Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #22506 üzenetére

    Ezek szerint akkor sokan keverik a megváltást és az utolsó ítéletet, vagy helytelenül megpróbálják valami egyetlen eseménnyé összegyúrni. Például Izajás próféta egyértelműen egy szenvedő megváltót mutat be, ami be is teljesült Krisztussal. Dániel művében apokaliptikus látomások sorozatát láthatjuk, ennek értelmezése igen nehéz. Jelentős részében a zsidó történelmet láthatjuk, majd a Messiás megérkezését. A végső idők a Messiással kezdődnek, ahogy ezt az Újszövetség értelmezi is számunkra. (A zsidók korszakokban gondolkodtak, de a korszakoknak nincs meghatározott hossza.) De itt nem katonai győzelemről van szó, hanem a hit győzelméről. Ahogy ez meg is történt az első néhány évszázad alatt.

    A zsidókra Jézus idejében valóban fokozott messiásvárás volt jellemző, mint te is utalsz rá. Viszont hányadtatott sorsuk miatt ez a messiási kép borzasztóan eltorzult. Isten eredeti ígérete helyett, amit még a Teremtés könyvében olvashatsz, saját önös érdekeiket helyezték előtérbe. Így már nem egy világot a bűn szolgaságából megváltó Messiást vártak, hanem egy olyan erőskezű uralkodót, aki letöri Róma igáját, győzelemre vezeti a zsidó népet. Jobban nem is számolhatták volna el magukat. Istennek az egész emberiségre gondja volt, nem csak egy apró népre.

    Mint írod, a korai keresztényekre jellemző volt a világvége várás, várták Jézus második jeljövetelét. Ez egyes esetekben akár szélsőségesebb megnyilvánulásokhoz is vezetett. Aztán ez ismétlődött meg a 19. század végén újra, sokszor még szélsőségesebb módon, a millerita mozgalom hatására.
    Viszont ha megnézed, az Újszövetségben nincs igazán semmi ilyesmire utaló írás sem. Jézust amikor megkérdezték, nem mondott időpontot sem. Egyedül Jeruzsálem pusztulásáról beszél, mint közelgő eseményről. Pál apostol is megintette az egyik gyülekezetet, ahol ilyesmi tévhit terjedt.

    Tehát ezeket helyén kell értelmezni, ahogy teszi az Egyház kétezer éve. Mert könnyen olyan tévútra tévedünk, mint az ateista hitszónokok vagy egyes keresztény szekták.

Új hozzászólás Aktív témák