Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agony
aktív tag
válasz ígyvanferi #83017 üzenetére
Ez számomra is kérdés volt, főleg a 30-35 C° feletti időben, hogy mihez érdemesebb ragaszkodni. Végül az volt a kérdés, hogy inkább álljak meg 2 percre fújjal egyett, aztán toljam tovább a céltempót vagy pedig ha nem megy az edzés engedjem el és kocogjam le.
Ez volt az edző válasza:
"
Ez nagyon jó lett a meleget belekalkuláva meg pláne. Az összes tempó meglett, pedig az ilyen intenzív edzés még gyorsabban túlmelegít, mint egy egyenletesebb, kevésbé erős futás. A kérdésre a válasz pedig eléggé egyértelmű. Azért eléggé, mert van amikor nem :) Állj meg, mert ha nem megy nagyon a tempó, ha nem pörögsz, akkor az edzés hatása lesz más. És fejben is jobb, ha meg tudod csinálni. Akkor nem kell megállni, ha pl tempófutás van, ahol az a lényeg, hogy egyben minél nagyobb fáradtság halmozódjon fel, és a versenyhelyzetet szimuláljuk, ahol nem állsz meg, és akkor nem kell megállni, ha olyan résztáv van, ami a fartlekhez hasonlít (ilyet leginkább ultrásokkal szoktam futtatni) hogy pl. 15x400 de folyamatos futásként, ilyen lüktető futásszerűen. Ott nem a 400ak tempója a lényeg, nem rásztáv, csak az erős és laza szakaszok váltogatása, hogy a szervezet megtanuljon regenerálódni a kemények után a laza alatt is ilyen hosszú távon is. Itt nem gond, ha kezd szétesni a mozgásod, de minden más esetben tarts nyugodtan egy sétát."Ezt egy július 14-i résztávos edzéshez kommentelte, utána meg emailben ezt írta:
"Ameddig el nem felejtem, a kérdésre a választ megírtam kommentbe, de itt is: állj meg, és pihenj, ha megfősz. A kommentbe részletesen leírtam, de itt is azért annyit, hogy a Te résztávjaid a sebességről szólnak, itt fontos, hogy meglegyen az intenzitás. Most a tempó nem mindig jön ki a meleg miatt, de a relativ intenzitás igen. Ha ez elkezd csökkenni, mert széthullasz a melegtől, akkor állj meg. Pihenj árnyékban picit, és igyál."
Szóval én kánikulában inkább megállok, csak annyi időre amig az óra mér egy 2 perces regenerálódási pulzust, aztán mehet tovább a céltempó.Start with a whisper, end with a scream!
-
tomcica
Topikgazda
Attol fugg milyen messzire vagy a versenytol ha kozel akkor azert nem szabad nagyon eltavolodni a tempotol (picit lehet azert lassabb) ha van meg jopar heted,akkor erdemesebb a pulzust kovetni es lassitani amennyit csak kell.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Studi
veterán
Én csak a magam intuitív módszereivel haladok, meg persze az itt olvasottakkal haladgatok előre. Úgy gondlokozom, hogy az alapozós, könnyű munkáknál tartom a pulzust, viszont a sebességnél inkább darabolom a hosszt, de nem engedek a tempóból, hogy a lábamban meg legyen a sebesség.
Van ismerős, aki full pulzuskontrollal megy, és azt látom, hogy főleg a tempó azok abszolút összekeverednek. Nincs egy kialakult/beedzett félmaraton, maraton tempója, mert mindig pulzustartományok szerint fut. Nekem jobban fekszik, hogy a könnyűek felett már inkább azt mondom, hogy mondjuk 30perc maraton tempó, 15 perc félmaraton tempó, pulzus meg adja, amit épp. Persze ésszel kontrollálva, piros zónákba azért ilyenkor sem engedem. -
bandus
veterán
nekem mindig azt mondja zsofi, hogy a tempot engedjem el, es en hiszek neki meg sok mas edzonek, forrasnak. a lenyeg a szervezeted, keringesi rendszered ert terheles, amire a pulzus az egyik legjobb meroszam, igy azt erdemes figyelni tovabbra is. ha most az alapozas 20-30 masodperccel szarabb tempon megy, hat buMm, ez van, adott korulmenyek kozott az az optimalis terheles a szervezetednek.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest