Új hozzászólás Aktív témák
-
arcsin
senior tag
válasz Mr.Csizmás #7649 üzenetére
Ha már ott vagy, vegyél a zasszonynak 1liter sárgadinnyelikört (persze csak ha szereti).
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok tanácsra lenne szükségem.
Mivel rengeteg őrölt/szemes kávém van, a Dolce Gusto géphez vettem egy acél utántöltő kapszulát.
Érdemes lenne a kapszula helyett, egy Bialetti indukciós főzőt venni?
Van -e tapasztalat, hogy melyikkel lehet finomabb kávét főzni?[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz balazs1956 #7653 üzenetére
Teljesen más kávét főz a két készülék. Bár Nespresso kapszulás van itthon, de én is vettem tölthető kapszulát, háááát... Párszor próbáltam, nem jött be. A Bialettivel nem tudsz eszpresszót csinálni, de jó kávét igen. A technikát illetően ott a youtube a többi meg csak rajtad múlik. Úgyhogy én egyértelműen a Bialettit javaslom.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
addikt
Közben átvettem a Graef CM900-at. Első tapasztalatok:
- Több helyen írták a magas retention-t. Ütögetem, meg paskolgatom darálás közben és utána is, de nem nagyon jön belőle semmi extra ennek hatására. Szóval vagy nem ragad benne annyi kávé, vagy annyira benne ragadt, hogy durván erőszakot kéne alkalmazni. Az első takarításkor majd kiderül.
- Finomra őrölés: a burr csavarjainak áthelyezése nélkül, csak a gépen lévő tekerővel lehúztam 5-re. A darálóból nagyon lassan kezdett kijönni "por" (kb. fél perc után), és utána se folyamatosan. Egy ilyen adagon már nem tudta rendesen átnyomni a Dedica a vizet (többszöri indításra is inkább csak csepegett). Most 9-essel próbálkozom. Itt még akarok többször mérni, aztán egyesével elindulok lejjebb, amíg a Dedica bírja.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
konzumpro
senior tag
válasz balazs1956 #7653 üzenetére
Erre a célra vennék egy kis karost, valami nyomásfokozós Delonghit. Tök jókat főz, nem hőhiányos.
-
kchris78
veterán
Melyik az automata gépes topic?
-
RetepNyaraB
veterán
Őrlés előtt erősen ajánlott a babok enyhe vizezése, így kevésbé töltődik fel sztatikusan->kevésbé ragaszkodik az őrlő belsejéhez. Pl. gyógyszertárban veszel kis spricnis üvegcsét. Nagyjából 2-3 tized gramm víz kell rá, több nem (másfél fújás a spricnivel). Vagy vizes kézzel egyszer megfogdosod a babot.
Tizedes mérleged van? Anélkül fogalmad sincs mennyi őrleményt tart vissza a daráló.
Ja és durva erőszakot kell alkalmazni, igen.
Vagy megvárod míg telemegy porral minden lehetséges helyen és akkor már kevésbé lesz feltűnő, de ebben az esetben havonta illik ecsettel alaposan kipucolni."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
addikt
válasz #28054016 #7660 üzenetére
Igen, nyilván ezt csináltam.
@RetepNyaraB
Tizedes mérlegem van, de nem one-shot módban használom a darálót még. (A bab sem frissen pörkölt.) 1-2 hét múlva szétszedem, ha érdekes a belseje, csinálok fotókat az utókornak.
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
RetepNyaraB
veterán
Ja ha nem adagra őrölsz, az egész probléma nem létezik. Mármint tele van a gép belseje, de ez nem derül ki. Takarítsd ki havonta, ha lehet. Egyszerűen, erősebb szálú ecsettel.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nagyúr
válasz ServerWorks #7663 üzenetére
A friss Mantaro kávé szerintem jó.
De ezt messze nem 3 hónapon belül csomagolták.
Amúgy meg tényleg. Igen erősen túl van árazva a csomag. A Monin sok esetben mindenható módon emeli az árakat. Minket ellenben nem lehet megvezetni egy kis porhintéssel.
Asszem vagy 20 éve ittam Moninnal turbózott kávét.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
peestike
senior tag
Céges automata delonghi úgy néz ki, hogy megadja magát. Lenne esetleg tippje valakinek egy utódra? Áfa nélkül olyan 150000-ig gondolkodunk. Ebben a kategóriában van esetleg valami ajánlott? Köszönöm szépen!
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
iatti
aktív tag
desztvizet hol érdemes most venni? utoljára müller olcsóbb volt mint a dm.
-
addikt
válasz konzumpro #7672 üzenetére
Nálunk is vmi egyszerűbb jura van (újonnan jött) előtte aszem 3 gépet ettünk meg az irodában - az egyikben 40+ ezer nyomás volt, a szervizben csak pislogtak
Csak azt akartam ezzel mondani, h ezek az olcsó (alsó kategóriás) automaták nem nagy szám kv-t adnak ámMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Nutra
tag
De már elmúlt... utoljára már 699 rémlik, dm 649
-
flash-
veterán
kávéhoz milyen termoszt vegyek?
az a cél hogy 100-120ml kávé 12 óraig minél melegebb maradjon(irodába munkahelyre vinném)[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
Arpee78
senior tag
Sziasztok, cold brew kávéhoz kell extra felszerelés? Úgy közepes igényekhez, csak iható legyen.
Van egy ilyesmi darálóm, ez gondolom finomra őröl, de úgy tudom durvára kell, ehhez vennem kell kézi darálót? A közelemben van használtan néhány retro darab: 1 2 3 Nem tudom ezeken állítható e az őrlés. Ránézésre ez megállapítható?
A "főzéshez" elég ha beleteszem egy akármilyen üvegbe vízzel és kész?
-
nagyúr
válasz Arpee78 #7676 üzenetére
A hidegen kivonatolt kávéhoz nem kell nagy művészet.
Ergo az a kalapácsos örlő is jó lehet.
A hideg víz helyett így járj el, nekem bevállt pl:
Kézmeleg vízbe keverem bele a frissen őrölt kávét. Majd elkwverem... Lezárom az edényt.
Pihentetem.. Majd kb 10 perc után elkeverem.. Lezárom
Újabb 10 perc elteltével megint erősen elkeverem. Lezárom.
Immár a hűtőbe teszem be 12 órára.Az a sok keveredés kiveszi a levegőt az őrleményből és szépen leülepedik. A kávét mindenféle cirkusz nélkül le lehet önteni a durva zaccról. Profik erre is valami zsákot vagy mit használnak. De én nem vagyok ilyen profi. Csak cseles!
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Sped
aktív tag
Nem ide
[ Szerkesztve ]
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
looser
addikt
Az alábbi kávét vettem a Kávéáruház oldalról. Mindenképpen koffeinmentesre lenne szükségem, de nem tudom eldönteni, ez az-e. A hivatalos oldal sem segít igazán. Az a tapasztalatom, hogy a koffeinmentesre mindig rá van írva, hogy decaffeinated, entcaffeinated stb., ami azért segít eldönteni, de itt semmi, csak színkódok vannak.
Egyébként baromi friss (2024.11.30 a lejárat), csak a tigrises mellé most lett még egy kiló kávé :-D
szerk.: közben felhívtak, nagyon kedves volt a hölgy; a cég csak színkódolja a kávéit, nem írja rá, hogy decaf, szóval rendben van.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz hyperspace #7682 üzenetére
Én sehol sem találom, melyik az? A hátulján lévő hat leírás a hatféle blendet takarja, ebből az egyik a koffeinmentes, de azt nem írja, hogy ez melyik :-)
szerk.: az, hogy világoskék, az oké, ettől a legvalószínűbb, de azért lehetnének segítőkészebbek :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
nagyúr
-
nagyúr
Abszolut nem! Minden kávén szerintem ott kellene lennie a kávé csomagolásban lévő aromáknak. Szerintem ez egy teljesen jogos és ésszerű kérés.
És igen, a kávéáruházban én is találtam végre rendes, nekem is érdekes kávét!Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
looser
addikt
válasz Polarstar #7686 üzenetére
Félreértettelek
Ettől függetlenül klassz lenne, ha ráírnák szövegesen is, hogy koffeinmentes vagy sem, egy színvaknak például nagy segítség lenne. Az pedig, hogy ilyen részletes a csomagolás - leszámítva ami miatt morgok - dícséretes :-)
Ja és elég olcsó a GLS szállítás, az sem utolsó szempont.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Polarstar #7684 üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#28054016
törölt tag
válasz Polarstar #7643 üzenetére
Mi is kipróbáltuk a Tiger Blendet.
Nekem is átment a “szűrőmön”, magyarán oké az íze.
A többi (jobb) bolti kávékhoz képest 1-2 fokozattal lejjebb kell őröklni a Graef-fel, nálam ez 8-9, ez nem is furcsa.
De az igen, hogy nehezebb maradék nélkül megőrölni. Eddig ilyen gondom nem volt az ezzel az őrlővel kipróbált 12-15 kávéfajtával, de ez szeret nagyon ugrálni. Lehet, hogy könnyebbek a szemek, kisebb a sűrűségük vmiért?
Mivel olyan 10-12 őrlésen túl vagyok, nem pszichés jelenség, tuti, hogy tovább tart az őrlés, mint akár egy Lidl-s Bio kávéval, egy arany Lavazzaval, akár korábban a Kapucziner termékeivel.
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
Ha lefagyasztok egy kiló kv-t bontatlanul,pl lejárat előtt fél évvel akkor meddig szabad fagyasztanom,mikor kell kivenni a fagyóból és elhasználni?
Illetve így jó-e ,vagy kisebb csomagokba érdemes fagyasztani(20-50 dkg) és így olvasztani és felhasználni?
Valamint a Philips Lattego automata főzőknél ha nem használom azt a aqva clean szűrőt akkor jó ha ahelyett időközönként vízkőtelenítem a gépet?[ Szerkesztve ]
-
#28054016
törölt tag
válasz Polarstar #7694 üzenetére
Lehet, h elbeszelunk egymas mellett. :-)
Csak azert tekerem fel durvara a vegen, h essen ek mar be azok a franya szemek.
Ha nem tekerem fel, akkor akar fel percig is orlok 10-12 g-ot, s ez nekem unikum. Mar azt is megneztem, h a masik kave, amibol meg van az meg mindig a szokasos ido alatt vegigmegy-e a gepen. S igen.
Tehat adott nagysagrendileg 15 szemes kavefajta/marka, amibol 14 kb ugyanannyi ido alatt daralhato, bocs, orolheto, egy meg masfel-ketszer annyi ido alatt, mikozben mindent ugyanugy teszek.
A franya logikam azt mondja, h e mogott vmilyen egzakt oknak kell lennie: magasabb kavezsir tartalom, konnyebb szemek, barmi. Valami.
S egyszeruen kivancsi vagyok, s abban biztam, h en a laikus kifogok itt vkit, aki profin tolja a kavebizniszt, s mar reg eszrevette a jelenseget, s tudja is az okat. Azt kizartam tartom, hogy a tigrises matrica miatt volna :-) Nem Sandokan kave ez, amelyik meg a puskagolyonak is ellenall. :-)
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
-
senior tag
válasz tobias40 #7698 üzenetére
Persze.
A saját zacsija azért nem jó mert a fagyóban a szelep bekrepál és kap oxigént.
Én adagonként fagyasztok és őrlök, nincs is babtartályom.
Pörköléstől számolva világos pörkölésnél max. 2 hónap, sötétebbnél max. 4 hónap szerintem. Amúgy fagyóban kb. hibernálod, tehát ha mondjuk 1 hónapusan tetted el és 1 év múlva veszed ki, megint 1 hónapos lesz.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Politika
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futás, futópályák
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...