Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Flashcash

Közösségépítő

válasz R̲e̲m̲ #94104 üzenetére

Villamosmérnök vagyok, bele mehetünk mélyebben is. :)
    A hatékonyságot csak említettem, amiatt írtam csak, mert a notebook AC/DC tápegységeknél (PC ATX-nél is) a valós leadható DC teljesítmény van megadva. Tehát a 65W-os notebook tápegység valóban le is tud ennyit adni. Az 500W-os (minőségi) ATX tápegység valóban le tud adni 500W-ot a DC oldalon és ekkor (hatékonyságától függően) 5XXW-ot vesz fel az AC oldalon.

belemehetünk mélyebben is, de akkor azt is számításba kell venni, hogy a megadott hatásfok nem egy konstans érték, hanem az ideális eset, amikor a táp a tervezett ideális teljesítményt adja le.
    Igen, de én a példában egy konkrét mérési pont esetén adtam meg a hatásfokot. (Pmax)
    Egyébként a mai nagy hatékonyságú notebook töltők esetén a hatékonyság görbék már nagyon jók, ez egy bérgyártó 90W-os laptop töltőjének a gyári mérési adatlapja. 25%-os és 100% terhelés között 2%-on belül van a mért hatékonyság AC 230V-os hálózat esetén.

Tehát alatta és fölötte is rosszabb. (ha egy 170w-os töltőre teszed ugyanazt a gépet, azonos körülmények mellett többet fog felvenni a falból mint ezt 90w-ossal tenné)
    Két azonos konstrukciójú töltő esetén igen. A hatékonyság és a felépítés itt fontosabb, azaz egy jobb hatékonyságú 170W-os jobban fog teljesíteni fél teljesítményen is egy régi konstrukciós kevésbé hatékony 90W-os töltőnél.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák