-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Csizmás #4995 üzenetére
Az ilyen automatizálásnak a lassan fővő filteres technológiánál van értelme. Ott szoktak olyat, hogy este bekészítik a kávét, és reggel az ébresztő idejére pont elkészíti. De mivel ágyba nem viszi, oda kell menni érte, a presszónál meg egy gombnyomásra úgyis friss kávét kapsz, nem fog sokat segíteni.
-
konzumpro
Topikgazda
Igen, 7 gramm kávéból 50ml főzet nagyon túlfőzött, de hát ez ilyen műfaj, café creme.
Ha presszókávé-szerűre vágysz, főzz 7 grammból 21ml-t. Kétszer főzve az már 42ml. Nem vészes ha 25 ml-t kétszerezel, szóval kb. úgy állítsd be hogy dupla főzet adja ki azt a csészényi mennyiséget. Vagy próbáld ki americanoként, hogy csak 25ml-t főzöl és a többi forró víz. Így nem lesz erősebb a kávé, csak tisztább ízű, kevesebb keserű ízanyag, kevesebb csersav. -
viktorhu
veterán
válasz konzumpro #4993 üzenetére
Ami kávénk volt otthon, amikor megérkezett az automata, az pont keserű volt az alapbeállításokkal. Szépen durvábbra is állítottam az őrlést, ahogy addig a külön őrlővel szoktam, az automata meg nekiállt kidobálni főzés nélkül az őrleményt a pogácsatartóba, mert a durvább őrlemény túltöltötte a főzőmodult. Azóta nem nagyon mozdítottam el a beállítást a legfinomabb állásról.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #5005 üzenetére
Ha nem is dobja el, de a főzőegység mögött felgyülemlik a felesleges őrlemény, szoktak erre panaszkodni véleményekben is. Ilyenkor lehet közepesre állítani az aromaerősséget, kevesebbet darál. Nálam most jó mindenféle kávé 2-esen (1-5 fokozat között), talán itt a legegyformább a szemcseméret, ennek az őrlőnek ez az optimuma.
-
mpo
veterán
Amikor megvettem a kávéfőzőt, fölhívtam a helyi garanciális szervizt, hogy forgalmaz-e vízkőoldót és kávéolaj eltávolító tablettát.
Azt mondta, a kávéolaj eltávolító tablettára nincs szükség (vízkőoldó meg drága nála).
Ha nincs igaza, melyik a megfelelő, ami jó áron van?Ha érted, akkor már elavult.
-
viktorhu
veterán
válasz konzumpro #5006 üzenetére
Én nem rajongok ezért az őrlőért, a régi krups őrlőm sokkal finomabbra őröl, azzal pl. nem lehetett a legfinomabb fokozaton presszókávét csinálni, ez viszont a kevésbé sötét kávét már nem tudja elég finomra őrölni.
Amit meséltem az eldobásról, az annak idején eléggé meg is ijesztett, azt hittem, hogy rossz a gép, kb. minden harmadik kávét készítette csak el Aztán a kereskedő leszidott, hogy csak állítgatják az emberek össze-vissza, aztán persze hogy nem lesz jó a kávé
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #5005 üzenetére
A Saeco rendszerű gépeknek ez a generációja az őrlő fordulatait számolja, jól beállított őrlővel nem lenne szabad túltöltenie elvileg.
Ha mégis, akkor hajtómotor túláramát érzékeli a végállásba fordulva. Bizonyos érték felett a főzésbe már nem kezd bele, mert a vízre beduzzadó őrleménytől még jobban beszorulhat. Az őrleményt inkább eldobja és a következő darálásnál visszavesz a fordulatból, illetve az öntanuló folyamatban néhányszor korrigálhat még.
Viszont a főzőegység szorulása más okból is megtévesztheti, akkor amiatt is csökkenti a darált mennyiséget. Szokott lenni olyan hiba is, hogy pogácsa helyett már lekvárt dob ki a gép, mert levette az őrlemény mennyiségét, holott csak a főzőegység szorul, a karbantartás hiánya miatt.
Nem is csak a csúszópálya kenése érdekes ilyen szempontból, hanem a felső dugattyú gumitömítését is érdemes levenni, átkenni időnként.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #5008 üzenetére
Cuki kereskedő lehet.
Kicsit szétszedve jó eséllyel lehet egy egész fokozatnyit finomabbra állítani a Philipseknél, de hát a gari, na meg néha az is kevés. Én vettem másik őrlőt, amiben olyan beállítótárcsa van, ami közelebb viszi a felső kerámia kést a forgórészhez. Ezzel már lehet hiperfinomra őrölni, egymáson csúsznak a kések. Nem csak összeérnek, csúsznak egymáson. Nem lesz tőle bajuk, főleg ha kávé is kerül közéjük, rugalmas a műanyag alkatrészek miatt a kések rögzítése, azt hiszem ez mindent elmond a várható őrleményminőségről.
Optimális őrlemény az abszolút nullához képest 3-4 kis fokozattal (5-ös skálán 2.1) feljebb van, tehár nálam a 2-es kéne legyen a gyári 1-es. De a régi őrlő az gyárilag olyan 3-as környékére lehetett kalibrálva. Pocsék volt, főleg bolti szemesekkel. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #5010 üzenetére
A szoruló főzőegység tényleg becsaphatja az automatikát, jó ez a "lekvár" kifejezés.
-
bajtokarpi
senior tag
Sziasztok!
Megjött a masina (Philips EP3246/70). Kibontás után küllemre egy csoda, és az összeszerelés is példás. Megcsináltam a beüzemelést. Elsőként egy Roma Espresso (35% arabica-65% robusta) szemessel próbáltuk. Nem hozza az igazi kávé élményt, legerősebb fokozaton is gyengének találom (igaz cappuchinohoz). Olyan mintha nem lenne a kávénak megfelelő intenzív Íze. Este megyek veszek A Lidl-be Lidl Bellarom Bio és Bellarom Crema-t. Meglátjuk. Viszont kipróbáltuk a őrölt Tcibo Exclusive-ot, na ott jött az íz, na az fantasztikus volt. Valami ilyesmit kéne szemesben elérni.
battletag: bossi#2666
-
mpo
veterán
-
tepenzed
őstag
válasz bajtokarpi #5014 üzenetére
Azok a Lidl kávék mind gyengék, párom szerintem már kakaó élmény (én ezért szeretem, jó kis habocskával, éjjel is tolom)
[ Szerkesztve ]
-
K4jusz
tag
válasz bajtokarpi #5014 üzenetére
A Bio-ra a topikban azt írták régen jó volt, de már nem, így én azt nem vettem, a Bellarom Crema-t megvettem én is, de sehogy nem adja ki az ízét. Olyan... semmilyen. Bár nekem Tchibo Esperto gépem van, nem tudom, hogy kellene belőni ehhez.
(Gyári 40ml az átfolyás, a pogácsa 7-7.5gr, az őrléssel játszottam már 1-3 között a 6 fokozatból).
A Lidlis Columbia-Brasil mix az frankó volt, de jó lenne, ha az olcsóbb Crema-ból is ki lehetne valamit hozni. -
konzumpro
Topikgazda
válasz bajtokarpi #5014 üzenetére
Bellaromok nem az olasz presszó ízvilág képviselői, viszont olcsók. Egy doboz Illyvel meg lehet próbálni, milyen az amikor nem a kávén múlik a végeredmény.
Tchibo szemestől ne várjatok sokat, frissen is döglött, nem értem hogy csinálják, karoson szinte nulla crema, automatán csak extra durva szemcsemérettel lehet kicselezni az édeskés, kakukkfüves kesernyéjét, azt is csak nagyon rövidre főzve.
Kimbonak van Delonghi espressoja, kilós, ami még nem rossz.
Igazi művészet megtalálni a megfelelő kávét, a kis pörkölőmanufaktúrák kávéi a legjobbak. -
erzol
őstag
Sziasztok!
Ezzel a kávéolaj tablettával van valakinek tapasztalata? -
viktorhu
veterán
válasz bajtokarpi #5014 üzenetére
Tejes italokhoz lehet, hogy egy sötétebb pörkölésű, keserűbb kávé lenne jó, hogy a tej ne nyomja el a kávé ízét. Olyan, ami sima presszókávéként már keserű lenne. Olyasmire gondolok, mint a fekete aldis Roast Master (kilós) vagy a Tchibo Sicilia.
-
pajorgergo
aktív tag
Havi nagytakarítás és karbantartás 😁
link
Kérdés külön kenőzsírt lehet valahonnan rendelni? -
mpo
veterán
válasz pajorgergo #5021 üzenetére
Saeco szilikonzsír
Xavax OKS 1110 Szilikon zsír, 20 mlHa érted, akkor már elavult.
-
vicces
addikt
Én 2 hetente szoktam. Elég havonta is?
:)
-
RicsiSuly
aktív tag
Sima élelmiszeripari szilikonzsírt vettem nagytubus kb 500ft volt
Üdv SRicsi
-
addikt
Sziasztok, szeretném lecserélni a nespresszo kapszulás kávéfőzőt egy automata darálós gépre. Végig olvastam a topikot, mert először a krups-ra gondoltam, aztán delo, majd most végül úgy néz ki hogy a philips lesz a befutó.
Annyi kérdésem lenne, hogy egy ilyen automata gép azért a kapszulás gép szintjét (íz, erősség) hozza ugye? (mert látom sokan írták hogy nekik kicsit gyenge, de azért írtam hogy kapszulásat váltana, nem pedig egy szarvasit vagy egy kotyógósat).
A másik kérdés hogy a 2200 és 3200 között mi a lényegi különbség? Nekem sima expresszóra kellene, csak azt iszunk. Előre is
A nyugat a szakadék szélén, de mi egy lépéssel mindig előtte járunk.
-
pajorgergo
aktív tag
Megfelelő kávéval, meg jó beállításokkal szerintem lehet ezeken is erős kávét főzni.
Ha a tejfőzös verziókat nézed(szerintem jobban megéri, mint a sima espressót főzők)
2200-as széria tud:
espresso, coffee (hosszú kávé), cappuccino-t
3200-as széria tud:
espresso, coffee (hosszú kávé), cappuccino-t, latte macciato-t, americano-t
A sima espressokat főzökért én személy szerint nem adnék több mint 100'000 forintot.
Ha épp érkezik hozzád vendég aki szívesen inna egy jó cappuccino-t arra is érdemes megfontolni felár kb 20'000ft...
Az 1200-as szériákban nincs AquaClean amik még a Philips webshopban vannak.Az elmúlt héten 2 fórumtagnak is ajánlottam ezt a gépet [link]. (Igaz nekik még tudtam adni rá 30% születésnapi kupont)
THANKYOU15 kuponnal rendelésnél még lejön az árából -15% így ~127k.
Nekem személy szerint egy Series 5000-es (EP5360/10) van, kb 1,5 éve hiba nélkül működik, semmi hibája em jött elő, igaz nincs is agyon terhelve, napi 2-3 cappuccino készül rajta, ha meg vagyok fázva nem vízforralózok, hanem a kávéfőzőből engedem a meleg vizet a teához is (tejhabosító helyéről).
Egy dolgot irigyelek az új LatteGo gépekben, hogy szerintem kisebbek, mint ez a Series 5000, valamint elvileg annak az alkatrészeit (gondolom tejtartály stb.) be lehet rakni mosogatógépbe.[ Szerkesztve ]
-
Gaben92
őstag
válasz gyuribácsi88 #5026 üzenetére
Gép függő. Be kell állítani jól és minőségi kávét kell venni nem pedig az alcópolcost aztán nem lesz gyenge. Nálam volt Nespresso és Dolce Gusto is (előbbi eszpresszóhoz, csak Master Origin kapszula, utóbbi tejesekhez), helyettük jött egy Jura ENA 8 Touch. Az őrlő nincs minimumra állítva és a kávé erőssége is csak 8-on van 10-ből, erősségre kb Nespresso India, ízre meg finom. Ha feltolnám 10-re és/vagy tekernék az őrlőn akkor a Kazaar szerintem elbújhatna pedig attól ki tudja köpni az ember szemét.
A Jura előtt Miele C5 volt kb 1-2 hétig (az is egy 200+-os gép) de abból iható kávé sehogy se jött le. Elállással ment vissza, jött helyette a Jura és nem mennék vissza kapszulásra.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
markussandor
senior tag
válasz gyuribácsi88 #5026 üzenetére
Szia. Emlékeim szerint a kapszulába 4,9-5,1 gramm kávét tesznek, az automaták pedig 7-9 gramm körül őrölnek, szóval hozni fogja a szintjét. Én 3 hete váltottam Krupsra, kizárólag azért, mert akkor ez volt a legolcsóbb. Amúgy Philipseket néztem én is, csak a legolcsóbb 164e Ft volt raktáron. A Krupsot pedig 78e Ft-ért megkaptam a MM-ból.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz markussandor #5029 üzenetére
Nem rossz az alap Krups amíg működik, jobbakat is főz mint a Philips, csak a megbízhatósága nem hosszútávú, de persze fordított tapasztalatok is vannak, akinek nincs vele baja, oda se téved, ahol panaszkodnak rá.
-
markussandor
senior tag
válasz konzumpro #5030 üzenetére
Amíg garis, nem izgat, utána pedig megjavítom magamnak, már könyvjelzőztem is azokat a webshopokat, akik alkatrészt árulnak hozzá. A kapszulás is úgy került hozzám, hogy a cégnél ki akarták dobni, hazahoztam, megcsináltam, és legalább 6 évig használtam. Most eltettem vész esetére.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz markussandor #5031 üzenetére
A szerelős videók alapján kíváncsi lettem én is a Krups technikájára, noha nekem a Saeco is bevált, de nem bírtam ki, vettem olcsón egy hibás darabot, szerelni / tesztelni.
Darabokra szedtem, átmostam stb. A hidraulikát mondjuk nem szedtem szét, működik rendesen. Vízköves volt az elosztószelep, meg a bojlert is savaztam, illetve előbb zsíroldóztam, mivel itt a bojlerbe folyik vissza a víz a pogácsából, miközben szárazra süti a végén.
https://www.youtube.com/watch?v=b93bJvBAols
Eleinte ódzkodtam tőle, mert itt nincs kivehető főzőegység, ami könnyen lemosható, karbantartható önmagában is. Ezt legfeljebb kompenzálom azzal, hogy időnként szétkapom takarítani.
Viszont kétségtelenül érdekes a hidraulikus prés, ami nagy erővel nyomja össze a pogácsát, illetve közvetlen a bojler tetejébe töltött őrlemény, ami már őrlés közben elkezd átmelegedni, így jó hőstabilitást feltételez.
Amit nem szabad, hogy szerelés közben jobb oldalára fordítani a készüléket, mert a bojler maradék vize az őrlemény kis csúszdáján pont visszafolyik a daráló felé, így a kijáratban lévő őrlemény rögtön megszívja magát és elzárja az utat. Ilyenkor rögtön szét kell szedni és kitakarítani az őrlőt.
De nem szívesen válnék meg a Saeco technikájától sem, legfeljebb így a két gépet lehet használni kétféle babbal is, vagy nem tudom, mi lesz még ebből.
[ Szerkesztve ]
-
tomic
addikt
Van egy DeLonghi 350.55 gépünk és az utóbbi időben azt vettük észre,hogy a tejtartály nehezen akar fel illetve le jönni a csonkról.
Tapasztalt már valaki hasonlót vagy esetleg van erre valami megoldás,hogy ne szakítsam ki a csonkot a helyéről?
Esetleg a rajta lévő 2db O gyűrűt kellene kicserélni esetleg zsírozni? -
ToBeY
nagyúr
Nagyon-nagyon off: Ti cukor helyett mit raktok a kávéba?Keresek valamit cukor helyett aminek jó az íze és kicsit talán egészségesebb
-
Gaben92
őstag
Kókuszcukrot tudom ajánlani. Édesítőt én rühellem mert van egy undormány mellékíze, de ha Budapesten jársz akkor javaslom, hogy ugorj be az Arch & Beans-be (Astoria). Egyrészt fenomenálisan jó kávéjuk van (helyben pörkölik, a kávézó mögött van a pörkölő üzem), másrészt náluk van kókuszcukor szóval ki tudod próbálni.
