- No Rest for the Wicked - Megkaptuk a korai kiadás gépigényét
- PlayStation 5
- Warhammer 40.000
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Dragon's Dogma 2
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Witcher topik
-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voice24
őstag
Biztos, hogy be is kell járatódnia, de több tényezőtől függhet a kávé minősége. A legjobban szerintem a daráló állásától, azaz a darált kávé szemcseméretétől, de nyilván függ a használt kávétól is. Nézd meg, a zaccpogácsák egyben vannak-e, vagy szét vannak hullva, meg hogy milyen szétmorzsolva a tapintás. Ha nem áll egybe, és túl durvának tűnik, finomabbra kell állítani a darálót. De ha van otthon őrölt kávé, érdemes azzal is kipróbálni.
Elsőre nekem sem tetszett a Delonghi főzete a Jura után, de miután finomabbra állítottam a darálót, már jó lett. -
dudi6
senior tag
Köszönöm, holnap kipróbálom, megnézem amiket írtál és akkor állítok a finomságon. Ehhez nem nyúltam, alap állásba hagytam, felénél van (1-12 fokozat van ha jól rémlik). Ezt lehet állítgatni nyugodtan, nem kell más beállítást hozzá hangolni?
(#152) MADcat
Majd számolj be, hogy neked milyen. Nekem sajnos nem jutott már kőműves kanál.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Nem kell félni a legfinomabb őrlőállástól, de csak lassan, fokozatonként, őrlés közben érdemes állítani. Vagy tök üres őrlővel. Ilyen árban van Jura, de csak használt.
Érdemes kipróbálni max hőfokon legfinomabb őrleménnyel, de ha úgy se jó, ugyanolyan kávéval ami másik géppel tetszik, akkor nem érdemes tovább használni, mert garivesztés nélkül nem lehet tuningolni sajnos.
És nem valószínű hogy magasabb kategóriás géppel jobb lesz márkán belül, mert nyomásfokozót kivéve ugyanaz a főzőegység. -
z-csongor
csendes tag
válasz konzumpro #148 üzenetére
Koszonom a valaszt. Meg tudnad esetleg irni, hogy ennel is, mint a Primeamnal, szet kell-e szedni a kavefozot ahhoz, hogy tudjam allitani a legfinomabbnal is finomabbra az orlot? Primeanal ez nagyon kellett, mert a legfinomabbal sem allt ossze a pogacsa, illetve vizszeru lotty jott le.
Az orlon kivul milyen tuningolasi lehetosegek vannak, amiket foldi halando megcsinalhat otthon?
Nekem nagyon fontos a kave minosege, ha meg tuninggal sem lehet elerni azt, hogy normalis kavebol (nekem normalis == maximum 2 hete porkolt, vilagosra, afrikai, lasd Has Bean vagy Casino Mocca), akkor inkabb maradok az Aeropressnel + Porlex Mini kombinacional.
Edit: Esetleg tudsz valami helyet, ahol jo allapotban, vagy esetleg "elotuningolva" meg lehet venni?[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Igen, ez a módja, de ugrik a gari ha szétszeded.
Még a nyomásfokozót lehet módosítgatni, cserélni SBS-re a kerámia tuskós megoldást. Az Xsmall-ba raktam 55-ös fúvókát is a pipacsőbe, ezeknél az újaknál nem tudom hova lehetne, csökkenteni a vízhozamot.
Ha a nyomásfokozóban rugót cserélsz, meg szűkítőzöl, onnantól kezdve nem elég az automatikus öblítés, Xsmallnál azzal járt a dolog hogy minden főzés után kivettem a főzőegységet elöblíteni. De így főzte a legjobb kávékat.
Az OPV-t is módosítottam, annak nem volt sok haszna, az újaknál a tálcába engedi a többletet, Xsmallnál visszatolta a víztartályba, de mondjuk mindegy mert a vízmennyiséget csak befelé mér, így hosszút indítva manuálisan lehetett főzni jó eszpresszót.
Ezen a ponton vettem karos gépet, aztán sok vacakolás után visszatértem az automatához. Mivel csak tejes kávékat iszunk, cappuccinot, cortadot, alulkivonatolt kávét már lehet hozzá készíteni a gyári legfinomabb őrlőállással, a legrövidebb folyadékmennyiségre programozva.
-
zozy84
senior tag
Én tisztára pánikba estem amikor a Delonghi Dinamicát haza hoztam és olyan gyenge kávét csinált, hogy majd nem elsírtam magam. Legerősebbre állítva minden, legfinomabb örlésre állítva is.
25-30 kávé után kikapcsoltam az ECO (energiatakarékos mód) módot és lehet, hogy véletlen egybeesés de utána méreg erős kávét csinált. Vissza kellett állítanom az őrlőt majd nem középre és a max erősséget egyel vissza de így is barom jó és erős kávét csinál.
Szóval szerintem várj és csinálj pár kávét. -
dudi6
senior tag
Nem teljesen tiszta nekem merre kellene tekergetni. A leírásban az szerepel (115. oldal), hogy "Minél alacsonyabb az őrlés beállítása, annál finomabbra őrli a készülék a kávészemeket". "Amikor a daráló elkezdi a darálást, nyomja le a darálóbeállító gombot, és forgassa balra vagy jobbra. (ábra 17)" Tehát akkor elvileg az 1-s felé kell tekerni, akkor lesz finomabb? Én simán elkezdtem volna 12-s felé tekerni, nekem az tűnik logikusnak, minél magasabb annál finom...
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Erről a gépről mit gondoltok? Most jó áron elhozható. -
konzumpro
Topikgazda
Időközben kiderült, hogy a 3510-ben lévő 5 fokozat tulajdonképpen csak a 2000-es sorozat 10 fokozatát fedi le, azaz a legfinomabb fokozatokat nem is lehet beállítani.
Garanciavesztés kockázata mellett a felső négy 10-es imbusz csavart kicsavarva, megemelhető a készülékház teteje hátul, ami által leakasztható az őrlésfinomság forgatógombja az őrlő beállító tengelyéről és üresre őrölt állapotban jól érezhető a minimális limit, ami kb. három fokozattal a gyári minimum alatt van.
Ezt a végállapotot a forgatógomb 1-es állásával egyeztetve és fixálva újra a felsőrészt a teljes alsó tartomány beállításait használhatjuk, finomabb őrlemény, erősebb kávé az eredmény - sikerült meginni az első presszókávét ebből a gépből.
Tovább is lehetne menni az őrlésfinomságban, de azt már maga az őrlő limitálja mechanikusan, szét kellene hozzá szedni a gépet, őrlőt, nem szerettem volna végleges változtatást, csak egy modifikációt.
-
konzumpro
Topikgazda
Rövid összegzés hosszú elmélkedés után az automatákról:
A legjobban teljesítő automatákról azt írják tapasztaltabb kóstolók, hogy majdnem hozzák egy karos gép minőségét.
Ez a "majdnem" ami évek óta bosszant. Olyan, mintha a horizontális dimenzión túl (keserű-savanyú, túlkivonatolt-alulkivonatolt) lenne egy vertikális is (), de automatával csak síkban mozog a minőség. Az arany középúton, a profi karosok által teremtett édesség és gyümölcsös savasság helyett csak üresség és sós utóíz található.
Cappuccinoba megfelel ez is, de presszókávé automatából csak önbecsapással és savlekötőkkel, gyomorproblémák kockázata mellett vállalható.
Xsmall-al csak akkor sikerült értékelhetőt főzni, ha már majdnem összeértek az őrlőkések, túlfeszített nyomásfokozóval, 9 baros OPV-vel, szűkítőzve, friss spéci kávéból 15 ml tökéletes főzet. Egyszer. Aztán lehetett kivenni a főzőegységet átmosni, mert bent ragadt a zacc, az automatikus öblítés nem birkózik meg a túlhúzott nyomásfokozóval. Macerás.
A 3510 nem tuningolható még ennyire sem (nincs nagyon hol szűkítőzni) és igazi presszó nem fog kijönni belőle, max. hasonló macerák árán. Cappuccinoba elég, amit a moddolt őrlőbeállítással ki lehet hozni belőle, de most úgy érzem igazi cappuccino is csak igazi presszóból főzhető.
Lehet belemesélni, hogy ez már majdnem jó, meg hitegetni magunkat, de olyan az végeredmény, mint amilyennek az eszköz kinéz, műanyag pattogó cuccból kifolyó alapanyagpazarlás. Jura, Saeco, Gaggia, Philips, Delonghi, mindegy. Ha kraccolt lemezzel borítják a műanyagot, még rosszabb, profinak kinéző fröccsöntött hulladék.
És ha mindez nem lenne elég, a gyártó nem úgy lép szintet a típusok között, hogy valami plusz funkciót ad, hanem az alacsonyabb sorozatból elvesz valamit, durvább őrleményt enged csak beállítani, hülyébb a szoftver, a lényeg a problémamentes café crema főzés, másfél deci égetően csípős túlkivonatolt lötty, amit megszoktak az emberek az átlag automatás évtizedek alatt.
A tévutak még ennél is szórakoztatóbbak, vegyünk karos kávégépet, az majd jó lesz. De feltétlenül thermoblokkosat, hiszen az már az automatában is bevált. (Nem.) Vagy valami kis bojlereset, nehogy hőstabil legyen...
Ami szerencse a szerencsétlenségben, hogy már annyit költünk ezen a szinten automatára, hogy kijön belőle egy normális karos is.
-
konzumpro
Topikgazda
Mindezekből következik, hogy ha valaki kapszulás szinten szereti a hosszú kávét vagy a tejeskávét, nem hibázik, ha kiválasztja a legegyszerűbb automatát, és használja, ez jelenleg valamelyik LatteGo, aránylag problémamentes, még alapesetben is jobb mint amit cukrászdákban, éttermekben hozzávágnak az emberhez kávé, kapucsínó címszó alatt.
-
biker
nagyúr
válasz konzumpro #162 üzenetére
az a baj(od) ami nekem nem: nagyon ritkán jutok el jó kávéházba, ahol olyan kávéval lepnének meg, amit itt vagy a "nagy" kávés topikban emlegettek. Jellemzően jobb kávét ad az otthoni automata gépem, mint az átlagos benzinkutas cukrászdás "karos gépes" szörnyűség, szarul beállított darálóval, meg ki tudja milyen szemes kávéval.
Így nekem felüdülés otthon rendes kávét inni, és ha véletlen olyan étteremben vagy kávézóban járok, ahol meglepnek, akkor qrva boldog vagyok.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
konzumpro
Topikgazda
Azon igyekszem, hogy a (közel) kávéházi minőség is elérhető legyen itthon, mert annyira nem eltérő a technológia, még ha műanyag dugattyúk pattognak is a keretben rózsafa nyelű tamper helyett. Ami most a legbosszantóbb hiányosság, a hőstabilitás hiánya, egyszer csokoládé folyik, másszor... hát...
-
biker
nagyúr
válasz konzumpro #166 üzenetére
Amúgy lehetne gyártani olyan automata gépet, ami versenyképes kávét csinál a karosokkal. De kinek lenne egymillája rá?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Voice24
őstag
Automata gépeknél mennyi az ideális vagy elvárt lefőzési idő, és honnan kell azt mérni?
-
konzumpro
Topikgazda
Folyamatban van egy újabb mod kipróbálása, SBS szelepre cserélem a kerámia dugós rugós megoldást. Még nem tudom mi sül ki belőle, lassabb lefolyásra számítok.
A Philips EP1200/EP2200/EP3200 sorozatot már nem ajánlom, mert 35ml az alsó limit és az soknak tűnik. Manuálisan persze meg lehet szakítani, de azért na...
A 3100-as és az 5000-es sorozat jónak tűnik, hibáival együtt.DeLonghi ECAM 350.15-öt nézegetem, 30 ml a beállítható minimum, van benne hosszú kávé funkció, ilyenkor alacsonyabb nyomáson főz (1 másodpercig megy a pumpa, 1 másodpercig nem). Presszóhoz csak szimplákat érdemes főzni vele mert a dupla csak egy kicsit emeli meg a kávémennyiséget de dupla adag vizet főz át (ugyanúgy mint a Jura F90).
-
konzumpro
Topikgazda
A tejhabosítójával lehet krémes tejhabot is gőzölni? Azon gondolkodtam hogy az automatikus tejhabosítók is lehetnek jók, ha megfelelő állagú tejhabot gőzölnek és egy fém kiöntőbe folyik, talán lehet vele latte artot is gyakorolni. Ha túl buborékos, habos, akkor nem igazán.
Amelyik gépen nem lehet külön tejet gőzölni, azt a trükköt lehet használni, hogy latte programot futtatunk őrölt kávéval, persze nem szórunk be semmit és tejgőzölés után megszakítjuk a programot. Már csak a sorrend miatt, mert a tejes automaták először tejet gőzölnek, aztán főzik bele a kávét, fordítva pedig lehetne latte arttal ügyeskedni, ha összejön a megfelelő tejhab.
-
dudi6
senior tag
válasz konzumpro #161 üzenetére
Akkor ha jól értem enyémben nincs ilyen gond?! 2221/40 -ben nem kell ilyen módosítást végezni, ugye? Amúgy ahogy írtátok szép lassan fokozatosan levittem 1-s állásra. Most várom a csodát, hogy finom legyen. Múltkor azt el is felejtettem írni, hogy a másik gondom a hőfokkal volt. Langyos volt a kávé. Mi kis tejjel isszuk, így meg már hideg lett. Beállítottam legmagasabbra (3-s) a hőfokot és úgy se volt jó. Ma viszont mintha melegebb lenne. Lehet tényleg kell neki a bejáratás, 25-30 kávé lefőzés ahogy írtátok. Eco mód ezen tudtommal nincs, így azt nem tudom kikapcsolni. Eddig kb. 20 adagnál járunk, de ha nem lesz forró a kávé és az íz se változik, megy vissza az Alzára, bár azt még nem tudom, hogy lehet visszaküldeni vidékről....
-
konzumpro
Topikgazda
Az Alza elviszi, küld futárt. Én őrölt kávé módban szoktam előmelegíteni valamennyire a gépet. Kis tej is elhűti, csak gőzölve szoktam használni.
Ha nem tetszik az ami kihozható belőle, én elállnék tőle a helyedben amíg lehet.(A módosítások amiket eddig leírtam, teljesen opcionálisak és csak saját erőlködéseim nyomai, garanciavesztéshez vezetnek, olykor pedig több gondot okoznak mint amennyi hasznot hoznak.)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Oscar bácsi meggyütt! Errefelé 26 nk°-os a víz, így talán ha fél évig elég lesz, de így is csak 5e egy évre a lágy víz (a Danettinél futárral). Talán tovább is bírja, majd mérem.
Le kell még tesztelnem ízre, de ahhoz kelleni fog házi kevert víz is, az biztosan nem rossz viszonyítási alap. -
Voice24
őstag
válasz konzumpro #172 üzenetére
Ezzel lehet csak tejhabot is készíteni, kávé nélkül, kétszer kell megnyomni a capuccino gombot és ennyi. A tejhabosító tetején van egy kapcsoló, azzal elvileg állítható a tejhab minősége a sima forró tejtől a sűrű habig. Én nem értek a latte art művészetéhez, de itt egy videó róla, hogy lehetséges a habjával: [link]
-
konzumpro
Topikgazda
Elszórakoztatom magam a Philips 3510/00-val még mindig... Fura volt, miért van csak 5 fokozata az őrlőnek, amikor a 2200-nak 12 jutott? Eddig eszembe se jutott megnézni, de két fokozat között itt 3 lehetséges állás van, ha végigkattogom, kijön a 12 fokozat. Egyszerűen más gombot fröccsöntöttek a két géphez, találomra kapott rá beosztást.
Mondtam már, hogy egyre szimpatikusabb a Delonghi ECAM 350-es?
-
Voice24
őstag
Múltkori kérdésemmel kapcsolatban (amiben azt hiányoltam, hogy a Delonghi Ecam 23.460 gépemben miért nincs a leírásokkal ellentétben önálló tisztító program) végre válaszolt a Delonghi képviselete. Azt írták, a belső kialakítás miatt teljesen elegendő az az öblítés, amit a gép ki- és bekapcsoláskor végez, ezért nincs se dedikált tisztítóprogram, se dedikált tisztítószer.
-
Voice24
őstag
Most, hogy elmúlt egy hónapos a kicsike, kíváncsiságból kivettem a központi egységet. Igaza lehet a delonghis hölgynek, ennek tényleg nem kell dedikált tisztítóprogram. Nem fényképeztem le, de szinte teljesen tiszta a főzőegység, illetve körülötte a gép belseje is, pedig nem fogjuk vissza megunkat, napi szinten minimum 6, de többször 10-12 kávé az adagja. Szóval ha így marad, nem lesz gond vele, legalábbis tisztítás szempontjából.
Amúgy érdekes módon vizet kevesebbet használ, mint az elődje, a Jura. Nap végén, amikor ürítem a zacctartót és a tálcát, minimális vizet öntök ki a tálcából, miközben a Jura nap végére szépen meg szokott telni. -
konzumpro
Topikgazda
Az eMag-on most 158e az ECAM 350.55 B, ez most a legolcsóbb LatteCremás gép.
-
Voice24
őstag
válasz konzumpro #182 üzenetére
Az sem rossz, amit neked ajánlottam . Tudásra nagyjából egyformák, csak az egyik Ecam, a másik Etam sorozat.
-
konzumpro
Topikgazda
Philips 3510 őrlőjével kapcsolatban jó hír, hogy módosítás után próbálgatva, azon a fokozaton a legjobb (többféle kávéval is - Lidl Bellarom Crema és Metro Rioba Etióp), ami a gyári 1-esnek, azaz a legfinomabb fokozatnak felel meg. Vagyis nem szükséges szétszedni...
Sokkal finomabbra kéne ahhoz őrölni, hogy már-már befulladjon a gép és igazi presszó legyen, ízre viszont pont ezen a durvább fokozaton tűnik el a fanyarság és keserűség.Hőfoknál csak reggeli hidegindításkor érdemes max fokozaton használni, ha gőzölés után főzök kávét túlmelegszik, a közepes hőfok univerzálisnak tűnik, hidegindítás helyett úgyis lefőzök őröltkávé módban üresen egy presszónyi adag vizet.
Még megvárom az SBS nyomásfokozót, továbbra is azt remélem tőle, hogy egyenletesebben tartja majd a nyomást mint a kerámia dugó a kónuszos rugóval.
-
konzumpro
Topikgazda
Az automata tejhabosítókkal igazából az a bajom, hogy egyik sem ad teljesen szabad kezet, Juránál nem volt elég forró amit csinált, nem lehetett lattéhoz használni, nem tudom Delonghinál mit szólna a tej a kiöntőhöz, mennyire hűlne el mire a csészébe jut, kéne egy hőfokmérés a kész cappuccinoban az egygombos és a kétgombos kiöntős módszerrel is.
A Philipsszel könnyű dolgom van, már minden csészetípushoz megvan a megfelelő magasság, van amelyiknél (duplafalú üvegpohár) a pannarello lyuka limitálja a hab magasságot, van amelyiknél én (lattékhoz), a hőfok meg teljesen szabadon választott, összességében jobb mint amit a Sage automata tejgőzölőjével lehetett a Bambinoban.
-
zozy84
senior tag
válasz konzumpro #182 üzenetére
Unoktesómnak ilyen van. Nagyon szereti.
Olyan mint amit most vettem 350.35 csak az 55-nek van pohármelegítője (amit soha sem használ) meg van neki tejhabosítója.Ha az enyémhez (350.35) veszek egy tejhabosítót akkor simán rákötöm és működik is?
Simán csak rácsatlakoztatom? -
konzumpro
Topikgazda
A .35-nek eléggé oda van rögzítve a gőzölőcsöve, szerintem nem lehet upgrade-elni, de nem baj, mert jobb tejhabot lehet manuálisan gőzölni. Lattéhoz csak az elején szabad levegőt beengedni. Sajnos ezt nem mindegyik géppel lehet megoldani, kis karos Delonghikon kész katasztrófa a tölcséres csővég, pedig van gőze rendesen, de ki lehet cserélni a gőzkart és akkor már tökéletes.
-
Voice24
őstag
Alapból nem lehet rákötni a tejhabosítót szerintem, mert ahogy konzumpro is írta, amelyikhez gyárilag van, ott bepattintós elven lehet feltenni és eltávolítani, a házból kiáll egy csonk, és arra pattintod rá vagy a vízadagolót, vagy a habosítót.
konzumpronak mondom, ha fontos, megmérem neked a habok hőmérsékletét. -
Voice24
őstag
válasz konzumpro #190 üzenetére
Mennyi az ideális, mennyit mérjek?
Amúgy nálunk a latte, pontosabban a latte art nem mozgat senkit, de a capuccino, amióta megvan a Delonghi, nagyon népszerű. Többször a hozzánk érkező vendég is azt kér, és el van ájulva, hogy milyen ügyes vagyok , de a két fiam pl. csak capuccinot iszik az új géppel.
ui.: az előbb próbaképp mértem egyet, de ez ilyen gyorsan-gyorsan volt. Capuccinonál és sima tejhabnál is olyan 60 C körül mértem, de majd próbálok nyugodt körülmények között is, akár előmelegített fém kiöntőben.
[ Szerkesztve ]
-
Ideg
aktív tag
Sziasztok!
Amatőr kávés vagyok, csak szólok előre! Nincsenek is nagy elvárásaim, én csak szeretek reggel meg ebéd után bedobni egy jó kis kávét, néha több, néha kevesebb tejjel, illetve kísérletezni különféle kávékkal, kóstolgatni őket.
Most vettem egy Philips EP3221/40 kávégépet és szeretném ha ez viszonylag sokáig meg is maradna. Ezért elgondolkoztam rajta, hogy nem lenne-e érdemesebb ilyen előre lágyított vízzel itatni, hogy minél később vízkövesedjen be?! Erről mit gondoltok? Ti csapvizet használtok, vagy valami spéci vizet?
Előre is köszi!
-
Voice24
őstag
Attól is függ, nálatok mennyire kemény a víz. Nálunk nagyon kemény, mi Laica vízszűrő kancsóból adagoljuk a gépbe a vizet, plusz a gépben dolgozik a hozzá adott Delonghi szűrő is. Így a Laica miatt a gépen a vízkeménységet nem keményre, hanem közepesen keményre állítottam.
-
Ideg
aktív tag
válasz razorka777 #197 üzenetére
Arra gondolsz amit adnak hozzá gyárilag és a víztartályba rakom?
Mert azt nyilván belerakom amint beüzemeltem a gépet ma este, de ezen felül gondoltam még plusz vízlágyításra. Vagy felesleges?
Új hozzászólás Aktív témák
- Revolut
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Havi kétszáz leégett tápcsatlakozó fut át egy Los Angeles-i szervizen
- Aliexpress tapasztalatok
- Gyúrósok ide!
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Hardcore pizza és kenyér topik
- További aktív témák...