Új hozzászólás Aktív témák
-
#64905664
törölt tag
Én minden egyes főzés után kiszedtem a tömítést egy célszerszámmal. Kinek mi van a keze ügyében, nekem a jó anyám 100 évvel ezelőtti csigacsináló eszköze volt amelynek lapos de nem éles az egyik vége. Alá dugtam a tömítésnek, a hüvelyk ujjammal ráfogtam és egyből kifordítottam.Tök tisztára elmostam a helyét, a tömítést is és a főzőt is úgy tettem le a kövi főzéshez a csepegtető tálcára és akkorra általában ki is száradt.
Ha kávészemcsék kerülnek a tömítéshez az nem jó. -
-
RetepNyaraB
veterán
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #7803 üzenetére
Köszönök minden tippet, de ahogy írtam is: a Moka utolsó hetét morzsolgatom, ha minden jól megy. Egyébként tömöríteni soha nem szoktam, "szinte hozni" nyilván igen.
Az alu szűrőt az előbb is úgy kellett kihalászni az alsó víztartályból... de azért a kávé kellemes íze még itt van a számban. Szép napot mindenkinek! -
kchris78
veterán
Még egy kérdést dobnék fel: Ti milyen márkájú tejre szavaztok ha kávéhoz kell venni? Én érdekes módon azt vettem észre hogy vannak jól habositható kvk és kevésbé (Nespresso habositóval) - a "gagyi" UHT (igaz "magyar tej", nem gagyi márkás) tej pl kifejezetten jól habosodik.
-
addikt
-
nagyúr
A teljes tej nekem egyértelműen a nyers tej. Minden más feldolgozott. Azért ezzel a kakaó bizony igencsak ütős volt.
3,5-ös barista tej a legjobb gőzölésre.
Ahogy látom kezd újra divat lenni a 1,5-ös kapucsinó.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Petyás
tag
Sziasztok!
Én nem kávézom, illetve a feleségem is csak valami tejeset iszik, ha iszik.
A megjelenő vendégek részére viszont szívesen tartanék egy egyszerű gépet, kapszulásat.
Van valami iromány, ahol kicsit utánajárhatok, vagy csak vegyem, ami szimpatikus?
20ezer környékén költenék rá, a nagy kapszulaválaszték előnyt jelent.
Köszönöm! -
RetepNyaraB
veterán
Gőzölés szempontjából a fehérje tartalom a mérvadó és nem a zsír. A garabonciásban asszem 3,7g van \100ml és az messze veri a konzumer piacot. Magas még a kifli.hu szlovák teje. Átlagos a 3-3.2g körüli. Alatta ciki.
Ja bocs ezt nem koxxnak szántam direkte, csak így sikerült.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #7816 üzenetére
En tudom
a garaboncias viszont darabkas igy neha szurni kell mert elrontja a tejkremet -
RetepNyaraB
veterán
Fúj. Na ezt nem tudtam, csak pont múltkor láttam a sparban és megnéztem, de nem vettem.
Nb.: az aldis 1,5-ös milfina esl tökéletesen alkalmas tejkrémre. Mint tej biztosan van sok finomabb nála, de én nem iszom tejet évek óta, csak kv-hoz. Nem támogatom az ipari tehenészetet és marhatartást (véleményem nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját :) ).
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nrbx
tag
Hello, SAGE kavefozokbe van tippje valakinek alternativ vizszurore? A gyari BES008 kb. 6-7000 Ft. Nem olyan nagy tetel, de erdekelne van-e valakinek tapasztalata olcsobb alternativaval. koszonom
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
bialetti-ből van 9k/kg szemes, ha valaki szereti - nekem bejött.gyári oldalon olcsóbb[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
aradebil2
senior tag
válasz Mr.Csizmás #7821 üzenetére
Ennél olcsóbb a frissen pörkölt AVX is...
-
vodrosjozsi
őstag
Sziasztok
Nem rég vásároltam egy delonghi kg89-es örlőt de nem nagyon vált be, kb sehol nincs az espressohoz szükséges örléshez. Lattam, hogy lehet "javítani" rajta de én inkább váltanék. Na meg van egy dedica is itthon, lehet inkább eladnám mindkettőt és vennék egy komolyabb gépet használtan.
Van egy gastroblack (sage, catler) 42620 elég jó áron, belső örlővel stb stb.
Szerintetek megéri váltani?Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vodrosjozsi #7823 üzenetére
Persze. Ha jó állapotú a Gastroback.
Abban is cserélni kell lehetőleg a nyomifoki szűrőket valami normálisra, ha eddig nem történt meg és rendes babbal etetni."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vodrosjozsi
őstag
válasz RetepNyaraB #7824 üzenetére
Van most a dedica-hoz egy 51mmes normális portafilter, de nekem jobban bejön a nyomásfokozós mert a másikat valamiért (nem tudom miért) ledobja.
A rendes bab az olyan starbucks féle, mert én onnét kapom a kávét de már nem őrlöm itthon, mert mint mondtam nem olyan jó a kg85 sajnosSamsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vodrosjozsi #7825 üzenetére
Ha fos (és drága) sztárbáksszal eteted és nyomifoki szűrővel, akkor szerintem pénzkidobás az egész. Az őrölt kv vásárlása pedig eredendő bűn. Uff.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vodrosjozsi
őstag
válasz RetepNyaraB #7826 üzenetére
De nem őrölt ezt mondom. Pláne, hogy ingyen kapom
Meg ugye nekem ledobja a nem nyomásfokozós, tehat rendes kart a gépről.
Ezért (is) akarok egy gastroback gépet csak nem tudom, hogy mennyivel jobb az örlője mint a kg85-é.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vodrosjozsi #7827 üzenetére
Jobb, különben nem árulnák beépítve presszó gépbe. De csodára ne számíts; egy jobb házi őrlő saccra annyiba kerül, mint a komplett gép amit venni tervezel.
Szerk: ha ledobja a kart, akkor vagy a kar rossz, vagy a fejtömítés, vagy nem kompatibilis a kosár (pl magas a pereme).
Ha a kar ugyanaz, akkor a kosár a legvalószínűbb probléma.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
looser
addikt
válasz vodrosjozsi #7825 üzenetére
Azt gondolom, érdemes lenne külön őrlőt venned. A Graef 702 elég népszerű itt, használtan 20-30%-kal olcsóbban megkapod, illetve fokozatmentesnek ajánlani tudom az Iberital Challenge-t; évekig használtam és szerintem szuper kis kúpos őrlő. Annakidején (talán most is) az volt a közvélekedés a hc topicban, hogy az őrlő még fontosabb is, mint a főző, bár nyilván nem kell túlzásokba esni; ha fejlesztesz, akkor jó eséllyel a teljes láncot fejleszted :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
vodrosjozsi
őstag
Igen csak most kicsit szűkösen férek el a konyhában (elég kicsi) és nem akartam külön darálót venni mert akkor még több helyet foglal el.
Bár lehet azt csinálom, hogy megveszem a kiszemelt egyedet, veszek mellé egy graef 702-őt és azt meg elrakom használat után, bár épp ezt akartam elkerülni
De azért köszönöm
retepnyarab:
Az nagyszerű mert kifejezetten ehhez a géphez vették 1 hónapja, de akkor ez van.Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vodrosjozsi #7831 üzenetére
Most nincs meg hirtelen: a dedicában nem a kar aljában van beépítve a nyomifoki szelep? Tehát ha nem a gyári kosár egylyukú alul, akkor a karból ki kell operálni a szelepet és rögvest nem dobja le többet.
De hangsúlyozom nem emlékszem sajnos az alkalmazott megoldásra."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vodrosjozsi
őstag
válasz RetepNyaraB #7832 üzenetére
Lehet én írtam rosszul de 2 kar van a kávéfőzőhöz.
1 gyári nyomásfokozós kar, és kaptunk mellé egy rendes kart, na azt dobja le. Tehát nem a kosárral van baj.Samsung Galaxy A52s/Samsung Watch 4
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vodrosjozsi #7833 üzenetére
Na. Akkor a gyáriból ki lehet szedni a szelepet sérülés nélkül. Valami dedica tulaj majd segít remélem.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
addikt
válasz vodrosjozsi #7833 üzenetére
avx-es naked portafilter-t (ims filter-rel) használok a dedica-hoz és tökéletesen illeszkedik (minden más gyári) biztos, hogy kompatibilis a "rendes kar" a dedica-val?
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
goom
senior tag
Sziasztok, elég jó eséllyel tényleg "kezdő" és "amatőr" kérdések jönnek, csak hogy megfeleljek a fórum címének...
Egy hete használom az új kis Blitzwolf kávégépemet és a hozzá vett Graef CM702-est. Négyen kóstoltuk az eddigi eredményeket, és egyöntetű vélemény, hogy nagyon finom. Komoly és nagyságrendi előrelépés számomra a kotyogós után...
1. Az őrlő pár napja kissé csomósan adja (majdnem köpi) a kávét. Ujjammal lesimítva, majd tamperoláskor semmi gond nincs vele; azonnal "szétporlad". Végeztem egy alapos tisztítást is, de nincs változás. Kell-e ezzel foglalkoznom?
2. Ahogy mértem, 14 g körüli mennyiség megy a dupla szűrőbe. Ebből nekem 25" alatt 64 g ital készül. Korábbi mérésem nincs, de 4-5 napja még belefértem egy kicsit kisebb csészébe, amibe már nem. Vajon mi lehet az oka? Amúgy én capuccino-t iszom, és ez nekem ideális mennyiség... Egy dl tejjel pont kellemesek az arányok és az ízek számomra.
3. Egy cikkben ezzel a kávégéppel foglalkoztak, és azt írták, hogy érdemes "tuningolni", méghozzá kar-cserével. A jelenlegi ugyanis nyomás-fokozós, és anélkülit javasoltak. Tényleg érdemes? Miért? És hol találok ilyent? Keresgéltem, de eddig nem bukkantam ilyenre. Ez egy pici gép, nem ipari szabványú: 51 mm-es a szűrő. -
Alg
veterán
Sziasztok, avx rendeléssel mik a tapasztalatok?
24-én adtam le a rendelést, akkor 29-ére ígérte a honlap - oké, ezt gondoltam hogy kicsit túl optimista, de már azért eltelt 6-7 munkanap és még mindig nem kaptam csak egy elektronikus számlát, azaz még úton sincs a csomag, azért ennyire nem hosszúak az ünnepek... ez normális náluk?Megnéztem, minden van raktáron amit rendeltem.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
RetepNyaraB
veterán
Kommunikációban nem (sem) erősek, de egyébként nem szokták húzni az időt. Ha nem sikerült szilveszter előtt feladniuk, akkor az nyilván bekavart. Sztem a héten megjön 👍
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
addikt
nekem pozitív, azt hiszem végül egy nappal hamarabb is automatában volt, mint eredetileg ígérték. (igaz, az jóval a karácsonyi hajrá előtt volt).
szerintem is jövő hétig befut.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Alg
veterán
Köszi srácok
Annyira nem sürgős, ha ~egy éve elmegy az Anna kicsit hibás PID-el, kibír még pár hetet
(tervezési hibás, valami 80 fokra hitelesített alkatrész van benne, nyilván melege lett... most gőzölő fokozatban kell felfűteni bekapcsoláskor, onnan már jó, visszahűl a beállított hőre és tartja is.)Hétvégéig várok, ha jövő hét elejéig nincs update akkor rákérdezek náluk.Szerk: pont most érkezett az update, csomag összekészítve
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
RetepNyaraB
veterán
Nalám. Amúgy a Lelitekkel sok buta minőség probléma tud lenni, még a milliós kategóriában is. Kicsit olyan, mint egy Alfa. Lobog a hajad a kabrión a szélben kacagva, de a következő kanyarban káromkodva fekszel alatta nyakig olajos selyemingben.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Alg
veterán
válasz RetepNyaraB #7843 üzenetére
Naja... mondjuk azért ment bőven, ha sok kávé nem is főtt le rajta ~2,5 év alatt (napi 4-5), de be volt kapcsolva szinte 24/7-ben... homeoffice ugyebár...
Eltartott egy darabig mire megtaláltam a neten a hibát, akit érdekel (és van kis német tudása) itten van megtárgyalva
Itt meg a hibaleírás+javítás[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogóssal más régóta főzök kávét, néhany hónapja upgradeltem, és vettem egy Bialetti Brikkát (2 személyes), hozzá egy Hario Skerton Pro kézi őrlőt és egy Laica víztisztító kancsó biztosítja a szűrt vizet.
Kávékból próbálkoztam már Kapuczinerrel, Casino Moccával, Warda Coffee-val is, mindenhol kifejezetten kotyogóshoz kerestem kavét.
Sokat próbálkoztam/próbálkozok, de úgy érzem, hogy még mindig nem az igazi.
Most a legutóbbi próbalkozásom egyész jó lett, leírom, hogy miként készül:
-90 ml forrásban lévő víz megy a kazánba. 17 gramm frissen őrőlt kávé megy a filterbe, 4-es kattanásig csavarom az őrlőt az őrléshez. Nem púderes, attól kicsit durvább, de eléggé tömörödik. Brikkával járt egy mérőtartály, ami pont beleillik a filterbe, ezzel szoktam imitálni a tamperolást, de csak óvatosan.
3-as fokozatú főzőlapon 1,5-es erősségen 4 perc alatt indul meg a káve, és 67-85 másodperc alatt ér le a 90 ml káve, a vége előtt leveszem a tűzről, hogy nehogy beleégjen a kávé a filterbe.
3-4 mm-es crema és kerek izű lesz így a lefőtt nedű.
Durvább őrlésnél nagyon gyorsan ért le a kávé, nagyon savanyú is volt, az lehet ettől?
Akinek hasonló Brikkája van, az megoszthatná velem a tapasztalatait, hogy miként főz vele tökéletes kávét.
Peace!
-
Safi1988
csendes tag
Ezt az állagot sikerült idáig kihoznom a Brikkából. Hideg vízzel indult most, de sokkal hosszabb ideig tartott a folyamat, szerintem kicsit égett íze is lett, a meleg vízzel indításhoz képest savasságot nem is éreztem a kávén.
Lehet, hogy valahol a forró és hideg közé kell belőni a kazánban a víz hőmérsékletét.
[ Szerkesztve ]
-
sherlock82
senior tag
válasz Safi1988 #7848 üzenetére
Én is bialetti kotyogót használok ennél kicsit kisebb méretűt.
Megvárom meleg víz folyik a bojlerből ( kezem nem tudom már bele tenni ) és abból készítek kávét.
Nem a legnagyobb lángon melegítem amin lehetséges hanem annál kisebben.Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
aradebil2
senior tag
válasz Safi1988 #7845 üzenetére
-Brikkát elvileg hideggel jobb indítani (lásd Kalmár videóját a témában), de gyakorlati tapasztalatom csak Mokával van.
-Ne nyomkodd a kávét le semmiképpen sem! Nem espressot készítesz.
-Hario Skerton sajnos nagyon sok fine-t csinál, az okozhat egy olyan keserűséget ami minden kávéba így belekerül. Új őrlő nélkül megpróbálhatod kiszitálni ezeket a szemcséket, ha van egy finom szitád (pl. kosaras teafilter)Egyébként Kalmárt és a HC topikot leszámítva a legtöbb tesztben utálják a Brikkát, és Moka Expresst ajánlják, megpróbálhatod a szelepet kiszedni és úgy lefőzni, forró vízzel. Kamu crema nem lesz de hátha jobban ízlik majd.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Peugeot, Citroën topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Okos Otthon / Smart Home
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- iPhone topik
- Linux - haladóknak
- További aktív témák...