Disclaimer: Minden információ amit írtam a 2020 augusztusi állapotról szól, az esetleges változásokért a hozzászólás szerzője felelősséget nem vállal.
[ Szerkesztve ]
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
ToBeY
nagyúr
Köszi srácok a sok ötletet.Végül melasz lett a befutó.Ami cukor,de mégsem cukor és van némi karamellás/grillázsos íze.
markussandor: Apum is azzal issza a kávét,tegnap kipróbáltam,de már egytől is marha gejl lette a lattém -szóval nem jött be.
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Adott egy 2020.12.14-én vásárolt PHILIPS EP2224-10 kávéfőző. Olyan műszaki hibával találtam magam szembe, amiről már a könyv sem tesz említést, vagy csak nem próbáltam ki még minden lehetséges eljárást.
Hibajelenség: Vízpocsékolás!
A 2-es fokozatú főzetmennyiség beállítás szüleimnek a megfelelő. Azt vették észre, hogy nem főz le annyi mennyiséget, mint kéne. Tehát félig van a kávécsésze. Vizsgálatom szerint a gép a 3-as fokozatnál főz le annyit, mint amit eredetileg a 2-esnél főzött le. A többi nem párolog el, hanem frankón megy az alsó tálcába. Nem értjük miért.
- A vízkőmentesítés még nem volt, hiszen a gép nem jelzett még!
- Aqua szűrő tavaly már cserélt, gép nem jelzi hogy csereigényes.
- Próbáltam a szűrő nélküli kávéfőzést is, ugyanaz a vízpocsékolás megy!Tipp?
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Carasc0
őstag
válasz konzumpro #5043 üzenetére
Nem érzékeltem sziszegést!
Megnéztem a fémszűrőt, nem látok rajta lerakódást.
Ja és megjegyzem, ha csak vízet főzetek vele is ezt csinálja!
Ha gondoljátok (mivel nem értek annyira hozzá) lefotózhatom a főzőegységet, de általában rendszeresen szoktuk öblíteni, így nagyon lerakódások csak elvétve vannak benne, de a fémszűrő nekem tisztának tűnik.
[ Szerkesztve ]
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Carasc0 #5045 üzenetére
A főzőegységbe menő forró víz semmiképp sem szivároghat a csepptálcába, akár alsó vagy felső fémszűrő szennyezett, nem képez akadályt, normális esetben. (Főzés után folyik vissza egy kis víz a hengerből, ami normális.)
A pipacső tömítése (O-gyűrűk) lehet például hibás, de az szemre is látszik általában, amikor már le van rongyolódva a gumi. A főzőegység belsejében is van egy kis tömítése a befolyó hüvely végződésének, az kevésbé hibásodik meg, mivel nincs kitéve kopásnak, de akkor onnan folyna le a víz.
Valamint a pipacsőhöz gépen belül csatlakozó elágazó műanyag alkatrész hajlamos megrepedni, ha a tiédben is olyan megoldás van, amit láttam egyik videóban.
[ Szerkesztve ]
-
Carasc0
őstag
válasz Dr. Szilikát #5046 üzenetére
Megvan!
Így van! Pipacső egyik gumija megvan repedve! Hogy orvosolható? Látom 2 csavar fogja azt a valamit. Itthon szerelhető? 13 hónap után normális ez a repedés?
[ Szerkesztve ]
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Carasc0 #5047 üzenetére
Megoldható, egyes típusoknál oldalról kivehető a pipacső, ha nem akkor is leakasztható a gumi egy kampós tűvel például:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3764-3764.html
Ahogy észrevettem, a gumigyűrű kinyíródhat attól is, ha nem tökéletes a mechanikus pozíció, tehát a hüvely és dugó találkozása nem egészen pontos.
Amellett célszerű időnként kenni szilikonzsírral a hüvelyt, egy vattapálcika segítségével, így kímélhető a gumi.
[ Szerkesztve ]
-
Carasc0
őstag
válasz Dr. Szilikát #5048 üzenetére
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Melorin
addikt
Ha valakit érdekel egy 30%-os Philips kupon, írjon rám
Új hozzászólás Aktív témák
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- GoPro Topic
- További aktív témák...