-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
jaanoo89
aktív tag
Szia!
Én is pont ugyanezt kérdeztem, de még nem nagyon használnak itthon X-T5-öt. Én MFT-ről jönnék és már jöhetek is, mivel végre a Fuji is elkezdte használni az IBIS-t. Új vázban gondolkodnék, 6-7 évente cseréltem idáig vázat, igazából azért agyalok az X-T5-ön, mert biztos vagyok abban, hogy a 40 MPX elég lesz 6-7 év múlva, a 8K korszakban is.
A felbontáson kívül nem igen látok olyan dolgot, amit az X-T4 ne tudna, viszont ez egy elég fontos dolog szerintem, 16MPX-ről jönnék és már előre látom, mennyire jól lehet 1 objektívet több feladatra is használni, croppolva.
Én túrázni, utazni a 18/1.4-t néztem ki, ha beválna a szett akkor 10-24 és 90/2 jönne mellé és ezzel szerintem kész is lenne a szett.
Nézegettem ilyen áron a FF rendszereket is, de valahogy egyik gyártó sem változott óriásit. Mindegyikbe jelentősen több utómunkát látok az Olympustól és a jobb üvegek hiába MILC, jó nagyok. Sokan Sony + olcsó kicsi Samyanggal nyomulnak, de őszintén szólva nagyon meredek színű képek esnek ki ezekből netszerte, vagy csak direkt elrontják, nem tudom.
Szóval tökre hasonló cipő, én az X-T5-t látom az egyetlen olyan megoldásnak, amire szívesen csengetek ki ennyi pénzt. Szerintem sok szolgáltatást nyújt, de még csak mostanában fogok menni megfogdosni. -
jaanoo89
aktív tag
válasz Matska #36470 üzenetére
40MPX-en hogy mutat a 10-24 WR, a gyártó nem rakta az ajánlottak közé, miért? Gondolom a sarkok, szélek még így is szebbek lehetnek a 9-18-tól, de csak gondolom...
Így elsőre lehet az UWA-val kezdenék, meg egy pici 23/2-vel városban rohangálni illetve kevés fényhez, az ekv. 50-t szerintem elengedem, azt MFT-ben is ritkábban használtam. A 45 és 60-as macro-t megtartom, ha beválik a Fuji akkor pedig az a 90/2 nagyon érdekesnek tűnik... -
jaanoo89
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném feltérképezni a Fuji vonalat, lehetséges, hogy váltanék Olympusról. Meglepően sok decenteres objektívet fogtam ki az elmúlt években, ezt leszámítva elégedett lennék velük, de gondoltam megkérdezem, erre fele mi a helyzet objektív fronton. Ki honnan vásárol, mennyire teszteltétek az objektíveket decenterre, nagy-e az objektívek szórása élesség szempontból, vannak-e típushibák a rendszerben?
Szóval leginkább a hátrányok érdekelnek, mert az, hogy bitang jó a rendszer papíron, az látszódik, a tudatos rendszerépítés is, szimpatikus vállalat benyomását kelti a Fuji.
Kezdésnek 1.5 misi tőkém lenne beugrani, teljesen hobbifotósként, ennek ellenére az X-T5 tetszene, főleg a HI-RES mód miatt. Fő témám a tájképek lennének, illetve ilyen kis utazós, nyaralós, hegymászós szettre vágynék, tehát a csepp és porállóság fontos lenne. Videó viszont semennyire nem érdekel.
A jelenlegi objektíveim: 9-18 f/4-5.6, 25/1.8, 45/1.8 és a 60/2.8 macro. Ez utóbbira lehet meghagynám a gépet, viszont jól jönne minimum egy ekv. 35mm-es fix és valami UWA megoldás.
Minden tippet szívesen fogadok! -
jaanoo89
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődnék jártasabb Fujistól, hogy az X-E4 szoftveresen miben különbözik mondjuk az X-T4-től? Tudom, hogy az X-T4 csepp és porálló, ibis és társaival több, de beállítási lehetőségekben, egyéb okosságokban, pl. HDR RAW fájlban és az ilyen dolgok, amik meg vannak az X-T4-ben, ezek az X-E4-ben is elérhetőek?
Kicsit még bátortalan vagyok, nem szeretnék azonnal beruházni egy komplett Fuji szettbe, de egy pici kabátzsebre vágható fényképezővel elindulnék és ha tetszik, akkor egy későbbi X-T5 vagy X-H2 jöhetne mellé, de azért nem ártana, ha tudná a Fujis okosságokat az X-E4 is, hogy ki tudjam próbálni azokat. -
jaanoo89
aktív tag
Sziasztok!
Egy ideje lesem az X100 szériát, de valahogy sosem győzött meg, túl sok mindent hiányoltam belőlük. Most viszont itt az V verzió, ami spec alapján nagyon szimpatikus, különösen, hogy végre csepp és porálló és az objektívet a széleken és közeli témák esetén is feljavították.
Van valakinek tapasztalata ezzel a szériával? Mennyire strapabíró, fagyogat-e, egyéb gyakori hiba van-e? Mac-en lehet vele RAW-ot előhívni Adobe és egyéb külső alkalmazások nélkül?
A másik nagy kérdésem, hogy az IBIS hiánya mennyire zavaró? Egy 16 MPX-es MFT gép mellé (talán helyette is) jönne, úgy gondolom van ebben a szenzorban 2-3 FE előny ahhoz a 2012-es szenzorhoz képest, hogy ne nagyon hiányozzon az IBIS.
Szóval ezekkel kapcsolatban szívesen fogadnék gondolatokat, elmélkedéseket. -
jaanoo89
aktív tag
Én E-P1, gx80 és E-M5 II után nagyon kényelmesnek találom, persze én is fogdostam az E-M1X-t, de ez úgy tud kényelmes lenni, hogy alig több fél kilónál. Szóval meglepődtem, ez előtt Sony a7, II és III-t nézegettem, azok meglehetősen kényelmetlenek voltak.
Szóval teli találat, most bújom a videókat, hogy miket tud, miket tud úgy, másképp vagy máshogy, mint a jelenlegi vázam.
-
jaanoo89
aktív tag
Ma megtapiztam az X-H1-t, még ilyen kényelmes fényképezőt nem fogtam a kezemben. Kényelmes és mégsem 1 kilós, nagyon kézbe simult, elfér a kisujjam is, van hely a markolat és az objektív között (pedig viszonylag nagy 56/1.2-t tetettem rá), a szemkagyló tökéletes, nem kell cserélni, nem szűrődik be fény, az a kereső még az E-M5 II után is bitang jó, pedig az se kutya.
Szóval szerelem első látásra, csak a Leica 12-60-t kellene valahogy kiváltani...
Ezzel a típussal egyébként mik a tapasztalatok?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz madgie #30077 üzenetére
Ezt nagyon szomorúan olvasom, pont ilyesmiért fontolgatok Fuji-ra váltani MFT-ről, mert sok a hiba, úgy érzem. Erre...
Nálam az Olympus E-P1 stabija adta meg magát, beszereztem egy E-M5 II-t, a 4. napon egyszer csak összezárt a zár, feketeség, csak ki és újra bekapcs után lehetett használni. Azt cserélték, most pedig észrevettem, hogy ekv. 50mm és az alatt 15-20 méternél távolabbi témák esetén a képeim bal széle messze rosszabb, mint a jobb, még a 25/1.8-t 3.5-re rekeszelve is nagy a különbség. Utána jártam ez mitől lehet, mert a Leica 12-60 és a 25/1.8 is pont ugyanúgy bal szélen, kb. ugyanakkora területen romlik nagyon hasonlóan.
Azt gondoltam, hogy decentralizáltak az objektíveim, viszont a Leica ekv. 50 mm felett hipp-hopp megjavul illetve próbaképpen rátettem az E-P1-re is ezeket az objektíveket, állványról, ugyanolyan beállításokkal nézve mindkét objektívem tökéletes.
Szóval szomorúan olvasom a fókusz problémákat és hasonlóakat a Fujiknál, ez most kicsit elvette a kedvem, mert az Olympusnál legalább helyben van egy mintabolt és tökjó fejek.
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz madgie #30029 üzenetére
Wow, lehet, hogy ez jó is lesz nekem, megnézem mit tud. Az Olympus Viewer is relatív buta, arra kell, hogy kontrasztot, ezt-azt tudjak állítani, ha esetleg a terepen benéztem volna valamit, de kötegelt feldolgozás, stacking és ilyesmi egyáltalán nem kell. Viszont fontos, hogy ugyanazt lássam, mert számomra erről szól az EVF-es fotózás, amit ott látok, az köszönjön vissza a monitoron is és ha kell picit módosítani, akkor megteszem.
Még nem tudom, hogy lesz-e rendszerváltás, igazából a vázba épített stabi alap elvárás részemről és így, hogy olcsóbb lett az X-H1 (legutóbb amikor néztem kb. 600.000 FT volt) illetve bejelentettek egy ekv. 24-120mm-es utazozzomot is, elgondolkodtam.
16/1.4, 18-55 duo-ra gondoltam első körben, utóbbit pedig váltanám az új objektívre, de a 23/1.4 is szimpi.
Jöhetnek vélemények, ki mit, miért szeret ekv. 18-300mm között.
-
jaanoo89
aktív tag
Sziasztok!
Szaglászom a Fujifilm X háza tájékán és arra lennék kíváncsi, hogy milyen szoftvert használtok a RAW fájlok előhívásához? Van olyan szoftver, ami működésben az Olympus Viewer-hez hasonlít, azaz amit a fényképezőben beállítok, ugyanolyan beállításokkal (színek stb) köszön vissza a RAW editorban?
Az X-H1 stabilizátora megbízhatóan működik fényerős nagylátószögnél, nyitva? (pl. 16/1.4)
Új hozzászólás Aktív témák
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Elemlámpa, zseblámpa
- Linux haladóknak
- Műbőr kötésben, feltűnőbb dizájnnal is elérhető lesz a Redmi Turbo 4
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest