Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #23249 üzenetére

    Mivel Pál apostol (legtöbb bibliai könyv hozzá kapcsolódik) maga is farizeus volt, ez pedig talán hiten felülálló történelmi tény, ezért a kívülálló karikatúrista nézőpontot nem tartom túl megalapozottnak. Természetesen mint írod is, nem minden farizeus volt egyforma, az Újszövetségben is találunk pozitív példákat erre. Viszont azok a jellemvonások, amiket kidomborítanak a szent írók, valóban jellemezhették a vezetőréteget. Nem utolsósorban az is közrejátszhatott ebben, hogy jobban üldözték a keresztényeket, mint maguk a rómaiak a korai időkben.

    "És egy ilyen borzalmas dolgot miért engedne?"
    Nézhetjük úgy is, hogy enged, s úgy is, hogy fokozatosan kivezeti. Abban igazad van, hogy Isten törvényei kijátszhatók sokszor, s újra csak a szombat jutott eszembe, hogy miként lehet több lépést megtenni, mint amennyit elvileg szabad, de csak itt a földön. A keresztény hit szerint Isten tudja, hogy te kijátszod a törvényt, s annál szigorúbban fog büntetni érte. Mint írva van, aki a törvényt nem ismeri az kevés verést kap, aki ismeri és úgy vét, az sok verést.

    "Szembe kellene nézni vele, hogy a kereszténység nagyon sok mindent legitimált kortól függően."
    Az Egyház minden korban felszólalt a rabszolgaság ellen, legyen szó ó-, közép-, vagy újkorról. Sőt az európai rabszolgaság felszámolása is ennek köszönhető. Lásd Róma kereszténnyé válását ezzel kapcsolatban. Persze ez egy hosszabb téma lenne, s én is tudnék negatív példákat hozni, mint a spanyol gyarmatbirodalmak, vagy a frankok rabszolgakereskedelme. A korai amerikai államokat északon azért nem említem, mert ott jobbára szekták voltak, így kevésbé releváns (bár a rabszolgatartás ott "virágzott" a leginkább).
    Inkább csak az irányra, a fő törekvésre akartam rámutatni.

    "hogy bizonyára voltak gyerekek is, akiket igazságtalan a szüleik bűneiért megölni"
    Valóban, bár ez is inkább egy tanító jellegű elbeszélő történet, az "alkudozás" miatt emeltem csak be. Igaz ha kicsit profán akarnék lenni, akkor mondhatnám, hogy a szodomitáknál nem nagyon voltak gyerekek, ha érted mire célzok :) . De tényleg, még véletlenül se szeretnék sértő lenni és az Egyház sem így értelmezi a szodomiták bűnét.

Új hozzászólás Aktív témák