Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
Na, ezzel a hozzaszolassal a korabbi vaklarmak utan maris mindenki megnyugodott, nincs muloban az elmebaj...
"én továbbra is egyszerűsíteni szeretném az életemet, nem kitanulni 45 tánclépést egy kofihoz. megvolt az a korszakom, már nem érdekel, csak nyűg. a végeredményt szeretem, a gép és a tánclépések egyáltalán nem érdekelnek."
)
-
soldier2
őstag
Nem mélyedtem el benne, és nem is tervezem. Bármilyen hihetetlen, nem jön be a design nagyon nem. A Pavoni már inkább. A Caravel egyszerűsége fogott meg, de ha nem tudja a Traubis yirgát elkészíteni, akkor nálam esélye sincs . Lehet, hogy rosszul emlészem, lehet, hogy nem jártam eléggé utána, ki tudja. A cremináról is mondanak sok mindent, de minden különösebb bűvészkedés nélkül viszi szépen az SO és classic cuccokat is de, hogy gyári állapotában hőmérő nélkül hogyan használható elképzelésem sincs (persze lehet, hogy az igényeim alacsonyak).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
peter.szabo
csendes tag
Igen, ezen én is sokat gondolkoztam.
Anno SiD ezt írta a megkeresésemre: "Olasz kávéra kitűnő a Caravel, de újhullámos kávékból nem biztos, hogy ki tudnád vele hozni a maximumot több okból is. A legfőbb ok a Caravel ideális kávé / víz aránya.
Teli szűrőkosárral működik a legjobban, egy teljes pumpálással. Az alacsony lökethossz miatt ez egy olasz risztrettót jelent kb. Újhullámos kávékhoz szerintem nem passzol ez az arány, két húzással meg már nem csinál jó kávét a gép."Ugyanakkor én jelenleg azt tapasztalom, hogy a gyári szűrővel (amibe belemegy 12-13 g kávé) jól lehet tartani az 1:2 arányt (egy húzással). A fejet is jól át lehet melegíteni, tehát az SO-khoz is elvileg minden feltétel adott. Az első próbálkozásaim alapján is elfogadható volt a végeredmény.
De újra mondom, hogy nagyon az elején vagyok a Caravel kiismerésében.
-
Agostino
addikt
arra gondolok. tényleg semmit sem tudok róla, csak megláttam és megfordult a fejemben, hogy robosztus darabnak tűnik, talán érdemes lenne megmenteni. ha felejtős a gép, akkor hiú ábrándokat nem kergetek
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
Türelmetlenségemből fakadóan elgondolkodtam egy 15k-ért kínált Gaggia Espresson (régi, nem Pure meg nem is színes). Arról már találtam videót neten, hogy előfűtő réz szálat miként lehet beszerelni. Bojleres, gondolom PID-elhető is. Még az is foglalkoztat, hogy magam tuningolom, nyitott vagyok az ilyen dolgokra. Legyek türelmetlen, vagy inkább aludjak még párat? Arról egyébként van valahol jó leírás, hogy mi egy PID beépítésének a menete?
-
Silent 71
csendes tag
Anno ez volt SiD tapasztalata, ezzel kapcsolatban!
Turmix TX10 PID tapasztalatok:
Amit itt leírok az igaz lehet bármilyen nyitott thermoblokkos (QM, Krups stb) konstrukcióra.
A PID-et a kis Turmix esetében 98°C körüli értékre érdemes állítani, ami jó kiindulási pont.
98°C-ig szépen elmegy a PID, be is áll pontosan, de nagyjából ezen a ponton kezd el kifolyni, majd kipárologni a víz a thermoblokkból (ilyenkor hörög, gőzölög a gép, ezt a jelenséget csinálja a QM és a Krups is, a QM a fejen keresztül, a Krups a csepptálca irányába hörög).
Itt jön a probléma, mert a thermoblokkból eltávozó víz miatt megváltozik annak hőátvevő/hőleadó képessége, de ezt a PID nem észleli és ugyanúgy adagolja a fűtést, mint előtte, aminek az lesz az eredménye, hogy pár perc alatt jócskán, akár 8-9°C-kal is túllövi a beállított értéket.
Ilyenkor rövid fejőblítő csapolás után megvárom, hogy ismét beálljon a 98°C és ekkor indítom a csapolást.
Terhát a PID mellett is kell szörfözni, ergo nem olyan egyszerű ez, mint egy zárt, bojleres konstrukció esetében. -
Bazsee71
őstag
Úgy látom akkor ez patthelyzet. Akkor inkább az időigényesebb gépek közül lövök majd valamit, mert egyelőre úgy gondolom, hogy játszanék a hőfokkal. Az esetek 95%-ában nem készítek kettőnél több kávét. Ahogy láttam ezek a gépek tuningolva 70-90k között elérhetőek, ha már feljebb lépnék, gondolom duplázhatom a keretet. Kezdőként pedig lehet nem kéne ekkorát ugrani. Helyes a gondolatmenet?
-
hifis50
csendes tag
A Strietman nyitott tartályába 3,5dl víz fér összesen. Ezért én ezt a kávézás után leeresztem, tehát a gép használaton kívül üres (vízmentes). Nekem RO szűrőm van, ezzel nem gond így használni, Norda vízzel már problémásabb, hacsak a leeresztett vizet, ami persze tiszta, újra fel nem használod.
A kávégép fej kialakítása és szűrőtartója egyedi, mert külső bajonettes. Hogy ez azért van, mert így nincs mély zug a fejben, ezért könnyebb takarítani, vagy azért, mert a gyártó gépparkjába csak ez az egyszerűbben kiforgácsolható megoldás jöhetett szóba, nem tudom. De tény, itt sok kávé nem tud feltapadni, mert nincs hova, és egy ecsettel könnyen takarítharó. Vizet kiereszteni pedig minimálisat kell, ha csak a kávés vizet akarjuk eltávolítani.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Nem kell vágni, és a kartömítést sem sikálni minden csapolás után, inkább időt és fáradtságot takarítasz meg vele (én mondjuk lemosom, és 2-3x használom, de nem kötelező).
Nem értem a rozsdamentes acél/réz/bronz bojlerben álló víz mitől rosszabb mint a pet palackaban álló? Az íze változhat a forrástól kicspódó sók miatt, de baktérium nem lesz több benne egy szemmel sem.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
3418
csendes tag
-
-
hifis50
csendes tag
Ebben a konstrukcióban a nagy ötlet az a szelep, ami a dugattyún keresztül vezeti a vizet a kávépogácsára. Így tud egy olyan egyszerű (de nagyszerű) konstrukció összeállni, hogy a fej maga a kazán, (akárcsak a La Marzocco kazánnal egybenövesztett feje), és a fűtőpatronok is ott vannak erre az egyszem univerzális réz csőre ragasztva, a lehető legközelebb a szűrőtartóhoz. Így ha beáll az egyensúly (pid hőmérséklet), a víz annyi fokos, mint a réz fej. Túlmelegedni nem tud. Bekapcsolás után elég gyorsan (kb. 15perc) indítható egy csapolás. Két szimpla közvetlen egymás után is húzható, de ha ezután kipótoljuk a vizet, akkor sem kell 5 percnél több egy újabb menethez. És ez akármeddig ismételhető.
Ami a nyomást illeti, nagyon jól érezhető, mennyire jól lőttük be az őrlemény finomságot, mert nem levegős a vízoszlop a kávépogácsa fölött, tehát kemény, direkt az áttétel, jól detektálható, ha gyors, jó, vagy lassú a kifolyás. Ez a fenti két dolog eltüntet minden bizonytalanság érzetet a használatában, bűvészkedés és trükközés nélkül tudjuk a fő paramétereket kézben tartani.
De persze valamit valamiért. Itt nincs gőz, és igazán max. 35g kávé (vagyis egy egészséges szimpla) nyerhető ki belőle. De az lazán, kisebb hibaszázalékkal.[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Semmilyen infó nincsen, csak amit korábban is említettem. Ugyan az elvileg, mint az achille, csak kisebb a kazán benne. Vicces, hogy a saját honlapjukon még említés sincsen róla.
Ha cseréled a DC-t egy ilyenre, előtte szóljál![ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Ábi
tag
Egy fórumosnál láttam meg és már többször volt szerencsém inni a produktumát.
Reálisan végiggondolva igazad van, de tudod, nekem az E61 is szerelmem, pedig nem ajánlott.
Ez az én defektem.
A rugo meggátolja a beavatkozást, de kicsit bolondbiztossá is teszi, főleg reggeli ébredésnél.A Strietman lehet egy másik gép, ami vágyálom kat. egyenlőre. Ott már van lehetőség beavatkozni.
A két Gábor éppen a napokban vesézi a témát a másik fórumon.
Érdemes nyomonkövetni. -
Ábi
tag
Írtam: előtte, utána is mértem az őrleményt (nem jött ki több),szinte nulla különbség volt(0,2 g volt egyszer), ezért próbáltam hangosan gondolkodni, hátha van valakinek magyarázata erre a lassúbb lefolyásra.
Ez attól még nem hülyeség, ezotéria és népbutítás.
Én vettem a fárdságot és méricskéltem, bárki megtette azok közül, aki így, vagy úgy reagált?
Szerintem senki...
Egyébként azóta összesen 5 fajta kávén próbáltam, ebből csak 2-nél tapasztaltam azonos paramétereknél lassúbb lefolyást ebből (és nem 1 csepp VS 60 ml víztől) adódóan koncentráltabb ízt.Nem az agyalásban hiszek, hanem a gyakorlatban, a kisérletben.
Agyalásra ott vannak a politikusok, ügyvédek. -
ronin s8
senior tag
Basszki ma tényleg morcos lettél nagyon pedig ezt részben viccnek szántam részben meg komolynak ha besz.ptad ezért érdemes volt de nem szertném ha megint összerugnánk a port mint a múltkor amikor szintén neked volt igazad basszki bocs!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Ábi
tag
Szép dolog a nemes harc, csak közben nem kell azért a lelkes fórumtagság eme részét burkoltan lehülyézni.
Pl.: én sem az ízre tettem a hangsúlyt RDT témában, csak melléksesen, fél mondatban jegyeztem meg, hogy 2 kávénál durvábbra kellett állítani az őrlőt, így ízben is változott a kávé, erre pont Te kerekítetted erre ki a commentemet és még nekem kellett magyarázkodni.
Szóval több tiszteletet, kevesebb hülyézést azért kérhetünk. -
meander
tag
Na, ha már kukacoskodsz, akkor csináld precízen! Hipotézisről ott szó sem volt... azt mondtam, hogy egy tapasztalatot szeretnék megosztani. Abból pedig már egy darab is tapasztalatnak számít. A "megég" pedig egy zárójeles kérdés volt, a megég szó pedig idézőjelben értsd több hőt kap. Ennél már ne kelljen óvatosabban fogalmaznom, mert arra nincsenek írásjeleink.
-
meander
tag
Parci a fülfájásod óta elég morgós vagy de azzal egyet kell értsek, hogy rézcső nélkül sem keserűek a kávéim a GC-vel. ...meg az is igaz, hogy elég korán el kezd szőkülni, de nekem így is finom.
Egy tapasztalatot még had osszak meg: az utóbbi napokban ittam pár PY Yirgát, majd ma ugyanazt nyitott szűrővel. Nyitottal világosabb lett a krém (a szűrőtartó meg tudná "égetni" a kávét?) és észrevehetően intenzívebb az íz. ...kellemes meglepetés volt. Megint más téma, hogy nem akar összeállni egy sugárba a lefolyás és ugyan nem spriccel, de a csöpögések összekenik a csészét lehet megpróbálom majd ezt a nagyon enyhén tömörítést -
BlacKSouL
addikt
Még mindig tudományos szemszögből próbálom felfogni A dobókés egy dinamikus, míg a tamper alapvetően egy statikus igénybevételnek kitett eszköz. Ráadásul a dobókésnél a súlya a lendület és a perdület ideális alakításához szükséges, miközben a mozgás iránya merőleges a gravitációs erőre. Míg a tampernél a gravitáció és a tamperelés iránya vagyis az erő tengelye egybeesik. Tehát amikor már rátettem a kávéra, és épp azért, mert igyekszem minél pontosabban függőlegesen nyomni, hogy ne nyomjam félre, már mindegy, hogy a súlypont hol van. Kvázi statikus erőhatás lesz, vagyis akkor is félre tudom nyomni, ha alul 1 g-os, felül 300, és akkor is, ha alul 300 és felül 1g. Ha nem függőleges az erőhatás, akkor félremegy. De ez nem a súlytól vagy súlyponttól függ.
Ja, feltételezve, hogy a tamper súlya, és a tamperelés ereje nagyságrendben különböznek. Pl. 250-300 g vs. 13 000 g.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
A súlya hogyan befolyásolja a tamperelés minőségét? Mondjuk egy (hasraütök) 250 g-os tamperrel 13 000 - 15 000 g-nyi erőt kifejtve. A 13 kg-hoz képest számít a 0,25 kg plusz súly?
No nem kötözködök, csak ha már az elektronok rezgését és a napszél hatását is belevettük az eszpresszózás paraméterei közé, akkor tudományos alapra helyezném ezt a részét is Például egy szerszámacél váz lenne arany maggal, az úgy elég nehéz, ha okosan csinálják esztétikus is és merev, és a talpa meg az éle meg iridium-platina bevonattal lenne. Az úgy elég kopásálló is. Olcsónak nem lenne olcsó, de manapság az arany mint értékálló befektetési eszköz még jól is jöhet.
Egyébként nem tudom mekkora és milyen igénybevételnek vannak kitéve a tamperek, mert fából és műanyagból is vannak azért elég strapabíró anyagok, az alut és az aranyat önállóan kizárnám, az alut duplán, a folyton lecsiszolódó oxidja miatt.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
paljoc
tag
Nálam ma felszabadult egy kis hely a pulton, elvitték a Butterfly-t. Még szerencse, mert februárban jön vissza a gazdája és szerintem akkor én vettem volna meg ha addig nem viszi el senki, noha amíg a Catler műkszik szükség nem lett volna rá. Remélem nem pont most fog beszarni, mert akkor filterezhetek.
-
hifis50
csendes tag
Hát egy leharcolt használt kocsi ára: 1430Euro. Nem kevés, de a kis sorozatú kézműves gyártást tényleg nem lehet lejjebb szorítani.
Egyébként igényes az anyaghasználata (csak réz és koracél némi fa kezelőelemekkel), ebből és az egyszerűségéből adódóan egy megbízható, időtálló darab. -
hifis50
csendes tag
Tudom, meredek dolog, de eladtam az LM gépet, és most ennek a Strietmannak egy végletekig leegyszerüsített direkt (vagyis nem rugós) karos gépét használom. Ehez a gyártó csak nyitott szűrőtartót ad, tehát ha akarom, ha nem, látom a lefolyást. Itt is ezt tapasztaltam, hogy összenyomva a kávét nem tudok szép lefolyást produkálni. Ez alapján írtam, hogy akkor sikerül a legegészségesebbre a dolog, ha éppen csak kiegyenlítem a tamperrel.
-
hifis50
csendes tag
Szedtem szét Espro tampert. Ez úgy működik, hogy egy rugó által nyomott rúd a száron belül egy hajlított lemezt nyom meg. Ez adott kitérésnél átugrik konvexből konkávba, és ezzel ad egy pattogó hangot. (Régen volt ilyen gyerekjáték, valami béka, azt lehetett ilyen nyomkodással "brekegésre" bírni.) Ez jelzi, hogy elérted a beállított erőértéket. A belső nyomórud pozícióját (és ezzel azt az erőt, amikor pattog a lemez), elvileg lehet állítani, mert menetes a nyomórúd, de elrejtették, ehez le kell a címkét szedni a tamper tetejéről. (Az utángyártottról persze nem tudom, hogy ugyanezt tudja-e, ugyanígy működik-e.)
Az eredeti darab kivitele korrekt, de nem tudom, ad-e ez annyi pluszt, hogy megérje. Vannak olyan vélemények (tesztek), hogy a nyomóerő számít a legkevésbé a kávé ízének alakulásában. Most kis méretű (49mm-es) szűrőjű gépet használok, és itt egyre inkább azt tapasztalom, amit Strietman, egy holland kávégépgyártó ajánl, hogy a kiegyenlítés, kocogtatás után alig, vagy sehogy nem kell összenyomni a kávét.[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
Ha lecserélitek a fejet, mondjuk kisebbre, ugyanakkora erővel fog engedni az előre beállított érték? Így hirtelen belegondolva kisebb felületen nagyobb erő fog hatni, ugyanazon beállítás mellett. Persze az is lehet, hogy rosszul gondolom.
Ha jól emlékszem az én ConcepArt-os automatámnál ez állítható. Ezeknél is?
Itt:
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Én ebből indultam ki:
A Gaggiánál az OPV nem közvetlenül a pumpa után van, hanem a bojler beömlőjén, tehát a rézcsőtuning és a bojler között.
Szóval, ha ez nem változott, akkor a rézcsőben lévő forró víz egy részét az OPV simán eldobálja 9 bar fölött. Erre megoldás lehet mondjuk egy plusz OPV beszerelése a szivattyú után 9 barra, és az eredeti OPV batekerése mondjuk 10 bar körülre, mert akkor ott nem szökik a víz.
Cave canem!
-
Xabi78
aktív tag
Valószínű kávéval egy picit borul a dolog, mert az OPV nyit 9 báron, és elég sok meleg vizet eldobál a rézcsőből (mert ha jól értem, az OPV helye változatlan ennél a konstrukciónál, vagyis a rézcső és a bojler között van). Persze még így is sokat javul a hőstabilitás, de szvsz "élesben" valószínű kicsit nagyobb a hőmérsékletesés. De így is nagyon impozáns, gratula
Cave canem!
-
fragola.6035
aktív tag
Múltkor kaptam kölcsön kb. 2 hétre egy Reneka szűrőt. Mindenki el van ájulva tőle. Próbáltam PY kávékkal és egy Carraro robusztással is, amit műhelykávénak használok már nagyon rég óta.
Mindig VST-t használok, szimplát és 21g-t. A Renekával nem tudtam húzni egy tisztességeset. Állítottam hozzá a darálót, mindkettőt, de semmi, még a szimpla VST szintet sem hozta. Pedig sokan szeretik, és el is hiszem nekik, hogy jó.
Nekem nem tetszett a Reneka, szerintem kicsi is. De lehet, hogy béna voltam, de én még mindig a nagy VST-re esküszök.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
A rézcső tuningba már biztos vagyok, hogy van eredménye, ízben is, állagban is. Csak ez a pumpahang erősödés ne lenne. Nem vészes, de van. Nem tudom, hogy mitől. Rezonancia nincs, csak kb. 25%-os hang erősödés.
Múlt héten vettem, több, mint 10ezerért hangszigetelő meg rezgés csillapító anyagokat, de nincs túl sok eredmény. A magas frekvenciás hangok eltűntek, de az alacsony frekvenciás hang megmaradt, de eleve abból volt több. Jövő héten veszek jobb anyagokat.https://caffe35.webnode.hu/
-
weinmaker
őstag
Nagyon nagy! Nálam is napi használatban van az " öreg" , és eddig senki sem panaszkodott, hogy rossz kávét kapott volna
Nálam a pulton: qm 0650, gaggia classic pid, egy ipari podos gép, és egy fiorenzato f64
Mellettük egy bialetti brikka, aeropress, hario v60, kalita wave, french press, egy hario mini millelLehet van még valami, de azokat nem nagyon használom, viszont az összes előzőleg felsorolt használatban van
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Xabi78
aktív tag
Én a WDTnél is fogtam a fejem, hogy nemár, hogy egyesek itt marháskodnak. Aztán kipróbáltam... Azóta csinálom.
Tény, hogy egy jobb daráló beszerzése egyszerűbb megoldás lenne, de egyelőre nem fér bele a családi költségvetésbe. Úgyhogy holnaptól majd vizezek is (pláne, hogy megtudtam, remek rövidítés is dukál hozzá, így egyből tudományosabb - RDT). Mondjuk amióta ráálltam a tejgőzölésre, és az asszony is csillogó szemmel fogyasztja el a napi koffeinadagot egyre jobban sikerülő kapu formájában, azóta nem komplett idiótának, csak kedves bolondnak néz a sok hókuszpókuszommal...Cave canem!
-
Ábi
tag
Őrlemény minőségről, szemcseméretről csak találgattam, mint ok.
Amit tapasztaltam, hogy Nepál Mt. Everest, Palkó Blendnél azonos in-outputnál szárazon gyorsabb volt a lefolyás, hamarabb szőkült.
A lényeg, áldozz rá max 10 percet és próbáld ki így-úgy. Csak egyféleképpen nincs értelme, nincs konkrét összahasonlítási alap.
A Combatnál sem tudom megmagyarázni, hogy miért van más íze a kávénak pusztán a fordulatszám változtatásával, mégis valóság, pedig ott is mikrométerekről beszélünk a kések között.[ Szerkesztve ]
-
noss
tag
Parci, zolnagy: a kérdésem nem az árra vonatkozott, az inkább csak paraméter.
inkább az érdekel, hogy a QM a Silvano alatt miért csak termoblokkot használ, ill. mik az előnyei, hátrányai, tipikus jellegzetességei a termoblokknak?érdekel továbbá, hogy amennyire a TX10 bevált konstrukció,
a kortárs utódjairól ez mennyire mondható el?
azon felül, hogy Parci szavaiból ítélve durván túlárazottak lehetnek.na most kicsit utánatúrva ráleltem a Pippa-ra, ami úgy 200e Ft és mégis bojleres..
noss
-
Ábi
tag
Nem emlékszem, a Mazzeredbe beraktál kis rácsot a nyíláshoz?
Tedd meg, hogy legközelebbi kávézásnál csapolsz egyet csepp vízzel és annélkül is. A DC-n nem probléma a konstans hőfok.
Én délután direkt kipróbáltam azonos beállítással és cseppes módszerrel ugyanaz a mennyiség lasabban jött le, ennek hatására az ízek is koncentráltabbak voltak. -
Ábi
tag
Nem vagyok fizikus, de a statikusságra nem hat a gravitáció. A töltést nem csak lefelé, hanem felfelé is átveszi a kávé. Gondolom a kések között is dolgozik ez a folyamat, egyfajta átrendeződést okozva.
Ha csak a Combatra gondolok, ott is pusztán a fordulatszám változtatással más arcát mutatja a kávé. Nem hittem, próbáltam, ledöbbentem.
Én ezt tapasztaltam. Számomra nem csak kényelmi kérdés, hanem minőségi is.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Ha figyelmesen olvastál, akkor láthattad, nem közvetlen az 1 csepp víz okozta az ízbeli változást.
Ez ok-okozati viszony.
1 csepp víz jelentősen csökkenti a statikus problémát, ettől a szemek egyenletesebben őrlődnek(nem pattognak, tapadnak fel a falra olyan nagy mértékben, mint nélküle), amiből egyenesen következik a jobb kioldódás, ami ízben is megjelenik.
Ha még nem próbáltad, érdemes kísérletezni.[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
Az a baj, hogy több jóval több mint egy éve nem ittam robusztát (hacsak Paljoc nem kevert egy kicsit a Chocoba, Spicybe, meg az egyéb 100% arabika cuccba ). Előtte meg most visszagondolva égettem a kávét (90+fok), nem kicsit. 86-ot inkább felső közép tartományak mondanám. Jellemzően 82-86 közt lavírozok. Most szép őzikebarnák a kávék.
Most viszont elkezdem írni én is a hőmérsékletet, aztán majd közre adom. Akinek ugyanilyen Twinje van, simi PIDdel még hasznát is veheti.
Még annyi, hogy a Kilimanjaróból kell a 18-18,5 gramm, mert 17,17,5-nél nagyon szaggatva jön.
-
fragola.6035
aktív tag
lámpánál nem kell föld. csak olyan gépeknél, aminek foldelt dugója van. pl. vasaló, kávégép, vízforraló....
De szabadon választott a földelés használata, minthogy a gyereket bekötöd a hátsó ülésen, vagy nem kötöd be.
Nálam a javítandó gépekből kb. 10-ből 2 valamilyen okból leveri a fi relét. Ez azt jelenti, hogy legalább 25mA folyik a föld és a fázis, vagy nulla közt. Ez már halálos lehet szerencsétlen esetben, pl. ha nincs földelés és egy panellakásban egyik kézzel a gépet fogjuk, másikkal a falat.Amúgy egyszerűen megoldható ez a földelés téma. Olyan Orvibo-t kell venni, ami angol szabvány, mert az földelt. Aztán tenni kell bele egy angol-magyar adaptert, vagy angol Gaggia kábelt kell használni, amit akár kettőt is tudok adni, akinek kell.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
killerjohn
addikt
hát pont ez az, hogy éjjel nappal ki se kapcsolnám a HX-eset, hogy reggel 7-kor már forró legyen a gép
komolyra fordítva: akkor azt mondod, hogy otthon maradjon a baby, itt meg esetleg cseréljem le a GC-t erre (vagy egy ilyenre)?
Egyébként PID nélkül honnan tudom, hogy hány fokos? Valahogyan be lehet állítani?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest