Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #22534 üzenetére

    Nem sokban változott a 2000 éves a mai keresztény narratíva, szinte alig. Ehhez elég olvasni az apostoli atyák írásait, akik az első század végén, második század elején tevékenykedtek.

    Igen, a zsidók valóban a választott nép voltak az Ószövetségben, de mire választotta őket Istent? Arra, hogy tőlük származzon a Messiás. Isten ezt ígérte Ábrahámnak a szövetség megkötésekor:
    "Benned nyer áldást a föld minden nemzetsége."
    Ez a keresztények, illetve nagyon sok akkori zsidó szerint is beteljesedett.
    Az Ószövetségben egy igen egyszerű mechanizmussal lehet bemutatni a zsidó nép és Isten kapcsolatát. Amikor Isten kijelölt útján jártak, akkor áldásban és sok segítségben részesültek, amikor ettől eltértek, akkor büntetést kaptak érte különféle formában, amikor tetteiket megbánták, akkor újra irgalmat nyertek Istennél. Ez szerintem egy viszonylag egyszerű és igen logikus kép. A templom lerombolása és kifosztása pedig egy nagyon erős szimbolikus kép is, hiszen az Ószövetség szerint a templomban ott volt Isten valóságos jelenléte a frigyládán. Ennél még erősebb kép, amikor a megváltás pillanatában a templom kárpitja kettészakad. Az alap gondolatot ezzel szerintem megadtam, innen csak kicsit tovább kell érlelni, hogy mit szimbolizálhat.

    Szerintem korszakok esetében teljesen elbeszélünk egymás mellett. Én az ún. világkorszakokról írtam, mely az idők teljességének felosztása a zsidók szerint. Ezt átvetítettem a kereszténységre, ez alapján a teofánia óta az utolsó világkorszakban élünk. Ezt nem voltak képesek helyesen értelmezni néhány korai keresztény gyülekezetben.

    Dániel könyve elég hosszú és nem is tartozik a kedvenc bibliai könyveim közé, még egyszer sem olvastam el végig (csak részeket belőle). Könnyebb lenne, ha konkretizálnád, hogy mire utalsz esetében. Melyik részt olvassam el, hogy meg tudjuk vitatni?

    Abban nem volt vita a keresztények között, hogy az Örömhírt minden népnek hirdetni kell. Erre Jézus egészen világos felszólítást adott, s az apostolok be is járták az egész akkori ismert világot.
    "Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig!"
    Abban volt vita, hogy az Ószövetség törvényei és az "ó szövetség" (itt a szövetségkötésre gondolok és nem a könyvre) jegyei (körülmetélés) vonatkozzanak-e keresztényekre. Végül arra jutottak, hogy ne. Ennek oka, hogy Krisztus egy új szövetséget kötött immár a teljes emberiséggel, a saját vére árán:
    "Aztán fogta a kelyhet, hálát adott és odaadta nekik ezekkel a szavakkal: »Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, az új szövetségé, amely sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára."

Új hozzászólás Aktív témák