Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzGee
aktív tag
válasz nort_on #55590 üzenetére
Ben Felix véleménye (és én is sokat agyaltam rajta), hogy fiatalon még a hitelből részvény is egy jó stratégia, szerintem van is benne ráció, mondjuk nem most indítanám, de egy esetleges korrekció után lehet értelme - persze ehhez kell az olcsó hitel, az IBKR-es 1,58%-os USD hitel nem is rossz, ennél hosszú távon szinte biztosan többet lehet keresni, igaz ehhez kell egy kis plusz cash, amit a margin call-ra be tudsz tolni , ha esetleg gebasz lenne, 10+ évre én nem tartok örödgtől valónak egy 50%-os margint felhasználni, persze csak indexkövető részvényekre, egyedi részvény lottózás kizárt
If you leave me, can I come, too?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Stanlee #55584 üzenetére
A bogleheads.org EU állampolgároknak a global aggregate EUR hedged vagy a Global Sovereign EUR hedged indexet követőeket és ahhoz hasonlóakat javasolja.
https://www.bogleheads.org/wiki/EU_investing
A 100 - kor a klasszikus részvényarány, az újhullámosabb a 120 - kor.
Van olyan stratégia is, hogyha eléred a kívánt összeget, akkor ne nagyon rizikózz tovább. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Stanlee #55604 üzenetére
https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=344566
Nem tudom mi az ideális, a saját ökölszabályom talán az, hogy ne vállalj se túl alacsony, se túl sok kockázatot.
Nagyjából ezt gondolom a témáról:
- 25%-nál alacsonyabb részvényaránynak nincs értelme.
- ~40 éves korig szerintem semmi gond a 100% részvényaránnyal.
- Ha elég pénzed összegyűlt, akkor szerintem 50% körül maradni ésszerűbb, mint túltolni.
- Hogy mikor változtatok a jelenlegi 60% részvényarányomon, azt nem tudom, de ha elérem a kitűzött pénzügyi célom, akkor valszeg 40-50% körülre fogok átállni.
- érdemes figyelembe venni a saját jövedelmed jellegét, ha stabil állásod van, tarthatsz magasabb részvényarányt, ha meg vállakozó jellegű kevésbé kiszámítható a bevétel, akkor érdemes több tartalékot / magasabb kötvényarányt tartani
- ha kevés pénzt tudsz félrerakni, akkor kénytelen lehetsz magasabb részvényarányt tartani
- ha nem bírod a kockázatot, inkább alacsonyabb részvényarányt tarts -
PredatorZoli
Topikgazda
Ez így van, de ő nem így javasolja ahogy te, ezzel ugyanis több dolog is aggályos a tanulmányok szerint.
Csináltak egy podcastot, ahol megmutatta, hogy timingolni a marketet nem csak az alaptőkéddel nincs értelme, de marginnal sem, ezt nem részletezném, érdemes megnézni a videót a Rational Reminder Podcastban.
A másik pedig Cash-t tartani hogy legyen miből megúszni a margin callt? Ugye ennek sincs sok értelme. Tőkeáttétezést azért csinálsz hogy a meglevő pénzeden felül még pluszt tolj be. Ha nem vállalod a kockázatot akkor hagyd a fenébe és csak simán menj a 100% stock arányra, jobban megéri véleménye szerint. Olyan margin arányt kell választani, amivel még egy nagyobb korrekciónál se nagyon lehet probléma és észben kell tartani, hogy előfordulhat minden korábbinál nagyobb korrekció is, azaz margin esetén tisztában kell lenni annak lehetőségével, hogy kompletten kisöprik a számlád. (egyébként minden stock +margin + cash arány-hoz létezik egy olyan stock+margin arány, ami kockázatban (margincall kockázatára nézve) ugyan az, mégis kedvezőbb költségeket és így az össz. nettó hozamot tekintve, ennek lényegében ez az oka hogy amit mondasz nem megérős) Ez ugye adott esetben fiatalon még beleférhet, hisz van időd újrakezdeni, idősen már ezzel játszani nem nagyon érdemes.[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #55607 üzenetére
igen, ezért írtam az 50% margint, ő a videóban 100%-ot mond, azt azért picit kockázatosnak gondolom, ha befektetési hitelre vásárol az ember, a lakáshitelt még el tudom képzelni, mert ott más a fedezet...
ezt a cash dolgot csak viccből írtam, a lényeg, hogy a margin call-t mindenképpen érdemes elkerülni, megfelelő kockázatvállalássalegyébként én látok benne rációt, ha van pld 100 ezer EUR-m akkor csak 50 ezret fektetek be, 50 ezerért veszek fel befektetési hitelt, alacsony kamatra - nyilván ha jó a piac, ezt simán kitermeli, ha meg rossz, akkor betolod a maradékot és örülsz az alacsonyabb beker árnak... lehet átszámolom ezt de nekem elsőre van benne ráció, ha a maradék 50 ezret addig biztonságosan tudod fialtatni (pld EUR állampapír)
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
KMT
addikt
válasz dellfanboy #55596 üzenetére
Ahogy már írták, most 2% a "büntetés", de ezt nem fixálod le azzal, hogy megveszed az adott papírt. Bármikor változhat. Emiatt lehet előnyösebb a MÁP+, mert ott van évente egy olyan időszak, amikor fixen nincs büntetés.
#55606 mgoogyi és a többiek
Azért ehhez a részvényarány témához tegyük hozzá, hogy a tervezett nagyobb kiadásokat is figyelembe kell venni. Mi például 1-2 éven belül vennénk lakást (első). 10 éve teszek félre, most úgy néz ki, hogy erősen jobban jártam volna több részvénnyel, de ha 2020 elején akartunk volna venni, az eléggé kellemetlen lett volna. És az is lehet, hogy a mostani vételi célidősávban lesz "válság", úgyhogy én szép lassan elkezdtem idén csökkenteni a részvények arányát. Majd mérlegelnem is kell, hogy többől szálljak ki és kevesebb hitel, vagy jobbnak tűnik a több befektetés és több hitel...[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Én csak nyugdíjcélról/pénzügyi függetlenségről írtam, ahol sok időd van elérni a pénzügyi célod.
Rövidebb távú pénzügyi célra ne tarts pénzt részvényben.
A kettőt szerintem külön kell kezelni, mint két külön pénzügyi célt.
Nekem az előbbi alapja a részvény etf, utóbbié a MÁP+ és nem keverem a kettőt.
"most úgy néz ki, hogy erősen jobban jártam volna több részvénnyel"
Én is örülnék, ha látnám a jövőt. -
KMT
addikt
válasz mgoogyi #55610 üzenetére
Ja jó. Akkor semmi kockázatosabb befektetésem nem lett volna soha, hiszen így sincs meg a lakásra való. Ez nyilvánvalóan hibás lépés lett volna. Kár lett volna kimaradni a piac emelkedéséből, még ha kisebb százalékban is. Szóval én nem különítem így célokra (hiszen szumma "kevés"), hanem az egyetlen cél a vagyon maximalizálása a kockázat kezelhetőn tartásával. Aztán majd az élethelyzet adja, hogy mire kell költeni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az hogy mi a jó döntés nem utólag kell értékelni visszamenőlegesen, legalábbis nem úgy hogy ez és ez jó vagy rossz döntés volt mert jó/rossz hozama lett.
Az a jó döntés ami az akkor rendelkezésre álló információk alapján a legjobb volt amit meghozhattál, függetlenül attól hogy annak milyen a kimenetele.
Az 1-2 évre betolok mindent a tőzsdére hogy aztán lakást vegyek akkor se jó döntés ha végül ez a megoldás eredményezi a magasabb hozamot.
Persze ha tökmind1 hogy lesz e lakásod és hogy mikor akkor lehet így is yolozni, de alapjába véve rövid távon nem a hozam hanem a kalkulálhatóság az elsődleges. -
KMT
addikt
válasz mgoogyi #55612 üzenetére
Akkor ugyanarról beszélünk. (Pontosabban nem hiszem, hogy le kell nulláznom a részvényeket teljesen, mert amíg "olcsó" a lakáshitel, addig remélhetőleg többet fog hozni a befektetés.)
#55613 PredatorZoli
Nem is ilyen tekintetben írtam. Hanem épp azért, mert arról volt szó, hogy fiatal korban mehet sok részvény. Ha így nézed, ebből épp az hiányzik, hogy annyira mégse legyen sok, ha vannak elképzelt nagyobb kiadásaid. De szerintem az is rossz véglet (nem csak az én múltbeli döntésemet, hanem mások jelenlegi döntését nézve), ha egy ilyen cél miatt "semmi" kockázatot nem vállal az ember.
(A részvények olyan időtávban kockázatosak nagyon, amely alatt itthon egy átlag, vagy akár átlag felett kereső kezdő munkavállaló nem tud saját pénzből lakást venni. Mivel ez az idő elég hosszú sajnos, ezért szerintem nem rossz ötlet már az elején részvényt is venni.)[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
"Pontosabban nem hiszem, hogy le kell nulláznom a részvényeket teljesen, mert amíg "olcsó" a lakáshitel, addig remélhetőleg többet fog hozni a befektetés"
Ha a részvényeidben lévő pénzed 2/3-a eltűnhet átmenetileg és ez nem fáj, akkor maradhat abban, de akkor valójában ez nem lakáscélra van. Ami arra van, annak már MÁP+-ban kéne lennie.
Én azt tartom jó stratégiának, hogy MÁP+-ba teszed az önerőd egy részét, amíg annak magasabb a kamatja. Ez fedezi a tartozásod és garantált extra hozamot termel, bármi is történjék. A részvénynél nincs meg ez a biztonság. -
julius666
addikt
A részvények olyan időtávban kockázatosak nagyon, amely alatt itthon egy átlag, vagy akár átlag felett kereső kezdő munkavállaló nem tud saját pénzből lakást venni. Mivel ez az idő elég hosszú sajnos, ezért szerintem nem rossz ötlet már az elején részvényt is venni.
Kivéve ha felmerül olyan, hogy nem egyedül veszed (mert pl. összeházasodsz valakivel aki szintén pénzt keres) és felvesztek mellé sok hitelt, lévén majdhogynem ingyen hajítják már nálunk is az ember után a bankból...Persze ha egyedül tervezel venni valami kisebb lakást kizárólag magadnak (közel) full kp-re kis fizuból és nagyon nem sürgős, elvagy vidáman még 20 évig is bérleményben, akkor mehet akár all in részvénybe. Csak szerintem a hazai fiatalok többségének nem ez a perspektíva. Saját garzon vételét lehet tologatni, családvállalás előtt viszont már nem tréfás a dolog.
5-10 éves távon beszívsz egy olyan medvepiacot, amikor az ingatlanok és a részvények árazása elválik - mert pl. amcsiban valaki végre komolyan gondolja a nagy cégek, gazdagok megadóztatását és nagyban romlanak a profitkilátások, meg kevésbé lesz poén a szupergazdagoknak ebben parkoltatni a pénzük legnagyobb részét - aztán lehet teljesen kiárazódsz az ingatlanpiacról a nagy kockázatvállalásoddal.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz julius666 #55616 üzenetére
Igen, mi bérlünk. Még az is lehet, hogy nálunk is hamarabb lesz baba, mint saját lakás. Szerencsére jó az albérletünk, kompromisszumosan elférnénk (ismerősök is vannak ugyanilyen helyzetben), de persze cél egy saját, több szobás.
A példád jó és jogos is, de annyiban azért bele lehet kötni, hogy az általad írd helyzetben (sok saját tőke, bőven a minimális önerő felett), ha bukóba is kerülsz a részvényekkel épp a vásárlás körül (nem azt írtam, hogy nagy arányban, hanem hogy egyáltalán legyen-e részvény!), akkor annyival több hitelt veszel fel és kiülöd a medvét, és a részvényből csak majd pluszban szállsz ki. Persze ehhez feltétel, hogy legyen elég fizud bőven a törlesztő miatt. No meg az se árt, ha nem évtizedes medve van.
Szóval szerintem az átlag magyar valóságban, ha tudsz félretenni pályakezdőként, még akkor is jó ötlet némi részvény, ha majd kell saját lakás mert nem teszik alád. Más különben hogy nézne ki? Mondjuk 23 éves kortól meló, csak betét és állampapír mondjuk 30-35 éves korig, amikor van esély saját lakásra? Majd lakásvétel és kb 0 befektetéssel újrakezdés? Így 10-15 évet kimaradsz a részvénypiacból. Biztos nem optimális. Ez egész más véglet, mint amit írtatok, hogy fiatalon sok részvény. Szerintem itt is a középút a jó megoldás.#55615 mgoogyi
Igen, erről beszéltem, hogy célok szerint nem igazán van szétbontva. Van X millió ft, amit a lakásvásárlás pillanatában is hagyhatok kockázatosabb befektetésben nagyobb hitel mellett, vagy lehet belőle önerő. Majd az adott kamatszintek és piaci elvárásaim, elképzelésem szerint úgy döntök, ahogy a legjobb nettó végeredményt várom. (Nyilván amekkora mázlim lesz, addigra pont jól megemelkednek majd a hitelkamatok...) Ha mindenre külön cél lenne, a relatív kis tőke miatt elaprózódnának a dolgok. Ha meg fixen önerőbe tolnám, akkor nem lenne pénzem, ami pénzt csinál nekem. Ezt azért elkerülném, ha lehet.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Én egyébként ha megkérdezné tőlem egy 18 éves, éppen versenyképes szakmát adó egyetemet kezdő fiatal, hogy mit tehet hogy vehessen egy jump startot, én azt mondanám neki hogy egyetem alatt koli, rice and beans, amint lehet szakmai munka, +11 félév diákhitel 1 amit be lehet tolni MÁP-ba ahogy megkapja. Mire megszerzi a diplomát kell hogy legyen ilyen módon annyi pénze, hogy az első munkahelyén a próbaidő letelte után tud venni egymaga egy garzont (az összeszedett pénz önerő+vésztartalék, valamennyi hitel).
Ehhez mondjuk annyi szülői segítség elég hogy az 5,5 év rice and beans egyetemi időszak kötségeivel megtámogassanak (Ez véleményem szerint 50-60 ezer Ft, ennyit vagy a szülei tudnak adni de ha ők nem akkor biztos hogy megkapja szoctámként mert akkor rászoruló az illető).
Valószínűleg ez vezet a legkedvezőbb eredményre, mégis valószínűleg 10-ből 9 fiatal nem merné meglépni.
Ha nem gyűjt az ember egyetem alatt kezdőtőkét, nincs nagyobb szülői támogatás, kikerül az illető albérletbe és ha nem keres egyből milliókat, elég hosszú grindolós időszak következik ahol már csak baby steppekben lehet haladni és ez vezet oda is hogy sajnos harmincegynéhányéves korig kb esélytelen a saját ingatlan.
Én saját magamból kiindulva szentül hiszem hogy az egyetem alatt meg lehet alapozni a dolgokat, persze ehhez olyat kell tanulni amire már egyetemista korúak személyében is van kereslet, pl mérnök, IT stb. illetve ez mellett céltudatosan kell ezt az irányt küldeni. Ez nyilván jár valamennyi lemondással is bulik stb tekintetében ahogy azt én láttam.Azzal egyébként egyet értek, hogy bizonyos esetekben kénytelen az ember kockáztatni mégha feltétlen nem is lenne racionális mert máskülönben nagyon elhúzódna a folyamat. Elvégre a fentebb általam lefestett történet is elég erőteljesen marginos.
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #55618 üzenetére
Babakötvényt veszek mindhárom gyerekemnek, ha minden igaz 8M körüli összeg talán összejön nekik mire kezdik a felsőoktatást, ha kezdik majd.
Csak remélni tudom nem költik majd el hülyeségekre, életkezdésre talán jó lesz, de az se biztos ingyenes lesz a felsőoktatás mire odaérnek.
7-5-2 évesek most, de tíz év elrepül hamar.
De az tuti, hogy a korán kezdett befektetésekre megpróbálom majd rávezetni őket. Én 18 évesen kezdtem LTP-t fizetni, aztán az egyetem alatt a postán vettem féléves állampapírt, emlékszem valami >6% kamata volt. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #55619 üzenetére
Lényeg hogy ne akkor vegyenek tudomást róla mikor már elérhetővé válik.
Szerintem az a jó ha nem csak focizni viszi le őket az ember hanem ha épp esik az eső magamellé ülteti őket és ilyen dolgokat is tanítanak a gyerekeknek. Szerintem nem lehet elég korán kezdeni. Az elején persze játékosan kell. Én emlékszem, hogy általános iskola 4. osztályos voltam, amikor apa már mutogatta a tőzsdegrafikonokat meg a brókerszámlát illetve az akkor még kézzel írt adóbevallást.
Illetve azt mondanám még, hogy sokat segít ha a szülők transzparensek a gyerekekkel a pénzügyeket tekintve, ez nagyban növeli annak az esélyét hogy nem kótyavetyélik majd el a dolgokat ha oda kerülnek.[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz PredatorZoli #55618 üzenetére
Lehet, de az egyetemi éveket így eltölteni is kár. Mármint hogy kb. nulla költés. Kell akkor élni is, sőt.
Amúgy ennyire sok lehet a diákhitel? Meg az attól még, hogy önerő, szintén hitelkeretből megy, tehát az egész lakás szinte hitel lenne, amit nem is tudom, hogy engednének a bankok. Nem néztem utána és számoltam ki, de nekem ez nem tűnik reálisnak. -
PredatorZoli
Topikgazda
5,5 év alatt kamatok nélkül is több mint 8 milióról beszélünk. kamatokkal és ha melózol is mellette lazán összejön egy 10-12 Milla és akkor még nem is beszéltük nagyon extra kiugró paraméterekről. És akkor még nem is beszéltünk havi 30-50 ezer ösztöndíjról, amit akár a megélhetési színvonalad emelésére is fordíthatsz és akkor nem is olyan rossz a matek meg az érzés.
A törlesztője ennek fix kb 20 ezer a munkábaállásod első 2 évében (a minimálbér 7%-a utána meg a jövedelmed 7%-a), szóval ez annyit nem csökkent a hitelezhetőségeden. Feltétleezve persze, hogy olyan dolgot tanulsz amivel legalább 300-350 kezdőt megkapsz az egyetem utántól (ennyit egyébként egyetem alatt is tudsz keresni, pláne a végefele, ez persze megint szakma, terület függő).
Az esetek többségében egyébként az önerővel van a baj és nem a jövedelem terhelhetőségével. Erre ez jó megoldás, el fogják fogadni, nem fogják megkérdezni hogy az neked honnan van mikor lakást veszel.
Az meg, hogy van-e így értelme? Szerintem nem attól jó és emlékezetes az egyetemi évek hogy 150 ezres albérletben laksz és a legdrágább hobbikat űzöd illetve legdrágább helyekre jársz/a legdrágább dolgokat veszed. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz PredatorZoli #55622 üzenetére
Egyébként azzal is tisztában vagyok, hogy reálisan egy átlagos 18 évestől ilyen szintű tudatosság az építkezésre vonatkozóan nem várható el, ugyanakkor szerintem lábjegyzetként nem lehet rossz megjegyezni, hogy van ilyen megoldás is. Ha például a szülő anyagi lehetőségek híján csak ezt átadja a gyerekének, már sokat segített adott esetben.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz concret_hp #55624 üzenetére
Persze. A korrelációs tényező az ingatlanpiac és a részvénypiac közt pozitív de nem 1. Ráadásul ez a korrelációs tényező időben folyamatosan változik, 1980-2020-as periódust nézve a korrelációs tényező 0 és 0,85 közt mozgott.
A tényező pozitív, ami ugye azt jelenti, hogy egy irányba mozog a kettő. De mivel kisebb mint 1, ezért nem azonos mértékben emelkednek/csökkennek.
Azokban az időperiódusokban, amikor a korrelációs tényező kicsi, a kettő közt a kapcsolat kvázi megszűnik, kvázi elválnak egymástól. Ilyen, közel nulla korreláció legutóbb 2000-ben volt. Kicsi volt még a korreláció 1996-ban és 2015 körül is. -
travix
aktív tag
válasz PredatorZoli #55623 üzenetére
Aki nem olyan családban nevelkedik ahol szintén tudatosak befektetések terén akkor veszett ügy mert ha jól tudom semmi ilyesmiről nem tanítanak középiskolában. Bezzeg a szarvasbogár szerveit
Babakötvény meg hát, kell hozzá szerencse, hogy 18 évesen ne legyen instabil a gyerek és ne herdálja el a pénzt valami értelmetlen dologra. Persze mindenki azt gondolja sikerül úgy felnevelni a gyereket hogy ne legyen ezzel baj, de vannak kivételek. Én speciel 21 éves koromra komolyodtam meg igazán. 18 évesen volt egy kis félretett pénzem de sikerült elpokereznem a felét. Lehet ez egyébként akármi, sportkocsi, gucci táska, ne adj Isten kábítószer.
-
Stanlee
őstag
válasz travix #55626 üzenetére
A legtobb kozepsikolast a penzugyek nem hozzak lazba. Ha kotelezo lenne penzugyekrol tanulni, akkor annak csak nyoges lenne a vege, es meg tobben lennenek azok, akiket nem erdekel a penz.
Szerintem az is baj, hogy nincs olyan kiadvany (nem konyv), hanem valami ujsag fele, amit a fiataloknak oda lehetne adni, hogy valami alap tudast osszeszedjenek.
Nekem tetszenek a finanztest kiadvanyai (konyvei), igaz szerintem azok mar tul vastagok, es megijednenek tole a fiatalok, es nem vennek kezbe. Viszont konnyen emesztheto kepes formatumuk van, ahol is kulonbozo temakat mutatnak be kepekkel es keves szoveggel, az egyik oldalon negativ, a masik oldalon pozitiv peldaval, aztan ha erdekel, utana par oldalon keresztul olvashatsz rola bovebben.
Nem szabad elfelejteni, hogy a mai generacio mar valoszinuleg ezt amit irtam sem olvasna el, mert tul hosszu es tovabbgorgetne.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #55628 üzenetére
Legyünk őszinték. A netről történő önálló infó felcsipegetés és pénzügyekből való kiművelés még egy motivált, tanult és okos ember számára is kihívás. Semmiképpen sem elvárható egy tizenévestől, pláne ha érdektelen számára a téma.
Hiányzik az hogy tervszerűen felkeltsék az emberben az érdeklődést és leglább az alapösszefüggéseket átadják. -
julius666
addikt
de annyiban azért bele lehet kötni, hogy az általad írd helyzetben (sok saját tőke, bőven a minimális önerő felett), ha bukóba is kerülsz a részvényekkel épp a vásárlás körül (nem azt írtam, hogy nagy arányban, hanem hogy egyáltalán legyen-e részvény!), akkor annyival több hitelt veszel fel és kiülöd a medvét, és a részvényből csak majd pluszban szállsz ki.
Én csak a te ötletedet próbáltam továbbgondolni, hogy a részvénypiac extra hozamának segítségével akarsz hamarabb lakáshoz jutni.
A (közel) full kp részt ki is hagyhattam volna igazából, lényegtelen. Jelen kamatkörnyezetben nem érdemes várni, a lehetőségeidhez mérten érdemes kimaxolni a lakáshitelt (lehetőségeid = amit úgy érzel, tudnál törleszteni gebasz esetén is).
Ha meg jelentősen emelkedik a kamatkörnyezet, akkor duplán szopsz, mert akkor egyrészt a befektetéseid is lejtmenetbe fordulnak, másrészt hitelből is pont, hogy kevesebbet tudsz felvenni egységnyi törlesztőre.
No meg az se árt, ha nem évtizedes medve van.
Ami simán megtörténhet több, mint egy évtizedes, történelmileg kiemelkedő menetelés után, történelmileg extrém alacsony hozamkörnyezetben, amikor a globalizáció további folytatódása megkérdőjeleződik...
Más különben hogy nézne ki? Mondjuk 23 éves kortól meló, csak betét és állampapír mondjuk 30-35 éves korig, amikor van esély saját lakásra? Majd lakásvétel és kb 0 befektetéssel újrakezdés?
Kb. igen. Ha fontos a saját lakás, akkor ez a menete idehaza. Persze lehet bohóckodni, hogy próbálod a kockázatot kezelni és csak 10-15% részvény részt vállalsz be, akár úgy, hogy a legelső 1-2 évben csak abba teszel pénzt. Csak ha bejön a matek sem fogsz azzal azért sokkal előbbre jutni ilyen részvény arány mellett. 10 év alatt ebből nem lesz akkora extra hozamod (főleg ETF-be pakolva), ami érezhetően előbbre tudná hozni a lakásvásárlást. Ha meg nagyobb kockázatot vállalsz, akkor meg simán ki is tolhatja, akár a végtelenségig.
Egészen más a 40 év múlva esedékes nyugdíjadra részvényben gyűjteni a pénzt, mint a 10 év múlva esedékes ingatlanvásárláshoz. Előbbinél könnyű lexarni, hogy éppen hova mozog az árfolyam, ki lehet ülni még 30 éven át, amíg visszamászik. Utóbbinál azért ott lesz a gyomorgörcs minden egyes korrekciónál, tőzsdei negatív hírnél. Persze ha mind te, mind a jövendőbeli párod(!) full lexarjátok, lesz-e valaha saját lakás, akkor lehet yolo-ban tolni. De ha nem ez a helyzet, akkor így lehet kellemes depressziót, rosszabb esetben öngyilkossági kísérleteket összeszedni...
PredatorZoli #55618:
én azt mondanám neki hogy egyetem alatt koli, rice and beansNa hát ezt én pont nem ajánlanám.
Takarékoskodni nyilván érdemes, de azért egyszer fiatal az ember. Nem mellesleg sokan ekkor szedik össze mind a jövendőbeli párjukat, mind a későbbi lehetőségeiket megalapozó kapcsolataikat (network). Amit azon megtakarítasz, hogy moslékon élsz, esetleg alig jársz szórakozni, összesen mennyivel hozod előbbre a lakásvásárlást? Nagyon max fél évvel. Cserébe kidobod a fiatal felnőttkorodat a kukába, meg csomó jövőbeli potenciális lehetőségedet.Többet kell keresni, nem nyomor szintig visszavenni a költéseket. Jól kell szakmát választani, kapcsolatokat, lehetőségeket keresni. Ezzel simán megtöbbszörözheted a későbbi fizetésedet, sokkal többet számít, mint hogy alsópolcos szutykon élsz-e egyetem alatt.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz julius666 #55631 üzenetére
Na hát ezt én pont nem ajánlanám.
Takarékoskodni nyilván érdemes, de azért egyszer fiatal az ember. Nem mellesleg sokan ekkor szedik össze mind a jövendőbeli párjukat, mind a későbbi lehetőségeiket megalapozó kapcsolataikat (network). Amit azon megtakarítasz, hogy moslékon élsz, esetleg alig jársz szórakozni, összesen mennyivel hozod előbbre a lakásvásárlást? Nagyon max fél évvel. Cserébe kidobod a fiatal felnőttkorodat a kukába, meg csomó jövőbeli potenciális lehetőségedet.Többet kell keresni, nem nyomor szintig visszavenni a költéseket. Jól kell szakmát választani, kapcsolatokat, lehetőségeket keresni. Ezzel simán megtöbbszörözheted a későbbi fizetésedet, sokkal többet számít, mint hogy alsópolcos szutykon élsz-e egyetem alatt.
Akkor ezek szerint ez egy véleményes dolog, de nincs ezzel baj
Én magam és mások példáján ami a networképítést illeti azt láttam, hogy a jó networkök nem olyan helyeken és alkalmakon születtek, amikért az illetőnek egy forintot is fizetnie kellett. Hogy konkrétan is mondjak valamit, azt láttam hogy jó kapcsolatokat építettek ki emberek az egyetem alatt ipari kooperációs projektek és munkák során, illetve öntevékeny körökben eventeken, versenyeken (Pl.BME Formula Racing team->Redbull F1). Ezekért az ember az esetek többségében pénzt nem fizet, de akkor biztos van ennek olyan formája is ami pénzbe kerül. Nem látom hogy bulizás vagy költséges nyaralás, a luxusalbi az egy jó network építő lenne. Szóval én csak azt akarom mondani, hogy a költési szokásoknak és a networknek a korrelációja alacsonyabb mint az a közhiedelemben él, és mégegyszer mondom ez az amit én láttam, lehet hogy másnak van ezzel ellentétes tapasztalata.
Többet kell keresni, ezzel egyetértek, ez azonban szerintem már a következő lépcső, várhatóan ez nem is egyből fog megtörténni, ha ez mellett ha még sikerült jumpstartot is venni, az csak plusz ezen felül. Illetve ne túlozzunk azért, mert kisarkítva kicsit más az üzenete. Én azt állítom, hogy ha valaki csak a drága albit kolira cseréli, pár alternatív megoldást talál a drága szórakozásokra, akkor Miliókat lehet 5 év alatt nyerni anélkül, hogy jelentősen rosszabb minőségű/egészségtelenebb életet élne az ember. Egyik kolegám az előző munkahelyemen egyetemi csoporttársam is volt, vele erről el is beszélgettünk, ő volt a másik véglet én meg emez a véglet, számára is sokkolóak voltak a számok ahogy mégnéztük és ő is nekem adott igazat és mondta hogy "milyen jó lenne ha az a zsebében lenne most".[ Szerkesztve ]
-
Sempronius89
tag
válasz PredatorZoli #55629 üzenetére
Én nem igazán értem a problémát mert mondjuk kamatos kamat számítást én már tanultam a falusi általános iskolámban is. Ennél bonyolultabb ismeretre az átlag polgárnak nem lenne szüksége.
-
aujjobba
addikt
válasz Sempronius89 #55633 üzenetére
Nem csak a kamatos kamatot kell megtanítani, hanem az alapvető pénzügyi tudatosságot fejleszteni.
Ami ezen felül engem nagyon meglepett, hogy például Reddit-en mindegyik családtámogatásos vita alatt el kell magyarázni, mi az a felosztó kiróvó rendszer, mert azt hiszik amit az aktív éveik alatt befizettek nyugdíjjárulékot azt kapják vissza nyugdíjas korban.
Nekünk ezeket elmondták állampolgári ismeretek (vagy valami hasonló nevű) órán általánosban, a mostaniaknak (vagy épp az idősebbeknek?) meg fingjuk sincs ezekről.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Sempronius89 #55633 üzenetére
Azt, hogy mint matematikai művelet ki tudod számolni, még nagyjából a hajadra kenheted.
A pénzügyi ismereket az egyáltalán nem a számolásról szól.
Egyébként pládául nálunk semminemű ilyesmi nem volt amit aujjobba ír mint állampolgári ismeretek. Se középiskolában se általánosban. Gyanítom nem én vagyok az egyetlen aki hülyén halt volna meg a témát tekintve ha nem foglalkozik vele/foglalkoznak vele maszekban. -
Sempronius89
tag
válasz PredatorZoli #55636 üzenetére
Az sajnálatos. Lassan kiderül, hogy valami elitiskolába jártam. :)
Én továbbra is tartom, hogy csak a matematikai, társadalomismereti, történelmi(!) ismereteket kellene tudni alkalmazni, de ezen nem segít a plusz 1 PÜ ismeretek óra, de nem is árt ha van. "szerintem"
-
htomi85
tag
válasz Sempronius89 #55637 üzenetére
Srácok, tegyünk gyorsan tisztába valamit.
Az állam azért tartja fenn az állami oktatást, hogy legyen utánpótlás a munkaerőpiacra.
A munkaerőpiac csak annyit tud, hogy ne halj éhen.
Aki gazdag akar lenni, annak mielőbb ki kell csekkolnia.
Röviden: az államnak se nem dolga, se nem érdeke, hogy kis Buffeteket meg Icahnokat képezzen mindenkiből.
Hangyaképzés van. -
Stanlee
őstag
válasz htomi85 #55638 üzenetére
Elso fonokom meg a kommunizmusban kezdte a karrierjet. O mondta, hogy a gaz imperialistaktol tanulta meg, hogy csak akkor lesz gazdag, ha masok dolgoznak neki es alkalmazottai vannak.
A sima alkalmazotti let az arra jo, hogy a munkaadod sakkban tartson, sose adjon tul sokat, nehogy otthagyd, mert nem kell a munka mar, de ne is adjon tul keveset, hogy ehenhalj.
[ Szerkesztve ]
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
htomi85
tag
válasz Stanlee #55640 üzenetére
Ne is mondd.
Amikor felmondtam alkalmazottként, nem akarták elhinni, hogy van elég pénzem hogy havi fix bér nélkül megéljek.
Lenyomozták honnan van pénzem és biztos nincs-e másik ajánlatom.
Ők csak annyit láttak, hogy mindig Mallorcán nyaralok.
Azt nem, hogy amúgy mindig csak lidl akciós termékek, és havi félmilla ment cryptoba és egyéb dolgokba.
Volt meglepődés. -
htomi85
tag
válasz FehérHolló #55642 üzenetére
Ez a stílus amivel te most itt próbálkozol, utoljára oviban működhetett.
-
Stanlee
őstag
válasz htomi85 #55641 üzenetére
A munkaadonak nem erdeke, hogy elerd az anyagi fuggetlenseget. Ezert is jo, ha van egy kis ingatlanhitel, vagy alacsony a megtakaritasi rata, mert a legtobb alkalmazott igy marad.
Az en fonokom is szereti a neki fontosabb pozicioban levo, felmondott kollegak utoeletet kovetni.
-
veterán
válasz PredatorZoli #55629 üzenetére
Szerintem tizenévesen nem kell ilyesmivel foglalkozni. Matekot megtanulja, kamatos kamatot, függvényeket, az bőven jó alap. Amikor majd elkezd pénzt keresni, komolyabb célokat tűz ki, utána olvas. Mondjuk itt.
#55634aujjobba
Nem csak a kamatos kamatot kell megtanítani, hanem az alapvető pénzügyi tudatosságot fejleszteni.
Az a baj, hogy ez egy ilyen megfoghatatlan dolog. Mit jelent, te meg tudod fogalmazni?...el kell magyarázni, mi az a felosztó kiróvó rendszer, mert azt hiszik amit az aktív éveik alatt befizettek nyugdíjjárulékot azt kapják vissza nyugdíjas korban.
Jó, de ez egyébként miért baj? Azért tartjuk az államot, hogy ezt a problémát megoldja. Nem teljesen mindegy az átlagpolgárnak, hogy milyen mechanizmus mentén kapja meg az adott havi nyugdíját? Ehhez neki mi köze van?[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #55647 üzenetére
Szerintem tizenévesen nem kell ilyesmivel foglalkozni. Matekot megtanulja, kamatos kamatot, függvényeket, az bőven jó alap. Amikor majd elkezd pénzt keresni, komolyabb célokat tűz ki, utána olvas. Mondjuk itt.
Hát igen de másrészről meg ebben a korban a legnyitottab az ember, a legtanulékonyabb. Ez miatt ha ilyenkor el lennének ültetve az alapok akkor az későbbre meg tudna érni.
Jó, de ez egyébként miért baj? Azért tartjuk az államot, hogy ezt a problémát megoldja. Nem teljesen mindegy az átlagpolgárnak, hogy milyen mechanizmus mentén kapja meg az adott havi nyugdíját? Ehhez neki mi köze van?
Abból a szempontból mindenképpen aggályos, hogy ha azt feltételezi hogy az általa befizetett nyuggerjárulékot neki félreteszik, ezáltal ő azt gondolja hogy az ő nyugdíja kvázi borítékolható előre is, adott esetben kemény pofáraesés is lehet belőle.
-
net91
senior tag
"Nem teljesen mindegy az átlagpolgárnak, hogy milyen mechanizmus mentén kapja meg az adott havi nyugdíját? Ehhez neki mi köze van?"
Sokan nem fizetnek adót - vagy nagyon keveset - és amikor nyugdíjasok lesznek, akkor meg panaszkodnak, hogy miért csak 50 ezer forint a nyugdíjat kapnak, mások miért kapnak többet?
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
aujjobba
addikt
Nem csak a nyugdíjra gondolok itt.
Szerintem nagyon veszélyes az, ha az emberek fejében az állam csak egy nagy fekete doboz ami gondoskodik róla, és gőze sincs róla hogyan működik.
Ezek az emberek nagyon könnyen megvezethetők, irányíthatók, és sajnos szavazati joguk is van.
Nyugdíjra mégis visszakanyarodva egy példán keresztül: az emberek tömege tapsikol a 13. havi ellátásnak, mert elhitetik velük hogy ez jár nekik, a több évtizedes munkájuk megbecsülése, stb, és ilyenekkel választást lehet nyerni.
Miközben mi nagyon jól tudjuk, hogy ez fenntarthatatlan és visszafelé ránt minket, nem előre visz.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest