és visszavettem a hőmérsékletet: 95 fok-ra.
  A kifolyó kávé hőmérsékletét közepesen hosszú kávé esetében 73-83-73 fok hullámban mértem.
  Megjelent a crema és a kávé savanyúsága is erősen csökkent, színe sötétedett.
  a lefőzés után 1 perccel szépen kirétegződik egy nagyon barna(szinte fekete) alsó réteg, felette egy átvilágítható sötétbarna rész és a tetején egy közepesen vastag, buborékmentes crema.
  Azonban most hosszú kávé esetén a lefőzés felétől elkezd "csikorogni/sípolni" a víz benne.
  Félek,hogy nem lesz így tartós. (+ a tömörítés is épp a szélén van,hallatszik,hogy majdnem leáll)
  A pumpa javítható vagy cserélni kell?
  Lehet,hogy a KPE mozgató motor is gyengül?

  Előre is köszi.

 • #85578752

  törölt tag

  válasz fear2 #24 üzenetére

  Az OPV-je nem lett tuningolva? (Szoktak levágni a rugóból). De ha érintetlen akkor nem valószínű.

 • fear2

  tag

  válasz #85578752 #25 üzenetére

  OPV? az a kifolyónál lévő utólagos "nyomásfokozó"?
  Nem tudok róla,hogy bármi meg lenne hekkelve.
  Elég sok a lefőzött adag: 10.209db és ennek a 2/3-a hosszú kávé(gyanítom német-svájci import gépet vettem), félek,hogy esetleg ez sok lesz már neki.
  Bár ott gondolom legalább a kötelező szervizeket megcsináltatták rajta.

 • #85578752

  törölt tag

  válasz fear2 #26 üzenetére

  A vízpumpa és a thermoblokk között van egy túlnyomás-szelep, az az OPV, de nem hinném hogy az nyekereg, nálam az új tömítések üresen szoktak ilyen hangot kiadni, nem tudom van-e jelentősége.
  Nem olyan sok az a 10e, amíg nem kezd el szétpattogni a műanyag váz, fel lehet újítgatni. A meghajtás cseréje nem szükséges ha nincsenek törött fogak.
  A kifolyónál lévő plusz nyomásfokozó lehet hogy tisztításra szorul? Összeadódnak ezek a mindenféle nyomásfokozások, a pipacsőben van egy rugós szelep hogy ne csöpögjön KPE kivételekor, alaphelyzetben, a hengerfejben van egy üveggolyós vagy mostanában kerámia pogácsás rugós nyomásfokozó illetve nálad a membrános, aztán van ez az SBS szabályozó a kifolyónál. Ha ennél beragadt valami lerakódás, lehet hogy nem jön létre az a nyomás ami kéne a lassú kioldódáshoz és mű-cremához.

  [ Szerkesztve ]

 • H.lacika

  tag

  Sziasztok

  Régóta tervezem automata kávégépet beszereznem, akciósan van Philips Philips Series 5000 automata eszpresszógép EP5345/10 156ezerért, de nem ragaszkodom hozzá ha egyáltalán megéri.

  Esetleg tudtok ajánlani, nagyon max ennyiért 150k, hasonló tudású automatát?
  Lattego funkció, nem baj ha halk, könnyen tisztítható, első gép lenne.

  köszi

 • #85578752

  törölt tag

  válasz H.lacika #28 üzenetére

  Az a jó az EP5345/10-ben, hogy automatikusan készít cappuccinot, lattét. De a tejhab amit készít, tényleg tejhab, ahogy fentebb is írtam, ezek az automata tejhabosítók általában inkább a borotvahab-szerű állagú tejhabbal akarják lenyűgözni a vevőket, aki erre vágyik az jól jár, hiszen azt kapja amire vágyik.

  (A pörgettyűs tejhabosítókat is úgy tesztelik némely magazinokban, hogy melyik készít nagyobb térfogatú habos tejet ugyanannyi tejből. Biztosan megvan ennek is a célközönsége, én nem tartozom közéjük, sokkal jobban szeretem az önthető, lattéhoz sőt latte arthoz alkalmas gőzölt tejet, amit pannarelloval elő lehet állítani.)

  Ha nem kell feltétlenül automatikus cappuccino gombnyomásra, akkor a legolcsóbb 5000-es sorozatú gép az EP5311/10 (aminek szintén fémes burkolata van viszont fehér az alapszíne) ami az Alzánál most 100e. (Pannarelloval lehet normális gőzölt tejet és persze tejhabot is készíteni, stopper vagy hőmérő, tejkiöntő edény valamint egy megfelelő méretű doboz kell hozzá - alátét gyanánt.)

  Ha megér kb 150e-t hogy van automatika és elég a tejhab opció, nem kell latte arthoz is megfelelő gőzölt tej, akkor bármelyik jó az általad kérdezettek közül. Van előnye annak hogy csak egy gombot nyomsz és kész van.

  [ Szerkesztve ]

 • H.lacika

  tag

  válasz #85578752 #29 üzenetére

  Köszönöm a részletes választ, akkor ennél maradok, az automata funkciók miatt is.

 • #85578752

  törölt tag

  válasz H.lacika #30 üzenetére

  Szívesen! Érdemes élőben is megnézni, vannak minőségbeli ugrások árszintenként...

  Az egyik érdekes ugrást ma tapasztaltam meg az EP3510/00 kapcsán...

  Már a kezdetektől fura volt, hogy valahol ereszt a főzőegység (ezért is kérdezgettem fear2-t hogy szörcsög-e a Talea központi egysége). Nem tudtam behatározni a helyét, de a hengerfej tömítésre gyanakodtam.
  Múltkoriban már bosszankodtam, hogy az új tömítés amit rendeltem az Xsmallhoz, kisebb vastagságú mint a gyári, de most kiderült hogy a gyári is kisebb, mint ami jó lenne, vagy pedig folyton szilikonzsírozni kéne vastagon a munkahengert és a tömítés környékét ahhoz, hogy ne eressze el a nyomást.

  Végülis volt olyan Xsmall-ból maradt, bejáratott tömítésem amire cserélve a gyárit, vékonyan szilikonzsírozva is pontosan illeszkedik, nem fúj és nem szörcsög főzés közben a gép.

  Olvastam egy oldalon, hogy a megdagadt szilikontömítésekért az ecetes vízkőtelenítés felelős és emiatt kerülendő. Ecetet soha
  Lehet hogy ez a tömítés sosem látott ecetet, de pontosan illeszkedik, láthatóan vastagabb, régi Saeco darab, egy ideig jó lesz. Most az egyszer nem volt érvényes, hogy "a régi jó dolgokból nem maradt semmi".

  [ Szerkesztve ]

 • MADcat

  MODERÁTOR

  Sziasztok!

  Kinéztem egy Jura Impressa 500 gépet, felújítva, 6 hó gari. Új vagyok a témában, pro és kontra esetleg? Árban az 50e van megcélozva. :R

  Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!

 • #85578752

  törölt tag

  Ha valaki gépet akar eladni, használja a Hardveraprót szerintem, másodjára láttam itt egy gépet meghirdetve és másodszorra tűnt el nyom nélkül. Ha jár erre moderátor, leírhatta volna helyettem, akár.

 • MADcat

  MODERÁTOR

  Jártam. Megkapta a kellő tájékoztatást, hogy hol tud hirdetni.

  Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!

 • roti86

  őstag

  válasz #85578752 #15 üzenetére

  Ha minden igaz jövő héten nekem is lesz egy Philips 3510/00. A Delonghi ECAM 22110-el szemben választottam.

  Remélem jól döntöttem...Ez lesz az első automata kávégépem.

  szerk.: ha jobbnak látjátok a Delonghit esetleg még tudom törölni a rendelésem :)

  [ Szerkesztve ]

 • #85578752

  törölt tag

  válasz roti86 #37 üzenetére

  Van elállás is ha nem válik be. Nekem bevált. A 3000-es sorozat is jó lenne, ha fentről menne be a víztartály. Egy tejkiöntő nem árt hozzá ha latte artot is akarsz gyakorolni. Meg egy doboz, amivel nem kell tartani a gőzcső alatt a tejkiöntőt. A Sparban volt régebben bio tea alu dobozban, pont jó méretű. De gondolom más teásdoboz is beválhat. Kávékban már volt pár fajta amit próbáltam, a legolcsóbb ami egyben a legjobb is most a Bellarom Crema, tizenezres kávék közben is alig váron már hogy sorra kerüljön.

 • balint82

  senior tag

  Sziasztok,
  Beszereztem életem első automata kávéfőzőjét,
  Delonghi etam 29513 személyében ( emagon 105e volt ajándék 25e Huf értékű kontaktgrillel).
  Volt hozzá vízszűrő is, a kérdésem az lenne, hogy kötelező beletennem, vagy anélkül is lehet használni?

  Előre is köszönöm :F

  Google Pixel 4a

 • biker

  nagyúr

  válasz balint82 #41 üzenetére

  ha csapvízzel használod, tedd bele!

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • Voice24

  őstag

  Hali! Az a kérdésem lenne, hogy olyan gépen, amin nincs dedikált program a tisztításra, hogyan lehet vegyszeres belső tisztítást végrehajtani? Vagy ilyenkor nincs más, mint rendszeres időközönként szervíz, és jó pénzért átpucolják? A főzőegység kivehető és elmosható, és adtak hozzá kis ecsetet is, de nyilván ez így kevés. A gép amúgy Delonghi Ecam 23.460

 • biker

  nagyúr

  válasz Voice24 #45 üzenetére

  Ilyen esetben a géphez a leírásban benne van, hogy kell.
  Saeconál (odea giro pl) bele kell önteni, majd bekapcsolni, egyszer körbemegy a mechanika, öblít. utána kinyomsz még 2dl vizet meleg víz állásban.
  Ezt ismételgeted amíg ki nem fogy, majd egy teljes tartály vízzel átmosod, és utána kész

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • Voice24

  őstag

  válasz biker #46 üzenetére

  Hát ez az, hogy még a leírásban sem tesznek erről említést. Ott csak manuális, kézi tisztogatást írnak a kivehető részekre, tehát tálca, zacctartó, víztartály, na meg a főzőegység. A belül hozzáférhető részekhez meg a kis ecsetet és szivacsot javasolnak. A főzőegységet is csak simán vízbe kell meríteni 5 percre, majd leöblíteni. Még ki is hangsúlyozza a leírás, hogy vegyszereket ne használjunk a tisztításhoz. Mondjuk én azért furcsállnám, ha a kávégépekhez való tisztítószerek bármi módon károsítanák a gépeket, nem hinném, hogy pont ez a típus valami különösen érzékeny anyagból készült volna.
  Amúgy én is arra gondoltam, hogy a tartályból kiveszem a szűrőt, töltök bele valamilyen tisztítószeres oldatot (természetesen jól elkeverve, hogy teljesen feloldódjon), aztán azzal csinálok jó pár sima öblítést, meg engedek meleg vizet. Igaz, hogy a sima öblítéssel csak kevés vizet használ, de ha sokszor van egymás után öblítve, azért csak hat valamit a szer is.
  Írtam amúgy a Delonghi-nak is, mégis mit javasolnak az óhatatlanul megjelenő szennyeződésekre, kíváncsian várom, mit válaszolnak.

 • biker

  nagyúr

  válasz Voice24 #47 üzenetére

  a delonghinak is van saját márkajelzéses vízkőoldója. Én a saecoba mindig a philips/saeco saját tejsav alapú löttyét rakom, nincs utóíze semmi
  Ellenben egyszer raktam bele auchanos kisgépes vízkőoldót, úgy eldugult, mehetett szervizbe. Leválhatott egy plakk ami eltömítette belül.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • PlüssMajom

  csendes tag

  Sziasztok!

  Automata kávégépet szeretnék venni.

  A korábban is javasolt Philips EP5311/10 (a LatteGo nélküli verzió) nagyon tetszik és most 110e Ft környékén kapható.
  Van esetleg ebben az árkategóriában jobb választás?

  Brita kancsós vízzel használnám.

  Köszönöm!

 • #85578752

  törölt tag

  válasz PlüssMajom #49 üzenetére

  Gyakorlatilag bármelyik Philips jó, akár a 2200-as sorozatból is.

Új hozzászólás Aktív témák