-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yager01
senior tag
válasz aujjobba #130175 üzenetére
A momentum és a VWCE tényleg szinte ugyanaz, együtt is mozognak. A momentum jobban teljesít.[kép]
2024 TBSZ-en lévő €-t fektetném be ezért gondoltam,hogy érdemes lehet kicsit egyszerűsíteni. Ha esetleg így hagyom megtartva a papírokat akkor melyik lábat lehet érdemes erősíteni az új pénzzel? IBKR és LightYear -en van TBSZ.
Gondoltam,hogy BTC alapú ETF is kerülhetne bele. Azt még nem néztem,hogy tudok-e egyáltalán venni, létezik e az előbbi két szolgáltatónál vmi. -
tomazin
veterán
válasz Lisztok #130277 üzenetére
Most koltozesnel kerult elo par darab (min 5ev utan)
Beirogattam mind, nem nyertem. Volt egy 50000es is. Kb 10eves. Vasarloertekenek a felet vagy tobbet elbuktam. Bar fel lehet fogni hosszu lottoszelvenynek, van aki par het alatt tobbet elver a lottozoban, mint 50k, de attol ez meg mindig a szegenyek adoja lesz. -
szabi__memo
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #130285 üzenetére
Lehet túlaggódásnak nevezi, de attól még nem alaptalan. Attól sem, hogy nem történt meg, és, hogy mi a valóság valószínűleg te ugyanúgy nem tudod mint a többiek.
Megjegyzem, mivel nem követed talán azt sem tudod, hogy többször is kénytelenek voltak cáfolni, hogy ezzel élnének, ami olyan visszacsatolás ami korlátozza is ebben őket. Értsd: talán csak azért nem történik meg valami,mert azok akik szerinted rosszul látják a jó irányba befolyásolják.
Mindenesetre a lehetőség szabályok szerint adott arra, hogy ezzel a jövőben is lehet élni ha netán szükséges. Nyilván véletlenül van így leírva és nyilván soha semmiféle esetben nem élnének vele..[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Moltiszanti #130284 üzenetére
Ugyan mar, az amerikai statisztikai hivatalokat pont ugyanazok a vadak erik, mint a magyart. Hogy valtoztat a sulyokon, hulyesegek vannak a kosarban, etc. De valojaban ezek tok racionalis dolgok kind a Ksh-nal, mind a Bureau of Labor Statistics-nel.
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Dare2Live
félisten
válasz aujjobba #130292 üzenetére
Lehet a most semmit se jelent? Tudod infla.
Nézz azonos terméket azonos helyen jan-febr-márc meg nov-decben.
Vagy akár nézz legolcsobbat jan-febr-márc meg nov-decben.Közben rákerestem és rájöttem miért a tej... és jópár konkrét, mérhető mánia. Ez nemcsak benne van minden bevásárló kosárban de elég jól mérhető is, jellemzően a legolcsobb (1.5% és 2.8ast) nézik legolcsobbhoz, 4-5 láncnál. 30-70% árdrágulást mérnek tejnél. A KSH meg 19.5%et.
De a tojás mint másik alapvető élelmiszerre is 40-75%ot mérnek KSH meg 22%ot. Most nem kotrom elő a Lidl/Spar számláimat.Ekkora eltéréseknél adott eseteknél, peremfeltételeket meghúzva annyira nem komplex téma ez nekem nincs nagy kérdés. A KSH csúnyán elhazudja az inflát.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Simia
kezdő
Szerintem tök mindegy hogy mennyi az egyéni inflációd, sőt, az is mindegy hogy a KSH mit mutatott ki. Egyszerűen mindig a legmagasabb hozamot kell választani a kockázatok és a likviditás figyelembevételével. Az infláció nem döntési input, hanem körülmény.
Itt kérem piac van: olyan papírokat bocsájtanak ki, amiket megvesznek a zemberek, a zemberek meg abból tudnak válogatni, amit kibocsájtottak. Úgy tűnik a nagyérdemű a FixMÁP-ot vehetőnek találta, így az AKK nincs lépéskényszerben. A "befektetői" szemem sír, a "magyar adófizető" szemem viszont nevet.
(az persze extra rizikó a PMÁP vásárlónak, hogy a KSH "saját hatáskörben" lejjebb tudja vinni a PMÁP kamatát pár tizeddel, de ez sajnos már csak ilyen "országkockázat" a banánköztársaságokban)
-
Vesa
veterán
válasz [CS]Blade2 #130281 üzenetére
"mert az enyém 200.000Ft, a szomszéd Pistié meg 180.000, és Ferike is csak 220.000-at kap, tehát biztos nem 300.000 az átlag, hanem 200.000"
Elmondtad a lényeget. A 180k-t kereső Pistike hiába nézegeti a 300k-s mediánt, mert neki arról kell döntenie, mit tegyen, hogy ne 180k-t keressen! Akinek pedig a kosara nem 4% inflás, hanem 15%, annak azzal kéne foglalkoznia, hogy ezt mivel lesz képes hozni. Mert a PMÁP 5,2%-kal nem fogja. Egyéni szinten mindig a saját pénztárca számít. Szimpla matek.Pl. egy vállalkozásban sem aszerint döntünk egy beruházásról, hogy általában véve mi van/mi nincs, hanem a saját üzleti modellünk, a saját cégünk megrendelésállománya alapján. Döglődhet éppen egy piac, de ha nekem akkor pont 5 évre le van kötve egy folyamatos megrendelés, akkor attól, hogy általánosan nem lenne érdemes beruházást indítani, nekem mégis meg fogja érni.
A tudomány a valóság költészete!
-
Dare2Live
félisten
A KSHval az a baj, hogy totálisan NER alá került, úgy csal ahogy nem szégyel = hitelessége 0.
A tavaji kedvencem a telekom akció volt. Csak egy irányba érinti az inflát. :)"csemegézel magadnak belőle egy részkosarat"
Nem tudom mi ez a tej mánia de hamár ezt hoztad fel a tej elég konkrét termék
2024 Jan/febr és ~dec közti hirtelen Lidl gyüjtés:
Pilos Tartós Tej 2.8% 268Ft -> 419Ft = 56%os áremelkedés
Lidl Laktózmentes magicmilk tej 315 -> 559Ft = 77%os áremelkedés
A KSH meg odaböfögi, hogy 19.5%os infláció volt tejnél.
[kép] [kép]szerk:
Amúgy mellbe üt, hogy pl 268Ft volt 2024 első felében 1 liter tej. Elsőre azt hittem akció, 56%+os áremelkedés nem rémlett. Több számlát is megnéztem április, május, júniusban is 268Ft. Szept-októberben ugrott az ára +56%ot. 1.5% és 3.5%es is %osan ennyit ugrott de arról csak egy-egy adatom van.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Kal-El
senior tag
TBSZ-en van valami korlát, hogy miket nem lehet venni, vagy csinálni, amiket sima értékpapírszámlán meg igen?
-
nagyúr
válasz Lisztok #130279 üzenetére
nekem is volt jópár egy ideig, de amit hétvégén vettem, az az első munkanap után jelent csak meg.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Moltiszanti #130284 üzenetére
Abban látok kockázatot, hogy az alternatív inflációm mondjuk 30%, és keresek valamit a világban ami éppen csak, de hozza ezt kamatozásban, az már egy sokkal, de sokkal kockázatosabb befektetés lesz, mert puszira nem adnak sehol sem sokat.
Számomra nincs elhazudva a KSH-s, én csak azok számára számolok érdekességképpen, akik szerint el van, főleg nagy mértékben.
Tehát forintban azt képzeli a delikvens, hogy nagymértékben el van hibásan számolva a KSH-s, és a 3 az 15, az 5 az 25%, és ezt a kitalált inflációt akarja valami befektetéssel hozni.
Erről volt szó, hogy nem jó a Ft állampapír, mert a kitalált, részkosaras infláció alatt hoz. Csak a KSH-s felett, és az volt a kérdés, hogy akkor miért nézzük mi a KSH-s számot a befektetésekhez.Nézném én a kitaláltat, de nem tudok vele mit kezdeni, mert nem adott ki senki a világon olyan papírt ami azt követi.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz szabi__memo #130282 üzenetére
Úgy látom, hogy ezek az emberek azt hiszik vagy vélik, hogy tisztában vannak, a valóság viszont máshol van. Ha kockázatosabbnak vélünk valamit, mint amilyen, az ugyanúgy tévútra visz a kiválasztásban. Már saját tapasztalatom is lett belőle rögtön, amit leírtam korábban. Megfogadtam az itteni tanácsokból egy ilyen túlaggódást.
Én kockázatosabbra nem tervezek átmenni, de szerintem már látok itt a topicban olyat is, hogy nincs tisztában, hogy milyen kockázatot vállal, de már bevásárolt.
-
Moltiszanti
újonc
Rohanhatok külföldit venni nem saját devizában, attól még nem lesz olyan papír a kínálatban, hogy alternatív infláció + 1,5% kamatprémium papír, állampapír mértékű kockázatszinttel. Azt tudjuk venni, ami létezik.
Ilyen papír jelenleg a MAK kínálatában sincs. Ha jol tudom akkor izmos 0,25% kamatpremium ajánlattal "kedveskednek" a befektetoknek.
Az amerikai államkötvényeken, amelyek az infláció felett hoznak 1-2%-kal, (nem tudom ott is elhazudják-e az infláciot, de az biztos, hogy nem elcsusztatva számolják) milyen kockázatot látsz? -
[CS]Blade2
addikt
válasz ngaba #130280 üzenetére
Mindenki beáraz, itt a kérdés az, hogy nem-e áraz túl vagy alá. Szerintem a visszaváltásra lassan tényként lesz kezelhető, hogy aki mondjuk konkrétan azért nem vett, mert tartott tőle, hogy nem lehet majd kiszállni belőle, vagy pl. itt a topicban is volt, aki azzal számolt, hogy jóval idő előtt el kell adni amíg még lehet, mert 2025.01 már biztos jóval 1% felett lehet majd, ha lehet..., mert nem fogják engedni, hogy a jó kamat után kiszállj, azok túlárazták és tévedtek is egy kalap alatt. Ezek visszaolvashatóak, akinek van ideje.
PMÁP vonalon: Egy nem reális mértékű inflációtól tartást látok itt választási év területen. Szerintem ez a realitás.
Kis kockáztatás van itt egy vágyott inflációs %-ra. Van aki ki is mondja, hogy megtartja, mert hátha. Maga a túlárazó sem hisz benne rendesen, mert van olyan, aki szerint még mérséklődhet a bukta pl.Ha úgy alakul, hogy utólag legalább a 1,5-es, de akár a legtöbb PMÁP megtartása bizonyul a legjobbnak, az szerintem egy nem várt külső tényező miatt lesz.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #130273 üzenetére
Azért szerintem jó ha az ember tisztában van annak a kockázatával amibe befektet.
Pont ez az ismeret volt az is ami miatt a gazdaság ilyen mutatókat produkált. Az, hogy nincs bizalom. És ez jogos[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
Nekünk jó a KSH, de tegyük fel, hogy a KSH kiadja, hogy 4%, te meg csinálsz egy saját verziót, és kiadod nekünk ide a netre, hogy 20-70%.
Nyilván nem igaz, de, ha igaz is lenne, attól még a vehető dolgok azok amik, a KSH-t veszik figyelembe. Rohanhatok külföldit venni nem saját devizában, attól még nem lesz olyan papír a kínálatban, hogy alternatív infláció + 1,5% kamatprémium papír, állampapír mértékű kockázatszinttel. Azt tudjuk venni, ami létezik.Kockázatos befektetéseknél sem látom, hogy miért lenne fontos, hogy milyen számítású alternatív inflációhoz képest több-e és mennyivel. Úgyis az a lényeg, hogy valamilyen kockázati szinten hozzon minél többet.
Ha az alapján venné az egyszerű ember, hogy mindig hozzon legalább annyit, mint az ilyen számolt infláció, ami gondolom mindig több, mint a KSH-s adat, tehát magasabb %-od lenne tavalyra, tavalyelőttre, 10 évvel ez előttre, amióta csak csinálják, de még a jövő évi is már élből valójában több, és a következő 10 is, pedig ott még nem is tartunk,
akkor a sok % kamatos kamat egymásra...
Kijönne olyan kamat, hogy az embernek leesik a feje, hogy mit kellene hoznia a befektetéseivel.
Árakban is kijönne olyan f..ság, hogy ma 1000Ft a tej átlagára, 10 év múlva 2000Ft.
Magasabb %-ú árra az újabb magasabb %, és arra az újabb... ilyen bedobált 15% meg 25%-okkal, hogy biztos az a valós, még ettől is nagyobb hülyeség jönne ki.Pontosan ugyanezt játszák el az átlag fizetésnél, hogy mondjuk 4.000.000 ember átlagfizetése 300.000Ft. Biztos rosszul számolja akiknek ez a munkája, mert az enyém 200.000Ft, a szomszéd Pistié meg 180.000, és Ferike is csak 220.000-at kap, tehát biztos nem 300.000 az átlag, hanem 200.000.
Neked nem annyi, mint az átlag, attól még mindenkinek az átlaga ennyi.A globál kosár attól még annyi amennyi, nem változtat rajta, hogy te csemegézel magadnak belőle egy részkosarat.
Te azt akarod, hogy a globál kosárra kiadott adat legyen annyi, mint a te részkosaradnak az adata. 5% a globál és a tej és a tojás a te részkosarad, ami egy jelentéktelen mennyiség a globálból. Az átlag úgy valóban aligha kompenzálja a kiragadott kis részt.
Ahhoz a tojás árát követő papír kellene, meg a tej árát követő, és nem az inflációt. -
ngaba
aktív tag
válasz [CS]Blade2 #130273 üzenetére
Ez nem politika. Látatlan mondom, hogy 7-8 éve senki sem vett volna itt BMÁP-ot (ha akkor volt forgalomban). Az inflációtól tartó félelem egy realitás, pl. a 2022-es választás tapasztalata (nem is akármilyen).
A visszaváltási 1% változtathatóságának nem "beárazása" a döntésbe pedig egyszerű ostobaság. Te is biztos olyan szerződéseket szoktál kötni, ami leírva tök ijesztő, és a szokásjogra meg a másik fél jófejségére alapozol.
Stb.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
nagyúr
válasz Lisztok #130268 üzenetére
kell 1-2 nap, amíg megjelenik. a legtöbb ilyen riport továbbra is a zárásban fut, az meg hétfő estig nem lesz.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Lisztok
kezdő
-
Hmmz
aktív tag
válasz Lisztok #130272 üzenetére
Akkor csak tavaly ~54 ezret vesztettél(volna) rajta PMÁP 19% kamatával , ebbe már benne van a visszaváltási dij is (VWCE-ről nem is beszélve)
A megbizhatóbb tanácsadók ellene vannak.
Én anyunak vettem poénból anno, egy ideig poén volt nézegetni, aztán visszacsatoltam inkább.Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
[CS]Blade2
addikt
válasz szabi__memo #130225 üzenetére
Szerintem jobb, ha nem követi az ember, mint, ha követi, és el tud képzelni dolgokat. Amennyire itt belelátok a felszínébe a kérdésnek, pl.: a visszaváltás 1% félők valszeg élből abból alakultak ki, és úgy néz ki, hogy tévútra vitte őket a politika követése, vagy hát rosszul következtettek belőle. A MÁK-ból kiszállás ugyanez, és szerintem az inflációs várakozás ezen a PMÁP vagy Fix vagy BMÁP vonalon ugyanúgy tévedéshez fog vezetni náluk, csak szerencséjük, hogy kis különbségekről lesz jó, ha majd oda jutunk, hogy nem jóslás lesz a dolog, hanem a múlt.
-
Hmmz
aktív tag
válasz Lisztok #130268 üzenetére
Nekem még hagyományos volt, arról sose jött semmi, jó nagy mókusvakitás az is, csak a kamatodat eszi, meg inflálódik..
Olyan arcok ajánlják, igazi pénzügyi guru lehet
Nem igazán jó bef. csak szórakozás..Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
axioma
veterán
Erste NYESZ milyen formaban kuldott adoigazolast? Vagy arrol nem kell jojjon? Nem remlik hogy kaptam volna. (Mondjuk ettol beirom, csak el akartam tenni.)
[ Szerkesztve ]
-
Lisztok
kezdő
Sziasztok!
eGépkocsinyeremény betét vásárlás után azonnal megjelenik az OTP-s felületen? Az előbb vettem, de se a betétállományon nem nőtt, se a tranzakciós listában nem látszik, valamint a számlaegyenlegem is maradt a régi.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KIA Ceed #130248 üzenetére
Pont azon gondolkodok, hogy vegyek-e még OTP részvényt. Szvsz jelenleg semmi nincs amellett, hogy beszakadjon. Oké Trump egy rizikó ebben (is). Sőt, minden jel arra mutat, hogy ez még csak menni fog fölfelé, úgy mint: alacsony P/E, részvény visszavásárlás, stb.
Semmilyen lufit nem látok az OTP körül, attól mert ATH-n van, még nem lesz lufi.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
pictigjis
senior tag
válasz MrSealRD #130264 üzenetére
nem nagyon erdemes errol vitatkozni. nem allitottam, hogy nem lehet jol parameterezett utasitasokkal kulimunkat elvegeztetni ai segitsegevel, raadasul az embernel gyorsabban es hatekonyabban. ez lehet hasznos hasznalat. ezt osszehasonlitani az azon valo lamentalassal, hogy jaj, az ai nem mondja meg, eladjam-e az otp-t, sulyos aranytevesztes. es a kezdetektol ezt mondtam: nem lesz annak jo vege, ha ilyen algoritmus altal megvalaszolhatatlan kerdeseket is algoritmustol kerdezunk meg
mondhatjuk, hogy bantja a szemem, ahogy az emberiseg altalanos elhulyulese is. talan a ket dolog kozott latok nemi parhuzamot, es ez zavar legjobban. reszemrol pont
-
KIA Ceed
tag
válasz pictigjis #130261 üzenetére
Szerintem minden további nélkül ki lehet kérni a véleményét, és hogy mit tenne, hogy döntene, miket ajánl hogy figyelembe vegyek, stb. A döntés és a felelőség az enyém, de attól még kiváncsi vagyok, Ő miket szed össze ellene és mellette. Tényleg sokszor nem foglal állást egyértelműen, de érvel olyan dolgokkal ellene, és mellette is amiket nem is gondoltam. Kifejezetten jó, hogy felhívta a figyelmem pozitív és negatív kockázatokra is. Szerintem nagyon is jó dolog ebben a témában is használni, kifejezetten általános pénzügyi dolgokban rengeteg időt megspórol. Ha nem azt várod, el hogy megmondja a Tutit és a helyén kezeled amiket visszaad, igenis hasznos és használható. Kérlek ne mond meg, hogy ki mire használhatja, csak görgess tovább, ha nem tetszik, nem lehet mindenki a legek legje...
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz pictigjis #130261 üzenetére
Már miért ne lehetne leírni? Kinek okoz ez kárt? Bántja a szemed? Tovább lehet görgetni...
Szerintem mindenkinek minél előbb rutint kellene szerezni promptolásban, mert a szellem már kiszabadult a palackból...és aki nem használja lemarad. Egyébként kb a Google és bármely fórum bármely fotelharcosa képes rossz információkkal ellátni. Így nem érzek nagy különbséget abban, hogy mint minden mást az AI adta infókat is fenntartásokkal kell kezelni.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Hmmz
aktív tag
válasz MrSealRD #130260 üzenetére
Aszittem már csak én gondolom igy
Ha meg leirom hogy ugyanezek a befektetők milliók sorsáról döntenek, ilyen írásokkal párhuzamosan, még én fogok közutálatnak örvendeni, ugyhogy inkább nem irok ilyet
Persze a vélemény szabad..Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
pictigjis
senior tag
válasz MrSealRD #130260 üzenetére
pontosan attol vagyok ugy oda, hogy az embereknek fogalmuk sincs, mire kellene hasznalni, ezert minden baromsagot egy chatrobottol kerdeznek meg. ha szerinted ez nem problema, akkor kerdezgesd csak tovabb
(egyebkent felolem termeszetesen mindenki azt csinal otthon, amit akar, de ne irogassuk mar be egy penzugyi forumra, hogy eppen milyen ostobasagot kerdeztunk egy algoritmustol)
-
MrSealRD
veterán
válasz pictigjis #130252 üzenetére
Nem tudom mit vagy úgy oda....már sokadjára... Helyén kell kezelni amit az AI-tól kapsz vissza... Eleve ott indul a dolog, hogy rossz kérdésre rossz válasz érkezik. Ha még hozzáveszed a pontatlan megfogalmazást akkor eljutunk oda, hogy nem a víz a hülye ha a kacsa nem tud úszni... Ha ezt sikerült elfogadni, akkor viszont sok szempontból jól használható. Ha nem azt a kérdést teszed fel, hogy "milyen ETF-et vegyek, hogy tegnap előtt gazdag legyen?" hanem azokra használod amiben tényleg jó, és megspórolod vele a favágó munkát akkor hasznos eszköz...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
avl
senior tag
válasz aAron_ #130243 üzenetére
"PMÁP-ot csak pár hónapos befektetési horizont mellett érdemes megtartani."
Te igy is teszel ? fordulokor eladod - ha van - es mast veszel ?
hany %-nyid van PMAP-ban ? ha viszonylag sok: milyen sorozataid vannaknekem ~3.2%-nyi 2029/i 2029/j, 2030/i, 2030/j es 2031/i
én még lamentálok, hogy mi legyen velük, vilagpiaci kötveny ETF-eket kezdtem venni (korom miatt is, hozamuk miatt is), abba biztosan megy belöle -
Drizzt
nagyúr
válasz aAron_ #130246 üzenetére
Igen, ebben igazad van. Ott el kell fogadni, hogy adott esetben nem lehet értelmesen kiszállni belőle és tartani kell lejáratig. Viszont hosszú távon azok mellett a kamatok mellett, amit ezek adnak, nem tűnik ez sem egy rettenetes forgatókönyvnek. Egy masszív kamatemelés viszont ebben az esetben is masszív szopót okozna. Szóval igen, jóval nagyobb itt a kockázat. Én ennek ellenére építek ilyen irányba is pozíciót. De a java azért fixmáp/bmáp 2029, illetve az 5.2-es PMÁPok sorsát még meglátjuk. Lehet lesz még szükségem arra a pénzre és akkor el is dől.
I am having fun staying poor.
-
Hmmz
aktív tag
válasz KIA Ceed #130248 üzenetére
Én biztos inkább egy stoplosst-csapnék alá, ráhagyással, aztán néha csúsztatnám utána.. Ha elég ráhagyás van rajta, nem fogja eladni idő elött, bár igaz hogy kevesebb nyerőd lesz, de ha mégis emelkedik, akkor te is azt fogod tenni
Számokat nem vállalok, a te pénzeddel meg pláne nem
Én még fölfele várom..egyenlőre..[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
-
kovaax
őstag
válasz CragON #130242 üzenetére
Amíg magasabb a fix kamata, mint a PMÁP, addig jó. Csak ha elszáll az infla, akkor variálni kell a fixszel. Ha nem akarsz kavarni, akkor meg azért jó a PMÁP csökkenőnél, mert az előző évi magasabb inflára jön rá a prémium, ugyanemiatt rossz emelkedőnél, mivel az előző évi alacsonyabbra jön rá csak a prémium. BMÁP gyorsabban követi az inflációt.
-=- There's no place like /home -=-
-
aAron_
őstag
válasz CragON #130242 üzenetére
Minél jobban csökken az infláció, annál nagyobb a PMÁP reálhozama. Az már más kérdés, hogy ez a FixMÁP-ra is igaz, ami még versenyképes fix hozammal is rendelkezik. PMÁP-ot csak pár hónapos befektetési horizont mellett (vagy közeli lejáratnál talán, lehet van ilyen sorozat, nem számoltam ki) érdemes megtartani.
Aki azt mondja, hogy diverzifikációs okok miatt nem így van, szerintem nagyot téved. Csak akkor lehet ez igaz, ha hosszú távon fektet be és a lakossági újra-befektetési opciók nagy mértékben romlanak hosszú távon és a piaci kötvények reálhozama is csökken.
Egyébként alapvetően:
Növekvő infláció/hozam: BMÁP
Forward hozamok szerinti környezet (piaci várakozás): BMÁP
Defláció/hozam csökkenés (3M DKJ<4-5%): FixMÁPHogy ne így legyen, ahhoz eléggé erősen meg kell erőszakolni a CF modelleket.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
kovaax
őstag
válasz [CS]Blade2 #130223 üzenetére
Tényleg nem követed a politikát. Az első fidesz uralkodást az azt megelőző Bokros csomag hajtotta, a másodikat meg Gyurcsány-Bajnai. Utána meg hátszélben ment a hajójuk, de mihelyt valami történt (kovid, Ukrajna, infla), összeszakadt az egész. Szóval hogy most mi lesz, a franc se tudja. De szerintem további balf@szkodás és osztogatás, és elszalad megint az infláció. De nem látom a jövőt, úgyhogy én maradok 1,5%-os BMÁP-PMÁP kombóban (első emelkedő inflánál jó, második csökkenőnél).
-=- There's no place like /home -=-
-
Gabesz87
veterán
válasz aujjobba #130229 üzenetére
Nem tudtam, de ilyen eszközalapjaink nincsenek amúgy, meg egyébként is 20 évre vállaltunk. MNB honlapján megnéztem az Életbiztosítások és önkéntes nyugdíjpénztárak költség-összehasonlító TKM-keresőjét, és a 20 évre nézve itt én azt látom, hogy a többi biztosítóhoz képest jobbnak mondható az Allianz, 1,67-2,89%-kal. Groupama-nak van még hasonló ahogy látom.
-
Hmmz
aktív tag
Volt egy ismi odakint vagy 15 éve aki komolyba tolta..
Hozzájutott illegálban nem kevés pénzért valami bennfentes infóhoz..
Betolta az összes pénzét, de nyitnia kellett külön egy ezer dolláros trade-t is, másik acc-on, ezen nézte %-ban hogy mennyit keres... mert nem birta szemmel kisérni az eredeti befektetést, pedig ő kezdte tanitgatni ezt az érzelemkizárosdit, de ezekszerint neki is volt még mit tanulnia...
(Bejött a trade, ha ez érdekes, bár vagy 10+ éve nem hallottam felőle, leáldozott az IRC-nek meg az ICQ-nak , remélem nem betonozták be azóta )Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Llew
senior tag
Innen nézve valóban nem sok, de ezen kívül nem sok opció van egyszerű, kockázatmentesen minimális hozamra és/vagy rövidtávú befektetésre.
A KSH-val meg azért számolsz, mert mindent ahhoz mérnek. Azzal nem sokra megyünk, ha Kovács Jóska, meg Kis Pista a saját fogyasztói kosarához próbálja hasonlítgatni a központilag a KSH-hoz igazított befektetéseket.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Hmmz
aktív tag
válasz ngaba #130231 üzenetére
Hát gondolom ismered a legfontosabb szabályt
Rule No:1Ez nem ilyen játék sajnos.. mikor felfedeztem magamnak a teslát nézegettem sokáig, alig vártam hogy elinduljon felfelé .. Eltartott egy ideig..
Mikor felment, óó f@szom, ez túlvett, mossá nem szállok be..
Ugyanezt eljátszottam 100 dodonál is.
1000 dodonál már kib@szott mérges voltam, és idegből belevettem egy nagyrakat pénzel.. Utána jöttek a splitek
Hozzáteszem ritkán gurul el ennyire a gyógyszer nálam, és szarvas hibának tartom utólag, még akkor is ha egy nagyhalom pénzt hozott.
Idegből-érzelemből sose adunk-veszünk
Ez nem a kaszinóterem, ott lehet kispénzel érzelmeket vinni bele, meg szurkolni meg ilyenek, néha szoktam ott gőzkiengedni, főleg régebben.Jéghideg számító dögnek kell lenned ha a számokra bizod a pénzed..
Évek óta próbálom kizárni az érzelmeket a kereskedésből, már egész jól megy, mondhatom hogy átlag felett, de nem vagyok gép, pedig a kamat % ugyanaz, akár 10 usd-vel nyomod, akár 1M usd-vel,
az 5% nyerő az 5% nyerő..
Dehát az emberi pszichét nem egyszerű legyűrni..Most évvégén eldobtam, már hype-ot is kinőtte, mint utólag kiderült igazából ATH-n.. az mán csak plusz szerencse..
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Vesa
veterán
Szerintem meg az egésznek nincs értelme, mivel folyamatosan romlik a forint, azon belül is nyilvánvalóan elég érzékeny a külső gazdasági folyamatokra. Emiatt jobban megéri euróba vagy dollárba tenni, mint forintban maradni ilyen 5%-os kamatokkal, melyek a visszaváltási -1% hozzáadásával már alig hoznak hasznot. Nem vettem még bele, hogy a KSH finoman szólva érdekesen számolja az inflációt, a gyakorlatban az általánosan szükséges termékek egy részének ára sokkal nagyobb mértékben nő. Reálisan tehát, hacsak valaki nem zongorahúrt eszik reggelire, reálértéken az állampapírok inkább bukónak látszanak, mert 5% kamat aligha kompenzálja a 20-70%-ot drágult tejtermékek, tojás, és egyebek inflációját.
Eleve nem értem, miért számol mindenki a KSH adatával, amikor befektetésről dönt? A KSH egy önkényesen összeállított globál kosárral számol (nyilván), holott minden ember átlag kosara akár gyökeresen eltérő lehet. Aki pont olyan termékekből vesz sokat, melyek 20-50%-ot inflálnak, az semmire nem egy a KSH adataival. Előbb mindenkinek össze kéne állítania a saját szokásainak megfelelő kosarat, megnézni azok áremelkedését, és annak alaján kéne döntenie arról, hogy azt milyen befektetéssel lesz képes szinten tartani.
A tudomány a valóság költészete!
-
ngaba
aktív tag
Olvasom Az intelligens befektetőt. (Elég régi, szóval félig meddig gazdaságtörténet szemmel nézem.) És az összes könyvbeli példa és intelem alapján egy baromi nagy crash előtt állunk (+ ha csak megnézzük topic mániásságát is).
Csak az a helyzet, hogy 10 éve is ezt gondoltam, és túl óvatos voltam. (Ebben mondjuk a Kiszámoló Miklósnak is valóban elévülhetetlen érdemei vannak.)
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
DarkByte
addikt
válasz Paxker315 #130168 üzenetére
Nekem is van, FWIA-ba szórom el az aprót. Lassacskán azért az is gyűlik.
Elgondolkodtam nem-e el kellene adnom és abból is VWCE-t venni, de majdnem egyszerre mozognak, szóval szerintem felesleges.#130165: hát az r/kiszamolo csak olyan mint az interneten minden. Sajnos közmű lett ez is, azt pedig hogy hogyan kellene kultúráltan használni azt senki se tanítja meg a népnek.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Gabesz87 #130224 üzenetére
Felhívjuk figyelmét, hogy jelen termék alábbi eszközalapjai esetén a 10 éves futamidőnél a TKM meghaladja az MNB 8/2016. (VI. 30.) ajánlás 33. pontjában rögzített limitértéket (4,25%-ot):
- Demográfia Részvény eszközalap
- BRIC Részvény eszközalap
- Aktív Menedzselt Kiegyensúlyozott eszközalap
- Aktív Menedzselt Hozamkereső eszközalap
Ebből adódóan a biztosító a termék fenti eszközalapjait abban az esetben ajánlja az ügyfeleinek, amennyiben legalább 15 éves megtakarítási szándéka van. -
Hmmz
aktív tag
válasz szabi__memo #130225 üzenetére
Bezzeg odakint meg kenszelték a világvégét a csökkenő infláció miatt, mégisinkább FEL, majd legközelebb korrekciózunk
-
Kal-El
senior tag
Sziasztok!
Az ETF-ek esetén, az osztalék adózása miatt, most mindenki az Írországban bejegyzetteket használja.
De mi a helyzet az ETP/ETC eszközökkel, ahol nincs osztalék? Német, vagy swájci is megfelel? Vagy van valami buktatója az adózás szempontjából, ha nem írországit választunk? (Mert tudtommal nincs) -
szabi__memo
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #130223 üzenetére
Mivel a politika miatt volt nálunk nagyrészt ennyire szar az infláció, ezért ha követnéd a politikát lehet el tudnál képzelni elég gyorsan jóval komolyabb inflációt is mint a jelenlegi. Az, hogy mi volt korábban az semmit nem számít. Ahogy persze az elmúlt pár évből sem lehet következetetni, de azért a gazdaság irányítása nem vett jobb irányt...
-
Gabesz87
veterán
válasz KIA Ceed #130219 üzenetére
Nálunk mindkét gyerek számára van Allianznál Bónusz Életprogram. Szépen hízik, lehet variálni az eszközalapokat, ahogy tetszik. Havi kb. 20-25e közti összeg megy be azt hiszem. Ez ilyen 20 éves távlatú azt hiszem, abban nem vagyok most biztos, hogy mi is hozzáférünk-e majd, vagy csak a gyerek. Én ezt tudom ajánlani.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz CragON #130212 üzenetére
Nézzük meg mondjuk 2000 óta: (választások előtti évek inflációi)
2000-ről 2002-re csökkent 0,6%ponttal, 2002-re 9,2-ről 5,3
2004 csökkent 6,8-ról 3,6-ra, 2006-ban 3,9. Itt van egy 0,3-as potenciális.
2008: 6,1 4,2 4,9 0,7-van benne.
2012: 5,7-ről 1,7, majd 99,8 Jelentősen csökkent.
2016: 0,4 2,4 és 2,8. 0,4 van benne, de itt legalább felfele ment.
2020: 3,3 5,1 majd 14,5, de covid és háború.Nem követem a politikát, utána nézni nem fogok, de azért fejből: A 2002-esnél a Fidesz volt, a választás előtt, és jelentősen csökkent az infla.
A következő MSZP volt, ott lehetett egy kicsi a 0,3-as emelkedésben. Az azt követőnél szintén MSZP volt, ott is van egy kicsi a 0,7-es emelkedésben, de ez a kettő pont nem igazán releváns, mert most nem ők vannak. Ha ők lennének, akkor esetleg mondhatnánk, hogy ez nem véletlen.
A következő az már Fidesz, a választásokra már negatív volt az infláció.
Az utolsó előttinél van egy 0,4-es emelkedés.
Az utolsó szerintem értékelhetetlen.Kettő mínuszos, egy 0,4-es és egy értékelhetetlen a Fidesz-nél, és egy 0,3 és 0,7 az MSZP-nél.
Jelenleg az ideire a becslés 4,1%, nem várt külső tényező nélkül nehezen hihető az 5-6%.
Ha az idei 4,1, akkor a következő évinek még az 5-6-nál is magasabbnak kellene lennie.A fentiek alapján elméletben olyan 0,4-0,7-et tud jelenteni egy választási év. Szerintem ennyit sem, olyan keveset 1 éves távlatban, amivel nem is érdemes foglalkozni.
Ha lenne valami minta, hogy a választások éveire 1-2%pontot emelkedik, akkor számolnék vele, de így én nem fogok.Persze, ha mit tudom én, kap egy ország a pofájára egy 150db atombombát, akkor percek alatt mindjárt a PMÁP a sokkal jobb, ha van még a következő kamatfizetés után jócskán idő a lejáratig. Ez mondjuk egy véglet.
Szerintem mindenképp a PMÁP megtartása a kockázat, egy játék, hogy bejön-e valami tényező.
Ami engem inkább érdekelne, hogy van aki hasonlóan gondolkodik itt, és írta korábban, hogy ráér az ember akkor venni PMÁP-ot, amikor már megy fel az infla, és látszik már a helyzet.
Én konkrétan itteni tanácsra úgy kezdtem ezt az egész MÁK-ozást, hogy megvettem a PMÁP-ot 5,85%-osan 2022.08.19.
2023.02.20 fordult a 14,5-es infla után.
Ez hiba volt.
Aki jobban érti, az talán meg tud erősíteni utólag, hogy DKJ-zni kellett volna még bőven, bőven többet ki lehetett volna hozni 5,85%-nál. Még februárban sem volt késő, sőt. Kb. májusig ráért az ember átszállni. 10-20% éves kamattal lehetett volna karistolni.Ebből tanulva nehezen hiszem, hogy az a jó megoldás, hogy jó előre beleülök a meglevő PMÁP-ba, hogy 2 év múlva hátha sokkal jobban hoz, minthogy
megyek, amerre jobbnak gondolom, és akkor beszállok hasonló feltételekkel az akkori papírba. Még 1x mondjuk szerintem nem fog megtörténni ugyanez, de a koncepció jó lehet más helyzetre vetítve. Persze látom, hogy miért működhet a jó előre beleülés.Érdekesség képen aki tud olyan állampapírt, hogy a megvétel után 3 évvel bejött a vétel, addig gyengén hozott, de nagyon megérte tartani, mert 3 év után aztán kárpótolt, tehát Ferike a régi papírral beelőzött mindenkit, az dobja be, hogy melyik volt.
Én még csak az ellenkezőjéről olvastam, hogy bent maradtak a gyengébb papírba.[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz HussarF #130216 üzenetére
Nem látom most, hogy mi az a +12.350 Ft (+~24%) nálad a fixmáp-nál.
Külön sorba kellett volna írni, de azt hittem így is érthető a számok alapján.
A Fix és a Pmáp kamat különbsége:
64.350-52.000 = 12.350 amiből 10.000 a visszaváltási bünti, így ténylegesen 2350 Ft-ot, 0,235%-ot nyersz első évben.#130217 Begi
Én végül úgy döntöttem, hogy diverzifikálok. Lesz ez is az is.
Szerintem ez a legjobb megoldás, nálam is ez a terv. PMÁP-ból is meghagyás, Fix és BMÁP is.#130218 CragON
Ezért is számoltam ki a saját estre romló Fix-elha az összes jelenlegi PMÁP-ot Fix-be forgatnám.
A visszaváltás miatt 99%-os tőkével és egy a most elérhető után negyedévente 0,5%-al romló kamatú Fix-ekkel számolva (tehát 6,0 majd 5,5%-os), a következő 1 évben így +35%-al lennék előrébb a PMÁP-okhoz képest.
De a Fix teljes futamidejére számolva is ~30-35% az előny a Fixnek a PMÁP-al szemben.
Arra kalkulálni viszont, hogy 2-3 évig bukón vagy nullszaldón tartod a PMÁP-ot, hogy talán majd az utolsó két évében többet hozzon, az elég hiábavalónak tűnik.
Szóval a Beginek adott válaszra visszaugorva az a terv, aztán mire az utolsó PMÁP is kipörög addig még van fél év, meglátom mi lesz a helyzet meg a kilátás akkor.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
KIA Ceed
tag
Sziasztok, ismerünk a start számlán kívül olyan hosszútávú előtakarékossági "csomagot", ahol a kedvezményezett gyermeken kívül kivét szempontjából senki nem fér majd hozzá történjen bármi (még én sem), és unokának is megnyithatom és fizethetek/befektethetek részére? Köszi!
-
CragON
aktív tag
"A tényleges nyereség valóban nem sok (0,235%)"
A lényeg pont a valódi nyereség, amit írtál. Nem olyan nagy a külömbség, hogy megéri váltania az első évben. Főleg ha magasabb inflára számítunk.
A bukó az lehet, ha időközben nem jönne ki jobb papír a jelenlegi fix 6,5% -től vagy ez megszünne és nem hosszabbítanák meg sokáig, így nem lenne mibe "menekülni".#130217Beg
Én is a diverzifikálás mellett döntöttem, de nagyobb százalékban hagyok meg PMÁP-ot.[ Szerkesztve ]
-
Begi
senior tag
válasz ngaba #130215 üzenetére
Nyilván ha megtartod a fixMÁP-ot, akkor más a matek, de ugye ebben az országban bármi és annak ellenkezője is megtörténhet.
Viszont ha nő az infláció (bevallják, hogy ténylegesen mennyi), akkor jól jön a PMÁP.
Én végül úgy döntöttem, hogy diverzifikálok. Lesz ez is az is.
Szívem szerint dobnék mindent és menne TBSZ-re, de a hitelek miatt nagyon gondolkodom rajta. -
Ki, de nem teljesen értem a számaid. PMÁP kamattal együtt 1.052.000 Ft egy év múlva.
A FixMÁP meg 990.000*(1+0,065/4)^4 = 1.055.936 Ft
Nyilván ezt némileg módosítja, hogy a PMÁP kamatfizetés napján már van felhalmozott kamat a FIXMÁP-on.Nem látom most, hogy mi az a +12.350 Ft (+~24%) nálad a fixmáp-nál.
Ettől függetlenül én is dobósnak tartom a 1,5%-os PMÁP-okat is, kivéve, ha valakinek kell egy fél éven belül a pénz.
#130215 ngaba
Sztem ez nem akkora hiba, a FixMÁP-ot sem akarják a legtöbben végig tartani és akkor azon van még egy -1%[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Igazából ha a PMÁP-ot nem tartod meg lejáratig, akkor mindenképpen lesz egy -1% valamikor. (Jó, 3 év múlva az valószínűleg kevesebbet fog érni, stb.) Ezt sokan kifelejtik a számolásból, amikor ilyen 2-3 éveket hasonlítanak össze, és a PMÁP oldaláról lefelejtik a visszaváltási büntit.
-
user112
senior tag
Sziasztok!
A Lightyear megbízható? Senki nem tart visszaéléstől a személyes adatokkal, vagy a befektetéssel kapcsolatban? -
Llew
senior tag
válasz Segal #130208 üzenetére
Ha felmerül ez a PMÁP megtartás kérdés, akkor mindig ezzel a magas kamatúakat nem biztos, hogy megéri megtartani felvetéssel jöttök, meg ezzel a 6,5-1=5,5% vs 5,2%-al.
Valaki kiszámolta már ezt ténylegesen?
Mert én igen, de nekem nem ezt mutatják a számok.
A visszaváltási "bukta" miatti dolog egyszerű:
PMÁP 2029/I 1.000.000*5,2%=52.000 Ft
FixMÁP 2028/Q12 990.000*6,5%=64.350 Ft +12.350 Ft (+~24%)A tényleges nyereség valóban nem sok (0,235%), de aki állampapírban gondolkodik az valószínűleg eleve a PMÁP hozammal együtt tervez, tehát eleve nagyobb összegről van szó. Vagy frissen befektethető összeggel amúgy is ki tudja pótolni a névérték különbséget.
A maradék két évre nézve viszont a Fix-nek akkora előnye van, hogy idénre és jövőre 5-6%-os infláció kéne, hogy a PMÁP egyáltalán utólérje.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Segal
veterán
válasz tobias40 #130206 üzenetére
Nem kerestem rá, de mivel írták hogy ez még 1,5%-os kamatozású ezért szerrintem ne add el, mert ebben az esetben kapnál 1% büntit az idő előtti eladás végett.
Ugye tavaly 3.7% lett az infla, ha ehhez hozzáadjuk az 1,5%-ot akkor 5.2%.
ha viszont eladod akkor a 6.5%-os fixmápból vonj le 1%-ot a pmap eladás végett, így 5.5%-ot hozna. Nyilván ha több évig tartod akkor ez az 1% 2 vagy 3 évre leosztható, de alapesetben 0.3%-al kapnál többet 1 évre, viszont ha mégis beröffen az infla bármi végett akkor a fix az fix maradna... Szerintem ennyiért nem érdemes kockázatot vállalni."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Paxker315
addikt
válasz Wn2tl #130193 üzenetére
Ja, engem korábban az "RMW" (bár ez profitabilitás, de úgy rémlik, a CMA (conservative minus agressive ) és RMW faktorok tekintetbe vételével komponálják a "quality"-t. Továbbá ott van a MSCI World Enhanced Value index, ami szigorúan véve nem is 100% "értékeltség" (HML) alap, hanem integrálja az MSCI World Quality factort is.. még régebben pont az ilyen megközelítés miatt gondoltam, hogy az SPDR MSCI World Value számomra megfelelő lehet, mert bár kisebb a "value" kitettség, de az RMW és CMA (~quality) kedvezőbb, mint mondjuk az IS3S (IWVL) esetén.
Így ha nem is direktben "qualityfactor" alapról beszélünk, de ezt is tekintetbe veszi az index, amit követ. Eladni a következő években nem terveztem, elfér, enni nem kér, meg hátha egyszer a jelenleg "siralmas" vételi-eladási különbség is rendeződik majd. . : ) : )
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz tobias40 #130199 üzenetére
A 28/I még 1.5%-os kamatprémiumú, a jobbak közül való.
Ha később esetleg újra emelkedik az infláció, még lehet jó kamata, emiatt többen megtartják ezeket a papírokat - aztán vagy bejön, vagy nem.
Ha nem szeretnéd megtartani, akkor én is valószínűleg a FixMÁP-ot választanám helyette a mostani felhozatalból. -
ngaba
aktív tag
válasz donat_sz #130191 üzenetére
Engem a saját portfóliómban a turnover idegesít; azt akarnám csökkenteni, de úgy, hogy ne a szokásos NVDA, TSLA és társaival legyen tele a portfólió. (Büszke vagyok rá, hogy egyik ETF-emben sincs Tesla tudtommal, ez elvi kérdés.)
Valami mid cap lenne erre jó, de annak nem sok értelmét látom. Small capből meg csak a value jó, ami turnovert generál (meg minden hasonló algoritmus).
De mondjuk ez csak a jövő zenéje . Ha megnézem az ETF-jeimnél a tracking difference-et, akkor nem vészesek, szóval lehet, hogy a turnover nem is számít annyit, mint amennyire a rationalreminderen félnek tőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Netfone
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...