Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kylerrr

csendes tag

válasz Xabi78 #14593 üzenetére

Abban igaza van SO-nek hogy ha kicsereled a fuleid akkor kicsit problemasabb lesz a terhallas, mivel a fuled alakja befolyasolja az erzekelt hanghullamokat. Szerintem ez a megvaltozott torzitas zavarna a pontos iranymeghatarozast, de az agy valoszinuleg hamar korrigalna (1-2 het). Mondjuk ez totalisan fuggetlen a terhatas reprodukciojatol...

Xabi78 - En nem vagyok jartas a terhallas fizikajaban, de a faziseltolasbol szeirntem nem kovetkezik a melyseg. Ha egy 5 meterre levo hangforras ket fulbe erkezo hullamanak faziseltolodasa omega, szerintem a 10 meterre levo hangforras faziseltolodasa is omega lesz. A hangerokulonbsegbol es a faziseltolodasbol egyutt kovetkezik az irany, a melyseg megallapitasa pedig ezek alapjan lehetetlen. Az hogy az utcan kiabalnak neked akkor egyertelmu hogy messzirol kiabaltak, de az a hang torzulasabol kovetkezik. Ha tisztan hallunk valamit az kozel van, az agy meg megtanulta hogy hallatszik az ami messze van. Ha mogotted kiabalnak neked meg tudod mondani hogy messze van-e, de nem erzed hogy milyen messze.

Az hogy mi neha megis pontosan erzekeljuk a hangforras tavolsagat az mar egy magasabb agyi funkcio eredmenye, annak koszonhetjuk hogy tisztaban vagyunk a korulottunk levo terrel, es az agy abban a terben probalja elhelyezni a valoszinusitheto forrasat. Peldaul en mar megfigyeltem magamon hogy egy ismeretlen hang forrasat keresem es az iranyaba nezelodok, aztan mikor megtalalom hogy "az abbol a hangszorobol jon", akkor mar erzetre is egyertelmu hogy onnan jon.

(Megjegyeznem hogy tenyleg nem vagyok jartas ebben a temaban, egyszeruen csak igy tunik logikusnak nekem...)

Amugy egy kerdesem lenne. Egy ideje mar dobolok, de most vettem egy dobfelszerelest es penzt szannek egy komolyabb fulhallgatora/fejhallgatora hogy ne roncsoljam a hallasomat es hogy tisztan kihalljam zenekbol a magas cineket es a basszust. Tobbszor is volt mar velem olyan hogy a zenekari proba utan sipolt a fulem masnap, es egyszer a haverom profi hangcuccan hallgattam azt a szamot amit mar egy ideje en is jatszok, es meglepodtem hogy milyen hangokat jatszik a dobos, mert a sajat fulesemen egyszeruen lehetetlen volt kihallani... Igazabol nincs megfejelo lejatszom se ami ilyen jo minoseget biztositana, de szeretnek ezen is valtoztatni, szoval tenyleg jo minosegu fulest szeretnek. Jo lenne ha egy 10-esbol kijonnek, de 20-nel tobbet nem szeretnek szanni ra. Eddig ezt neztem es kivancsi vagyok hogy megeri-e egy ilyen megvenni (MD-5000DR):
    http://www.hangtar.com/webshop.html?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=763&category_id=69
    Esetleg erdemes lenne valami markasabb fullhalgatot nezni? Sennheiser-t esetleg?

• addikt

Szétesiik a tér is, pedig olyan szépen indultál az elején. Tükrözésről szó sincs. Amit jobbról hallottá az most balról jön az igaz, de annak már semmi köze a sztereo térhez. Ha szemben állsz a hangfalakkal, akkor is csak egy bizonyos ponton alakul ki. Nehogy valaki megmagyarázza, hogy ha megcserélem a két oldalt akkor a szereó kép tukörképét kapja. Látszik, hogy utánanéztél a témának, de még mindig nem érted.

• addikt

14565 Nem vettem észre semmi különlegeset.

Ennek ellenére még mindig kitartást az állításod mellett?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés