-
GAMEPOD.hu
Üdvözlünk a DUNE médialejátszók topikjában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tylarac90
csendes tag
hali. Ez igaz lehet? Dune HD Max Vision 4K-ról írják az audiophile szalon honlapján: "HDMI-n keresztül pedig az Auro-3D-n kívül minden létező házimozi hangsávot (pl. Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS:X, DTS-HD, stb) érintetlenül képes az erősítőre továbbítani"
Eléggé fontos lenne, mert Zappitiről váltanék Dune-ra és Auro 3D rendszerem van. Eddig a Zappiti probléma nélkül tudta továbbítani az auro 3d hangsávot, bár ott meg nem emelik ki, hogy képes erre. Most akkor wft? Valaki tudna nyilatkozni auro 3d képes erősítő és dune kombóval?
-
mglita
tag
A peak luminancenál a nagyobb érték a fényesebb? Nem nagyon látok különbséget.
SETUP 1 — LG OLED 77 CX / DUNE Vision 4K Solo / JBL 9.1 / Synology +920 / AudioQuest Pearl HDMI — SETUP 2 — JVC X7500 Projektor / DENON X3700 AVR / DUNE Vision 4K Solo / Klipsch 115sw / MONITOR AUDIO / Screen Research 270cm / AudioQuest Pearl HDMI
-
blakey
titán
Peak Luminance = Csücs fényerő
HDR Output Mode = HDR kimeneti mód
Egyértelmű, hogy melyik mit takar és a beállítások nyilván hatással vannak a HDR-re. Próbálkozz, hogy melyik beállítással kapod a jobb eredményt.*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
mglita
tag
A DUNE Rendszer Realtek beállításoknál a Picture-nél a Peak luminance és a HDR Output mit takar? Utóbbi úgy látom default INPUT értékre áll be.
Képek:
[link]
[link]SETUP 1 — LG OLED 77 CX / DUNE Vision 4K Solo / JBL 9.1 / Synology +920 / AudioQuest Pearl HDMI — SETUP 2 — JVC X7500 Projektor / DENON X3700 AVR / DUNE Vision 4K Solo / Klipsch 115sw / MONITOR AUDIO / Screen Research 270cm / AudioQuest Pearl HDMI
-
viera
őstag
Van valakinek tapasztalata a Zappiti Pro 4K HDR lejátszóról?
Milyen összehasonlítva a Dune-nel?Mennyire igaz,hogy jobb a képminősége a Zappiti-nek?Soha ne mondd,hogy soha!!!
-
mglita
tag
Okok, megértettem.
De a jelenséget azért mondom, hátha valamit ez mondd.
SETUP 1 — LG OLED 77 CX / DUNE Vision 4K Solo / JBL 9.1 / Synology +920 / AudioQuest Pearl HDMI — SETUP 2 — JVC X7500 Projektor / DENON X3700 AVR / DUNE Vision 4K Solo / Klipsch 115sw / MONITOR AUDIO / Screen Research 270cm / AudioQuest Pearl HDMI
-
Beni2360
félisten
Menet(lejátszás) közben HDMI kábel ki-be dugása?
Őrülj, hogy nem vágta haza a HDMI panelodat.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
blakey
titán
DUNE film lejátszása közben kihúztam a HDMI kábelt a DUNE-ből és vissza dugtam - ilyet ne nagyon csinálj, elszállhat a HDMI és akkor lehet szervizeltetni a TV-t vagy a lejátszót.
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
mglita
tag
@blakey @djnice @junior19
Hogy még furább legyen az én jelenségem, korábban próbálgattam, hogy a DUNE film lejátszása közben kihúztam a HDMI kábelt a DUNE-ből és vissza dugtam és akkor jobb képet kaptam utána...
Azt nem hiszem, hogy úgy maradt. Ezt DV anyagoknál próbálgattam, nem tudom más esetben mi lett volna a helyzet.
-
mglita
tag
Ha a TV képi beállításról beszélünk, ott minden azonos.
Mi más beállítás lehet még? A Dune képi beállítások rendben vannak elvileg. A DUNE rendszer beállítások pedig talán. De én is nagyon szeretném, hogy rendben legyen. De az is lehet, hogy én vagyok rá hiper érzékeny és más erre azt mondaná, hogy ez azonos. De tényleg, ha valaki erre jár és van kedve ránézni, én örömmel veszem.
-
blakey
titán
Azért én is hajlok abba az irányba, hogy valami nincs jól beállítva. A Realtek SoC hátránya nem az amit te látsz. Nincs összhangban a rendszer. Nem lehetnek ilyen eltérések csak akkor ha nem megfelelőek a beállítások.
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
mglita
tag
A limited vs full rendben van. A TV beállítás ugyan az mint a Plex appban 1/1. Egyszerűen jobb a kép a Plexben, élesebb, élénkebb stb. Meghívlak egy kávéra szívesen és megmutatom
-
mglita
tag
Mindenben van különbség. A legszembetűnőbbek a DV anyagok, de a HDR és SDR anyagokra is igaz. Próbáld ki, hogy Plexel elindítod ugyan azt a filmet és a Zidoo vagy Dune lejátszóval és váltogatsz a kép között.
A Plex most alternatív megoldás lett nekem, persze a DTS hiánya az LG tv-ben gond és a Plex limitált formátumai pl iso-t nem játszik le.
-
mglita
tag
Bízom benne, hogy foglalkoznak vele a fejlesztők és jönnek updatek!
-
blakey
titán
válasz Csabi1984 #7879 üzenetére
Nem nyúl bele az erősítő ha jól van beállítva. Sőt, semmi se nyúl bele, erősítőn át vagy közvetlenül a TV-re kötve mindegy, az eredmény ugyanaz, ennek feltétele a jó minőségű kábelek és a megfelelő beállítások. A korábban leírt hibák nem a kábel vagy erősítő hibája, egyszerűen a SoC és a szoftver eredménye. Egy jó szoftverrel az eredmény is jó, lásd korábbi Sigma chipes Dunek.
-
mglita
tag
válasz Csabi1984 #7879 üzenetére
Nekem közvetlen a tv re van kötve és elégedetlen vagyok Én AV recieverrel nem próbáltam még.
-
mglita
tag
Értem, hát nekem nincs külső lejátszó összehasonlítási alapom. Nekem minden tetszik a DUNE-ben, rugalmas, lipsynctől kezdve az audio format kezelések, minden nagyon jó. Csak a képpel van gondom, mert nem a TV képességeinek megfelelőn adja a filmeket. Más lejátszót csak akkor vennék, ha a saját TV-men ki tudom próbálni előtte, mert nagy lutrik ezek. És az én szubjektív faktorom is ott van. Meg fontos a külön audio kimenet is, hogy ne a TV-n menjen át a hang. (Nincs AV recieverem).
Egyelőre szerintem az lesz, hogy a tartalmak egyik részét DUNE-n nézem, ahol jobb hang a fontos, angolul, ha magyarul, akkor plex.
-
blakey
titán
A kodihoz PC kell nem? - egyáltalán nem kell PC.
Megy Shield-en a DV, de csak a Ugoos AM6 Plus-on megy minden DV formátum.
Miért nem lehet olyan, hogy egyből átdobjon minden információt a Tv-nek a dune és úgy jelenjen meg, mintha a TV saját lejátszójával játszanám le, ezt nem értem - a jelenlegi Dune-kben lévő SoC nem túl acélos, általános képminőségben egy Amlogic box jobb képet ad sokkal olcsóbban. A SoC és a fejlesztők tehetnek arról, hogy a képminőség nincs rendben. Egy jó lejátszóval nem lesz rosszabb a kép, sőt néha még jobb is, de nem a topik témája, hogy mely lejátszók azok amik jobbak lehetnek. Évek óta csak olvasom az új Dune-k körüli szenvedéseket, sajnálom, hogy erre az útra "léptek", sokkal jobbak voltak még a Sigma chipes korszakukban, 3 Dune-t is elfogyaszottam és azokat az utolsó pillanatig szerettem, de haladni kellett a korral.*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
mglita
tag
A kodihoz PC kell nem? Illetve pl a Shield Pro-nal van már Dolby Vision?
A DUNE 4k Solomnál nagyon jó, hogy van külön hang kimenet, ami a soundbarba megy egyből. Minden csomagolás nélkül a hang megszólal. A képpel van gondom, miután láttam, hogy a TV-n natív lehet jobb.
Miért nem lehet olyan, hogy egyből átdobjon minden információt a Tv-nek a dune és úgy jelenjen meg, mintha a TV saját lejátszójával játszanám le, ezt nem értem. És továbbra sem, hogy hol "butul" le a kép. Melyik részen? Realtek chip? HDMI port? Kábel?
-
blakey
titán
Másik lejátszóval, ahol pl. jól működik a Kodi, ott bizony jól működik a Plex integrációja, semmiről sem kell lemondanod, összeségében jobb felhasználói élményt nyújt. Ha elég a TV Dolby Vision lejátszási képessége akkor van egy-két akár olcsóbb box is amin "régi Dune feeling" érhető el, ha kell a Dolby Vision akkor van a Shield TV Pro (itt ugye van Netflix, Disney+, HBO Go, stb) vagy ami szinte minden DV tartalmat visz az a Ugoos AM6 Plus, itt nincs Netflix, HBO GO, Disney+ licence viszont van CoreELEC amivel egy szuper lejátszód lesz, Kodi alatt megy a HBO GO, Netflix 1080p-ben, minden hangformátumod meglenne, stb. Az utolsó jó Dunek a Sigma chipesek voltak. amikor eladtam a HD Duo-t akkor többek közt vettem egy olcsó boxot és tanultam a LibreELEC-et, az évek folyamán úgy alakult a helyzet, hogy mindig volt egy Amlogic boxom amin LibreELEC vagy CoreELEC futott. A korábbi Dune feelinget csakis ezekkel a lejátszókkal és rendszerekkel tudtam elérni, megközelíteni. Mai napig van egy amit használok, van hozzá egy jó DAC-om és így zenére is jó.
-
mglita
tag
Kipróbáltam a Plex-et is @djnice javaslatára és hát igen ami DV-t le tud játszani azt sokkal jobban és szebben játssza le. Szebb alatt azt értem, hogy érződik, hogy minden kontraszt, tónus, fény, helyén van. Világosabb is. A DUNE messze van ettől. Cserébe a Plex Truehd, Master, Atmos audiokkal nem boldogul...
De összességében a mozgásmegjelenítés is jobbnak tűnik Plexről a TV-n. Sokkal! SDR, HDR, DV esetében is!
És ezt nem értem, hogy mi történik a Dune-ben vagy a Dune és TV között ahol ilyen információ veszteség, vagy kép romlás lesz? Ha plexről, vagy direkt a tv-n játszom le, ugye nincs HDMI port, nincs HDMI kábel...
Nem tudom... És megőrülök
-
Jackie_Chan
senior tag
Üdv Srácok!
Dune HD Duomat szeretném lecserélni egy 4K-s Dune lejátszóra.
Melyik most az ami a tesztek alapján a legjobb?
Én a Dune Pro 4K II -t néztem ki csak sajna annak nincs merevlemez fiókja.
Érdekelnének a vélemények,tapasztalatok.[ Szerkesztve ]
"Az nem hozhat változást aki nem tűnik ki a tömegből!" "Sic Parvis Magna" "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." "Két dolog határoz meg téged: A türelmed amikor nincs semmid, és a viselkedésed mikor megvan mindened."
-
mglita
tag
válasz junior19 #7866 üzenetére
Egy érdekes megoldást próbáltam ki és lehet, hogy jó is lesz. Bár eretnekségnek tűnik majd elsőre. Olvastam az OLED topikban korábban, hogy valakinek a kiemelt kép módot ajánlották, mert ott a TV nagyobb NIT értéket ad le. Kipróbáltam, hogy a Dolby Visiont Oled kiemelt képmóddal úgy, hogy a Kiemelt képmódból levettem a túlzó értékeket, a színt, élességet, zajszűrést, TruMotiont és ez így kifejezetten jó. Azt gondolom, hogy ami fényt elveszíte a DUNE rendszerében a DV esetében, így mintha kompenzálná a kiemelt mód. Ha lesz olyan DUNE frissítés ahol változik a DV, akkor természetesen vissza váltom.
Szóval így korrekt lett a kép, így már tényleg a HDR tűnik sötétnek. Black crush-t is érzékelek HDR és SDR esetében, így a black bar beállítás nem húzható tovább.
-
viera
őstag
válasz kevesbence #7870 üzenetére
Köszi szépen.
Ha nem Dolby Vision filmet nézel akkor is jobbnak látod a képet?
A távirányító milyen?Mert a sima Max-nál néha kicsit nehezebben vette a jelet.Soha ne mondd,hogy soha!!!
-
viera
őstag
Váltott valaki Max4K-ról Max Vision 4K-ra?
Az új tudja a Dolby Vision-t,de azon kívül mik a különbségek?
Képminőség vagy hang javulás van?Megéri váltani az újra?Soha ne mondd,hogy soha!!!
-
Rederik
tag
Sziasztok,
Engem még az érdekelne, mikor egy filmet úgy indítok el, hogy folytatás az utoljára abbahagyott ponttól, akkor miként lehet megadni, hogy a külső feliratot is folytassa? Mert én úgy látom azt 0-ról kezdi el...
Dune Vision 4K pro solo...
Köszönöm
-
aktív tag
4K Solo, zene lejátszáshoz milyen programot ajánlanátok?
-
junior19
senior tag
Mindig a legpontosabb képmódot kellene használni, erről tesztekben, esetleg a készülék topikjában találhatsz információt. Az adott képmódot azután már nem nagyon érdemes babrálni, ma már a megjelenítőknek legalább egy képmódja aránylag pontosra be van állítva, már csak műszeres kalibrálással lehet esetleg pontosítani. Az, hogy neked például jobban tetszik a Dinamikus kontraszt használata, az egy szubjektív dolog. Biztos, hogy a használata nem teszi pontosabbá a megjelenítést.
Általában a legpontosabb képmódban csak azok az opciók vannak bekapcsolva, amik kellenek. Ami ki van kapcsolva, az ront a megjelenítésen is.
A kontraszt, s minden hasonló is a gyári alaphelyzetben elég pontos, legfeljebb pár értékkel lehet eltérni, ha tudja a felhasználó milyen hatással lesz más értékekre a változtatás.
Nekem B7 van, ott például az Oledfény 50 DV esetén, ez azóta lehet megváltozott. HDR-nél 100 nekem is. Ezt is sokan szeretik csökkenteni, de a pontos megjelenítésre ez is hatással lesz.Igen, jól értetted. A Fényerő a fekete vágási szint beállítására szolgál, nem pedig arra, hogy több sötét részletet láthatóvá tegyen. Ha nem látod az első oszlopot, s ezért emeled a Fényerőt, hogy látható legyen, de ez megemeli a fekete szintet is, akkor nem a Fényerő változtatása a megoldás, hiszen nem a fekete szint értéke rossz. Ebben az esetben hibás megoldás a Fényerő emelése, hiszen nem a problémát oldjuk meg, hanem generálunk egy másikat.
Nekem nincs hdr-es Dune-m, így ilyen összehasonlító tesztet nem tudok elvégezni. Ami nagyon érdekel, azt megnézem a tévé lejátszóját használva.
A HDR és a DV nincs még semmilyen fronton igazából kiforrva. Pont a hasonló problémák elkerülendően hanyagolom még ezt, s inkább sdr-t használok.HDMI -is részbe inkább nem mennék bele, szerintem nem érdemes vele foglalkozni. Se a dugdosással, se a kábelcserével nem fog megoldódni a problémád.
codec project
-
mglita
tag
válasz junior19 #7864 üzenetére
Ez több kérdést is felvet bennem:
— Az egyik, hogy pl a test patternt milyen képi beállításokkal kell nézni? Dinamikus kontraszt ki? Fényerő kivezérlés ki? (jelenleg a dinamikus kontraszt közepesen van a fényerő kivezérlés magason). Ez nagyon fontos kérdés szerintem, hogy mi a valid, hogy kell a tesztet elvégezni. OLED fény, Kontraszt, fényerőnek hol kell lennie? nekem Oled fény:100, Kontraszt: 100, fényerő: 50 értéken van.
— Illetve ha jól értem, ha nem látszik alapból az első oszlop, akkor csak addig lehet a fényerő érték növelésével láthatóvá tenni az első oszlopot, amíg a háttér fekete marad és a kijelző nem kezd el dolgozni.
Összességében azt gondolom, hogy a magas fény érték is le van vágva a DUNE-ről. Az a legjobb teszt, @Junior19 ha OLED-ed van, hogy letöltesz egy DV filmet, akár csak sample filet és lejátszod ugyan olyan TV beállításokkal a TV built in playerével és a DUNEről.
Egyéb ötleteim? És ha más HDMI portba dugom be a DUNE-t? Lehet, hogy máshogy lesz kalibrálva és talán jobb lesz az eredmény. (Körülményes átdugni ezért nem történt még me), illetve drágább HDMI kábellel esetleg? (Audioquest Pearl 48gbp-os a jelenlegi).
-
junior19
senior tag
Ez egy trükkös kérdés, nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy a Fényerővel vagy más megjelenítőknél a Fekete szint beállítására szolgáló opcióval próbálják láthatóvá tenni ebben az esetben a két oszlopot.
Helyes megjelenítésnél a háttér fekete, az első oszlop alig látható( ez a feketétől 2%-al nagyobb értéket jelzi), a második oszlopnak már tisztán láthatónak kell lennie( ez 4%-al nagyobb értéket mutat a feketétől). Így látható a sötét részletek mennyire lesznek láthatóak.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem látják az első oszlopot, ezért megemelik a Fényerő értékét. Ez csak abban az esetben lehet jó megoldás, ha közben nem emeli a fekete értékét. Ha emeli a fekete szintet, akkor más az oka annak, hogy a 2%-os oszlop nem látható, így más is a probléma megoldása.codec project
-
mglita
tag
válasz junior19 #7860 üzenetére
A black bar teszten mi a jó érték, ha pont csak az egyik bart látom? Vagy épp hogy a bal oldalit is kell?
-
mglita
tag
válasz junior19 #7860 üzenetére
Igen viszont ez még csak a fekete kérdés. De a magas fényt is vágja úgy érzem. Erre a referencia sample videó alkalmas tesztre a TV lejátszója VS Dune lejátszás során: Link
-
junior19
senior tag
Csak a tévé Fényerő értékét nem írtad, hogy mikor látod mindkét oszlopot a kép jobb oldalán.
Nekem 51-es értéken van, ha 52-re veszem, akkor már látszik a háttér feketéjén, hogy működik a panel, ez már magas érték.
A két jobb oldali csíkot gyakorlatilag sötét környezetben látom, ahogy nő a környezeti fény, úgy válnak láthatatlanná az oszlopok.
Ha nálad is ilyen Fényerő érték van a tévén, akkor az a helyes beállítás, s számodra szokatlan a megjelenítés.
Ha 54-58-ra fel kell emelned a Fényerő értéket, akkor a tévénél van valami gubanc, de az sw szinte kizárható, mert satinak is ilyen készüléke van, s nála jó. Esetleg vele vedd fel a kapcsolatot ez esetben.
A korában linkelt rész környékét érdemes lenne elolvasnod, mert ott elég sokan leírják náluk milyen értéken, hogyan működik a megjelenítő.
Ha 51-52 a Fényerő értéke, akkor szinte felesleges, mert jól működik nálad, csak neked szokatlan.codec project
-
mglita
tag
válasz junior19 #7858 üzenetére
Csak a DV esetében nem változtatható a fekete szint. Az SDR és HDR esetében igen. De azt gondolom ezeket mindig jól lövi be. Mindenhol automatikus is mindenhol jól választ, alapvetően az alacsonyt. Ha átállítom magasra, akkor mosott lesz a kép, a Black bar is, minden. Ha DV-nél nem lenne helyes a fekete érték, akkor erősebb torzulás lenne. De ezt csak feltételezem, hogy rendben van.
De az mindenesetre érdekes, hogy nem lehet hozzá nyúlni. Nem tudom másoknál ez hogy van.
Ja igen ha a tesztfilét játszom le a Duneről ugyan úgy nem lehet hozzányúlni a feketéhez.
-
junior19
senior tag
Az teljesen természetes, hogyha a tévé a lejátszó is, akkor nincs értelme a TV-én a Fekete szint beállítási lehetőségnek. Korában ezt az opciót az lg is HDMI Fekete szintnek nevezte, mert csak akkor van értelme ezt használni, ha külső forrás készüléket használunk.
A Dune esetében csak DV esetén Automatikus és nem lehet változtatni, vagy más anyag esetén is?
Ennek változtathatónak kellene lennie.
De ha még a Dune-n nem is változtatható, akkor azt próbáld ki és nézd meg, hogy a Dune játssza le a tesztfájlt, s akkor a tévén a Fekete szint már változtathatónak kell lennie. Egyrészt így milyen a fekete szint, másrészt változást kellene látnod az alacsony és a magas opciók váltása között.codec project
-
mglita
tag
Még annyi hozzá, hogy ez a spider-man teszt videó lejátszásakor a TV belső lejátszójában a fekete szint alacsonyan van és nem lehet hozzányúlni. A DUNE esetében a fekete szint automatikusan van és nem lehet hozzányúlni. Szürke minden a két esetben.
A TV-n mintha magasabban lenne a világos részek teteje, élénkebb.
Jó lenne ha valamivel tudnám rögzíteni ezeket a különbségeket.
-
mglita
tag
válasz junior19 #7855 üzenetére
A BlackPULGE DV Tesztfilet megnéztem a:
— TV belső lejátszóján (LG 77 CX OLED)
— A DUNE-n HDR processt autora állítva
— A DUNE-n a HDR processben VS10 for DV-re állítvaÉs a teszt alapján ahogy most láttam, nincs túl nagy eltérés. A TV fényerő értékét állítva próbálgatva ezek között talán 1 vagy fél fényerő érték lehet a különbség. Tehát nem az volt, hogy a DUNE valamelyik beállításával full fekete lett volna a kép. Viszont kizárólag csak a jobb oldali oszlopot láttam és a balra mellette lévő volt az ami az egy fényerő értékkel teljesen eltűnt vagy alig látszott. A teszt videó bal oldalán nekem semmi nem jelent meg. (Remélem nem is volt ott semmi )
De nekem úgy tűnik, ha VS for DV beállításban vagyok, akkor a sötétedés problémám megoldódik.
Ami maradt, az az, hogy valószínű még mindig nem jön ki a DUNE-ből minden infó a DV esetében, mert pl ezen Simple filet vizsgálva:
sample_spider-man.far.from.home.2019.2160p.dolby.vision.sl.remux-trinity
ha TV belső lejátszóval játszom le, akkor a világosabb részek és highlightok még mindig világosabbak mint a DUNE-n ugyan ez. Sokkal szebb összhatásában. Ezen a ponton elfogadnom, ha az van, hogy a DUNE per ma erre képes, de örülnék neki, ha még egy kihajtható lenne belőle.[ Szerkesztve ]
-
junior19
senior tag
Akkor most már nézd meg a tévén lejátszva is a tesztfájlt.
Ha a Fényerő értéke 50 környékén helyes, feltételezve hogy a HDMI bemenet is hasonló kalibrációt kapott, azt jelenti, valami a forrással nem jó.
Például a tévé limited jelet vár, a forrás (Dune) kimenete pedig fullra van állítva, akkor a kép sötétedik, sötét részletek vesznek el.
Ha a tévé lejátszóját használva a Fényerő értékét nem kell jelentősen megemelni, akkor a forrás oldalon kell a problémát keresni.
Ha nem megoldható(sw hiba vagy bármi, amit beállítások változtatásával nem lehet korrigálni) akkor kell a megjelenítő fekete szintjét (nálad a Fényerő)beállítást igazítani a helyes megjelenítéshez.codec project
-
mglita
tag
Illetve annyi, hogy VS10-el is van még true blackem DV esetében OLED-en.
[ Szerkesztve ]
-
mglita
tag
Látod a nagyon sok üzenet után most hangzik el először ez a nagyon lényeges dolog, hogy Neked is meg kellett emelni a fényerőt mert alapból sötét volt. Viszont az megint csak nem helyes beállítás mert 50 re van kalibrálva és gyárilag a helyes beállítás szerint ott van az igazság! Ha emeled a fényerőt akkor a feketét hozod feljebb ugyan azt a hatást elérve, mintha a VS10-et bekapcsolnád. Azzal a különbséggel, hogy a VS10 nem hozza feljebb a felső és alsó Black bar feketéjét, a tv fényerő viszont igen.
-
tylarac90
csendes tag
sziasztok!
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot. Olyanhoz szólnék, aki váltott már Zappitiről Dune-ra és van összehasonlítási alapja. Most értem el ehhez a ponthoz, hogy minden hajam kihullott a Zappiti szoftvertámogatásától és a bugoktól, de ahogy elolvastam itt az utolsó párszáz kommentet, hát itt sem jobb a helyzet... Zappiti One 4K HDR -ről váltanék, na de melyik modellre lenne érdemes, ami hozna javulást kép és hangminőségben? A kinézettek:
Dune HD Pro Vision 4K Solo - ez most elég jó áron van 154 mátyásért.
DUNE HD MAX VISION 4K - na ez már elég borsos áron van 286 matyiért , de ha a Zappitihez képest csak ez feljebb lépés, akkor csak ez jöhet szóba. Őszintén szólva a toroid trafó nagyon csábító, eléggé herótom van már az adapteres tápforrástól. Persze ez 2x annyi pénz, mint a Solo, de ha annyival nem ad többet, akkor jó nekem a kisebb is.A Zappiti user interface-el is nagoyn sok vbajom volt, rohadt lassu, hálózati funkciók itt is nagyon szarul működnek, illetve a gyári távirányítója olyan, hogy csak egyenesen az IR vevő irányába fordítva működik. 2cm eltérés, és már nem veszi a jelet. Most elhatároztam 2 év után, hogy megválok tőle és kipróbálok valami mást. Projektorozok HRD képes 4K és Synology NAS-on tárolom a filmjeimet, zenéimet ami többnyire UHD hdr anyag és veszteségmentes audió.
Továbbá, olvastam, hogy tudtok elérhetőséget olcsóbb áron való beszerzéshez. Megköszönöm, ha dob az illető PM-et, ha olvassa ezt.
köszi előre,
Ricsi -
mglita
tag
Elfogadod ha azt mondom, hogy nekem az úgy nézhetetlenül sötét, ahogy Te mondod?
Megcsináltam a Black test pattern tesztet és szinte minden fekete, a jobb oldalán látszik nagyon nagyon kicsit a világosabb bar, de ennyi. Teljesen feketébe fordul be.
-
mglita
tag
Ha egy ilyen állítasz kérlek indokold meg mélyebben, mert így nem tudok belőle építkezni. Ezt így nem értem sajnos, hogy nem kell a DV-hez. És miért hagyjam? A nélkül sötét a kép. A VS10-et A Dolby fejlesztette ki pont ehhez. Mihez ha nem pont a DV-hez való.
Mik a Te pontos DUNE és OLED beállításaid? Kipróbálom, hátha beválik nekem is. Kérlek ne csak ide dobj egy ilyet mert ettől az alap problémám ami miatt itt vagyok egy ideje és hosszabban leírtam, nem oldódik meg.
-
mglita
tag
válasz junior19 #7844 üzenetére
Ez nagyon korrekt megközelítés, ma ezt kipróbálom, mindenképp segítség lesz, kiváncsi vagyok az eredményre.
Téged is kérdeznélek a DV Profilok kapcsán, hogy elképzelhető, hogy nem ugyan úgy kezeli a DUNE VS10 a különböző profilokat? A VS10-nél a P7, P8 -ban alapvetően más megjelenítést érzékelek mint a P5 esetében, de ismétlem, nem vagyok benne meggyőződve, hogy a VS10 for DV beállítás vonatkozik-e a P7-P8-ra, mintha nem a szerint játszaná le.
-
junior19
senior tag
A BlackPluge fájlt kicsomagolod, ott van benne a DV elnevezésű fájl.
Nem tudom értelmezni, mire gondolsz a film Range HDMI beállítást vár kérdésedet.
A videók nagy része limitedben van készítve, így célszerű ezt a beállítást használni. Lehet kísérletezni más beállításokkal, de azt csak te fogod látni, hogy más beállítás esetleg jobb megjelenítést eredményez.A képeken általában meg van jelölve a Referencia Fekete érték, ez sdr esetén 16, HDR esetén 64. Ezeket az értékeket és az alattiakat nem szabad látni, a felettieket igen. Ezért nem lehet ez szubjektív, ez egy meghatározott érték minden esetben.
Ezek változnak természetesen a helyiség környezeti fényviszonyainak megfelelően. Gyári beállításoknál szinte minden esetben sötét helyiséget vesznek alapértelmezettnek, így ilyen körülményekhez van beállítva a fekete szint. Minél több fény van a helyiségben, annál több sötét részletet veszít a megjelenítés, ezt a minták alapján te is megtudod tapasztalni. S mivel főleg HDR esetén már minden beállítás maxon van, nem tudsz még plussz fényerőt emelni. SDR-nél lehetséges.
Ezért is láthatod sötétnek a képet, mert ha van a helyiségben környezeti fény, akkor buksz sötét részleteket( nem csak a referencia értékig fekete a megjelenítő, hanem felette is)plusz a környezeti fény csökkenti a csúcsfénysűrűség élvezeti értékét, kevesebbnek érzékeljük a valóságostól, érzetre csökken a kontraszt.codec project
-
mglita
tag
válasz junior19 #7842 üzenetére
Köszönöm! A DV-re melyiket használjam? Csak HDR és HLG-t látok.
Illetve az elképzelhető, hogy a VS10 film Range HDMI beállítást vár?Illetve kérdésem még, hogy a teszt pattern képeken csak a referencia feketének szabad feketének lennie? A többi tőle akármennyire is világos részek már nem lehetnének feketét igaz?
-
junior19
senior tag
[link]
Itt találsz linkeket a hdr és a DV feketeszint ellenőrzésére, beállítására.
Az a baj, hogy olyan problémád van, amit csak te látsz, mi nem, így nehéz segíteni.
Ezek a minták jók arra, hogy ne szubjektíven ítéld meg a fekete és a sötét részletek megjelenítését, hanem objektíven, mert ez nem lehet szubjektív.
Ezek a minták a helyes fekete szint beállítását mutatják meg.
Ezzel ki tudod szűrni, ha a videólánc rosszul van beállítva, például a megjelenítő full rgb jelet vár, a forráskészülék pedig korlátozott jelet küld.
Ezért teljesen mindegy ilyen szempontból, hogy használod-e a VS10-et vagy bármit, a mintáknak megfelelően kell megjelenniük a megjelenítőn minden esetben.
Ez a fekete szint beállítás lényeges sdr esetén is, arra az avshd mintái között találsz megfelelőt.[ Szerkesztve ]
codec project
-
mglita
tag
Értem. De a nélkül pedig az árnyékok nagy része befordul feketébe ami borzasztó (szubjektív. Tehát a két rossz közül számomra még ez a jobb. De elfogadom, hogy ez nem teljesen Valid, viszont ahogy említettem, így értem el azt a képet, amit TV belső lejátszójával DUNE nélkül. Azt kellene referenciának tekinteni feltételezem.
Neked, hogy van pontosan beállítva Dolby Vision filmek esetében a DUNE Kép beállítások pontosan? És az is fontos, hogy milyen profilú DV filmekkel teszteltél? Mert a P7-P8 nak úgy látom nem emelte meg a feketéjét a VS10. De gyanús, hogy az nem is VS10-el megy.
Illetve amit mondasz, hogy Dolby Vision fekete szint kalibrációs videóval be kell állítani a feketét ezt a VS10 es Dolby Vision-re érted?
[ Szerkesztve ]
-
mglita
tag
Én a TV-t bárhogy állítottam nem volt jó, sötét volt. (Maximális fénykivezetéssel és dinamikus kontraszttal is, ami világosítani hivatott.) Egyedül ez a VS10-es beállítás segített eddig (csak így lett azonos a DUNE DV képmegjelenítése a TV belső lejátszójának megjelenítésével) és ezek szerint a HDR Process AUTO nem nagyon választja ki a VS10-et magától. Az én CX-emen igen is sötét volt a DV.
A HDR output viszont tényleg AUTO-n van. A legtöbb esetben STD-n játssza le, de ha beállítottam bármelyiket is, pl hogy a lejátszó dolgozza fel ténylegesen, vagy mindig a tv, akkor némelyik filmmel voltak gondok és nem játszotta le, vagy teljesen hibásan.
Ami fájloknál a VS10 nálam jó eredményt ért el, azok a P5 RPU-s DV-k általában, amennyire eddig le tudtam szűrni. A P7 és P8 és társai nem változtak, de azok nagyjából jók is. Talán minimálisan sötétebbek mint a P5 VS10-el.
-
mglita
tag
Mindenképp jó, hogy beszéltünk, mert így elkezdtem babrálni a HDR Process beállításokat, ami eddig AUTO-n volt, én pedig abban a hitben, hogy akkor használja a VS10-et amikor szükséges, de valószínű, nem így volt, mert:
Beállítottam, hogy VS10 for DV és a Dolby Vision filmjeim egy része kivilágosodott és az a képi megjelenés jött elő, amit elvárnék tőle. Nincs sötétedés, nincs fekete elveszett információ és szép világos aminek annak kell lennie, nagyon jó! Viszont itt jön be az a mélység, (amit én még bevallok, nem értek még teljesen a PROFILE kérdés), hogy nem minden videó változott. Ha jól látom, akkor a PROFILE 5 videók világosodtak ki (szerintem ezek jöttek rendbe). (Sőt itt most az OLED-en egyes filmeknél true blacket nem látok pl.: Joker )
A PROFILE 7-ek nem, ott nem látok változást. Ennek akár az is lehet az oka, hogy a DUNE VS10 for DV beállítása arra valamiért nem vonatkozik és úgy játssza le ahogy eddig (ez nem tudom, hogy pontosan, hogy), vagy mert teljesen más a PROFILE 7 színösszetétele, de akárhogy is a Profile 7 maradt sötétebb.
A teszt videókat megnéztem (amik a sávosodásra vonatkoznak) igen én is látom sima HDR esetében. A VS10 et be lehetne állítani arra is, hogy a DV mellett a HDR tartalmakat is azzal játssza le, viszont ez nem tudom mennyire jó, mert ez esetben az LG tv a HDR tartalmakat is Dolby Vision-ek látja, a Dune info pedig Dolby Vision Profile 0-át ír rá.
Én itt járok. Tényleg nagyon nehéz összerakni az információkat és rengeteg időt emészt fel. Ha valaki már ezt az utat bejárta és segít benne, azért én is hálás vagyok és szerintem bárki aki most kezdte.
[ Szerkesztve ]
-
Rederik
tag
Sziasztok,
Én minden este áramtalanítom a Dune-t. Vision Pro 4K solo. Majd mikor újra bekapcsolom a hosszabbítót, magától bekapcsol a lejátszó is. Mit lehet ahhoz állítani, hogy maradjon legalább piros led állapotban? Mert nem feltétlenül akarom használni, max TV-zek stb.
Köszönöm,
Ervin -
mglita
tag
A DV DL az lényegében a DEV FEL?
-
mglita
tag
Eddig senki nem segített .
-
mglita
tag
Ne személyeskedjünk.
Azt írtad a Plex sokkal jobb a Dune-nel DV lejátszásra, mert ott nincs Banding és clipping.
De ez nem igaz és félrevezető információ mert a VS10-el a DUNE is jól játssza le. Régóta itt vagy, de a félinformációk egy kezdő számára, mint ami gyakorlatilag én is vagyok ezen rendszerek tekitnetében elképesztő rossz. És ezen állítások is gyakran csak féligasságok, mert nagyon nehéz követni minden frissítést, beta-t fejlesztést stb. Pl a Pundro bejegyzését linkelted, de az nem HDR és nem DV tartalom volt. Az eredeti kérdésem eleve DV-re vonatkozott. Ott van olyan problémám, hogy kicsit sötétebb az egész kép, mint HDR-en és még nincs meg a megoldás.
-
mglita
tag
Bocsi de fél információkat adsz. A Banding a VS10-el megoldódik! A Vision Solo 4k eleve VS10-el megy, így irreleváns a Banding téma hdr és DV tartalomnál.
-
mglita
tag
De ez csak SDR tartalomnál vagy HDR és DV nél is?
Csak VS10 nélküli Realteknél vagy VS10-es Realteknél is?
A clipping esetében a YCbCr -> RGB konverzió mikor következik be pontosan? És ez a feketénél azt jelenti, hogy black crushol?
-
mglita
tag
Illetve ezekre a hibákra mondasz konkrét filmeket ( release megnevezéssel) másodperccel, hogy hol tapasztalható hiba? A teszt lemez steril körülményei nem mindig a valós felhasználást mutatják.
-
mglita
tag
Szia! És a BTB és WTW micsoda??
VS10 -és Vision Solom van.Bandinget én nem láttam még filmnél.
-
djnice
veterán
-
mglita
tag
Illetve a clipping mit jelent? Banding problémát én nem láttam. Neked milyen DUNE-d van?
-
dh66e
veterán
válasz tamassneff #7818 üzenetére
Szia!
Mivel nincsenek extra elvárásaid az oled belső lejátszója is meg fog felelni neked. -
mglita
tag
De ott a képfeldolgozás tulajdonképpen hol történik?
Illetve nekem a fényerő a fontos. Mert azt tartom kevésnek a DUNE-n. DV esetében.
[ Szerkesztve ]
-
mglita
tag
Ezt hogy érted pontosan? Miben jobb?
A plexel nincsenek jó tapasztalataim a minőséget illetően.SETUP 1 — LG OLED 77 CX / DUNE Vision 4K Solo / JBL 9.1 / Synology +920 / AudioQuest Pearl HDMI — SETUP 2 — JVC X7500 Projektor / DENON X3700 AVR / DUNE Vision 4K Solo / Klipsch 115sw / MONITOR AUDIO / Screen Research 270cm / AudioQuest Pearl HDMI
-
tamassneff
kezdő
Sziasztok,
Léci segítsetek. Keresek egy média lejátszót oled TV-hez, ami 4k-s mkv fájlokat le tud játszani. Nem kell semmi extra (DV és társai) csak játssza le a 4k mkv-t csatlakoztatott külső HDD-ről. A Dune HD Smartbox 4K Plus-t néztem ki. Megfelelne erre a célra?
köszi! -
mglita
tag
Használja valaki a DUNE-t Dolby Vision lejátszásra LG Oled TV-n?
-
aktív tag
Sziasztok,
Tegnap óta ismerkedem egy 4K Solo lejátszóval, sajnos a korábban használt Popcorn Vten megadta magát..
Nos annak kezeléséhez képest eléggé megszokós ez az Android felület, lenne is pár kérdésem (könnyen lehet hogy csak user error, sorry)Véleményem szerint a Dune és az alap androidos zenelejátszó egy nagy rakás sz.r , főleg ennyi pénzért.. mit ajánlotok helyette? Most az is bosszant, hogy ha hallgatok egy albumot, de közben keresnék egy másikat akkor egyből abbahagyja a lejátszást.
Két megosztott mappám van nas-on. NFS csak az egyiket látja, a másikra azt írja üres. Ugyan az megnyitva smb-n teljesen jó. Próba képpen letöltöttem a VLC-t. Nem látja az NFS mappákat csak smb. Ám smb bejelentkezéskor nem fogadja el a felhasználónevem és jelszavam (ami persze vicces, mert ugye amúgy működik a lejátszón). Ok, kicseleztem. Hálózati mappában böngészve adott zene pop up gomb, lejátszó választása, VLC . Így működik, elindul a zene, viszont nem látszik a VLC felülelete, ott maradt a mappa nézetben. Szerettem volna Spotify-t telepíteni, 403-as hibával megtagadta. Még nem csavarodtam rá a Juke box-os, poszteres böngészésre, biztos szipiszupi lesz.. ellenben megoldható hogy mappa nézetben ha leérek a lista aljára akkor automatikusan az elsőre ugorjon és ne kelljen visszafelé lapozni?? Minden más menüben működik ez a "körbefutás", mappa böngészése során nem.
Egy este alatt iszonyat belassult a fájl böngészés. Ha nyomkodom a le - fel irányt, sokkal lassabban reagál, ha pedig nyomva tartom hogy gyorsabban görgessen, akkor a gombot elengedve négy tovább a görgetés és várhatom, hogy mikor hagyja abba.
210214_0331_r17 firmware van rajta[ Szerkesztve ]
-
emre33
addikt
Megjelent egy új, olcsóbb Dolby vision-n modell.
2GB Ram, nincs hdmi bemenet és második Audio HDMI kimenet, cserébe olcsóbb.About other Dune-related news -- a new RTD1619DR-based Dune model with Dolby Vision support has been just launched:
https://www.dune-hd.com/products/dune-hd-real-vision-4k
It costs $199, which is cheaper than Zidoo Z9X (which is $229 at shop.zidoo.tv, $261 at futeko, 270 EUR at amazon.de).
For those users who do not need the HDD bay and other extra hardware features of Pro Vision 4K Solo (extra connectors, extra memory),
this new model provides the same main functions of Pro Vision 4K Solo at much lesser price.https://ts.la/imre655043 ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360
-
Beni2360
félisten
Nem, mióta DJ megjelent itt is követtem mert nagyon szidta a másikat.
De a másik oldalt is figyelni kell.....[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
-
Csabi1984
addikt
válasz Csabi1984 #7805 üzenetére
Végül is sikerült megcsinálni bár elsőre nem ment azért
-
Rederik
tag
Sziasztok,
Van egy Dune Vision plus 4K solo lejátszóm és egy Sony XF9005 TV-m. Nem jövök rá, hogy a TV vagy a médialejátszó miatt jelenik meg véletlen időközönként, de nagyjából percenként a TV információs sávja médianézés közben. Mintha frissülnének a HDMI kapcsolatok, s feldobja a képernyőfelbontást és a HDMI nevét a TV.
Ha csak kint állok a Dune menüjében, akkor nem történik meg.Segítsetek kérlek, hogy a Dune-ben keressek valami beállítás problémát, vagy a TV-nél.
Köszönöm!
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok meg van az új távirányító ami kapásból megy de nem dobozos verzió volt hanem egy nejlon tasakos volt tehát leírás nuku. Miként lehet tanítani más eszközöket?
Samsung TV távirányító bekapcsolóját szeretném a TV-hez rendelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest