- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
Krissz80 #103222 üzenetére
A Manjaronak van 3 ága : Stable, Testing, Unstable.
A Stable ági tarolókkal települ, de 2 paranccsal át lehet
menni valamelyik másikra.
Az Unstable tarolós Manjaro, gyakorlatilag ott van ahol
a pure Arch.
Az Unstable tarolós Manjaro tarolói naponta többször (2 óránként?)
szinkronizálódnak az Arch stable tarolóival.
Ha Manjaron engedélyezed az AUR-t, akkor nagyon ajanlott
átmenni az Unstable ágra! -
-
válasz
Krissz80 #103219 üzenetére
Az arch esetében nem lehet, hogy a rolling model okozza?
De, ez egyértelmű! Archerek persze felháborodtak régebben, ha azt írtam, hogy néhány hónap kihagyás után már kockázatos lehet a rendszer upgrade-je!
Próbáltam párszor hónapok elteltével Manjarot frissítani, de olyan hatalmas csomagmennyiség frissült, köztük rendszerkomponensek is, amit szerintem már képtelen volt a csomagkezelő managelni. De ugye a rollingnak épp az az előnye, hogy folyamatosan dőlnek rád a friss csomagok, de ez engem frusztrált is mindig, mert azért elég sok csomagnak működnie kéne jó ideig, ha az jól van megcsinálva és stabil. Egy jó példám van erre, anno Manjaron félóra is eltelt telepítés után, mire nagy nehezen felállt a wifi és nem értettem mi a baja, mert semmi baja nem volt. Azon kívül persze, hogy egy máshol atomstabil iwlwifi csomag helyett a rolling egy superbeta rc verziót alkalmazott, de hogy miért, ne kérdezd. Mindegy, elfogadtam a rollingosoknál ez egy életérzés, ha egy órája nem érkezett semmi friss csomag, már pánikba tudnak esni!
Pl. egy frissítés az egyik gépen nem a másikon meg hasonló problémát okoz.
Lehetnek egzotikus apró hardverkomponensek egyes gépekben, ami okozhatja ezt. Ezért szeretem a már pár éves Intel belsőkkel teletűzdelt használtüzleti notikat, de csak a 2020 előttieket, azok jó igavonók módjára mindenevők. A régi Dell Precision M4700-ra anno olyan nVdia drivert raktam fel, ami nem volt megfelelő a gyártó szerint sem az adott hardverhez, a gépet ez különösebben nem zavarta, szinte mindegy volt neki, melyik gyári drivert rakom fel. Nyilván ellenőriztem is, hogy azt használja és nem a nyílt drivert, de egyébként nagyon észre lehetett venni a kijelzőn is, mikor melyiket futtatja a rendszer. -
válasz
cigam #103215 üzenetére
Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát!
Miért ne okozhatna problémát? Úgy írod le, amiket tapasztalsz user error mellett, mintha a Linux Mint-nél ez egy kijelenthető megállapítás lenne, nevezetesen, hogy sem külső sem belső meghajtóra nem enged telepíteni az install helper! Azért gondolom érzed, hogy ez mekkora marhabaromságnak hangzik!Nézted már fdisk -l vagy parted -l parancsokkal mi lehetne még a gond azon kívül, amit direkt rosszul csinálsz?
Fene se érti miért ragaszkodsz két dologhoz is, amik gondot okoznak a telepítés során, de nyilván nem Linux Mint-et akarsz telepíteni, hanem csak bizonygatod, hogy ez a fránya agyonajnározott Linux Mint alkalmatlan, még egy rutinos Linuxos sem tud vele sehová semmit semmikor telepíteni! De nyilván a Linux Mint is utál téged, nem csak Te őt!
-
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Legtöbb esetben működik egy másik gépbe átrakott meghajtón lévő disztró, nVidia VGA az nyűgösebb lehet illetve az Archklónoknál is jóval kevesebb az esély a normál működésre, mint egy LTS rendszerű disztrónál.
Minap találtam egy régi Kingston Fury 120GB SSD-t, beraktam a Zbook 15 G5-be, anno egy Dell Precision M4700-ban volt rá telepítve Ubuntu 22.04, az simán működik is, a Manjaro KDE 21.x.x verzió viszont egyből elakad dpkg database update started hibával. Ez utóbbi teljesen normális, adott gépben telepített Archklón is leülhet, ha félévig nem bottolsz be róla/nem upgrade-eled.
-
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Nem kell. A nyaralós linuxmintem egy laptopról indult, utána az SSD bekerült egy q9300-as gépbe, aztán az alaplapostól mindenestül fel a polcra, a gépbe pedig egy i3 2100 és a hozzávaló alaplap került. Minden probléma nélkül. Nvidia kártyával sincs gond, ha normálisan működik a nouveau. Sőt, ha le DD-zed a rendszer SSD-det és a másolatot rakod egy teljesen új gép alá akkor sincs semmi gond... elvileg.
-
válasz
ubyegon2 #103214 üzenetére
Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni,
Tehát én csinálok értelmetlen dolgokat, mert a telepítő nem engedi a belső meghajtót kiválasztani, és nem engedi a külső meghajtóra telepíteni. Ez most komoly?Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát! Pontosan milyen gondot okoz azon kívűl, hogy látványosan nem működik a leghajtóválasztó menüpont?
-
válasz
cigam #103212 üzenetére
Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.
Egy részét ezeknek már érintettük, a többi része meg homályban marad, mert azt azért nem tudjuk, milyen particionálása van a külső meghajtónak, a gép BIOS beállításainál is lehetnek akadályozó tényezők, egyszóval eléggé többismeretlenes ez a dolog. Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni, de azt az opciót erőlteted, nem külső meghajtóra akarsz telepíteni, de az istennek el nem távolítanád, ha egyszer gondot okoz...no meg ott van az, hogy a normál particionáló rész sem tetszik neked, pedig azzal célszerű dolgozni. Vannak nehéz particionáls install helperek valóban, az Ubuntu/Linux Mint install helpere nem az. A default Debian még az expert módon kívől is elég nehézkes, a Fedora, Suse sem kezdőbarát, másoknak meg ezek az egyszerűek.Annyi világos, hogy egy könnyített meghajtóválasztó opcióval valamit nem tudunk megoldani, akkor marad a normál módszer. A userek elég nagy része gond nélkül telepít Linux Mint-et, persze ők nem azt az utat keresik, amin nem lehet odaérni!
-
válasz
ubyegon2 #103209 üzenetére
Tovább próbálgattam, és ekkor jöttek elő még "csontvázak a szekrényből". Rowon említette a Calamaris-t, azt hittem a Mint telepítőre gondolt.
Ha nem a "Windows mellé" opciót kell választani, akkor had kanyarodjak vissza az első kérdésemhez, amire a sok mellébeszélés mellett még nem válaszoltál. Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.Krissz80
Nem szükséges. Szerintem Windowsnál sem. -
Krissz80
senior tag
Ahogy kezdek ismerkedni a rendszerel felmerült bennem egy kérdés: ha a legtöbb driver a kernelbe van fordítva akkor szüksége a Linuxoit egyáltalán újratelepíteni egy gépcserénél?
A kezdeti próbálkozásaim során pl. csináltam olyat, hogy egy külső SSD-re tettem fel egy laptopon és az asztali hiba nélkül bootolt róla.Mondjuk vegyük csak azt az esetet amikor nincsen szükség külső driverre.
Egy Nvidia kártyával már nyilván nem ilyen triviális. -
Balerik
aktív tag
Köszönöm szépen.
Igen ez a cél.
-
válasz
cigam #103206 üzenetére
Nem a Windows mellé, a belső meghajtóra, tettem volna fel, hanem elfogadtam volna a javaslatát, hogy a külső, a Windows-től teljesen független meghajtóra telepítettem volna. Ezt sem engedte.
Eddig nem ezt írtad, de ha ezt szeretnéd, akkor nem a Telepítés Windows mellé opciót kéne választani, hanem a Valami más/kézi particionálást. Nem Calamaris van Mintnél, hanem Ubiquity, de vannak más disztrók, amikben tényleg nehézkesebb a particionálás, de ezek szerint neked nem jön be az Ubiquity, mert logikátlannak találod, ami épp az előbbiek miatt kicsit vicces, no mindegy.
De egy totál kezdőnek sem biztos, hogy a legelső próbálkozásra teljesen tiszta lesz minden, de valóban érdemes előtte átnézni egy leírást a telepítésről vagy éppen a Rowon által is említett Linux Mint kézikönyvet, ahol részletesen le van vezetve, képekkel illusztrálva a Windowst használók számára a telepítés folyamata. Ha ennyire nem érted a Linux Mint/Ubiquity logikáját, lehet neked sem ártana végigolvasni, mert ha más installhelperhez vagy szokva, akkor segíthet.
[link]
Ilyen képek segítenek a folyamatban:
-
-
válasz
ubyegon2 #103198 üzenetére
Nem határoznék meg egyetlen distrót sem. Inkább azt ajánlanám, hogy a nagyobb distro-kat, de méginkább a különféle asztali környezeteket nézze meg, live rendszerben. Pár napig próbálgassa, nézze meg a kedvenc programjai működnek-e, vannak-e alternatívák, amik talán még jobbak is mint amit eddig használt. Ez lehet a Pop OS, az Ubuntu, vagy éppen az OpenSuse, vagy a Mint. Az sem mindegy mire használná, mert akkor lehet spécin felpimpelt rendszereket ajánlani, amik már a live-ban, külön telepítés nélkül tartalmaznak spéci programokat. (multimédia szerkesztők, mérnöki, tudományos alkalmazások, bármi ...)
Sőt!
Talán egy immutable (pl. Endless) "tönkretehetetlen" rendszer lenne a legjobb. Ha megvan benne minden program ami kell neki, készen is van. Ha nem, akkor nem ez az ő rendszere.
A Mint-et már sok alkalommal elővettem, de nem lettünk barátok, pedig rajtam nem múlt a dolog. De az ilyen következetlenségeken mindég felvonják a szemöldököm. És ez csak a telepítő. (Lehet a Calamares sara, és más rendszereken is ilyen, de most a Mint-et próbáltam volna ki)
Pl. Most sem értettél meg. Nem a Windows mellé, a belső meghajtóra, tettem volna fel, hanem elfogadtam volna a javaslatát, hogy a külső, a Windows-től teljesen független meghajtóra telepítettem volna. Ezt sem engedte. Márpedig azt nehéz megmagyarázni, hogy egy live rendszerről futó telepítőről azért nem tudsz egy USB meghajtóra telepíteni, mert a belső meghajtó titkosított. Az ilyen logikátlan következetlenségek miatt még jó darabig nem leszünk barátok.Rowon
Az is lehet hogy a gstreamer (good, bad, ugly) csomagjait teszi fel. Így lenne ötösöm a löttón: [link] -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Én Macbookon is linuxot használok.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103203 üzenetére
Régen a Win7-ről váltáskor használtam egy darabig Linuxot (Mint, Manjaro) de hardveres problémák miatt meguntam és visszamentem Windowsra.
Most már nem akarok tovább menni a Win11-re a Microsoft hozzáállása olyan irányba mutat, mondjuk én elvoltam a Windows-on is, meg most a Linuxszal is. -
válasz
fekete.puma #103202 üzenetére
Miért vagyok Linuxon? Hát figyelj, ha a Win7-ről sikerült 10+ éve áttérnem úgy, hogy max egy hónapig volt a meghajtón a Win, utána soha nem is kellett. Szóval ha az első heteket, hónapokat átvészeled gond nélkül és kezded rutinszerűen használni a Linuxot, akkor már azon is fogsz maradni végleg. Akkoriban nem volt ennyire egyszerű minden, ATI VGA és más hardverek driverei is igényeltek némi plusz melót, sőt az akkori Debian gyakorlatilag nem ismerte fel a desktop hálókártyáját!
No az volt kemény totál laikusként, de nagyon elkapott a Linux szabadsága a Win után, szóval... Ma meg már mezei home userként csak felrakom a rendszert és használom, néhány alkalommal szembejött családon belüli notebookon a Windows, hát nagyon rossz élmény volt, a Win11-nél meg kb olyan érzésem volt, amikor aktiválta meg telepítette magát a szűz gépre/meghajtóra, mint amikor Winesek első Linuxon próbálkoznak. Egyébként semmi extrém dolog nem volt, se program, se hardver, ami 10 év alatt megoldhatatlan gondot okozott volna és a mai desktop Linuxok is sokat fejlődtek 10 év alatt. Ráadásul rengeteg ismerős, családtag gépére raktam Linuxot, ők is elvannak vele. Szóval nem nagyon tudnék olyan helyzetet elképzelni, ami elvinne más OS felé.
-
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Az tuti!
Bár mondjuk a zárt rendszere miatt én nem cserélném el a mostani beszerzésemet arra, előző HP Elitebook is 6-7 évig egész jó volt, ez a Zbook 15 G5 is még a strapabíró kiadás, ezzel is elleszek 5 évet simán és olyan OS-t rakok rá, amilyet csak szeretnék, meg amennyi kényelmesen elfér az SSD-ken. Igaz ennek kicsit ellentmond, hogy 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok napi rendszerként, de ha van időm, mindig megnézek más disztrókat is.
-
válasz
cigam #103197 üzenetére
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot?
Miért kéne? Nekem anélkül is működni szokott.
Szerk.: arra még mondjuk nem jöttem rá, hogy mi ez a multimédia kodek, amit felrak, mert anno Debianon a VLC mellé az ffmpeg csomag elég volt, illetve még a libavcodec-extra csomag. Ezzel a kettővel mindent lejátszott. -
válasz
cigam #103197 üzenetére
Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról!
OK! Mivel a kérdés az volt, mit ajánlanátok egy kezdőnek Windows mellé és szerinted a Linux Mint csak ajnározva van, nem alkalmas erre a célra... No szóval Te mit ajánlanál kezdőbarát disztróként előbbi kérdésre?Az meg, hogy a Bitlocker meg különböző security Windowsos és gépfüggő opciók nehezítik a Windows mellé telepítést...hát erről sem a Linux disztrók tehetnek. Kezdőként én is tépném a hajam, ha a mostani Zbook 15 G5-re Windows mellé akarnék Linuxot feltrakni, a BIOS-ban egy külön oldal csak a secure opciók beálltásaival foglalkozik. Egy átlag usernek fogalma sincs ezekről az opciókról.
No de akkor melyik disztró szerinted amire rá lehet mondani, hogy kezdőbarát és Windows mellé javasolható a telepítése?
-
válasz
ubyegon2 #103193 üzenetére
Honnan kéne tudnom? Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról! Szóval ne abból indulj ki hogy én kérdezem, (bár nem tartom magam haladónak). telepítés előtt húzzam ki? Mit nem mondasz. Erről hol lehet olvasni figyelmeztetést?! Tegyük fel hogy asztali gép, és rá van dugva, mert csak. Attól még megugorhatná azt a nem túl nagy akadályt, hogy az általa kitett Meghajtóválasztó menüben valóban lehessen választani, hogy a külső vagy a belső meghajtóra szeretném telepíteni.
A kérdés nem az, hogy miért marad rajta egy USB meghajtó, hanem az általa felajánlott leghajtóválasztóban miért nem lehet választani.A régebbi Windows-ok jutnak eszembe, amikor a több meghajtós PC-knél le kellett csupaszítani a gépet egyetlen meghajtóra, mert telepítéskor szeretett belepetézni a másik meghajtóba. Nem mellesleg a Windows telepítő nem jön zavarba egy ottfelejtett USB meghajtótól.
Ez az ablak csak arra jó, hogy megkérd a rendszert, hogy csatolja le a a külső lemezeket, hogy partícionáhatók, telepíthetővé váljanak. Semmit nem befolyásol azon, hogy a következő ablakban tudok-e meghajtót választani. Szerinted nem próbáltam ki igennel, és nemmel? Ugyanaz a vége, a külső meghajtóra akarja telepíteni, amikor a Windows mellét választom.
Sőt! Mondok jobbat. Ha a Bitlocker be van kapcsolva a belső meghajtón, a külső meghajtóra sem hajlandó települni. Ragaszkodik ahhoz, hogy kapcsoljam ki a Bitlockert. Pontosan miért is?
Rowon
Mitől hangulatkeltés, ha van benne egy hibásan implementált funkció, egy egyértelmű bug.
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot? Két teljesen eltérő igény. Egyikből sem következik a másik. Mégis függőségként szerepel a telepítőben. -
válasz
cigam #103192 üzenetére
Akkor fordítsuk meg a kérdést. Melyik kezdő fog otthon Windowst telepíteni magától? Egyik sem és, ha már itt tartunk, akkor a Calamares kőegyszerű, egy majom is végig tudja kattingatni, de ugyanígy a Mint is könnyű.
Ha ez nem segítene, akkor átküldök az illetőnek egy YouTube videót arról, hogy mit csináljon, mert az is tele van Linux tutorial videókkal.
Következő lehetőségként figyelmébe ajánlom a Linux Mint felhasználói kézikönyvet, amit volt kedves megírni egy fórumozó a linuxmint.hu-ról. Ott elolvassa a telepítés részt és megvilágosodik.
Szóval én összességében semmi értelmét nem látom a hangulatkeltésnek.
-
válasz
tordaitibi #103184 üzenetére
Én akkor nem használom a kézi particionálást, mikor épp nem emlékszem erre a hülye EFI-s külön partició megalkotására, ilyenkor legelső telepítéskor/kvázi szűz meghajtóra mindig ráengedek egy automata installt, az megcsinál szépen mindent, igaz utána zsugorítanom kell a teljesen birtokba vett particiót, hogy tudjak még mást is rakni mellé. Ja és nyilván eltávolítom a külső meghajtókat!
De egyébként a kézi particionálással tényleg mindent be lehet lőni rendesen, nyilván aki életében először látja, annak nem egyszerű, mert csak a Windows telepítés egyszerű legeslegelső alkalommal is! Főleg akinek ablak volt a jele oviban.
-
fekete.puma
tag
válasz
classic B #103191 üzenetére
Nem jó irányba halad a világ nem az a cél, hogy a felhasználók jól járjanak és mind a két félnek megérje hanem, hogy minél jobban kontrollálható, irányítható legyen az ember.
Valamelyik videóban beszélték, hogy az emberek 80%-át már most tudják manipulálni. irányítani, 20%-ot még nem képesek. -
válasz
cigam #103188 üzenetére
Sorolhatnád pedig, mert így kicsit olyan, mintha a levegőbe beszélnél.
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Engedi, ha tovább kattintasz, mert akkor jön be a normál particionáló rész, egyébként a rendszer nem nézi a usert idiótának, aki telepítéskor benne hagy egy USB külső meghajtót és ezért ajánlotta fel alapból azt a telepítésre. Viccen kívül, hány ember dug be szerinted telepítés előtt külső meghajtókat, ha egyébként nem direkt arra akarna telepíteni?Ha viszont nem külső meghajtóra akar valaki telepíteni, akkor egyszerű a dolog, ahogy sok leírás figyelmeztet is rá, minden külső meghajtót el kell távolítani install előtt. Most tényleg úgy csinálsz, mintha ezt nem tudnád?
Egyébként még figyelmeztet is a telepítősegéd, ha valamelyik meghajtó gubancot okozhat...
Van még ilyen erőltetett topikba szánt bugreportot a Linux Mintről? Élvezettel olvassuk! -
válasz
Rowon #103190 üzenetére
Ügyesen kihagytál egy fontos kérdést: Mire jó az a "meghajtóválasztó", amivel nem tudsz meghajtót választani?
fekete.puma
Az egész onnan indult, hogy páran megkérdezték, hogy melyik linux kezdő barát. Mire kórusban rávágták, hogy Mint. Egy _kezdő_ aki nem látott Linuxot, azzal fog szüttyögni, a partíciónálással. A Windows eddig megcsinált neki mindent, next next finish.
Igen előbb utóbb jó lenne ha megtanulná mi a difi az MBR, és a GPT partíció séma között, hogy mekkora EFI partíció van szükség, és mire is kell neki egy ilyen. De ez már korántsem a kezdők szintje. Ő csak használni akarja, ahogy a Windowst. -
classic B
senior tag
válasz
fekete.puma #103187 üzenetére
Véleményem szerint Windows 7 volt az utolsó jó op. rendszer az MS-től. Azóta én is csak kínlódok az összessel. Nekem sem tetszik se az irány, se a megoldásaik. Mivel eléggé alapszintű lett a felhasználási szokásom (internetezés, letöltés) felraktam egy Mintet. Korábban is voltak már ilyen fellángolások, próbálkozások, de most érzem azt, hogy tartósan maradok is. Nincs már se energiám, se kedvem Windows-zal foglalkozni.
-
válasz
cigam #103188 üzenetére
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Nem engedi? Teljes manuális particionálásra van lehetőséged, emlékeim szeirnt még a másik lemezen lévő swapot és EFI partíciót is engedi kiválasztani.
Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan.
Én nem, hiszen abból még SOHA nem volt probléma, ha a Windows meg a Linux ugyanazon a lemezen volt dual bootban.
Még a régebbi laptopokba is lehet kettő lemezt rakni, ha más nem az optika helyére, az asztali gépekbe meg kb. oda heftelsz be SSD-t, ahová akarsz.
Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni?
Nem is kell neki, a Mint alapból bepartícionálja neked a lemezt, ha nem értesz hozzá.
Komolyan nem értelek titeket.
Szerintem mi sem téged.
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103188 üzenetére
A kézi particionálás nem árt ha megtanulja az ember, Linux alatt volt, hogy automatán összedobott mindent egy fájlba.
Nem jó példát hoztál mert vannak linuxosok akik pl az ubuntut is kerülik a
Canonical miatt de vannak akik még a systemd-t is.
Nekik aztán mondhatnád a windowst... -
válasz
ubyegon2 #103183 üzenetére
Ez csak 3 volt, de sorolhatnám még. Teljesen feleslegesen, mivel alapból ignorálod, az olyan egyértelmű hibákat, amiket itt felsoroltam.
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?! Hiába jössz azzal, hogy ezt az ablakot soha nem is láttad, egy kezdő, hozzá nem értő ezzel találkozik első alkalommal. Attól hogy elbagatellizálod, félresöpröd, még igenis probléma. Ugyanis aki csak ismerkedik a rendszerrel most lát életében előszőr ilyen telepítőt, honnan tudná hogy ez nem természetes? Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan. Lesz egy stabil visszatérési pont.De meggyőzhető vagyok. Mire jó az a "meghajtóválasztó", amivel nem tudsz meghajtót választani?
tordaitibi
Remek! Hány éve edzed magad a gép és az op.rendszerek megismerésével? Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni? A nagy többségnek még Windows-on se menne.Komolyan nem értelek titeket.
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103181 üzenetére
Nálam nem az volt a gond, hogy nem tudnám felrakni a win11-et vagy bekonfigurálni hanem, hogy már nem akartam vele vesződni, nem játszom így könnyen megtehetem.
Nem tetszik az az irány amit képviselnek, ennyi... -
-
válasz
cigam #103169 üzenetére
Ha erre a két dologra írtad, hogy a Linux Mint ezer sebből vérzik...az azért úgy finom túlzás!
Szerintem ha más írta volna, ezt is nyafnak neveznéd.
A particionáló ablak azért volt fura, mert mindig a kézi particionáló opciót használom. Ritkán látom a telepítés Windows mellé opciót.
-
válasz
tordaitibi #103181 üzenetére
Nem error, csak nyaf. Az online fiók létrehozásakor próbál meggyőződni, hogy valódi élő személy hozza létre a fiókot.
-
válasz
fekete.puma #103161 üzenetére
User error
Komolyan.
Nekem van MS accom, Onedrive, mindenem. 9 éve.
Nem abajgat, nem zaklat.
Igaz W10-en vagyok még, asszem az enyémnél kezesebb W10 szerintem nem sok van a planétánkon.
Volt vele meló de teljesen kezes.
11 na az már macerásabb de ha nagyon nekifeküdnék szerintem még ki tudnám gyomlálni a gazt abból is.
Fél éve nem telepítettem 11-et, akkor még meg lehetett kerülni az online telepítést. Elég egyszerűen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #103176 üzenetére
Ez alapján azt hiszem nem sikerült neki a proton környezetet beállítania. Próbáld meg ellenőriztetni a steammel a játék fájljainak az integritását. Ha az okés és nem segített, akkor próbáld meg áttenni másik proton verzióra, azt szintén a játékon a jobb gombos menüből tudod.
piadex22: Szia, inkább a haladó topicot javaslom: [link]
-
piadex22
újonc
Sziasztok!
Red Hat-et szeretnék feltenni egy gépre. A hardver biztos elég neki.
Viszont CLI-jal szeretném intézni a telepítést, úgy hogy GUI később sem kell.
Van videótok vagy leírásotok?
Köszi előre is
p. -
Zó
aktív tag
válasz
Krissz80 #103172 üzenetére
Nemcsak steamesek mennek, nálam (Linux Mint Cinnamon) a Heroic Launcher majdnem hasonlóan barátian viszi a GOG-os játékokat (állítólag az amazonosokat, epiceseket is, de azokat nem próbáltam). Meglepetésemre eddig a bétának számító felhőmentés is megy vele simán, az achievementeket is tudja intézni a GOG-nál. Ugyanúgy a steames Protonokat használja, az ahhoz telepítettek közül lehet választani (GE-Protonokat is). Multizni is szoktam steames és GOG-os játékokkal (akár 120+ fps-sel freesyncelve).
Az egyéb launcherek problémásabbak lehetnek, de megoldhatók, Battle.netet, EA és Ubi appot próbáltam, de játékokat csak mutatóba egy-kettőt, nem nagyon használom ezeket Windowson sem.
Retróra van natív DOSBox, ScummVM és emulátorok is. De ami natív, arra is ott a Retroarch (ez stemes is fenn van) vagy Lutris. A minap a PPSSPP-t (windowsos PSP-emulátor) próbáltam, pár kattintás után gond nélkül tudtam vele játszani.
Ritkán játszom nagyon friss játékokkal, de a 2020 utániakból Jagged Alliance 3-at, a Last of Ust, a Panzer Dragoon Remake-et és a Strayt próbáltam (ez utóbbi kettőt végig is játszottam, elég rövidkék), semmi gondom nem volt velük. A Vulkan shaderekre kell valamennyit várni első indítás előtt (patch után, és gondolom új drivernél is kellhet). A kérdés az, hogy a performance romlik-e, de erre nem tudom egzakt módon a választ, mert vagy nem is próbáltam őket Windowson, vagy totálisan más konfigon.
Illetve ami nem ment, az a Delta Force, abban - akkor - csak a launcherig jutottam, de mivel addigra a windowsos co-op társ kitiltotta a rendszerük, mert szerintük túl sokszor próbált belépni (van egy idegesítő launcherjük, addig eljutottam Linuxon), hibaelhárítással nem is próbálkoztam (a ProtonDB szerint futtatható). Kb. 40 játékból 39 ment méghozzá extra mókolások nélkül (azt az egyet nem számítom, mely ugyanazt a hibát dobja, mint Windowson, bár ott talán egyszerűbb megoldani, nem foglalkoztam vele).
Persze a hardver sokat számít, egy integrált őskövület jó eséllyel nem támogatja a Vulkant, és nem fog rajta az elfutni, amit Windowson valamiylen szinten elvinne, akár a natív linuxos verzió sem. Nyilván DOS-os vagy hardveres gyorsítást nem igénylő játékokra az is jó Linuxon is. De mondjuk a Half-Life 1 is szépen elmegy rajta.
Érdemes figyelembe venni, hogy a HDR problémásabb Linuxon, nem hiszem, hogy az Ubuntu vagy a Mint fejlesztőinél túl nagy a prioritása. Bevallom, ezzel én sem foglalkoztam különösebben. Xbox- és PS-kontrollerek vezetékesen mennek nálam simán rádugva, nem volt velük semmi teendőm. Vezeték nélkül nem tudom, a boxosat néztem, az nem ment, de Windows 10-en se jött össze, lehet, hogy elromlott az adapter. A Steam Controller viszont simán megy vezeték nélkül is.
-
savior
őstag
válasz
CPT.Pirk #103175 üzenetére
chdir "/media/savior/New Volume/Games/steamapps/common/Diablo IV"
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Game Recording - would start recording game 2344520, but recording for this game is disabled
Adding process 10648 for gameID 2344520
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Adding process 10649 for gameID 2344520
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
Adding process 10650 for gameID 2344520
Adding process 10651 for gameID 2344520
Adding process 10760 for gameID 2344520
Proton: Upgrading prefix from None to 10.0-200 (/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/)
Traceback (most recent call last):
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1869, in <module>
g_session.init_session(sys.argv[1] != "runinprefix")
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1776, in init_session
g_compatdata.setup_prefix()
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 953, in setup_prefix
os.symlink("../drive_c", self.prefix_dir + "/dosdevices/c:")
OSError: [Errno 22] Invalid argument: '../drive_c' -> '/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/pfx//dosdevices/c:'
Game Recording - game stopped [gameid=2344520]
Removing process 10760 for gameID 2344520
Removing process 10651 for gameID 2344520
Removing process 10650 for gameID 2344520
Removing process 10649 for gameID 2344520
Removing process 10648 for gameID 2344520Ezek az uzenetek. Lehet az a gond hogy masik ssd-n van a jatek mint a Steam? Sokat nem ertek belole.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #103174 üzenetére
Ez az a gép, ami a konfigodnál van? Mi a jelenség? Kaphatsz némi infót, ha bezárod a Steamet, majd terminálból indítod, mert úgy oda kiírja ha valami nem okés neki.
Amúgy kéne mennie, pl. SteamDeck-en is minden további nélkül ment mikor ki lehetett próbálni ingyenesen.
-
savior
őstag
Sziasztok. Feltettem a Linux Mint-et, de a kedvenc jatekom, ami a Diablo 4 nem indul rajta. Steames verziom van, protont hasznalva. Esetleg a videokartya driver lehet a gond? Kellene feltennem masikat vagy jo az, amit a Mint alapbol felrak? Ha kell, akkor milyet es hogyan? Esetleg mas talalkozott ilyen hibaval?
-
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103172 üzenetére
Többnyire. Ami nem steames és néha előkerül az a WOT, AC2, Rocket League, Doom3. De az esetek 90%-ban steamen keresztül játszom. Múltkor a gyereknek sikerült elindítani a Robloxot is linuxon, ami korábban eléggé nehézkesen vagy egyáltalán nem sikerült.
Mostanában egy játék volt, amivel gondom volt az a FarCry6, a játék elindul de egy grafikai glitch miatt játszhatatlan külső terekben, belső térben elfogadható. Már sokféle módszerrel próbálkoztam, de nem sikerült kiküszöbölni a hibát, miközben Windows alatt gond nélkül fut. -
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103155 üzenetére
Nekem pont a játékokkal van mostanság a legkevesebb problémám. Akkor van probléma, ha a GPU nem tudja a vulkant, ami viszonylag alacsony követelmény, persze nem nekem mert én ősrégi cuccokkal próbálkozom. Ezért is örülök, hogy végre a kisgépen le tudtam cserélni a 5750-est GTX750esre, így azért már nem kell indítási opciókat írogatni a Steamben.
Nemrégiben már úgy vettem meg a Batman sorozatot,meg a Kingdom Come I-et, hogy meg se néztem protondb-n, hogy megy-e és simán indult mind, minden gond nélkül. -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103165 üzenetére
Ne is mondd, kb. két hete kellett Windows10-et telepítenem szűz SSD-re. Hátteúristen!!!
A Windows accig még úgyahogy, de utána, hogy belépjen a windowsaccba mindenféle captchás hülyeséget kellett csinálni, de olyanokat, hogy válasszam ki, hogy hány ember beszél éppen a hangszóróban, meg, hogy forgassam a tárgyakat ide-oda, shitshow volt az egész.
-
válasz
ubyegon2 #103167 üzenetére
Mert amíg nem pipálom be a "Multimédia"-t, addig nem lehet bepippantani a Secure Boot-ot (ki van szürkítve, nem választható opció).
Sokkal jobb lenne a "Külső fejlesztők programjainak engedélyezése", és magyarázatként utalni a kódekekre, és a SecureBoot-ra.Mi a fura benne? 5 perce fotóztam a saját két szememmel.
Ha a választó menü színére gondolsz, akkor azért ilyen sötét, mert ráböktem a nyílra, hogy mutassa az opciókat(meghajtókat!). Nem az a kérdés, hogy ilyenkor az alróbetűs részben felajánlja-e a "haladó" módú partícionálást(nagyon nem kezdőnek való vidék!), hanem hogy alapból, miért nem lehet átbillenteni a belső SSD-re.
-
válasz
cigam #103159 üzenetére
Multimédia kódekeket, nem tudod SecureBoot-al rendelkező gépre telepíteni.
Miért ne lehetne? Meg kell adni ebben az esetben egy kódot, akkor enged tovább vagy kihagyod......oda akar települni, és nem az nvme SSD-re. Ki se lehet jelölni a belső lemezt.
Fura az a particionáló ablak, amiról beraktad a képet, nem LMDE telepítés volt az? Egyébként megnézted a kék szövegre kattintva a két kisebb méretű particiót, amit jelez az ablakban?Nem egy bonyolúlt a Linux Mint telepítése/particionálása, de minimálisan figyelni kell, ha az adott telepítőablak kiír valamit.
-
Balerik
aktív tag
Tudom, hogy nem tartozik szorosan a fórumhoz, de szeretném megkérdezni.
Lehet-e Linuxon virtuális gépen jól futtatni Mac Os-t?
Van egy szoftver, ami csak Mac Os-n érhető el. -
fekete.puma
tag
El kell dönteni, hogy az ember miért akar Linuxra váltani és komolyan gondolja az elhatározást? Az utóbbi pár évben elég sok Linux-os videó készült magyarul is, amit azért nem árt nézegetni a teljesen kezdőknek.
Személy szerint Linux alatt vagyok, elvagyok vele de nincs az a hű de nagy érzés általa. Windows számomra már lecsengett, nem járható út fő rendszernek. -
Zó
aktív tag
válasz
Krissz80 #103155 üzenetére
Egyébként játékokra is izgalmas próbálgatni, már meglepően jó tud lenni, a Steam a Protonnal sokat tett ezért, ha nyilván erre a Windows a biztosabb. Vicces, hogy a régebbi windowsos játékaim egy része egy Alt+Tab után Win 10-en úgy összeomlik, hogy reboot kell, Linuxon meg semmi probléma (több windowsos és linuxos gépen tesztelve).
-
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103153 üzenetére
Ez jogos, de a jelzett felhasználási területre írtam, arra vannak szoftverek, többé-kevésbé ugyanazok, mint Windowson, ha nem kell valami specifikus okból MS Office-hoz vagy Windows-exkluzív médialejátszóhoz ragaszkodni. És erre a felhazsnálási területre elég jók a tárolósak/alapból települtek is, a frissítésük még kényelmesebb is Linuxon.
Akkor kell hozzá érteni, ha az alapigényeken túl kellene valami, azt nem vitatom (bár nagyon rémüldözni sem kell, hogy misztikus kihívásokról lenne szó). De ha az anyámból indulok ki, ő ugyanúgy nem tud ezen kívül semmi mást csinálni Windowson sem segítség nélkül, hiába használja napi szinten a laptopját. Szerintem észre sem venné a Linux Mint és a Windows 10 közötti különbséget.
-
Krissz80
senior tag
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
Tudsz olyat hogy windows mellé telepíted, olyankor a wines partícióból csíp le, és állíthatod milyen arányban ossza fel.
Ilyenkor eleve külőn ext4 partícióra teszi.
Szerintem 60GB elég neki.
Talán 22-25GB a foglalt hely telepítés után.A Secure-Boot-ot viszont ki kell kapcsolni olyankor.
Én etcher-el "írtam ki" USB-re.
Viszont biztonsági mentést érdemes azért csinálni, ha valami félre menne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
A Windows NTFS fájlrendszert használ, arra nem fogsz tudni Linuxot telepíteni, a Linux fájlrendszereit meg nem ismeri a Windows.
Azt javaslom, hogy mielőtt bármit is csinálnál élesben, próbáld ki az ingyenes Virtualbox alá telepíteni a Mintet, aztán el tudod dönteni, hogy hogyan tovább.
Egyébként ha rufus-al dd módban 1:1-ben kiírod az iso-t a penre, akkor azon be fogsz tudni bootolni. Valamit elállíthattál a rufusban.
-
válasz
fekete.puma #103157 üzenetére
Jajj minek ez? A Linux is ezer sebből vérzik, és attól semmivel nem lesz jobb, ha egy másik rendszer (vélt) hibáit felemlegeted.
Pl. az itt nagy figyelmet kapó (agyon ajnározott) Mint is ezer sebből vérzik.
A készítői nem tudják mi a difi az újrapartícionálás, és a formázás között. De említhetném magát a telepítést is. Ha nem telepíted a Multimédia kódekeket, nem tudod SecureBoot-al rendelkező gépre telepíteni. Logikus nem?
Ha Windows mellé telepíteném a laptopra, és telepítés közben egy külső USB lemez is rá van dugva, oda akar települni, és nem az nvme SSD-re. Ki se lehet jelölni a belső lemezt.abw6291
Nem te bontsd ki az iso-t, és másold a fájlokat a pendrive-ra, ez nem Windows ...
A rufussal írd ki pendrive-ra, lehetőleg dd módban. -
abw6291
tag
Sziasztok!
Köszönöm a tippeket, igazából odáig már eljutottam, hogy letöltöttem a LinuxMint Cinnamon .iso-ját. és próbáltam rámásolni a fájlokat kibontva egy pendrive-ra, majd rufus-al is boot pendrive-ot is csinálni, de nem tudott még elindulni róla a noti.
Van ehhez valami külön trükk?
etcher is próbálkoztam, de az az iso és a pendrive kiválasztása után elment végtelen ciklusba.
Amúgy közös partícióra telepíteném egy Win 10-el + adatokkal.
Vagy jobb lenne egy külön partícióra?
Mekkora tárhely javasolt neki kezdésnek?Köszi
-
Krissz80
senior tag
válasz
Warton #103154 üzenetére
Én most próbálgatom, Mint, Ubuntu, Manjaro, EndeavourOS egy külön meghajtóra a Win mellé telepítve.
Valóban más kicsit, de pl. aki csak böngészni akar, meg néha pár egyszerűbb Word illetve Excel doksit összerakni annak jó lehet.
Jelenleg még én sem váltottam 100%-osan, és lehet nem is tudok, főleg a játékok miatt, illetve van pár olyan progi amit jelenleg még Linuxon nem tudok használni.
Viszont tetszik az OS-el való játszadozás.
-
Warton
őstag
A LinuxMint Cinnamon talán a linuxok közül a legkezdőbarátabb, de ez nem jelenti azt, hogy egy kezdő ne tudna elvérezni rajta. A csillagoknak együtt kell állni. Abban a pillanatban, ha van egy geforce-od vagy valami usbdongled vagy kontrollered, ami alapból nincs támogatva akkor meg vagy lőve és lehet szórakozni.
-
fekete.puma
tag
Linux esetén 3 dolog van ami problémás egy átlag windows felhasználónak.
1 A megszokott programjai bizonyos részét nem használhatja linux alatt, vagy az alternatívák nem felelnek meg számára, kell a (virtualbox vagy a dual boot) a wine alatt nem biztos, hogy fut rendesen.
2 Hardveres gondok adódnak nem biztos, hogy van számára tökéletes megoldás, vagy nem egyszerű megoldani...
3 Szoftverek telepítése bonyolultabb és nem akar terminálozni.
Egy alkalmazás ha nincs a saját tárolóban...A felület megszokása talán kevésbé zavaró, pl telefon esetén Androidról iOS-re váltás, vagy fordítva sem egyszerű és mégis megtanulják.
-
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103146 üzenetére
És ott van az OnlyOffice is. Azt is ki lehet próbálni Windowson is előre, ahogy mást is.
Talán az Access pótlása az, ami izgalmasabb, de azt a mindennapokban elég kevesen használják a Office-hoz szokottak is.
-
Zó
aktív tag
válasz
sh4d0w #103147 üzenetére
Ezt mindig érdemes váltás előtt megogfontolni, de azt tapasztalom, hogy tömegek használják úgy napi szinten a Windowst, hogy elemi dolgokról sincs lövésük sem. Felhasználástól függ, hogy egy krzdőnek Linux Mint Cinnamonhoz kell-e bármennyire érteni is, vagy tényleg szinte Windowsnak tűnik (vagy akár egyéni preferenciák függvényében kényelmesebbnek).
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől van, hogy iOs-en az Edge a weboldalakat modernebben (fejléceket) jeleníti meg mint Androidon (mégha a béta kiadást is vesszük a stabillal szemben akkor is)?
-
-
abw6291
tag
Sziasztok!
Jelenleg melyik Linux ajánlott annak aki a Windowst szeretné kiváltani egy minél egyszerűbben kezelhető, stabil, minél megbízhatóbb, biztonságosabb magyar nyelvű rendszerre?
Amire használva lenne főleg: Netezés, Multimédia, Office
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #103139 üzenetére
Nagyon örülök neki!
Nekem végül úgy sikerült, hogy feltelepítettem a drivert és feketelistáztam a nouveaut, így nem volt más választása és a prop drivert kell használnia.
-
fekete.puma
tag
Próbálgattam a ventoy alkalmazást mert jó ötletnek tartom, hogy akár több ISO-t is csak felmásolhat az ember, majd választ egyet és telepítheti.
Nem akart összejönni elakadt vele a telepítés.
Mondom kipróbálom Windows alatt létrehozni és úgy meg hibátlanul ment. -
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #103137 üzenetére
Ad képet, egészen addig, amíg az OS el nem kezd működni.
Telepítésnél is akadt a dolog, csak aztán elvesztettem a türelmem és átmentem radeonra. Kompatibilitási módban ment.Most feltettem a drivert, de gondolom alapból a nouveaut használja, lehet valahogy force-olni, hogy a prop drivert használja?
-
válasz
Warton #103130 üzenetére
Nekem az öreg gépemben egy 750 Ti van. Oké, hogy a driver gagyi, de attól nekem még az is ad képet. Szerintem más baja lesz neki. Most raktam rá Mintet tegnap és nem volt gond a képpel.
Szerk.: ha a telepítésnél akadna meg, akkor indítsd kompatibilitási módban és a pendrájv a hátsó, alaplapi usb portban legyen, utóbbiban stabilabb a feszültség.
-
-
Warton
őstag
GTX 750 gépbe (i3 2100, 8gb stb) berak, boot képernyő, LinuxMint (22.1, kernel: 6.8.0-59) logo, aztán nincs kép, monitor sleepmode-ba. DVI porton próbálkozom. Szerintetek a kártya haldoklik csak mert van valami furcsa elszíneződés a kártyán vagy valami driver mizéria lehet?
Radeon kártyával semmi gond, fut szalad, így a gép többi komponensét kizárom.
Még annyi érdekesség, hogy 5:4-es arányú a monitorom, de szerintem ennek nem kéne számítania. Minden ötlet érdekel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103128 üzenetére
Gazdátlan AUR csomag. Valszeg meg kellene próbálnod inkább a git oldalon írtak alapján feltenni.
options rtw88_usb switch_usb_mode=0 - ez azt csinálja amit mond, letiltja az említett USB3 módba váltást.
-
fekete.puma
tag
-
Kérdés.
Miért nem jeleníti meg a fájlkezelő az Eszközök alatt ezt a 2 partíciót?
A partíciók indításnál automatán felcsatolódnak, linkek mutatnak rájuk amik működnek is.
Igaz ez a 2 partíció egy usb-s ssd de az Eszközök alatt eddig megjelent minden eltávolítható pendrive, minden más.
Dolphin pobléma lesz, a Thunar megjeleníti a 2 partíciót.
De mi a gond? 20 perce mazsolázom a Dolphin beállításait, nem találok semmit.
Próbaképp rádugdostam 5 külső cuccost, mégegy külső ssd-t, 3 pendrájvot, egy sd kártya olvasót és mindet megjeleníti.
Mi baja lehet ezzel a 2 partícióval? -
danih
veterán
válasz
CPT.Pirk #103125 üzenetére
Nekem erről ez jutott az eszembe, ez sem rossz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
MS Excelben futó Linux: https://www.youtube.com/watch?v=NwzHm6X9iAA
Egy rakás makró, külső dll és risc-v emulátor meghívása, az eredménye pedig spredsheetből használható Linux. Nyilván nincs gyakorlati haszna, de attól még komoly.
-
válasz
I02S3F #103121 üzenetére
A fix IP cím beállítása, már haladó topik
GUI-n is működnie kellene. -
danih
veterán
Hali noob kérdés jön - mit lehet csinálni ha nem tudom kivakarni a hálókari alól a DHCP IP-t? Próbálom az Ubuntut, graf felületen Netplan-ban IPv4-nél a Method-ot átteszem Manual-ra, van ott valid szabad IP, nyomok egy OK-t és lófütty. Visszamegyek a menübe és megint Automatic (DHCP) van ott. Ugyanezt eljátszottam nmtui-val - dettó ugyanez a helyzet - visszaálítódik automatikusra. Átírtam a netplan yaml-ját hogy ne legyen DHCP rá, apply. Semmi sem segít és nagyon idegesítő.
-
válasz
CPT.Pirk #103118 üzenetére
Köszi, a smart megvolt, van is valami 5132 db error, majd megnézem nvme-cli-vel*, de egyébként jó az SSD, igaz nem mai csirke a Samsung PM961, lassan 10 éves lesz. Mondjuk ez még az agyonüthetetlen kategória.
*ahogy emlékszem erre, kizárt, hogy értelmezni tudnám, de ki tudja, minden így szokott indulni...
- még Live alól nem csináltam írástesztet semA BIOS errorokat meg majd elkezdem piszkálgatni, de előbb át kell olvasgatnom a Zbook service manual-ját, ami nagyon nem laikusbarát egy dokument!
ubyegon@uby-HP-ZBook-15-G5:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.8.0-58-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H7
Serial Number: S36FNX0K314275
Firmware Version: CXY73H7Q
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 2
NVMe Version: 1.2
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Namespace 1 Utilization: 31.875.588.096 [31,8 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 b381bc4cda
Local Time is: Tue Apr 29 07:08:58 2025 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
Log Page Attributes (0x03): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg
Warning Comp. Temp. Threshold: 68 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 71 Celsius
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 7.60W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 6.00W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 5.10W - - 2 2 2 2 0 0
3 - 0.0400W - - 3 3 3 3 210 1500
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 2200 6000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 46 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 5%
Percentage Used: 2%
Data Units Read: 31.180.573 [15,9 TB]
Data Units Written: 27.465.178 [14,0 TB]
Host Read Commands: 594.920.845
Host Write Commands: 542.218.487
Controller Busy Time: 1.565
Power Cycles: 1.199
Power On Hours: 5.373
Unsafe Shutdowns: 40
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 5.132
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 46 Celsius
Temperature Sensor 2: 45 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
Num ErrCount SQId CmdId Status PELoc LBA NSID VS
0 5132 0 0x0012 0x4004 - 0 0 -
1 5131 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
2 5130 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
3 5129 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
4 5128 0 0x0014 0x4004 - 0 0 -
5 5127 0 0x0004 0x4004 - 0 0 -
6 5126 0 0x001e 0x4016 0x004 0 1 -
7 5125 0 0x0008 0x4004 - 0 0 -
8 5124 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
9 5123 0 0x4013 0x4004 - 0 0 -
10 5122 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
11 5121 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
12 5120 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
13 5119 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
14 5118 0 0x4001 0x4004 - 0 0 -
15 5117 0 0x0000 0x4004 - 0 0 -
48 entries not read)
( -
válasz
ubyegon2 #103116 üzenetére
Ez kimaradt az imént...
ubyegon@uby-HP-ZBook-15-G5:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: uby-HP-ZBook-15-G5 Kernel: 6.8.0-58-generic x86_64 bits: 64
compiler: N/A Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7
dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 21.3 Virginia
base: Ubuntu 22.04 jammy
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPF
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>
UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01 date: 09/24/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 71.1 Wh (100.0%) condition: 71.1/90.0 Wh (79.0%)
volts: 16.4 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 03348 2018/12/22 status: Full cycles: 10
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiB
Speed (MHz): avg: 866 high: 901 min/max: 800/4300 cores: 1: 900 2: 800
3: 800 4: 900 5: 900 6: 901 7: 900 8: 900 9: 800 10: 900 11: 800 12: 900
bogomips: 62399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: nouveau v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports:
active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
Device-2: Chicony HP HD Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-7:2
chip-ID: 04f2:b5ee class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting
unloaded: fbdev,vesa gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")
s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142
size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5") modes: max: 1920x1080
min: 800x600
OpenGL: renderer: NV137 v: 4.3 Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.3
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:a348
class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1
chip-ID: 10de:0fb9 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k6.8.0-58-generic running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:a370 class-ID: 0280
IF: wlp0s20f3 state: up mac: 04:ea:56:1b:30:64
Device-2: Intel Ethernet I219-LM vendor: Hewlett-Packard driver: e1000e
v: kernel port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:15bb class-ID: 0200
IF: enp0s31f6 state: down mac: b0:0c:d1:69:0f:73
Bluetooth:
Device-1: Intel Bluetooth 9460/9560 Jefferson Peak (JfP) type: USB
driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:4 chip-ID: 8087:0aaa class-ID: e001
Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 4 state: up address: 04:EA:56:1B:30:68
bt-v: 3.0 lmp-v: 5.1 sub-v: 100 hci-v: 5.1 rev: 100
Drives:
Local Storage: total: 476.94 GiB used: 13.8 GiB (2.9%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLW512HMJP-000H7
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: S36FNX0K314275
rev: CXY73H7Q temp: 36.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 48.16 GiB used: 13.79 GiB (28.6%) fs: ext4
dev: /dev/nvme0n1p2
ID-2: /boot/efi size: 511 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1
Swap:
ID-1: swap-1 type: file size: 2 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
file: /swapfile
Sensors:
System Temperatures: cpu: 62.0 C pch: 48.0 C mobo: 30.0 C gpu: nouveau
temp: 60.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 354 Uptime: 1h 54m wakeups: 5 Memory: 31.19 GiB
used: 4.08 GiB (13.1%) Init: systemd v: 249 runlevel: 5 Compilers:
gcc: 11.4.0 alt: 11/12 Packages: apt: 2206 Shell: Bash v: 5.1.16
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.13
-
Sziasztok! Belakós HP Zbookon ezeket az errorokat látni, ismerősek ezek közül bármelyik valakinek? A rendszer működik egyébként, kivéve a Linux Mint Cinnamon 22.1-nél az Energiakezelő panelapp, ott ha ráviszem a kurzort, nem mutatja a töltöttségi adatokat, ugyanezt a 21.3 panelapp mutatja. Bármi tippet az alábbi errorokról örömmel fogadunk:
ubyegon@uby-HP-ZBook-15-G5:~$ journalctl -b -p 3
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: x86/cpu: SGX disabled by BIOS.
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_BUFFER_LIMIT, Field [CAP1] at bit offset/length 64/32 exceeds size of target Buffer (64 bits) (20230628/dsopcode->
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI Error: Aborting method \_SB._OSC due to previous error (AE_AML_BUFFER_LIMIT) (20230628/psparse-529)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20230628/exoparg2-393)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20230628/psparse-529)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20230628/psparse-529)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20230628/exoparg2-393)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20230628/psparse-529)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20230628/psparse-529)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: Bluetooth: hci0: FW download error recovery failed (-19)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: Bluetooth: hci0: sending frame failed (-19)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: Bluetooth: hci0: Reading supported features failed (-19)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: Bluetooth: hci0: sending frame failed (-19)
ápr 29 07:01:56 uby-HP-ZBook-15-G5 kernel: Bluetooth: hci0: Failed to read MSFT supported features (-19)
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: Device: /dev/nvme0, number of Error Log entries increased from 5127 to 5132
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: Warning via /usr/share/smartmontools/smartd-runner to root produced unexpected output (183 bytes) to STDOUT/STDERR:
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: /etc/smartmontools/run.d/10mail:
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: Your system does not have /usr/bin/mail. Install the mailx or mailutils package
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: run-parts: /etc/smartmontools/run.d/10mail exited with return code 1
ápr 29 07:02:04 uby-HP-ZBook-15-G5 smartd[728]: Warning via /usr/share/smartmontools/smartd-runner to root: failed (32-bit/8-bit exit status: 256/1)
ápr 29 07:02:14 uby-HP-ZBook-15-G5 systemd[1]: Failed to start casper-md5check Verify Live ISO checksums.
ápr 29 07:52:47 uby-HP-ZBook-15-G5 cinnamon-screensaver-pam-helper[7265]: pam_ecryptfs: seteuid error
ápr 29 08:47:07 uby-HP-ZBook-15-G5 cinnamon-screensaver-pam-helper[9247]: pam_ecryptfs: seteuid error
-
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #103114 üzenetére
USB wifi dugót azért használok, mert a munkahelyemen vastag a fal,. Emiatt Az ajtó közepébe szurok egy kis szeget és arra rálógatom az USB hosszabbítóba dugott wifi hálókarit. A gép PCI karija megy 2,4Ghz-en egy IP-vel , az USB-s pedig 5Ghz-en egy másik IP-vel.
-
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #103111 üzenetére
Nem Tudom.
Nekem ez bevát az archer T3U -hozDe, ha mégis ezt telepítenéd akko az eredeti link szerint illeszgesd be a terminálba a , mert az idézetem syntactikai hibát tartalmaz. .. bocsi
-
csixy
addikt
válasz
Joker88 #103103 üzenetére
.:++++ooooosssoo:. ----------------
.+o++::. `.:oos+. OS: LMDE 6 (faye) x86_64
:oo:.` -+oo: Host: HP Compaq dc7900 Small Form Factor
`+o/` .::::::-. .++-` Kernel: 6.1.0-34-amd64
`/s/ .yyyyyyyyyyo: +o-` Uptime: 20 mins
`so .ss ohyo` :s-: Packages: 2209 (dpkg)
`s/ .ss h m myy/ /s`` Shell: bash 5.2.15
`s: `oo s m Myy+-o:` Resolution: 1360x768
`oo :+sdoohyoydyso/. DE: Cinnamon 6.4.8
:o. .:////////++: WM: Mutter (Muffin)
`/++ -:::::- WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
`++- Theme: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
`/+- Icons: Mint-Y-Sand [GTK2/3]
.+/. Terminal: gnome-terminal
.:+-. CPU: Intel Core 2 Duo E8400 (2) @ 3.000GHz
`--.`` GPU: Intel 4 Series Chipset
Memory: 1681MiB / 3810MiB
-
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #103099 üzenetére
[link]
"
Install required packages :sudo apt install git dkms rsync build-essential bc
Clone the driver repository :git clone https://github.com/cilynx/rtl88x2bu.gitcd rtl88x2bu
Install the driver :VER=$(sed -n 's/\PACKAGE_VERSION="\(.*\)"/\1/p' dkms.conf)sudo rsync -rvhP ./ /usr/src/rtl88x2bu-${VER}sudo dkms add -m rtl88x2bu -v ${VER}sudo dkms build -m rtl88x2bu -v ${VER}sudo dkms install -m rtl88x2bu -v ${VER}sudo modprobe 88x2bu
-
válasz
urandom0 #102930 üzenetére
Eléggé számított a megszokás, egy 2019-es HP Zbook 15 G5 váltja az Elitebook 8570p-t, szinte tök ugyanaz a kezelőfelülete, ez volt döntő. A Dell meg marad egy felesleges kitérő...
A BIOS viszont tiszta agyrém már ebben is, rengeteg security opció, amiről fogalmam sincs micsoda... TPM, BIOS Sure start, SPM, TXT és SGX-nél is volt több opció.
Amúgy Dell-nél is csak az volt a rossz döntésem, hogy nem 2020 előtti Precisiont vettem 2020 utáni Latitude helyett, de 2019-esek közül is jobban bízom a Zbookban, csak ezért lett ez, mert amúgy nincs igazán szükségem a dVGA-ra.
Jól meg is szivattam magam, gyorsan akartam már kipróbálni normál installal, csak bekavart a meglévő Win11 és telepítés után minden OK volt, akkor nézzünk be a BIOS-ba...A codek telepítő ablaknál installkor valami jelszavakat akart beíratni velem és erről jutott eszembe, hogy akkor kikapcsolom a secure boot-ot vagy mi a neve. Persze három opció volt, Legacy support és secure boot volt kapcsolható így is meg úgy is. Állítottam olyat, hogy secure boot disable, aztán reboot után olyan hibasorokat írt ki, amiket sose láttam még, de a rendszer csak asztalképig jutott. Hagytam a fenébe az egészet, pár óra múlva ugrott be, hogy már megcsináltam a rendes installt és utána disabléztem a secure boot-ot.
No ennyit arról, hogy már rutinod van adott disztró telepítésében és pikkpakk ki akarod próbálni már a rendszert élesben az új gépen. No mindegy, most már két külön kiadás is van a gépen Linux Mint Cinnamonból és a noti nagyon brutál, azért csak öregecskedő volt már az ELitebook 8570p, lássuk be. Azért install alatt nagyon rövid időre benézett a 97 celsius procihőfok itt is!
De amúgy nem melegszik, venti hangját se hallom, mondjuk a sensors nem mutat RPM-et sajna, valami logban mintha láttam volna olyan sort, hogy hiányol valami ic2 akármit, de még ennyire nem mélyedtem el a dolgokban. Még a gyári nVidia drivert se raktam fel.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103101 üzenetére
Mi van, ha átdugod egy USB3 portba egy teszt erejére?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest