-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZTE_luky
aktív tag
Vetnétek egy pillantást az alábbi kapcsolásra? 110db pixelt futtatnék egy arduino nanon mobiltöltőről vagy power bankről. EGy szép fa dobozba megy bele az egész és nem akarok tú lsok portot vésni rá, elég ha az arduinot mini usb-ről táplálom csak árammal? Valamint stimmel a lenti áramkör?
A kimenő adat eret nem kell kötnöm sehova?
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. WS2812B típusú címezhető led szalagomnál függetlenül az arduino nano-s vezérlőtől és/vagy a futtatott progamtól a ledek amint áramot kapnak, max fényerőn fehéren felvillannak pár másodpercig és utána indul csak a program. Fogalmam sincs mitől van ez a jelenség, és hogy hogyan kerülhető el. Ezt az egy dolgot találtam mi passzol a témához. Az a helyzet talán nem is zavarna engem ez a felvillanás, igaz kicsit gagyin néz ki hogy a rendszer fele van csak ilyen szalagból és a másik nem villan fel, de a fő problémám hogy elég sokat zabálhat ebben a pár másodpercben és félek vlamim rá fog menni erre, főleg hogy nagyon kényes helyen vannak beépítve a ledek. kb 120 pixelem lesz (még nincs kész a telejs) és ebből pontosan 60 darab iylen felvillanós, és egy 2A-es power bankről futna. A program elég fogyasztásbarát, hisz kihagyásal futnak végig színek a soron, tehát egyszerre nem is világít az összes led, meg persze csak egy egy színben. kérdés az hogy ez a felvillanás jelenthet e problémát a későbbiekben? hamarabbi led elhalálozást, táp túlterhelést vagy akármit, és ha igen, hogyan vehető ki belőle? A cikkben említett MOSFET sajnos nekem nem mondott sokat, ne mvagyok szakmabeli
Előre is nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Teasüti #15009 üzenetére
igen,meg, de most aggályok merültek fel bennem, de köszi hogy pontosítottad.
tényleg sokat segítettél!
igen valóban csak két szín világít. kérdés már csak az hogy hogy jön ki szebb homogénabb fény ebből a rendszerből. legyen feleannyi led, vagy feleannyi fényerő mert lehet töltőről fog futni miért ne ha működik
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Teasüti #15005 üzenetére
"Használhatsz akár több töltőt is, GND-t közösítve. "
Hogyan gondolod? egyik töltőt kössem usb portra pl másikat meg z 5V GND bemenetre?
"Arra amúgy figyelj, hogy ha gyors töltőd van, akkor az nem fog leadni 2A-t se csak úgy. Szabvány szerint 100 mA-rel indít a töltés amit az USB specifikáció szerinti 500 mA-re emel. A nagyobb áramokat csak úgy fogja leadni, ha azt a telefon kéri. Egyszerű a dolog, ha csak feszültségszintekkel kommunikál az adatbuszon, de lehet akár mikrochip vezérelt kommunikáció is."
ez a töltőm, igen huawei QC. ÉS igazad van, erre valóban nem gondoltam, teljesen más a töltési mechanizmusa, nagyon jó h ezt tudattad velem, mi történhetett volna ha rádugom? pukkant volna, vagy csak random nem világítana a led?
2. 82 pixelhez én inkább vennék egy megfelelő dugasztápot.
Megtudnád pontosan írni nekem hogy a WS2812B 5050 szalagnak mennyi a fogyasztása (egy pixlenek pl)?
mos tgondolkoztam hogyha mindneképp tápot kell vennem hozzá nagyobb rendszert építek és 110 pixeles lesz. de ahhoz hogy belőjem a pontos tápot tudnom kéne a paramétereket, de nem találtam erről hivatalos leírást, csak kínai oldalakon amiben nem bízom.3. A dekoráció elhelyezésétől függően esetleg rákötném egy közeli PC-re, igaz csak akkor világítana ha be van kapcsolva a gép.
USB port messze nem ad le annyi áramerősséget nem? lehet hülyeséget írok de ezekben 1-2A több nem megy??
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz ZTE_luky #15002 üzenetére
az előző hozzászólásomat kiegészíteném annyival, hogy igen sajnos az adapterem max 2A-t tud leadni, viszont nem tudom érdemes lenne szórakoznom azzal, és esetleg levenni a fényerőt vagy nem tudom, vagy inkább vegyek egy tápot. Igazság szerint örültem volna ha működik vele, mert egy minőségi megbízható adapter, nem az ebay-es legalja hulladék
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Írtam már a csoportba korábban arduinos led rendszer projekttel kapcsolatban, mostanra már kicsit jobban összeállt az egész, több hazsnos tanáccsal láttatok el, most viszont egybegyúrva kérdezném hogy nagy vonalakban stimmel-e minden, most főleg bekötésre célzok, mert "jó buli" lenne ha összeforrasztgatnám és nem lenne jó
előzményeket csatoltam:És íme a kód, ami amúgy egy egybefüggő 10 pixeles ledszalagon tökéletesen működik és nagyon tetszik nekem is, csak kérdés hogy az alábbi bekötéssel működni fog-e.
#include <Adafruit_NeoPixel.h>
#define PIN 6
#define NUM_LEDS 10
// Parameter 1 = number of pixels in strip
// Parameter 2 = pin number (most are valid)
// Parameter 3 = pixel type flags, add together as needed:
// NEO_KHZ800 800 KHz bitstream (most NeoPixel products w/WS2812 LEDs)
// NEO_KHZ400 400 KHz (classic 'v1' (not v2) FLORA pixels, WS2811 drivers)
// NEO_GRB Pixels are wired for GRB bitstream (most NeoPixel products)
// NEO_RGB Pixels are wired for RGB bitstream (v1 FLORA pixels, not v2)
Adafruit_NeoPixel strip = Adafruit_NeoPixel(NUM_LEDS, PIN, NEO_RGB + NEO_KHZ800);
void setup() {
strip.begin();
strip.show(); // Initialize all pixels to 'off'
}
void loop() {
rainbowCycle(20);
}
void rainbowCycle(int SpeedDelay) {
byte *c;
uint16_t i, j;
for(j=0; j<256*1; j++) { // 1 cycles of all colors on wheel
for(i=0; i< NUM_LEDS; i++) {
c=Wheel(((i * 256 / NUM_LEDS) + j) & 255);
setPixel(i, *c, *(c+1), *(c+2));
}
showStrip();
delay(SpeedDelay);
}
}
byte * Wheel(byte WheelPos) {
static byte c[3];
if(WheelPos < 85) {
c[0]=WheelPos * 3;
c[1]=255 - WheelPos * 3;
c[2]=0;
} else if(WheelPos < 170) {
WheelPos -= 85;
c[0]=255 - WheelPos * 3;
c[1]=0;
c[2]=WheelPos * 3;
} else {
WheelPos -= 170;
c[0]=0;
c[1]=WheelPos * 3;
c[2]=255 - WheelPos * 3;
}
return c;
}
void showStrip() {
#ifdef ADAFRUIT_NEOPIXEL_H
// NeoPixel
strip.show();
#endif
#ifndef ADAFRUIT_NEOPIXEL_H
// FastLED
FastLED.show();
#endif
}
void setPixel(int Pixel, byte red, byte green, byte blue) {
#ifdef ADAFRUIT_NEOPIXEL_H
// NeoPixel
strip.setPixelColor(Pixel, strip.Color(red, green, blue));
#endif
#ifndef ADAFRUIT_NEOPIXEL_H
// FastLED
leds[Pixel].r = red;
leds[Pixel].g = green;
leds[Pixel].b = blue;
#endif
}
void setAll(byte red, byte green, byte blue) {
for(int i = 0; i < NUM_LEDS; i++ ) {
setPixel(i, red, green, blue);
}
showStrip();
}Továbbá problémám hogy ugye mintmár korábban beszéltünk róla egy lécre nem egy hanem két ledet (pixelt) tennék, csak a másik fontos kritériumom hogy 2A-es tápról kéne hogy menjen, de az talán még a lécenkénti egy leddel is kevés lenne, erről mi a vélemény?
5 Voltos WS2812B 5050 RGB szalagot használok, ha jól számoltam egy pixellel lenne 41 LED ami tudomásom szerint max 2 A-t eszik. JAvítsatok ki ha nem így van. ha két két pixel lenne az ugye majdhogynem duplája lenne, ahhoz már mindenképp kéne tápot vennem (mobiltöltőről szerettem volna eredetileg futtatni (5V,2A)
Pozitív,negatív hozzászólásokat egyaránt nagyon szívesen veszek, és megköszönöm nektek az észrevételeket!
(bocsi a hosszú hozzászólásért)
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #14681 üzenetére
igen próbáltam köszi. meg azt fel is adtam lekötöttem a mikrofont, és próbálgattam utána közvetlen csak a szalaggal is, de semmi. kimenet átkötést, átírást is próbáltam de semmi. szimpla ledem sajna nincs, vagy mire gondolsz szalagról vágjak le egyet? kimenet mérését se próbáltam, majd ha hazaérek kipróbálom. igen, értelek az ellenállással, de szerintem más okozza ezt a problémát.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sajnos nem a kóddal van gond, hibamentesen lefut, fel is töltöm az arduinoba, minden okés, szalag megkapja az 5V-ot de még csak pislákoln ise pislákol, egyszerűen képtelen vagyok világításra bírni. Én úgy gondolom mindent helyesen kötöttem be, és ezerszer utánanéztem mindennek, de hiába. fogalmam sincs mi lehet a baj
-
ZTE_luky
aktív tag
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #14672 üzenetére
Ahha, oké ezzel most őrült sokat segítettél köszönöm Csak megilyedtem hogy megmértem a DC csati -, +-ját és a kettő egybeér (rövidzárlad) ezért msot nem is mertem bedugni ezzel a bekötéssel. ÉS akkor az úgy működik ha a szalag, mikrofon, arduino GND-jét rákötöm a táp negatívjára, a szalag, mikrofon és arduino 5v-át pedig rákötö ma tápegység pozitívjára, és az analóg digitális i/o marad a jelenlegi?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #14670 üzenetére
amúgy szerintem súlyos egy pillantásból észrevehető hibk is vannak a bekötésben. pl nekem még az sem egyértelmű hogy a táp közevtlen hova jöjjön. mert én pl Vin-re akartam kötni a pozitívat negatívat GND-re, de 5V-ra kel la pozitívat mert a Vin és a GND ugye rövidrezárná ha egyre menne. Rátunál nézni mégegyszer a bekötésre?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #14666 üzenetére
nagyon szépen köszönöm a válaszod! Igen jól sejtettem a két hosszú -,+ az ugyan az mint a rövid. a zöld meg a Do.
Ennek alapján akkor jó a bekötés?
Amúgy ez a kód (bocs h ilyen hosszút bemásoltam) :
#include <FastLED.h>
/** BASIC CONFIGURATION **/
//The amount of LEDs in the setup
#define NUM_LEDS 150
//The pin that controls the LEDs
#define LED_PIN 6
//The pin that we read sensor values form
#define ANALOG_READ 0
//Confirmed microphone low value, and max value
#define MIC_LOW 0.0
#define MIC_HIGH 737.0
/** Other macros */
//How many previous sensor values effects the operating average?
#define AVGLEN 5
//How many previous sensor values decides if we are on a peak/HIGH (e.g. in a song)
#define LONG_SECTOR 20
//Mneumonics
#define HIGH 3
#define NORMAL 2
//How long do we keep the "current average" sound, before restarting the measuring
#define MSECS 30 * 1000
#define CYCLES MSECS / DELAY
/*Sometimes readings are wrong or strange. How much is a reading allowed
to deviate from the average to not be discarded? **/
#define DEV_THRESH 0.8
//Arduino loop delay
#define DELAY 1
float fscale( float originalMin, float originalMax, float newBegin, float newEnd, float inputValue, float curve);
void insert(int val, int *avgs, int len);
int compute_average(int *avgs, int len);
void visualize_music();
//How many LEDs to we display
int curshow = NUM_LEDS;
/*Not really used yet. Thought to be able to switch between sound reactive
mode, and general gradient pulsing/static color*/
int mode = 0;
//Showing different colors based on the mode.
int songmode = NORMAL;
//Average sound measurement the last CYCLES
unsigned long song_avg;
//The amount of iterations since the song_avg was reset
int iter = 0;
//The speed the LEDs fade to black if not relit
float fade_scale = 1.2;
//Led array
CRGB leds[NUM_LEDS];
/*Short sound avg used to "normalize" the input values.
We use the short average instead of using the sensor input directly */
int avgs[AVGLEN] = {-1};
//Longer sound avg
int long_avg[LONG_SECTOR] = {-1};
//Keeping track how often, and how long times we hit a certain mode
struct time_keeping {
unsigned long times_start;
short times;
};
//How much to increment or decrement each color every cycle
struct color {
int r;
int g;
int b;
};
struct time_keeping high;
struct color Color;
void setup() {
Serial.begin(9600);
//Set all lights to make sure all are working as expected
FastLED.addLeds<NEOPIXEL, LED_PIN>(leds, NUM_LEDS);
for (int i = 0; i < NUM_LEDS; i++)
leds[i] = CRGB(0, 0, 255);
FastLED.show();
delay(1000);
//bootstrap average with some low values
for (int i = 0; i < AVGLEN; i++) {
insert(250, avgs, AVGLEN);
}
//Initial values
high.times = 0;
high.times_start = millis();
Color.r = 0;
Color.g = 0;
Color.b = 1;
}
/*With this we can change the mode if we want to implement a general
lamp feature, with for instance general pulsing. Maybe if the
sound is low for a while? */
void loop() {
switch(mode) {
case 0:
visualize_music();
break;
default:
break;
}
delay(DELAY); // delay in between reads for stability
}
/**Funtion to check if the lamp should either enter a HIGH mode,
or revert to NORMAL if already in HIGH. If the sensors report values
that are higher than 1.1 times the average values, and this has happened
more than 30 times the last few milliseconds, it will enter HIGH mode.
TODO: Not very well written, remove hardcoded values, and make it more
reusable and configurable. */
void check_high(int avg) {
if (avg > (song_avg/iter * 1.1)) {
if (high.times != 0) {
if (millis() - high.times_start > 200.0) {
high.times = 0;
songmode = NORMAL;
} else {
high.times++;
}
} else {
high.times++;
}
}
if (high.times > 30 && millis() - high.times_start < 50.0)
songmode = HIGH;
else if (millis() - high.times_start > 200) {
high.times = 0;
songmode = NORMAL;
}
}
//Main function for visualizing the sounds in the lamp
void visualize_music() {
int sensor_value, mapped, avg, longavg;
//Actual sensor value
sensor_value = analogRead(ANALOG_READ);
//If 0, discard immediately. Probably not right and save CPU.
if (sensor_value == 0)
return;
//Discard readings that deviates too much from the past avg.
mapped = (float)fscale(MIC_LOW, MIC_HIGH, MIC_LOW, (float)MIC_HIGH, (float)sensor_value, 2.0);
avg = compute_average(avgs, AVGLEN);
if (((avg - mapped) > avg*DEV_THRESH)) //|| ((avg - mapped) < -avg*DEV_THRESH))
return;
//Insert new avg. values
insert(mapped, avgs, AVGLEN);
insert(avg, long_avg, LONG_SECTOR);
//Compute the "song average" sensor value
song_avg += avg;
iter++;
if (iter > CYCLES) {
song_avg = song_avg / iter;
iter = 1;
}
longavg = compute_average(long_avg, LONG_SECTOR);
//Check if we enter HIGH mode
check_high(longavg);
if (songmode == HIGH) {
fade_scale = 3;
Color.r = 5;
Color.g = 3;
Color.b = -1;
}
else if (songmode == NORMAL) {
fade_scale = 2;
Color.r = -1;
Color.b = 2;
Color.g = 1;
}
//Decides how many of the LEDs will be lit
curshow = fscale(MIC_LOW, MIC_HIGH, 0.0, (float)NUM_LEDS, (float)avg, -1);
/*Set the different leds. Control for too high and too low values.
Fun thing to try: Dont account for overflow in one direction,
some interesting light effects appear! */
for (int i = 0; i < NUM_LEDS; i++)
//The leds we want to show
if (i < curshow) {
if (leds[i].r + Color.r > 255)
leds[i].r = 255;
else if (leds[i].r + Color.r < 0)
leds[i].r = 0;
else
leds[i].r = leds[i].r + Color.r;
if (leds[i].g + Color.g > 255)
leds[i].g = 255;
else if (leds[i].g + Color.g < 0)
leds[i].g = 0;
else
leds[i].g = leds[i].g + Color.g;
if (leds[i].b + Color.b > 255)
leds[i].b = 255;
else if (leds[i].b + Color.b < 0)
leds[i].b = 0;
else
leds[i].b = leds[i].b + Color.b;
//All the other LEDs begin their fading journey to eventual total darkness
} else {
leds[i] = CRGB(leds[i].r/fade_scale, leds[i].g/fade_scale, leds[i].b/fade_scale);
}
FastLED.show();
}
//Compute average of a int array, given the starting pointer and the length
int compute_average(int *avgs, int len) {
int sum = 0;
for (int i = 0; i < len; i++)
sum += avgs[i];
return (int)(sum / len);
}
//Insert a value into an array, and shift it down removing
//the first value if array already full
void insert(int val, int *avgs, int len) {
for (int i = 0; i < len; i++) {
if (avgs[i] == -1) {
avgs[i] = val;
return;
}
}
for (int i = 1; i < len; i++) {
avgs[i - 1] = avgs[i];
}
avgs[len - 1] = val;
}
//Function imported from the arduino website.
//Basically map, but with a curve on the scale (can be non-uniform).
float fscale( float originalMin, float originalMax, float newBegin, float
newEnd, float inputValue, float curve){
float OriginalRange = 0;
float NewRange = 0;
float zeroRefCurVal = 0;
float normalizedCurVal = 0;
float rangedValue = 0;
boolean invFlag = 0;
// condition curve parameter
// limit range
if (curve > 10) curve = 10;
if (curve < -10) curve = -10;
curve = (curve * -.1) ; // - invert and scale - this seems more intuitive - postive numbers give more weight to high end on output
curve = pow(10, curve); // convert linear scale into lograthimic exponent for other pow function
// Check for out of range inputValues
if (inputValue < originalMin) {
inputValue = originalMin;
}
if (inputValue > originalMax) {
inputValue = originalMax;
}
// Zero Refference the values
OriginalRange = originalMax - originalMin;
if (newEnd > newBegin){
NewRange = newEnd - newBegin;
}
else
{
NewRange = newBegin - newEnd;
invFlag = 1;
}
zeroRefCurVal = inputValue - originalMin;
normalizedCurVal = zeroRefCurVal / OriginalRange; // normalize to 0 - 1 float
// Check for originalMin > originalMax - the math for all other cases i.e. negative numbers seems to work out fine
if (originalMin > originalMax ) {
return 0;
}
if (invFlag == 0){
rangedValue = (pow(normalizedCurVal, curve) * NewRange) + newBegin;
}
else // invert the ranges
{
rangedValue = newBegin - (pow(normalizedCurVal, curve) * NewRange);
}
return rangedValue;
}[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Előre is bocsi a sok hülye vagy felesleges kérdésért, teljesen kezdő vagyok a témában, ezért nagyon szívesen meghallgatok kritikákat, tanácsokat, esetleges olvasnivalókat, amiken elindulhatnék ilyen témában.
Egy kis programozható Arduino mini-s led rendszer szeretnék összedobni, amit sehogy nem tudok működésre bírni, elvileg a kódom is rossz, de még odáig se jutottam el hogy egyáltalán egy kis fényt kicsikarjak a ledekből.
Küldtem pár képet, amin látszik a struktúra, viszont van több kérdésem.A szalag iránya se egyértelmű nekem, a képen látható honnan jönnek ki a vezetékek, van 3 rövid (fehér,piros,zöld)2 hosszú (fehér,piros). A két hosszúval nem csináltam semmit, a rövid fehér pirosat 5V áramra kötöttem, a zöldet pedig D6 tüsire a controlleren. Ezután a controller is 5Vra kötöttem, GND-t a negatívra, VIN-t a pozitívra, Majd A0-t egy hangérzékelő OUT-jára, és a hangérzékelő +5V-át pozitívra, GND-jét negatívra. Fogalmam sincs, hogy mi a probléma, de nagyon szeretném ezt az egészet, esetleg egy egyszerűbb hangvezérlés nélküli rendszeren induljak el, vagy mi lehet ebben a probléma? Mit számít, hogy melyik D-re kötöm a controlleren (van D2-D13) és melyik A-ra (A0-A7).
Amúgy ez a videó alapján akartam megvalósítani: [link]
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném! Van egy hangvezérelt led rendszerem. Az alábbi vezérlő visz iaz egészet: TQ MUSIC 2 RF Controller
Általában gépről/mobilról megy a zene, és egy házimozira van rákötve. a bekötés jack 3,5-ön van, mivel a vezérlés ezt támogtaja. Sajnos hatalmas a minőség és hangveszteség. inkább hangveszteség. a házimozi még bőven bírná erővel de a gép is és házimozi is maxon. kisebb problémám tehát hogy plusz hangerőnövelés mivel lehetne elérhető?
SZintén kisebb problémám hogy ha kikapcsolo ma zenét, vagy kihúzo ma kábelt a gépből őrült mód gerjed vagy nem is tudom mit csinál a házimozi, fülhasogató búgás. ez ellen mti lehet tenni, nicns valami kütyü amit a gép és jack közé rakok és megszűri ezt a zajt?
VISZONT. Legnagyobbproblémám hogy ugye a hangvezérlés nem működik teljesen megfelelően. gép házimozi hangvezérlés úgy van egybekötve hogy van egy Y csatlakozó a három között. szépen működi kamúgy, csak játszani kell vele. pl gépről/mobiról csak 50% tekerhetem fel a hangerőt hogy a vezérlés ne veéreljen túl. ha e fölé megyek a ledek túlgondolják a dolgot, és max fényerőn világítanak. túl sok feszültséget kapnak, és nem villognak, csak égnek. ezt úgy tudtam sak megoldani hogy a házimozit maxra húzom a gépen meg csak 50% a hangerő. de a már eleve eléggé halk maximum, maximum beállítást ezt mégjobban elrontja. tehát erre keresném a fő választ, hogy nincs e valami előerősítő vagy valami amivel plus hangerőt adhatnék a háimozira, vagy amivel megoldhatnám hogy hangosabban menjen a zene. újra a házimozi ennek a kb 5x bírja, hallottam már
Előre is kösz a választ!
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, esetleg valaki, aki tud erre válaszolna?
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, csak biztonságból teszem fel ezt a kérdést, meg szeretnék győződni arról hogy semmim nem fog károsulni, beleértve a szalagot, és a tápot.
BIciklimre szeretnék vízálló ledszalagot körbehúzni, egy közönséges powerbankről üzemeltetbe
Power Bank:
Input voltageDC 5.0V
Output voltageDC 5.1V
Input current2000mA(TYP)
Output current2100mA(TYP)
több infoLed szalag:
3528 SMD
60 LED/m
DC 5V
Operating current: 0.4A/m maxegy usb csatit forrasztanék a végére, vízálló lenne a szalag is és a vezetéken a toldás is, egyedül az usb csatlakozó vízállóságán gondolkodtam el hogy hogy kivitelezhető. a Power Bank természetesen csak jó időben lenne rádugva, azt nagyon sajnálnám erre a célra, csak netán ha valahol elkapna az eső a biciklin a szalagot és vezetékeket érheti víz.
a Power Bank 2A-es, azaz elvileg 4m ilyen egyszínű szalagot vinne el, de szerintem 2-5-3 métert kötnék rá max, az szerintetek úgy jó felállás lenne?
-----------------------------------------------
Valamint más:
Ismertek 5V vagy 12V szalaghoz (nem címezhető) olcsó hangvezérlést, vagy akár egy módot hogy házilag készíteni hozzá egy jack csatlakozós sound detectort, és egy hangvezérlést? Mennyire kivitelezhető ez az egész? Kb mennyiből jönni ki egy vezérlés? Mobilisság lenne a lényeg szóval elég jó lenne ha 5V-os is kijönne, ésesetleg egy usb csatiból működne az egészElőre is köszi!
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12463 üzenetére
kb uyganígy gondoltam én is, talán legegyszerűbb, legelegánsabb. köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat, előbb vagy utóbb jelentkezek a végeredménnyel tapasztalatok és képek formájában
-
ZTE_luky
aktív tag
köszönöm szépen! led szalaggal szeretném megcsinálni mindenképp, meg talán ha vékonyabb polcot fogok venni úgy fogom h egy fa profilba bele a szalag, kijebb a fa profil szűkül és abba a polc, és olyan vastag lesz 5mm lesz a vastagsága, pont úgy mint az 5050-es ledszalag chip-je
-
-
ZTE_luky
aktív tag
értem köszi szépen. tehát a plexihez nem kell különleges szerszám, esetleg fa marófejjel felsőmaróval ki lehet? mert akkor otthon is menne (famegmunkálásban nagy tapasztalat)
akkor márcsak megvenni kéne, lehet kisebb táblát venni vagy csak négyzetmétert? nekem 200x600mm kéne szerintem vastagságát meg nem tudom milyet hogy a led beférjen
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12451 üzenetére
köszönöm szépen a felajánlást, nagyon kedves vagy de ezt nem várom el tőled. csak egy nagyon körülbelüli árra lettem volna kíváncsi, hogy érdemes e az egész egyálalán, de akkor megkérdezek egy céget h adjanak árajánlatot erre.
A baj az hogy en cdsak oylat ismerek aki csak megmunkálással foglalkozik, pexi lap eladással nem, szóval vinnem kéne hozzá a cuccot.
főként az okoz gondot h az opál polc jó lenne e.. mert a fentebb látható képen lévő polcot szeretném megvalósítani.
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12444 üzenetére
köszönöm szépen, a polot tartó profil nem probléma, azt én is találtam, csak a polcot megvenni,méretre vágni és kimarni a pohártatót. hog ki megbízható, kivel lehetne megcsináltatni, ahonnét ki is szálítanak
-
ZTE_luky
aktív tag
sziasztok. hasonlo kivitelben szeretnek egy opal plexi polcot aminek az elebe vilagitast vinnek. ebben kernem a segitsegetek. korulbelul fel meter vagy annal rovidebb lenne, vastagsaganal a lenyeg csak az h egy 5050es led szalagot szeretnek az elere rakni, hogy az jol mutasson, melysegre egy 15-20 centi lenne. legfokeppen az erdekelne hogy hol lenne olcso megrendelni, levagatni (zalaegerszegre kellene) valamint ez az egyszeubb tervem, eredetileg valami hasonlot szerettem volna, az erdekesseg h hogy maratom vagy vagatom ki a pohartartot (hosszan vegigmarva a vegen egy kor amin kifer a talp.
nagyon korulbeluli ar erdekelne, es az elso masodik kozti kulonbseg, valamint hogy milyen melyen kene eldugni a ledet h ne 'pontozzon' az uvegen vagy plexin.
elore is koszi szepen! -
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! mennyit fogyaszt a 24gombos led vezérlő (távirányítós) önmagában?
Egy kis mobilis díszt szeretnék készíteni 12v-os 5050-es rgb led szalagból. egy fönt említett vezérlő vinné és az egész egy 1A tápról lenne meghajtva. az 5050-es led méterje eszik max 1A, szerintetek mekkora "fecnit" köthetek rá a vezérlésre, hogy tervezzek ha azt szeretném h hosszú élettartamű legyen? -
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12255 üzenetére
köszönöm szépen, én is így gondoltam, csak egyszerűbb volt inkább megkérdeznem minthogy k-t a kukába dobnom köszi!!
jelerősítő inputjába megy be a vezérlő outputából ás a jelerősítő outputjából megy a plusz szalag ami ezek szerint már semmi terhelést nem ad a vezérlőre, tehát annyi szalag lehet rajta amennyit a jelerősőtő és a rá kötött táp bír
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12248 üzenetére
igen tudom, értem köszönöm. a másik kérdésem hogy ha hazsnálok jelerősítőt a jel erősítőn lévő szalag is terheli a vezérőt vagy az csak a jelerősítőt?
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok 12V-os led rendszerben vezérlőt hány százalékkal illik túlbiztosítani? ha rakok jelerősítőt közbe, akkor a vezérlőről az a terhelés leesik ugye? (max 18A vezérlőre lehet 17A kötni?)
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12198 üzenetére
pjen: koszi azt mar megtalalom, csak nem voltam benne biztos h badogosnal lehet ilyet szemelyre szabva kerni.
macilaci: es akkor te mennyit hagynal ra, milyen szeles alut javasolsz? milyen legyen a vastagsaga?
-
ZTE_luky
aktív tag
koszonom megoldodott a tap. tobb embert megkerdeztem, elvileg ugyan az... eleg nagy lutri az egesz
most h a tap miatt nrm kell aggodnom a ledek elrttartamat szeretnem megnovelni. aluminium csikokat szerrtnek rakni az osszes ala. hol tudnam OLCSON beszerezni? Eddig csak szep sisz leceket es profilokat lattam, viszont nekem rleg lenne egy 10mm szeles hosszu vekony szal is ( nem tudom milyen vastagnak kell lennie) mindenfrle csicsa nelkul, mert a szalagbol semmi nem latszik, egy csatornaban van benne. Esetleg tudtok segiteni ebben?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12186 üzenetére
ertem egyszeru lutri az egesz. akkor boltban is annyi idore erdemes szamolnom csak amennyire jar a gari. igazabol ha emlekszel a hangvezerelt rendszeremhez kellene nagyobb tap kinotte a regit. kb par orat hasznalnam csak szoval nem lenne nagy terheles alatt.
haha eertem, akkor szimplan csak egy vacak es elfustolnek.
meg maglatom. ahogy elnezegettem boltban mindennel egyutt 10forint korul jon ki, amig ebayen alig 5000
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12181 üzenetére
ertem koszonom szepen. sokan mondtak h az itthon kaphatoak is ugyanazok a kinai tapok, csak dragabban, de akkor ez nem igaz? es te milyen uzletbol, webshopbol ajanlod a vasarlast? elegendo lenne nekem 20A, es mindenkepp csak ket ev garanciasat erdemes vennem?
ebayes akkor kihuzva, rendeltetesszeruen hasznaltad, nem volt tulterhelve, ugy is elfustoltek?
-
ZTE_luky
aktív tag
sziasztok erre a rendszerre kellene EGY tapot vasarolnom (amin nincs teljesitmeny)
a kerdes h eleg lenne 18A vagy 20A tap kellene?
Ebayrol vagy Gearbestrol mennyire kockazatos tapot venni? Ilyen 4-6 eezer forint korul vannak. Sokan szidjak a kinai tapokat, csak akkor hasznalnam oket ha ott vagyok, igy is elegge felek ilyen cuccoktol h berobbannak kigyulladnak. Mit javasoltok?A rendszer 12V-os. 60led/m nagy fenyereju ledekrol van szo. kerdes h mennyivel kell tulmeretezni a tapot. a jelerosito 40A bir a vezerlo 18A-t.
Valamint mi a különbség táp és táp között ha ebayről veszem? Van kb 3-4 fajta (nem értek hozzá csak kinézetre) ami mind 12V 20A, viszont méretben, és árban más más.. (4500-10000)
Milyeneket javasoltok, kb mennyi az élettartama egy ilyennek heti pár óra használat mellett, valamint ,meghibsodás esetén lehet-e/érdemes-e javíttani vagy javíttatni ezeket?
Válaszokat előre is köszi!
[ Módosította: radi8tor ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, hangvezérelt RGB ledeket hogy lehetne CÉLSZERŰEN dimmer-elni? Külön kell hozzá RGB dimmer, vagy elég egy feszültségszabályozót rákötni csak a + szálra és azt csavargatni?
-
ZTE_luky
aktív tag
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Zsmester89 #10092 üzenetére
értem, megpróbálom, meg azokat az esetleges problémákat is érdemes amik csak munka közben jönnek elő, a tervezett 1 napból egy hét lesz, stb..
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #10089 üzenetére
Értem, azt megköszönném. Hát max szép lassan írogatok bele dolgokat, és a végére csak összejön valami. Milyen tippeket adsz, mit írjak bele, még soha nem írtam hasonlót. nem is tudom mit lehetne a dologról írni
igen, beszerzésről is írnék mindenképp mert szerintem nagyon olcsón szereztem be a cuccokat.
Kritizálókat irigykedőket mindig is le kell nyelni, ez ilyen
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #10087 üzenetére
Igen de kegyetlen sokat foglalkoztam vele, vagy 80-100 munkaórám benne van. Mindenképp szeretnék, meg tudok küldeni képeket is meg videót is csak most készülnöm kell vizsgámra, majd utána alkotok valamit De ha érdekel előtte is tudok valahova tölteni videót
-
ZTE_luky
aktív tag
Na megígértem h. jelentkezek ha elkészült. Akit érdekel szívesen beszámolok róla
Ilyen lett, 15m, 5050-es RGB hangvezérelt led.
-
ZTE_luky
aktív tag
Köszi szépen a tippeket, megtaláltam ezt is, itt is hasonlóképpen javasolja a szerző.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #10075 üzenetére
Van két tápom, viszont mindkettő kell a ledek teljesítmény emiatt, és ezért nem szeretnék új tápot venni. Fizikailag egybe vannak a ledek, párhuzamosan kapcsolva megy rájuk a betáp. A vezérlőm mindkettővel rendelkezik. van mikrofon is és input is. (jack)
erre az erősítőre gondoltam.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, hangvezérelt led rendszert szeretnék üzemeltetni két tápról, milyen megoldásokat javasoltok, csak vezérlő erősítővel oldható meg a dolog, ha igen az hogyan működik?
-
ZTE_luky
aktív tag
Semmi, akár melyiket kötöm be csak a zöld világít. Érdekes valamint hogy a kapcsolás is más mint amit google-n találtam, mivel csak a zöld működik rajta csak azt tudom beazonosítani az a 3 közül a középső, a lecsapott vége pedig a +.
A fényerőszabályzó és a módok működnek, a sima zöld is működik, valamint amelyik kevert színre kapcsolok és ha van benne zöld az is. más nem.
Lehetséges hogy átvágtak a boltban és egy sima zöld ledet adtak?
-
ZTE_luky
aktív tag
a teljes áramkör még nem állt össze, ezért csak egy tápra kötött vezérlőre csatlakoztattam. a lapos vége felől van a + ág, ez biztos mert a led működött de csak zölden világított. tehát a led + R G B a vezérlő meg + B R G és ezt figyelembe is vettem és jól csatlakoztattam, de mégse jó. Sajnos a táppal csak üzletben próbáltam ki, szóval már k ise tudom próbálni amíg nem érkezik meg a saját tápom (kiszállítás alatt)
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Egy 12V-os RGB rendszerbe belekötöttem egy 160 fokos 150-250mCD-s ledet, de csak zölden világít vezérlésre módokat és fényerőt tudok váltogatni, színeket nem. mi lehet a baj?
Jól kötöttem be, és ellenállat is raktam bele. mi lehet a baj?Segítséget előre is köszi szépen!
[ Módosította: radi8tor ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Vett már valaki Music controllert led sorhoz?
Én egy ilyet szeretnék venni, esetleg ha valakinek van vele személyes vagy más tapasztalata kérem írjon
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok!
Ugyan ehhez:A dolog kezd összeállni, viszont még a gömb- diódás dolog eléggé lóg a levegőben. mit ajánlotok?
Aki nem olvasta volna az előzményeket:
Egy led rendszerbe kéne beleépíteni pár gömböt, amikben majd diódák fognak elhelyezkedni. a rendszer music controllerrel lesz vezérelve és rgb sorokból áll össze. milyen diódát és ellenállást javasoltok hozzá, valamint hány darabot. macilacival már beszéltünk erről ő ezt ajánlotta:macilaci78:
Majd a többiek linkelnek diódát. A pin ne zavarjon, ugyanúgy lehet forrasztani őket.
Ha ledszalag, akkor én 2×2 két egységet raknék össze × alakban és felhajtanám a szárait, mintha egy kockára hajtanám fel. Így alul lenne 2×2 led, az oldalakon is oldalanként 2-2 led, mindezt egy kb 6×6×6 cm kockán, ami egy 10,5 cm átmérőjű gömbben pont elfér.
Az egységet itt vágási egységként értem (3 dióda, 5 cm. Azaz két db 10 centis szalagot keresztbe teszel, mint a szalmaszálat és felhajtod a végeit.)
Vagy fogsz egy ilyet középre, kimegy belőle 4 irányba az 5 centis szalagocska, az egyik szalagocskára ráteszed a vezetéket és bepasszírozod a gömbbe.Segítséget előre is köszi szépen!
-
ZTE_luky
aktív tag
Többieknek előzménynek:
adott 15méter led szalag, 4 dióda (ezek bekötésével még teljes homályban élek) egy zenei vezérlő és egy táp
kérdés a bekötés, a toldások és a vezetékek. mindent ebay-ről rendelek, szóval linkeknek nagyon örülnék
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #9839 üzenetére
köszi, akk ink lesz a fekete, tisztább az úgy
privibe még írtam vmit, aztán utána tényleg ide fogok mindent, igazad van más is tanuljon belőle, lehet lesz hasonló project még -
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok aki jól ért a led sorok bekötéséhez, azon belül a hasonló music controllerekhez, kérem segítsen előre is köszi!
-
ZTE_luky
aktív tag
hát igen, az a baj hogy nagyon kicsi rések vannak a gömbökön. főleg a kicsiken. És ha az általad rendelt diódával csinálnám mekkora lenne a fényerősség? a vezérlővel ahogy állítgatnám a színt és fényerősséget az a gömbben is ugyanúgy viselkedne, vagy azért meglátszódna a különbség?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #9814 üzenetére
Szia bocsi, igazad van.
lentebb is találsz még eszmefuttattatást a topicban
Ahogy egyszerűbb lenne. dióda talán szebb lennen me futna 4 pines kábel de ahhoz gondolom forrasztgatni kell ellenállsát.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, valaki segítene ebben?
valamint ilyen kicsi gömbökbe szeretnék ledet rakni, milyet javasoltok? (RGB sorhoz kötném hozzá ,esetleg lehetséges h. RGB ledet bekötni 4 vezetékkel h. ugyan azzal az irányítóval lehessen vezérelni?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #8274 üzenetére
köszi
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #8267 üzenetére
értem így már, azért mert sehogy nem jött ki hogy miért pont 200.
ÉS szerinted meg tudok birkózni a géptáppal, vagy kezdőként azt inkább hagyjam?
Igen ez mondjuk várható lenne, meg tök logikus is. Tehát akkor azt mindenképpen két oldalról csinálnám.
Köszi szépen, nagyon sokat segítettél!
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz alex71995 #8261 üzenetére
Én is ugyaniylen problémába ütköztem. viszont nálam 1/3-a csak az RGB színeket tudja a többi meg minden színt. De valami nem volt okés a szalaggal, mert több helyen szét votl vágba, és emberi forrasztás volt rajta a gyári nyomtatott helyett. AZ eladó pedig lelécelt, de az oldal (gearbest) visszaszedte az ár felét. Arra gondoltam hogy más fajta, típusú led és az nem tudja jól keverni a színeket, vagy fogalmam sincs megmondom őszintén.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #8259 üzenetére
köszi a hasznos választ. igen akkor mindneképp rendes, minőségi boltban kéne megvenni. és akkor 200W-is legyen meg minimum. És amúgy mi a különbség aközött hogy egy oldalról táplálom vagy kettő?
A számítógéptápra nem írtál semmit, az hülyeség? mert elvégre az elég megbízható, és vagy 500W-os tehát lehet jobb is lenne mint ha vennék egy másikat.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #8252 üzenetére
az a baj hogy a vezérkőt hozzá kaptam a szalaghoz és semmiféle adatom nincs róla ha a kínait venném azt mindenképp csak akkor tenném áram alá ha mellette vagyok.
ÉS esetleg számtógépnek a tápegységéből lehet varázsolni ledszalaghoz vaó tápot, mert van egy tök fölöslegesem, amit nem tusok felhasználni, és azért ha garival mo-n veszem a tápot az kerülne 10k-ba minimum
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #8250 üzenetére
tehát azt javaslod vegyek két gyengébb tápot és úgy tápláljam be? és akk összesen legyen 180W-os? tehát 90-90W-os? esetleg tudsz javasolni márkát vagy hogy hol vegyem? ÉS tudtommal ha az elején van a vezérlő, csak oda tudok csatlakoztatni tápot. vagy nem? vagy ha végébe is csatlakoztatok vezérlőt, de nem használom az irányítóját. akk az egész egybe fog változni?
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok. Nemrégiben vettem két ledsort (5050 rgb) 2x5m,
azaz 12V 150W (12,5A)ÉS ehhez szeretnék venni tápot, és érdekelne hogy az alábbi modell megfelelne-e hozzájuk.
2sor:
http://www.gearbest.com/led-strips/pp_226145.html
http://www.gearbest.com/led-strips/pp_202311.htmla táp:
http://www.gearbest.com/led-accessories/pp_218764.htmlElőre is köszi szépen a segítséget!
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Atomgeszi #7991 üzenetére
köszi a válaszokat. tehát ha fehéret is szeretnék akkor az 5050 jobb lenne mint a 3528. Nem tudom igazából az zavar hogy csak az alap színek lennének vele szépek a többi hármasával eltérő szín az olyan lakodalom feeling
Még egy kérdés. hallottam olyat hogy a ledeket rá lehet kötni mélynyomóra. Ez hogy lehetséges? ÉS elvileg akkor a led villog a ritmusra.
MEg a legtöbb led ahogy nézem 12Vos 30W-os adapterrel működik. nekem van ittho negy 19V-os 120W-os adapterem. azzal nem lehetne ledet üzemeltetni valahogy?
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok. Színes, RGB led szalagot szeretnék vásárolni, beltérre díszvilágításnak.
3528 és 5050 között vacillálok, a 3528-as sokkal olcsóbb, én nem értek hozzá hogy melyik lenne jobb. azt olvastam hogy 1 meg 3 chip meg a méret fogyasztás stb.. de végül is akkor most menyivel jobb az 5050-ven, mert a másik majdnem fele annyiba kerül.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Jövedelem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Hardcore café
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Google Pixel topik
- Elemlámpa, zseblámpa