Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-szabi-
addikt
válasz mgoogyi #57729 üzenetére
Groupama folyamatos díjfizetésű nyugdíjbiztosításom van.
Korábban azt beszéltük érdemes otthagyni még a bukta ellenére is, de most elbizonytalanítottál mert nem tudom túl vagyok e már a "kezdeti lehúzáson"!?
Összefoglaló alapján MÁP amire gondoltam, oda áttenni a visszakapott pénzt, öt évig ott van és nincs vele dolgom.
Az eddig fizetett éves díjat meg olyasmibe amivel nem kell beletanulnom csak évente ráteszem az összeget kölcsönösen előnyös a kezelőnek és nekem plusz kihasználom az adójóváírást.
Ezt hogyan tudom kiszámolni, ha még sincs értelme nyesz-re váltanom?
Előtted PredatorZoli pont azt javasolta.#57733 D1Rect
Erről a Csernok Miklósról elég megosztóak itt a vélemények.#57744 Kobe
Annyi nincs a zsebben, ha lenne nem itt kérdeznék.
Mint korábban már leírtam nem várom, hogy "pénzügyi tanácsadó, a jó gazda gondosságával" maximalizálja az átlagos életem átlagos pénzét. Kölcsönösen előnyös üzlet nekem elég lenne, ahogy #57743 PredatorZoli hozzászólásban írta; érdekel, hogy mi lesz a pénzemmel de nem akarok a budin ülve is árfolyamokat bogarászni.
Nem értem a Gorupama-t sem, most 6 év alatt lehúztak cserébe én távozom és soha többet nem lesz velük kapcsolatom.
Ha a kezelési költséget harmadában állapították volna meg akkor nem váltanák és a 2042-es lejáratkor összességében jóval többet kerestek volna rajtam, miközben nekem is elfogadhatóan gyarapodott volna a pénzem.
Értem én, hogy jórészt magamnak köszönhetem, hogy masszívan megszívtam egy termékkel, de ami teljesen érthetetlen, hogy 2021-ben a MNB miért enged ilyen nyugdíjbiztosítási formát piacon lenni.
Mint felügyeleti szervnek az volna a dolga, hogy az annyi hozzáértéssel rendelkezőket, mint én az ilyen pénzügyi szolgáltatók ne tudják lehúzni.
Látod itt a topikban is megoszlanak a vélemények mi lenne esetemben a jó döntés, pedig mindannyian többet értetek hozzá, mint én. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz -szabi- #57751 üzenetére
"Groupama folyamatos díjfizetésű nyugdíjbiztosításom van."
De pontosan melyik? A legtöbb biztosítónál több módozat van.A legtöbb nyugdíjbiztosítás költségszerkezete vmi ilyesmi vagyonarányosan:
1. év 2-4% (eszközalap folyó költségei) + 90% értékesítési költség a a befizetéseidből
2. év 2-4% (eszközalap folyó költségei) + 90% értékesítési költség a a befizetéseidből
3. évtől 2-4% (eszközalap folyó költségei)Van ahol a nagy elvonásokat 5 év alatt vonják le, van ahol jóval kisebbek a kezdeti költségek, de nagyjából azt lehet mondani, hogy 5 év után kezdenek befalaphoz hasonlóan működni.
Ha NYESZ-en vennél átlagos befalapokat, akkor nagyjából így néz ki a költségeloszlásod:
1. év 2%
2. év 2%
3. év 2%
stb.Ha NYESZ-en veszel etf-et:
1. év 0.1%
2. év 0.1%
3. év 0.1%
stb.Ha a nyugdíjbiztosításban van rendes részvény vagy részvénytúlsúlyos eszközlapod, ami kb. 2%-os költséggel működik, akkor NYESZ+befalappal nem vagy előrébb.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz sunavlys #57748 üzenetére
En nem torlesztettem elo. Valami egymillio van csak hatra, kb. barmikor ki tudnam fizetni, de minek, annyira alacsony a kamat, hogy jobban megeri mashol tartani a penzt.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
aujjobba
addikt
válasz sunavlys #57748 üzenetére
Akkor erdemes elotorleszteni, amikor a jelenleg 3%-os kamat felugrik annyira a kamatperiodus vegen, mint a kockazatmentesen elerheto kamat amit allampapirra kapsz.
Valojaban kicsit fole is mehet elvben, mivel annuitasos a hiteled valoszinuleg.Tehat most ugye a MAP+ ha jol emlekszem 4.95% evesitett hozamot ad, ha efole menne a hitelkamat, akkor altalanossagban elmondhato hogy erdemes betorleszteni.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Lex Icon
senior tag
válasz -szabi- #57751 üzenetére
Nem értem a Gorupama-t sem, most 6 év alatt lehúztak cserébe én távozom és soha többet nem lesz velük kapcsolatom.
A biztosítók befektetési termékeinél az első 2-3 évben befizetett összegekből egyenlítik ki a saját költségeiket a teljes futamidőre az ügynök jutalékával együtt. Így ők már rég megkapták a pénzüket. Ki van ez találva.
-
-szabi-
addikt
válasz mgoogyi #57753 üzenetére
Most a kérdésed, hogy milyen eszközalapokban milyen eloszlással van a pénz?
Európa Csillagai Részvény Forint Eszközalap 30%
Magyar Hozam Plusz Kötvény Forint Eszközalap 20%
Eurózóna Fejlett Piaci Részvény Forint Eszközalap 20%
Eurózóna Fenntartható Fejlődés Részvény Forint Eszközalap 30%
Ha nem ez a kérdésed akkor nem értelek.Megpróbáltam a rendelkezésre álló évfordulós értesítők alapján kiszámolni hol tart ez az egész majd 2043-ban, tényleg mit várhatok a végére.
Ki tudom számolni a halmozott adójóváírást és a halmozott 2,9% átlagos indexált befizetés összegét.
A lehetséges aktuális érték kiszámolása viszont nem megy, az elmúlt 6 év értesítőit hiába bogarászom nekem kihámozhatatlan belőle ami kellene.#57757 Lex Icon
#57758 Csabroncka
Igen, pont az a kérdés, ha ezen a lehúzáson már túl vagyok akkor érdemes e kiszednem a pénzt vagy már nem.
Csak nem tudom kiszámolni. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz -szabi- #57759 üzenetére
Egy ETF-hez képest nem kérdés, hogy ezen túl is sokkal többet fogsz fizetni innentől is.
Az meg hogy egy ETF megvételéhez árfolyamokat kellene nézegetni vagy nagyon érteni hozzá, egyáltalán nem fedi a valóságot.
Neked ebben az unit linkedben jelenleg 80% részvényed és 20% kötvényed van.
Ha úgy ahogy van kiszállnál, és a kivett pénz 20%-át áttennéd állampapírba, a 80%-át meg egy all world ETF-be, akkor kockázatban kb ugyanott vagy, hozamban kb 1 ház ára (egy nem is csúnya házé vagy lakásé) lesz a különbség a kettő közt 22 év mulvára ahoz képest ha nem szállsz ki. Rajtad áll, mindenkinek saját kezében van a sorsa. Ha úgy döntessz hogy te ezt a házat most inkább a biztosítónak ajándékozod, köszöni szépen.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Nem ez a kérdésem.
Arra akarok rávilágítani, hogy kiszállnod akkor érdemes, ha olcsóbb éves költségű termékbe tudsz átülni.
A nyugbiztben is valamilyen befalapjaid vannak, meg azon kívül is azok lesznek.
Ha ETF-be (tőzsdén kereskedhető befalapba) ülsz át, akkor érdemes kiszállnod.
Ha hagyományos magyar befalapba (~2% éves költség) mennél olyan biztosítós eszközalapból, ami szintén 2%* körüli költségű, akkor nincs értelme kiszállnod.
* = nem tudom, hogy a mostani alapjaid milyen költségűek, ehhez akartam támpontot a konkrét termékkel.
Az éves vagyonarányos költség a legfontosabb mutató a befektetéseknél. -
Stanlee
őstag
Havi 1 etf vasarlassal ugyanott vagy, mint most, sokkal alacsonyabb koltsegeken. A mostani szornyusegben nem eri meg benntartani a penzt, mielobb el kell onnan menekulni.
Ha csak a koltsegeken fogsz 1,5-2%.ot, mar nagyon jol jartal.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
h1mpi
félisten
Sziasztok! A gyereknek szeretnék indítani egy megtakarítást 8-10 évre kb. 10 millió Ft-ot gondoltam egyszeri befizetésnek, utána egy havi 20.000 Ft-ot. Merre kezdjek nézelődni?
Fully electric lifestyle!
-
-
Xanders
csendes tag
Sziasztok!
Én is beszállnék egy kérdéscsokorral.Párommal együtt kezeljük a megtakarításunkat, nettó összjövedelmünk 480e Buznyák.
A megtakarításunk jelenleg 2 felé oszlik: 12m Buznyák MÁP+ és kettőnknek összesen 3m Buznyák OTP ÖNYP dinamikus portfólióban.
Van továbbá egy brókerszámlánk Degiro-nál, azt 2 éve nyitottam. Akkor még úgy nézett ki lehet TBSZ-ként használni, de ez nem jött be. Első befektetésem egy jó kis német fintech cég részvénye volt, természetesen annak rendje és módja szerint földbe is csapódott okozva egy olyan jó 70% veszteséget.
Második befektetésem olaj és gáz bizniszben érdekelt cégek ETF-ja volt, azt sikeresen eladtam még a mostani felpörgés előtt (pedig eredetileg azért vettem mert gondoltam hogy lehet valami ilyesmi belőle) 20% nyereség azért volt a dolgon, kicsit több mint egy évig tartottam.
Jelenleg nem állok semmilyen tőzsdei befektetésben.A kérdés az merre, hogy lenne érdemes megosztani a megtakarításainkat (a ráta olyan 50% körül mozog)
Elsődlegesen maxoljuk ki az ÖNYP adóvisszatérítést?
Menjünk ETF irányba? (2 hete csak nézegetem a Commodity ETF-ket, de nem mertem belevenni...) De ha ETF érdemes e TBSZ számlával vesződni (és hol?), ami azért rugalmatlannak tűnik? Illetve tartok a túlértékeltségtől is...Köszönöm ha megosztjátok velem a véleményetek
Szerk.: ja és azt elfelejtettem, lakás autó van saját, hitel nincs, még gyerek sincs 1-2 éven belül szeretnénk.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz Xanders #57771 üzenetére
Egy MSCI / FTSE All World ETF kell nektek, nem commodity ETF meg stock picking. Meglep, hogy nincs a portfoliodban kripto...
Tobb, mint 5 eve gazozok munka miatt, maradjunk annyiban, hogy senki nem latta elore ezt, ami most tortenik. Aki azt mondja, hogy latta, az nem mond igazat. A gyengek elvereznek, ennyit sirni meg nem hallottam az uzleti partnereinket. Egy eve meg mindegyik nagyon Gordon Gecko volt a foldgazpiacon, nulla risk management, a mai arak 1/8-an nem volt valami nagy kunszt olcso gazt talalni.
-
Nordik
őstag
Szeretnék MAP+ számlát nyitni és erre befizetni nagyobb összeget. Van különbség ha ezt a saját bankomnal teszem meg vagy érdemesebb közvetlen az államkincstárnal? Jelenleg a pénz a számlámon van, ha ezt befizetem vonnak le bármilyen költséget az atutalasra?
Egyébként valóban bármikor hozzáférhető az összeg ha szükségem van rá? Ha jól értem ezt a fél éves fordulónál érdemes megtenni mert akkor kamatadó mentes.
-
mgoogyi
Topikgazda
Milyen időtávra van a pénzügyi cél?
Mennyire vagytok kockázatvállalóak? (Mekkora átmeneti veszteséget tűrtök el egy évben)
Az ÖNYP nem rossz termék, két problémája van:
- csak hitvány kötvényeket tud venni az általad vásárolható MÁP+ és társaihoz képest és ezekből a kötvényekből is viszonylag sokat tart
- olcsóbban is fektethetsz ugyanabba, amibe fektet
Ha legalább 15-20 éveteket van a pénzügyi célig, akkor érdemes részvénytúlsúlyos portfólióban gondolkozni egy All-World etf-fel, mindenképp TBSZ-en.
Random Capital, Kbc, Erste értékpapírszámlákat érdemes megnézni.
Leendő gyerekhez önsegélyező pénztárból is lehet pénzt kivenni, mikor megszületik, lehet érdemesebb azt megtolni az ÖNYP helyett.
Olvass utána, de az rémlik, hogy legalább 180 napja bent kell lennie a pénznek és 1M-ót vehetsz ki. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Nordik #57773 üzenetére
A banki feltételek általában rosszabbak, mint az államkincstár számlája.
A MÁK-nál nincs számlavezetési költség, bankkártyával online ingyen vehetsz állampapírt és nincs költsége a kiutalásnak. Beutalásnak csak a bankod oldaláról lehet költsége.
A MÁP+ visszaváltási költsége is max 0.25%, kamatfizetés utáni 5 napban 0%. -
Nordik
őstag
válasz mgoogyi #57776 üzenetére
Köszönöm!
Kb. 5 millió forintról lenne szó. Viszont jó lenne ha hozzáférhető lenne gyakorlatilag bármikor minimális bukoval. Ha jól értem fél évente kivehetem mindenféle díj nélkül, ellenkező esetben akár 2-3 hónap után is viszont akkor 0,25% ellenében. Jobb mintha egy megtakarítási számlán csücsül az összeg.
Szeretném minél egyszerűbben és költséghatékonyan megoldani ezért néztem ki a MAP+. Ezeknek a feltételeknek jó megtakarítási forma lehet?
Ahogy néztem keressem fel az államkincstár oldalát ahol előzetes regisztráció után el tudom indítani a folyamatot, majd egy személyes találkozás és gyakorlatilag bankkártyás befizetéssel rakhatom is a pénzem. Remélem jól értem.
-
PazsitZ
addikt
Ha ETF, akkor jobb ha elkötelezed magad hosszabb távra. Ki-be ugrálni többnyire nem érdemes.
Ilyen szinten pedig a TBSZ megéri.
Ha hamarabb lenne szükséged a pénzre, talán nem is általános ETF-et kellene venned TBSZ-re.Most bevásárolni viszont szerintem kérdéses, persze vannak akik évek óta mondják, hogy ez már a teteje aztán mégsem. Bár én számolok a tapering hatásával 22ben, de addig is ki tudja még mi lesz.
[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
Mercutio_
félisten
válasz Nordik #57777 üzenetére
Bármikor kiveheted mivel napi kamatot számol a rendszer a MÁP+-ra (is), és ha jól emlékszem 23 nap után vagy nullán (akkorra termeli ki a kamat a 0,25%-os büntit)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Nordik
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Inkább online vagy személyesen regisztraljak? Egyszerű a regisztráció illetve utána maga a rendszer kezelése?
Ezt az 5 milliót hogyan tudom majd befizetni?
Elnézést, de nincs tapasztalatom ebbe.
-
nort_on
senior tag
válasz Nordik #57777 üzenetére
Így van, a napi kamat miatt 26 nap után már pluszban vagy, és ha eladod és kiutalod, akkor banki nyitvatartás szerint pár órán belül a számládon is lesz a pénz, tehát elég likvid. De vannak szombaton is, pontosan ügyrendet találsz a MÁK honlapján.
Fontos még, hogy online kártyás vásárlás legyen a jegyzés (vétel), azt hiszem régebben a fióki terminálos vásárlást KP felvételként ment, most nem tudom hogy van.
Én időpontra mentem anno, kb fél óra volt az egész. De most már az online regisztráció is gyorsan megvan. Jó a webes es a telefonos alkalmazás is, először kicsi összeggel próbáld ki, pl akár 10 forint , aztán egy ezres, utána meg az egész. Nem rögtön "veszed" meg, ha péntekig elintézed, akkor is csak hétfőn kerül majd az értékpapír számládra.
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
válasz Nordik #57781 üzenetére
Szia, én Online nyitottam, nem volt bonyolult, viszont nyomtatni/aláírni/scannelni kellett pár dokumentumot, de nagyjából fél órán belül megoldható. Utána postán küldenek papírt, de elvileg a netes felület már azonnal (vagy másnapra) elérhető. Én is kártyás vásárlással szoktam tölteni rá.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Xanders
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Stanlee: Leginkább ki akartam próbálni a dolgot (+ a mohóság) azért vettem egyedi részvényt, volt olyan pont ahol eladhattam volna hozammal is... Arra mindenképp jó volt hogy tanuljak belőle... tudjátok aki nem a más kárán, az a sajátján.
500e buznyákot tettem bele egyébként.mgoogyi: az ÖNYP mellett első sorban az adóvisszatérítés szólt, ez különösen így az elején elég imponáló, továbbá akkor már túl voltam az említett tőzsdei veszteségen és ez is gyakorolt egy pszichológiai nyomást abba az irányba hogy megkössem.
Az évesített hozam olyan 6% körül volt, nyilván ez ugrálhat, pontosan nem tudom az arányokat de a dinamikus portfólió a részvénytúlsúlyos verzió az OTP-nél.Hosszú távra szeretnék megtakarítani, ami az árfolyam ingadozásokat illeti azt hiszem képes vagyok elviselni komolyabb kilengéseket is, viszont pszichológiailag azért segít, ha az ember valamilyen oldalon lát egy folyamatos nyereséget... azért nem túl kellemes ha mondjuk 1 évig (vagy akár még tovább) ott virít a nagy vörös szám.
A pénzügyi cél alapvetően a minél komolyabb anyagi biztonság lenne, ezen kívül konkrét célt nem tudnék megfogalmazni, így ehhez időtávot sem társítanék (a minél előbb persze jó lenne, de inkább egy lassabb All World ETF, mint a Yolo Crypto áll hozzám közelebb mentálisan.)
PazsitZ: nekem is a most bevásárolni résszel van problémám, tökéletesen értem hogy a jövőt megjósolni nem lehet, de ránézve a grafikonokra mégis olyan érzés keletkezik az emberben hogy most túl magasan vagyunk.
Amitől leginkább tartok: befektetek All World-be, bezuhan az árfolyam, és nem visszapattanás lesz, hanem évekig tartó oldalazás.
-
aujjobba
addikt
válasz Xanders #57785 üzenetére
'nem túl kellemes ha mondjuk 1 évig (vagy akár még tovább) ott virít a nagy vörös szám'
Optimista nagyon az 1 ev, az S&P500 gyakorlatilag 2000 - 2012 kozott nem tert magahoz.
Nem azt mondom, hogy most is ez lesz, de erdemes ilyenre is felkeszulni lelkileg.
Az a lenyeg, hogy ha mar bent vagy ki kell tartani, folyamatosan vasarolni, nem szabad ki/be ugralni.'Amitől leginkább tartok'
Ha nagyon tartasz tole, akkor ne menj 100% reszvenybe. Inkabb egy allampapirral vagy egyebbel magasabb aranyban kevert dolgot erdemes valasztani akkor, merlegelni kell mennyit szamit neked a magasabb/kisebb hozam tobb/kevesebb idegessegert cserebe.
Azt hiszem a Vanguard-nak vannak 80/20 vagy 60/40 reszveny/kotveny aranyu ETF-jei peldaul. Valoszinuleg kevesebb hozam, cserebe talan simabb grafikon.Van ennek pszichologiaja, es sokan sajnos az emberi erzelmeik es felelmeik, vagy eppen kapzsisaguk miatt rontjak el a befekteteseiket.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Xanders #57785 üzenetére
Az ÖNYP adóvisszatérítés a nyugdíj előtti utsó 10 évben nagy durranás, hosszú távon elhanyagolható lesz.
Hát ha 1 éven keresztül a piros szám zavar, akkor ilyen 30% részvényarány magasságában nézelődnék.
A jó szemlélet szerintem az, hogy
- az átmeneti árfolyamingadozás irreleváns, mert nem most kell a pénz
- ha beesik az árfolyam, akkor olcsóbban tudsz venni
Ha 30 éven át megtakarítasz és az első 10 évben olcsók a részvények, az utsó 10 évben meg mennek felfele, sokkal jobban jársz, mintha most 10 évig csupa zöld számokat látsz, mindenki boldog, magabiztossá válasz, az utsó 10 évben meg jön a nagy beesés.
Pedig jó lenne konkrétabb cél.
Én pl. arra játszok, hogy elérjem az éves létminimumom 25x-sét, amivel egy önfenntartó portfólióhoz jutok. Ezt elég konkértan lehet számszerűsíteni. -
Sanyi.mTs
addikt
Lehet valahol ellenőrizni, hogy az SZJA visszatérítéssel kapcsolatban a NAV-nál milyen számlaszámom szerepel?
-
Xanders
csendes tag
Értem, még egyszer köszi a válaszokat.
Kicsit még rágódok ezen a kérdésen, de azt hiszem kezd kikristályosodni egy számomra járható irány...Amennyiben az ÖNYP helyett inkább az ETF felé érdemes elmozdulni, mi legyen az ÖNYP-vel? Hagyjam ennyiben, a minimális havi tagdíj fizetése mellett? Érjek el benne X összeget és utána tegyek így?
TBSZ-re vásárolt ETF esetében Accumulating vagy Distributing verzió? Amikor felhalmozok kényelmesebb az Acc, de mikor már összegyűlt egy jelentékenyebb összeg előnyösebb lehet egy Dist?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Xanders #57789 üzenetére
ÖNYP-t nem dobnám ki, minimál díjjal gondolom elfér.
Amikor ki tudod venni a hozamot, akkor vedd is ki.
TBSZ-re Acc mindenképp.
Később amikor feléled, akkor meg majd kitalálod.
Az értékpapírszámla feltételeinél sem mindegy, hogy az osztalékjóváírásnál mennyivel vesznek le. -
nyirzoz
aktív tag
válasz mgoogyi #57790 üzenetére
ÖNYP-ből most veszem ki a hozamot (1 mió) és ETF-be szeretném rakni.
Nem tudom eldönteni, hogy NYESZ vagy TBSZ.A NYESZ mellett szólna az egyszeri 100.000 Ft adóvisszatérítés, és a mostani állapot szerint 3 év múlva átalakítanám TBSZ-re. Nyilván ide csak forintos ETF-ek jöhetnek.
Vagy rögtön menjen TBSZ-re devizában és jóval nagyobb ETF paletta, de akkor az adójóváírás bukta.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
én nem bolygatnám az önyp-t, már leírtam párszor, hogy miért nem, szerintem teljesen jól elfér a portfolióban, pszichológiailag kifejezetten jól jön, hogy egy olyan termék aminek az elnevezésében benne van az, hogy nyugdíj. nekem jelenleg 3 millió van benne, de ezt nem tervezem megszüntetni nyugdíjig.
btw van valahol egy kalkulátor, ami megmondja, hogy a jelenlegi életkor és jövedelem alapján és a jelenelgi rendszerben mekkora nyugdíjra számíthatok?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
nort_on
senior tag
Múltkor számoltuk, hogy minimum összeggel fizetve az ÖNyP nagyon nem megérős, mert a minimum díjon fizetett költség (OTP évi 120e befizetés 6.33% költség van) kb elviszi a hozamot. És ugye egy dolog biztos, a költség. Hosszútávon (10 év felett) annál egy MÁP+ is jobb. És sokkal likvidebb is. Nem könnyű döntés, hogy mi legyen vele...
-
nort_on
senior tag
válasz bandus #57793 üzenetére
Azt hiszem kiszámoló blogon volt, a nyugdíjbiztosító oldalán fent van. De oda ugye a valós értékeket tudod beírni, kvázi azt, hogy pl most 25 év munkaviszonnyal mennyi kapnál, ha holnap elmennél (korai) nyugdíjba, de extrapolálni nem tud. 10-20-40 év múlva meg ki tudja mi lesz.
-
aujjobba
addikt
válasz nort_on #57794 üzenetére
Nem teljesen ertem a szamolasod.
Hozam a teljes bentlevo osszegre keletkezik, nem csak az adott evi befizetesre.
Tegyuk fel van bent 10M amire jon pl. 3% hozam, az 300ezer forint.
Ebbol lejon az adott evi 120ezerbol levont 7596 Ft koltseg, az kozel sem vitte el a hozamot.szerk.: a kerdezonek 3M van bent ONYP-ben, ott se eszi meg a koltseg a hozamot.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
ÖNYUP-om van, nemregóta, sokaig vartam vele, hogy mar ne legyen messze a nyugdij (az adovisszaterites ill. belepesi ajandek abszolut összege idövel egyre kisebb szerepüek)
NYESZ-em nincs, lenne ertelme ? van ahol igy irjak:
"Nyugdíj-előtakarékossági Számla kizárólag forintban vezethető, mivel az állami adóhatóság ide utalja az előtakarékossági támogatást"
(szerintem mar az indoklas is santit, mert attol meg lehetne Ft-ban es mas penznemben is)
Ft-ban viszont szerintem nincs sok jo eszköz, van egyaltalan ? valami global (AVWI vagy vanguard lifestyle -szerü) ETF szerü van benne ?masutt: https://nyugdijmaskeppen.hu/nyugdij-elotakarekossagi-szamla-nyesz/
"A nyugdíj előtakarékossági számla felépítését tekintve két számlából áll: egy pénzszámlából és egy értékpapírszámlából.
A pénzszámlánk mintegy “előszámlaként” működik. Ide érkeznek ugyanis a befizetések, ide érkezik az éves 20%-os SZJA adójóváírás, és ha eladjuk értékpapírjainkat, ide érkezik be az abból származó pénz is.
Mivel a NYESZ esetén nekünk kell kezelni a pénzünket, ezért fontos észben tartani, hogy itt nem elég a fizetőeszközt forintban tartani. Bizonyos értékpapírok vásárlásához ugyanis muszáj lesz a pénzszámlánkon lévő pénzünk egy részét (vagy egészét) átváltanunk a vásárláshoz szükséges devizára (jellemzően euróra vagy dollárra)."
eszerint lehetne ra sokfelet venni ....vajon hogyan konvertalnak, ott "lehuznak" ?
sajat tapasztalata kinek melyik helyen vezetettel van ? -
nort_on
senior tag
válasz aujjobba #57797 üzenetére
Itt a felvetés az volt, hogy mi legyen vele, erre jött egy ötlet, hogy minimum díjon tovább fizetve. Az új befizetésekre vonatkozott a számításom. És ezt az összeget nemfizetés esetén is levonják, ezért kell átgondolni, hogy mi legyen a sorsa. Nem könnyű (olcsón) megszabadulni tőle. Persze nem is feltétlenül kell.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Külpolitika
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD FX
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic