Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
TRitON
aktív tag
válasz DraXoN #75608 üzenetére
Teljesen igazad van, én is hasonló cipőben jártam, hónapokat tipródtam rajta. Aztán amikor eltűntek a 990FX alaplapok és csak ebay-ről tudtam volna rendelni 50kHUF+szállításért, akkor mondtam azt, hogy ideje váltani.
Szerintem soha egyetlen CPU/RAM/MB nem volt meg olyan sokáig, mint a mostani FX, mindig 2-3 évente vettem másikat. És ami szomorú, hogy soha annyit egyszerre PC alkatrészre nem költöttem, mint most, pedig a RAM és a GPU kivételével minden új volt, amikor megvettem. Hiába, luxuscikk lett az asztali számítógép.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
Hölgyek, urak, sajgó szívvel, de öt és fél év boldog együttéles után cserélem az FX 8320-amat. Egyszerűen nem találtam hozzá normális áron alaplapot, amiben kiélhette volna magát.
Ha bárkinek segítségre, tanácsra lenne szüksége, privátban is keressen bátran, eléggé jól sikerült kiismerni a lelki világát.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75506 üzenetére
Az, hogy a borda hideg, sajnos nem jelenti, hogy az alatta lévő félvezetők is hidegek.
Ugyanis ezek a FET-ek a "kommersz" (nagyjából mindegyik) alaplapokon műanyag tokosak, a tok tetején fém hűtőfelület nélkül. A hűtőbordát pedig a műanyag tok tetejére szorítják rá.
Tegyük fel, hogy a procid ~150W-ot fűt el 4GHz-en, 1.4V-os core fesszel. Ez ugye, mivel P = U x I, P = 150W, U = 1.4V, így I = 107A; kerekítsünk, legyen 100A (a maradék 7-et megeszi az NB). Ez oszlik négyfelé (a négy Vcore fázis között), vagyis fázisonként nagyságrendileg 25A. Ez átfolyik egy olyan félvezetőn, aminek 5-10mOhm a soros ellenállása (RDSon paraméter). MOSFET-enként így Pmos = I^2 x RDSon = min. 3.1W, ami a négy fázisra már 12.5W. Ekkora teljesítményre az a képen látható kis néhány lamellás borda... Édeskevés. Félre ne értsd, nem csak a te alaplapodon, hanem a felső kategóriás csúcs lapokon kívül mindegyiken. És ezek a félvezetők valószínűleg nem is a borda, hanem inkább az alaplap felé hűlnek, mivel oda forrasztva vannak (lásd a képeket az alábbi linken).
CPT.Pirk blogján találsz néhány képet egy ilyen 4+1 fázisú lapról, benne egy húzott FX-ről...Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75508 üzenetére
Szerintem ezzel az alaplappal örülj, hogy a 4GHz meglett... Nekem egy 8+2 fázisú alaplappal (Gigabyte GA-MA970A-UD3) megy maximum 4.2GHz-et a 8320, mert egyszerűen túlmelegszik a VRM és ugyan nem kapcsol le és az órajelet sem veszi vissza, de irdatlanul meleg és nem merem hosszú távon használni.
A te alaplapodon 4+1 fázis van. A fázisok számával csökken a CPU-t villannyal ellátó kapcsolóüzemű tápegységben (VRM) lévő félvezetők disszipációja, vagyis minél több fázis van, annál kevesebbetz fűt.
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75494 üzenetére
Támogatom, a 2GB-os modult vedd ki, bár ha SC konfigban van, akkor sztem nem sok vizet zavar. Hozzá kell tenni, hogy különböző típusú/márkájú/sebességű modulokat egymás mellé pakolni erősen ellenjavallt.
Fogadd meg az előttem szóló kolléga tanácsait, tudja mit beszél.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75494 üzenetére
Az ábrán 2 függőleges tengely van, bal oldalon a hőmérséklet, bordó felirattal, jobb oldalon a CPU kihasználtsága zöld felirattal. A bordó grafikon a bal oldali, a zöld pedig a jobb oldali tengelyhez tartozik. A vízszintes tengelyen az idő van. Eszerint olvasd le.
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75486 üzenetére
A 6GB RAM hogyan jön össze pontosan, milyen modulokból és milyen elosztásban?
Dual, oder Single Channel? Milyen frekire van beállítva?
A 20x200-ból hogyan lesz 3700MHz?
Szerintem a referencia órajelet ne piszkáld, mert megy vele minden (pl. a RAM is), csak a szorzóval játssz.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz erer1000 #75484 üzenetére
Anno azért vettem meg az AM3+ lapot a megjelenés után nem sokkal, mert az volt az ígéret, hogy lesz bele processzor később is. Sajnos nem lett.
Volt itt a PH!-n C-t-C összehasonlítás a Llano-Bulldozer-Piledriver-Steamroller-Excavator magok között, az Excavator sok esetben elérte a Llano értékeit. Ha ezt az akkori 28nm-en megcsinálták volna 4 modulos kivitelben, 4GHz körüli alap és 4.2-3-4GHz-es boost órajellel, szerintem versenyképes termék lett volna belőle.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75475 üzenetére
Abban igazad van, hogy a 3 modul (6 integer mag) miatt a CLK és a logika nem fogyaszt, de tudtommal a szubsztrát nincs leválasztva, szóval a szivárgás a teljes lapkára értendő. Tehát a feszültség emelésével a szivárgási áram ugyanúgy növekszik, mint egy teljes funkcionalitású, 83XX modellnél, ráadásul exponenciálisan.
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75235 üzenetére
Meg is van a megoldás. Állítsd vissza a procit defaultra, indítsd el a P95-öt, 10-15 perc múlva olvasd le a fogyasztást. Utána állítsd be az OC-t, ugyanúgy 15 perc múlva olvasd le a fogyasztást. Ugye azt tudjuk, hogy alapon max. 125W lehet a CPU disszipáció. A növekményt egyszerűen hozzá kell adni, illetve a linkelt adatlap alapján el lehet osztani a CPU és a VRM között.
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75233 üzenetére
Akkor kicsit pontosítok is.
-5W +1db HDD, -5W 2db DDR3 (ez kimaradt); az SSD és az ODD idle fogyasztása elhanyagolható.
Illetve, például ez alapján azért az áram növekedésével igen nagy mértékben csökken a VRM hatásfoka, a 85% optimista becslés volt, OC mellett inkább 80% lesz az (NB+Vcore kombinálva); így már mindjárt 170W az a 190. Viszont ez nekem még mindig brutál soknak tűnik ezen a frekin, ilyen alacsony Vcore-ral. Mennyi a processzor gyári core feszültsége, tehát amire a TDP meg van adva 3.5GHz-en?Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75223 üzenetére
A te esetedben: alaplap ~20W, GPU ~10W, vinyó 5W/db (nem tudom mennyi van; 1-gyel számolok), hűtés minimum 10W, így mindjárt csak 260W ami a prociba megy, veszteségekkel együtt. A tápegység hatásfoka maximum 85%, ilyen áramok (100A+) mellett a VRM is 80-85% lehet (magam is terveztem AMD procihoz VRM-et, igaz, hogy csak igen kis fogyasztásra... ), ez azt jelenti, hogy ha mindkét hatásfokot 85%-osnak választjuk, a processzorod 260 x 0.85 x 0.85 = ~190W-ot fogyaszt.
Esetemben, ha abból indulunk ki, hogy worst case 3.5GHz-en fogyaszt 125W-ot 100%-os terhelés esetén és feltételezzük (jó közelítéssel, [link] alapján), hogy az órajellel lineárisan, a feszültséggel pedig négyzetesen nő a fogyasztás (legrosszabb esetben), akkor 4.2GHz-en ~150W a disszipáció maximum, 4.5GHz-en pedig (1.38 helyett 1.44V-os Vcore-ral) ~175W... Legalábbis ennyinek kellene lennie az elmélet szerint.
DE:
A kupak termikus ellenállása ~0.1K/W, vagyis 1W plusz teljesítmény esetén 0.1°C-kal lesz magasabb a szilícium hőmérséklete. Namármost, tegnap megnéztem, hogy nyitott házzal, 24°C-os ambient temp. és 32°C-os visszirányú hűtőközeg hőmérséklet esetén 4.2GHz-en 47°C volt az állandósult CPU hőmérséklet. A hűtőközeg és a die temp alapján egyébként 4.2GHz-re valóban 150W adódik. 4.5GHz-en viszont már 53°C lett az állandó die temp, ami azt jelenti, hogy a 4.2GHz-hez képest 60W-tal többet fogyasztott a processzor; innen jött az a ~200W.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz TRitON #75221 üzenetére
Nu. 4.5GHz, 1.425V Vcore mellett, Extreme LLC-vel 1.44V-ot kap a proci. A P95 kb. 5 perc futás után hibát jelez. Ezen a frekin, ilyen Vcore mellett becsléseim szerint ~200W lehet a fogyasztása; ez az alaplap ezt már nem tudja kiszolgálni (tekintve hogy a 220W-os két FX processzor pl. nincs benne a támogatási listában, ebből arra következtetek, hogy kb. itt lehet a vége). A VRM pár másodperc után tűzforró. Szóval ajánljatok alaplapokat léccilécci.
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75212 üzenetére
Lehet, hogy este kipróbálom egy kicsit szigorúbb venti vezérléssel, hátha kiszellőzik rendesen. Mióta az új házat megvettem, csak 4.2GHz-en használtam.
NB tuningra van valami tippetek? Anno (évekkel ezelőtt) próbálkoztam vele, de ha az NB szorzót emeltem, nem bootolt be rendesen a Windóz. Ha a Ref. CLK-t emeltem, magasabb frekire is fel tudtam menni vele; érdekes. NB fesz minimális emelésére is brutális melegedéssel reagált.
Mi az az NB clock, ameddig szerintetek ésszerű keretek között érdemes elmenni? Mennyire érdemes az NB feszültséggel játszani?Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz jokeph #75211 üzenetére
Eredetileg 1080-at vagy Vega 64-et akartam venni... Aztán megláttam hogy 200k+ért mennek használtan. Ezután lett a 1070 125k-ért. Amúgy ha eltekintünk a botrányos energiahatékonyságtól, 4K-ban mindenhol egész jól szerepeltek az FX-ek. Főleg a korukhoz képest.
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75208 üzenetére
A ház hátuljában lévő venti elvileg mozgatja ott a levegőt, de 3-4 perc alatt így is 80°C körülre melegszik full terhelésen, @4.2GHz (CAT telefon infrakamerájával mértük, a ház oldallapjának levétele után közvetlenül). 4.5-ön nem néztem a pontos hőmérsékletet, de 5 perc full terhelés után a VRM kondik olyan melegek voltak, hogy sistergett rajtuk az ujjam. Félvezetőnél-tekercsnél ez még elmegy, de az ELKO ezt nagyon nem szereti.
A házam hűtése úgy van megoldva, hogy a vízhűtés 2db 12cm-es ventije a házból felfelé-kifelé fúj, van egy 12cm-es ventilátor hátul (kifelé) és egy alul (szintén kifelé). Minden ventilátor fordulatszám-szabályozott, a CPU hőmérsékletétől függ a forgási sebességük. A manuális hűtési házirend szerint nem állnak le soha, 30% az alap fordulatszám 40°C-ig és 60°C-os CPU hőmérséklet esetén érik el a 100%-ot.
Zavar továbbá az is, hogy az alaplapi NB hűtőbordája is 80°C-os (terheléstől függetlenül). Minden hűtés súlyosan alul van méretezve... Vagy csak a CPU hűtő állandó légkavarása hiányzik mindennek.
Bőségesen. Főleg WOT-ot játszom, full grafikán 50FPS alá nem nagyon megy soha; ha átlagot kéne mondanom, 58-ra tippelnék. A sztorihoz mondjuk az is hozzá tartozik, hogy a GPU is 1.8GHz-en megy.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
Sziasztok!
Ahogy az a profilomban is látható, egy FX 8320-at használok már több mint 5 éve, a gyári 3.5GHz helyett fix 4.2GHz-en. Ment a proci 4.5-ön is, de ott a gyári 1.4V helyett már 1.45V kellett neki. Vízhűtesem van, a processzor hőmérséklet sosem volt issue, de az alaplapi (GA-MA970A-UD3) VRM iszonyatosan melegedett. 8+2 fázis van rajta egy kis bordával.
Mivel 4K-ban játszom (ha játszom) most már, egy darabig nem tervezem lecserélni, viszont szeretném belőle kihozni amit lehet. Milyen alaplapot tudtok ajánlani hozzá?Köszönöm!
-
TRitON
aktív tag
Sziasztok,
Egy FX8320-am van, amit jelenleg turbo nélkül használok 4,2 GHz-en alapfeszen (1,4 V) egy Gigabyte GA-970A-UD3 alaplapban, Cooler Master Hyper TX3 hűtővel és 500 W-os (2008-as évjáratú) Chieftec táppal. További jelentős fogyasztó a gépben egy 6970-es Radeon videokártya.
Mivel a hűtő és a táp is eléggé sovány (probléma is volt már belőle; azért csak 4,2 GHz-en megy a proci, mert 4,5 GHz-en CPU+VGA stress testnél sikerült már áramkorlátba vinni a tápot...), szeretnék beruházni valami komolyabbra. A kérdéseim a következők:
- Az alaplapommal milyen eredményekre számíthatok? Mennyit bír a tápellátása?
- A fenti pontot figyelembe véve milyen hűtőt vegyek? Elég egy izmosabb légkavaró, vagy érdemes beruháznom egy vízhűtésre (200 W+ teljesítményfelvételhez nem árt...)?
- Szintén a fenti pontokat figyelembe véve milyen teljesítmény-kategóriájú tápegységet válasszak?Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- Tőzsde és gazdaság
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Asszociációs játék. :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest