Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veron
addikt
Szeretnék RC számlát nyitni és van egy promóciós kód megadási lehetőség regisztrációkor. Ha valakinek jól jön, ha megadom a kódját, akkor priviben keressen meg!
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
aujjobba
addikt
válasz Zgeehnet #56050 üzenetére
Igen, annyit hozzatennek, hogy nincs kozvetlen konverzio EUR es USD kozott, azt ket lepesben kell megtenned, eloszor forintra, majd arra amire szeretned.
Mindket konverzio dijat fel fogja a rendszer szamolni, ilyenkor ha jol tudom be kell telefonalni es az egyiket jovairjak neked. -
decoryah
újonc
Lehet hülye kérdés de segítenél abban hogy mi a különbség az általad említett VWRA és a VWCE között?
Ha jól látom ugyanaz az ETF a holdings alapján, csak amit te vettél USD-ban van denominálva és nem XETRA hanem LSE.
Csak tanulási célzattal kérdem hogy a VWCE vs VWRA kapcsán miért a VWRA-t részesíted elönyben?
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
válasz kadaradam #56046 üzenetére
Azért nem mindegy honnan. Nekem az ERSTE ép számláról az utolsó fillérig megérkezett a dollár amit utaltam. Az ERTE-nek kifizettem a jutalékát, de köztes levonás nem volt.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Stanlee
őstag
válasz Dronte #56001 üzenetére
Valoszinuleg mar nem aktualis, de: nalam a belepes utan a bal also sarokban van egy fogaskerek, e fole viszem a kurzort, megjelennek a beallitasi lehetosegek, majd ott felulrol a masodik sorban, a Währungseinstellung-ban (egy euro jel van elotte) lehet az autoFX-et manualisra atallitani.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Veron
addikt
mit ajánlotok Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc és magyar állampapír mellé a porfolióba? (35-35% a meglévő)
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Menotti
aktív tag
Nagyon lusta portfolióhoz kérek tanácsot..
Rc-nál nyitottam tbsz számlát. (diverzifikálás miatt max. 3-4 fajtát!)
Melyiket ajánljátok?Ha a Xetrán veszek akkor csak euróra kell váltanom a befizetett pénzem igaz?
Jövőre tudom új tbsz számlát kell nyitnom...az erre a számlára befizetett havi pénzösszeg már jóval szolidabb lesz mint az idei-(max.40 ezer) Kérdés,van(nak)-e olyan indexkövető etf(ek) amit igy is meg tudok venni mondjuk 2 havonta?
Válaszokat előre is köszönöm! -
mgoogyi
Topikgazda
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Menotti #56064 üzenetére
~2000 Ft a minimum díj a xetrán, így pár százezer Ft kell a költséghatékony vásárláshoz.
Havi 40e-t vagy gyűjtögetsz MÁP+-ban és összevársz egy nagyobb összeget vagy a forintos etf-ekből válogatnod.
Mi a pénzügyi cél?
A nagyon lusta portfólió az egy ETF-es valamelyik Vanguard LifeStrategy etf-fel.Vanguard LifeStrategy 20% Equity UCITS ETF Accumulating
...
Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF Accumulating[ Szerkesztve ]
-
Menotti
aktív tag
válasz mgoogyi #56066 üzenetére
Köszi a választ...
Pénzügyi cél komolyabb nincs,a felesleges pénzemet akarom így lekötni.
Máp+ nem akarok foglalkozni..
Akkor 3-4 havonta(de ez akkor is max.120ezer) veszek valamit 2000 Ft-ért:-)"Vanguard LifeStrategy 20% Equity UCITS ETF Accumulating
Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF Accumulating"
Ilyet nem látok az Rc instrumentum keresőjében!
Forintos etf-ből melyiket ajánlanád? -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Menotti #56068 üzenetére
Forintosból az s&p 500-at.
A pénzügyi cél azért segít, hogy mit lehet bevállalni egy adott időtávra.
Ha 20 év múlva kell, akkor lehet 100% részvény etf-ben is gondolkozni.
Ha meg 3-5 év múlva lehet hozzányúlsz, akkor nem valószínű, hogy érdemes rizikózni.
"Ilyet nem látok az Rc instrumentum keresőjében!"
Fel lehet vetetni velük minden xetrán elérhető etf-et.[ Szerkesztve ]
-
-
Menotti
aktív tag
válasz mgoogyi #56070 üzenetére
Ami biztos 13-15 évig nem nyúlnék hozzá,sőt ha akkor rossz az árfolyam akkor 2-3 évet is tudnék várni akár...
A nagyon lusta portfolióval az adózással sem szeretnék nyűglődni,nem akarok osztalék kifizetőst..
Bár ezzel sem vagyok tisztában,ha osztalékos akkor mit kell pluszban tennem?[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz PredatorZoli #56073 üzenetére
Pl. itt a nemeteknel a r/Finanzenben mindenki ra van izgulva a A1JX52 Vanguard FTSE All-World UCITS ETF osztalekfizetos ETF-re, mivel azzal az eves adomentes osztalekjovedelmet ki lehet venni es utana abbol vehet megint ETF-et a delikvens. Ami popec megoldas, de 800 euro az adomentesseg, igy a fenti ETF eves 1,5%-os osztaleka eseten nagyjabol 55 ezer euro ertekben kell megtakaritani, hogy az ember kimaxolja az adomentesseget.
En magamnak mar csak visszaforgatos ETF-et veszek, mert nem igazan orulok annak, hogy a negyedeves osztalekok visszaforgatasaval is foglalkoznom kell.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
válasz Lex Icon #56075 üzenetére
US cegek kulfoldi alapkezelok iranyaba vonnak 15% osztalekadot. Amikor fizeti az osztalekot az alapkezelo, akkor tovabbadja a megmaradt osztalekot, es az ETF vasarlo maga rendezi az orszaga szerinti osztalekadot az ETF altal kifizetett osztalek utan, fuggetlenul attol, hogy az alapkezelo mar fizetett elotte valamennyi osztalekadot USA-ban, vagy mas orszagokban.
Az alapkezelok sose adnak ki nyilatkozatot, hogy mennyi adot fizettek, sajnos ez a rendszer hibaja. Igy a kifizetett ETF osztalek utan, ha kell fizetni osztalekadot az adott orszagban, akkor sajnos a megtakarito bizonyos osztalekok utan ketszer fog adozni.
A nemetek elsosorban azert szeretik az osztalekfizeto ETFet, mert igy kihasznalhatjak az adomentes keretet, amit aztan visszaforgatnak ugyanabba az ETF-be. De amikor valaki megkerdezi, hogy miert ne a viszzaforgatosat vegye, igazan jo valaszt nem tud ra senki se adni, hanem azzal elintezik, hogy ezt javasoljak mar evek ota.
-
Stanlee
őstag
válasz Lex Icon #56077 üzenetére
Az ETF alapkezelo illetekessege szerinti orszagnak kell lennie valami megegyezesnek a kettos adoztatas elkeruleserol. Az, hogy neked mint ETF vasarlonak az adorezidensege szerinti orszag milyen egyezseget hozott ossze az USA-val, az lenyegtelen.
Pl. Ir ETF eseten USA reszvenybol szarmazo osztalekbol USA-ban 15% witholding tax-et levonjak. Irek nem vonnak tovabbi adot, mert alapkezelo kapta. Mas orszagokkal az ireknek van megegyezese, hogy az onnan kapott osztalekot a reszveny szarmazasa szerinti orszagban nem adoztatjak, hanem megy kompletten az alapkezelohoz, majd o tovabbadja az ETF vasarloknak az osztalekot.
Innentol erdekes, amit kerdeztel, mert amit az ir ETF nekem kifizet Nemetorszagban, azt kompletten megadoztatjak 27,81%-kal. Fuggetlenul attol, hogy az USA-ban mar levontak 15%-ot.
Mo-n meg attol fugg az ado merteke, hogy TBSZ-re raktad-e vagy se. A korabban az ir ETF kezelo altal az USA-ban fizetett osztalekadot nem veszik figyelembe.
-
Stanlee
őstag
válasz Lex Icon #56079 üzenetére
Mivel az ETF alapkezelo osztalek kifizetesekor Mo iranyaba nem tudja megmondani, hogy mennyi osztalekado lett USA-ban kifizetve, igy ha nem TBSZ-en tartod, akkor kell magyar osztalekadot fizetned, 15%-ot - fuggetlenul attol, hogy ezt mar egyszer visszatartotta az amerikai ceg, es nem kellene osztalekadot fizetned.
Az ETF nem csak USA papirokat tart, hanem a vilagon mindenhonnan, igy van orszag, ahol 0%, van ahol meg teljesen mas a visszatartott osztalekado, ezert fizeted az orszagod szerinti osztalekadot az ETF osztaleka utan.
-
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Ha banknál vettem Magyar Állampapír +-t, akkor hogyan fogok értesülni arról, hogy mikor adhatom el " teljes áron " a papírokat 1 év leteltével? -
vnorbi
aktív tag
válasz Peter.70 #56081 üzenetére
Szerintem a bankok nem fognak erről értesíteni. Lehet, hogy kapsz levelet a kamatfizetésről (például az OTP tudtommal küld), de mire a posta kiviszi, addigra le is telt az öt munkanap.
Szóval rád van bízva, hogy ezt kövesd. Ha eddig nem követted, akkor kinyomozod, hogy milyen sorozatú MÁP+-od van például a bank által küldött értékpapírszámla-kivonatból, aztán a https://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP oldal archív dokumentumai közt kikeresed az adott sorozat nyilvános ajánlattételét. Abban benne lesznek ezek a dátumok a teljes futamidőre.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nyugtassatok meg, hogy meg mindig az a konszenzus, hogy nem erdemes lakasba "fektetni". Ram szakadt egy lakashitel onereje es az erzeseim azt mondjak, hogy kellene valami sajat lakast venni, amibe szivesen atkoltoznek az alberletbol. Problema, hogy par even belul nagy valoszinuseggel kulfoldre koltozom, nincs kedvem lakaskiadassal foglalkozni, nem tudok csak ugy elkoltozni ha kocsog a szomszed/kozoskepviselo/stb, ugyhogy szerintem csak az osmagyar "sajat lakas az kell" oszton probal kitorni belolem.
Szoval szerintetek nezzek korul lakasfronton vagy toljak be mindent TBSZ-re ETF-be?
-
bandus
veterán
válasz #79563158 #56084 üzenetére
miert par even belul, miert nem most? tapasztalatom szerint, ha az a terv, hogy par even belul koltozik valaki, abbol altalaban nem lesz semmi szoval nyugodtan vehetsz akar lakast is.
Ijk: mi ez a 2.5% oktoberi hitel?
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Stanlee
őstag
Ezt nagyon nehez megmondani, hogy jo-e vagy sem.
Nekem van lakasom, amiben majdnem 7 evet eltem, utana meg kikoltoztem kulfoldre es 8. eve mar ki van adva.
2012-13-ban nagyon rossz otletnek tartottam, hogy megvettem, akkor nagyon lement az erteke. Azota helyrejott az ara.
Ha fizet a berlo, es nincsenek tul nagy igenyei, akkor folyamatos cashflow, ha kulfoldon is berelsz, akkor nagy valoszinuseggel nem kell adoznod Mo-n a bevetel utan. Eddig minden jo.
Viszont ha barmi van es intezni kellene valamit, akkor kulfoldrol nagyjabol semmit nem lehet normalisan elintezni. Hazautazni sokba kerul, ezert ha Bp-en van a lakas, akkor erdemes megbizni valami ingatlanmanagementtel foglalkozo ceget, hogy csinaljak az ugyintezest, megha 1 havi berleti dij eves szinten ra is megy. Nekem hazajonni es intezni barmit nagyjabol egy havi berleti dijat elviszi, jobb, ha mas csinalja helyetted.
A masik amirol sokan nemes egyszeruseggel elfeledkeznek, az a lakas karbantartasa. En felretettem a havi berleti dij kb. 10%-at arra az esetre, ha valamit javitani kell, de elegge mellbevagott, amikor 12 ev utan az egyik szobaban marol holnapra leesett a vakolat fele, javitas kozben meg a masik, es mivel mar a 2 szoba kozul az egyik szet volt bombazva, a masikban meg legkondit szereltek be, igy egy fust alatt kifestettem az egesz lakast. Jo kis penzt otthagytam a festonel.
Arra is fel kell keszulni, hogy a berlo sir majd, hogy szerinte uncsi a konyhabutor, vagy a furdoszobaban a csempe nem modern, es o mast szeretne, na az ilyeneket meg kell vele beszelni. Nem fizet idoben, akkor az is para. Nem egyszeru a lakaskiadas, foleg ha kulfoldrol kommunikalsz...
De ez csak egy velemeny a sok kozul.
-
julius666
addikt
Ha tényleg ki akarsz menni (feltételezem nyugatra), nem csak mondogatod, akkor baromira ne vegyél lakást mert csak a nyűg lesz vele, mint előttem is írták. Arról nem is beszélve, hogy nyugaton azért nagyobb összegű biztonsági tartalékra lesz szükséged, mint idehaza. Ha valami baj van, baromira nem lesz vicces, hogy az a pár millácskád amid volt valami problémás budapesti lukban dekkol, amire ráadásul még csomó hiteled is van. Közben te kint vakargatod a fejed xy országban mi legyen, ahol csak az albi több száz rugó havonta.
Egyébként ha 4 (vagy akár 6) éven belül tervezel külföldre költözni akkor a TBSZ-t is inkább felejtsd el. A TBSZ csak magyar adórezidenseknek értelmezett, amint kiköltözöl, szívhatsz azzal, hogy hogyan adózzad le a kinti adórendszerben a magyar brókernél TBSZ-en ücsörgő pár milliócskád hozamát.
[ Szerkesztve ]
-
JoinR
őstag
Az évi 120k eladott lakás 2.5%-a (a fenti link szerint) üti meg a BB-szintet, az 3000 lakás. Ezek jó része új vagy új építésű, szóval jó eséllyel nem is azonnal költözhető, továbbá rájön az új lakás kockázata, amilyen minőségben készülnek manapság...
Az átlagos hitelösszeggel számolva akár 20 000 lakásvásárlás is beleférne a 200 milliárdos támogatásba, persze nyilván a BB-szintet drágább lakások érik el, így az átlagos hitelösszeg is magasabb lesz, de még így is látható, hogy sokkal több lakásra elérhető a támogatás, mint amennyi egyáltalán a piacon van. Szerintem a jó energiahatékonyságú lakásokba ez gyorsan be fog épülni.
Ha mégsem, akkor megérheti rá várni - főleg, hogy még nincs kinézve a lakás, stb. -, a 2.5% és jelenlegi 3.6% 10 év 10 milliós összegnél kb. 700k diffi a teljes kifizetett összegben. A kínálat azért erősen korlátozott lesz.
Amúgy egyetértek, a "pár éven belül külföld" az jellemzően az itthon maradás előjele.
szerk: még annyi, hogy a lakásvásárlás annak is függvénye, milyen a fizud. Ha évente összejön egy önerőnyi megtakarítás, nem vállalsz olyan nagy kockázatot.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Nem ismerem az ottani kínálatot ahol vásárolna. Itt Kecskeméten azért akadnak jó minőségű új lakások amelyeket kivitelező hirdet és fel is épültek vagy fél éven belül kész lesznek. El is gondolkoztam egy ilyenbe beleugrani mivel a jelenlegi lakást eladnám (55nm2 kicsi lesz nekünk), és vennék egy modernet 45-50-ért (garázzsal), mert egy 60-65 milliós kertesház már nem fér bele, még az 50 is nagyon határeset.
Nem tudom milyen feltételek lesznek, attól tartok, főleg ha nem kötik egy ingatlan tulajdonjogához hogy lakossági befektetők viszik el az ingatlanokat seperc alatt akik hitelképesek nagyobb összegre. Nekem meg legalább el kell adnom a lakást hogy egyáltalán labdába rúgjak, aminek az átfutása több hónap. Ennyi idő alatt elviszik azt a pár tucat alkalmas lakást amit még én is meg tudnék fizetni. De akinek van elég önerő és a törlesztő sem terheli meg akkor annak érdemes elgondolkozni, főleg ilyen esetekben./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Stanlee
őstag
válasz julius666 #56089 üzenetére
"hogy az a pár millácskád amid volt valami problémás budapesti lukban dekkol, amire ráadásul még csomó hiteled is van"
Ne is mond. Hiaba er a kecom kb. 30-35 misit, olyan mint ha nem is letezne. Van rajta talan 3 ezer euro hitelem meg, de doglott penz, mert Mo-n mar nem vagyok hitelkepes kulfoldon elo magyarkent, ha meg magyar ingatlant akarok venni, akkor a nemet bankok elhajtanak.
Eladni nem akarom, mert HODL, vennek meg egy masik lakast is, de az meg nem megy, mert a meglevot nem tudom betenni fedezetnek. Szoval igazo szopo...
-
bandus
veterán
válasz Stanlee #56088 üzenetére
+1, csajomék kiadnak 6-8 lakást/házat, ők valamiért ebben a befektetési formában hisznek (mondjuk azt a részét meg tudom érteni, hogy egyes belvárosi lakások a háromszorosát érik most, mint amikor vették), de baromi melós dolog ez. ennyi albérlőből egy van, akivel aztán tényleg nincsen semmi gond, az összes többi helyen mindig van valami gond/probléma/intéznivaló. azt most nehezen tudom elképzelni, hogy egy jó újépítésű lakás értéknövekedése jelentős legyen (but who knows) és csak a bérleti díjért, főleg ha külföldre is költözöl nem éri meg szerintem ebbe belevágni.
bár láttam már ellenpéldát is, egy jó haverom kiköltözött 3-4 évre az usába, addig kiadta a lakását, végig egy bérlő lakott benne, mindig mindent rendesen fizetett, ha gond volt a lakással intézte (cserébe mondjuk valamivel piaci ár alatt volt kiadva, de így mindenkinek jó volt), és amikor hazajön egy rendezett kecóba tud visszaköltözni. de hát ez is ugyanolyan lutri mint az egyedi részvények, csak sokkal kevésbé likvid
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
julius666
addikt
Itt Kecskeméten azért akadnak jó minőségű új lakások
Na és ezt te honnan tudod?Az a rossz minőségű lakás ami (kb. a garancia lejárta után) elkezd penészedni a hőhidaknál, 5-10 év után jönnek a csőtörések, rosszabb esetben akár szerkezeti problémák.
Ha már csak a befejezett épületet/lakást látja, akkor egy szakember sem biztos, hogy előre meg tudja neked mondani a hibákat, nem hogy te laikusként.
Ha esetleg ismered személyesen a műszaki ellenőrt és megbízhatónak (+ jó szakembernek) tartod, akkor talán.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz julius666 #56095 üzenetére
Nem tudhatom 100%-ban, de konkrétan két beruházó lakásait nézegettem akik 20 éve piacon vannak és elég sok beruházáson túl vannak. Nyilván ez önmagában nem biztosíték, de jobbak az esélyek mint egy pár éve alakult vállalkozásnál. Építkezést, felújítást meg sehogy nem úszod meg az életed során.
Meg persze egy ilyen vásárlásnál mindenképp szakemberrel kell kimenni, bekérni a munkaközi anyagokat, képeket.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
julius666
addikt
A kockázatokat nyilván lehet csökkenteni, de azért szerintem mindig nagyobb lutri, mint egy több évtizede álló használt lakás, ahol meg tudod kérdezni a szomszédokat. Sőt, ha helyben élsz régóta még akár ismerősöd is lakhat az épületben... Főleg az árazást figyelembe véve nagy a kockázat, mert amúgy közel dupla áron kapni az új építésűt (Kecskeméten nem tudom, de BP-n nagyjából ennyi a ft/nm különbség).
Pár hónapja még piaci alapon lehetett közel 3% kamatra lakáshitelt felvenni. Most komolyan a 2,5% akkora nagy buli, hogy ezért rohanni kell dupla (vagy vélhetően a pénzcsapok megnyílásáig még magasabb) áron új lakást venni, miközben a 3% - akár egy nagyobb, jobb helyen lévő használtra - meg nem kellett?
-
Ijk
nagyúr
válasz julius666 #56097 üzenetére
Közel annyiért hirdetnek használt lakásokat mint az újépítésűt, azonos környéken, hasonló műszaki tartalommal. Az újban én döntöm el milyen burkolat, szaniter, konyhabútor lesz, nem kell egymilliót rákölteni tisztasági festésre kapásból.
Legnagyobb gond viszont hogy nincsenek jó lakások, mármint zárt lakóparkiak alig-alig. Ami zárt azok nagyrészén nyúlfarknyi zárt udvar van, ilyen hogy kisebb zöld övezet, játszótér nincs. Méretileg is általában max 70nm2, nappali + két odú.
Az infrastruktúra legjobb a panelek vagy régi társasházaknál, ami tömegnyomor, nembeszélve az elég vegyes lakóállományról. Újakat meg sokszor város szélén építenek, vagy ipari területhez közel, illetve kis telekre amit lehet bezsúfolnak.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Stanlee
őstag
válasz bandus #56094 üzenetére
Bizonyos szinten van letjogosultsaga az ingatlannak is, mint befektetesi formanak. Nekem nagyon macerasnak tunik, foleg ugy, hogy nem ott elek, ahol kiadom.
En belemennek tobb lakasba is, de csak ugy, ha abban a varosban lakom, ahol vannak es mindent tudok intezni gyorsan. Igy 6-800 km-rol nem igazan nagy business.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest