- Dark Souls sorozat
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- Rövid videón az Until Dawn mozifilm
- Hogwarts Legacy teszt
- EA Sports WRC '23
- Path of Exile 2
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Cyberpunk 2077
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
Tapsi megfogta az irasom lenyeget.
Asszonypajtas miatt vagyok itt, 10 ev egyuttlet utan mondta, hogy vagy kikoltozok vagy hagyjuk a dolgot. Attol meg a munkam fele Mo-val kapcsolatos, ha lehet Bp-en vagy videken, otthon vagyok.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
lajafix
addikt
válasz Stanlee #41692 üzenetére
Már csak az a nem tiszta hogy miért is már 18 éve vagy ott?
Ez a Jaksity cikk szvsz nagyon felületes. Én úgy látom hogy pl a mostani járvány kezelése meg jobban megy nekik, mint a szolgáltatás központú amcsiknak. Nagyon attól függ mi alapján mit nézünk, minimum többszaz oldalas tanulmányi téma volna, ami helyett nálunk az utóbbi években felületes Németország kritikák jelennek meg.
Rock'n Roll
-
őstag
A kollega nem az o megelhetesvel elegedetlen hanem objektivan ertekelte az orszag technologiai helyzetet. Izrael baromi jo pelda egyebkent mert beszaras, hogy mennyi state of the art tech kutyut pakolnak le az asztalra kezdve a titkositott telekommunikacion keresztul a monitoring rendszerekig. Nagyon raereztek erre a teruletre. Magyarorszag global viszonylatban kifejezetten jol all telco/broadband fronton es ezt sajat tapaszalat alapjan mondom (eleg sokat utazom munka es privat ugyben).
PH PS5/XBOX discord link https://discord.gg/QUKTTkrrrA
-
aujjobba
addikt
Mit gondoltok errol a ket friss alaprol?
Amundi Prime Global (A)
Amundi Prime Global (D)Nagyon kicsik meg, nem tul reg indultak, viszont nagyon alacsony a TER (0.05%).
Egyelore csak vasarolom az ETF-et, eladas nem jatszik ugy 20-30 evig.
Jelenleg a Lyxor MSCI World-ot veszem (0.12% TER), most bukkantam ra erre a ket uj alapra.
Latom ez nem ugyanazt az MSCI indexet koveti, de a regios eloszlas es a beltartalom, teljesitmeny kb. ugyanaz. -
Stanlee
őstag
válasz headhunter #41686 üzenetére
Teljesen rendben van a cikk, pont ugyanez a velemenyem. 2002-ota kisebb nagyobb megszakitasokkal, most mar lassan 8 eve folyamatosan Nemetorszagban elek. Meglepoen frappans a hosszu 19. szazad gondolat.
IT teruleten nem tud felmutatni az orszag szinte semmi kiemelkedot, startup szinten szerintem meg Izrael is jobb, mint Nemetorszag. Berlin probalja magat startup kozpontkent pozicionalni, ami nem igazan sikerul neki. Tud valaki egy igazan jo, ismert europai Fintech nevet felmutatni, ami nemet? Nem, mert nincs.
IT, telekommunikacio, szoftver, szolgaltatasok, teruleten minimalis fejlodes. Szerintem nagyon gaz, hogy Munchenben pl. az okostelefonos parkolas 2019 oszen idnult be. Az emberek tobbsege cashban fizet, most a virus miatt legalabb kezdenek az idosebbek is atterni a kartyas fizetesre.
Vezetekes infrastruktura gatya, ipari parkokba mostanaban kezdtek el kivinni az uvegszalat, korabban szinte eselye nem volt a cegeknek normalis internethozzaferesre uj gyartokapacitasok telepitesekor. Telekom elerte, hogy first come first served alapon a lakossagi hozzafereseknel ne legyen verseny, tolja a VDSL technologiat, mikozben az egyik legrosszabb FTTx lefedettsege van az orszagnak.
Egyeb infrastrukturak (ut, hid, vasut, epuletek) kiepiteseben is hiaba lenne penz ra, nem tudjak az onkormanyzatok lehivni a stexet, mert nincs ember aki managelje a tervezest, kozbeszerzesi kiirasokat es kifizetesek ellenorzeset.
A legszanalmasabb meg a lakossag megtakaritasa: sporolnak ezek, mert felnek, hogy a nyugdijukra nem lesz semmi, de a nagy sporolasban bankbetet a nyero, reszvenyekbe semmit nem akarnak tenni. Aztan meg nez mindenki, hogy hiaba vette a legolcsobb kajat a Lidl-ben, nincs normalis nyugdija es megtakaritasa oregkorara.
Itt elek, dolgozom, de szanalmas ami gazdasagi teruleten megy ebben az orszagban.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Lex Icon
senior tag
Van arról infó, hogy az amcsi nyitásra mi várható a mostani határidős S&P500-ban?
-
Lex Icon
senior tag
-
Ixion77
addikt
Olvasva én is tűnődtem hogy milyen drog jöhetett divatba a magyar brókerek közt mostanában... Jaksity földanyáról álmodik, Harcsa organikus szövetet éget Wuhanban, Szalma Supra-ja megy gyorsabban esik, mint a részvényalapok...
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
buherton
őstag
válasz Lex Icon #41679 üzenetére
A WTI charttal vesd össze az elmúlt éveket.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
félisten
válasz headhunter #41686 üzenetére
Jaksity mostanaban total ezo/lilakod-jellegu irasokat ir, ahogy latom
while (!sleep) sheep++;
-
headhunter
addikt
Németországot (gazdaságot) jobban ismerők szerint, mennyire valós képet "fest le" a szerző?
-
Ixion77
addikt
Sajnos azt hiszik, hogy a 13. havi kell nekik. A többségünket ilyen simán meg lehet vásárolni. Ezt érzik közvetlenül, a kórházi ágyakat viszont csak közvetve, alkalmanként.
Az ember egy képtelenül komplex világban szánalmasan egyszerűen gondolkodik. Látszik a hétvégi parkolás ingyenesé tétel reakciókon is a FB-n: akit csak érint hogy megspórolhat pár forintot tapsikol örömében és agresszívan támadja azokat akik fel merik vetni hogy valójában ez is az ellenzék kicsinálásáról szól (nehogy önkormányzati pénzekből tudják finanszírozni majd a 2022-es kampányukat).A pénzpiacon viszont senkinek nem kell magyarázkodnia, mindenki a saját pénzével szavaz:
-
-
aujjobba
addikt
Ez mar a kovetkezo valasztasok megalapozasa.
Eddig is eleg nagy tamogatottsaguk volt, most epp egysegesen mindenki elismeroen csettint milyen faszan kezelik a a virusvalsagot, a nyugdijasok mar igy is elalelnak mennyire vigyaz rajuk Vitya, a 13. havi nyugdijjal aztan totalisan megveszi oket is. -
Ijk
nagyúr
válasz szabi__memo #41675 üzenetére
Mukavállalók jelentősebb hányada elveszítheti az állását. Mit tegyünk?
Ööö, osszunk 13. havi nyugdíjat./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Thom!
veterán
válasz szabi__memo #41675 üzenetére
nesze semmi fogd meg jól
-
szabi__memo
nagyúr
Indirekt ide tartozik, akcióterv, 13. havi nyugdíj
-
buherton
őstag
Az RC-nél elérhető ETF (00XM), eddig nem igazán követte az olajárat, ezért bár terveztem venni, de spekulációs kategóriába esik nálam azaz játék pénz kategória lesz.
Major integrated vállalatokat néztem ki: XOM, CVX és olaj kitermelőket, mint pl: HP. Bár ezek nem fogják most szorosan követni az olajárat, hiszen a keresleti oldal nincs meg, viszont elég jót zuhantak most.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Sub-S
senior tag
válasz buherton #41663 üzenetére
Akik long ETF-eket vesznek most azoknál hosszútávon is képes szinte 1az1-ben követni az olaj árát az ETF? Régebben mintha az lett volna a baj hasonló ETF-ekkel, hogy hosszútávon a kontangó miatt nem tudták jól lekövetni, így akár duplázódás mellett csak felét emelkedtek vagy annyit sem.
Ezt már ki tudták teljesen küszöbölni újabban, vagyis akár minimális(néhány százalékos) költség mellett valóban képesek követni az olaj árfolyamát? Ha ez így van akkor miért nem vesz mindenki ilyeneket hisz az szinte kizárt, hogy 2 éven belül ne lenne jelentősen magasabb a wti(ha megegyezés sem lesz, akkor max tényleg leválik az amerikai olajpiac)?
Hol van ezekben a buktató? -
veterán
válasz predakon #41668 üzenetére
Igen, az elemzők jósolnak még 30% esést piaci szinten, viszont a turizmusban érintett iparágak már hatalmasat zuhantak, ott nem vagyok abban biztos, hogy tovább esnek, hiszen lassan kezdenek érkezni a jó hírek a vírussal kapcsolatban. Az biztos, hogy középtávon ha valaki most beszáll ezekbe, akkor sem bukik, legfeljebb picit kisebbet nyer. Innentől mindenkinek a saját vérmérsékletén múlik a dolog.
-
őstag
válasz Vision #41665 üzenetére
RCL-be én is befogok szállni, egészen egyszerűen azért mert az emberek hülyék. Ezeket a nagy multimillió usd értékű hajókat nem fogják eladni vasnak. A lufthansa sem fog tönkremenni, longolni érdemes ezeket a cégeket.
Viszont én még kivárok, szerintem fog ez még alacsonyabb lenni.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Vision #41658 üzenetére
Ennyi erővel fektess RCL (royal caribbean) a covidig 110USD volt stabilan az árfolyam most 24 USD. Ez a társaság nem fog bedőlni és az emberek olyan gyorsan felejtik majd el a koronát mint álltalában mindent ami nagy para volt. Ha meg ingyen kapják a piát a krúzon akkor főleg.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz Ixion77 #41662 üzenetére
Tisztában vagyok ezzel és jelenleg csak az olajat akarom meglovagolni, mert meg fognak egyezni. Azt viszont nem tudom, hogy ez csütörtökön lesz-e.
-
Ixion77
addikt
válasz buherton #41661 üzenetére
"Szeretném én is kihasználni ezeket a mélypontokat"
Azt azért vegye mindenki figyelembe hogy koránt sem biztos hogy mélyponton vagyunk. Ma épp örömködés van hogy javulnak a megbetegedési és halálozási adatok, de ne feledjük hogy ezt bezárt iskolák és karantén árán értük el. Nyilvánvaló volt hogy előbb-utóbb javulni fognak. Továbbra sincs viszont megoldás a fő kérdésre mely szerint hogy ne lángoljon a járvány ha újranyitunk mindent.
-
buherton
őstag
válasz Vision #41649 üzenetére
Nem vagyok tapasztalt tőzsdéző, de még ígyis kigyulladt a vöröslámpa, hogy egy cég részvényre teszel fel "játék pénz" 5 milliót. Máris biztosabb lenne a portfóliód, ha azt a 5 milliót 5 különböző cég részvényébe fektetnéd. De jobb lenne, ha még ennél is aprózottabb lenne. Mondjuk 10 cég és 500k.
ETF: nézd meg az első hsz-t.
Szeretném én is kihasználni ezeket a mélypontokat és dilemmában is vagyok, hogy mennyit merjek feltenni cégenként és hány %-a legyen a teljes befektetésemnek. De ennyire bátor biztosan nem lennék.
-
travix
aktív tag
válasz Vision #41658 üzenetére
Én egy ilyet néztem ki: https://finance.yahoo.com/quote/RCL?p=RCL
Persze ez is nagyon azon múlik mi lesz a vírussal, de aki mer az nyer -
j0k3r!
senior tag
"Csődeseménytől sem félek" - miért nem? https://finance.yahoo.com/quote/PK/balance-sheet?p=PK
Total cash: 346,000
Long Term Debt: 3,870,000Ráadásul, ha jól látom kb. 500 embert foglalkoztat (jelenleg Small Cap), ami simán lehet járulékos veszteség. Egyátalán nem akarlak lebeszélni róla, csak azért 5M Ft nem kevés pénz, gondold át jól
Nem befektetési tipp! Én ezt néztem a hétvégén: https://finance.yahoo.com/quote/H/balance-sheet?p=H
Total cash: 961,000
Long Term Debt: 1,612,000
Kb. 55 ezer embert foglalkoztat. Ha esetleg szüksége lesz bailout-ra, akkor ő szerintem jobb esélyekkel indul és még a profit margin-ja is jobb, mint a PK-é úgy nézem.[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
Ijk
nagyúr
válasz szabi__memo #41653 üzenetére
Ja csak egy etf-ben ha kihullik pár cég még akkor is pluszban leszel 10 év múlva ha minden jól megy, ellenben 1 hotelre feltenni a pénzt jelenleg, én biztos nem merném. Ki tudja milyen tartalékai vannak, meddig képes fent tartani az egész láncot. Szerintem ez nagyon hosszú kutatómunkát igényel mint átfogó kockázatelemzés. Ráadásul ilyen helyzet még nem volt.
Persze mindenki abba kockáztat amibe akar, nekem ha van rá 1% esély hogy csődbe megy a Hilton az is sok.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
mgoogyi
Topikgazda
Ha nagyon hiszel is a Hiltonban, szerintem akkor se tegyél 10%-nál többet bele.
Teljesen mindegy, hogy félsz-e csődeseménytől, óriási kockázat egyetlen cégbe ennyit betenni.
ETF-ből rengeteg fajta van. Ha el akarod kerülni a blue chipeket, akkor nézz small cap / mid cap esetleg value etf-eket. -
Mercutio_
félisten
válasz Stanlee #41647 üzenetére
"itthon olcsobb a hasznalt auto, mint nemetben"
Ja, csak a német és a hazai valós kilóméter és műszaki állapot nem azonosEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
Beszállnék a részvénypiacra, szerintem most jött el az ideje annak, hogy igazán jó vételek tudjanak beesni.
Amire gondoltam:
5 millióval a Hilton hotelláncba, ez konkrétan a negyedére esett pár hónap alatt. A chart alapján a zuhanás előtt hosszan tartotta stabil árfolyamát, nem hiszem, hogy a Hilton ne térne magához pár éven belül. Csődeseménytől sem félek. Járt már 4,5-en is 2 hete, meglátjom, hogy megközelíti-e azt az értéket, szerintem ott megérné beszállni.
Illetve még 5 millióval valami ETF-be, indexbe, ilyesmibe. Áruba nem akarok fektetni, a blue chip tech részvények még mindig túlértékeltek, nem hiszek abban, hogy nagy hozamot lehetne rajtuk realizálni.
3-5 éves táblatban gondolkodom, ez most nekem játékpénz, kiülöm a hullámokat. Erste brokernél nyitnék ép. számlát, ott is kereskednék. Nekem biztonságot nyújt, hogy egy nagy bankház van mögötte, és nem valami éppen feltörekvő trader platform. Azért itt már 10 misiről van szó.
Mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Stanlee #41647 üzenetére
Mert hulyeseg a kerdes?
A vallalkozos topik kihalt reszet ertem, de nekem pl nem igazan fer a fejembe, hogy valaki jar kel az utcan, latja hogy a kutya nem jar robogoval a pizzafutaron kivul (merthogy nem igazan vagyunk sem robogos / sem kerekparos nemzet, hanem inkabb a 10-12 eves lerugott nemet / rozsdas osztrak hasznalt autok orszaga) es megis arra a kovetkeztetesre jut, hogy ide biza hasznalt olasz robogo kell dogivel.
Haszna kb mint a 2 meter magas kilatonak az alfold kozepen.
En amondo vagyok, sefteles helyett akkor inkabb barmi mas amit ebben a topikban ajanlanak / szo van rola
(lehet meg egy unit linked is jobban jonne ki a vegere :D )[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
A Belekezdeni egy vallalkozasba topic elegge kihalt, oda felesleges beirni, valaszt ugyse kapna. Biztos van Robogos topic, nem neztem utana, ott valoszinuleg ertelmesebb valaszokat kapna a kerdezo, mint itt.
Nem ertem miert kell rogton leoltani a forumtarsat, lehet, hogy szerinted rossz uzelt, de lehet, hogy masnak megeri vele foglalkozni.
Ez olyan, mint hogy szerintem nem eri meg autobehozatallal foglalkozni nemetbol, mert ha a nemet netto arat felszorzom magyar bruttora, akkor itthon olcsobb a hasznalt auto, mint nemetben, aztan megis szazezer szamra hozzak be a hasznalt autot...
-
Stanlee
őstag
válasz travix #41643 üzenetére
The Motley Fool, SeekingAlpha, investing.com meg mas oldalakon szoktam cikkeket, ajanlasokat olvasgatni. Degiro-ba van valami kedvencewk resz, oda berakom oket, azten otthagyom es neha vegignezem, hogy mi van a listan es utana ha van idom, kedvem, olvasok roluk, hogy mi a helyzet.
A megtakaritasok most megint ETF-be fognak menni, mivel nincs mindig idom a reszvenyekrol a hireket bogaraszni, altalaban felevente aktualis a reszvenyvasarlas, amikor a ceg fizeti a bonuszt, vagy tul sok zseton van a szamlan
-
MuMa012
tag
válasz atee_13 #41642 üzenetére
Azért a Tesla kezdeti nehézségei miatt teljesen jogos az ellenszenve. De mostanra valóban stabilizálódott valamelyest a helyzete. A kripto meg rengeteg embert megoszt, így nem csoda, hogy őt is. Én azért szeretem a Kiszámolót, mert képes a közember nyelvén megfogalmazni a tanácsait és sokoldalúan áll a pénzügyekhez. Így van spórolástól kezdve befektetéseken át az önfejlesztésig minden.
-
travix
aktív tag
Randomon hogyan lehet olajba fektetni illetve mibe lehet érdemes?
Ti hogyan szoktatok részvényeket keresni amibe megérheti fektetni? Itt olyanra gondolok, nekem pl. meg van 20 cég fejben, de arra amiről nem tudom, hogy létezik, hogy találok rá? -
Kobe
veterán
válasz fecaga21 #41638 üzenetére
Szerintem felreerted mar a topik cimet is. A hasznalt olasz robogo melyik definicio szerint tartozik a penzugyi, megtakaritasi termekek koze?
Stanlee: magyarorszagon? Aha.... Biztos :D az ev biznisze....
Szerintem inkabb vigye ki akkor a penzt a hatsokertbe es egesse el az avarral[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
Szerintetek megérné robogókat behozni olaszból, persze csak ha majd lecseng a vírus.
-
mirci18
addikt
válasz mgoogyi #41629 üzenetére
Köszönöm a segítséged előre is.
Időtáv szempontjából 3-5 évben gondolkodom.
Pénzügyi célként a stabil növekedés és a hozam számomra a megfelelő.
Számomra a stabil növekedés és a hozam mellett az is fontos lenne hogy ha lekötöttem a pénzt annak esetleg egy részét fel tudjam venni időközben ha esetleg valamilyen problémám lenne.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
Sisco2
tag
Kapásból az első tickben 10% -ot zuhant az olaj.
-
bekecs76
tag
válasz mgoogyi #41628 üzenetére
Akkor lehet, a S&P500 tech sector mellett teszem le a voksom. Amúgy talán egy picit jobban is ment mint a nasdaq, ha jól nézegettem a grafikonokat.
De kicsit várok még. Szerintem lesz még itt oldalazás, meg visszacsordogálás valameddig. Nem szeretném, ha hirtelen kilőne a héten, mert nem akarnám egyszerre az összes puskaport ellőni.[ Szerkesztve ]
-
mirci18
addikt
Sziasztok. Gondolkozom rajta hogy befektetem a megtakarításom.
Jelenleg ez az összeg 1 millió forint.
Mibe lenne érdemest ezt tenni?Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
bekecs76
tag
Ha USA technológiai szektorra szeretnék lőni ETF formájában, szerintetek melyiket válasszam?
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc) IE00B53SZB19
iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) IE00B3WJKG14
Van valamelyiknek valami buktatója, vagy előnye, hátránya a másikhoz képest?
Esetleg más ETF ebben a kategóriában?[ Szerkesztve ]
-
válasz Dare2Live #41623 üzenetére
Úgy értem, hogy viszonylag sokára jelennek meg itt cikkek. Már rég emelkedett az OPC ülés hírére a piac, itt meg több, mint egy nappal később kezdett el beszivárogni a hírekbe a dolog. De amúgy tartalmasak a cikkek, csak, ahogy mondtam, van egy mérhető lag-juk.
(#41624) Golyobis
Ilyeneket akkor kapsz, ha fizetsz érte. Bloomberg is nyújt ilyet, csak szurkold le az árát. -
Golyobis
aktív tag
válasz concret_hp #41463 üzenetére
Eh, szóval itt kaphatok közel realtime értesítéseket felugró ablakok formájában? Tényleg nem tudom.
Nominál értelemben egy egyszeri 20% nem jelent semmit, inkább politikai célja lehet.
Sokkal beszédesebb lenne, ha az ilyen emelésekből éves átlagot számítanánk, és összehasonlítanánk azt a (valós) pénzromlás mértékével.
Megmondom, mindjárt nem hangzana az olyan soknak.Másrészről most hogy megtörtént az emelés, ezzel le van tudva a dolog, tehát akik többet reméltek azok most tudhatják hogy ennyivel kell beérniük egy ideig, az alap probléma nem oldódott meg, és nem is fog még egy jó darabig. Aztán valószínűleg a következő emelés néhány év múva sem lesz túl hatalmas. Én se lennék túl boldog ennek tudatában / azon gondolkoznék hogy milyen munkára lenne érdemes váltani.
-
-
concret_hp
addikt
heti map / pmap ertekesitesi adatok vannak? v csak havi szintu?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Dare2Live
félisten
A szombati bejelentés pont az amit vártam. Más f*val csallánt verni. Nem pl sportol, sportberuházásoktól veszik el a pénzt hanem önkormányzatoktól, pártoktól (nekik végtelen van mástól elveszik) vállalatoktól és nekem gyanus, hogy MKB fog besegíteni és nem államadóság növelésével. HA így lesz nem elképzelhetetlen az a 400Fts EUR éves távban és aki tud imo meneküljön forintból. Bankszektortól meglepően keveset vonnak el, persze 2hét múlva kitalálhatják, hogy kevés volt többet akarunk.
Arról sokat nem találtam, hogy a pénzel mit kezdenek. Pár új sportcsarnok?don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz aujjobba #41590 üzenetére
Szakma, hivatástudat. Nem mellesleg azért mert itthon tanul nem kell még itthon is maradnia. Amikor 5-7éve pár évig orvostanhagatókkal/rezidensekkel síeltem olyan 70-80%uk tervezte a külföldre menést.
Anno amit meséltek kb az van, hogy kijösz 6év egyetemről. Rezidens leszel. 3év. Ezalatt kapsz havi 90-95.000Ftt. Aztán 3év szakorvos. 130-150.000ft neto. Ennél az érettségi kell SSCben is többet keresnek.Tudtommal 70%uk el is ment. Kint attól függően, hogy kaptak e ingyen lakást, autót, nyelvtanfolyamot 2000-4000euroval indítottak. Amikor bevezették a visszafizetést mosolyogtak gondolom egyet.
A másik ami nincs bent a köztudatban az a túlórák száma. Tömegével dolgoznak heti 60-70ht MOon orvosok. 40évesen észreveszik hogy az életüket áttanulták, átdolgozták se kutyájuk se macskájuk. Sokan ekkor lépnek pl unokatesóm is.
Én nagyon kiváncsi vagyok a jelenlegi helyzet kikényszerít e változásokat és magasabb GDP arányos finanszírozást. Tippem szerint nem fog, az EÜ drága a propaganda olcsó.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Lex Icon #41576 üzenetére
"Az emberek többségének fogalma sincs az árfolyamokról. Ők csak azt nézik, hogy miért mennyit kell fizetni és ha több fizut kapnak, azzal jobban járnak, mintha nem kapnának."
Erről Maduro rezsim jutott eszembe amikor kb 2éve 100%ot emeltek fizetésen és bemondta és pirosruhás üdvrivalgás...
Tudjuk, tudjuk az inflát meg Soros csinálja.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
bekecs76
tag
Srácok!
Az investing.com-os chart-al ismerkedek. Segítsetek légyszi, mit csinálok rosszul. Az van, hogy megnyitom a S&P500 indexet. Ezt úgy hívják itt, hogy "US500". Berakom mellé a "IE00B5BMR087 iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)" (Jobb gomb / compore or add symbol / isin kód beillesztve). Ez ugye az S&P500-at követő ETF. Alul átállítom százalékos megjelenítésre függőleges skálát. Én azt gondolnám, hogy ilyenkor tök ugyanazt kéne mutatnia a két grafikonnak, kisebb eltérésekkel. De itt elég jelentős eltérések vannak a kettő között. Például kábé tíz év alatt (2011-től) az egyik 207%-ot emelkedett, a másik 107%-ot. Ez hogy van, mit értek én itt félre? -
buherton
őstag
A futamidő a gyerek 18 éves koráig tart. Utána fel lehet venni a pénzt.
Mi van akkor, ha most néhány évig havi 5k-t utalsz fejenként baba kötvényre? Az évi 60k és ahhoz jön még a plusz 6k, amit az állam ad a befizetés után. Néhány év múlva - mondjuk 5 évvel a lejárat előtt - meg mehet minden a baba kötvényre. Akkor már azért látszódni fog, hogy mi lesz 5 év múlva. Ráadásul, így lesz likvid befektetésed is, mert a PMÁP/MÁP+-t bármikor feltörheted.
Nekem 2,5 éves a lányom és egyelőre évi 60k-t fizetek be a baba kötvényre. A többi megy máshova. Majd ha közeledik a 18. születésnapja - mondjuk 5 évvel a lejárat előtt - , akkor ha épp nincs jobb, akkor megtolom azt a szekeret.
-
buherton
őstag
Már pedig az vonzó ajánlat és már eltörölték - amit eddig sem vett senki komolyan -, hogy mire lehet költeni.
Miért nem rakod át csak egy részét oda?
A kamat prémium jóval több, mint a PMÁP-é.
-
buherton
őstag
Ezer egyedik alkalomra is leírom, hogy nincs miért aggódni. Az állampapírokat nem fogja a kormány beszántani. Az más kérdés, hogy jelenleg az EUR árfolyam nem egészen erős, ami azt jelenti, hogy nyugati szemmel nézve a megtakarításod jelentős értékvesztésen megy keresztül.
Hogy mennyire fog visszaerősödni mondjuk 1 év múlva az EUR, azt senki sem tudja.
-
nagyúr
Sziasztok!
A megtakarításom állampapírokban van. Szerintetek érdemes eladni az egészet és EUR-t venni rajta?
Nem nyerészkedni akarok, csak kicsit beparáztam mostanában az állampapírtól .
Ha igen, akkor hogyan lenne érdemes csinálni? -
válasz bekecs76 #41599 üzenetére
Na de amikor már azok a kibocsájtott részvények, a befektetők között cserélnek gazdát, tök mindegy milyen áron, attól miért lesz nyereséges vagy veszteséges, miért lesz jobb vagy rosszabb, miért lesz több vagy kevesebb pénze az adott cégnek? Nem tök mindegy mennyiért adogatják-veszegetik egymást közt azokat a papírokat az emberek?
De mindegy. Ne keverd az okot az okozattal. Ha rosszul megy a cégnek, akkor megy le a a részvény árfolyama és nem fordítva (vagy várhatóan rosszul fog menni, mert pl. beütött a válság). A vállalat max azon veszít pénzt, ha saját birtokában van valamennyi részvény, nyilván akkor a mérlegfőösszeg csökkenni fog a részvények értékcsökkenésével. Amúgy meg a vállalatok vissza szokták vásárolni a részvényeiket, mikor lemegy az ára és újra eladják, mikor felmegy, így jutnak újabb pénzekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad T470, 14" FHD IPS, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1
- Lenovo Thinkpad T470, 14"HD, i5-6200U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év gara
- Lenovo Thinkpad T460, 14"HD/FHD, i5-6200U CPU, 8GB RAM, 256GB SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év garanc
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500