Hirdetés
-
GAMEPOD
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
margithid
veterán
Köszi.
Tényleg kis területre kell a fűkasza, kb egy pincetető, meg a körülötte levő rész.
De azért ezeket a 400 W-os vackokat nem merném megvenni.
A fűnyíró is kb, 100-150, talán 200 nm-re kell.
Vicc amúgy mennyiért vágnák le.
Ha garanciaidőn belül lesznek csak használhatóak, már akkor megéri. -
pjen
félisten
Nincs azzal gond, én nem írtam, hogy az nem jó. Sajnos a gumist pont ugyanúgy vágja ketté a sövényvágó mint a műanyagost. Előbb kimentem , megnéztem. Van egy traconos 40 méteres "gumis" hosszabbítóm dobon. Az van ráírva letekerve 10A. 3x1 mm. Egyébként mi az a hordozható készülék amit 30 méteres hosszabbítóval használnál folyamatosan és 8-10 A t vesz fel?
-
-
Thocy a ZAGY
tag
Sokkal ritkábban szellőztetsz, mint füvet nyírsz. A friss fűnek nagy a térfogata (viszont így szedi össze kényelmesen a fűnyíró gyűjtője), ha meg kiteregeted, hogy ne rothadjon be, akkor sok helyet foglal. Szellőztetésnél nem gyűjtöm kosárba, hanem fél napot hagyom száradni és utána összegereblyézem, sokkal kisebb lesz térfogatra és már be sem nagyon rohad a kert végében/komposztálóban. Nyilván ez fárasztóbb, heti kétszer én sem csinálnám meg a kb. 600m2-en, de havonta egyszer belefér. Ettől függetlenül lehet, hogy hülyeséget csinálok a füvemmel, majd őszre kiderül. :)
-
törölt tag
4 éve van benzines fűnyíróm (azóta lakom saját családi házban, előtte szüleimnél nyírtam kábelessel,később akksissal). McCulloch M53-150WRP egyébként. Eddig a 4 évből 3-ban el kellett vinnem szervízbe különböző okok miatt. Most pl. elindítom a gépet, megy kb 1 percig, leesik a nyomaték, mintha gyengülne a motor, mintha nem kapna benzint, majd leáll. Nem vagyok egy nagy szaki ezekhez a dolgokhoz, amiket tudok megcsinálok rajta (olajcsere, apróbb dolgok. De ha ehhez hasonló probléma van, mint most, az meghaladja a képességeimet). Dögnehéz a gép, feleségem is szívesen nyírna néha, de ezzel nem szívesen teszi. Az önjáró nem sokat ér, mert folyamatosan tele megy az ékszíjvédő fűvel, és emiatt alig hajtja, hiába cseréltem le. A tolókart hiába húzom meg, 1-2 használat után kilazul és kb 5-10 centis holtjátéka van, magyarul mozog. Mindezeket a szerelő sem tudta megoldani, akihez hordom. Unalmas a folyamatos karbantartás, minden évben olajcsere, folyamatosan gondoskodjak otthon a benzinről (meg most már a 100-as benzin 700 Ft
és ki tudja mennyi lesz. Persze ez nem tétel, egy évben pár ezer Ft többlet. Csak a vicc kedvéért jegyeztem meg). Nem tudom normálisan kitakarítani, mert ugye nem lehet döntögetni a gépet. Hangos, büdös. Nagyjából ennyi.
K_Gabor: köszi. Én is jó véleménnyel vagyok az akkus gépekről. Szüleimnél van tapasztalat egy MTD LM 40-el. Kis játékszer, pozitív értelemben, nekik tökéletes a 200-250 m2-re. Nekem azért komolyabbra van szükségem, ezek a Makiták jónak tűnnek. Amit linkeltél az is komoly cucc lehet.
-
spileraaa
senior tag
ezt rendeltem meg Makita ELM3720 mert az emagnal úgy is könnyű vissza küldeni ( amúgy az oldalán a 2 in 1 azzal mire céloznak mi az a 2 amire jó? )
vagyis próbára viszont úgy halom rengeteg apró kavicsot fel kap vágás közben
gondolom emiatt jobb is ha úgy teszek hogy ezt vissza küldöm és beruházok a fém vázasra éspedig erre Makita ELM4121 csak nálunk arany áron árulják 76 ezer ft lehet megoldom valahogy hogy Magyarországról vegyem ott ahogy látom 19 ezerrel olcsóbb viszont ép emiatt írok hogy a Makita fűnyíró gépek menyire megbízhatóak? hogy szükségem lesz e a garanciára mert ha oda szol nehezebb élni vele
a szomszédnak ez van amúgy ez Bosch ARM 3200 menyire jó?
-
G@ben
addikt
Értem, köszönöm! Kavics is akad, még nem tudtam összeszedni a rendetlen előző tulaj után. Meggondolom, ha sokáig jó a drágább, akkor lehet, hogy az lesz.
A súlya nem izgat annyira, gyerekkoromban a süppedős, homokos részen is én nyírtam a robikapából átalakított fűnyíróval. A súlya iszonyú volt, de a vakondtúráson is csak kicsit csökkent a fordulatszáma. -
G@ben
addikt
Meg tudod mondani, miért ez? Miben jobb, mint a többi hasonló kategóriás? Miben rosszabb? Milyen hibái lehetnek? Tök laikus vagyok a témában. Ennek a Makitának a képét elnézve az a nagy kar rajta egy központi magasságállítás? Mert az hasznos, ha nem kell kerekenként állítani!
Lami66: elsőre nagy gazt kéne lekapnia, aztán rendszeresen karbantartanám. Viszont a kisebb terület a fű, a nagyobb a mindenféle gaz akkor is.
-
Alarikman
senior tag
Ezek az ékszíjas makiták mennyire tartósak? Olvasni rossz tapasztalatokat is. Vagy ritka a probléma velük?
Mint mindenki, nem két évre szeretnék venni fűnyírót. Nekem egy MTD 1600W-os kedvelt fűnyíró döglött meg a motorhoz bejutó fű és hő miatt(megégett a tekercs). Igen, nem figyeltem. Kis kert, néhol egybefüggő, néhol csomós fű, a ház körül körben nagy fű is ritkán(iskola mellett lakunk, néha nyírják traktorral, néha én apám benzinesével - MTD az is). Ragaszkodnék az elektromoshoz, szerintem szebben vág, halkabb, könnyebb.
Köszönöm. -
Dzsolo
senior tag
Akkor ha jól olvasom a legjobb a motornak ha 5w30-as olajat Öntök bele ami teljesíti az SF, SG, SH, SJ minőség osztályt. (ábra szerint) Akkor ebbe autó olaj is önthető? A Hondánkba 5w-30 SN olajra van szükség, az SN meg magasabb követelmény mint a leírásban szereplők. Fuchs Flex 23 5w-30 akkor simán beleönthető?
Vagy vegyek 4T Briggs, Motul, Mannol SAE30-ast bele? Nem szeretném túlgondolni a dolgot, csak azt sem szeretném ha besülne. Illetve milyen időközönként kell cserélni benne (gondolom üzemórában mérik) Eddig csak elektromos fűnyírom volt de a benzinesekről ne mtudok sokat.
-
IMGM6
tag
A fűnyíró olajok, a piacon kapható leggyengébb, 20-30 évvel ezelőtti minőségi kategóriáknak megfelelő, majdhogynem selejt, (fűnyíróba azért még jó lesz) kategóriájú motorolajok, - a szóban forgó Makita is API SF besorolású - ennek ellenére, a minőségükhöz képest csillagászati áruk van. Egy 20 éves MTD motorba nem is való jobb, de azért a mai B&S motorok megérdemelnek legalább egy szintetikus 5W-30 SM/SN olajat.
"Can you use synthetic lawn mower oil?
Synthetic Lawnmower Oil by Briggs & StrattonYes! We have modified our engine oil recommendations to state that you may now use a synthetic 5W30 (100074WEB) or 10W30 oil in all temperature ranges. "
-
törölt tag
Ez igen, tényleg gyönyörű szép a ház és az udvar is. Gratula hozzá!
Mi pár éve költöztünk be a mostani házunkba, 2 évet sínylődtek a tuják, hasonlóan, vagy még rosszabbul néztek ki mint neked. Kiszedtem az összeset. Ment a helyükre leylandii, azok jól érzik magukat. Nekem sem nyírfa és társai vannak, többnyire max 5-6 méterre növő fák: 2 gömbkőris, 1 selyemakác, 1 gömbszivarfa, 2 díszgalagonya, 1 örökzöld magnólia, 1 lombhullató magnólia, 1 flamingó fa, és 4 gyümölcsfa (nem cseresznye-diófa méretűek azok sem) és leylandii sövény, amivel lesz meló bőven (kb 60 méter hosszan van). Mondjuk az asszonynak már az agyára mentem a folyamatos faültetéssel, de nekem így jobban tetszik az udvar. Nagyon napos egyébként, meg lehet pusztulni nyáron.
Helyes, azért ültess 1-2 fát szerintem, dobni fog még az udvaron.
pjen: jogos, díszfákkal is van meló. Sok mindentől függ mennyi. Milyen fa. pl nyírfa vagy gömbkőris vagy fenyő. Meg mondjuk egy sövénynyírás is felér egy gyümölcsfa metszéssel-permetezéssel. De én valahogy azt látom a környékünkön, hogy még lombhullató fát is egyre kevesebben ültetnek, hogy még azzal se legyen munka. Nincs ezzel baj, mindenki döntse el maga, milyen udvart szeretne, nem vagyok én senki, hogy más ízlését, igényét vitassam.
-
törölt tag
Szép a füved és szép helyen laksz.
Meg szeretném kérdezni, hogy fák, cserjék miért nincsenek a kertben? A szomszédságban vannak hasonló udvarok, mint a tiéd, hogy egy szem fa sincs az egész kertben, vagy 1 max 2 mutatóban. Kíváncsi vagyok miért. Ez most az új divat, hogy ne árnyékolja le a füvet, szebb így számodra az összkép? Vagy, hogy egyenletesen érje a füvet a locsolórendszer? Nem kötekedésként kérdeztem, tényleg csak kíváncsiság! Egyre melegebbek a nyarak és az emberek nem ültetnek fákat, nyaranta meg már simán van 1,5 hónap 30+ fok, meg lehet pusztulni kint, ha nincs árnyék. Számomra nagyon kopár így egy kert. Nem feltétlen gyümölcsfákra gondolok, mivel tudom, hogy manapság a legtöbb ember már kényelmes, nem akar fáradni a kertben. Díszfákra, örökzöldekre gondolok (bár persze azokkal is van néha meló).
Üdv, válaszodat előre is köszönöm!
-
bigrob
őstag
Oldalkidobást szeretnék, úgyhogy a Husqvarna kiesik.
Lesz praktikerben glamour napokon 20% kedvezmény, így az AL-KO Comfort 51.0 SP-B 140-be kijönne B&S motorral. Erre azért csak lenne 3 év garim..
Ha nem elég jó, akkor esetleg valami mást ajánlanátok a kínálatukból?
Köszönöm szépen!
-
A Loncint nem ismerem, a Hechtnél eddig csak a motor gyenge anyagáról, minőségéről hallottam panaszt.
Nálam három fűnyíró van szolgálatban, mindhárom B&G motoros. Ebből kettő az elmúlt 15 évben mindig második-harmadik rántásra indult a fél éves állás után is. A harmadikkal (ez egyébként elég keveset megy, csak egy 200 nm-es, máshonnan megközelíthetetlen terület a szolgálati körzete) kezdetektől voltak tavaszi indítási nehézségek, aztán a féktisztító felfedezésével ezek egy csapásra megszűntek.
MaCS
-
goldnarmz
aktív tag
Nem látom az összefüggést a locsolási időpont és az alvás között.
Én nem látom soha locsolni a rendszert, mivel alszom, amikor hajnalban indulnak a körök. Igaz, az utolsó kör végére már felébredek, és általában ki is megyek megnézni, hogy mennek a fejek, stb.
Minden nap locsolok, mert a kutam vízhozama véges. Pontosan ezért is kellett nekem a vezérlő, hogy el tudjam napokra osztani az egyes köröket. Hozzáteszem, 600m2 öntözök, illetve van 50 tujám is, amit csepegtetéssel itatok.
Attól viszont megbolondultam korábban amikor - még nem volt komolyabb vezérlőm és - láttam, hogy szakad az eső, vagy viharos szél fúj, és mennek a fejek.Tudom, hogy vannak érzékelők, na azokról sem sok jót hallottam... Ki nem állhatom a pazarlást. Ezt a problémát a Hydrawise láthatóan orvosolta.
Tartósságáról nem nagyon tudok nyilatkozni, mivel még csak fél éve használom. Egyébként egy kültéri vezérlőm van, WAND modullal. -
goldnarmz
aktív tag
Hogy érdemes-e megvenni...? Jó kérdés. El kell dönteni, hogy megéri-e többszörös árat fizetni egy normál vezérlőhöz képest, cserébe weben / mobil appból tudod vezérelni az öntözést. Bárhonnan, bármikor.
Időjárás-figyelés is jár hozzá, ami az esetek 90%-ában jól működik. Múltkor pl. nem indított locsolást, mert hogy 90% esély volt az esőre. Fura volt, mert a köpönyeg, időkép stb. hozzánemértő portálok szerint aznap napos idő volt előjelezve, ehhez képest du. volt egy kiadós zuhé. Még jó, hogy nem bíráltam felül a Hydrawise döntését.
Ha valaki stat-buher, akkor mindenféle statisztikát meg tud nézni a rendszerről, de bevallom, engem ez nem nagyon érdekel.
Az viszont igen, hogy mobil eszközről pár koppintással tudom módosítani a programokat, hetekre előre meg lehet nézni, hogy mikor, melyik állomást indítja a vezérlő. Ha szükség van rá, természetesen lehet manuális locsolást is indítani. Mindezt a világ bármely pontjáról.
Mivel nem sok hasznos magyar infót találtam a rendszerről annak idején, teljesen ismeretlenül vágtam bele a telepítésnek/beállításnak, de minden elsőre sikerült, és azóta is kiválóan működik.
Jó lett volna, ha ezt pár évvel ezelőtt teszem, megkímélve magam a rengeteg kotvány sz@rtól, amikbe a vezérlő árának többszörösét beleöltem, és mind a kukában végezte.
Részemről maximálisan ajánlott a Hydrawise, de megértem azt is, ha valaki nem szán ennyit öntözésvezérlésre. -
goldnarmz
aktív tag
Szerintem az csak több ügyfeles kertkarbantartó vállalkozóknak van, akik több telephelyet üzemeltetnek.
Legalábbis én nem láttam még semmilyen havidíjat, és már fél éve üzemel a rendszer.
Szerk.:
Azért most megnéztem a fiókomat. Azt írta, hogy 2026. február végéig van előfizetésem. Hogy utána mi történik, jó kérdés.
A mai világban örül az ember, ha egy eszköz kibír 5 évet, sz'al nem aggódom emiatt. Mindenesetre semmilyen bankkártya adatot nem kért eddig a Hydrawise tőlem. -
stickermajom
addikt
Nem mertem felrakni, tele van vasbeton oszloppal a terület. Régen szőlősorok voltak, 2 méterenként oszloppal másfél méter szélességben. A damil kevésbé áll bosszút a tövükben. A telek szélét késsel csináltam, öröm volt vele dolgozni. Fél 8-kor kezdtem, nyugis tempóban délután fél 1-re végeztem a ~2000m2-en, az utolsó 3-4 sor volt csak gigaszívás, mert addigra volt a legmelegebb és ott volt a legmagasabb is a gaz.
Délután a maradék oszlopmentes 1500m2 40 perc alatt megvolt a traktorral. -
goldnarmz
aktív tag
Nekem kültéri kellett a zárhatóság miatt (garázsban helyeztem el), így X2-t vettem, a hozzá tartozó WAND modullal.
Abból, amit írtál gondolom, hogy neked beltéri kell, így a 6 csatornás Hydrawise-t mondanám. Nem olcsó, na...
De ez nem csak arról szól, hogy telefonon tudsz bohóckodni vele. Időjárás állomáshoz kapcsolódik, ami alapján ha aznap esik / előző nap sok eső volt, erős szél van, stb. akkor nem indít locsolást. Nekem ez fontos volt, mert utálom a pazarlás minden formáját. Nézz utána, sok anyag van róla. Meglepő módon nem csak marketing shit, tényleg jól működik.
A Wifi-re viszont nagyon kényes, ajánlott pár méterre a router / AP-tól elhelyezni. Nekem egy külön AP-t kellett beállítanom, de még ezzel együtt is azt mondom, hogy megérte. Imádom. -
goldnarmz
aktív tag
Csatlakozom. Legalábbis ezt a fejet felejtse el mindenki. 5 db-ból már csak kettő üzemel nálam, a többi kuka. Lecseréltem fele ennyibe kerülő RainBird fejekre, azoknak semmi baja... Ez a locsoló is egy kalap sz@r, orrán-száján ömlik belőle a víz... Premium, az anyjukat.
-
törölt tag
Persze, én értem. Tényleg nem rosszból írtam!
Én sem bánnám, ha ilyen füvem lenne, de ekkora területen, amekkora az udvarunk, ez rengeteg törődést és anyagi ráfordítást is igényelne. Na meg akkor már a vetést is úgy kellett volna (felső földréteg kicserélése, méregdrága fűmag, műtrágya, stb).
Nem vágna földhöz anyagilag: de csak a műtrágya, ha előírásszerűen akarnám elszórni, minimum 70-80 ezer Ft lenne és ezt kellene egy évben 2-3x. (Ehelyett a 100-150 nm-re valót szórtam rá 1x az 1000 nm-re pár hete.) Meg ugye kellene egy locsolórendszer (amit egyébként most házilag tervezek kialakítani), ami még így is, hogy én csinálom, 100-120 ezer Ft lesz, mire bevásárlok hozzá (Gardena Sprinklersystem). Meg azért gyomok ellen sem árt permetezni egy évben 1-2x (ezt most idén megcsináltam 1x). Gyepszellőztetés egy évben 2-3x (ezt 1x meg szoktam csinálni tavasszal). Mindezeket leírtam, rájöttem, hogy azért én is elég sokat foglalkozok a fűvel, de mennyit kéne időben és anyagilag is, hogy olyan legyen, mint a tiéd. Évente egy 3-400 ezret rákölthetnék és még akkor sem valószínű, hogy így nézne ki, mint a tiéd.Fűnyírás nekem bő 2 óra, plusz előtte vagy utána 40-45 perc a szegélynyírózás, utána meg eltakarítani mindent. Szóval alsó hangon 3 óra kb. Azért ezt így 4-5 naponta megcsinálni, nem hiszem, hogy sok embernek lenne hozzá kedve, ideje, max fűnyírótraktorral, vagy robotfűnyíróval.
Meg én úgy látom a szomszédságban, hogy általában az foglalkozik ennyit a füvével, akinek max 400-500 nm2, és semmi más teendője nincs nagyon a kertben (A jelenlévők természetesen kivételek!). Gondolok itt pl. gyümölcsfametszésre, permetezésre, növények gondozására, locsolására, konyhakertre, vagy akár kutyasz.r összeszedésére.
-
törölt tag
Nem bántásból mondom, de "irigyellek", hogy erre van időd, energiád, affinitásod, hogy heti 2-3x nyírd a füvet. Én meg 5-6 napos fűnél már "idegeskedek", hogy újra nyírhatom pár nap múlva az 1000 nm-t, és azon vagyok, hogy kihúzzam 8-10 napos koráig.
Szomszédot meg kiröhögjük, hogy 3-4 naponta bohóckodik a fűnyírással (kb 500 nm), de közel sem néz ki olyan jól a füve és szerintem nem is nő annyit, mint a tiéd. Környékünkön van pár gyepmániás emberke, szép a füvük, nem mondom. De szerintem az ilyen embereknek, már sokszor az agyára megy a gyep, és vannak akik csak azért csinálják, hogy mások lássák, milyen szép a füvük. Nem bántani akarok senkit! De a család, barátok, munka, házimunka kárára azért remélem nem megy senkinél a sok fűnyírás, műtrágyázás, gyephengerezés, gyepszellőztetés, stb.
Félreértés ne essék, én is gondozom a gyepemet, de nem mániákusan. Csak, hogy kinézzen valahogy, jól essen kimenni a kertbe, stb. -
csudri
őstag
Nálam is két nyírás van, a mostani nyíróm nem bírja, kinéztem egy 2000W-os Black &Deckert. Sajna szíjas, nem direkt. [link]
Illetve agyalok most, hogy esetleg kézi hengerkésest vegyek, mert a forgókéses mindig tépni fogja, nem pedig vágni, így a vágáskép sosem lesz az igazi, hiába élezem, hiába vágom felesbe. Viszont sajnos nem elég sima még a kertünk, anno nulla tudással álltunk neki füvesíteni, így most homokozgatjuk apránként simára. Hepe-hupás talajon viszont úgy tudom a hengerkéses csúnya dolgokat tud művelni, esetleg picit venni belőle 28-30 cm-est és akkor kevésbé tényező a buckás talaj.
-
do3om
addikt
Ha megnő a fű majd letesztelem, 1,5kw 3 fázis 2880 fordulat. A gyári MTD 51bo közelében sem ér az biztos.
Most végül lett egy AL-CO 163cm3, 2,5kw nak van írva.
A villanymotor az MTD kését használja, 51cm, az al-co is az szóval egyforma a feltétel.Olyan fűbe amibe a benzines MTD kezdet befúlni ez a motor most simán viszi. A fűkidobó rész volt hogy eldugul, ekkor még könnyebben megfogta a motort, most nem számít, ledarálja ha kell addig forgatja. Am ezért van ott gumi hogy könnyeben kidobja, mert az megrugdosom ha rakodik le.
-
-
Igen, de összehasonlításról volt szó. Annyit írtam, hogy a két rendszer összehasonlítása összetettebb feladat az eltérő karakterisztika miatt.
A motort (kést) a nyomaték forgatja, ahhoz pedig, hogy hasznos teljesítményed legyen (vágni tudj) forgás kell.
Nem mellesleg a forgó tömegek lendülete sem elhanyagolható tényező munka közben -- tehát nagyon körülményes az összehasonlítás.
MaCS
-
pjen
félisten
Ezt tényleg nem értem.Egy 2Kw os villany motor pont olyan erős mint egy két kilóvattos benzines.A villanymotor 2880 at forog álltalában és ott le is adja a 2 Kw ot.A benzinmotornak is van egy ideális fordulatszáma ott adja le a max nyomatékot.Persze lehet tuningolni, emelni a fordulatot, de üvölteni fog, sokat fog enni és hamar megdöglik.Ez a dizel benzin analógia itt nem áll meg.A villanymotor másként működik.Nem foroghat lényegesen kevesebbet a névlegesnél, ahogy lassulna egyre több áramot vesz fel aztán a névleges terhelés felett le ég.A benzin motor ahogy húzod a gázt azzal arányosan gyorsul, de csak egy méretezett határig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest