Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• *Ropi*

félisten

válasz Stauffenberg #18274 üzenetére

"Az újabb Dell, stb. grafikus monitorokat egyébként már gyárilag kalibrálják (jelentsen ez bármit is)."

A "jelentsen ez bármit is"-t iróniával írtam, csak lefelejtettem a zöld ördögfejet.

"Nem szokták részletezni a gyártók ez mit jelent. De gyanítom azt, hogy egy színprofil mind felett alapon a panel beszállítóktól kérnek egy állandó minőséget valamekkora tolerancia mellett. De ez csak az én feltételezésem."

Egészen konkrétan egyenként, külön profiloznak minden monitort - egy (több) gyári referencia VGA-hoz - és erről egy részletes diagramos mérési jegyzőkönyvet is tesznek a monitor mellé, a dobozba.

"Display-P3 szerint kalibráltad? "

Bocsánat, utána esett le, hogy neki nem MAC-je volt, hanem csak iPhone és iPad, az ámítógépe egy Windows PC, ami a monitora natív színterére lett kalibrálva (Adobe RGB-t is tud). Én tudtam, hogy esélytelen, hogy a másik két eszköz kalibrálása nélkül ugyanazt lássa, ezt el is mondtam neki. Azóta futott még pár kört máshol, de nem meglepő módon sehol nem orvosolták a problémáját. :N

"Komolyabb kijelző tesztelős oldalak mobilokat is úgy mérnek, hogy fényerő függvényében (valamekkora lépésközökkel) és folyamatosan változik a fehérpont meg a dE értékek is. De olyannal is találkozunk, aki a gyárilag 7-8000 Kelvines fehérpont után a D65-re azt mondja pisisárga minden, vagy szoláriumban szereti érezni magát és ha lecsökkented a brightnesst az ideális fénysűrűséghez, már fortyog dühében. Ezt el kell engedni."

Igen, a Sony vezette be azokat az atomkék fehérpontú kijelzőket, mert ugye az emberi szem karakterisztikája miatt hidegebb színeknél élesebben látunk (viszont sokkal jobban is fárasztja a szemet, vagyis az agyat): volt egy fókuszcsoportos tesztjük a kijelzők fehérpontjának megállapításához, ahol a többségnek ezek a 6500 Kelvintől nagyon elrugaszkodott értékek jöttek be - azóta a kedvenc festőjük Dali, és azóta van náluk "kék korszak". :DDD

"Vannak akik csak egyszerűen szeretik szívatni magukat."

Nem, csak maximalisták: ők a saját életüket nehezítik meg a legjobban, mert önmagukkal szemben a legszigorúbbak.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák