Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #23682 üzenetére

    Ilyen alapon a 20. század történelmét is megkérdőjelezheted, vagy gondolod, azt nem a győztesek írták?
    "Arius elfordult támogatóiról se lehet tudni hogy nem akartak a vesztes oldalon maradni, vagy fenyegették-e őket."
    Hihető, nyilván magát a császárt is megfenyegették, mert a fennmaradt források alapján a történészek úgy gondolják, hogy ariánus nézeteket vallott, vagy legalábbis szimpatizált ezekkel (azt nem tudjuk pontosan, hogy maga a császár mennyire volt hívő).

    Azért teológiai vitákban nem csak fenyegetéssel lehet saját oldalunkra állítani embereket, hanem logikával, filozófiával is. Egy teológiai kérdésben nem feltétlen az a fontos, hogy "én" miként látom, mert "Mert én Isten igazsága vagyok", mint valaki itt írta korábban magáról kijelentve. Hanem megvizsgálják, hogy miként értelmezték az apostoli atyák, akik nem csak írásban, hanem élő szóban is részesültek a tanításból, így sokkal mélyebb ismeretük volt a témában. Számunkra csak néhány levél maradt fenn az apostoloktól, Antióchiai Szent Ignác, Szent Polikárp meg lehet éveken át hallgatta az apostolokat. S nekik is maradtak fenn írásaik, amiből egészen jól látszik, hogy Krisztus egylényegű az Atyával.

    Számomra egyébként pont ezért hiteltelen és álkeresztény minden neoprotestáns, mert az őskereszténységre mutogatnak vissza, s azt mégis teljes egészében elvetik. Ez viszont már nem teológiai hitvita, hanem tény, hiszen számos őskeresztény irodalmi forrás rendelkezésünkre áll, melyekből ez látszik.

Új hozzászólás Aktív témák