- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Projektor topic
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
enemy107 #13030 üzenetére
Akkor ok. Ramot viszont lehet nem cserélek hanem inkább rakok hozzá. 2x1GB Kingmax van 800 MHz. Rakok hozzá még valamilyen 2x1 Gigát és annyi elég is. Igaz a 4 ram jobban terheli az északit, de ezeket a procikat amúgy se lehet 350 fölé tolni ott meg még nem szenved az északi a ramoktól. Elég a 800-as is, mert 350-en mennek 700-at 1:1-be azt meg tudják CL4-be is. És akkor a ramokon spórolok kicsit, így csak az alaplapot meg a procit kéne elcserélnem.
A vidi meg külön téma. Abból most egy 4830 van cuki kis hűtővel, azt egy 6770-re valahogy elcserélni pár ezres ráfizetéssel. És meg is van a finom középkategóriás 775-öske.
-
enemy107
senior tag
válasz
#90933760 #13029 üzenetére
E2160-at szerintem megéri cserélni. Én 2180 helyett vettem anno, de nagy a különbség. Lap elég hozzá egy jófajta G31 es Giga, a procit abban is ki tudod hajtani (E5200) csak annyi a különbség P45-höz képest, hogy jóval szerényebb a ram beállítási lehetőség. Üsszesen 4 szorzó van. P31-es is jó, árban tényleg nem sok diffi van.
-
törölt tag
Egy E2160-at sikerült szerezni, van értelme egy E5xxx-re cserélni? Dupla L2, meg picit fejlesztett archi a 65-45nm között, meg eleve a csíkszél, magasabb elérhető órajel. Mert ez megfekszik 2.7GHz körül. FSB kb ugyan annyit megy.
Viszont alaplapot is cserélni kéne, mert egy 945-ös lap van hozzá ez annyira régi hivatalosan nem is támogatja ezeket a procikat. Egy P31-re gondoltam minimum. Ezeket nem ismerem, mindig X48 meg P45 lapjaim voltak, de gondolom beállításokban is sokkal gazdagabb a P31, mint ebbe az őskövületbe lényegében csak FSBt lehet állítani. De ahogy nézem aprón, a P31-P45 között árban különbség alig van. Vagyis akkora a szórás hogy befedik egymást sokszor. P31 se mai csirke már.
VGAból arra gondoltam hogy a 2160 mellé 4770, de ha lenne egy 5xxx-es akkor ahhoz 6770. Nem tudom megéri-e ráfizetgetni, mekkora különbség van közöttük.
-
törölt tag
-
enemy107
senior tag
válasz
#90933760 #13024 üzenetére
Alapfesszel is van benne bőven, de nagyon változó, ki kell tesztelni, 5200-ás képeim nem tudom hova lettek, mostani procim Úgy emlékszem az 5200 egy feles szorzóval kevesebbet ment, tehát 3500 at, 333X10.5-öt.
Vid-en.BF3 -azok vele vígan, egy 275 GTX társaságában.
De ktm fórumtársa 5300-ja sajnos péppé verte ezt a procit.És még annyit, hogy nagyon nem melegedős fajták.
-
Ktm123
tag
válasz
#90933760 #13024 üzenetére
A 350x10 szerintem nem jelenthet gondot. Két egyforma proci nincs, majd kiderül mit tud a tiéd, ha megvetted. Az enyém például így futott: 3800mhz-Alapfesz(1.28750v), 4000mhz-1.32v, 4200-1.42v, 4400-1.46v, 4500-1.49v(csak valid).
Ezek a procik nem fsb bajnokok, magas szorzó-kis fsb párost szeretik inkább. E8400-at szerintem simán tudod vele fogni. -
törölt tag
E8400-am volt, most váltanék vissza csak arra már nincs pénzem. Lényegében ha a 333x9 megy neki akkor csak a harmadannyi L2 ami lassítja ,de tesztek alapján kb 500MHz plusz órajellel elérhető nagyjából. Persze nem Winrarba az háklis az L2-re. Hanem átlag.
Meg persze egy kis FSBt is bírnia kéne még az is jót tenne a kicsi L2 ellensúlyozására. Szóval ha 350x10 megy neki az már egész jó. Persze az 500x9-re húzott Wolfimat sose éri utol.De az alap órajeleshez közel lesz. Vagy ez E8200hoz.
És alapfeszen mit tud? Mert sajnos fesz módosítással elmegy az EIST és az pedig nem lenne kár ha maradna.
-
-
enemy107
senior tag
-
törölt tag
Hali.
E5200 vagy E5300 mekkora eséllyel futna meg 400x9 vagy 400x8.5 órajelet stabilan?
-
Remus389
veterán
-
carl18
addikt
válasz
Remus389 #13017 üzenetére
Respect régi ídők nagy veterán procija!
nekem 2012-óta van e5200! Mafia 2 meg hasonló játékokal szépen vissz!
Meg netezésre tőkéletes !
Pentium 630 procit váltott!
Nállam még lehet kihuzz 2 évett e5200Gta 5-öt rá fogom erőltetni!
ha alapórajelen meghasal
Felhuzzom 3500 mhz-ra
KIhajtom belőle a tartalékokat
Szóval Gta 5 reszkes E5200 jön -
Remus389
veterán
2008 Augusztus végén vettem ezt a processort és most cseréltem le, múlt héten egy Xeon Quad-ra
E5200
5 és fél év!
Respect, Peace!
ha kell valakinek szóljon, működik még
-
draff
aktív tag
válasz
buek1967 #13015 üzenetére
Meg lehet próbálkozni egy BIOS frissítéssel, vagy az alaplap gyártó- és típusismeretek birtokában egy BIOS cserével, de az azért elég rázós dolog. Nekem se igazán ajánlották. Könnyen el lehet vele "főzni a lapot", ha rosszul csinálja meg az ember.
Így nekem - amim van, az a 2 db. HP-s alaplap (P4SD - eredetileg meg ASUS gyártmány), a benne levő 3GHz-es P4 procival ... hát az bizony csak 2997 MHz-en megyeget.
Pedig - hűű de szívesen vettem volna egy 3,5-3,8-ra feltuningolt verziót ....Ha már egy Dual Core E5300-as 2,6 GHz-es Pentiumról azt olvashatom itt, hogy még a 4,2-vel is elég lazán elfut ...
-
draff
aktív tag
válasz
pempellini #12868 üzenetére
Ez már nem semmi!
És így nem melegszik nagyon? Vagy már nem az eredeti gyári hűtő van rajta ...
... de mit szólnak hozzá a többi alkatrészek? A videokártya, a memóriák, az északi és déli híd, stb.? -
draff
aktív tag
válasz
buek1967 #13011 üzenetére
Ha már a legelején azzal kezded, hogy HP Elite 8000, akkor tegyük hozzá talán azt is,
az nem egy igazán "márkás" gép. Az csupán CSAK egy - a HP cég HP-s védjegye alatt és által - irodaira befixált BIOS-ú, megrendelésre gyártott számítógépes alaplap - valami belevaló (és bele illő) procival, ami aztán "természetesen" mindenben csak alapjáratot tud, és szinte semmi érdemleges nem állítható rajta - a dátumon, a pontos időn meg a meghajtók sorrendjein kívül.
Semmiféle proci-húzás, RAM húzás, bármilyen tuning vagy versenyképes ilyesmi nem lehetséges.Ezeket onnan tudom jól, foglalkoztam én még - a P4-es időszakban - eleget a HP és DELL márkanevű 486-os proci-foglalatú alaplapokkal, amelyek mind - ilyen felségjelzésekkel - a HP cég és DELL cég megrendelésére készültek.
Aztán később kiderült, hogy pl. a HP-s alaplap az eredetileg egy ASUS P4SD, csak erősen "vissza van fogatva" (hisz a BIOS-a spéci módon csakis arra lett megírva, hogy azzal irodai legyen).
Csaknem olyan ez, mint a valamikori négyütemű Trabant 601, amiben aztán az 1,1-es VW Polo négyütemű motorja erősen le lett fojtva, mert különben simán elszállt volna ..és sohasem fognák vissza az eredeti Trabant-os fékek! Hiába tettek aztán előre később tárcsát. A fojtás bennmaradt.)
-
buek1967
tag
E5300-t HP Elite 8000 sff gyári gépben mivel lehet húzni? (2x1gb ddr3 ram) Sajnos a "márkás" gépnek márkás a biosa is, ott semmilyen beállítási lehetőséget nem találtam, fórumokat túrva meg annyi az infó, hogy nem lehet. Valami megoldás? Esetleg alternativ bios? Vagy szoftveres tuning? ha ez utóbbi, akkor mit ajánlanátok? Alapon a proci 32 fokos, mivel gyári a táp, a hűtő, ezért nem lenne extrém tuning, de azért 20% talán beleférne...
-
enemy107
senior tag
Mindenhogy próbáltam, 4 GHz környékén elkezdi kérni a feszt keményen . Tulajdonképpen, a magas alap órajel miatt, alap feszes tuningban jól muzsikál. Amúgy semmivel nem tud többet, mint a többi ötös széria.
Annyi hogy alap órajelen szépen alá lehet feszelni 1 V alatt elmegy, és mégis csak egy 3200-as proci, de viszont az 1333 FSB meg nagyon kell most már, minden alkalmazáshoz, játékról nem is beszélve. -
NFree
addikt
válasz
enemy107 #13008 üzenetére
Igen elég magas a vid sajna, mivel nekem gyenge a lapom a magas szorzó miatt kellene, ilyen prockó, de azt kell mondjam , hogy nem győzött mega dolog.
igen 4ghz en már én is 1.38v körül járok, de 3.8-on még elmegy az enyém 1.28v al, alapfeszen (vid ) meg 3.46.ot tud, ha csak ennyi a külömbség akkor nem cserélek, azt hittem jobban mennek a nagyobb szorzó miat.
Nállad nem azért kéri a feszt mert magas fsb-vel járatod+kis szórzóval?
Én rámenék a 266-os fsb re asszem ott lehet a ramokat 1066-on járatni, de lehet tévedek, me fejből nem vágom. és akkor még ha rátolod a szorzót kijöhetne magasabb cpu freki is , nem ? próbáltad? -
enemy107
senior tag
Hali
Az enyém 3660-at megy alap feszen, 11X333, Vid 1.2875, 333X11.5 3830 MHz 1.33750 Biosban, és a 4GHz-hez már kéri a feszt rendesen. 1.37850V volt biosban azt hiszem. Viszont nagyon nem melegszik, csak egy TX3 van rajta.
Max FSB 375, eddig ez bír legtöbbet FSB-ben az E5XXX procik közül ami nekem volt.
-
NFree
addikt
Sziasztok , rég jártam erre , él még a topik?, E5800 al mik a tapasztalatok? lehet lecserélném a régi e5300-at , de csak akkor ha sokkal jobbak tuningban.
-
kartalhu
tag
Sziasztok!
Az Intel Dual-Core Pentium E5300 processzorál miként kell beállítani, hogy a hyper-v-t kezelni tudja?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Orpehn
csendes tag
Sziasztok!!!
Egy kis segítség kellene processzor tuninghoz.
Config:
Alaplap : GIGABYTE EP41-UD3L
Processzor : Intel Dual-Core Pentium E5300 2,6Ghz
Memória : 2x 1GB DDR2-1100 Kingmax
Gyári hűtővel használok mindent. Olyan BIOS beállítás kéne, ami alap feszültségen működteti a procit (ahoz nem szeretnék nyúlni plussz hűtés nélkül) és kb. 3,6-3,8 Ghz-re szeretném húzni. Kipróbáltam pár beállítást, amiket forumon olvastam, de a gép mindig csak sípolt és ujraindult vagy 4x...tehát egyik beállításomat se fogadta el. Kezdő vagyok ilyen téren, szeretnék kérni pár beállítási tippet. Előre is köszönöm.
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Végül is feladtam a BIOS bolygatást, mert 1.: nem igen értek hozzá, 2.: nem akarom elk..ni, 3.: 2 X kellett az elemet kivennem, mert nem akart elindulni, stb., stb.
De nem adtam fel teljesen íme:Adtam neki az ibt.-vel:
RAMOK:
Mind ezt az Easy Tune 5-tel értem el, stabil, nem melegszik, eddig gyors is.
Bár lehet nem igazi OC, de nekem elég, remélem.
Ha lesz rávalóm szerzek egy jobb prockót. ( Core™ 2 Duo E6750, E6850, E8190 or better egészen Q9650ig bezárólag, tekintettel a 400 W-os Delta teljesítményére. )Minden esetre nagy köszönet a segítségért mindenkinek.
-
enemy107
senior tag
válasz
Blabcsi #13001 üzenetére
Ramokon állítsál, mert szerintem azok miatt van kékhalál. E5XXX nem nagyon szeret DDR3-as ramokkal együtt dolgozni. Mivel elégggé levetted a proci órajelét, a szorzó levételével, így a ramok lesznek a ludasak. 10X333-at, szinte biztos hogy tud a proci azon a feszen. Ramokkal kisérletezz.
-
Blabcsi
senior tag
válasz
enemy107 #13000 üzenetére
No, visszavettem 1,3-ra, a ramokat nem piszkáltam, szorzó 1-et vissza restart, majd kékhalacska.
Na, aztán vissza 1,28750 re ram maradt, szorzó 10-en. CPU-Z 1,456.
Próbáljam meg még alacsonyabbra vinni a feszt? Eszerint 0.8500V-1.3625V kell neki.
Gondolom, ha leviszem olyan 1,25 körülre? -
-
Blabcsi
senior tag
Nos, ha átállítom manualra nem indul. Csak egy büdös nagy fekete képernyő fogad az üdvözlés helyett.
A cpu feszt felvittem 1,325-re és érdekes, de a CPU-Z már csak 1,44-et mutat.
Emeljek még egy kicsit rajta? -
Blabcsi
senior tag
Ok, A fentiekkel nekifutok még egyszer.
-
Trebron09
őstag
válasz
Blabcsi #12992 üzenetére
Ez így nagyon nem lesz jó... próbálj IBT (Linx) futtatásakor 70°C alatt maradni, nem kell csak egy 10-15kör Linx-ben és kiderül, hogy stabil-e a masina.
A procinak (asszem giga lapban ctrl+F1-nél jön elő a "varázsmenü"..legalábbis ezt a régi giga lapom tudta) meg ahogy írják is állísd be a VID-et (az én E5400-am 1.305V-on (BIOS 1.3250V) vitte a 4Ghz-et max. 65 fokon)
[link]
Javaslom először 1.3V-ot állíts be fixen a vCore-nak azzal meglehet a 3.7-3.8Ghz, én 1.4V fölé nem mennék... Így ahogy most van ne hagyd mert vagy a lap vagy a proci bánni fogja (vagy mindkettő).Valószínű a memóriák nem bírják a strapát, oszd vissza és állíts be neki 1.9-1.98V körüli feszültséget (ez ram függő is..).
-
Ktm123
tag
válasz
Blabcsi #12992 üzenetére
Először is, ha nem tetted volna meg, a pci-e frekit fixáld 100mhz-re. Cpu-nak tolhatsz 1.35v-ot, ezt később lehet majd faragni ha így elindul. Északi hídnak( Mch)-nak adj +0.1v-ot, ha szereti +0.2 is belefér. Fsb Overvoltage-nak szint úgy mint az északi hídnál. Memóriáknak a lehető legkisebb órajelet állítsd be gyári feszültség mellett, hogy ne szóljon bele a dologba.
-
Ktm123
tag
válasz
Blabcsi #12990 üzenetére
Nem a cpu-z hazudik. Amit a core temp, és az everest mutat az a "vid" azaz a processzorod alapfeszültsége, amelyre szüksége lenne az alap órajelen való futásra (nem a jelenlegi feszültséget mutatja). A procid még mindig a brutálisan magas 1.536v-ot kapja, így ne küld rá az ibt-t mert füst lesz a vége.
-
Blabcsi
senior tag
Üdv ismét.
Kb. 1,5 óra idegtépés, kinlódás és mindjárt kivágom az ablakon után végre sikerült fixre venni a feszt.
Minden nyamvadt módosítás után restart. Ugyanis, mikor be volt állítva minden ( a feszt kivéve ), mondom hallgatok rátok és belövöm fixre. Na restartolom a gépet, bios, beállítom, elfogad, restart, aztán nem volt hajlandó elindulni, vissza állított mindent a defaultra.
Aztán lépésenként engedett csak módosítani.
De szerintem a CPU-Z hazudik a fesszel kapcsolatban, mert az everest és a core temp is ugyanazt írja.
A kép magáért szövegel: -
Blabcsi
senior tag
Teszt közben:
Végig ment.
Hűtés: TX2
Lap: EP35cDS3r
Alapfesz, jelenleg is, stabil. -
@rglaaf
veterán
Üdv uraim
Egy asus p5kpro E5200 2x2gb 800-as ram hoz mi a legideálisabb tuning hogy stabilan menjen 3gigán köszi
-
fartfun
tag
Sziasztok!
Hihetek a lenti linken lévő benchmarknak, az E5400 veri az E6300-at? Szomszédnak most E5400-van, játékra netezésre használja, és ara gondoltunk keresünk a gépbe erősebb procit...(Performance fül)
http://www.cpu-world.com/Compare/382/Intel_Core_2_Duo_E6300_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_E5400.htmlKöszike!
-
KAMELOT
titán
11x 333-at is visz alapfeszen próbáld ki.
Ahogy a kolléga is írja 1,38V körül meg teheted 4GHz-ra is persze jó hűtő azért legyen ott. ZX3 talán tudja majd hűteni.(#12973) enemy107: sajnos már muszáj volt. E5200 kevés volt a dolgaimhoz és kellett a virtualizáció és legalább 16GB ram.
-
enemy107
senior tag
24/7-re kb így szoktam én is belőni, max kicsi fesz emeléssel, még a szorzót 10.5, vagy 11-en , 3500-3660MHz körül. E5200-ák olyan 1.3-1.38V között kérnek biosban, de attól függ mennyit droopol a lapod, és a procitól, hogy mennyire tuningos.
M0-ás nekem anno pontosan 1.33725V-ot kért, 333X10.5 beállításhoz. Ki kell tesztelni. R0-ák tuningosabbak.KAMELOT: grat. az új cucchoz.
-
drr
őstag
Na hát úgy néz ki az eladásból nem lesz semmi
Eddig alapórajelen használtam az E5200-at, van rajta egy TX3 és egy ASUS P5K SE/EPU lapban csücsül. 24/7-re milyen tuningbeállítást javasoltok? Tegnap 10-es szorzóval 100-ra fixál PCI-jal és 800-ra rögzített RAMokkal adtam neki 333-as FSB-t, BF3 alatt stabil volt és a melegedése ahogy szokott, olyan 55-56 fok.
Minden javaslatot megköszönök -
drr
őstag
Srácok, mi az a proci, amire érdemes lenne egy E5200-at lecserélni? Lehet árúba bocsájtom a konfigomat, de elhamarkodottan nem szeretnék dönteni. Ha nagyon sokba kerül a váltás, akkor nem...
-
tomyka74
senior tag
-
Trebron09
őstag
válasz
tomyka74 #12961 üzenetére
keret?hűtő?táp?szeretnéd majd tuningolni?
lap?
kicsit több info kéne
gondolom játékra kell, de azt sem írtad
Igazából már 775-re nem érdemes költeni, olcsón találsz Q6600 vagy Q8200/8300-at, de ezeket tuningolni ajánlott amihez egy jó hűtő is kell, nem mellesleg a 6600-os kajál is rendesen.
Q9xxx procit aligha találsz már értelmes áron, inkább vegyél egy B75-ös 1155-s lapot bele meg egy i3-2100-at (18-22k használtan), hozza a Q6600 teljesítményét simán és még csak a villanyórát se tépi le a falról. -
tomyka74
senior tag
üdv
E5200-am van 3.2-re húzva használom amióta megvettemle szeretném cserélni egy 4 magos procira.
mit ajánlanátok?
ne is egye le a gatyám meg kurva erős is legyen meg ne legyen túl drága.......! na jó ez utóbbi sor poén volt
de várom a tippeket, tanácsokat! -
kecz
aktív tag
E5200-re lenne valami olcsó hűtő megoldás? 3GHz-n nyáron volt, hogy sípolt a gyári hűtővel.
-
enemy107
senior tag
válasz
dangerzone #12957 üzenetére
-
enemy107
senior tag
válasz
Remus389 #12955 üzenetére
A procid hamarabb FSB wallos lesz mint a lap, az tuti. A lap megy 500FSB felett, a proci biztosan nem.
(nem fikázni akarom a prockót félre ne értsd, nekem 5800 van)
A ramokat nagyon precízen be lehet lőni P45 ben, illetve nagyon precizen a feszeket is.
E5XXX sorozatú procihoz, én A strapet ajánlok neked, úgy megy nagyon jól együtt a rammal, vagy pedig D.
333X10,5 3.5GHz
Ramok 1000 MHz én így használtam az E5200-át ehhez neki elég volt az alap fesz.
De mindegyik más ki kell tesztelni, Minden fszt rögzíts normálon, kezdd el emelni az FSB-t ameddig megy, a ramokat meg oszd vissza. Biost ne frissíts ha nem muszály. -
Remus389
veterán
van egy ilyen e5200-zasom, már 3 éve, most 965-ös lapból átkerült egy p45 lapba
eddig tudott stabilan 3.6 ghzet, az új lapban többet tudhat?
illetve mivel teszteljem? olyan rég tunningoltam (eddig be volt love a biosban )
superpi jó?
p45 lap tunningolasa eltér az öreg 965-etol? valamiben?
-
-
jano_77
nagyúr
Abban esetleg tud vki segíteni, hogy milyen beállításokkal tudnám picit nagyobb teljesítményre ösztönözni a procit?
Milyen FSB, RAM beállításokkal, feszültségekkel?
Mondjuk annyira szeretném csak, amit még alap feszen elvisel vagy tényleg minimális fesz hozzá adásával. Végül is egészen jól el van látva a gép ventikkel.
Apropó ventik: tudtok ajánlani egy 120mm-es front ventit, ami nagyon halk, de jól hűt.
Most AC venti van, de eléggé hangos. Ahogy lehúzom az alaplapról, szinte olyanná válik a gépem, mintha ki lenne kapcsolva. De ez az egy, nagy hangot kölcsönöz neki.Köszi előre is
-
jano_77
nagyúr
válasz
zoo8800 #12941 üzenetére
Ennyi bőven elegendő lett volna korábban is, de most is....igaz épp ma reggel végül megvettem az E5800-t.
Remélem jó lesz.
Végül is a mostani E2200 2.2GHz után a 3.2GHz is biztosan sokat fog jelenteni majd és valszeg nem is fogom erőltetni a tuningot.
Esetleg abban tudsz segíteni, hogy hővezető pasztát - Noctua NTH1-t néztem ki - fecskendős kivitelből hogyan tudom megfelelően eloszlatni a procin? -
jano_77
nagyúr
Sziasztok.
Az érdekelne, hogy mennyi tartalék lakozik egy E5800-s prociban?
Most szeretném lecserélni a jelenlegi E2200-t és hezitálok hogy E5800 vagy E6550 legyen inkább.Köszi a gyors válaszokat előre is.
-
Sanyi19
őstag
Sziasztok, még régebben írtam, hogy nem tudom az fsb-met 300-tól feljebb vinni és megragadtam az E5200-ammal 3,3 Ghz-nél. Közben raktam fel az alaplapomhoz egy újabb biost és így már elindul afelett is. Igaz nem sokra jutottam vele, mert 3,4 Ghz-en már nem volt prime stabil. 3333 Mhz jelenleg a nyerő: 11x303. Ram 1212-őn (1333Mhz-es DDR3).
Próbálgattam 320 as fsb-vel be is töltött a windows de második indításnál visszatette alapra magát. 10-es szorzó mellett.
G41-el tolja még valaki? Ha igen kinek mennyi a határ fsb-nél?
-
Huawei
tag
Sziasztok!
Szerintetek az mitől lehet, hogy mikor betöltődik a win7, akkor az default fsb értékkel indul el, de az általam beállított szorzóval? A POST screen helyesen írja az órajelet. (11x333 => 3666MHz) Win alatt 11x200 => 2200MHz Ezután egy restart, bios-ba belépek nem változtatok semmit és elmentem. Valamikor ezután hosszan elkezd sípolni a lap (ez általában táphibát jelezne ha jól tévedek). Ezután reset és minden ok. Windowsban is jó az órajel.
Valakinek valami ötlet?
-
J3LLyF!sH
tag
Milyen vga.-k passzolnak a legjobban e E5500-hoz? Régebbi típusokat is lehet mondani.
-
KAMELOT
titán
válasz
szab.tam #12900 üzenetére
Ha vágod a dolgokat ,akkor rendben van minden!
Corsair vizesek.....ebben mondjuk én is kételkedtem.....nekem pl. a tesztek alatt az hogy hogyan hűtőtt valahogy nem stimmelt. Azaz ,egy ugyan olyan árban vagy alatta lévő ventis hűtővel ugyan olyan vagy jobb hőfokokat tudtak produkálni.Szerintem 266 , 333 , 366 , 400 FSB-ket próbálgasd ne ilyen 240
Azokat szereti a proci.
Ja és a ramokat is vagy 800 vagy 1066-ra. -
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107 #12906 üzenetére
a fent említett minimum feszes, 3 gigás az alap. és win alól futó "turbo V"-ben csináltam egy szoftveres profilt 3.6 ghz-re. max szorzóval, és így nem kell biosba mennem.
csak az fsb emelkedik 200@240
itt a ram a változatlan leosztás melett a kritikus 1000 alatt marad, 960-on.
és a feszeket hozzáemelem.
így 1 kattintás a húzot profil. most tovább nem görcsölök.
megnézem a vga végét, és utána még pár trémárk, és megy vissza a minimal profilra..a 3.6 ghz-es profil.
15x240
strap200
ram 960
vcore 1.350 load 1.328
pll 1.5
fsb term 1.32 *
ram 2.1 *
nb 1.32 *
sb 1.1* ezekn még próbálok visszavenni. kicsit direkt túllőttem, hogy a tesztek biztos lemenjenek...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107 #12906 üzenetére
ha biosban 1.175-öt adok, vagy 1.125-öt, mindegy. load 1.12 lesz belőle.
1.1-gyel is próbáltam. azt rögtön kéken eldobja.a q9550-em 2.8ghz-en 1.0 v-tal is megelégszik...
csak bosszant, hogy akartam még egy passzív gépet, és a tetű vga miatt vissza kellett tenni ventit...
amíg be nem pipulok, nem dugom azt is egy 15 centis riserre, kiforgatom 90 fokkal, és ráteszek valami többkilós batárt...de ez legalább jó, hogy ha a vga-t meg tudom oldani, akkor ennek már nem fog kelleni venti. a fetek jéghidegek.
nb-hez most nem férek hozzá tapizni, de 1.1v-on lehet, hogy azon sem kell bordát cseréljek.
1.86 von a kingmax-ok hűtő nélkül is csak kézmelegek.
végül is ez volt a főcél, nem a 4 ghz..
ráadásul ahogy emelem a fszt, valahoan (táp, lap?) jön kis cöcörgés. így nem.
táp ugye passzív
egy 3.5-ös samu winyó egy himuro-ban, sziacs mögött csücsül.
azt átklónozom egy 2.5-ös hdd-re, és így be tudom rakni egy scythe quiet drive-ba, és azt a himuro-ba.a vga-val meg kezdek majd valamit...
és akkor megnyugszom...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
szab.tam #12904 üzenetére
na, imádom a logikus dolgokat:
vcore.
bios 1.175v. load 1.120v
csökkentem 1.150-re. load erre csak 1.144-re esik.....az ibt alatti gflops ugyanúgy 17.8-17.9 gflops. tehát nem az van, hogy.nem indul el instabilitás miatt "teljes gőzzel", és így kisebb a dropp... (habár ezt inkább a linx szokta művelni...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107 #12903 üzenetére
most a minimumot játszom ki.
a gtl ref máshogy van megadva, mint a gigáknál. átszámolhatatlan asusba...linx valamiért hülyésedik, így 15 körös, 1 giga ramos ibt-t nézek.
15x200
ram 800
17.8 gflops.1200@400rpm 54-55 fok max -szal elvan ibt alatt...
ez már passzívan is hűthető lenne, ha az idióta 5750-em nem bolondult volna meg.
(a procicsere előtt még ment 70 fokon furmak-kal, egy moddolt mini ninja hűtővel passazvan. nem volt procilimit, nem azért maradt hűvös. erre meg most venti nélkül 60 fok idle, és a borda is forró, tehtát nem a gpu és hűtő közti érintkezéssel van a gond...). így most hiába menne a proci passazvan, a vga miatt úgyis kell venti a gépbe. mintha valmiért meglódult volna gpu fesz, de az t meg nem látom msi ab-ben sem... (na, de ez off...)a feszek jól alakulnak:
vcore 1.175@load 1.120v
pll 15
fsb term és nb is 1.1(!)v. kisebb nincs...
ram 1.9vmár csak a vcore-t és a ramfeszt tudom tovább cökkenteni...
ha megtalálom a minimumot, akor holnap még nekiugrok a tuningnak.
közben próbáltam mindenféle strapont, de 900 fölött a ram meghülyül. vissza kell osztanom 900 alá... -
enemy107
senior tag
válasz
szab.tam #12900 üzenetére
A szorzó magas szerintem még mindig. R0 az jó.
Csak infonak
PLL 1.5V
VTT 1.22
Ref 0.875Itt Vcore 1.2875 annyi a vid
PLL 1.5 V
VTT 1.2V
Ref 0.76VMind a kettőnél 200--as strapen volt a ram. Szeretii a 400-asat is. Tudom hogy minden lap más, de ha leveszed a szorzót menni fog az szerintem. Próbáld a ramot 200--as strapen, 1000MHz-en járatni.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107 #12898 üzenetére
ami már megy:
p5qd turbo (p45), E5700
14x260 =3640
1.375v @load 1.32
llc off
pll 1.6
fsb term, (gigánál vtt) 1.3
ram 867 2v
nb 1.3
sb 1.1ha innen elmozdulok, linx-et kéken eldobja...
3 giga rammal 21.5 gflops
ez 75 fokon.
(nem vágom hanyatt tőle magam...)
ahogy elnézem, ezzel a procival a mezei 4X1 gb kingmaxok sem szeretik a 900 fölötti frekit.
az asus-nál van eg yfsb strapon állítás, 200, 266, 333, 400. és ezen belül felajánl különböző frekiket.
sajnos ez elég átláthatatlan, egyszerűbb lenne, ha simán adná az arányokat.
de azt megfigyeltem, ghy különböző prociknál különféle strapon alattiakat szeret. tehát a végeredmény hiába ugyanaz a ramfreki, az egyik strapon-nál stabil, a másiknál el sem indul...nem erőltetem tovább egyelőre.
most nézek egy 3ghz, ram 800 minimál alulfeszt.
vid 1.248
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- LEGO klub
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest