Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Természetesen. Vagy LVM kötetet készítesz, vagy hagyományos raid0 eszközt hozol létre.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van itthon két egyforma merevlemezem (SAMSUNG HD502HJ), amiket egy ideje már nem használok, de most elő kellett vennem. Letöltésekhez kellene ideiglenes tárolónak, amíg nem veszek valamit, semmi fontosat, pótolhatalant nem tárolnék rajtuk. A kérdésem az lenne, hogy Debian alatt valahogy össze tudom fűzni őket egybe, hogy a 2*500 giga helyett 1 terás kötetként tudjam őket csatolni? Nyilván tisztában vagyok ennek minden kockázatával, de csak ideiglenes megoldás lenne.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Egy teljesen belakott 12.10-es Bookworm-ot használok. Gondolotam, dobok egy trixie-t a sources.list-be és futtatok egy Trixie/sid update/upgrade/dist-upgra-det, hogy megnézzem, hogy milyen lesz majd az augusztusban megjelenő 13-as Debian.
Első nekifutás totálisan bukáshoz vezetett. Csomó teljesítetlen függőség és a legrosszabb, hogy egy aktívan futó GUI-n próbáltam ahol a terminál emulátor (terminator) frissítés közben elszállt, és a dpkg-val a kapcsolat megszűnt, így gyakorlatilag rakhattam vissza a rendszert mentésből.
2. alkalommal végigment a frissítés, de a grub2 összeomlott és folyamatosan a BIOS főmenü jött fel, a welcomte grub! felirat után. Fórumon visszaolvasva a frissítés miatt a grubenv fájl a /boot/grub-ban nem firssült, és a hiba miatt gyakorlatilag a grub elcrash-elt.
Túrtam a fórumot, és a megoldás a grub-setenv-vel a next_boot_entry-t 0-ra állítva sikerült életet lehelni a rendszerbeGondoltam megosztom a tapasztalatom.
A gép egy HP2170p elitebook volt, dokkolóval használva. -
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
J0shu4M1ll3r #10749 üzenetére
Megoldva, tárgytalan
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
ls / paranccsal listázott mappákat hogy lehet törölni? OMV-ben csináltam pár megosztott mappát, aztán átszerveztem mindent és maradt 2 mappa amit ki szetretnék törölni.
Elvileg ez a root directory de nem tudok elnavigálni oda, ssh-val kapásból a userem home folderjábe jutok, viszont onnan tovább nem.
Köszönöm!! -
kovaax
őstag
válasz
Crvsh3R #10745 üzenetére
Nem tudom most be van-e kapcsolva a medzsik, amivel néha rá lehet venni, hogy sync-elje a lemezeket, és hátha kiíródnak a logok, mielőtt újraindul. Vagy távoli logolást bekapcsolni, és a loggyűjtőre hátha megy ki még log, mielőtt megdöglend. Monitorozó szoftver is tud segíteni, hogy mi történhetett vajon (zabbix, icinga, nagios)...
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám kideríteni, hogy mibe fagyott bele az itthoni Debian 12 kiszolgálóm? Kora délután még elértem ssh-val, de pár óra múlva ssh-val sem tudtam rálépni, se fizikailag nem tudtam belépni rá (CLI only, logon screen-nél a kurzor nem villogott, mikor rádugtam billentyűzetet nem reagált rá, ki kellett kapcsolnom a power gombbal). Journalctl-ben nem találok semmit, konkrétan arra az időszakra hiányzik. Samba fut rajta, illetve Docker-ben fut pár kiszolgáló, tavaly év vége óta folyamatosan üzemel hibamentesen. Hőfokok rendben vannak. Lenovo ThinkCentre M720q.
-
bambano
titán
válasz
zetecR #10741 üzenetére
chipsettel nem szokott gond lenni, ha a hálózati kártyát nem ismeri fel, raksz bele egy intelt, oszt jónapot. usb dettó.
A quadro grafika lehet kétséges, hogy abban a debianban konkrétan melyik grafikus meghajtó van.A kérdés, hogy csak nyomtatni fog a gép, vagy azon fog futni a grafikai tervezés is, mert akkor agyalni kell a dolgokon. Azt megnézném, hogy lehet-e olyat, hogy a program fut egy x gépen, kigenerálja a nyomtatni valót, amit utána y gépen kinyomtatnak.
-
zetecR
addikt
válasz
bambano #10740 üzenetére
A latex alatt HP Latex 360 nyomtató értettem, ami gyakorlatilag vulkanizálja a festéket a vinylen, enyhén nyújtható lesz, mint a latex.
A nagy géppel kapcsolatban visszakanyarodnék az első kérdésre: vajon a Debian 8.6 zokszó nélkül felmegy egy HP Z640-re, Xeon E5 és Quadro grafikára?
Chipsetet, LAN-t, USB vezérlőket, stb, mindent fog ismerni? -
bambano
titán
válasz
zetecR #10739 üzenetére
Ha latex alatt a LaTeX-et érted meg a dvi-t, azt kb. bármin ki lehet nyomtatni, csak nem szabad hagyni, hogy a debian beleokoskodjon.
Rákerestem a scitex-re, annyit látni elsőre, hogy ez nem otthoni fotónyomtató
Szóval ha ipari környezetbe kell, és van hardver, akkor ebben az esetben azt javaslom, hogy bármilyen vasra tedd fel natívan az általuk elvárt oprendszert és használd úgy. Ipari méretekben nem szórakoznék virtualizációval.
-
-
zetecR
addikt
válasz
bambano #10736 üzenetére
Caldera. Egy RIP szoftver nagyformátumú nyomtatók kiszolgálásához.
Adnak hozzá egy speciális Debiant, Caldera Special Editiont, vagy a Debian 8.6-ot ajánlják.
Vagy 2-3000€-ért frissíted a legújabb verzióra és futa legfrissebb Debianon, azonban az én nyomtatómhoz gyakorlatilag semmi pluszt nem ad, tökéletesen megfelelne a Caldera 11 is, ami ugye Debian 8.6 alatt fut. -
Friczy
senior tag
-
zetecR
addikt
válasz
bambano #10733 üzenetére
Ezt írja a szoftver manuálja:
IMPORTANT: Caldera doesn’t provide any guarantee about installing Caldera Software on any other version of Debian than the Special Edition built for Caldera or the currently recommended official Debian, since they have not been tested.
It may simply not work.Virtualbox-ot ajánlanál a 8.6 alá?
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
most üzemelnék be egy nyomtatót, aminek a szoftvere Debianon fut.
Debian "Jessie" 8.6 MATE UI (APPE 4) kell alá - más verzió határozottan nem ajánlott.A kérdés, hogy egy korabeli Xeonos workstationra szépen fel megy?
Mondjuk egy HP Z640 vagy egy Lenovo ThinkStation P510 Xeoon E5 1650v4-gyel ás/vagy egy Quadro K2200 vagy M2000-es videokártyával fog működni?Ha jól gondolom, körülbelül egy korszak hardvere és szoftvere, tehát minden drivernek meg kellene lennie?
-
Apollyon
Korrektor
Nem igazán, mert ezzel meg úgy vagyok, hogy vagy rendes Debian legyen, vagy legyen saját alapja, különben csak egy felskinezett valami lesz.
Ez alól kivétel a Devuan volt, mert abban legalább van runit, és ahhoz hozzászoktam.
De ha dől a Debian a sok politika miatt, akkor dől a Devuan is, szóval most az is felejtős részemről. -
-
Apollyon
Korrektor
Igen láttam, csak mostanában fedeztem fel, hogy az elmúlt években ez milyen durván eszkalálódott.
Az öncélú politizálásuk nekem nem fér bele az értékrendembe, szóval amíg nem hagynak fel ezzel, addig nézek más disztró után – arra is amire a debian jó lett volna, de daily drivernek már amúgy sem ezt használom egy jó ideje. -
Apollyon
Korrektor
Debiant akartam feltenni szervernek valahova, de úgy látom elkapta a szivárványos politika, úh. inkább skippelem – nem lepődnék meg, ha a mostani szélben menne amúgy is levesbe az egész.
Szóval még az is lehet, hogy offolják a non-free dolgokat, és egyszer újra GNU kompatibilis lesz. De jelenleg most ez a legkisebb gondja ennek a disztrónak. -
-
MInden rendben van a 12.9 kiadással? A netinst, és DVD iso kivételével nem tölt le semmit a torrent.
Ráadásul azt írja az xfce kiadásra, hogy 0 méretű! -
Mit találtam... itt egy cikk, ami Nautilusról ír, de a képeken szerintem nem az van. Ez vagy Caja vagy Nemo, szerintem ez utóbbi, de nem Nautilus.
-
BUÉK!
Kérdés... a topik címe Debian GNU/Linux. Nem lenne időszerű az átnevezés? Már nem része a GNU rendszereknek, itt sem látni fent őket:
https://www.gnu.org/distros/distros.html -
kovaax
őstag
Tegyétek a fa aláBÚÉK! Debian Installer Trixie Alpha 1 release -
-
kutga
nagyúr
válasz
shadow1901 #10715 üzenetére
Át is adhatod neki az usb hardvert, hogy a guest kezelje.
-
válasz
kovaax #10708 üzenetére
Kénytelen vagyok a Minttel is foglalkozni, nagyon népszerű rendszerré nőtte ki magát, plusz pár napja elvállaltam a Mint topik topikgazdai feladatait is. Legalább az összefoglalót rendbe tudtam tenni, a néhol 2015-ös (!) hivatkozásokat már időszerű volt eltávolítani.
-
kovaax
őstag
Ez azért van, mert (nem szakszerű lesz, most lusta vagyok gondolkodni) aki bootol, az a saját és a windows szarjával van aláírva. Szóval ha a Debian az elsődleges, akkor az csak Debiánt és wint bootol be, ha a Mint, az meg csak Mintet és wint. Én is szórakoztam ezzel anno egy sort, de nem tudsz vele mást csinálni, csak mindig módosítani a uefi boot sorrendet.
-
-
Üdv,
Frissen telepített Debian nem hajlandó bootolni bekapcsolt Secure Boot mellett... Más is ezt tapasztalta?
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nők, nőügyek (18+)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xbox Classic / Xbox 360
- További aktív témák...
- Honor 70 256/8GB / szép állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Samsung Galaxy A12 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung LU28H750U 28 UHD 60Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest