-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
Akkor is hamar tönkre tud menni a led-es lámpa, ha rossz a kapcsoló és prellez. Ilyenkor egy felkapcsolás során akár többtízszer is ki-be kapcsol a led. A ledek 15-30 ezer kapcsolást viselnek el. Ezt egy prellező kapcsolóval hetek alatt elérik. A prellezés a mechanikusan működő villamos érintkezők egymáson való pattogása. Itt olvashatsz róla bővebben.
A lámpa kicserélésével egybekötve kapcsolócserét is javaslok. Egy teljesen újra!
Ha mindig távirányítóval kapcsolod ki-be, akkor ez nem lehet hibaok. Ez esetben a kötéseket kellene ellenőrizni, hogy nincs-e olyan, ami laza és nem biztos a kontakt.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz Geri89 #21393 üzenetére
Látogass el ide. Itt megtalálsz mindent és még tanácsokat is olvashatsz, hogy mire kell figyelni választáskor. Igen, a hűtés miatt kell alu profil.
Itt tudsz választani tápot. A méretezés fontos! A ledszalag eljes hosszának fogyasztására kb 20% ráhagyással méretezz! A ledszalag mellett egy tápkábelt is körbe kell vinned kell, amivel 5 méterenként meg kell táplálnod a szalagot, mivel a szalagokban lévő vonali vezető nem kellően vastag ahhoz, hogy elvigye a teljes fogyasztást. Ha nem viszel kábelt körbe, akkor a táplálástól távolabbi végén elhalványul a szalag.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz dellfanboy #21391 üzenetére
Felesleges méricskélni! Leírásod alapján 99,99%- hogy az akkuk mentek tönkre benne. Csak az akku-csere a megoldás. A fali szolárlámpa eleve rossz konstrukció, mivel egy napra helyezett fekete dobozban egy melegebb nyári napon 70 fok feletti lesz a hőmérséklet, ami a legjobb akkukat is hetek/hónapok alatt legyilkolja. Az akku lámpán kívüli, hideg/jól szellőző helyen történő elhelyezése lehet a hosszútávú megoldás, de mégjobb, ha egyből vezetékes fali lámpára cseréled ki.
[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
A választott led lámpának teljesen más fénye van, mint a mostani. Nem mondhatni, hogy kevesebb, de máshogyan szórja, más a színhőmérséklete, stb. Nem biztos, hogy tetszeni fog.
Az nem opció, hogy marad a két hagyományos lámpa és teszel bele E27-es Led eket? Pl. ilyeneket: Philips E27 Led 19W
Ezekkel fényár lesz! Ha a 19W-os nem fér be a lámpákba, akkor a 1521 Lumenesek közül is választhatsz.[ Szerkesztve ]
-
-
BB9000
senior tag
Ezt a videot nézd végig. Minden kérdésedre választ találhatsz benne.
-
BB9000
senior tag
válasz Zsmester89 #21281 üzenetére
Az első linkeden található eszköz: 6x 18650 Batteries UPS DIY Power Bank Box Charger egy külső tápellátó doboz, ami a kimenetén képes 12V-ot kiadni. A 6 db 18650-es cella nem tartozék! Ha már vannak ilyen celláid, akkor jó lehet, de a fix helyre telepítés miatt szerintem olcsóbb megoldás egy sima 12V-os vezetékes táp.
A vatta kigyújtásának megelőzése érdekében pedig olyan megoldásban gondolkodj, hogy a led szalagon keletkező hő elvezetésére megfelelő méretű hűtőbordát alkalmazol és vízüveggel kezeled a vatta azon részeit, ami találkozik a ledekkel. A készre szerelés előtt ki kell próbálni, hogy mennyire marad esztétikus a vatta, ha vízüveggel bepermetezed, vagy bekened. De a kigyulladását mindenképpen meg fogja akadályozni. -
BB9000
senior tag
Pont ez a gond, ami csak alulról nyitott, az a wolfram szálas izzóknak még jó volt, de a ledes izzók elektronikája érzékeny a magas hőmérsékletre és melegben hamarabb megadja magát.
Az elektronika az égő vékonyodó részében van, annak a hőmérséklete biztos, hogy sokkal magasabb, mint amit a búra alsó felén mérsz.
Sajnos a családi körben nálunk is van még lógó búrás retro csillár. (nem pont ugyanilyen, de ez a korszak. ). Ezekben kb két évet bír ki egy Philips led izzó. Ami nem Philips, az még annyit se.
Ez egy másik, típus, egy-két évtizeddel későbbi korból, de ez is ugyanúgy "gyilkolja" a ledeket. Ez tervezési probléma. Az orvoslás egyetlen módja a csillár cseréje.
A másik kerülendő csillártípus a G9 es foglalattal szerelt. G9-be "jó" led nincs. Olyanokat lehet kapni, ami vagy kevés fényt ad, vagy ha normális a fénye, akkor 3 hónap után villogni kezd vagy teljesen kiég, annak ellenére, hogy méregdrága!
Jó példám is van: A lehető legegyszerűbb mennyezeti lámpa ez a Rábalux. Nekem még minta nélküli opál búrásból van kettő. 990 Ft volt annak idején (2005-ben) darabja. Erre volt keret.
Ezekben "gyárilag" 1 db E27 foglalat van. Én néhány éve beszereltem mégegyet. Elfér a búra alatt. Így két-két E27 fényforrással már megfelelően erős fényt adnak. (a két lámpának egy kb 36 négyzetméteres elég nagy helyiséget kell megvilágítania) Mindkét lámpa egyik foglalatában 2008 óta van egy-egy Philips Tornado. Nagyon jól bírják! A másik foglalatban egy-egy Led-es Philips van azóta, amióta megcsináltam a dupla foglalatot nekik. A Tornado-k a kb. 18 000 üzemóra ellenére nem villognak, nem halványult el a fényük. Majd akkor cserélem ki őket, ha problémát észlelek. Addig maradnak.
Azért tudnak ilyen jó üzemidőt hozni ezek, mert nincsenek sokat kapcsolgatva. Naponta egyszer bekapcsolom, (sötétedéskor) majd egyszer kikapcsolom őket (lefekvéskor).
A másik dolog a jó szellőzés. Oldalról teljesen nyitott a lámpa, így a keletkező hő könnyedén el tud távozni.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
Vettem már jónéhány egyéb márkájú led égőt is (Osramot is), de csak a Philips vált be nálam. A villódzásra hajlamosodást én is tapasztaltam az Osram-oknál.
Ha a lámpatest vagy búra nem engedi megfelelően szellőzni az égőket, akkor azért a Philipsek is tönkre tudnak menni a magas hőmérsékletű üzemeltetési körülmények között. -
BB9000
senior tag
A kültéri napelemes lámpáknak az akku a gyenge pontja. A jobb lámpákban 18650-es akkucellák vannak. (esetleg 21700-as)
A lámpákba általában a legolcsóbb cellák kerülnek. Optimális esetben még ezek a gyengébb cellák is kibírnának 1000 feltöltési ciklust, ami kb 3 év használatot jelentene. Sajnos egy kültéri lámpában az optimálistól nagyon messze vannak az üzemeltetési körülmények! Egy meleg nyári napon a lámpák és benne az akkuk akár 60-70 Celsius fokra is felmelegszenek. Ez a magas hőmérséklet gyilkolja az akkukat, emiatt még egy évet se bírnak ki.
A gyártók felismerték a problémát és már készítenek olyan kültéri lámpákat is, amelyeknek külső akkupakkja van. Az akkupakkok kábellel csatlakoznak a lámpához, így mód nyílik az akkuk olyan elhelyezésére, amely a direkt sugárzó hőtől megóvja őket.
Ha ilyen lámpát veszel, és sikerül az akkupakkot hőtől védett helyre tenni, akkor a 3 év üzemeltetés elérhető. A fagy se tesz jót az akkuknak, tehát fagytól is védendőek!
Három év elteltével az akkuk cseréje viszont nagyon magas költséggel jár. A vezetékes lámpák telepítése és üzemeltetése hosszabb távon sokkal jobb alternatíva.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz Tsebacsi #21119 üzenetére
G9-es led izzóval sajnos elég sok tapasztalatom van. Amit kipróbáltam, az mind sz@r ! A legtöbbnek kicsi a fénye. A legbíztatóbb ez a 6W-os volt, de kb fél év után ezek is elkezdtek villogni. Megvételre emiatt egyáltalán nem ajánlom!!
Nekem az az egy megoldás működött, hogy a lámpáimban kicseréltem a foglalatot. Három lámpámba éppen befért az E14-es foglalatba tekert gyertyaizzó. Azokban most Philips körték vannak. Ezek nagyon jók! Másik háromba külföldről rendeltem 10W-os COB led paneleket. Ehhez nagyon hasonlót. Ezek közül is több tönkrement, de maradt három jó. Tanulva a tönkrement darabokból szerzett tapasztalatokból, úgy rögzítettem a COB modulokat, hogy a lámpatest fém része hővezető paszta segítségével el tudja vezetni a keletkező nagy hőt. Azóta nincs baj velük, mennek már 4 éve.
Volt viszont kettő olyan csillárom is, amiben egyenként 5 db G9 foglalat van pici üvegbúrákban, emiatt másfajta foglalat nem fér el benne. Hasonló ehhez. Ott nincs más, mint az egész csillárt lecserélni. Az egyiket már cseréltem, a másik cseréje folyamatban van. -
BB9000
senior tag
válasz gulyasa #21097 üzenetére
Rövid válasz: három darab 1200 Lumen fényáramú fényforrás egyidejű bekapcsolásakor a három önálló fényforrás fénye összeadódik, azaz 3600 Lumen fényáram lesz.
A gyakorlatban a lámpatest a fény egy részét elnyeli, emiatt a fényforrás(ok) bruttó fényárama nem egyenlő a lámpa fényáramával. Ez a tény független attól, hogy a lámpában egy vagy több fényforrás van benne.
Hasznos olvasnivaló a témában: Mi az a Lumen?[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz laci06 #21090 üzenetére
Nem az égő fogyasztása a leglényegesebb adata, hanem a gyártója! Nekem csak a Philips vált be! A többi LED-del csak a bajom volt.
Én ebből tennék bele kettőt: Philips E27 LED 13W 4000K
Ha a szemetek a sárgásabb árnyalathoz szokott, vagy a helyiség többi világítása indokolja, akkor van ennek 2700K -es változata is. Ez is jó lehet.
Látatlanban előre nehéz megmondani, hogy elég fényt ad-e ez a kettő az adott helyen, az adott lámpával, de a leírásod alapján 3000 Lm fényáram jó eséllyel elég lesz.
Ha kipróbálás után mégis kevésnek találod, és nem tudod megszokni, akkor jöhet az erősítés: Philips E27 LED 17.5W 2700K
Ebből is a neked megfelelő színhőmérsékletűt vedd! Ez már jóval nagyobb fényerejű, a kettő együtt már majdnem 5000 Lm! Azonban ez az égő kicsit hosszabb, és ducibb mint a 13W-os verziója! Nem biztos, hogy beletehető az adott lámpába. -
BB9000
senior tag
Sziasztok!
A CYEB ledcsere programban milyen gyártmányú ledeket adnak?
Van valakinek tapasztalata? -
BB9000
senior tag
Szerintem megéri. Nekem hasonló Philips van az asztalomon, csak az kb. ötszörennyibe kerül.
[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz DonThomasino #18068 üzenetére
Általam ajánlott gyártó: Philips Minden általam megvásárolt terméke (100+) hozta az általam elvárt szintet azaz : nincs villogás, nem megy tönkre idő előtt, nem zúg, nem melegszik a teljesítményfelvételnél nagyobb mértékben. A specifikációban leírt fényerőt és színhőmérsékletet tudja vásárláskor és tartja is az élettartama során.
Megvehető még: Osram, 1-2 termékét próbáltam ki, azokkal nem volt baj. Nincs nagy tapasztalatom vele.
Általam nem ajánlott: Convoy, 3 ból 2 villogóvá vált 1 éven belül. Kezdetben tökéletes volt mind, de villogós led lámpát nem kérek.
Kifejezetten kerülendő: Landlite, kínai rendelésű különböző lámpák: Az általam használt darabok egyáltalán nem váltották be a reményeket. A specifikációban leírtaknál jelentősen alacsonyabb fényerő, nem megfelelő színhőmérséklet ( nem egyformák, pedig azonos specifikációjúak) idő előtt tönkrement szinte mindegyik.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz macilaci78 #17635 üzenetére
OK. Készítek pár képet este a lámpákról.
-
BB9000
senior tag
Saját tapasztalataim osztanám meg G9 es foglalattal rendelkező fali lámpáim átalakításával kapcsolatban.
Van 6 db ilyen lámpám. Meguntam, hogy nem lehet normális fényerejű G9-es foglalatba tehető led es fényforrást kapni normális áron és még a horror árú darabok is csak fele olyan erősek, mint egy 40W-os halogén izzó, ezért eldöntöttem, hogy átalakítom a lámpákat.
Előzmények és korábbi próbálkozások:
2005-ben vettem a lámpákat a KIKA-ban. Jó drága volt, cserébe tényleg szép. Gyárilag 40W-os halogén izzó tehető bele. Azokkal egész jó fényt ad. A magas fogyasztás miatt és a nagyon gyakori izzócsere miatt kipróbáltam többféle led-es izzót is. Azokat nem a kiégés miatt kellett kicserélni, de mindegyik nagyon halovány volt és idővel némelyik elkezdett villogni is. 5 vagy 6 féle "olcsó kínai" izzót kipróbáltam, mire végre
rátaláltam a nekem való megoldásra:
230 Voltra közvetlenül ráköthető, tehát nem kell hozzá adapter, mérete pont megfelelő, teljesítménye és várható fényereje is pont megfelelő: "Power LED COB 220V" keresőkifejezésre elég sok találat van az EBay-en. Megrendeltem az egyiket.
Link. 10 darab került kb. 4300 ft-ba. Nem csípem a sárga fényt, és a folyosó is pont sárga színű, ezért a hideg fehéret rendeltem. 10W os bőven elég fényt ad. 2 év garanciát adnak rá. Már vannak újabb és modernebbek is, mint amit én rendeltem.
Szerelés:
Először csak egy lámpát szereltem át próbaképpen. A falról leszedtem és a munkaasztalon végeztem el a műveletet. Az elképzelésemnél kicsit bonyolultabb volt megtalálni a panel megfelelő rögzítését és gondoskodni kellett a jó hűtésről is. A nagy hővezető paszta teszt -et olvasva a legtartósabb hővezető pasztát alkalmaztam: Arctic MX-2. 8 év gari van rá, ami nagyon bíztató. A fel-leszerelés és az átalakítás kb nettó 2-3 órámat vitte el, de a gyakorlatban több napig eltartott. A led panelt a lámpa fém hátsó lapjára rögzítettem, ami tartja és elvezeti a hőt. Két hét próbaüzem következett, mialatt semmi rendelleneset nem tapasztalatam. A többi 5 lámpa átszerelése is megvolt összesen 2-3 óra alatt. Azóta eltelt újabb két hét és nagyon meg vagyok elégedve a végeredménnyel. A lámpák nagyon jól működnek és láthatóan sokkal több fényt adnak, mint bármelyik korábbi led es megoldás, sőt, még a 40W-os halogénnál is kicsit erősebbek!! Túlzott melegedés még több órás folyamatos világítás esetén sincs, és nem is villognak. Az egyetlen szokatlan dolog, hogy teljesen kikapcsolt állapotban éjjel egy minimális fluoreszkálást látni a ledekből.
Erősebb led panelek használata esetén mindenképpen javaslom hűtőborda használatát is. Nálam a lámpa kialakítása és a kis teljesítmény miatt elegendő hűtést ad a direkt rögzítés. A hővezető paszta is elengedhetetlen, mivel a led legkönnyebben a túlmelegedétől purcan ki. Gyári adat szerint 75 Celsius fokig ok ez a led. Nálam a legmelegebb nyárban folyamatos üzem mellett sem ment 70 C fok fölé. -
BB9000
senior tag
válasz ftsaba28 #12650 üzenetére
A G9 LED még mindig problémás. Jó fényerejű, megbízható G9 es LED-et még nekem se sikerült kifognom. Többfélét próbáltam már, de haloványak. kb 150-200 Lumen fényt adnak. A lakásunkban viszont 12 db G9 es foglalat van. Most ezt néztem ki. Esetleg van tapasztalata valakinek 10W-os G9 COB leddel? A linkelt oldalon 600 Lumen fényerőt írnak rá. Érdemes kipróbálni, vagy csak kidobott pénz lesz ez is? Szerintetek?
-
BB9000
senior tag
Sziasztok,
Segítséget kérnék abban, hogy hogyan tudnék gazdaságosan Led-essé alakítani egy IKEA állólámpát. A gondom a fényerőszabályozás miatt van. A talpába van beépítve a dimmer, ami 75-150 W-os égőkre van méretezve. Hagyományos E27 foglalat van benne. Addig még megy a dolog, hogy belecsavarok egy sima ledes dimmelhető izzót pl. ezt, viszont a dimmerrel is kell valamit csinálnom. Kicserélni vagy átalakítani. Tolócsúszkás poti van a mostani dimmerben, kb 8-10 cm hosszan lehet állítani. Mit javasoltok?
-
BB9000
senior tag
Üdv.
G9 es LED - eket keresek. Folyosóra kell 6 db és további 5db kell a szobai csillárba. A fő gondom a fényerővel van. Most 40 és 50 W os halogén izzókat használunk. Ezeknek a fényerejéhez szokott hozzá a család. Próbaképp vettem 3 db olcsó kínai led-est, de nem elég a fényük. Kb 200-300 Lument adnak csak. De lehet, hogy még annyit se.
Azon is gondolkodtam, hogy a folyosón átcserélem a foglalatokat a lámpákban G9 ről E14-esre. Talán beleférne a lámpatestbe egy PHILIPS CorePro LEDcandle ND 5,5W E14 840 4000K B35 CL - 2016/17 es "égő" a foglalattal együtt.
A szobai csillár átszerelése teljesen reménytelen. Abba mindenképpen kell keresnem nagy fényerejű G9-eseket. Mit javasoltok?
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.