Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Kazinczi utcában lesz holnap a kávé akármi.
S fene megenné a belépő mellett az hülye fészbukos bejelentkezést.
Elmegyek és nem regisztrálok. Nincs fészbukom.
Miért gondolják, hogy kötelező kellék egy fészbuk?Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #7154 üzenetére
ok.
Ettől még a tockos fog járni nekik!Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
mope
tag
Sziasztok!
Tudtok abban segíteni, hogy ki foglalkozik kávégép szereléssel (Bp és környéke)?
Ő lenne a hibás gép, olyan mintha eldugult volnaMondtam is Tóninak „grat az új repülődhöz” Ő csak annyit mondott: „hát nem az enyém, de azért köz”
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Polarstar #7158 üzenetére
[A kávé napja 2022] weboldal, e-ticket
[A Kávé Napja 2022 ] FB event
Akvárium Club, 1051 Budapest, Erzsébet tér 12.
Early bird: 2400 Ft
Jegyár elővételben 2022.október.02. -ig"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #7160 üzenetére
Aha.
És akkor mi van a Kazinczy Utcában?Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
flash-
veterán
köszi,akkor hát egy delonghi dedica ec685-höz ha ilyen sötét pörkölésű alza arabica kávét, meg avx brazil santos kávét iszok,akkor arra elég lesz ez a graef cm800?
na és akkor egy kis leírást kérnék hozzá
meglesz a daráló, oké, akkor ezen kell darálási időt állítani? vagy csak finomságot?sötét pörkölésű espresso-hoz kb hanyas fokozattal kezdjek próbákozni?"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
RetepNyaraB
veterán
-
Sped
aktív tag
Én olyan tanácsot hogy milyen kávéhoz mi a jó, nem tudok adni, de az biztos, hogy tud finomra őrölni, tehát presszóhoz jó lesz. Én a gyári kalibráció mellett 12-es fokozatot használok most, ahol az 1 a legfinomabb érték, nekem ez így most jó. Persze kísérletezni kell. Gondolom kávétól is függ. Meg ha belenyúlsz ahogy itt kolléga linkelte lejjebb, akkor még sokkal finomabbat is tud valószínűleg.
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
senior tag
Ilyet tanácsot senki nem fog tudni írni, mert:
- minden kávé más és más őrlési finomságot igényel
- +- 1 gramm kávé is már más őrlési finomságot igényel
- ritka a két azonosra kalibrált daráló ugyanazon típuson belül is.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#98690560
törölt tag
A VST kosár valóban megéri azt az árat, amit kérnek érte? Jelenleg egy IMS Baristapro kosarat és egy Reneka kosarat használok. Az ezekkel a kosarakkal készített kávék között soha nem éreztem bármilyen ízbeli különbséget, talán a Reneka kicsit testesebb, de más semmi, viszont ami negatív tapasztalat hogy dupla kifolyóval használva rémálom a tisztán tartása. Többször belefutottam, hogy itt-ott ajánlották többen a VST-t, mint a "legjobb kosár". Tényleg így van?
-
nagyúr
Érdekes a rendezvény, de kicsi a hely, és alkalmasint nagy a tömeg ha összeverődnek.
Ez a single origin robusta kurva érdekes volt!Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Polarstar #7170 üzenetére
Én keveseltem az érdemi kiállítót, ezeknél hatalmas sorbanállás. Programból csak a latteart első részét láttam(tuk), jó nagy volt a zaj.
A robusta érdekes volt, de venni nem vennék belőle."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
-
nagyúr
Kihagytam. Eltér minden a kezemben, nem vagyok egy cekkeres plázacica. (No meg a kutyások!)
A cuki kis La Pavoni dugattyús gép érdekes volt. Venném! Imádom! Majd veszek valami antik használtat.
Ennyi pénzért órát veszek, nem kávégépet.
A robusztás nekem is tetszett, no meg a Bányai csokis kuglófos kávéja! Nagyon jól lett elkészítve és átjött.
Kávét nem vettem, nincs annyi kezem cipelni.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
flash-
veterán
huh ez a kávé game changer számomra,még csak bosch darálóm van és azzal is legalább egy fokkal jobb mint az avx-alza szint
[link]"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
flash-
veterán
ezek a kavedarálók (Graef cm800) napi 100g kávé darálásesetén milyen gyakran szoktak meghibásodni?érdemes rájuk a 3év(vagy 4év) garancia ?vagy elég a 2?
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
_NCT
őstag
Amúgy aki Graef vadászatban van és elég neki a CM702, megnézném az Emag újracsomagolt szekcióját is, én ott vettem 25k-ért, és egy karc nem volt rajta. Talán egyszer használhatták, de nem volt rendesen kalibrálva.
Illetve 25k körül Aldiban láttam kúpos kávédarálót, bár annak a tartósságát nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
most a Graef cm800 az 40e Emagban,úgy vettem ki hogy jobban megéri mert visszaolvasva azt irta vki hogy szebben folyatja bele a karba a kávét illetve fémház miatt nincs statikus feltoltodes
nameg egyszerubb a kosáron állitani. apropó mennyit érdemes a kosáron majd állitani?"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
senior tag
“szebben folyatja bele a karba a kávét illetve fémház miatt nincs statikus feltoltodes”
Ez egyik sem igaz, de mindegy… azért nincs sztatikus feltöltődés - mint ahogy írtam is - mert van benne egy lemezke ami ezt megoldja, viszont jó pár gram kávét ez visszatart ami ott döglődik bent.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
flash-
veterán
rendben ezeket csak összeszedtem
Egyébként kicsit visszatérnék az alapokhoz most hogy jön a daráló és végre nem körkéses fűnyíróval kell darálnom.
a felállás : Dedica Ec685 + bottomless portafilter+ Graef Cm800
felhasznált kávék:többnyire sötét pörkölésű 100% arabicaElőszöris a géppel kapcsolatban kérdeznék:
-vízhőfok:maradjon standardon vagy valamerre kell állítani?
-vízkeménység:ha pepco-s vízszűrő kancsóm van itt a vizet lágyra kell állítani vagy kb mimdegy?
lefolyás beprogramozása mire?(vagy ott a gép egyébként mit mér időt vagy lefolyt kész kávé mennyiséget?)
vízkőtelenítés:Azt a kávéfőzőn milyen gyakran kell?daráló:érdemes egyből a darálóból a kosárkát kiszedni és finomabbra állotani?ha igen kb mennyivel?
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Digitalpimp
senior tag
Nekem úgy dereng, hogy áramlásmérő van benne, a folyadék mennyiségét méri. Nekem a vízhő meg a vízkeménység most mindkettő középső állásban van. Két hete Laica normál bifluxal szűrt vízzel töltöm. Augusztus végén vettem, átlag napi 3 kávét nyomok vele + az öblítések, eddig még nem jelzett, hogy vízkövezni kellene.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
flash-
veterán
válasz Digitalpimp #7188 üzenetére
köszönöm ! es akkor először érdemes belőni az elkészült kávé mennyiseget ,(ami ha jol tudom 1:2 arány leginkább espressonal) aztán majd utána kikisérletezni az időt a darálóval? talán 28sec kell legyen ha 14g kávét töltöttem a portafilterbe?
es a vízhöfokhoz akkor ne nyúljak?"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Digitalpimp
senior tag
Én ilyen szinten nem bonyolódtam bele, de jól írod. A 25-30 ml-nek kb. ugyanennyi másodperc alatt kell lejönnie amit az örleménnyel meg a tömörítéssel tudsz összehangolni.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Beni2360
félisten
válasz Digitalpimp #7188 üzenetére
Nekünk 2200-s Philips van június óta van még, Laica szűrt vízzel ettem 3 keménységű volt a csik alapján és napi 4 kávé de semmi vissza jelzes meg nem jött a géptől.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
RetepNyaraB
veterán
Valami nem kényes babbal érdemes "tanulni", ami nem büntet, ha nem tökéletes. Arabicából valami brazil, esetleg indiai, vagy alacsony robuszta tartalmú, minőségi fajta presszó blend (nem bolti, ha jót akarsz és nem azért mert sznob pöcs vagyok, hanem mert nincs elég összehasonlítási alapod rá, hogy mikor csesztél el valamit és mikor volt esetleg döglött az anyag).
Cél legyen az 1:2 arány 25-30mp tartományban, hőfokot érdemes utoljára piszkálni, őrlő állítás az alap megoldás.Az előkészítés kritikus fontosságú, de ebbe sajna kilométert kell tolni, mint a tejhab készítésbe. Tehát az elmélet 3 sor, a gyakorlat meg egy év...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
válasz RetepNyaraB #7192 üzenetére
Az ízlelés további sok hónap. Nekem legalábbis az volt a legnehezebb része a teljes folyamatnak, és továbbra sem tudok magabiztos lenni pusztán íz alapján (ha abból kell visszafejteni egy hibát).
Ellenben az illat az irgalmatlan pontosan kiadja nekem - amikor egy etiópnak megjön az a (szerintem) jellegzetes virágos / gyümölcsös illata, na akkor összeállt.
"... and I hope you have a great day!"
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7192 üzenetére
persze én is így gondolom,eddig a képketből a normális daráló hiányzott,tehát a bosch körkéseshez próbáltam alkalmazkodni.alza arabica van itton(bár pont ma néztem van most nekik pár új más sajátmárkás is,valaki próbálta már?) illetve lidl-ös új barista(az ikeások sajna most fogytak el)
majd ezektől eggyel jobbakkal is szeretnék próbálkozni (kávékkal) de még nem tudom művel érdemes.
de most gondoltam mindent az alapoktól kezdek jobban,próbálok osszeszedni egy részletes alapot hogy aztán tudjak próbálkozni.
gondolom próbálhatom a szimplát is így kevesebb kv fogy bár azt figyeltem hogy a szimpla kosár űrtartalma szerintem több mint a dupla kosár fele😃 néhány grammal férhet csak bele kevesebb ahogy próbalgattam,na nekem még ezek a dolgok is furák 😃[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
flash-
veterán
sziasztok
na meg is jött a cm800,így le is főztem 3 adagot
gyári kalibrációval legfinomabb örlés mellett 15g kaffé 38sec alatt jött le(azt nem mértem hogy a portafilterbe mennyi jutott,-de kevesebb mint amennyi szemre az optimum-,nincs még barista mérlegem),és eltüntek a keserű ízjegyek.mintha kakaóport ennék persze jó értelemben.
aztán a harmadik főzetnél erősebben tampereltem,ott egyből 54s kellett,de a vicc hogy ígysem rossz,ígysem erősen keserű mint a körkésesnél,hanem csak egy fokkal érezni az előtte lévő főzethez képest hogy más
klassz hogy akkor feintek szerint még a "tűréshatár" is jobb, tehát kezdőknek is ajánlott szerintem
ivás után még percekkel is a szájpadlásomon érzem a rátapadt finom kávé ízt, eléggé nagy ugrás egy ilyen darálókérdés:
ha tamperelés ellenére nem simul le a felülete,hanem rögös marad az csak tamperelési hiba vagy lehet nem elég finom őrlés miatt is? ilyenkor nyomom le többször a tampert(még a gyári dedica műanyag játékszer van) hiába nem simul le szépen, máskor van hogy alig nyomom és szép sima lesz.[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #7196 üzenetére
Egyrészt gratula a cucchoz. Másrészt fényképet a pogácsáról! Méginkább videót!
Tampertől simulnia kell, nincs mese. Legfeljebb akkor nem, ha nagyon durvára őrlöd, vagy rettenetesen rögösít a darálód. De a műanyag pöckök nem jók semmire, az is biztos. Illetve még egy: ha eltaláltad az őrlést és az előkészítés is jó (nem rögös, nem ferde) akkor a tamper erőn max. pár másodperc múlik. Nem szignifikáns. Ha nagy a difi, akkor ott egyéb zűr is van "I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."