Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribizly
veterán
Na végére értem a story-nak PS5-ön (PS4PRO-n kezdtem). Srácok! Ez valami eszméletlen jó volt! Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy rámegyek a 100%-ra meg a New Game+-ra is.
|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
Kansas
addikt
"hogy mindenki, akinek bejött a Tsushima hangulata, az egy idióta weeb, ezt ebben a topikban legalább háromszor leírtad" nem, ilyet nem hogy háromszor, de egyszer se írtam. Nem ugyanaz a jelentése a "minden hülye szereti a kólát" és a "csak a hülyék szeretik a kólát" kijelentéseknek...
Ami ellen kifogást emeltem az az aki nagyjából-egészéből egyenlőséget von a Tsushima(vagy akár a Kuroszava-filmek) hangulata és a történelmi Japán közt.
Idézem: "a játék hozta azt a szamuráj kor és világ hangulatot amit régóta vártam"Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kai_Rong
senior tag
Senki nem mondta, hogy a misztikus mesevilága fog meg Japánnak, ez a te saját percepciód, hogy mindenki, akinek bejött a Tsushima hangulata, az egy idióta weeb, ezt ebben a topikban legalább háromszor leírtad. Több évet töltöttem Ázsiában (Kína + Japán), és eltérő szinten bár, de mindkét nyelven beszélek. Hidd el, egyikről sincsenek illúzióim, és pontosan tudom, hogy mikor jön szembe soft power országimázs. Ettől függetlenül művészeti alkotások esetében érdemes helyén kezelni magadban a tények és fikció keveredését, mert egyébként könnyen bele lehet szaladni a "cukor is szarizű" érzésbe. Nyilván nem azt mondom, hogy nyald be a nyílt propagandát is (lásd a Jet Li főszereplésével készült Hős című Zhang Yimou filmet, az pl. engem is mértéktelenül fel tudott bosszantani a remek képi világa ellenére is), de azért párszáz árnyalatnyi különbség van a propaganda és aközött, hogy katana+wakizashi van a játékban tachi helyett, illetve hogy a 13. században puskaporos bombákkal dobálózunk Japán területén.
PSN ID: KaiRong-Sama / Switch ID: SW-2173-7086-2044
-
Kansas
addikt
Pedig pont hogy Japán írótól nem tudok:
1. nem tudok japánul
2. fordításban nem vagyok vevő a mélymagyarság japán verziójára(na nem mintha a magyarra vevő lennék... pedig Kassai Lajos a földim... vagy talán pont ezért )Az azért ugye megvan, hogy Clavell Sógunja a Sekigaharai ütközet környékén játszódik, nem évszázadokkal előbb?
No, de elég is volt a polémiából, te nem fogsz tudni belőlem weebet csinálni, én meg láthatólag nem fogok tudni történelmi hűség iránti igénnyel beoltani olyant akit a (javarészt a 20. század elején kitalált) misztikus mesevilága fog csak meg Japánnak...[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
-
Kansas
addikt
No, ezen felbuzdulva azt hiszem újra előveszem a Clavell-féle Sógun-t, már jó 15-20 éve nem olvastam el borítótól borítóig...
Nektek meg jó Tsushimázást!Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
Szoktam, nem keveset...
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
Gyakorlatilag igen, a lényeg, hogy nem misztikus orgyilkos-iskola/klán spéci harcművészettel meg fegyverekkel, egyáltalán, nem is a harcon/gyilkoláson a hangsúly, de nem is feltétlenül a besurranáson, hanem tényleg a "mezei" kémkedésen.
Arról nem is beszélve, hogy a busidónak kimondottan a mereven értelmezett "becsület" nem is volt a része még vagy jó száz évig, a korai szamuráj harcosok többet törődtek a bátorsággal... szóval a "becsületüket mindennél többre tartó nemes hősök" képe más sebből is vérzik.
[ Szerkesztve ]
-
Giovan!
addikt
Legjobb tudomásom szerint a ninja nem egy szakma volt, hanem simán csak az olyan embereket jelölik ezzel a névvel a korabeli források (elsősorban a Sengoku Jidai időszakából származók), akik éppen valamiféle besurranós/kémkedős/orgyilkolós feladatot láttak el az uruk szolgálatában, de amint a küldetésüket teljesítették, simán visszatérhettek a korábbi feladataikhoz. Ezek az emberek lehettek akár szamurájok is, ami persze ütközik az utólagosan megkonstruált képpel, ami a szamurájokat a becsületüket mindennél többre tartó nemes hősökként állítja elénk, akik a világért sem nyúlnának ilyen eszközökhöz (ahogy pl. a tűzfegyvereket is lenézik), de a valóságban a legtöbbjük ennél jóval gyakorlatiasabb volt.
[ Szerkesztve ]
Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
Kansas
addikt
Olyan aspektusával szemben fogalmaztam meg kritikát, ami ugyan kimondottan nincs a fókuszában, de ami kapcsán a készítők(láthatóan sikerrel) mindent megtettek, hogy nem hivatalosan a játéknak legyen tulajdonítva, ha érted, mire gondolok.
Én a weebet olyan személyekre használtam, akiket a valódi történelmi Japán helyett a popkultúra által létrehozott és agyon-misztifikált fantasy-Japán érdekel, az orgyilkos-ninjákkal, művészlélek-szamurájokkal és mindent is vágó katanákkal, nem ritkán anime/hentai környezetben, waifustul mindenestül.
Én is voltam ilyen, csak aztán felnőttem az ezredfordulóra.
Nekem a ninja egy szakma(konkrétan kém), a szamuráj egy társadalmi kaszt, a katana pedig egy kardtípus a sok közül, amiből ugyanúgy van/volt kiváló és bimbi minőségű, mint az összes többiből(tízezrével exportálták Kínába, kizárt, hogy kiváló minőségben), és ugyanúgy nem vágja át a páncélt ahogy a többi kard sem.Ha te magadra vetted, az nem az én problémám. Azt mondjuk helyesen érzed, hogy nem pozitív felhanggal emlegettem.
[ Szerkesztve ]
-
Kai_Rong
senior tag
Nem szeretem Tarantinót, és a popkultúra is messze áll tőlem, csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy olyan kritikát fogalmazol meg a bigbudget címmel szemben, ami abszolút nincsen a fókuszában.
A bicskanyitogatást a weebezéssel egyébként te magad indítottad el.PSN ID: KaiRong-Sama / Switch ID: SW-2173-7086-2044
-
Kansas
addikt
Tarantinot is biztos szereted, az ő istene a popkultúra, én hányni tudnék tőle, különösen a japán popkultúrától...
A személyeskedést pedig nyugodtan hagyhatos, nem attól lesz a véleményem hiteles, hogy kicsengetem a játék árát, emlékeim szerint nem a játékmechanikát kritizáltam.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kai_Rong
senior tag
Weebs here, weebs there. Ha jól veszem ki a szavaidból, nem is játszottál a játékkal, csak gameplay videókat néztél, így te is annyira vagy hiteles, mint amennyire a játék történelmileg hiteles
A kosztümös popkulturális alkotások, legyenek azok mozgóképes, szöveges vagy interaktív formában, nem a történelmi hűségre kell, hogy építsenek, mert a befogadó oldalán erre minimális igény van, a dráma, a személyes történet a lényeg (mint itt is). Gyakorlatilag már az első videók alapján levágós volt, hogy ez egy Kurosawa-videojáték lesz, jó vizualitással és igazi giri-ninjo drámával, és mindannyian jobban jártunk, hogy ez a koncepció győzedelmeskedett.PSN ID: KaiRong-Sama / Switch ID: SW-2173-7086-2044
-
floatr
veterán
Kár szvsz számon kérni egy szórakoztatóipari terméken így 700+ év távlatából a történelmi hűséget. Ez az egyszemélyes hadsereg koncepció eleve meseszerű, hogy ezrével darabolod az ellenséget. Nekem pont a RDR2 sántít emiatt.
Egy színes-szagos dolgot kapsz, amit lehet élvezni. Aztán ha érdekel a történelem, utánamész. Nekem pl ilyen volt a Black Flag - egy mese valós alapokkal, aminek érdemes utánaolvasni. -
Kansas
addikt
Néztem belőle gameplay videókat, szerintem kihagyom. Nem vagyok weeb, engem a realisztikusabb történelem érdekel(t volna), weeb játékkal Dunát lehet rekeszteni...
Most az AC Valhallát tolom, és hát az AC-tól eleve nem történelmi hűséget vártam(az úgy a 3. résztől elkezdett kihalni belőle, és eleve nem 100% környékén indított), de így is bosszant rengeteg dolog benne, többek közt a történelmi hűség hiánya a fő karakter szintjén(pl. sosem létezett kétkezes viking kardot lehet forgatni benne, a balta/lándzsa mellett leggyakoribb egykezes kardot pajzzsal egyelőre nem, Eivor ugye full női név, még csak nem is véleményes), Asgardi vonal is taszít... most úgy a felénél vagyok sztoriban, de erősen úgy néz ki, nem fogom végigvinni..."mégiscsak egy fiktív szereplőkkel, helyszínen játszódó videójáték" - a szereplőt nem tudom, de a helyszín, a történések nem fiktívek, konkrétan az 1274-es első mongol invázió első napjaiban kezdődik a cselekmény. És pont ez a zavaró nem kis részben... ha full fiktívre vették volna a figurát, lehet én is nyálamat csorgatva csaptam volna rá, mint anno a God of War-ra vagy a Witcher3-ra, amik nem is okoztak csalódást.
Értem, miért a tsushimai csatát választották: kevéssé feldolgozott része a japán történelemnek, beilleszthető egy "magányos hős rendberak mindenkit" storyline, csak akkor lett volna tökük végigvinni a dolgot, és újat adni a weebeknek, nem ráerőszakolni egy unásig ismert anakronisztikus közhelygyűjeteményt.
Csak hát amerikai a fejlesztő cég, és arrafelé manapság nem szeretnek kockáztatni(ezért a manapság divatos remake-cunami - btw a Henry Cavill-féle Hegylakó remake-ről hallottál már?), nehogy véletlenül rosszak legyenek az eladások. Kellettek az ismerős elemek. Ennyike.
Én inkább előveszem helyette az Uncharted4-et vagy a Last Of Us Remastered-et, szépnek azok is szépek, végigtolom inkább azokat ehelyett...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
ribizly
veterán
Ez egy nagyon érdekes dolog, amit írsz. Elhiszem, hogy aki ebben mélyebben benne van azt zavarhatják bizonyos dolgok, amik történelmileg nem oda illőek, miközben egy realisztikusabb vonalat visz egy ilyen játék. Ráadásul sem a téma sem a karakterek nem viszi el poén vagy fantasy irányba a dolgokat.
Ugyanakkor el kell mondanom, hogy engem pl. olyan szinten leköt és elvarázsol mindaz, amit látok, hogy arra szavak nincsenek. Az amit a SP-os arcoknak sikerült letenniük az asztalra az páratlan. És ugye ez mégiscsak egy fiktív szereplőkkel, helyszínen játszódó videójáték, így a történelmi hűség best effort jelleggel kerülhetett elő.
Mindenképpen ajánlom, mert a harc, a történetek, a kivitelezés, a látvány meg úgy egyben az egész egészen egyedi és minden dicséretet megérdemel.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
Kansas
addikt
válasz ProEvoFan #11 üzenetére
Annyi pénzért amit ő kapott, én is készen lettem volna... gondolod, ha nem ezt mondja, bekerül a játékba?
OK, kicsit talán túloztam azzal hogy nulla a történelmi hűség, nagy általánosságban végül is hozza az "elmegy" szintet, de sajnos fontos pontokon eltér(pl. mit keres benne a bő száz évvel később feltalált katana a tachi helyett, mit akarnak a 20.századi találmány kardrázósdival a küzdelmek végén, stb.), ami engem kizökkent, ezért nem is vettem meg(talán majd ha egyszer lesz rajta egy -75% ár).
De ugyebár én kifejezetten arra reagáltam, hogy Kvelstadt számára hozza a "szamuráj kor és világ hangulatot" - ami viszont sajnálatosan pont a gyenge pontja, én pl. a viktoriánus angol világot(is) kedvelem, de elég gáz lenne, ha egy Oroszlánszívű Richárd idejében játszódó játékban sikerülne megtalálni a kor hangulatát, nemde?
Csak nekünk, európaiaknak a japán történelem kevésbé ismert(a pop kultúra 18.századi szamurájokhoz képest) így nem ütközik ki annyira, illetve az európai 13-19. századig sokkal több minden változott, mint ugyanezen idő alatt Japánban, így a japán világot véve kevesebb anakronizmus is nagyobbat üt a hitelességen.
Persze ez a játék eleve nem a realizmusra fókuszál, ami erősen kitűnik a rengeteg erőltetetten festői és szimbólumokkal szénné zsúfolt tájképekből, amit persze nem győz mindenki dícsérni a review-kban. De aki szerint ez realisztikus az nagyon benyalta a szamuráj-romantikát...
Nem az a baj egyébként, hogy a játék nem 100%-osan történelmileg hű és realisztikus, hanem hogy sokan elhiszik róla, hogy az, miközben a stúdió aki készítette, nyiltan kimondta, hogy a fent kritizált anakronizmusok teljesen szándékosak, hogy a játék megfeleljen a (17-18-19. századi szamuráj) pop kultúrán felnőtt weebek elvárásainak is.[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
A Nioh (1-2) mennyire souls like? Azt tudom, hogy az, de mondjuk nehézségben milyen? Pl a pályák mechanikája is hasonló a Dark souls játékokhoz? Megvan a Dark Souls 1-2 de a végén mindig rájöttem, hogy ez nem nekem való, vajon így járnék a Nioh-val is?
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
ProEvoFan
nagyúr
Nekem a bővített kiadás van meg ps4re Ebben van egy kb 30-40 perces beszélgetés amiben részt vesz a Sony elnöke, a játék vezető producere és egy idősebb professzor, aki a tokiói egyetemen tanít történelmet illetve kutatja szamuráj "korszakokat".
Emlékeim szerint agyon dicsérte a játékot, hogy mennyire korhű benne minden.Pl a megszerezhető páncélokat valós szamurájok hordták.Több hasonló öltözék megtalálható a Japán Nemzeti Múzeumban is. A játék társadalmi viszonyait is tökéletesen tükrözi a játék. Sőt, a tanitványainak is ajánlani fogja a Ghost of Tsushima megvásárlását.
Egy valami nem stimmelt a fegyverekkel, mégpedig a mongol tűzes íj sorozatlövő, ami egyszerre lő ki több tucat nyílvesszőt.Azokat jóval az első mongol támadás utáni időkben használták a "megszállók".
Egy a lényeg.A professzor totál készen volt, hogy ennyire profi módon van ábrázolva minden, ami kb abban a korban létezett. -
Kansas
addikt
"Nekem kb ez a játék hozta azt a szamuráj kor és világ hangulatot amit régóta vártam."
És még sok weebnek... kár hogy történelmi hűség szempontjából kb. egy nagy nulla az egész játék... az a szamuráj kor amiról te beszélsz(és amire a legtöbben gondolnak, ha szamurájokról van szó), évszázadokkal volt a játék által bemutatni kívánt mongol invázió után.
Csak összehasonlítás képpen: ezek az események az 1200-as évek végén történtek, a klasszikus szamuráj kor pedig kb a Tokugawa sogunátus kora(1603–1868)
És sajnos a játékban a szamurájok felszerelése/fegyverzete egyértelműen az utóbbit tükrözi.Tudom, hogy csak játék, és nem lehet tökéletes a történelmi hűség, de azért ez elég durva csúsztatás, mintha tankokkal vívatnád a '48-as szabadságharcot... vagy huszárokkal akarnád kiűzetni a törököket, csak mert az egy ismertebb kinézet...
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
Pont ezt akartam írni, hogy jöhetne PC -re ez is. Az RDR 2 -t vártam talán ennyire még anno, ami jó ideig konzol only volt csak. A Days Gone -t lehet, hogy behúzom most PC-re, azt mondják jó féle az is. Bár a zombis dolgokat nem szeretem annyira, ez vhogy érdekesnek tűnik.
[ Szerkesztve ]
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Sefneni
őstag
Ez instant buy lenne valószínűleg.
Not all stories have happy endings. But yours has yet to be written.
-
Kvelstadt
veterán
Én mwg nem bánnám. Bár nekem nincs pc-m, de örülnék ha megkspnátok mert nagyon nagy élmény.
Nekem kb ez a játék hozta azt a szamuráj kor és világ hangulatot amit régóta vártam.
Egyébként nagyon úgy néz ki hogy ez lesz a trend most, hogy a sony ex címeket megkapják később a pc-sek is."Én jókor dodgeolok, a boss üt rosszkor!"
-
- = Zk = -
félisten
"madarak csicsergése" szerint ez lesz a következő
" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
k-adi
nagyúr
akkor ez lesz a PC kiadás ?
-
Giovan!
addikt
Ezt nem tervezik PC-re is kiadni? Én örülnék neki.
Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
ProEvoFan
nagyúr
Jöjjön csak, de legyen normális kezdő ára, nem úgy, mint a Miles Moralesnek.....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 6 hónap teljeskörű garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- Ps5 fat lemezes,gari 2025-03-21
- PlayStation 3 Slim 4.90 HFW - HEN, tele játékkal és 3 hónap garanciával eladó!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- Nintendo Switch 19.0.1. Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest