Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Tepsifüles #998 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy raid1 az nem mentési, inkább hibatűrési megoldás.
Ha tényleg fontos az adatok védelme, én csinálnék rendszeres időközönként valamilyen automatikus vagy kézi mentést egy a szervertől független tárolóhelyre.Mert ugye az adatok nem csak hdd elszállás során semmisülhetnek meg, hanem mondjuk véletlen törlés esetén is, akkor pedig hiába van raid...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Tepsifüles #998 üzenetére
Ez nem az ML110 topic
Azért linkeltem neked ezt a topicot, mert feleslegesnek tartom a céljaid eléréséhez azt a drága szervert.
Negyed áron kihozhatsz belőle ugyan olyat: HP Microserver cca. 45000 Ft.⭐ Stella
-
Tepsifüles
tag
No akkor a tippeknek köszönhetően kis copypaste és itt folytatnám:
Abban kérném a segítségetek, hogy otthonra szeretnék (kb 4 gép kiszolgálására) egy szervert összerakni. Legfőképp (szinte 90%ban) adat tárolásra (filmek, zenék, fényképek párom és az én "házifeladataim" ) kellene.
Utánaolvasgattam a dolgoknak, és arra gondoltam, hogy egy RAID1 -s Ubuntu/openSUse OP rendszeres géppel valósítanám ezt meg. A Raid azért kell, mert rengeteg családi kép/videó van és készítünk, és "majd egyszer ha lesz időnk kiválogatjuk " alapon összegyűjtenék egy helyre a sok gépről, és mivel 3 éve volt egy vinyó elszállásom rengeteg nem mentett kép/videóval, ezért ezt gondoltam biztonságosabb megoldásnak. Annyi kis plusz feladata lenne a vasnak, hogy hébe-hóba melóhelyről, vagy vidékről feltöltenék rá kisebb filéket (képek, napi feladat, ilyesmi).Ugyanakkor a cégnél ahol dolgozom (kis vállalkozás pár fő max 6 munkaállomás), szintén szükség lenne egy ilyenre, hogy a kollégák a melómentéseiket(tervek, rajzok, táblázatok, doksik az nc gépek a munkafiléket) egy helyen tárolják. Ugye itt a raid azért kellene, mert őőőő nos lusta vagyok havonta mentegetni, és inkább év végi leálláskor csinálnám meg, ha viszont gond van év közben akkor legyen miről pikk pakk újrainduljon a rendszer, és ne vesszenek el adatok.
No ami a post lényege lenne:
1. HPQ szerver ProLiant ML110-G7 QC E3-1220 3.1Ghz, 2x2GB UDIMM, 2x500GB LFF NHP SATA, B110i, DVD-ROM, 1x350W + 3év NDB Care Pack (ez az a vas amit kinéztem) szerintetek alkalamas e ezekre a feladatokra (a céges büdzsé 250bruttóig terjedhet)?
2. A Raid1 ugye bőven elég egy ilyen feladatra?
3. A rendszert úgy gondoltam felépíteni, hogy lesz 1db kicsi (max 120gigás) rendszer vinyó, és 2db 1,5-2 terrás raidbe kötve. VAGY 2 db 1,5-2 terrás vinyó?.
4. Milyen OP rendszer legyen? (Valamennyire Windowsban és Linuxban is otthon vagyok).
5. Kicsit off a kérdés, csak nem akarok annyi topicot nyitogatni: milyen routert ajánlatok ezeknek a kiszolgálására? (igazság szerint most elég hányás módon van megoldva a kábelezés, és wirelessben gondoltam megoldani a hálózati elérhetőségeket (kivétel a win3.11-98as gép, mert nem tudom találok e drivert egy usb stickes/kártyás megoldáshoz).Linuxot azért tennék rá, mert szervergépként talán biztonságosabb, mint egy windows illetve a melóhelyen mindenféle OP rendszer van a gépeken (win 3.11-win98-win7) továbbá kivételesen minden legális, wiszont egy windows server OS már túl drága .
[ Szerkesztve ]
Sabee
-
sipi83
aktív tag
Sziasztok!
Összeraktam az a réggebbi hozzászólásomban írt konfigot. A rendszer, a Win7 egy Samsung 470-s SSD-n van. Adattárolásról pedig három HDD (2 és egy 1 TB, illetve van még egy 640 GB-is) gondoskodik.
Telepítés gond nélkül zajlott, miután megcsináltam a BIOS mod-ot. Így már van AHCI mód, megy a TRIM is.
Amire használom: 20"-os monitoron mint PC, 46"-os TV-n mint HTPC, amúgy meg 24 órában megy a torrent.Eddig nagyon elégedett vagyok vele, a hangja kicsit hallható, de nem zavaró, simán tudok aludni is 3 méterre tőle. Böngészés és általános használat közben is jól muzsikál. A Youtube-on található 1080p-s videókkal megküzd, de még élvezhető.
Filmeket XBMC-vel játszok le, és hála a DXVA-nak, minden mkv konténerben lévő filmemet szépen viszi. Van pár blu-ray rippem is, a lejátszás OK, bár a beletekerésnél már tapasztaltam némi lagot.
Hangkártya hiányát egyelőre a DAC orvosolja, majd jön egy rendes HDMI-s házi-mozi erősítő hangfalakkal, mint a rendszer befejező eleme.
Összességében nagyon jó vétel volt.
Aki kicsit is hezitál a vételén, ne tegye. -
Thusor
őstag
Nekem is jelenleg egy D-link DNS-313 van szolgálatban. Kinőttem. Már nem hezitálk, meggyőztetek így tegnap meg is rendeltem a gépet. Remélhetőleg hamarosan át is vehetem.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
641147
csendes tag
Két hónapja egy N40L pörög nálam, addig egy D-Link DNS-323 teljesített szolgálatot éveken keresztül. Meg voltam vele elégedve, ám mikor üzembe helyeztem a Microservert el is felejtettem, hogy volt valaha NAS-om.
Ne hezitálj, mert nagyon jó vásár és technika.
Hozzáfűzöm, hogy sok időm nem volt vele foglalkozni, de így is tökéletes.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szerverről van szó, szigorúbbak az elvárások szerintem egy szerverrel.
Kibővítheted a garanciát bármikor.
És itt nem normál jótállásról van szó: bátyám gépében hangos volt a PSU, jelezte HP-nál, küldtek neki postán egyet és megkérték a rosszat küldje vissza nekik.⭐ Stella
-
-
Sky D.
tag
hogy vissza találjak .
[ Szerkesztve ]
Írj Privát üzenetet ha megkérhetlek!!! All I have in this world is my balls and my word and I don't break them for no one. Do you understand?
-
bugizozi
őstag
Lehet jó lehet majd
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Thusor
őstag
válasz radi8tor #986 üzenetére
Az mitől függ, hogy tudja-e? Elméletileg ez a seagate barracuda green olyan mint a wd green winchesterek. Parkolópályára tudja tenni a fejet.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz radi8tor #984 üzenetére
Köszönöm az infókat. Nem gondoltam volna, hogy ilyen keveset fogyaszt. DVD-t írni pedig úgyis külső USB-s írót használok ami csak akkor fogyaszt ha használom. Akkor ezek szerint egyértelmű, hogy microserver lesz jövő hónapban a kiszemelt áldozat.
OP rendszerként pedig linux server menne fel, hogy ne kelljen vásárolnom. Torrentre pedig akkor transmission és transmssion gui menne fel hogy távolról is elérhessem.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Gonodold át azt a fogyasztás dolgot még egyszer: Idle with 2 WD Green 2TB AV drives 25W - profi műszerrel mérve.
Továbbá én biztos nem bosszankodnék a lassú Dlink menüjével, hanem gyors uTorrent webUI-t használnék és Remote Desktopot (távoli asztali kapcsolat).
Ha DVD írót is raksz a gépbe, akkor még át se kell másolni a cuccokat írás előtt, de ez is növeli a fogyasztást - sajnos.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Thusor
őstag
válasz radi8tor #982 üzenetére
Természetesen jobban is bővíthető, de energiatakarékosabb is a fenntartása, mint egy nasnak? Mert úgy gondoltam, hogy 24/7-ben menne egyfolytában legalább 2x2TB Seagate Barracuda Green winchesterrel, hogy a jövőben ne nagyon kelljen bővíteni így tobb tárhellyel venném. Tehát így számolva a nas olyan 20-25W között fogyasztana. A microserver pedig kb. 40W körül menne egyfolytában. Tehát majdnem duplaannyi a fenntartása a microservernek és nem használnám ki a többletfunkciókat, hiszen csak torrent és adattárolás lenne. Az én netemet 25/1,5 simán kihajtja a NAS is (1,2 GHz proci, 256MB ram). Mi a véleményed, ennek a függvényében is jobban megéri szerinted a microserver?
-
-
Thusor
őstag
válasz radi8tor #980 üzenetére
Nem sokat egyenlőre. Pár GB kép és dokumentumok. A nagyobb helyet a torrentezés töltené ki, de az is addig amíg ne írnám ki DVD-re a sorozatokat, mert főleg azt töltök le. Tehát szerintem max 2 TB-on simán elférnék torrentezéssel adattárolással együtt.
-
Thusor
őstag
Szeretnék otthon kialakítani egy fileszervert. A cél torrentezés, adattárolás lenne. Szerintetek erre a célra melyik gazdaságosabb áramfogyasztás/használhatóság szempontjából, egy HP proliant n40l vagy d-link dns-325 nas?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ennyire nem vagyok jártas HP szerverekben, de arra tisztán emlékszem, hogy 3 féle Microservert harangoztak be tavaly év elején. Ebből 2 már megjelent.
Én láttam olyan moddolt házat, amiben a DVD olvasó helyén 4 db 3.5-ös HDD volt bent 90 fokkal elfordítva egymáson. Plusz RAID kártyával így 10 db HDD volt a gépben - 1 SSD a belso SATA portra egy pedig a hátsó eSATA-ba dugva. Ez utóbbi kettő 2.5" hdd volt.
Nem irigyeltem annak a Microservernek a tápját.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
slashing
senior tag
az áráról tudni valamit mert én augusztus elejére terveztem venni egy nl40-et ha az új is ilyen áron lesz akkor no problem de gyanítom hogy nem lesz még egy ilyen árleszállítás.
-
Rosep
senior tag
Nem ide akartam...
[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
Fogynak a boltokból az N40L-ek? (se ipon, se pc planet)
-
bugizozi
őstag
Ez majd érdekes lehet, egyszerű, de jó, viszont kár, hogy 2,5" nem kezel.
-
veterán
-
veterán
-
Thusor
őstag
Hogy tudom azt megnézni, hogy a Seagate Barracuda Green winchester parkolón van-e, ha nem használj az Ubuntu 12.04 Server? Valamint van linuxra olyan program amivel alulfeszelhetném a processzort az alacsonyabb fogyasztás érdekében?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2070 Super 8Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / elkelt
- GAMER PC - RTX 3080 - i5 13400F - 32GB RAM - 1TB SSD - VÍZHŰTÉS
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2070 8Gb/16Gb DDR4 3200Mhz/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- AMD Ryzen 7 7800X3D + ASUS TUF Gaming B650M-PLUS Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest