Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
ezt de jól fogalmaztad!
hozzám rendszerint akkor állít be ismerős kávézni mikor nem állnak együtt a csillagok (pont nem olyan a pörkölés mint amit elvárok, pont kávét váltottam és a darálót kellene jól ráállítani... esetleg a hőfokot nem találom stb..stb..)
viszont mikor egyedül vagyok otthon s 'csak' unottan készítek egy kávét .... na akkor jön a '''húúvazzze''' érzés[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Kerek egy éve én is csak csokis vonalon éreztem jól magam. Paljoc kávéit jónak, de nem ízlésemnek megfelelőnek éreztem. Na ez változott pár hét leforgása alatt a pörkölgetéssel.A Sidamot először a magam(csokisabb) arcára pörköltem, aztán hagytam hogy ő mutassa sajátját. Izgalmas játék volt, amiben a Sidamo győzött. Most már csak a feleségem reggelijéhez pörizek csokibombát, én meg kirándulók a gyümölcsligetben.
Játék a mi szintünkön, de komoly munka nagyban.
Nem csak csokit lehet otthon pörizni.
Persze az én 4 éves fiam is boldogulna egy automata Hottoppal, miután megmutattam neki az adott kávéra milyen fokozat gombot nyomjon, de természetesen ez felnőtt játék a szó nemes értelmében. -
Ábi
tag
Alap, user szinten könnyű elsajátítani az alapokat brazil kávékkal. Utána komoly odafigyelést, tanulást igényel minden minőségi lépcsőfok.
Egy élvezetes tanulási folyamat a magunk fajtának.
Én nem bántam meg, hogy belevágtam, mert a kávézás új dimenzióját nyitotta meg. A kedvenc Sidamomat pl. előtte meg sem tudtam inni. Ráadásul jobban becsülöm azokat, akik ezt nagyban űzik, mert ez szinte művészet.
Bélánknak sok hibája van, de egy vitathatatlan érdeme, hogy ha önös céllal is, de felkarolta az otthoni pörkölést, és igen versenyképes áron adja a pörkölöket. Zöldet meg máshol is lehet venni.Az Ő szintjük más.
Ott nem 1-4 ember ízlésének, hanem több ezernek kell megfelelni,vagy CM esetében alternatívát, irányt mutatni, mint egy hitvallás.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Dateenél én is ittam a Gujiból, ami ízlett az ottani víz ellenére is. A prímet a filterük vitte a standjuknál.
A vizet nekem is említette. Beszélgettünk arról is, hogy a pörkölőnek is fontos tudni, hogy milyen vízre pörköl, mire állítja a pörkölést. Gondolom ez is közrejátszhat abban, hogy az átllag felhasználó csapvizes felhasználással csalódásként éli meg egy CM kóstoló után az otthoni eredményt.Kutyaharapást szőrivel! Csapoltam reggel egy Yirgat a béke kedvéért.
-
fragola.6035
aktív tag
Nekem is a CasMo stand etióp tetszett a legjobban. Jó volt még a 42 és még talán iható a Lucky Cap Guatemala.
Az Illy kapszulás pozitív csalódás, nem volt rossz.
Ami a negatív volt, az a La Marzocco placcon a Monterosa és a Kávékalmár.
A Monterosa kávéja üres volt, többen is szóltunk, hogy sz@r a kávé, de csak bambultak. Abaristabárisnya csaj szerintem nem tudta, hogy milyen rendezvényen van, tampert is most láthatott először.
A Kávékalmár erősen hangsúlyozta a kávéja nemes származását, ültetvény szelektált létét, a két elfogyasztott presszó közül az egyik ihatatlan, a másik pedig sz@r volt. A gépet sem tudták a kávéhoz beállítani. Nagyon amatőr volt a termék és a hozzáértés is.
Carraro-t és MOAK-ot pedig elvből nem kóstoltam.https://caffe35.webnode.hu/
-
ronin s8
senior tag
Így utólag visszagondolva, Ti lali.hu-val egy kicsit hosszabb Illy kapszulás espresso-t kaptatok, ami már nem volt annyira jó, mint a ristretto. (Ezt onnan tudom, hogy adtak egyet magnéziumos vízzel.) Minden esetre elgondolkodtató, hogy mit tud kihozni az Illy a kapszulából.
Nekem amúgy igazából semmi sem tetszett, csak a csajok.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
hunspikey
őstag
Szerintem ez is teljesen ember függő (és ez így jó), mert én pl alaposan próbáltam kiismerni a cognac világát is, de valamiért mindig a whisky felé húzott vissza a szívem. Pont két hete kóstoltam 6 centet a XIII Lajos Rémy Martin-ból, ami már nem nevezhető lőrének és bár azt kell mondjam nagyon "ott" van - még mindig ahogy mondod - pl egy jó Laphroaig-al nálam senki sem versenyezhet - egyszerűen nem tud olyan komplex lenni számomra semmi egyéb. Finomnak nagyon finom egy profi cognac, vagy akár egy csúcs XO rum, de még a tequilából is találtam olyat amire azt mondtam, hogy igen jó - de mindig az van, hogy a whiskyé a végszó
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
hmm. igen - azért az hozzá kell tennem, hogy a Mortlach lepárló nedűjénél még nem volt kezemben finomabb - vagy esetleg a Caol Ila 30 éves a Wilson&Morgan-től - betyárosan jó. A japcsik inkább azt mondom, hogy hihetetlen tisztességes munkát végeznek.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
ronin s8
senior tag
Az a trükk (de ezt csak súgva mondom, mert titkos ), hogy vacsora után kicsivel egy rövid korty elég belőle. Tökéletesen rendbe teszi a gyomrot! A whisky, pálinka, egyéb tömény, rendesen rombol, de a konyak nem.
Persze egy XO-nál nehéz betartani az adagolást.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bbuffy
senior tag
Pont erről akartam írni. Beszarás jó a cucc, most hogy a gépem is baba. Azon kvk egyike amire még az asszony szeme is nagyott lesett, pedig ő csak kapuzik. a moak csészében meg muzsikál.
Ja és szereznem kell neki adamos csészét mert tetszik neki.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Keresztapper
senior tag
Ez a cici dolog nehéz kérdés.
Másfél éves körüli Benedek fiam, mikor megvontuk tőle a cicit, mondván hogy "elromlott", igen leleményessé vált. Akkoriban merült ki egy elemes játéka, ami így az ő értelmezésében szintén elromlott, de lám, apa kicserélte benne az elemet amitől megjavult.
Ettől pedig logikussá vált az érvelés anya hárításával szemben, hogy ha a cici elromlott, akkor tegyük bele apa elemét, és akkor megjavul.
Hát sírtam a röhögéstől.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
ronin s8
senior tag
Hol? Ki?
Szerintem tisztázhatnánk ezt a kérdést, anélkül is, hogy állást foglalnánk.
Kétféle "ristretto" lehetséges, és mindkettőt gyakorolják is:1) A rendes espresso-t korábban leállítják, így egyfajta "szeletelt" espresso jön létre. Tehát pl. 25 mp helyett leállítják 17-20 mp-nél. Ez akkor elfogadható, ha tiszta, gyümölcsös, nem túlextrahált ital a cél. Kicsit vékony, de bizonyos kávéknak ez jól is áll. Mindenképpen egyszerűbb megcsinálni a másiknál, a vendéglátósok nem is tudják máshogy elképzelni.
2) A töményebb, egyesek szerint "túlextrahált", túlkivonatolt olasz ristretto, a műfaj csúcsa, amely finomabbra darált/nagyobb dózisú/erősebben tamperelt kávéból, esetenként 45-50 mp-ig tartó lefolyással készül.
Mindenki kiválaszthatja magának a szimpatikusabbat.
( Megsúgom: a második a jó. )
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
jolti
senior tag
Igen, de azért Choco Medness, hogy csoki legyen benne és nem gyümölcs, meg sav, szerintem. Arra ott apricot Il., sidamo, yirga, stb.
Lehet, hogy én is ( meg a nejem is ) érzékenyebb vagyok, mint faterod, de én is úgy vagyok vele, hogy akárhogy lehet hívni, bármilyen szép hasonlatokkal, akkor is a savanya az savanya nekem.
Lassan két éve, hogy ide keveredtem és rengeteget kupálódtam' a kávézás terén, de még idáig ezt a vonalat nem sikerült megszeretnem. -
jolti
senior tag
Kóstoltam már egy párat a yirgából, a Paljocét is, de nekem az is savanya.
Az egyik etalon is az övé, a Choco Madness. Az az egyik kedvencem. Bár az új széria', az enyény gyümis, nem annyira jön be, mint a hagyományos CM. Éppen nem volt túl sok a gyümi benne, de rájöttem, hogy a "paprikás krumpli, az legyen paprikás krumpli", a csokis vonal, meg legyen csokis. A gyümisre ott a gyümis.
Pl a Pacificafé Pacificje is savanya nekem, pedig itt sokan szeretik a gyümölcsösségét. ( Tőle meg a Pin-up, meg a La Piazza a kedvencem. )
Az a baj, hogy kényes' az ízlésem, mert sem az 'alulpörkölt, savanya' kávét , sem a túlpörkölt keserű, égett kávét nem szeretem.Eyesis Én Pides GB-t használok. ( Az ugyan az, csak szebb! )
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
-
soldier2
őstag
Én november közepén így kaptam, azzota nem telt el sok idő. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem rendeltem, hanem személyesen mentem be, és csak 100g-ot kértem, ha jól emlékszem. (majd nekifutok még egyszer, mert mire beállítottam a darálót elfogyott, ráadásul fagyasztva is volt)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
-
adriankoooo
senior tag
Ezek szerint igaz ami a tesztben is volt, hogy brutál alulra kell belőni a hőfokot. Holnap lemegyek újabb 2 fokot a tanácsodra. 96-ról indultam, szépen érezni a különbséget minden 2 foknál. Ez a PID óriási segítség számomra, hogy viszonylag konstans minőségben tudjak csapolni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
soldier2
őstag
Valóban gyönyörű, és nagyon jó állapotban is van. Csábító az biztos. Mennyit kér érte az eladó?
ak - köszi
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
Van egy pár QM automata nálam darabokban, akár 3-4-et is össze tudnék rakni. Csak szétszedve pihennek pár ládában. De legalább 2 nap munka, hogy összerakjak egyet és 40 ezernél többet úgysem fizetnének érte, ezért inkább megtartom magamnak mindet.
Jó lesz az még, kenyeret nem kér és az én feleségemnek kimondottan tetszik. Nem is engedne cremafokozós bazárokat a konyhába.https://caffe35.webnode.hu/
-
hanolfe
tag
Félre ne érts, nem akarom én az egekig magasztalni a márkát. Semmi közöm hozzájuk, nincs részesedésem a cégben (sajnos) :-)
Egyébként ha azt a nyavalyás darálási időt ezeknél az automatáknál szélesebb tartományban lehetne fokozatmentesen állítani, akkor sok gépet lehetne még jobban beállítani.
A nem véletlenül sokat dicsért QM Acquaviva, na az ilyen. Volt ez is, minden szempontból talán a legjobb automata kávégép. Egy hibája van, nem tetszett az asszonynak, szerinte rontotta a konyhában az összképet :-)[ Módosította: radi8tor ]
-
hanolfe
tag
Hát nem tudom, nekem évek óta Jura van. Néha kipróbáltam más fajtát is, Saeco Talea, Delonghi Perfecta, Siemens EQ7, de rövid idő alatt mindig visszatértem a Jurához. Utóbbiból volt sokféle, Impressa 300, 500, S95, S9, E45, E25, E85, C5 és a jelenlegi Ena3. Komolyabb gondom egyikkel sem volt soha, becsülettel össze vannak rakva. Természetesen ezek is meghibásodnak néha, de például panelhibával nagyon ritkán találkoztam eddig Juránál. A leggyakoribb hiba a központi egység szorulása, aminek javításához elég jól szét kell szedni a gépet, mivel a Jura nem egy mozdulattal kivehetőre tervezte.
Munkahelyre behoztam egy AEG Cafamosa gépet, ami ugyebár egy E szériás Jura belül. A 3 év alatt eddig egyszer sem kellett hozzányúlnom, pedig naponta kb 15 kávényi igénybevételnek van kitéve.
Lehet elfogult vagyok, de engem meggyőzött ez a márka. -
BlacKSouL
addikt
Odea Giro, 2 éves, napi 15-20 kávé, céges használat(=mostoha körülmények), ma kapjuk vissza szervizből:
- Pilot szelep szétszedése-, tisztítása,
- Kazánszelep felújítása,
- Csepptálca tartó palást cseréje,
- Kpe karbantartás, hengerfej tömítés cseréje, szűrő tisztítása,
- Vízpumpa felújítása,
- Vízcsap felújítás
- Vízkőtelenítésmajdnem 30k. És én azt hittem sokkal több lesz.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Galahed
senior tag
Igazat adok Neked én sem vennék új automatát (pláne nem 300e -ért.)
Egy ideig hajlottam pont az Odea felé én is, de pont a főnökömé ment tönkre nemrég (nem is tudtam, hogy ilyet használ, illetve használna, ha nem lenne 2 havonta szervizben neki. Lehet peches példányt fogott ki...) Szóval ez a példa sem segitette elő, hogy rohanjak a boltba egy ilyenért. -
adriankoooo
senior tag
Fuhhh, végre megkaptam a PID-elt gépemet simi.esp-től (aka. Simon Dávid). Azért leírom, hogy mégis kicsoda Ő: tehát eredetileg PID-elni küldtem a gépet a csodás Debrecenbe. Szétszedés, automatikus vízkőtlenítés után észrevette ő is az ordenáré bűzt a gép belsejében (valszeg valahol nagyon sokat állt a gép) ami teljesen beleitta magát a szilikoncsövekbe valamint egy szép lik is volt a segéd patkókazánon (valszeg csak a lélek tartotta). A patkókazán újonnan 10-15 ezer Forint... anyagi csőd. Sokat agyalt rajta, de végülis egy 1-2000 Forintos hasonló patkókazán lett betéve az eredeti helyére, amihez esztergáltatnia kellett külön réz-csatlakozásokat. Most már az is tökéletes! Bojler szétszedve, kézzel kitakarítva, OPV szintén. Még lefárasztottam őt azzal, hogy vetettem pár dolgot (nyitott kifolyóka 1-es, 2-es, víztartály tömítés, tartalék kartömítés). Kicserélt magától belül is jópár tömítést, az utolsó előtti napon még a biztonság kedvéért a bojler tömítést is kicserélte. Ja és a PID-sem a készülék oldalára került, hanem szépen a készülékbe lett integrálva. Hő elleni védelemmel ellátva. Ez sem egy kis melló, kivágni, illesztgetni. Csomó minden le volt törve belül, amit lehetett kétkomponensű ragasztóval megragasztott. Kívül szálra húzta a burkolatot, most olyan mint az új. Még vett nekem egy fasza kis felsőszűrőt, azt a sűrű fajtát az Expoból (300HUF). Elég pöpecül teríti a vizet.
1000 helyre való szaladgálás, Debrecen-BP vonalon..... Az ár több mint baráti lett a végén. Rég láttam ennyire lelkiismeretesen dolgozó embert, minden elismerésem. Ömlengek róla, de nagyon megérdemli.
Akkor most PID-re fel!
Parci:
"végül sikerült 83 fokon úgy húzni"
Amikor külön nem emelitek ki, akkor ugye fejhőmérsékletről beszéltek? Gaggián kb. mi a PID-en a joker állás? 96-98C?
[ Szerkesztve ]
-
Agostino
addikt
ha pedig azt írja - saját példámat alapul véve - hogy revised by a technician / specialist, akkor teljes szétszedést igényel a gép, sőt! amúgy belegondolva megérne egy logout-os bejegyzést a gaggia babym története : ))
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
hunspikey
őstag
Igen, én is így okoskodtam, csak van egy olyan probléma is, hogy úgy kezdek, hogy ugyan abból a kávéból tolok egy duplán - ez a nejem latte alapja, majd magamnak egy szimplát ristretto-nak. Igen ám, de a darálót nem akarom össze-vissza tekergetni ezért azt kell elérnem, hogy az adaggal állítsam be a lefolyást. De viszont találtam egy görbe kést amit eredetileg ananász pucolásra vettem ennek gyönyörű rádiusza van a fokánál, ezzel ki tudom "szedni" a felesleget
Végül is így most már egész király a dolog - köszi mindenkinek a segítséget!
@soldier2, mester6 - asszem veszek egy ilyen 41-es tampert! köszi!
[ Szerkesztve ]
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
jolti
senior tag
Nem elb@szni nehéz valamit, hanem megmagyarázni. ;-) :-)
Mas.
Többen dicsérték itt a lidlis tarrazut, vagy tazzaru,vagy hogy t...be hívják. Ezen felbuzdulva vettem is egyet.
Az borítékolható volt,hogy döglött lesz, de a leírtak alapján Többet vártam.
Szerintem egy nagy fos.
Legalább a szomorú barkáknak is lesz valami talajsavanyitó... :-) -
paljoc
tag
Kávézóba lehet max. jó én is azt néztem. Ha rá van csavarozva az adagoló teteje, ami ugye egybe van építve az utánőrlő leállító kapcsolóval, akkor nem rezonál, de így meg nem takarítható a garat, itthonra nem ok.
Fokozatait nem néztem, de ha nincs kávék között ugrálás /szintén pl. egy "normál" kávézó/ akkor ott biztos belőhető a finomság+dózis hogy jó legyen. Itthonra viszont nem pálya sajna. :-( -
pogácsa80
csendes tag
arra van vkinek épkézláb magyarázata, hogy a Mazzer Super Jollyt miért preferálják jobban mint az ugyanazon árkategóriában lévő Quamar M1 őrlőt? Ha jól tudom, eléggé hasonlók a két őrlő paraméterei, viszont lényeges különbség, h a Quamar kúpos őrlőtárcsás, ergo itt alacsonyabb a hő, kisebb az aromaveszteség. Mégis, ha megnézitek a jobb kávézókat, Mazzert fogtok találni mindenhol, igen gyakran SJ-t. Ezt nem nagyon értem.
Talán a Mazzer mint márka menő, bár ez a kiemelkedő minőségre törekvő (és ezt úton-útfélen hangoztató) specialty coffee shopoknál aligha lehet magyarázat.
egy külföldi fóromun vki azt írta, h nem kell túldimenzionálni a lapos és a kúpos őrlőtárcsa közötti különbséget. A home baristáknál lehet, h nem, de azért egy kávézóban, ahol rendes igénybevételnek vannak kitéve, úgy képzelem, igenis érezhető lehet a különbség a kv ízében.
szerintetek?
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest