Új hozzászólás Aktív témák
-
Galaxy
újonc
Sziasztok!
Ide jobban illik a kérdésem.
A cégnél, ahol dolgozom, lehetőségem lenne megvásárolni leselejtezett laptopot. A legtöbb laptop Asus Vivobook es Zenbook. Egy konkrét modell van, amit kinéztem magamnak: Asus Zenbook 14 UX425EA 2021-es modell.
Főbb specifikációk: Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14" FullHD IPS kijelzőKülsőleg szép állapotban van, csak kisebb karcok vannak rajta a töltő port körül és zsanér tűnik nekem picit lazának, de még feszesen tartja a kijelzőt. Korábban nem én használtam a laptopot, így az előélete nem ismert, kb. 40 ezer forintért tudnám megvásárolni.
Leginkább netezésre, sorozat nézésre és szövegszerkesztésre használnám otthoni laptopnak, de heti rendszerességgel utazom vonaton, így nagyon praktikus lenne a 14" méret. Így 3-4 év elteltével mennyire ajánlott ez a modell?
Köszönöm a segítséget.
-
Benito187
csendes tag
Sziasztok!
Felbukkant a piacon az új Lunar Lake-el szerelt Intel® Core Ultra 5 226V procis Vivobook 14" amivel már egy ideje szemezgetek. 420.000,- Ft körül látom őket azzal a felszereltséggel amivel nekem teljesen megfelelne. (512GB ssd, 16GB ram)
Árukereső link:
[link]Normál használatra, netezésre, illetve olyan munkára használnám aminek nincs semmi különösebb gépigénye, alap office alkalmazások.
Elég jó kritikákat olvastam róla, és hogy ár/értékben mennyire jó külföldön. Gyors proci, és nagyon jó akkuidő. Az egyetlen pici negatívum számomra talán a 60hz-es képfrissítése...
Kérdésem az lenne, hogy ennyiért itthon is érvényes-e rá szerintetek a jó ár/érték, esetleg érdemes picit várni vele hogy valamivel mérséklődjön az ára, vagy van olyan zenbook vagy vivobook ami jobban megérné ebben az ársávban?
Előre is nagyon köszönöm!
-
teptep
senior tag
válasz Angalet79 #38941 üzenetére
A csatolt [képen] azt látod, hogy a gépházban és az eszközkezelőben is van egy X15 fülhallgatóm. Parancssorba beírom, hogy btpair -u. A parancssorban nem történik semmi látványos, 2 másodperc múlva visszakapom a kurzort. De ekkorra a gépházból is és az eszközkezelőből is eltűnt az X15 eszköz. Ha nálad nem működik így, akkor nincs szerencsénk. A parancs kiadásához elegendő ez az egyetlen file: [btpair.exe]
-
teptep
senior tag
válasz Pyttawrx #38937 üzenetére
Nem! Nem próbáltam! Hanem igen nagy megelégedéssel és sikeresen használtam akkor, amikor sem eltávolítani sem újra csatlakoztatni nem tudtam egy beragadt bluetooth eszközt. (Asszem akkor azért ragadt be, mert külön partíción volt egy Win10 és 11, és ugyan azon BT adapterhez lett párosítva a fejhallgató mindkét oprendszerben.) Most is ez volt a [#38923] feladat: "Milyen egyéb módon tudom eltávolítani a megjegyzett eszközöket véglegesen úgy, hogy újra csatlakozzak rájuk???"
btpair: Bluetooth device pairing utility
usage: -u Unpair remote device.
Most ismét előszedtem és teszteltem. Win11 24H2 parancssorban kiadtam a btpair -u parancsot. Szöszmötölt pár másodpercig, s majd visszadta a kurzort. És közben az eszközkezelőből és a gépházból is eltávolította a párosított bluetooth eszközöket. Szóval teszi a dolgát ahogy kell... -
HARDVERAPRÓD
válasz Angalet79 #38933 üzenetére
A WiFi és a BT egy kártya szerintem. Rakd át töröld azzal majd tedd a vissza a másikat.
A másik megoldásom meg jó ide az wifi kapcsolatokra él, azt benéztem. Még tedd meg azt hogy az eszközkezelőben a BT-t és a wifit is eltávolítod (illesztőprogit is), majd újrraindítod a géped. -
Cabaye89
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, végül win 11 ment rà. Szerencsere elfogadta win 10es kulcsot így gyorsan meglett. Ezutan mar pikk-pakk felmentek rà szoftverek.
-
teptep
senior tag
válasz Angalet79 #38923 üzenetére
https://bluetoothinstaller.com/bluetooth-command-line-tools
Parancssorban, rendszergazdai joggal: btpair.exe -u
-
teptep
senior tag
válasz Pyttawrx #38927 üzenetére
Én pedig úgy tudom, hogy a régi win7-8 kulcsokkal aktivált Win10 rendszerek nem kompatibilisek a Win11-el. A [#38920] hozzászólás szerint Ő Win10 rendszert vagy kulcsot vásárolt, és nem Win7-8 rendszerekből frissítgetett Win10-re. Az eredeti Win10 kulcsok pedig jók a Win11-nek is.
-
veterán
válasz Pyttawrx #38926 üzenetére
Nekem is volt ugyanolyan UM5401QA gépem mint neked. Eleinte Win 10-zel jelent meg, amit pedig én vettem azon már gyári 11 volt. Így igen, vannak olyan gépek amiknek mindkettő megfelel, de az új/legújabb gépeknek már nem jó a 10,
Pl Intel gépeknek 12. Gen -től, 2022-től. -
HARDVERAPRÓD
válasz cs.zs. #38921 üzenetére
Ne állítsunk már butaságokat kérlek. 2022-es gépen használtam sokáig win10-et hibátlanul, mert a win11 egy rakat egy valami.
Ami ihaz hogy vannak olyan gépek amik nem mennek win10-el, de ez nagyon kevés. Itt is van megoldás lehet.
Vélhetően ez nincs fent, vagy nem jó van fent: Intel I2C Driver, vagy BIOS-ban van elállítva vaéami, ha van ott ilyen.[ Szerkesztve ]
-
teptep
senior tag
válasz Cabaye89 #38920 üzenetére
"Feltelepítettem rá a Windows 10-et, majd nagy nehezen minden drivert."
Szia! Nem telepíthettél fel minden drivert, mert az [X1504VA Support] lapon nem is lehet csak a Win11-et kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy a gyártó nem állította össze a Win10 telepítéshez szükséges driver csomagot. Össze lehet barkácsolni, de semmi értelme, mert pár hónap múlva (októberben) megszűnik a Win10 támogatása. Tehát -ahogy javasolták is- a Win11-re van szükséged. A Win10 lícensz jó a 11-hez is. A 11-et felteheted tisztán is, illetve a jelenlegi rendszeredet is frissítheted. Ha nem akarja felkínálni a frissítést, akkor töltsd le a Win11 telepítőjét ISO formátumban a [hivatalos letöltési helyéről]. Az ISO fájlt dupla klikkel megnyitod és klikkelsz a Setup.exe telepítő alkalmazásra. Ez egy kényszerített frissítést fog végezni a rendszereden. -
xrvman
őstag
válasz Cabaye89 #38922 üzenetére
Sőt, Windows 10-ról való frissítés után, ha használtál MS fiókot a Windows 11-en, akkor esetleg az első bejelentkezés után, ha már úgyis benne vagy a telepítgetésben, egy tiszta Windows 11 nem ártana. Stabilabb lesz tőle a rendszer. Aktiválva is lesz, ha újra bejelentkezel az MS fiókba.
-
Angalet79
csendes újonc
Üdv. ASUS X550JX. A régi merevlemezt átraktam egy ugyanolyan gépbe,mert a réginek eltört a zsanérja ahol nyílik. Minden program rendszer működik. Wifi is viszont a Bluetooth nem csatlakozik a régi megjegyzett eszközökhöz és le sem lehet választani az eszközkezelőben (100szor próbáltam,ki-be kapcsoltam mindent újraindítottam, kiabáltam, lenyugodtam stb.....).... Új eszközöket enged csatlakoztatni... az illesztőprogram frissítve van!!! Tehát fizikálisan is működik és szoftveresen is! Milyen egyéb módon tudom eltávolítani a megjegyzett eszközöket véglegesen úgy, hogy újra csatlakozzak rájuk??? Nem, nem akarom újratelepíteni a windowst, nem, nem akarok új gépet!!! Megoldást szeretnék kérni csak légyszíves aki tud segíteni és nem kötekedni. Nagyon Szépen Köszönöm!
-
veterán
válasz Cabaye89 #38920 üzenetére
Szia,
2020 utáni gépekre már nem jó a w10, magad is láthatod. Folyamatosan működési hibák lesznek vele.
W11 kell rá és kész.A windows update menüben minden frissítést kapcsolj be, a speciálisban a választhatókat is, és fel fogja ajánlani a 11-re frissülést, és akkor nem kell 11 licenszet is venned.
Ennyi.
-
Cabaye89
csendes tag
Sziasztok!
Tegnapi nap során vásároltam egy ASUS Vivobook X1504VA-BQ1105 Notebook-ot.
Feltelepítettem rá a Windows 10-et, majd nagy nehezen minden drivert.Kivéve 1-et... Touch pad nem működik....
Vagyis BIOS-ban működik,de win alatt nem.Visszaolvasva másoknál is volt ez a probléma. Végigcsináltam minden lehetséges megoldást, de sajnos nem vezetett sikerre egyik sem. Beszéltem ügyfélszolgálattal, azt mondták, hogy rakjak rá win 11-et. ( hát köszi )
My Asus és társai-t felraktam, próbáltam honlapról is leszedni random drivereket ( ASUS Precision TouchPad Driver, másik asus driver, ) de semmi sem jött össze.
Windows update nem szedte le.
Az eszközkezelőben és a MyAsus-ban sem látom a touchpad drivert. Nincs letiltva semmi. Gépen nincs kikapcsolva touch pad.Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám mégis feltenni rá? Megvettem eredeti win 10-et , és most lehet hogy win 11 kell...
Köszönöm szépen!
-
-
Gigologus
újonc
Sziasztok
Van egy Asus Vivobook S14 (S5402Z) laptopom és az utóbbi időben amikor elindul benne a ventillátor egy erős kattanó hang jön ki belőle. Ebben szeretnék segítséget kérni hogy mit kellene vele csinálni? Jó ez így? Vagy pedig azonnal cserés mert tönkre fog menni? A laptopon van még garancia, tavaj májusban lett vásárolva. Előre is köszönöm a segítséget. Csatolok róla egy videót is:
https://www.youtube.com/watch?v=UaeFnXXoQH0&ab_channel=PalatinusPannon -
azbest
félisten
válasz ndomokos #38909 üzenetére
Nem prüttyög közben a hanggal a windows? A windows eseménynaplóban nincsen esetleg valami hiba jelzés (pl videodriver elkressel).
Nincs rádugva olyan külső eszköz, amin van video kimenet? (esetleg köztük akar oda-vissza váltani). A beállításoknál a képernyő frissítése Hz vagy felbontás nem váltott el valami rossz értékre?Intel video driver újratelepítése esetleg?
Valamint esetleg egy ubuntu pendriveról futtatva, hogy azon is ugrál-e a kép - ha igen, akkor hardveres probléma lehet.Esetleg a hwinfo / cpuz / gpuz mit mond a ramoknál, dual channel vagy milyen módot hisz? Bár lehet nem tudják megbízhatóan kiolvasni.
Az eszközkezelőben változott uhd-ről iris xe-re a neve vagy eredetileg is irisnek írta? Csa azért kérdem, mert írtak olyan, hogy single channel módban tán csak uhd-ként megy vagy annak mondja. De szerintem, a 12genes intel gépemen az integrált 1 csatornán is irisnek írta már, szóval zavaros.
[ Szerkesztve ]
-
ndomokos
tag
Sziasztok!
1éves ASUS Vivobook OLED S513EA-L12917 az alábbi hibát produkálja: [link] [link]
ami gyári spectől eltér, Intel Iris miatt kapott plusz egy Samsung RAM-ot.
Próbáltam régi drivert, újat, WIN11 tiszta telepítést, semmi nem segített… a hiba full random jelentkezik, van hogy simán böngészés közben, de van higy játék alt+tab Edge-re, és hiába lépek ki, akkor is megmarad a vibrálás, ugrálás, néha színekre szétesik az egész képernyő..
Intel Iris XE integrált van benne i5 1135G7-el, összesen a forrasztott 8gb + 8gb RAM-al.Mi a franc okozza ezt??? Találkozott valaki hasonlóval?
A gép garis, elvileg Fixdirect Kft. intézi az ASUS laptopokat, ha nem jövök rá, valszeg elküldöm nekik, de háthaKöszi!
[ Szerkesztve ]
-
buek1967
tag
válasz D.Dani #38907 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. A kijelző szuper, beégés nincs. Inkább csak lakásban használom, sőt leggyakrabban monitoron, asztali gépként. PWMre nem vagyok érzékeny szerencsére. A billentyűzet és a touchpad jó, talán az usb-c töltés hiánya hátrány. Illetve a natív hangja nem túl erős. Ez az ssd helye, mondjuk nem látszik, hogy lapos-e? Az ssd "vékonyságát" miből lehet tudni? Csak tesztekből vagy van erre standard adat?
Siemens SX1-el kezdtem 2005-ben
-
D.Dani
tag
válasz buek1967 #38903 üzenetére
Hello, megkérdezhetem mennyire vagy elégedett a kijelzővel? Nincs beégés, szövegek szép élesek? Fényerő szempontból szabadban nyáron árnyékban is használható?
OLED-et még nem használtam, olyanokat olvastam, hogy ha PWM-es a fényerőszabályozás, akkor arra érzékenyeknél okozthat szem-/fejfájást. Nekem inkább szöveg megjelenítésre kell, videószerkesztés ritkán.
A billentyűzete és a touchpad gondolom minőségi. -
azbest
félisten
válasz buek1967 #38903 üzenetére
Az ssd vastagsága számíthat, vagyis hogy mindkét oldalán vannak-e chipek vagy csak a felső oldalán. A régebbi fajta, nagyobb kapacitású ssd-k még két oldalasak voltak, ami nem minden laptopba fér bele, mert a slot rajta fekszik teljesen az alaplapon. Például a kingston kc3000 vastag, valsz nem férne bele. Szóval ezt érdemes megnézni a kiválasztott ssd-nél.
Samsung 990 pro belefér, 980 pro-t nem ismerem, de neten mintha azt is vékonynak mutatnák, de meg kell nézni adott kapacitásút. Ezek azért talán kissé overkillek gen3 gépbe, de meg kell nézni a kínálatot.
Gondolom a te gépedben is a laposabb slot van [link]
A másik meg a fogyasztásuk. A nagyobb teljesítményű ssd-k hajlamosabbak többet fogyasztani és ezért jobban melegedni. Ami akkor gond, ha nincs hová elvezetni. Ha hővezető gap paddal át tudja vezetni máshová, akkor ez is okés. De van ssd ami egészen hűvős úgy is, hogy nem rossz a teljesítménye sem. Péládul a vivobook-omban lévő gyári micron 2450 ssd egész jónak tűnt, bár az lehet már kifutott és talán 2TB méretben nem is volt. Nekem 990 pro került bele, de nekem gen4-es pcie van, így ki is tudom használni a sebességét és egyébként a hűtésére is figyelni kell.
Ha kifejezetten sok adatot írsz napi szinten, akkor érdemes nézni az ssd gyártó által ígért TBW vagy PBW értéket, értelem szerűen hány terabájt vagy petabájt írást ígér az élettartalma alatt. Ez manapság 2TB esetén sokszor 1200-2000 TBW vagy 1.2 - 2PBW közt van. A gyengébb képességűeknél szokott lenni kevesebb.
Ezen kívül az is számíthat hogy TLC vagy QLC fajta, a régebbi QCL változatok elég rossz sebességűek voltak és az írásmennyiség is gyengébb azokon.
Árban lehet akár iylen wd blue sn580 2TB is optimális lehet, ahogy látom 900TBW-t írnak a sebessége is tán kimaxolja a gen3-at, tlc, 5 év gari és azért mégsem olyan noname. br 50k huf körül. Nem 70 körül, mint a samsung. De persze meg kell nézni hogy stimmel-e minden paraméter, sebességteszt cikkekben mit írtak róla.
[ Szerkesztve ]
-
-
buek1967
tag
Vivobook Pro 16X OLEDem van 5800h procis. Upgradelném az ssd-t 2tb a cél. Mi lenne az optimális? Nagy méretű videók vágása a max feladat. Jó bele mindegyik 2280-s ssd? Samsung 980 pro esetleg? Vagy az már overkill? Köszönöm szépen előre is a válaszokat.
Siemens SX1-el kezdtem 2005-ben
-
D.Dani
tag
Sziasztok, ilyen gépet be lehet szerezni valahol? Asus weboldalán nem lettem okosabb...
ASUS Vivobook Pro 15 (M6500, AMD Ryzen 5000 series)
[link]
Fontos lenne a jó minőségű képernyő (szemkímélés) és billentyűzet.
IPS 350..400+ nits , nem OLED. -
azbest
félisten
válasz Hoorus #38899 üzenetére
ha jól látom, akkor abban a gépben az egyik m.2 nvme slot alatt van a wifi slot.
Nem lehet, hogy a wifi kártya antenna csatlakozása, vagy a chipseten lévő fémburkolat hozzáér az ssd-hez és zárlatot okoz?Minipécémben volt úgy, hogy kapton szalagot kellett tennem a wifi antenna csatira, amikor két oldalas m.2 ssd-t magába fogadó hűtével szerelve tettem a fölötte lévő slotba mert összeértek volna. Nálad meg a wifi kártya képe alapján nincs matrica az chipseten lévő fémkalitkán sem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Óra topik
- Star Citizen
- Kerékpárosok, bringások ide!
- World of Tanks - MMO
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- League of Legends
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10
- Asus ROG Strix G15 G513 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 9 5900HX - 8GB -512GB - Win10 PRO - RTX 3050 Ti
- HP ZBook 17 G5,17.3",FHD,i7-8850H,32GB DDR4, 512GB SSD,P2000 4GB VGA,WIN11
- Lenovo ThinkPad P52,15.6",FHD,i7-8750H,24GB DDR4,512GB SSD,P1000 4GB VGA,WIN10
- Lenovo ThinkPad P52,15.6",FHD,i7-8850H,32GB DDR4,512GB SSD,P2000 4GB VGA,WIN10