Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #15797 üzenetére
Húszra visszagyalulva kiváló lesz a legtöbb elképzelésedre. Munkalap tömbösítéséhez is elég a 20-22-es anyag, ha 32mm-es csíkokra szeled, és élére állítva táblásítod. De mondok valamit: Nekem még 18 vastagságban is kiválóan szuperálnak kisebb bükk asztallapjaim. Mi több, tapasztalatom, hogy ha 32-es anyagból indul ki az ember, a végeredmény óhatatlanul túlsúlyos bútor lesz. Ez Festetics grófnál ez nem számított, mert nem nagyon kellett a bútorait költöztetni, mozgatni, ha meg mégis, akkor megtették a culágerek - ma viszont szempont lett ez is.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
No, majd jimy_l kolléga megírja az ő árait, meg fogsz lepődni bizonyára.
A piaci versenyhez hozzátartozik az is, hogy tudnod kell jó minőségű alapanyagot beszerezni alacsony áron. Ha ezt valaki nem látja világosan, már el is vérzett. De van ez tovább is. Nem mondom, hogy nem több idő és vesződség egy tömörfa bútor összeállítása, de azt igen, hogy nem jelentősen több - legalábbis nem az általad vázolt árak arányában. Mégis, én úgy látom, hogy legtöbb kolléga a marketing alapok híján vegetál leginkább.
-
Sanyabá
senior tag
Ha csak 10000ft/nm áron is számolod ,szemben a bútorlap 4000ft-os árával, a duplája, de a természetességet nem lehet meg fizetni. Más a szaga,tapintása stb. de kinek is magyarázom.....
Én most szert tettem egy kis fehér bükk fára,igaz hogy csak colos ,de majd csak jó lesz valamire.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
mdk01
addikt
válasz thyeby #15794 üzenetére
Tegnap voltunk egy ismerősünknél és volt náluk egy I**A-s fenyőfa bútor aminek a betétjébe látszódott a gatter körfűrész nyoma olyan 1cm szélességbe több helyen. Az igaz hogy ezt szakemberen kívül senki nem látja meg sőt még szakember sem ha nem figyeli, de hát ez a mi szakmai betegségünk hogy még vendégségbe is ezeket figyeljük. Megmondom őszintén tudva hogy mi az nem nagyon zavarta a szemem. Úgy elvolt a bútoron.
Ez egy min.100.000,- forintos íróasztal amit össze lehet rakni bútorlapból 50-60.000 forintból, így továbbra is igaz hogy azért jóval drágább egy ilyen íróasztal készíttetése és 40.000 a qrva sok pláne ahhoz képest hogy egy hasonló stílusú(nem anyagú és minőségű) íróasztalt meglehet kapni 30.000 forintért is a boltba. Azt már nem is mondom mennyivel sérülékenyebb egy tömör borovifenyő bútor, mint egy laminált.
Tömörfából bútort csináltatni manapság már luxus mondta ezt az újságba nyilatkozva 99-ben a mesterem és ez 2012-ben hatványozottan igaz...sajnos.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #15793 üzenetére
Hmm!
Ízlésemre való. Nagyon szép alapanyag sikeredett hozzá. És ez az, amit hazai bútorboltban elvétve sem lehet találni. (Mifelénk még tömörfa íróasztalt se nagyon, helyette majdhogynem a Te áraidon fájintos pozdorjákat inkább.)
Ahogyan számtalanszor, úgy ezúttal is eszembe jutott egy régi, itt lehurrogott szakmai véleményem, miszerint nem sokkal drágább egy tömör fenyő bútor alapanyaga, mint ugyanaz bútorlapból.
(Nem felejtettelek el - kicserélődött a számítógép, az új még nem találta meg a végleges helyét - addig mindenképpen parkolópályára állítottam ezt a projektett. Épp az imént kért árut az az ügyfelem, akihez mentemben néha be szoktam ugrani Hozzád - de ezúttal postán megy az áru.)[ Szerkesztve ]
-
-
aldebaran
őstag
Debreceni, vagy környékbeli olyan asztalost keresek, akinek van email címe. Vagy bárhonnan, de elhozza ide az elkészült cuccot.
Akvárium alá kellene szekrény...stb + akváriumot is kellene készítetni valakivel.
A tervek megvannak, csak a megvalósítás kellene.
Szóval árajánlatot akarok kérni minél több embertől, hogy hátha kifogom a legolcsóbbat és legjobbat.
Bár ahogy járni szoktam... áááh...Priviben jöhetnek az email címek!
[ Szerkesztve ]
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
bubi92
őstag
válasz Winner_hun #15786 üzenetére
gondoltam, hogy lesz ilyen jellegű hsz. . ha nekem erre van szükségem akkor miért ne?
[ Szerkesztve ]
-
shaft72
tag
Szeptember, dől be a meló a topicba
-
bubi92
őstag
sziasztok.
ugyan nem teljesen asztalossághoz tartozó kérdésem lenne, de azért mégis megpróbálom hátha...szóval van köztetek olyan aki apróbb dolgokat tud vágni fából? konkrétan egy fültágítót szeretnék magamnak csináltatni, mert boltokban eléggé borsos áron adják a fa tágítókat.
ha van olyan aki tudna segíteni egy ilyenben, az üzenetben zaklasson
[ Szerkesztve ]
-
messin
újonc
Kedves Asztalosok!
Szeretnék egy 100 cm széles és 61 cm mély gyúródeszkát, ami szinte lehetetlennek tűnik.
Az üzletekben kapható méretek sajnos túl kicsik, szakembert aki gyártana nekünk eddig nem sikerült találni.Ha Önök közül valaki foglalkozik gyúródeszkakészítéssel, nagyon örülnék, ha lenne olyan kedves és megkeresne emailben (messin@freemail.hu).
Előre is köszönöm!
messin (Budapest)
-
Madmax81
aktív tag
innoLignum Sopron - 2012. szeptember 6-8
innoLignum Sopron
Remélem valakivel összefutok pénteken az itteni kollégák közül
[ Szerkesztve ]
1956-2010 07.22 Varga László
-
törölt tag
válasz Winner_hun #15778 üzenetére
azé' idáig én is eljutottam...
-
thyeby
őstag
Nagy a kockázata. Nagyon kevés jó home made géppel találkoztam, mind sántít valamiben. Ha otthonosan mozogsz a gépek használati értékét illetően, jelentősen csökken a kockázat már szemrevételezéskor, de az ember könnyen elsiklik vásárláskor. Akkor ugrik a majom a vízbe, amikor egy műszakon át zúgattál egy gépet.
-
törölt tag
Igen, köszönöm a korrektúrát. A laptopon sajnos nehezen jár már a bill.
A felület mindegy, csak valamivel be akarom fedni a "hézagokat", ami némileg fényt is ereszt át. De ha nincs pesten jelentkező, akkor lehet, hogy bambuszrolóval lesz megoldva.MÁS:
Vki vállal itt MDF darabolást? 16-osból 1 egész tábla kellene, 12-esből meg max egy fél. (az alkatrészek nem domino méretűek...) -
mohee
csendes tag
A csinált gépekről mi a tapasztalatotok?
-
mohee
csendes tag
válasz darkipista #15765 üzenetére
Köszi.Már rákeresgéltem a guglin.200-250-ért elég jókat lehet kapni.
-
mohee
csendes tag
válasz Winner_hun #15763 üzenetére
Köszönöm az ajánlatot.
Marha jó kis program tényleg.Folyamatosan tanulok és tervezek is vele -
törölt tag
Urak,
Van vkinek elfekvő perorált HDF lemez maradéka? Nekem 3-4db 74x74cm-es darab kellene. -
Rohamkukac
csendes tag
-
Márton111
aktív tag
válasz Rohamkukac #15768 üzenetére
Igen, 2mx 130-as elem volt a,legnagyobb ablakos, a 2 szárnyú ajtó 2,5mx 100-as volt, mert beépített felülvilágótóval készítettem, mint a fal elemeit és valóban ideális, feltéve, ha annyi helyed van rá, dolgozni, mint nekem, meg ki akarod vinni külsőzni olykor.
[ Szerkesztve ]
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz Márton111 #15767 üzenetére
Gondolom ablakkeretekböl álló üvegezett válaszfal. Na ilyenekre és valóban vékony lécekhez ideális.
Az ilyen keskeny gyaluknál a motorját és statikai kialakitását a szélességéhez mérik és arányositanak bizva, hogy 26x26 cm, 5m-es kemény fa gerendát csaknem gyalulnak rajta folyamatosan.
Viszont az én öntöttvas szörnyem szereti a széles keményfa deszkákat, padlókat, gerendákat, na meg az összeragasztott szélesebb lépcsöfokokat egyben meggyalulni és a 40 cm. széles táblásitott lapokat amiket asztallapként ragasztok össze egy nagyobb táblává, igy kevesebb illesztéseket kell összecsiszolnom a végén. És ha véletlenül lamibútort kell gyalulnom rajta amit a szélén végzek!, vagy kicsorbúl egy pontnál, még mindig van hely tovább gyalulni. Még sorolhatnám pl. ha hoznak valami faanyagot meggyalulni... ne érjen meglepi hogy nem fér be a gépbe.
Persze még ezzel sem versenyezhetek a seregben használt 1m széles vastagolóval amibe egy egész asztallapnyi tábla befért. Kontaktcsiszoloról nem is beszélek... hát most eltudnám viselni a mühelyembe... -
Márton111
aktív tag
válasz Rohamkukac #15754 üzenetére
Hali Én a 260-as késsel felszerelt, (összesen)1100mm hosszú asztalu gyalugéppel 5mx 2,5m -es üvegfalat készítettem, eddig ez volt a legnagyobb ami elkészült rajta , úgyhogy apróbb tárgyakat ,valóban gyárthatsz már ekkora gépen (ez az üvegfal szalagfűrészt, nem is látott )
[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz darkipista #15765 üzenetére
De legalábbis 600-as alatt a szalagfűrész, nem is szalagfűrész,
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
darkipista
csendes tag
Szerintem ezt a négyszázas szalagfűrészt felejtsd el ,annyi pénzért már vehetsz 800-as kiskőrösit is.Igaz használtan ,de az öntöttvas nem fárad el.Szalagfűrészbe szerintem még mindig az egyik legjobb, és hát hazai termék.A nagy keréken a fűrész szalag is kb 10x addig bírja mint a kis 400-as gépen.Minden beállítható rajta ,max egy csapágycsere amit kockáztathatsz az ilyen használt szalagfűrésszel.
-
mdk01
addikt
Értem.
Én kapásból tudnék mondani neked 10 asztalost akit ismerek és abba hagyta hivatalosan. Ennek kb. fele feketén folytatja a másik fele meg szerte van a világban 500k-1000k között keresve.
Sok sikert és inkább kérdezz ha tudunk segítünk mert nagyon nem egyszerű, de ne legyen igazam. -
mohee
csendes tag
Először is köszi a linkes segítséget
Nézegettem használt gépeket is de nem sok bizalmam van feléjük,de ha úgy jönnek össze a dolgok akkor lehetséges hogy a nagyobb gépeket így veszem meg.
A kérdésedre a válaszom,hogy Újpesten van a melóhely és a városban lakom,de anyumék Szigethalmiak.
Ott fogom most kialakítani a műhelyt.Amíg fizették a túlórákat addig csak hétvégente járogattam haza,de most hogy elvették és áttettek mindenkit 3havi munka idő keretbe,így sokkal több lesz a szabadidőm.Több Telephely szolgálatot is bevállalok így hétköznaponként is rá tudok koncentrálni a melóra.
Még van 2 évem a szerződésemből így lesz időm kitapasztalni hogy mennyire fog menni.
Sajna muszáj lenyomnom,mert másodjára tíz évet írtam alá és ha nem szolgálom le,akkor nem kapom meg a leszerelési pénzt,ami 12év után kb 2 misi
Utána mindenképpen leszerelek,mert ezt a 110-et amit buszvezető tiszthelyettesként kapok,asztalosként is simán össze fogom keresni és nem fog ugatni velem senki sem
Nehogy azt hidd hogy olyan jó a sereg.Az újonc honvédek pl 76 ezret kapnak kézhez.
Akiknek itt jó,azok a vízfejek,századostól fölfele.20ezer bakára jut is vagy 8000 tiszt,ami nem vicc.
Igazából egy hatalmas vetítés megy mindenhol,hogy milyen jó is nekünk.Egy szó mint száz,nem sok értelme volt elcsesznem egy évtizedet.Sok tanulás és tapasztalat szerzés van még előttem,de inkább a kétkezi munkával fogok reggeltől estig melózni,csakhogy legyen betevő az asztalon.
Úgyhogy a puskát lecserélem és újra tárazom a gyalut -
mohee
csendes tag
A mobilnetem nagyon nem jó,a fele szöveg el is tűnik
majd este válaszolgatok.Addig is köszönöm a segítséget mindenkinek. -
mohee
csendes tag
Elsősorban egyedi kialakítású fenyő gyerekbútorokat fogok csinálni,valamint pirográfolt keményfa díszeket,faliórákat stb.Tervek és az eladási részletek már megoldottak.
Olyan kialakításban fogom csinálni a gyerekbútorokat,amilyennel még nem találkoztam sehol sem,de érzésem szerint lesz felvevő piaca
Igazad van,kézi szalagcsiszoló is elengedhetetlen,azt is feltétlenül be fogom szerezni.
A faesztergára szerintem kicsit később fogok beruházni,addig marad a vizuális tanulás.
A neten találtam jó kis oldalakat ahonnan el lehet lesni ezt-azt.pl:Igazad van hogy kiknek is fognak készülni az elején a dolgok...a család már be is jelentkezett.Nem tudom miért,de mindenki konyhabútort akar
Köszönöm a segítséget.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Én a helyedbe a katonaság mellett belekóstolnék a szakmába hogyan is működik mostanság, csinálnám amit tudok, aztán majd meglátod, hogy mennyire életképes az ötleted. Semmi képen ne dobd el a katonásdit, mert legalább van egy fix bevételed és sztem nagyon nem keresték még most sem rosszul másokhoz képest.
-
thyeby
őstag
Szia!
Hmm!
Buzdítanálak én, szép ez a szakma, jó ez a szakma. Nekem jobban is tetszik, mint muskétával hadonászni, de egy baj van: Sz@r ez az ország. Nem csak tőled vontak meg mindent itten, hanem mindenkitől. Az asztalosok is bajban vannak, nem csak a katonák. Ha alkalmazottnak állsz be, még béred se lesz (most legalább van), ha vállalkozónak, akkor lehúzzák rólad a gatyát.
De ha elszánt vagy, hát hajrá!
3 fázis nélkül csak cserpákolni lehet. A komolyabb gépeket bekkeld ki azzal, hogy bérbe gyalultatsz. Ha életképes az elképzelésed, kitermeled ilyen módon egy komoly géppark árát, ha nem az, akkor nem öltél bele egy vagyont, könnyebb odébb állnod.Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
Ha kisebb bútorokat, apróbb tárgyakat szeretnél csak késziteni, akkor valóban elég a 26 cm. széles gyalu.
Ha egyböl a teljes asztalos munkáknak megfelelöt szeretnél és ritkábban élezni a késeket (gondolva késöbbiekre) akkor 400-asat vegyél.
A felsömaró gyanusan olcsó bár nem használtam még a márkát, az is lehet hogy dúrva jó vétel. Kézi szalagcsiszolód is van...? Fontos!
Ha picit kellendöbb termékeket szeretnél késziteni, nézz körül az üzletekben és olyan bútorokat, tárgyakat készits, amik nincsennek, nemárulnak. Vagy lemásolod az ottanit, és alakitasz rajta, valami pluszt hozzáteszel. Ha disztárgyakat is csinálsz, már az elején szükséged lehetesztergára föleg hogy még gyakorolnod is kell rajta!
Kezdetben biztos hogy lesz munkád, mert a családtagjaidnak, ismeröseidnek fogsz dolgozni.[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
Mai világban vállalkozást kezdeni,az egyenlő az öngyilkossággal. Pláne mint ahogy írod ,már 11 éve nem is dolgozol benne.
A munkád mellett nem győzöd? Meg egyből új és drága gépeket akarsz vásárolni?
A kézi gépek ok. de egyengetőt,szalagfűrészt , kombinált gépet, használtan is lehet venni, olcsón.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
mdk01
addikt
Linkelni úgy tudsz helyesen hogy beírsz egy szöveget mondjuk Bernardo majd kijelölöd egérrel és megnyomod alul a link gombot ami után felugrik egy ablak ahova bemásolod azokat a hivatkozásokat amiket az előbb bemásoltál a hsz.ed közepére.
nagyon nem tudok hozzászólni a többiek e téren tapasztaltabbak de annyit tudnék javasolni, hogy próbálj specializálódni egy területre, ne próbálj mindent lefedni. Jó hogy vállalkozásba gondolkodsz(bár több jó vállalkozó ismerősöm is komoly bajba van), mert az alkalmazotti elhelyezkedés az a halállal egyenlő Mo.-on.
Ajánlom nagyon nagyon nézz körbe mi a helyzet a szkmába, mielőtt beleraksz egy rahedli pénzt, mert ebbe aztán belelehet.Üdv.
-
mohee
csendes tag
Szervusztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem
A szakmámat tekintve bútorasztalos vagyok,de már vagy 11 éve mióta katona vagyok nem foglalkoztam vele komolyabban,csak hobbi szinten.
Most hogy már szinte mindent(kivéve a fizetést)megvontak tőlünk,bele szeretnék vágni újra a szakmába.
Elsődlegesen gyerek-beltéri bútorokat,fali és kerti díszeket szeretnék csinálni és véleményeteket szeretnék kérni hogy szerintetek kezdésnek jó gépeket válogattam-e ki?
Az ár elsődleges,de azért a leggagyibb gépeket sem akarnám megvenni.
Sok márkát megnéztem,de a Bernardo felé húzok inkább.
Először is kombi gyalura,szalagfűrészre,elszívóra,felső maróra,lamellázó gépre és kompresszorra van szükségem.http://g-taszerszam.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=703&category_id=151&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://g-taszerszam.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=394&category_id=159&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://g-taszerszam.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=398&category_id=385&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://www.mall.hu/felsomaro/einhell-rt-ro-55-red
http://barkacsnetplaza.hu/webshop/item/1891/
http://www.szerszamnetshop.hu/index.php/24-kompresszorok/einhell-kompresszor-bt-ac-230/24/flypage_new.tpl.html
Szóval mi a véleményetek?
A problémám még hogy nincsen 380-an otthon így lehetséges hogy 230-as gépeket kell beszereznem,de ahogy elnézem szalagfűrészben csak a kisebb hobbi méretűben lenne ilyen paraméretű
Valaki esetleg nem tudja mennyi lehet behozni a 380-at?Az ELMŰ-nél majd lehet rá kellene kérdeznem.Asztali-kézi körfűrészem,kézi szerszámaim,fúrógépeim vannak,így most először a feljebb felsoroltakra lenne szükségem,aztán ha beindulna a meló még eszterga gépen is gondolkodtam,de annak a kezelését még meg kellene tanulnom.Sajnos az ipariban és az első munkahelyemen nem volt szerencsém ilyet használni.
Van esetleg Budapest,vagy Szigethalom környéki asztalos köztetek,akihez egy két jó tanácsért el tudnék ugrani valamikor?
Elnézést ezért a írásért,kissé hosszúra sikeredett.
Előre is köszönöm a segítségeteketZoli
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Hátha vki kedvet kap hozzá és csinál magának otthon egy sarkot ahol a napi stresszt letudja adni...avagy az én akvárium projektem.
-
Sanyabá
senior tag
válasz thyeby #15746 üzenetére
Na jó, de gondolom a gyúródeszkát körbe T-lécezted ? Az meg ugye mint tudjuk,rengeteget fog a lapon.
Meg aztán arról se feledkezzünk meg, hogy a mesterséges gyors szárítás is ezt eredményezi, mármint az erős és sok vetemedést.
Amikor 30-35 éve máglyáztuk a fát, és két évig is száradt 2x2-es spánglival a nyitott színben,vajmi kevés vetemedett el.
Vagy akkoriban még a fa anyag is jobb volt?A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
thyeby
őstag
Úgy van, ahogy mondod.
Marketinges stílusban tehát: Nagyobb az esély a vetemedésre, ha nem így ragasztunk.Egyenes tábla csak a mesében van. Azonban ez igen erős teknősödés, ha a korpuszhoz rögzített tábla húzza ki a csavart.
Megfigyeléseim alapján a palló vastagságú munkalapokkal lehet legkevésbé bírni. A collost megtartja a csavar, tipli, etc. A gerenda meg kevésbé vetemedik (az inkább csavarodni szokott).
Számomra rejtély, hogy több szép táblával is találkoztam már, ami kültérre lett készítve, pedig az aztán kap hideget, meleget, esőt, napot, fagyot, jeget. Talán a fafaj is meghatározhatja ezt a dolgot.
Úgy három éve készítettem (kihívásnak vettem) három darab bükk gyúródeszkát. Tradícionális módon építettem őket (baromi időigényes). Eddig mindhárom példány teljesen sík még, de ennyi idő kevés ahhoz, hogy hitelesen nyilatkozzak. A sodrófák közül egy sem maradt egyenes, pedig vagy negyven darab közül válogattam ki a legegyenesebbeket. Jelek szerint azt muszáj hasított fából esztergálni. (Fogdostam viszont egy kb száz éves, kb két méter hosszú partvisnyelet, ami abszolút egyenes volt - pontosítok inkább: Ha belenéztem, még mm-nyi hibát sem találtam benne. Nem tudtam megfejteni, milyen fafaj lehetett. Puhafának kemény, keményfának puha. Talán vörösfenyő?)Több fa van, mint asztalos!
-
Speciali
tag
hejj de rég jartam erre.
A ceghez megjött hetfön a Felder CNC gep. Meg nem raktak össze teljesen. Kivancsi leszek ra. Nagy egy dög, ki kellett vagni a muhelyjato tokot, hogy beferjen. Hossza sem kicsi, 5 m.
Meg kell tanulnom elöbb utobb banni vele. -
mdk01
addikt
válasz thyeby #15743 üzenetére
Táblásításkor érdemes figyelni arra, hogy az egymás melletti elemek bütüjénél az évgyűrűk mindig ellenkező irányba mutassanak ívet a szomszédaiknál. Ha a fa belső feszültsége a görbülés oka, akkor ez lett elmulasztva.
Hát nem akarok ellent mondani, de sajnos ettől még bőven elteknősödhet többször tapasztaltam, bár ha vki így ragasztja össze kisebb az esély a görbülésre az biztos.
-
thyeby
őstag
válasz shaft72 #15732 üzenetére
"Ötletek, hogy mitől lehet (gondolom szárazság), mivel lehetne megszüntetni...?"
Táblásításkor érdemes figyelni arra, hogy az egymás melletti elemek bütüjénél az évgyűrűk mindig ellenkező irányba mutassanak ívet a szomszédaiknál. Ha a fa belső feszültsége a görbülés oka, akkor ez lett elmulasztva.
Mégis, az olvasottak alapján én inkább a következőkre gondolok (valószínűségi sorrend következik):
- Leggyanúsabb, hogy az ablak alatt van ez a hosszú asztallap, és tűzi a délutáni nap.
- Huzatos helyen van, ahol is egyik oldaláról több nedvességet húz el a légáram, mint a másikról.
- Az asztal alatt valami kipárolgó dolog van tárolva.
- Nem volt légszáraz az alapanyag - vagy meg túl száraz volt.A következőképpen tenném rendbe:
Újból felszelném 5cm-es csíkokra, és minden másodikat átfordítva újra ragasztanám a táblát. Amikor kész, felületkezelném (mindkét oldalát). A korpusz közelében alulról keresztbe is ragasztanék merevítőket.4,5m, az igen tekintélyes hosszúság. Minél nagyobb egy tábla, annál nagyobb a vetemedés veszélye is. (Az anyag vastagsága tekintetében: Vékonyabb anyag könnyebben, vastagabb pedig nagyobb erővel görbül.)
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #15740 üzenetére
Ez elméletben jó meg bizonyos esetekben a gyakorlatban is, de itt nem jó megoldás sztem.
Én ezt legvégső esetben alkalmaznám. -
Rohamkukac
csendes tag
válasz shaft72 #15732 üzenetére
Alulról megnézed, melyik az a darab (pont) ami elhuzza és abba egyszerüen (kézi körfürésszel) belevágsz teljes hosszában, háronegyed mélységig csikot(kat). Ha 3cm vastag, akkor 2 cm mélyre állitod a fürészt. Annyi csikot húzol bele, hogy kézzek könnyedén vissza tudd nyomni. Nem jó eröltetni, mert akkor meg felül reped el.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz Winner_hun #15733 üzenetére
De mind a két végére tegyen egyet-egyet!
shaft72: a színe nyilván le van felület kezelve, de a fonáka? De akkor is elgondolkodtató hogy a lerögzített lap ezután is ennyire elvetemedett.
[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
shaft72
tag
Fa görbülés: a műhelyben lévő, 4.5 méter hosszú táblásított akác munkalap szinte U-ba hajlott, ráadásul a hossztengelye mentén. Jó, hogy oda van csavarozva a korpuszhoz, de már tépi fel azt is Ötletek, hogy mitől lehet (gondolom szárazság), mivel lehetne megszüntetni...?
-
thyeby
őstag
"Thyeby-t pl. rohadtul nem érdekli a fa vetemedése mert kicsik az alkatrészei."
Dehonnem!
Mumusom. És a bükk igazán szeret mozogni.
Az alabárdjaim nyele 1m-es bükk seprűnyélből vannak. Ezt az alapanyagot készen veszem, mint első osztályú exportra készített anyagot. És egy 50db-os kötegből, ha csak 5 db-ot kell a tűzre csapnom, már visítok, hogy ez a köteg jó vétel volt.
Vannak eljárásaim, amivel a görbülésre hajlamos egyedeket át tudom csoportosítani valóban apró alkatrészekhez, ahol tényleg észrevehetetlenné válik a mozgás.
(Épp tennap cseréltem ki két csattogó lepkét, aminek a toló pálcája olyan látványosan elgörbült, hogy eladhatatlanná lett - és most töröm a kobakom, javítsam ki, vagy dobjam ki? Egyébként többezer eladásból ez az első két görbe nyél. Postáztam, nem én ragasztottam ezért össze. Ha én ragasztottam volna, akkor nem oldalra görbült volna, hanem felfele, úgy még jó nagy kajla is beleférhet akár.)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Rohamkukac #15683 üzenetére
"Ez alatt ha görbül, ujra egyenesbe egyengeted."
...És ez az a darab fa, amit nem való táblásításra használni. Ha újra kigyalulod síkra, újra görbülni fog, csak ezúttal esetleg lassabban. De épp akkora erővel, a szálszerkezete okán.
És mégvalamit:
Próbáld meg, hogy amikor egy kigyalult fád 2 nap után felkunkorodott, egyszerűen fordítsd meg újabb 2 napra. Voila, kiegyenesedik. Akkor szoktam jobban odafigyelni, amikor nem a szélei kunkorodnak fel, hanem hasa nő, mert az inkább jelent feszültséget a fában. (persze csak 50% az esély, hogy ez kibukik ugye...) Ha az átfordított fa kiegyenesedik, az a másik 50% próbája. És úgy vettem észre, hogy a légszáraz fával sem ritka jelenség. Tudnék erről még többet írni, de szűken vagyok az időmmel.
Igazán feszültségmentes fát csak hasított fából lehet kigyalulni. De ugye háromméteres pallót hasítani nem piskóta dolog. (És fenyő esetében még ott a vasér, amit hasítással sem lehet kiszűrni.)Több fa van, mint asztalos!
-
jimy_l
tag
válasz #22145024 #15722 üzenetére
Köszönöm!
Örökbe kellene, megvenném nem kívánom ingen.
Akarok csináltatni a cserélhetős tengelyű asztalosmaróba, egy tengelyt amibe a patronokat tudnám tenni. Ahhoz kellene, azért lenne jó az egyforma.
De, ha más nincs akkor rendelek, a boschéktól, vagy makitáéktól.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
jimy_l
tag
Nincs valakinek felesleges 12-es patronja, anyával felsőmaróhoz?
A legjobb lenne, ha 8-as is lenne hozzá, csak, hogy egyforma legyen.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
mdk01
addikt
-
lujó55
addikt
sziasztok!
nincs valakinek kimaradt 14-15mm vastag toldásmentes borovi táblája? Kéne 4db 450x450-es lapocska, de ennyiért nem vennék meg egy egész táblát. -
mdk01
addikt
Faipar már nem megy.
Bodzát kell szedni abba sok pénz van állítólag, amit meg nem tudsz eladni abból lehet pálinkát főzni.[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
No, ma is a semmire keltem.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
jimy_l
tag
Ki keresett lamellózót ?
-
jimy_l
tag
No mi az, mindenki nyaral?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest