Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsombe
senior tag
válasz bringasisti #34180 üzenetére
És tényleg Eheimet érdemes venni?
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
válasz Eugene Roe #34178 üzenetére
Eheim ér annyival többet? Régen a belső szűrővel nem volt jó tapasztalatom a márkával.
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Megelégeltem a Juwel Rio 125-ös akváriumom belső szűrőjét (nem is túl hatékony, macerás a takarítása is), így váltanék külső szűrőre. Kérdésem, hogy 125 literes akváriumhoz melyik külső szűrő ajánlott? Jópár növény + halak (vitorlás, neonok és petitellák) lakják. Eddig ezeket néztem ki:
JBL CristalProfi e702 greenline
Tetra EX 800 Plus''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
125 literes akváriumba petitellák, neonok és egy gurámi mellé rakhatok egy vitorláshalat? Mennyire bolygatná meg a mostani békét, illetve jól érezné magát ekkora medencében? Garnélákat bántaná (amano és red cherry)?
Vagy vitorlás helyett zöld szumi mennyire rossz gondolat?''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Bő másfél évvel az új akvárium beindítása óta elég szép állapotot sikerült elérnem szerintem.
Ilyen volt induláskor:
És ez a mostani állapot:
A növények a bal oldalon szépen növekedésnek indultak, mondhatni már be is lepték az akvárium azon részét. Viszont a középső nagy növény nem akar olyan szépen fejlődni, ahogy én akarom. Jelenleg folyékony CO2-vel próbálkozom (Easy-Life EasyCarbo), de úgy érzem kevés, ráadásul nem mindig rendszeres az adagolás. Valamint küzdök a zöld fonalalgával (vagy szakállalga ). Arra gondoltam, hogy valamilyen CO2 rendszer kellene az akváriumba, de nem szeretnék palackos megoldást. Az egyéb reaktoros megoldásokról kinek mi a véleménye? Pl. a Söchting Carbonatorról, vagy a JBL ProFlora Bio160-ról?
[ Szerkesztve ]
-
Zsombe
senior tag
válasz #49738752 #30196 üzenetére
Én csak azt az értéket írtam, amit a hivatalos weboldalon is írnak.
-
Zsombe
senior tag
válasz #49738752 #30189 üzenetére
Szia!
Köszönöm válaszod! LED világításom van, szerintem elegendő a fényereje (2x14W, egyik 9.000K 3.220Lm másik pedig 6.500K és szintén 3.220Lm).
Igazság szerint azt szeretném, hogy a jobb oldali növényeim is jobban fejlődjenek, illetve szeretnék előtérbe valamilyen "füvesítést", hogy ne csak az üres kavics legyen, csak nem tudom erre milyen növény lenne a megfelelő és mennyire igényesek.Most így néz ki az akvárium (augusztusban lett indítva):
Szerk.: a folyékony carboval még az is lenne a cél, hogy a fonalalgát eltűntessem vele, mert utóbbi időben elszaporodott.
[ Szerkesztve ]
-
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
125 literes akváriumba elegendő Easy-Life EasyCarbot adagolnom vagy inkább valamilyen komolyabb adagolós megoldást kell választanom?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok,
Több, mint 6 hete indítottam be az új akváriumomat, egy Juwel Rio 125-öst. Juwel Multilux 80 LED világítás van benne, az alábbi paraméterekkel:
- 1 x 14 Watt Day LED fénycső, 9.000 K, 3.220 Lm
- 1 x 14 Watt Nature LED fénycső, 6.500 K, 3.220 LmNapi 10 órát megy a világítás, viszont a középső és a jobb oldali növény az elmúlt másfél hétben egyre rosszabbul néz ki, mintha a levelei elkezdenének kilyukadni és aztán "szétfoszlanak". Nem tápozok az elejétől, másfél hete, amikor észrevettem, hogy nincs minden rendben a két növénnyel, akkor vettem Tetra Plantamint és előírás szerint tettem a vízbe, de nem oldotta meg a dolgot.
Kérdésem, hogy megfelelő-e a világítás, hogyan menthetném meg a két növényt, milyen tápoldatot és esetlegesen folyákony co2-t használjak?''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Márvány és méz gurámikat mennyire szerencsés garnélákkal (amano és red cherry) együtt tartani? Nem fogják őket bántani? Bújkáló van, sűrű növényzet van, 125 literes a medence.
-
Zsombe
senior tag
válasz bringasisti #29673 üzenetére
Miért?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Sok év után az 54 literes akváriumot kinőttem, így egy Juwel Rio 125 LED-et néztem ki utódjául. Azt hiszem 125 literben már jobban el lehet boldogulni.
Kérdésem:
- milyen aljzatot vegyek bele? Növények miatt tényleg kell pl. manado? Ha igen, akkor arra még menjen egy plusz borítás? Kavics, vagy kvarchomok?
- milyen növényeket tegyek bele? Anubiast és gömbmohát mindenképpen szeretnék, kérdés inkább a háttérbe mi kerüljön és mi az, ami szereti ezt a LED világítást?
- halak tekintetében az alábbira gondoltam: 1 pár gyöngygurámi, 1 pár mézgurámi, 20-30 neon, 10-15 ékfoltos razbóra és a takarító személyzet: 6-8 páncélos harcsa és 2 anci. Ez így megfelelő lenne?Köszönöm a segítséget!
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok,
Kb. 1 hónapja vettem egy új szűrőt az 54 literes akváriumomba, egy Aquael Fan-1 Plus-t. Kb. 1,5 hete tisztítom, viszont egyre kevésbé nyomja az oxigén buborékokat, sőt a mai tisztítás után már egyáltalán nem. Mi lehet a baja? A leírásnak megfelelően a vízfelszíntől kb. 3 cm-re van besüllyesztve a szűrő, mindig ugyanúgy rakom vissza, semmi dzsuva nincs a felső (motor) részben.
-
Zsombe
senior tag
válasz Silentfrog #28202 üzenetére
Értem, köszönöm! Akkor marad a hagyományos fénycső, aztán lehet melléoperálok még egy LED szalagot. Abból milyet érdemes venni, illetve milyen elektronika kell hozzá? És honnan rendeljem?
-
Zsombe
senior tag
válasz Silentfrog #28200 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Nem nyertem a lottón, csupán informálódás volt részemről, hogy megéri-e LED-re váltani, hogy javuljon a világítás fényereje, de ezek szerint nem. De ahogy elnézem az új szetteket már LED-es világítással árulják több helyen is, akkor ezek szerint ez még gyengébb, mint a hagyományos fénycsöves megoldás?
Akkor nincs más megoldás, mint az Osram Lumilux? Ennek 900 lumen a fényárama és 6500K a színhőmérséklete.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
54 literes akváriumomban le szeretném cserélni a gyári T8-as 15W-os fénycsövet, hogy a növények számára (4 tő anubius van benne és másik 2 tő szintén alacsony fényigényű növény) kedvezőbb legyen a világítás. Szerintetek ezzel a LED-es megoldással érdemes kiváltanom?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Nem tudjátok Bp-n hol lehet kapni jó áron red cherry-t és amano-t? Vagy nincs esetleg valakinek "felesleges" szaporulata?
-
Zsombe
senior tag
válasz turbulencia8 #15759 üzenetére
Ilyen áron engem is érdekelne. Pont most tervezem, hogy a neonok és ékfoltos razbórák mellé kellene 20 red cherry. Honnan jutottál hozzá?
-
Zsombe
senior tag
válasz Silentfrog #15019 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Én sem tartom valószínűnek, hogy a vasfa lenne a gond, azon kívül, hogy egyelőre még kegyetlenül színezi a vizet.
Viszont a hsz-ed rávilágított egy eddig átsiklott jelenségre: az elevenszülőim egy része (kb. fele) tényleg pipál a víz tetején. Csak tudnám miért. Mert a másik 3-4 elevenszülő nem csinálja, illetve a neonok és razbórák vígan úszkálnak az akvárium gyakorlatilag teljes területén. Illetve ha jól tudom a xifónak, plattinak, neonnak és razbórának is szinte ugyanaz a vízigénye. Tehát akkor szinte az összes halamnak pipálnia kellene a víz tetején. Vagy rosszul gondolom?''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Nekem sajnos ma elhullott az egyik xifóm. Külső nyoma nem volt betegségnek, egyszerűen olyan, mintha elgyengült volna. Bántani nem bántotta egyik hal sem (a társaság: xifo, platti, neon, fekete razbóra).
A másfél hét alatt elhullott 2 plattim és egy xifóm. Sera bactopurt alkalmaztam a hét elején bármiféle bakteriális fertőzés megelőzése céljából (az egyik platti még előtte hullott el), de figyeltem az adagolásra. Vagy lehet az új vasfa még túlságosan lágyítja nekik a vizet?''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Sajnos a fekete aranyhal kinőtte az 54 literes akváriumot, ezért kerti tóba költöztettem. Így új projekt vette kezdetét, a hétvégén megújult az akvárium:
A vasfa miatt még eléggé sárgás a víz, de remélem 1-2 vízcsere után tisztulni fog a víz. A kép minőségéért elnézést kérek, elég sok minden megcsillant rajta.
Egy kis segítséget is szeretnék kérni: a növényekhez vettem co2 tablettát (szombaton raktam a vízbe kettőt, legközelebb szerdán tervezem az újabb adagolást), valamint Sera Florena-t. Ezen kívül szükséges még valamivel tápoznom őket? Vagy ez így elegendő? Nem szeretném, ha a szép anubiasok, illetve a két hátsó nagy növény tönkremenne. A világítás lehet, hogy gyenge pont, mert a tetőbe épített világításban még a gyári fénycső van, ami nem tudom mennyire bocsájt ki elegendő fényt nekik.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy januárban vettem 2 ancit és 1 hónap elteltével (1-2 hét eltéréssel) mindkettő "megmerevedett" és elpusztult? A többi halamnak semmi baja (6 páncélos harcsa és 2 aranyhal), nem is piszkálják egymást.
-
Zsombe
senior tag
No offense, de akkor ilyen alapon minden halat legalább 200+ literes akváriumban kellene tartani? Szerintem azért ez egy kicsit nevetséges.
Több évig voltak bettáim, változó akváriumokban (8-54 literesig), de egyiken sem láttam azt, hogy "helyhiány" miatt gubbasztana az egyik sarokba. Mindegyik aktív volt, úszkált, evett rendesen és szépen fejlődött.''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
válasz sellerbuyer #10324 üzenetére
Kerti tavunkban van kb. 30-40 koi ponty.
Viszont az akváriumban is azt kívánok tartani, úgyhogy erről nem tudsz lebeszélni. Gondolkodtam még hím bettan, de annak inkább egy kisebb, 15-20 literes akváriumot fogok berendezni.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Kisebb szünet után ismét beüzemeltem az akváriumomat. Lenne 2 gyors kérdésem:
- aranyhalakat mivel etessem? Csak száraz, lemezes táppal, vagy lehet fagyasztottal is (pl. vörös szúnyoglárva)?
- aranyhalakkal tarthatok-e együtt ancikat, illetve garnélákat (red cherryt vagy sepregetőt)?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Zsombe
senior tag
válasz #24889344 #5022 üzenetére
Grat, szépen berendezted! Én még vennék bele 1 vagy 2 gömbmohát, az feldobná még egy picit az akváriumot.
Ha bettát nem szeretnél, csak kizárólag neont vagy guppyt, akkor én azt javaslom tegyél bele egy csapat neont (6-8), egy ancit és 2-3 amano garnélát.''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Két 54 literes akváriumomban is van 1-1 anci és látszólag semmi bajuk, már több, mint egy éve megvannak.
Pár éve volt egy kifejezetten bettás medencém, kb. 20 literes. Abban 1 hím betta volt 1 ancival és hosszú ideig eléldegéltek.''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
Hím bettát én nem társítanám ramirezivel, mert mivel az utóbbi is szép színes és hosszú, fátyolos úszókkal rendelkezik, így a betta konkurenciát látna benne és elkezdődne a csipkelődés, melynek csúnya vége lehet.
-
Zsombe
senior tag
válasz sasa311 #4991 üzenetére
Nem akarok belekontárkodni, de szerintem 6-8 ramirezi túl sok a 25 literes akváriumba. Valamint a coryk csapathalak, így 1-2 helyett inkább 6-8-at ajánlanék.
Egyébként személyes véleményem az, hogy 25 literes akvárium elég picike, ezért elég nehéz fenntartani a biológiai egyensúlyt. Szerintem vegyél bele egy hím bettát + egy csapat coryt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Okos Otthon / Smart Home
- Horgász topik
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Milyen videókártyát?
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Lexus, Toyota topik
- Autós topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Classic" Regular méret Vadi új Bontatlan Számlával
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest