Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz zserrbo #42558 üzenetére
Nem azért, nem egészen sikerült bootolni azt a telepítőt. Ilyen uefi van a gépen? Legacy bootra kéne állítani.
De ettől még lehet a pendrivera kiírás is szar.Biztos, hogy netinstallt akarsz?
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
lev258
veterán
válasz zserrbo #42558 üzenetére
A netinstall verzió szerintem nem neked való.
Továbbá az a gyanúm, rosszul írtad ki a pendrive-ra. A GPT-t meg nem is értem, a telepítő milyensége nem határozza meg a merevlemezét. Esetleg megpróbálhatod a Rufus-on kívül mással is.
Vladi: UEFI-vel sincs gond, itt más lesz a hiba.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #42573 üzenetére
Most kiírtam egy GNOME-os live képet és futtattam a live képet, ott bejön a bootloader, ki is választom hogy sylinuxos legyen (YUMMival ilyen unlisted isot választottam ki), de kiírja:
A problem has occured the system can't recover...Illetve panaszkodott az EDD=off to disable-re. Néztem ez vmi kernel beállítás lehet....
Nem kellene megformázni a winyót előtte? Mert vadi új. (a bios látja a winyót)
-
zserrbo
aktív tag
-
Vladi
nagyúr
válasz zserrbo #42617 üzenetére
Milyen vga? Azon át megy, nem?
Nálam kicsit másként néz ki, keresgélni kell, ha a driver támogatja, akkor mennie kell.
mod: ha végképp nem megy, akkor nézd meg a lejátszó programban, ott eltérhetsz a rendszertől. pulseaudion megy amúgy?
pl én deadbeefben beállítom, hogy alsa és akkor tetszőlegesen válsztom a kimeneteket.
[ Szerkesztve ]
Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!
-
King Unique
titán
válasz zserrbo #42690 üzenetére
Röviden, tömören, xar a magyarított ISO...
Nálam is megvan uaz és nálam sem engedi Windows alatt GPT - UEFI módban kiírni. De pl. Mint 17.3 Cinnamon, Ubuntu 14.04, 16.04 beta, illetve más 64 bites Linux ISO-nál simán működik.
Tehát töltsd le a "normál" 64 bites Ubuntu telepítőt és azt már kiírja a Rufus GPT módban.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz zserrbo #42726 üzenetére
Ha az a service fajt van neked is amit en talatam akkor az a gond hogy a tty7-en mar van egy session (gnome), viszont elvileg gdm-bol (bejelentkezo felulet) ki tudod valasztani a kodi-t is gnome session helyett.
Amugy parancssorbol ehhez hasonloan tudod elinditani:
startx /usr/bin/kodiVigyázat, csalok!
-
zserrbo
aktív tag
válasz zserrbo #42874 üzenetére
Az előző kérdésemet kiegészíteném. Azt hiszem kezdem érteni a struktúrát. Az alábbi struktúrát szeretném linuxra (2TB-os hdd-nél), tippelek méretet is hozzá:
rendszer (20GB) - /-re mountolva
swap (4GB) - van hely, igaz 4gb ram lesz benne
home (kb 40GB) /home -
külön a filmek, telepítők, ( a maradék 1 vagy 2 partícióra osztva) - ha nincs jobb /mnt/moviesTomcat - a weblapok ne a root partíción legyenek
Ha jól néztem a var-on belülre kerülnek a weboldalak.
/var/lib/tomcat7/webapps/ROOT/
Talán csináljak egy partíciót, amit /var-ra mountolok? Jól gondolom, hogy ilyenkor a fájlkezelőből eltűnik ez a partíció, mert a root partíció/var-ból érem el?backup a winyó végén (200GB) - gondolom itt tök mind1 lehet akár /mnt/backup is
Windowsos világból jövök, nekem totál szokatlan még, hogy nem betűkkel elnevezett meghajtók vannak. Mit gondoltok praktikus ez így?
---
Másik kérdés, az OwnCloud olyan mint a samba megosztás? -
törölt tag
válasz zserrbo #42877 üzenetére
/var-t szerintem minden esetben érdemes kivenni a gyökérfájlrendszer alól és külön partícióra tenni.
Miért tűnne el a fájlkezelőből?Ha ez az egy HDD van a gépben, akkor mi értelme a külön backup partíciónak?
A csatolási pontokat ott hozod létre, ahol kedved tartja, nem kötelező az /mnt alatt.
-
törölt tag
válasz zserrbo #42879 üzenetére
Hát ha simán nem is, de nem megoldhatatlan...
Ha LVM-et akarsz, akkor újra kell gondolnod az egészet, de ebben majd segít valaki más, nem foglalkoztam vele...
Ha előre tudom, hogy benne van a dologban a méret változás, akkor Btrfs-t rakok, ott több módszer is van ennek a megoldására, élen az alkötetek létrehozásának a lehetőségével.
Hogy mit raksz külön partícióra, az erősen felhasználói szokások kérdése, én csak a /var-t szoktam... -
inf3rno
nagyúr
Ha már van 2TB helyed, akkor szerintem ne sajnáld és adj kicsivel többet a rendszerre, meg főleg a /home-ra (ha jól tudom abba mennek a telepített programok). Elég hamar meg tudnak hízni ezek, már egy komolyabb játék is 10GB simán megvan. A swapnek akkor lehet jelentősége, ha kevés a memóriád, vagy memória zabáló programokat használsz. Az is lehet egy picit több.
Ami nálad még érdekes lehet, hogy GPT-s lemez kellhet az MBR helyett. 2TB felett az MBR nem működik, ez a lemez meg pont határon van. A GPT-hez kell egy külön biosboot partíció, ami 2MB, illetve UEFI-s vagy hibrid BIOS-os alaplap. Kell még neked egy /boot pírtíció, ami 200MB, gondolom a GRUB-nak. Ezeket nem tudod titkosítani, minden mást igen, és javasolt is, ha nem szeretnéd, hogy bárki hozzáférjen az adataidhoz.
Én a helyedben hosszú távon vennék egy SSD-t, és a rendszert, home-ot meg swap-et átraknám oda, az adatokat meg külön HDD-re. Én legalábbis most ezen dolgozom. SSD-vel sokkal gyorsabb a boot és a program indítás is, meg az adatoknak tudnál egy stabil RAID-et csinálni még 2 ugyanolyan vinyóval, a rendszer meg elmenne RAID nélkül. Már ha sok fontos adatod van. Ha nem, akkor a fontosabbakról elég backupot csinálni pendrive-ra bizonyos időközönként.
Szvsz. nem egy nagy váltás ez a mountolás, valamivel másabb a logikája, mint a windows-os meghajtós megoldásnak, de nagyon hamar bele lehet szokni. Nekem legalábbis pár nap alatt sikerült, most így néhány hónap után meg teljesen természetesen jön.
Buliban hasznos! =]
-
N0zer0
senior tag
2 TB-os meghajtón a rendszernek mehet akár 100GB is, ilyen nagy HDD-nél nem overkill. Plusz a 64 bites rendszer jobban hízik, mert a 32 és 64 bites csomagok is felkerülnek. Lehet elég lenne az 50GB is, de 2TB-nál elenyészik az plusz 50GB. A swap partíciónak van egy olyan előnye, hogy egybefüggő terület, ezért elvileg gyorsabb, a gyakorlatban viszont kimutathatatlan a különbség, lehet fájlban is tárolni, aminek a méretét módosíthatod ráadásul később is akármikor, sokkal rugalmasabb.
A home méretét te tudod, hogy neked mennyi kell. A többi adat mehet egy újabb partícióra, de azoknak elég egy partíció, minek kéne külön partíció a filmeknek és külön a többi adatnak?Az LVM-nek pont az a lényege, hogy át lehet méretezni, igaz nem minden irányban garantálható adatvesztés nélkül, ha pl. sok adat van, és te csökkenteni akarsz a méretén, az lehet csak adatvesztéssel fog menni, de alapból pont az ilyen átméretezési mizériákra találták ki.
-
N0zer0
senior tag
válasz zserrbo #42930 üzenetére
Képzelj el 50 GB-nyi adatot, egy 60 gigás LVM köteten. Ezt nem lehet adatvesztés nélkül 50 giga alá csökkenteni, elég, ha józan paraszti ésszel átgondolod. Persze az LVM-nek vannak más korlátai is, pl. titkosított partíción lévő LVM kötetei nem méretezhetők át, de vannak még ilyen korlátok. Tehát míg az LVM alapvetően tud adatvesztés nélkül átméretezni, azért nem korlátlanul, ahogy az informatikában semmi nem korlátlan. Persze egy otthoni gépen, hacsak nincs titkosítás, nincs sok értelme az LVM-nek.
Az adatpartíciót hagyd a lemez végén egyben, nem jó, ha kismillió partíciód van, kevesebb partíciónál a szabad hellyel is rugalmasabban tudsz gazdálkodni.
Tényleg lehetséges, hogy vannak olyan telepítők, amelyek swap partíció nélkül nem engednek tovább, még nem futottam bele ilyenbe, de biztos kellemetlen. Ezt úgy tudod legkönnyebben kijátszani, hogy az egyik még nem használt partíciót megadod swapnak, majd telepítés után mégis lecsatolod (swapoff /dev/akármicsoda-pluszszám), átformázod adatpartícióvá, átállítod a /etc/fstab fájlban a paramétereket. Esetleg csinálsz swap fájlt dd-vel, amit megformázol mkswap paranccsal, és ezt teszed be az fstab-ba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz zserrbo #43603 üzenetére
Rendszergazdaként nem kell a sudo, de az amúgy egy paraméterezhető dolog ahhoz, hogy xy béla a helyszínen néhány dolgot meg tudjon csinálni, amihez egyébként az admin kellene. Az más kérdés, hogy kényelmi megoldásnak is használják az asztali disztrókban.
A biztonsági részről szerver téren nem tudok túl sokat, de mivel a normál munkához általában nem kell rendszergazdai hozzáférés, így szerintem nem célszerű rootként csinálni dolgokat a gépen. A mindennapi használat gondolom böngészést is jelent, azt biztosan nem rootként csinálnám.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz zserrbo #43606 üzenetére
Hát ő, ha már szerverről van szó, akkor nézzük meg inkább a Debian-t, még csak onnan indulnak az alapok Ubuntunál is.
Ott a telepítéskor létrehozod a root felhasználót az ő jelszavával, meg a saját normál felhasználódat a saját jelszavaddal. Alapból a felhasználód nem tagja a sudo csoportnak, így ő nem tud sudo-t használni. Neki az su - parancs kiadásával rootra kell váltani, majd ott a sudo adduser felhasználód sudo paranncsal hozzá kell adnia a felhasználódat a sudo csoporthoz. Itt van lehetőség korlátozni is, hogy mit lehet megtenni a sudo-val.Hogy az Ubuntu szerver pontosan mit hoz létre alapból azt nem tudom, de ehhez képest minden más megoldás a biztonságot áldozza a kényelem oltárán.
olivera88: Inkább a Strech, bár a Jessie + új kernel is inkább szerencse kérdése mivel írják is, hogy ne tedd fel éles rendszerre.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest