Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
DM-Fan
Topikgazda
válasz Wendelke #88679 üzenetére
Tekintettel arra, hogy jóval nagyobb mennyiségű képpontból kell kevesebbet csinálni, egy jó algoritmus ebből a felállásból tud részletgazdagabb képet kihozni, mintha egy eleve 1920x1080 felbontású jelet kell agyontömöríteni.
Plusz itt jön be, amit az előbb írtam, hogy sok esetben a 4K anyag eleve jobb minőségű mastert kap, mint a korábbi fullHD anyag: eleve más codec-et használ a kódoláshoz a 4K formátum, ami már fejlettebb, hatékonyabb és az újraszkennelésnek köszönhetően adott esetben már egy modernebb filmszkennerrel készül az új master, még jobb feketeszinttel, még élesebb/kontrasztosabb képpel. Nemrégiben pl. - még az új, 2019-es Kedvencek temetője remake megjelenése előtt - megvettem a frissen kiadott 4K remaster lemezt az eredeti, 1989-es változatból. Tudni kell róla, hogy ez egy low-budget B-film volt anno, egy kellemes kis családi horror, amit leginkább arra szántak, hogy majd a videotékáknak jó kis forgalmat fog generálni, Stephen King, stb. Na, ehhez képest a film konkrétan olyan képpel bír a 4K kiadáson, hogy lemászik még a fullHD panelről is. Seggre ültem tőle, konkrétan közel ilyen jót sem vártam. Pedig mondom: ez egy nem túl komoly költségvetésű film volt a '80-as évek végéről. De hozhattam volna példának a nemrég általam a csehektől megrendelt 1979-es Ridley Scott-féle Alien 4K remastert, ami megintcsak döbbenetes képpel bír a korábbi fullHD változathoz képest még a plazmán nézve is, nem még a 4K HDR monitoromon. Ha szerencséd van, akkor az ilyen kiadványokban a 4K lemez mellett nem a régi kiadású fullHD korong van, hanem a 4K transzferből készült, fullHD-ra butított új master (sajnos ez nem minden kiadásra igaz).
Szóval igen, komoly esély lehet rá, hogy egy 4K transzferből készült fullHD anyag is bőven jobb képet ad, mint a korábbi fullHD verzió.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
Topikgazda
válasz Wendelke #88677 üzenetére
De, fel van turbózva: 2.073.600 pixel helyett 8.294.400 pixelnyi képet nézel, meg 8 bites helyett 10 bites színteret, illetve "kicsit" erősebb csúcsfényeket. Ez szerintem valóban elég felturbózott specifikáció. Konkrétan 4 darab fullHD panel van egymás mellett/alatt, csak hogy a felbontásbeli különbséget érzékeltessem.
Aki komolyan állítja, hogy nem jobb a 4K, az vizsgáltassa meg a szemét/fejét! Én meglehetősen nagy plazma-hívő vagyok, ami ugye eleve max. fullHD 8 bit, de azt nem lehet elvitatni az újabb technológiától, amiben egyértelműen jobb. Aki látott már natív 4K anyagot (akár csak egy jobb fullHD plazmapanelen is a kisebb felbontású anyag mellett), az tudja, hogy ez nem is kérdés. Ha meg 4K felbontású, HDR-képes megjelenítőn nézi az ember, akkor meg olyan szinten mellbevágóan más dimenzió, hogy azt már tényleg csak a vak nem látja!
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Gabesz26
senior tag
válasz Wendelke #69147 üzenetére
Nézési távolság?
Nem kérdés, hogy melyik a jobb tv, de ha viszonylag közelről nézed (2-2,5 m), akkor azért érdemes átgondolni, mert 50"-on már látványosan ki tud jönni az SD adások gyenge minősége (még HD-ready készülékeknél is). Ha ennyire fontos az SD, és nincs meg a megfelelő távolság, akkor nem biztos, hogy megéri a csere...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik plazma televíziókkal foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- LED / LCD TV topic topic
- Projektor topic topic
- Házimozi erősítő és minden, ami hozzá csatlakoztatható topic
- Házimozi belépőszinten topic
- Milyen asztali médialejátszót? topic
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- eFootball
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Spl decibelmérő eladó és egy 6darabos lifepo4 akku pakk
- Egy pár gránit hangfal alátét lap eladó, 34x30x2 cm, csiszolt, leélezve, gyönyörűek
- Google Pixel Buds Pro 2 - Bontatlan
- Sennheiser G4ME ONE minőségi Gamer fejhallgató minden tartozékával, kifogástalan állapotban.
- Édes kis semmiség dvd eladó (Cameron Diaz)!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest