Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fbeni91
tag
válasz belaazallat #75499 üzenetére
alap beállításon. alap dolgokkal,, ami érdekes 20x szorzó 200mhz tehát 4ghz-n ketyeg.. :/ mind ezt auto beállításon. és igen totál stabíl a gép. soha semmi gondja nincs. :/
-
belaazallat
addikt
válasz fbeni91 #75497 üzenetére
"Szia. ha buta választ kapok persze hogy bele kötök. :/ "
erre írnék egy viccet:
Közlekedési hírek:
- Figyelem! Az M7-esen autózók figyelmét szeretnénk felhívni, hogy legyenek óvatosak, mert egy őrült a forgalommal szemben autózik Budapest felé.
Kovács épp az autópályán hallgatja a felhívást, majd felcsattan:
- Hogy-hogy egy? Mind az!!!Szóval, ha meg tudod ítélni, hogy buta választ kaptál, akkor nincs is szükséged segítségre.
Tesztre IBT, Prime 95 hőfok monitorozásra HWinfo progit szoktuk használni. Azért ezeket mert ezeknek ismerjük a működését, hibákból, egyéb adatokból következtetni tudunk mi lehet a probléma.
Nem kötelező ezekkel, de ha segítséget szeretnél, akkor ezekkel a program eredményekkel hamarabb kapsz.
Alapfeszültségen, alapbeállításokkal stabil a gép?
[ Szerkesztve ]
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75494 üzenetére
Támogatom, a 2GB-os modult vedd ki, bár ha SC konfigban van, akkor sztem nem sok vizet zavar. Hozzá kell tenni, hogy különböző típusú/márkájú/sebességű modulokat egymás mellé pakolni erősen ellenjavallt.
Fogadd meg az előttem szóló kolléga tanácsait, tudja mit beszél.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
fbeni91
tag
válasz belaazallat #75495 üzenetére
Szia. ha buta választ kapok persze hogy bele kötök. :/
Kolink KL-C850 táp.
az első képen lévő progival. illetve az occt progival amivel tesztelem is. illetve core temp progival. naggyából mind a 3 progi ugyan azt a hőt mutatja.
próbáltam 1 memória modullal is. :/
turbo és apm ki van kapcsolva.
gépházon nincs fent az oldal lap.
fet sort külön ventivel hűtöm. nem mondanám túl melegnek teszt közben.
-
TRitON
aktív tag
Az ábrán 2 függőleges tengely van, bal oldalon a hőmérséklet, bordó felirattal, jobb oldalon a CPU kihasználtsága zöld felirattal. A bordó grafikon a bal oldali, a zöld pedig a jobb oldali tengelyhez tartozik. A vízszintes tengelyen az idő van. Eszerint olvasd le.
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
belaazallat
addikt
Hali!
Segítséget kértél, kaptál két választ a problémádra, az egyikbe belekötsz.
Azért nem tuningolunk szoftverrel, mert ha hibásan fut, valamit elállíthat, nehezebb nyomon követni. Másképp fogalmazva +1 hibaforrás.
Az új táp milyen márkájú?
Milyen programmal méred a hőfokot, mivel teszteled a procit?
Tuningot próbáld először 1 memória modullal.
Turbo és az APM ki van kapcsolva? Elég szellős a ház? Az alaplapon lévő fesz szabályozók rá vannak kötve a a vízkörre? Ha nem rakj föléjük egy ventit.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
tankraid
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75475 üzenetére
Klassz. Nagyon köszönöm! Majd nekiesek...
Hűtéssel nem lesz szerintem gond. Elől löki be két 14es hátul meg felül kettő húzza ki. (fenti a proci hűtőről szívja le) CPU-n meg egy Scythe Katana 4-van. (nem is emlékszem olyanra, hogy terhelés alatt is akár 40-50 fölé ment volna. átlag 35-40-en van /normál szoba hőmérséklet mellett)[ Szerkesztve ]
-
fbeni91
tag
válasz TRitON #75490 üzenetére
4+2gb jelenleg.
hogy dual vagy szingle azt nem tudom sajnos. :/ bocsi ha butaságot írok!
jogos 20x200 4ghzviszont a tuningot az asrock extreme tuning utility progival próbálom. :/
elvileg ha be állítom 4.2ghz-re és a feszt 1.4125-re akkor stabilnak kellene lennie. de nem. sőt 1.4250-re akkor sem stabíl.. se 200 helyett 210... se 20x helyet 21x....
-
TRitON
aktív tag
válasz fbeni91 #75486 üzenetére
A 6GB RAM hogyan jön össze pontosan, milyen modulokból és milyen elosztásban?
Dual, oder Single Channel? Milyen frekire van beállítva?
A 20x200-ból hogyan lesz 3700MHz?
Szerintem a referencia órajelet ne piszkáld, mert megy vele minden (pl. a RAM is), csak a szorzóval játssz.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
TRitON
aktív tag
válasz erer1000 #75484 üzenetére
Anno azért vettem meg az AM3+ lapot a megjelenés után nem sokkal, mert az volt az ígéret, hogy lesz bele processzor később is. Sajnos nem lett.
Volt itt a PH!-n C-t-C összehasonlítás a Llano-Bulldozer-Piledriver-Steamroller-Excavator magok között, az Excavator sok esetben elérte a Llano értékeit. Ha ezt az akkori 28nm-en megcsinálták volna 4 modulos kivitelben, 4GHz körüli alap és 4.2-3-4GHz-es boost órajellel, szerintem versenyképes termék lett volna belőle.Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
fbeni91
tag
Sziasztok. Lehet 100x kerdeztek már. Bocsi előre is!!
Asrock fx 990 extreme 3.
Fx 8320
6gb ddr3 1600mhz
Új 850w 80+ táp
Msi hd 7770
500gb hdd
Vízhűtés 55 foknal soha nem melegebb a proci.Problemam lenne az oc témában! Felesleges tudom. De csak meg szeretném tudni mit tud nallam stabilan.
Cpu fesz. 1.4
Cpu ratio 20x
2
3700mhz
Nahh most ha 21x emelem mast nem piszkalok stressz teszten bukik. Ha a 200mhz emelem 210-re. Bukik..
Ha 21x 1.4125 bukik. Ha 210mhz 1.4125 bukik. Vagy kék halál... Akar mit csinálok.... Kevés lenne az 1.4125 vcore?
Illetve a stressz tesztem 30 masodpercen belül bukik.Ha valamit rosszúl irtam bocsi.
Sosem volt gondom amd oc-val.. De ez ki fogott rajtam... :/
-
DraXoN
addikt
válasz erer1000 #75484 üzenetére
a jelenlegi 14nm-en se ért volna el szerintem sokkal magasabb órajelet, az a technika nem magas órajelhez készült (samsungtól van, mobiltelefon chiphez tervezett "kis fogyasztású" technika).. 7nm-en ezért lehet jobb a ryzen órajele, az már kimondottan nagy teljesítményű csipekhez készül.
De az excavator tényleg kár, hogy nem jött ki. az utolsó sorozat 4 magos bulldozer alapú cpuk kb. azonos órajelen az első generációs 6 magosok szintjét hozzák teljesítményben.. vagyis egy 8 magos példány belőle azért lépett volna előre kicsit.
De nem érte meg "továbbfejleszteni" ezt az architektúrát.. valószínű kiszámolták, hogy nem térülne meg, mert az akkori programokkal nem futott éppen fényesen. Mostanában már kicsit könnyebb kihasználni (még ha gyök2vel is, de jelennek meg szép lassan a többszálú programok/játékok)... Jó pár nagy kiadó úgy döntött, hogy felszámolja a régi 10-15 éves, foltozgatott motorját, hogy jobban kihasználhassák az új CPU-kban levő lehetőségeket, így ténylegesen jöhetnek a több magot használó játékok... csak legyen jó tartalom amit érdemes is megvenni (és legyen ideje az embernek játszani)...
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
erer1000
őstag
-
erer1000
őstag
válasz DraXoN #75481 üzenetére
én is ebben bíztam. nem tudom szerencse-e, és éppen kifogtam egy egész pofásat, vagy végére egész jó lett a gyártás, de 8350@4,1 és 1,2V-on áll stabilan IBT 10kör very high alatt
[ Szerkesztve ]
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
DraXoN
addikt
válasz CPT.Pirk #75480 üzenetére
Az én 8320am is menne még 4.3 felett (ott gyári értéken megy, igaz a 6200asom ott jobb volt az a gyári feszt -0.1V-al visszavéve is ment 4.3mon).. Na de, 4.5ön stabilnak tűnt az enyém 1.4en, de nem bírtam hűvösen tartani, így nem futtattam végig a tesztet.. komolyabb hűtő kéne, így maradt 4.3mon...
Mondjuk használtan vettem a 8320at (mikor tavasszal hirtelen beesett pár példány ára, lecsaptam egyre).
Ami viszont átfutott a fejemben, hogy a most még új példányok vajon a boltokban valószínű már kései szériások.. azok vajon hogy szerepelnek? Mert ügye tudjuk, hogy idővel javul a minőség... pl. korai ryzen 1eknél szerencse kellett még a 3.9hez is, a késeieknél elvileg jóval gyakrabban felbukkan egy-egy 4.1-et is elbíró példány..[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz TRitON #75478 üzenetére
Értem a felvetésed lényegét, de a fizikai megoldást nem tudom, hogy belül hogyan iktatták ki 1 modult.
Mondjuk a 4 modulos FX-ek között is van ami megy 4.6GHz-en vagy fölötte, de ez már szerencse kérdése. 1.4V és felette kell már hozzá. Ami nekem volt, az 1.4V mellett "csak" 4.3-at tudott, pedig elég bitang léghűtés volt rajta.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
TRitON
aktív tag
válasz CPT.Pirk #75475 üzenetére
Abban igazad van, hogy a 3 modul (6 integer mag) miatt a CLK és a logika nem fogyaszt, de tudtommal a szubsztrát nincs leválasztva, szóval a szivárgás a teljes lapkára értendő. Tehát a feszültség emelésével a szivárgási áram ugyanúgy növekszik, mint egy teljes funkcionalitású, 83XX modellnél, ráadásul exponenciálisan.
Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...
-
Dark KillerX
addikt
válasz tankraid #75468 üzenetére
Szia!
Én egy 6GB-os 1060-at hajtok a 4,3Ghz-es 6300-al, és azt mondhatom elég jól meghajta.Ahol úgy érzem kevés a CPU-m, ott legfeljebb a DSR segítségével 1440P-re rakom, és a CPU limit meg is van oldva.
Persze ezektől eltekintve vannak rosszul optimalizált játékok, de úgy összesgében, ha vga-t cserélsz, és meghúzod a procid, jó ideig még ki fog szolgálni a géped.
[ Szerkesztve ]
-
erer1000
őstag
válasz Habugi #75474 üzenetére
+ az se mindegy milyen játék az
minecraft windows 10 edition már rendesen skálázódik 8 magra, DX12, stb (ez már nem a régi java-s verzió)se GPU se CPU limit sincs ott 1050Ti-al 4k maxon hogy 60FPS legyen
de mint minden, ez is nagyon erősen játék, és motor függő.
8350meg 40-60% közt mozog, akkor megy 100 ra ha új pálya részleteket kell legenerálni, de szál miatt az is elég gyorsan megvan.
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tankraid #75470 üzenetére
Lényegében annyi a tuning, hogy emeled a szorzót annyival, hogy 100MHz-el nagyobb legyen az órajel és ha instabilitást érzékelsz, akkor emelsz egy kis feszültséget is. Ha megvan a stabil helyzet, akkor meg mész tovább az emeléssel.
A stabilitást az Intel Burn Tool (IBT) "high" tesztjével tudod nézni Windows alatt, ha lemegy a 10 kör hiba nélkül, akkor oké. Mellé célszerű a hwinfo progit elindítani, az mutatja a hőmérsékleteket. Addig nyugodtan húzhatod, amíg IBT alatt 80 fokig nem megy fel. Egy rendes hűtővel ez így saccra akár 4.5GHz is lehet, mert a tied "csak" 6 modulos.
Ezek a procik kifejezetten megindulnak 4GHz felett, érdemes egy kis időt rászánni. Ráadásul szorzózár mentesek, így minden más komponenstől függetlenül lehet tuningolni a procit.Ha csak egy oprendszer van a gépen, akkor célszerű egy pendriveról bootoló Linuxot használni arra, hogy egy újabb beállítást letesztelj vele, mielőtt a rendes oprendszeredet elindítod. Ha a live rendszer be tudott bootolni, akkor valszeg a rendes is be fog. Win alatt pl. a Rufus simán csinál neked ilyen live képes pendriveot, pl. egy Linux Mint iso-ból.
Egy dologra kell figyelni, hogy a proci melletti wrm rész hűtőbordáit érje némi légáramlat, vagyis legyen rendben a gépház szellőzése.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Habugi
addikt
válasz DraXoN #75473 üzenetére
Minél magasabb felbontásban játszol, annál kisebb mértékben van jelen a "kihajcsa-e" téma, nem csak az FX-ek esetében hanem minden CPU-ra vetítve.
Teszem azt adott VGA-val, legyen mondjuk egy 1060as, adott (kimondottan rossz szálkezelésű) játékban erős CPU limited van az FX miatt 1080p/FHD-ben, DSR-el felváltasz 1440p-re és/vagy natív WQHD/1440p monitorra váltasz, nagyban csökkenni fog a CPU limit mértéke és/vagy teljesen meg is szűnik.
Ezért is van az, hogy pl 4K-s játékhoz akár egy 1080Ti-t is odarakhatsz az FX mellé, minimális lesz a CPU limit, sőt, könnyen lehet hogy semennyi, még egy "régi", 2magos i3 mellett shem.
[ Szerkesztve ]
..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...
-
DraXoN
addikt
válasz tankraid #75472 üzenetére
még egy kis off a VGAhoz,
elfelejtettem megemlíteni az Nvidiát, ami hasonló teljesítmény szintem az 1060 és 970-et adja.. főleg utóbbi lehet érdekes mivel az olcsóbb 1060nak csak 3GB-ramja van (a mostani kártyámnak is ennyi van, és az újabb játékok.. bizony éhesek), a 970nek 4GB, teljesítményben kb. azonosak, viszont 970 úgy 10%al kisebb átlagáron cserél gazdát az aprón..
de ezen kártyáknál is számítok némi áresésre, bár talán nem akkorára mint az amd oldalon (azok kb. ezt a teljesítményt hozzák, de többnyire valamivel drágábbak).
Ezek szerintem még olyan videó kártyák amit az FX procik ki tudnak hajtani az esetek többségében, de e felé menni szerintem ezzel a platformmal nem érdemes.
Tehát összeszedve: AMD RX 470/480/570/580, Nvidia GTX 970/1060
én ezek között keresnék erősebb kártyát..illetve van még a 290/390-es radeon, de azok fogyasztása... ha a fogyasztás nem zavar és táppal bírja az ember, akkor azok is jók lehetnek...
[ Szerkesztve ]
-
tankraid
aktív tag
válasz DraXoN #75471 üzenetére
wow, thx. poén most néztem, hogy ezt a proci - alaplap kombót még 2014 dobtam össze és mikor kérdeztem alaplap cserének is van-e éertelme ott is azt mondták, hogy nem sok. (csak ugye nyilván egy fullos csere de az meg nem kell azért ahhoz amit én nyomok) #elégedettvevő . Moatani cuccok ajánlásit is itt kaptam amúgy. THX!
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
Nekem egy 8320al szerelt gép van, egy R9 280 (sima) társaságában, a processzor 4.3Ghz-en jár.
A videó kártyám ha 10%erősebb a tiédnél (bár vagy 2x annyit eszik).
A legtöbb esetben modern címeknél simán VGA limitem van.. Egy pár hónapja még egy FX6200 mellett teljesített szolgálatot (az 4.5Ghz-en ment), csak olyan játékokban lett gyorsabb ahol minden mag ki van használva (nem sokban, és ott is pár százalékkal).. Egyértelműen a VGA fogy el.
Viszont a CPU melegebb, a CM Hyper 212+ értelmes hőfokon csak 200MHz-el alacsonyabb órajelen tudja tartani (azaz jobban fűtene, de visszavéve kicsit már "kb. egál").Lehetne még pár százalékot kiszedni Ryzennel a kártyából az esetemben is, de ha nem teljes platformot cserélnék egy 470/570 kártyával jobban járnék + szerezhető teljesítmény szempontjából.. Bár sok modernebb játékban a CPU is már 70-80% körül jár (így benne sincs sok tartalék). Kíváncsiságból lehet még meglépek majd egy Rx 470/480/570/580 -körüli fejlesztést.. most fog sok felszabadulni, hogy a bányászláz elmúlik, pluszban jön az új nvidia generáció, ami színtény nyom egy árat lefelé az elképzeléseim szerint, így ha egy 470et belehet majd szerezni 30K körül, akkor lehet meglépem (már elő-előfordul a hardveraprón 35-40k környékén.. de ha nem vagy szemfüles és pont fogod meg 1 óra alatt elviszik (akár házhoz menve)... persze ezek ex bányász kártyák, így lehet benne rizikó ha szar volt a hűtése az előélete folyamán)... Egyenlőre sok ex bányász kicsivel az új kártya ára alatt próbálja eladni a sajátját... (a kis naivak)
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Inkább a procit húznám fix 4GHz fölé, annak talán több értelme lenne mint venni egy másikat. 4.3..4.5GHz egy jobb hűtővel valszeg simán kihozható belőle.
Hasonló vga alatt cseréltem ki a gépet Ryzenre, de a játékok többségében nem lett FPS növekedés, csak a minimum fps-ek javultak valamennyit. Igaz, ott egy húzott 8320 volt a gépben. Egyéb programokban viszont baromi nagy előrelépés lett a Ryzen. [részletek]Szóval most tuningolnám a meglévő procit (azzal a lappal lehet is), majd ha megvan a lóvé akkor az egész gépet cserélném Ryzenre a helyedben.
[ Szerkesztve ]
-
tankraid
aktív tag
Sziasztok!
Alábbi vasat hajtom:
Asus M5A97 EVO R2.0
AMD FX-6300 (Scythe Katana 4)
Asus Strix RX-560 4Gb DDR5
Kingston HyperX Blu 16GB DDR3 1600MHz
XFX PRO 550WDe elég lassúnak érzem már. Érdemes procit egy 8300-ra cserélni? Esetleg vidi kártya miatt?
Húzni nem akarom, game, film meg PS megy többnyire.Segítségeteket előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
slett27
addikt
válasz Phophilius #75458 üzenetére
Nekem volt hasonló problémám. Gép szétszed, összerak és működik. Valami kontakt lehetett de ne kérdezd hogyan mikor egy helyben volt a gép. Próbáld meg.
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
DraXoN
addikt
válasz jokeph #75465 üzenetére
Az újabb programok már egész jók, és meg-meg csillan az eredetileg tervezett "erő" ... persze a fogyasztás attól még nem lesz jobb, de a teljesítmény helyére kerül. Nagy ritkán a kortárs i7 szintjére (bár többnyire inkább csak i5re)...
-
nagyúr
válasz M0ng00se #75464 üzenetére
Sajnos, valódi a probléma, a modulos felépitést nem minden program "kedveli", azaz nem tudja kihasználni rendesen, ezért gyengének tűnik az FX a Phenom II mellett.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Phophilius #75461 üzenetére
1708 az a legutolsó bios ahhoz a laphoz, azzal megy minden. Viszont inkább 8 modulos FX-et tennék be mint 6 modulost, ha már új proci kell, mert különben lehet több esetben is visszalépésnek fogod érezni a valós 6 magos Phenom2-höz képest. (a modulos felépítés egyes részei közösek, ami nem minden programnak fekszik)
szerk:
Számgép bontó szokott lenni minden városban, ott tuti meg tudsz beszélni egy kipróbálási lehetőséget valami jelképes összegért szerintem.DraXoN: egyetértek, nekem is inkább az alaplap a gyanús.
[ Szerkesztve ]
-
Phophilius
csendes tag
válasz DraXoN #75460 üzenetére
Panelba lakom szóval a meleg ilyenkor sokszor elviselhetetlen, mostanában nem néztem a hőfokokat, de régebben hasonló kánikulában is 52-55 fok főlé nem nagyon ment még játék közben sem. Most meg csak a net ment mikor beadta a kulcsot. Elemet kicseréltem nincs változás. Húzni nem húztam semmit. Minden gyári értéken volt. A bios is gyári legalább is én nem frissítettem 1708 as biost ír az asus amivel kijött. (A mostani 6 magos fx procik sem mennek el ezzel a biossal????) Nem rajongok a bios frissîtéssel mert az előző akkor még jó kis lapom végét a biosz frissítés jelentette, de ha elkerülhetetlen a 6 magosokhoz akkor sajna ugy látom meg van kötve a kezem. Előzö hozzászolónak: Egy olcsó athlon procit még talán fel tudnék hajtani de másik alaplapot h, hogy honnan tudnék szerezni arról fogalmam sincs.
Jah most görgetem vissza... Elvileg akkor újabb biosz van a gépen mint amitt alább îrtak, szóval a 8 magos is el kell hogy menjen ezzel a biosz számmal???!!!
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
Talán hülyén, hangzik, de próbáltál elemet cserélni (újra)?
... vannak alaplapok amik ilyen viselkedéssel reagálják le azt ha lemerül.. (szerintem direkt)
De egyébként kb 90%-ban az alaplap szokott a hibás lenni a két komponens közül (hacsak nem volt húzva a proci, és lett valamiért elégtelen a hűtés időközben, vagy szállt el a vrm hasonló okokból).
CPT.Pirk:
Csak óvatosan, nagyobb eséllyel az alaplap lehet a hibás (ha valami rossz), ilyen esetben ha az, akkor könnyen "megehet" egy belepróbált cpu-t is akár.
Inkább a CPU-t próbálnám ki másik alaplapban, kisebb a rizikó.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A lap megfelelő 8 modulos FX procihoz, de csak a 1604-es biostól felfelé. Ha korábbi van a lapon, akkor egy régebbi procival életre kell keltened és le kell frissítened.
Egy FX8350-et ha beleraksz, az még elég lesz egy ideig.
szerk:
A hibás alkatrészt így megtippelni viszont nehéz, mert a cpu hibára is van csipogás... Ki kell próbálni a lapot egy másik procival. Keress valami filléres Athlon procit az aprón, vagy valami pc bontóban.[ Szerkesztve ]
-
Phophilius
csendes tag
Szaisztok! Segítségre lenne szükségre. Mikor összeraktam a pc-m akkor még eléggé képben voltam, de az elmúlt 6-7 évben sajnos nem tudtam figyelemmel kísérni a hardverek fejlődését.
A napokban beadta az unalmast a konfig:ColerMaster gx 450w
Asus M5a99x evo
Amd phenom II x6 1090t
Asus eah 5750 1gd
2x kingmax ddr3 1333 2gb
Proci közérzetért pedig egy Asus amazing axe square hűtő felel...Több okból is a proci tünik bünösnek:
1. Az alaplapi cpu led, bekapcsolás után folyamatosan pirosan világít.
2. Se kép se hang.
3. Nincs hibakód csipogás sem.
4. Bármely periféria vagy táp csati lehúzásánál sincs semmi változás. (Ram, vga-t is bele értve, sőt még a procit is)
5. Az elem kivétele és teljes áramtalanítás után sincs változás.Az első kérdésem az lenne hogy Ti szerintetek a proci a bűnbak vagy netán az alaplap????
A második pedig ha a cpu a hibás akkor az fx sorozatból akár a 8 magos 3,5- 4 Ghz körüli cpu is bele mehet ebbe a configba?
20- 26 körül nézegettem ezeket a procikat. Nem akarok most nagyon sokat rákölteni a gépre, még 2-3 évet elzakatol az nekem tökéletes, aztán majd egy full generál jön.
Idő hiánya miatt javában szinte csak netezek a gépen, meg árajánlatokat készítek.
Elöre is köszi a tanácsokat. -
BlindMind
tag
válasz M0ng00se #75455 üzenetére
Ezt pont én is néztem a napokban (tulajként érint a dolog)..
Akinek meglenne nem pakolná valahova fel újra!? KösziASUS Crosshair V Formula Z FX990, BIOS Mod with Samsung EVO960 M2 SSD + FX8350 , NOCTUA NH-D15, 4x4GB DDR3 G.SKill Ripjaw Z 2400MHz C10, ASUS GTX 1060 6GB, Seasonic F. Platinum 650PX , SilverStone Temjin SST-TJ11
-
M0ng00se
őstag
"Asus Crosshair V Formula tuning guide (angol)" a link már nem él
V6
-
DraXoN
addikt
válasz jokeph #75452 üzenetére
Nem is a CPU hőfok a bajom .. a hűtőm elbír vele (Hyper 212+, 4.3mas órajel mellett legalábbis).
A gond, hogy ha megy, érezhetően 2-3 fokot simán emel a környezete hőmérsékletén, de "hosszú" 1-2 órányi játék után még 1-2 fokot simán hozzáad ...The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
nagyúr
válasz DraXoN #75447 üzenetére
Panellakás konyha méretű az irodám - klima nuku, ebben volt az FX, de nálam sosem lépte meg a 65 fokot, még IBT alatt sem - télen-nyáron 4,6-on hajtottam, azért a CM Nepton 140 XL nem hazudott.
Az utód X58-as konfig Xeon 5677 CPU-ja szintén 4,6-on van hajtva, ezzel sincs gebasz, idle 40 fok se, játék alatt 50-55 fok, IBT/LinX elküldi 75 fokig, de ez meg birja, nem throttlingol, ahhoz el kellene érnie a 102 fokot.
Az FX egyelőre pihen a dobozkájában, karcmentes patika állapotban.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Beretvás
veterán
Na igen tavaly nyáron nálunk is 34 volt a legmelegebb időszak, akkor már izzadt nagyon szegényke, sajnáltam így nyárra visszavettem 4.7 re, üresben volt talán 40-45 között. Terhelve 65 max de ott id csak Crysis 3 alatt. Ryzent meg még 55 felett sem láttam ebben a melegben sem most csak 30 fok van.
-
-
FoLey-v
addikt
Hát nem nagyon 30 fokos szobában megy 50 fokon a cpu terhelve sem sokkal több 60 foknál. Az R9 290-em most 45-50 között. Este szokott hűvősebb lenni akkor jó is.
Most tolom a Batman: Arkham Asylum-al érdekes hogy néha be droppol.
Drop megszünéséhez melyiket is kell kikapcsolgatnom? A turbot mindenképpen?• Opel Astra H 1.6 2005 Optima Z16XEP Caravan 105 LE • OnePlus 8 Pro 12/256GB • Google Pixel 6 Pro 12/128GB • Iphone 11 Pro Max 64GB •
-
DraXoN
addikt
Most, a napokban azért eléggé kellemetlen FX tulajnak lenni ... télen kellemes, de most nyáron, az amúgy is meleg helységet még melegebbé teszi (főleg, hogy nekem a VGA-m se épp hűvös fajta).
Ugyan terveztem, hogy idén a nyár előtt lecserélem, de még mindig "elegendőnek" érzem, így nem rohanok vagy szántam el rá magam ... lehet megvárom akkor már a zen2 magos cpukat.. bár az még egy év... :\ ... igazából a CPU elegendő a VGA kezd kevés lenni... a memóriaárak meg, nem sürgetnek továbbra se ... 16GBram elegendő (van a fiókban még 2x4GBom.. csak más időzítés így nem raktam be)..
nehéz döntés "lépjek-e" vagy sem... autóra is tudnám költeni az így eltolt fejlesztéssel megspórolt pénzt.. a jelenlegi autómat "nyugdíjba" akarom küldeni és felújítva "hétvégi" járművet csinálni belőle (32éves, de szeretem).. bár az is igaz, hogy ott is csak a "tél" ami hajt, mert manapság ha 2 hetente, ha 1x használom az autót (közel van a munkahely, be se melegedne már odaérek ~1,5km a távolság, busszal is 10 perc ha pont elmegy előttem.. az is sűrűn jár).
Lehet akkor még megtartom minimum fél évet az FXet.. azt akkor is még, mert télen jó a + fűtés ... és akkor csak jövő nyáron (előtt) lépek, ha jönnek a Ryzen 3000-ek..
Csak legyenek már majd addigra jó alaplapok is (még mindig elég gyér az AM4 felhozatal )...Ti hogy viselitek az FX keltette meleget a nyáron (napokban)?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dark KillerX #75445 üzenetére
Tökéletes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végre elkészült az FX -> Ryzen cikkem. Köszönöm a PTS tesztelőknek a méréseket!
https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/amd_fx8320_4_3ghz_ryzen_2600_4_0ghz_a_nagy_ugras.html
-
Debilon
addikt
válasz DraXoN #75438 üzenetére
Végül a Gammaxx 400 lett, de kb. 2 mm-en múlik, hogy a ház oldalát nem tudom felrakni, mert a höcsövek vége feszíti. Plusz az oldal lapon pont ott vannak furatok a szellőzés miatt, de sehogy sem lenne jó
Amúgy is gondolkodom a ház cseréjén, lehet előre kellene hoznom
Suzuki DL650 || life is shit || steam: Debilon || Realme GT Master Edition
-
FoLey-v
addikt
Amikor megvettem a Alpenföhn Matterhorn Shamrock Edition procihűtőt nagyon féltem hogy nem fér be a Zalman Z3 Plus házba. De ám szerencsére belefért. Ehhez vettem hozzá AM4-es lefogatót is így nem lesz probléma Ryzenre való váltáskor.
• Opel Astra H 1.6 2005 Optima Z16XEP Caravan 105 LE • OnePlus 8 Pro 12/256GB • Google Pixel 6 Pro 12/128GB • Iphone 11 Pro Max 64GB •
-
Debilon
addikt
köszi.. elég nagyjából mértem meg a max magasságot ami beférne
megnézem mik a lehetőségek, mert nagyon vidéken lakom, és minden csak rendelésre és sok napra jön, de lehet rendelés lesz belőle
milyen cpu hűtőt topikban is közben olvasgattam és ajánlott a gammaxx
-
DraXoN
addikt
válasz DraXoN #75437 üzenetére
Hyper 212ők linkjét lehagytam: [link]
mint írtam, pár ezerrel drágább, kb. azonos teljesítmény, megbízhatóbb rögzítés (az ember úja se törik le), a házban valószínű elfér, de az alaplapot ki kell szerelni...
Nekem régről (2011) egy Hyper 212+ (azaz plus, azonos hűtő mint a korábbi cikkben volt), teljesít szolgálatot. Akkoriban kicsit jobb volt a forint így újonnan 6000Ft környékén is beszerezhető volt az adott modell. A pluszos modellek már nem kaphatóak, közvetlen utóduk az Hyper 212 EVO. Utána jött még Ledes, egy 2 ventilátoros Turbo-nek nevezett példány is (értelme nincs a dupla ventilátornak.. 1-2 fokkal jobb).
Meg van egy Hyper 212X nevű modell ahol kicsit variáltak a lamellákon.. és abból is jött turbó ... a lamella módosítás szintén pár fokot jelent mivel növeli valamivel a hőátadó felületet, hogy megkavarja a légáramlást (meg más típusú ventit adnak hozzá, ami szintén számíthat)... nem jelentős a különbség, hogy számítson...De ha én lennék a helyedben, továbbra is maradnék a deepcoolnál.. nem igazán volna kedvem kiszedni az alaplapot ...
De nem vagyok, és nekem vagy egy 212+OM, amihez már szereztem AM4-re rámenő rögzítőt (EVO rögzítője, de azonos a mechanika, így simán rendeltem a régebbi modellhez). Ha én cserélnék akkor csak azért mert vettem valami "brutálisabbat".. De mivel tuningolni se akarod a procit, a fenti 2 hűtő közül bármelyik nevetve jó lenne (Deepcoolból is 2 fajta van, lehet venni kék ledes ventiset és pirost)...
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz Debilon #75436 üzenetére
át értékben újonnan egy [Deepcool GAMMAXX 400] ideális választás lehet. Szerintem elfér még abban a házban.. ([link] rudi 2014es gépe ilyen házat használt egy ennél magasabb Hyper 212Plusz hűtővel)
a hűtő később továbbvihető újabb AMD és Intelekkel is kompatibilis. bár inkább AMD-hez ajánlott, az inteles rögzítője kicsit "gagyi"..
Hasonló teljesítményben és felszerelhetőséggel, a különböző Hyper 212 variánsok ajánlhatóak, bár azok drágábbak, bár kicsit talán jobb a minőség, a rögzítésé mindenképpen.. igaz, nehezebb is felrakni, a "stabilitásért" cserébe... pl. a fenti casetek ház esetén ki kell szedni az alaplapot a felszereléshez mert nincs hátul kivágása... a Deepcool ha jól tudom a gyári keretbe akad bele.. más kérdés, hogy jómagam utálom utóbbi rögzítési módot.. amikor kézzel tartasz ellen a keretre rámenő fém "feszítésének".. és nincs semmi elegáns benne (békazár vagy hasonló).[ Szerkesztve ]
-
Debilon
addikt
üdv!
Fx6300 gyári cooler terhelés alatt nagyon hangos 5000+rpm (asszony ki akar vágni a géppel együtt)
erre keresek csere alternatívát (egy Casetek CK1016-os ház, eddig Hyper TX2 volt ami kb elfért rendesen a gyári spec szerinti ~136 mm magasságával)
OC nincs tervben VGA miatt sem, meg a nem túl acélos MB miatt sem (970 ex3)
itt aprón néztem egy használt Noctua NH-C12P SE14-et (igaz ez is 15k) vagy újonnan Alpenföhn Ben Nevis 8k-ért (ez még éppen befér a 141 mm magasságával)
vagy valami más javaslat lenne? (max olyan 15 környékén azért jó lenne megúszni)
[ Szerkesztve ]
-
DraXoN
addikt
válasz Dark KillerX #75433 üzenetére
10K környékén szerintem nem kapsz olyan hűtőt ami erősen jobb lenne ... de léghűtésből annál jobbak már csak az extrém nagy vasak vannak, amihez házméret is kell (nem biztos, hogy beférnek a Tesseract házba)... esetleg a víz marad még mint lehetőség (akár "játékvíz" formájában), de 10kból az sincs meg... Bár használtan lehet valamilyen erősebb hűtő megfogható...
De szerintem is teljesen jó hőmérséklet... nem tökéletes, de bőven határon belül van. ha a gép elromolna, nem valószínű, hogy a cpu hőmérséklet okozná...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Dark KillerX #75433 üzenetére
Nincs miért cserélned, jó az. Az MX4 meg jóféle paszta.
-
Dark KillerX
addikt
-
BlindMind
tag
válasz Dark KillerX #75430 üzenetére
Én ennyi húzás mellett reálisnak érzem! Többiek?
ASUS Crosshair V Formula Z FX990, BIOS Mod with Samsung EVO960 M2 SSD + FX8350 , NOCTUA NH-D15, 4x4GB DDR3 G.SKill Ripjaw Z 2400MHz C10, ASUS GTX 1060 6GB, Seasonic F. Platinum 650PX , SilverStone Temjin SST-TJ11
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Beretvás #75427 üzenetére
Egy pc bontós ismerősöm mutatott egy olyan CeleronII procit, aminél a mag egy jó része hiányzott, mert a tulaj pillanatragasztót használt paszta helyett és hát ezt nem bírta... Meglepő módon még működött a proci (valamennyire), mert a sérülés az L2 cache részt érintette, nem a logikát.
-
mtomi95
senior tag
válasz ---Lasali--- #75420 üzenetére
[link]
Igen le lehet szedni ha akarod, de közben mégis tart rendesen!Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
-
DraXoN
addikt
válasz mtomi95 #75417 üzenetére
azonos feszültségen a nagyobb órajellel lineárisan emelkedik a terhelés, azaz pl. ha 1GHz lenne, ahhoz képest 2GHz-en dupla lenne a "fogyasztás" elméleti szinten (valójában még hozzá csapódnak a hatásfokkal kapcsolatos viselkedési "paradoxonok".. bár az jellemzően +/- pár százalék csak .. de nem ez a lényeg).
HA a hőmérséklet rendben lesz akkor nem hiszem, hogy lehet baj, 4Ghz alatt az FXek (főleg a későbbi szériák) egész normálisan viselkednek hőtermelés/teljesítmény arányban. A 3.8GHz szerintem meglehet. Ha nem bírja úgy is észreveszed, hogy droppol (mint előtte is).
-
mtomi95
senior tag
válasz M0ng00se #75416 üzenetére
Van itthon persze kisebb is, de egyiknek sincs olyan hosszú kábele, hogy elérjen a csatlakozókig. De ennek a nagyobbnak még USB-ből kapott árammal is nagyobb lég mozgása van mintha a kicsi közvetlen a bordán lenne. Nem mellesleg olyan huzat van a gépbe, hogy a processzor hűtő még langyosnak sem igazán mondható, terhelés közben!
Feszt nem nagyon akarom állítani, azt hagynám 1.2500V-n. A cél az lenne, hogy a 3.8GHz meg legyen ezzel, nagyon max a 4GHz. Úgysem éri meg nagyon tuningolni mert az R7 260X szerintem ehhez a processzorhoz kevés... De legalább látnám, hogy a gyári 3800MHz megy neki. Akkor most fesz emelés nélkül, szimplán csak az órájel emeléssel “kímélem” VRM-et vagy nem?Fu alig várom már, hogy meglegyen a Ryzen konfigra a della. Remélem azt már nem kell majd tákolni...
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
M0ng00se
őstag
-
mtomi95
senior tag
Tegnap megjött a hővezető ragasztó paszta. Nagyon jó kis cucc! Termék leírás neten 2-8 percet adott meg száradasi időnek. Ennyi idő alatt tényleg szépen megkötött és oda ragasztotta a bordát.
Ilyen bordák kerültek rá:
Egy Geforce 2 vagy 4 MX passzív hűtője ilyen darabokra vágva.
Mostmár a MOSFET-eken:De ez mint mondtátok kevés lenne magában ezért fogtam két régi táp hűtőjét nagyon erősek és igazából nagyon hangosak lettek volna ha bele kőtöm az ide tápba... Ezért kaptak USB végeket. Felrakás, rögzítés a megfelelő helyekre gumiragasztóval történt. Kiszedtem a hátsó shildet és a mögé rakott venti szívja ki a levegőt amit a másik venti fúj a bordákra.
Így már mehet a turbó vagy inkább ne? Esetleg húzzam a szorzót alacsony feszültségen 3,8GHz-re? Mert ha a fesz marad a jelenlegin, elméletileg nem melegedhetnek, terhelődnek jobban a fetek vagy igen?
Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig biztonságosan távolítsd el az USB pendrive-ot...
-
nagyúr
-
DraXoN
addikt
válasz CPT.Pirk #75411 üzenetére
.. lehet rosszul emlékszem, felment nyolcvanig, majd visszavette magát annyira, hogy max. 75re beálljon... pihentetve egy darabig utána ment, de 75 fölé onnantól nem ment..
az adatlapomon levő Gigabyte GA-990X-Gaming SLI viselkedik így..Nem tudom most kipróbálni, most az inteles gépem előtt vagyok (I5-3470).. egyáltalán nem jobb, bár tény, ez a gép nem fűt annyira mint az otthoni.. Mondjuk lehet azért olyan amilyen, mert ez egy HP OEM gép. De ez a munkahelyi melós gépem, anno kellett valami garanciás izé ami elvileg megbízható... elvileg... le kéne már cserélni, de fárasztó költözni róla (mondjuk a januári-februári spectre patch kicsinálta a rendszert ami rajta volt, így akkor keletkezett egy friss telepítés.. pont még nem voltak elérhetőek széleskörűen a ryzenes APUk, a megjelenés előtt másfél héttel történt az eset, ha elérhetőek lettek volna akkor egyből cserélem új gépre, így maradt.. és nem szántam el magam még a cserére).
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DraXoN #75410 üzenetére
Érdekes, nálam 78..80 fok között volt és ott nem vette vissza az órajeleket 4.3GHz-nél IBT vagy Prime alatt. Egy Brocken2 volt rajta, de lehet nem teljesen tökéletesen mert nem a hozzá való hátlapra szereltem fel.
-
DraXoN
addikt
válasz CPT.Pirk #75409 üzenetére
az én alaplapomon akkor is bekapcsol a a védelem ha a TDP limiter ki van kapcsolva, a hőfok a ludas, 75Cnál kezd visszavenni és úgy is marad újraindításig. (FX8320)
A hűtőm "sovány" Hyper 212+ , 4.4Ghz felé emiatt nem tudok jutni vele, nem bírja el "egészségesen" ... legalábbis IBT terheléssel.. Egy erősebb hűtővel lehet tovább jutottam volna. Jelenleg 4.2GHzen meg, mert tapasztaltam még a windows fagyást (hibás frissítés volt), de nem tettem vissza 4.3-ra, nincs akkora különbség, hogy érdekes legyen... cserébe a most jövő melegekben az a plusz 100MHz is C°okoat jelenthet... na meg kisebb zajt.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz jokeph #75408 üzenetére
Igen, ez már többet tud annál, hogy egyszerűen kikapcsolja a gépet ha gebasz van. A kollégának egy nagyobb hűtő van a procin és mivel nem tuningol, biztosan nem következik be ez az órajel visszavevő jelenség, amit egyébként a TDP limitter csinál tuningnál ha nincs kikapcsolva.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #75407 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy a hővédelem aktivizálja magát, akkor visszavesz a teljesitményből.
A pontos hőfokot nem ismerem, 65-nél még nem vett vissza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Cseri0058 #75406 üzenetére
Aktívan használtam 80 fok körül ugyanazt a procit mikor igazán terhelve volt tuning mellett. Szilícium az bírja, a prociban meg van hővédelem. Sőt, alapból még saját TDP limittere is van a procinak.
Ne állítgass semmit, a mérnökök kitalálták ezeket a dolgokat.
-
nagyúr
válasz Cseri0058 #75395 üzenetére
Üdv !
Ha jól látom, ez egy MSI 970A-G45 -ös alaplap, 4+1 fázisod VRM-el, hűtőbordázott.
Milyen CPU van benne, milyen hűtéssel ?
Tudomásom szerint, nem lehet eszközölni, amit szeretnél, tehát hogy kézzel kisebb plafont szabsz a Vcore-nak, majd auton ez és a minimum között szabályozzon.
MIért lenne egyébként ez jó ? Túlmelegszik a CPU ?
Emlékeim szerint, a Vcore itt is OFFSET módban állitható.
Én a turbo-t letiltanám, ha annyira zavar az 1,4 Volt, illetve ha nagyon melegszik a CPU.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- Processzor felvásárlás
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest